Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kilpailuviranomainen sulkee silmänsä - Terveysmonopolit ovat jo täällä!

  • kuva: nec flickr / creative commons
    kuva: nec flickr / creative commons

Se haluaa laskea sairaanhoitajien palkkoja.

Se käynnistää yt-neuvotteluita, vaikka firmat vuolevat kultaa.

En puhu nyt Sipilästä, vaan ruotsalaisesta Attendosta, joka on vallannut suomalaisten mummojen sydämet. 

Tai jos nyt ei sydämiä sentään, niin ainakin se on tyhjentänyt heidän kukkaronsa.

Pari päivää sitten uutisoitiin, kuinka Suomen suurin hoiva-alan yritys Attendo ostaa nopeasti kasvaneen kilpailijansa Mikevan. Attendo maksaa eri puolilla Suomea toimivasta Mikevasta yhteensä 150 miljoonaa euroa.

Suomalaisten vanhusten hoidosta on tullut muiden terveyspalveluiden tavoin hurjaa vauhtia kasvava toimiala, kun kunnat ovat siirtäneet sosiaali- ja terveyspalvelutuotantoaan yksityisille yhtiöille. Mikevalla on yhteensä 122 palveluyksikköä eri puolilla Suomea. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna noin 100 miljoonaa euroa. Attendon aggressiivinen leviäminen ei ole jäänyt täysin huomiotta, vaikka kilpailuviranomaiset ovatkin sulkeneet silmänsä.

Iso yrityskauppa nosti Mehiläisen hetkellisesti Suomen suurimmaksi hoivayhtiöksi, mutta niskaan hengittävä ja vimmaisesti uusia hoivakoteja rakenteleva Attendo saavutti paalupaikan melko nopeasti. Attendo kruunaa asemansa viimeistään siinä vaiheessa, kun kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy Mikevan kanssa solmitun jättikaupan.

Hoivayritysten hurja kasvu on saanut monien jalat tutisemaan.

Hoiva- ja terveysalan yritykset kasvavat nielemällä pienempiä kilpailijoitaan sekä perustamalla jopa kymmeniä uusia hoivakoteja vuodessa. Tälläkin hetkellä Attendolla on yrityksen omien sivujen mukaan toistakymmentä projektia käynnissä eri puolilla Suomea. Mikevalla puolestaan on tulossa jopa 100 uutta yksikköä.

Attendo työllistää noin 7 750 työntekijää, mutta edellä mainitun kaupan solmimisen myötä määrä tulee kasvamaan ainakin  2 300 työntekijällä. Siinä on monta nuppia elätettäväksi.

Pohjoismaisella jättiläisellä on tarjota jokaiselle jotain. Voit valita esimerkiksi hammashoidon, mielenterveyspalveluiden tai vanhustenhoidon väliltä - jokaiselle jotain. Lastenkotejakin löytyy.

Attendo tosin ei ole ainoa, joka täällä mellastaa.

Mehiläinen pölytti tuossa taannoin Kajaanin lääkärikeskuksen, Lahden Dilan sekä 1 400 henkilöä työllistävän Mainio Vireen. Matkan varrelta mukaan on tarttunut myös lastensuojelua ja mielenterveyskuntoutusta. Ihan kaikkea.

Terveystalo puolestaan nappasi Diakonissalaitoksen omistaman Diacorin, Porin lääkäritalon ja Jokilaakson työterveyspalvelut. Ja nämä ovat vain jäävuoren huippu. Kauppoja jotka löydän nopealla googlauksella.

Tällaisia kauppoja tehdään joka viikko, kunnes ei ole enää mitään ostettavaa. Kukapa olisi arvannut, että kun ministerimme puhuivat sote-keskustelun yhteydessä jopa kolminkertaisesta valinnanvapaudesta, niin he tarkoittivat valintaa Attendon, Mehiläisen ja Terveystalon välillä. No minä arvasin.

Kilpailuviranomainen lähti joskus toissa joulun alla pilkille, eikä sitä ole sen koommin näkynyt. Ilmeisesti ei kiinnosta. Terveyspalveluiden keskittyminen kolmelle eri toimijalle ei ylitä hänen silmissään uutiskynnystä.

Entäpä ne säästöt? Sieltä mitään säästöjä tule, onhan se ollut alusta lähtien selvää.

Kokoomuslaisetkin sen tietävät, mutta kunhan mainospuheena höpöttävät. Voivat sitten jälkikäteen leikkiä yllättynyttä, kun kustannukset nousivatkin. Kysehän on puhtaasta varainsiirrosta, jossa pumpataan ne viimeisetkin hilut köyhän kansan taskuista. Hillotolppa häämöttää jo horisontissa.

Sammakoltani tuossa kysyin. Nehän osaavat kuulemma ennustaa. Sammakko tiesi kertoa, että tulevaisuuden terveyspalveluissa köyhät jäävät väistämättäkin jalkoihin, kun omavastuut kasvavat ja hinnat huristelevat menojaan. Suomen sosiaali- ja terveyspalveluissa tulee olemaan myyjän eikä suinkaan ostajan markkinat, kuten alunperin kaavailtiin. Saatiinkohan me mitä tilattiin? 

Tässä sitä parasta aikaa luodaan kovalla rahalla monopoleja aloille, jotka ovat keskeisiä hyvinvointiyhteiskunnan perustalle. Suomalaisten pörssissä tuskin on tarpeeksi syvyyttä myyjän markkinoiden tyydyttämiseksi. Siinä me sitten katsellaan vierestä kummissamme ja heilutellaan käsiä. Toisaalta emmehän me voi mummeleita ja sairaita kadullekaan heivata. Heitä tulee koko ajan lisää. Mummoja. Ja sairaita.

Niin kuin siinä laulussa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomesssa on uhkapeli ja huumeet valtion monopoli.

Eikö siten luonnollinen jatkumo ole? ''Terveysmonopolit ovat jo täällä!''

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siellähän on jo entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kaverinsa Lasse Männistön kanssa pöksyt tulessa odottamassa tulevia veronmaksajien kultadubloneita. Orpon entisestä avustajasta Joonas Turusesta puhumattakaan. Samaan aikaan kuluttajaviranomainen tosiaan pelaa silmät kiinni pajatsoa jossakin Valintatalossa. Sellaisessa, josta sai vaaleanpunaisia muovikasseja. Ei pölvästi huomaa ollenkaan että Suomessa on valmiiksi oligopoli elintarvikekaupassa. Nyt sitten luodaan samanlainen himmeli sosiaali- ja terveyspalveluihin. Se ei riitä, että syödään jo valmiiksi euroalueen arvokkainta ruokaa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Mitä ehdotat? Tiukempaa valvontaa ja paremmin määriteltyjä hoitostandardeja kenties? Suuruuden ekonomia kyllä tuossa jyllää. Ilmeisesti liiketoimintamalli edellyttää menestyäkseen isoja volyymeja. Ei voida myöskään pakottaa toimimaan kannattamattomasti. Sama koskee elintarvikekauppaa. Lidl toi siihen tervettä säpinää, mutta on syytä muistaa, että sen konsepti perustuu valtaviin volyymeihin ja erittäin huolellisesti kehitettyyn toimintamalliin. Meidän S-ryhmä ja Kesko ovat kokoluokiltaan paljon pienempiä. Monet muutkin isot eurooppalaiset päivittäistavarakaupan ketjut ovat tutkineet mahdollisuutta rantautua Suomeen, mutta eivät toistaiseksi ole lähteneet. Syynä lienee elintarvikaupan poikkeuksellisen vaativa kokonaisuus tuoretuotteineen, isoine valikoimavaatimuksineen ja kriittisen volyymin saaminen laajassa ja harvaan asutussa maassa. Päivittäistavarakaupan ulkopuolisten ketjujen osalta kynnys on matalampi ja seuraukset näkyvät. Kotimaiset vähittäiskauppaketjut rovat joutuneet väistymään suurimmaksi osin esim. vaatetuksen alalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Periaatteessa se olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin. Paljon aikaisemmin.

Kokoomuslaiset eivät tosin halunneet sitä, koska he ovat nyt lähettämässä kirjekuoressa veronmaksajien sote-rahaa yrityksille ja menevät sitten itse perästä ottamaan sen vastaan.

Päättäjien olisi pitänyt raakasti rajoittaa terveysyksiköiden ja organisaatioiden kokoa, jotka pääsevät sote-kauppojen piiriin sekä tietysti lyödä hintakatot - joiden tosin uskon edelleen tulevan.

Pienet yksiköt lisäisivät kilpailua ja vapaa markkinatalous toimisi, niin kuin sen kuuluu toimia. Tulevaisuudessa ongelmaksi muodostuu se, että kun Suomi siirtyy kokonaan sote-palveluiden varaan, niin meillä ole mitään vipuvartta neuvotteluissa.

Luovutimme ladatun aseen palveluiden ainoille tuottajille.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #18

Jos kerran haluttiin hoitopalvelut ylipäätään yksityistää, niin liian ahtaiden raamien asettaminen ei ole ongelmatonta. Toiminnan käynnistäminen ja ylläpito vaatii pääomia. Kannattavuuden break/even point tulee vasta vuosien päästä ja vaatii volyymia. Seurailen itse yksityistä hoitokotia, jossa isäni on ja tiedän, miten haastavaa on pienen yksikön pyörittäminen. Yrittäjänä en voi olla tarkastematta asiaa myös tuosta vinkkelistä. Toki allekirjoitan sen, että nykyisessä toteutuksessa on paljon parantamisen varaa ja olen osin kanssasi samaa mieltä.

Jatka vain kriittistä kirjoitteluasi:)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Caruna tarjoaa hyvän esimerkin. Nostivat siirtomaksua kerralla 30% ja sen jälkeen taisi tulla 10% uusi korotus. Ylärajaa hinnoille tuskin onkaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös siirtomaksuja seurata ja rajoiteta viranomaisten taholta ?

Carunan tapauksessa siirtohinnat olivat alun pitäen matalat, jolloin ostaja haistoi rahan jo kilometien takaa.

Ulkomaiset firmat ja sijoittajat vain nyt sattuvat tekemään Suomessa aivan järjettömän hyviä yrityskauppoja ostopuolella, jolloin myyjänä on useinmiten valtio.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Valtio on kyllä mainio bisnesveikko. Voi myydä vähän huonommillakin ehdoilla, kun ei ole omista rahoista kyse. Kaikki puolueet syyllistyneet siihen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Yhdysvallat, jota muuten pidetään vapaan markkinatalouden kehtona ja luvattuna maana, havainnollistaa erinomaisesti sitä kehityskaarta, mihin julkisen terveydenhuollon yksityistäminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa, ja joka meillä suomalaisillakin saattaa olla vielä edessämme.

Yhdysvalloissa terveydenhuolto ei ole pelkästään kalliimpaa ja tehottomampaa, vaan samaan aikaan se myös epäonnistuu toistuvasti vakavien sairauksien ennaltaehkäisyssä. Edellä mainittujen ongelmien lisäksi yksityistäminen on tuonut mukanaan petoksia, ylidiagnosointeja, lobbausta, eriarvoisuutta sekä rakenteellisia ja byrokraattisia esteitä vakavien kroonisten terveysongelmien hoitamisen suhteen.

Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD:n mukaan Yhdysvallat käyttää vauraista länsimaisista valtioista selvästi eniten rahaa terveydenhuoltoonsa, mutta tästä huolimatta lähes 20 miljoonaa amerikkalaista köyhää on kokonaan terveydenhuollon ulkopuolella ja kymmenet miljoonat pienipalkkaiset työntekijät kärsivät sairauksista, joita heidän kehnot vakuutuksensa eivät kata. National Institute of Healthin mukaan Yhdysvalloissa ihmisten keskimääräinen eliniänennuste on teollistuneiden maiden alhaisin, eikä edes huomattavan kokoinen terveydenhuoltoon käytetty budjetti ole kääntänyt suuntaa parempaan.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226729-julki...

Pekka Iiskonmaki

Suomen pitäisi siirtyä markkinatalouteen. Sekätalous köydyttää kansan.

Virosta voi tulla ottamaan mallia. Suurin tulovero on 20% jne.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Pitäähän nyt olla työpaikka poliittisen uran jälkeen, varmaan näiden yritysten hallituksista ja johtokunnista löytyy paikka jossa voi sopeutumiseläkkeellä sopeutua takaisin työelämään.

Suomi on kohta kupattu firmojen taskuihin, valtion velanotto tuskin rauhoittuu tällä menolla.

Jokseenkin satavarma että tienkäyttöveroa väsätään uuteen muotoon tälläkin hetkellä ja ajetaan läpi parempana hetkenä kun jokin muu asia vie kansan huomion.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saatiin mitä tilattiin. Pitäisi tuohon kansantalouteenkiin löytää jokin balanssi. Tuntuu, että voi valita joko paskan tai paskan. Kenties demokratia on aikansa elänyt malli ja pitäisi siirtyä asiantuntijayhteiskuntaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Joskus törmää siihen väitteeseen, että Neuvostoliiton kommunismi ei ollut sitä aitoa kommunismia.

Vähän aikaa sitten, kun keskustelin tästä aihealueesta, sain vastauksen, että tämä ei ole sitä oikeaa kapitalismia.

En vastannut väitteeseen mitään, hymähdin vain.

Julkisten palveluiden ja projektien yksityistäminen on hieno pumppu kyllä. Mitään takuita ei ole mistään, hinnat ja aikataulut eivät pidä paikkaansa ja lopputuote on jotakin, mistä ei pääse eroon kuin kuolemalla.

Pekka Iiskonmaki

Onhan autokoulutkin monopoli, mutta kukaan ei valita.

Virossa ajokortti maksaa vain murto-osan Suomen hinnasta.

Miksi te valitatte, vaikka itse äänestätte samat toopet vuodesta toiseen?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En minä äänestä ollenkaan, sillä en usko edustukselliseen demokratiaan, vaan pidän kaikkea tätä pelkästään siitä johtuvana. Mikään ei muutu tekemällä kuten ennenkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

On autokouluista valitettu. Minäkin olen kirjoittanut asiasta. Yhdysvalloissa saa autokortin kaljakorin hinnalla. Briteissäkään maksa paljoa mitään. Moni suomalainen ajaa jo nyt korttinsa ennemmin Virossa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #13

Eilen osui käteen joku ilmaislehti josta luin suuresta ajokorttiuudistuksesta, jota parhaillaan valmistellaan. Keinot ja tavoitteet näyttivät varsin hyviltä jopa minun kriittiseen silmääni.
Luulen että lehti oli (Itä-)Helsingin uutiset jos kiinnostaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Täytyypä ottaa tuosta jossain vaiheessa selvää.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #19

Hyvä että tuli puheeksi. Vaikka alkoholivatulointi onkin häpeäksi hallitukselle, niin joissain asioissa norminpurku on hieman edennyt. Pitää muistaa antaa plussat ja kiitokset jopa Sipilän porukalle silloin ne ansaitaan.

Tosin kyynisenä uskon kepun syyn moiseen sekaantua olevan traktoriajokorttiluokan muutoksessa (jatkossa yhdellä kortilla kaikki traktorit), johon muut saivat onneksi lisää sisältöä, kuten ajokorttiluokkien nostamisen helpottaminen ajokokemuksella. Ja ajo-opetuksessa oli mm. pedaalipakko poistumassa ja pakollisien autokoulutuntien määrä putoamassa minimiin, jotka auttavat suuresti ajokortin loppuhinnan madaltamisessa.

e.

linkki uutiseen:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/522906-aj...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä on kaverikapitalismia tai tuttavallisemmin Lions Club -kapitalismia. Suomen markkinatalous on kaukana vapaasta kilpailusta. Poliitikot, jotka ovat olleet itse järjestelemässä tätä, pomppivat terveysbisneksen palvelukseen. Keskusta ja kokoomus eivät ole koskaan olleet markkinatalouspuolueita, kuten esimerkiksi piraatit ja liberaalit ovat.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

=D

Hyvää huomenta vaan sinnekin.

Vaimo kun viikolla ilmoitti, että hänestä tuli sitten Attendolainen niin ensimmäisenä kysyin, että onko kilpailuviranomaisen hyväksyntä. Ei osannut vastata.

Ja juuri sai poika stipendin Lions clubin sponssaamana. Työntyvät sekä Lions että Attendo ihan iholle tällä viikolla. =D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Huomenta. Sinähän olet sitten niin sanotusti ytimessä! :)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hommahan saadaan helposti reilaan. Joko irrotetaan verorahat kokonaan sotesta tai jätetään palvelujen käyttö aivan välttämättömimpään ellei peräti lopeteta kokonaan. On sitä ennenkin selvitty ilman poppamiehiä hautaan saakka ja jälkipolvia on silti riittänyt ihan piisaalle saakka. Näin päästtään aitoon markkinatalouteen.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Hallitus on innokas yhtiöittämään ja yksityistään Suomea ja palveluita asiakkaiden/potilaiden kustannuksella.

Uutisissa kerrottiin, että Espoo on onnistunut pienentämään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Lopuksi toimittaja esitti retorisen kysymyksen hoidon laadusta.

Viisi käyntiä Attendon hallinomassa, muistisairaiden yms. setien ja tätien hoivakodissa, ei jättänyt kylmäksi. Kaikki läsnäolleet hoitajat olivat vieraista kulttuureista ja suuri osa puhui erittäin huonoa vaikeasti ymmärrettävää suomen kieltä.

Ruotsin kieliset ovat ansiokkaasti vaatineet palveluita omalla äidinkielellään.

Toteutuvatko tällaisessa em. tapauksessa asukkaan/potilaan oikeudet? Luovatko nämä tekijät valoisia tulevaisuuden kuvia itse kullekin? Eikö tässä olisi myös tutkivan journalismin paikka?

Kielilain 4. pykälä
3) potilaan ja sosiaalihuollon asiakkaan kielellisistä oikeuksista terveydenhuolto- ja sosiaalilainsäädännössä;

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030423

P.S. Oikeastaan aihe ansaitsisi oman blogin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Todella hyviä huomioita, Liisa. Kiitos.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n raportin mukaan Suomen terveydenhuoltomenojen suhde bruttokansantuotteeseen vuonna 2014 oli 9,4 prosenttia eli sama kuin ajankohtaa edeltäneenä vuonna. Tosin edelliseen vuoteen verrattuna 19,5 miljardiin euroon nouseet terveydenhuollon menot olivat kasvaneet reaalisesti 0,6 prosenttia. Terveydenhuollon julkisen rahoituksen osuus oli 75,6 prosenttia ja yksityisen rahoituksen osuus 24,4 prosenttia.

Tuolla ylempänä mainitsemassani Yhdysvalloissa terveydenhuoltoon kaadetaan jopa 18,5 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, kun taas Saksassa luku on 11,4 prosenttia. Tässä valossa tarkasteltuna suomalainen terveydenhuolto on edelleen hintasuhteeltaan varsin maltillinen sekä kansainvälisesti tarkasteltuna kustannustehokas ja kattava. Hyvin tehty, suomalainen terveydenhuolto.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä valloilla on jossain määrin virheellinen käsitys, jonka mukaan yksityiset palveluntarjoajat olisivat automaattisesti toimintaperiaatteiltaan julkista sektoria tehokkaampia, parempia, ja pystyisivät tätä kautta säästämään pitkän pennin veronmaksajan lompakkoon. Säästöt eivät kuitenkaan synny pelkästä pyhästä hengestä ja sektorimasturbaatiosta, vaan organisaation keveydestä, henkilöstön määrästä sekä työntekijöiden palkkarakenteista, joita voidaan halutessa viilata julkisella sektorilla.

Kansantaloutta tulisi muutenkin tarkastella sen kiertokulun kautta. En kai voi korostaa liikaa sitä pelkokuvaa, jossa terveydenhuoltoon korvamerkatut varat katoavat kokonaan Suomen talousalueelta ja kierrosta eri puolilla maailmaa sijaitseviin veroparatiiseihin.

Tähän astiset kokemukset ovat osoittaneet, etteivät yksityiset terveyspalveluiden tarjoajat ole olleet erityisen innokkaita maksamaan voitoistaan veroja. Voidaankin siis todeta, että pelkästään kustannustehokkuutta, asiakkaita ja tyytyväisyyttä tarkastelemalla syntyy hyvin vääristynyt kokonaiskuva. Me puhumme nyt kuitenkin palveluista, jotka ahmaisevat tällä hetkellä noin 9,4 prosenttia koko bruttokansantuotteestamme - tulevaisuudessa todennäköisesti vielä tätäkin enemmän.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Jos kilpailutettavat kokonaisuudet kestävät jossain järjellisissä mitoissa niin ei tuollanen ostamalla laajentuminen toimi ikuisesti.

Pienempiä terveysyrityksiä tulee syntymään kunhan tämä alkuajan myllerrys taittuu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joopa, joo. Perusta elintarvikekauppa johonkin, missä S-ryhmä ja K-kauppa touhuaa...
Niin, missähän eivät touhua?

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset