Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Hyllyttääkö keskusta Vanhasen? - Berneristä seuraava presidentti

  • kuva: eduskunta.fi
    kuva: eduskunta.fi

Suomessa tapahtuu kummia. 

Luin juuri hetki sitten, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli kertonut olevansa huolissaan tasa-arvosta ja toivonut muutosta Suomen perustuslakiin siten, ettei maamme presidentin tarvitsisi olla enää syntyperäinen suomalainen. 

Kaikkosen mielestä pelkän kansalaisuuden tulisi riittää.

– Ajattelen niin, että ei se oikein 2000-luvun tasa-arvoajattelua vastaa. Se ei kohtele Suomen kansalaisia samalla tavalla, Kaikkosen kerrotaan sanoneen STT:lle.

Hallituspuolueista kokoomus ja perussuomalaiset pitäisivät kiinni nykyisestä linjasta, jossa tasavallan presidentti valitaan välittömällä vaalilla syntyperäisistä Suomen kansalaisista.

Kysymys tasavallan presidentin syntyperäisyydestä on noussut esiin tasaisin väliajoin vasemmiston ja vihreiden riveistä, mutta koskaan aikaisemmin tällaista keskustelunaloitusta ei ole tehty keskustan konservatiivisiiven taholta. 

Tästä syystä halusin ottaa selvää siitä, kuinka lähellä tasa-arvoa koskevat asiat keskustaa oikeastaan ovat, mutta valitettavasti en löytänyt yhtäkään keskustelunavausta, jossa olisi otettu enemmän kantaa maahanmuuttajien tasa-arvoiseen kohteluun tai yhtään mihinkään muuhunkaan tasa-arvoa koskevaan kysymykseen koulutusta lukuunottamatta. 

Pääosin keskustalla on ollut melko nuiva suhtautuminen lähivuosina velloneisiin moderneihin uudistuksiin, kuten esimerkiksi viime vuonna eduskunnassa hyväksyttyyn sukupuolineutraaliin avioliittolakiin, jota vastusti yhteensä kolmetoista keskustalaiskansanedustajaa. Sitten ymmärsin. 

Kaikkonen puhuu tietystikin heidän sitoutumattomasta ministeristään.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on kyllä syntynyt Helsingissä, mutta juridillisesti katsoen hänen syntyperäisyytensä liikkuu harmaalla alueella. Bernerin vanhemmat eivät koskaan hakeneet tyttärelleen Suomen kansalaisuutta, jonka myötä hänestä tuli Suomessa syntynyt sveitsiläinen, eikä vaaditulla tavalla syntyperäinen suomalainen.

Viime eduskuntavaaleissa keskustan ja kokoomuksen kilpailuttaneelle sveitsittärelle myönnettiin kaksoiskansalaisuus vasta 19. tammikuuta 2015, jonka myötä hänestä tuli myös eduskuntavaalikelpoinen. Seuraavana päivänä keskustan puheenjohtaja ja nykyinen pääministerimme Juha Sipilä ilmoitti iloiten Bernerin ehdokkuudesta vaaleissa. 

Berner oli ollut syntymästään saakka Sveitsin kansalainen.

Kaikkosen lisäksi myös valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on alkanut ajamaan perustuslakimuutosta eteenpäin. 

- Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla?, Ojanen kysyy.

Tässä vaiheessa lienee paikallaan muistuttaa, että professori Ojanen yhdistettiin Bernerin liikennehankkeen kummallisiin konsulttilaskuihin, joissa konsulttiyrityksiä ei kilpailutettu lainkaan. Liikennehankkeen kokonaiskustannuksista hänen laskutuksensa osuus oli 20 022,62 euroa.

Nyt siellä kotikatsomoissa mietitään kuumeisesti sitä, eikö Matti Vanhasesta tehty jo keskustan presidenttiehdokas. Keskustahan päätti asiasta viime kesän puoluekokouksessa.

Kyllä tehtiin ja niin päättivät.

Mutta tällä hetkellä mikään ei ole kirkossa kuulutettua. 

Suomen presidenttipeli on vielä alussa ja täysin auki, koska istuvana tasavallan presidenttinä toimiva Sauli Niinistö ei ole ilmoittanut julkisesti jatkoaikeistaan. 

Kokoomuksen äänenkantajana toimivan Verkkouutisten huhtikuussa teettämän kyselyn mukaan jopa 82 prosenttia suomalaisista kannattaa Niinistön asettumista ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa, mutta vanhan herran itsensä kantaa asiaan ei vielä tiedetä. 

Presidentti Niinistöllä on kuitenkin lukuisia hyviä syitä jäädä eläkkeelle. 

Viime vuoden elokuussa 68 vuotta täyttänyt presidentti on saavuttanut valtion virkamiehen kunniallisen ja virallisen eroamisiän ja hänellä on vielä jokunen hyvä vuosi jäljellä. Sen lisäksi presidentillä on melko reippaasti rahaa ja elegantilla tavalla äärimmäisen viehättävä ja nuori vaimo, joka on palkittu runoilija.

Jos Niinistö lähtisi ehdolle ja hänet valittaisiin toiselle kaudelle, se päättyisi vasta 1. maaliskuuta 2024. Silloin hän olisi 75-vuotias ukkeli, jonka elämästä reilusti yli puolet olisi ollut pelkkää byrokratiaa ja paimentamista. Tasavallan ensimmäisellä edustajalla ei nimittäin ole kovin usein aikaa soitella muina presidentteinä radion luontoiltoihin ojakärsämöistä ja palsternakoista tai nauttia elämästä muutenkaan.

Tästä syystä uskon, että yli neljäkymmentä vuotta politiikassa tolskannut Niinistö ei halua lähteä enää jatkokaudelle. Ja keskustan johdossa todennäköisesti tiedetään tämä varsin hyvin. 

Keskustan puoluetoimistossa varmasti myös ymmärretään se, että kaikesta edellä mainitsemastani huolimatta Matti Vanhasesta ei tule koskaan Suomen tasavallan presidenttiä. Hän ei yksinkertaisesti vain pysty kokoamaan tarpeeksi kansaa taakseen. Samaan häviäjän rooliin päätynee myös vasemmistoliiton ehdokkaaksi valittu europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

Vanhasen ehdokkuus julistettiin lähinnä sen vuoksi, koska joku on pakko laittaa ehdolle. Jos Niinistö haluaisi jatkaa, niin kyseessä tulee olemaan pelkkä muodollinen häviäjien kierros, jossa kulutetaan jo valmiiksi kuluneiden poliitikoiden kasvoja. Vanhanen piti saada myös sen vuoksinopeaa mukaan, jotta kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ei innostuisi touhuilemaan liikaa omiaan puolueen nimissä.

Hyvin todennäköisesti vihreiden Pekka Haavistosta tulisi tässä tapauksessa seuraava presidenttimme, vaikka onpa tuota SDP:n puolelta väläytelty koko kansan leppoisan muumimamman paluutakin hänen poliittisen aktivoitumisensa myötä. Myös Eero Heinäluoman ja Jutta Urpilaisen nimet ovat nousseet esiin, vaikka tuskin heistä kumpainenkaan yltäisi edes toiselle kierrokselle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei varmasti halua lähteä ehdokkaaksi, jonka vuoksi hän joutuisi pyytämään joko Jyrki Kataista tai Alexander Stubbia leikkimään kanssaan. 

Tosin Jan Vapaavuoren tavoin menomiehiä tuskin kiinnostaa tippaakaan lähteä tällaiseen mukaan, koska kumpainenkin on päässyt osaltaan pelaamaan sitä kaikista suurinta eurooppalaista peliä, jolla on paljon enemmän tarjottavaa kuin tylsällä presidentin kanslialla. 

Ja juuri tästä syystä keskusta tarvitsee varavaltikseen Bernerin kaltaisen supernaisen ja menestyjän, joka mahdollisesti keräisi keskustalaisten lisäksi myös kokoomuslaiset äänestäjät taakseen. Berner olisi ehdokkaana varmasti myös Orpon mieleen. 

Kuka tietää, vaikka asia olisi noussut esiin Kultarannassa pidetyissä keskusteluissa. Valtiovarainministeri Orpolla on tiedettävästi ollut aina hyvin lämpimät välit Niinistön kanssa, jonka vuoksi on aiheellista olettaa hänen olevan tietoinen presidentin aikeista.

Tämän vuoksi Suomen perustuslakiin toivotaan muutosta.

Ja tämän vuoksi Antti Kaikkonen on äärimmäisen huolissaan tasa-arvon toteutumisesta.

Kokoomus saa siis hallintarekisterinsä, keskusta mahdollisesti presidentin kanslian, Sauli pääsee viimeinkin keskittymään kukkiin ja tuleviin muumipapan muistelmiinsa, mutta se mitä perussuomalaiset saavat tästä kaikesta on edelleen täysi arvoitus.

En osaa myöskään sanoa teille, mitä ensin ehdokkaaksi valittu Lautakasa-Masa on mieltä mahdollisesta sivuuttamisestaan. 

Onko tuo mitään.

 

EDIT: Lisätty valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen kommentti. Huomautan tekstin olevan puhdasta spekulaatiota.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pienenä yhteenvetona todettakoon siis, että jos presidentti Sauli Niinistö ilmoittaa jäävänsä eläkkeelle, kuten vahvasti epäilen sillä tuskin pian 69-vuotta täyttävää presidenttiä kiinnostaa kuolemaansa asti kansliassa kekkuloida, eikä koko kansan muumimamma lähde enää kilpailemaan valtaistuimesta, niin SDP ei tule näkemään toista kierrosta. Heinäluomasta tai Urpilaisesta ei yksinkertaisesti ole voittamaan vaaleja. Harakalla saattaisi sentään olla hieman potentiaalia, mutta ei siitä sen enempää. Vasemmistoliiton Merja Kyllösellä ei ole pienintäkään mahdollisuutta selvitä toiselle kierroksella. RKP puolestaan asetti ehdokkaakseen Torvaldsin, joka ei tule pärjäämään, eikä KD:n ehdokas kiinnosta kiviäkään.

Mikäli Kultarannassa on käyty lehmänkauppaa, niin kookoomus ei tule edes pyrkimään presidentiksi, vaan laittaa ehdokkaakseen "vain jonkun", eikä perussuomalaisten Terhosta ja Niinistöstä ole yllättäjiksi.
Tuolloin vastakkain jäävät enää Berner ja vihreiden Pekka Haavisto. Epäilemättä toisesta kierroksesta tulee tiukka, mutta Anne tulee vetämään puoleensa perussuomalaisten, kokoomuslaisten ja keskustalaisten äänet. Tuolloin hänestä voi hyvinkin tulla seuraava rouva presidenttimme.

Kolme vuotta politiikassa ja hän olisi edennyt kansanedustajasta ministeriksi ja ministeristä presidentiksi. Poikkeuksellinen yksilö siis. Kokoomus saa hallintarekisterinsä, keskusta mahdollisesti presidentin kanslian, Sauli pääsee viimeinkin keskittymään kukkiin, sievään vaimoonsa ja tuleviin muumipapan muistelmiinsa, mutta se mitä perussuomalaiset saavat tästä kaikesta on edelleen täysi arvoitus. En osaa myöskään sanoa teille, mitä ensimmäisenä ehdokkaaksi valittu Lautakasa-Masa on mieltä mahdollisesta sivuuttamisestaan. Onko tuo mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Urpilaisesta ei taida enää kannattaa spekuloida presidentin mahdollisena seuraajana, sillä hän on kertonut kieltäytyneensä ehdokkuudesta.

"SDP:llä on monia hyviä henkilöitä ehdokkaaksi, vaikka matkan varrella on tapahtunut paljon kieltäytymisiä. En minä suinkaan ole ollut ainoa, joka on kieltäytynyt presidenttikisasta, Urpilainen sanoo."

http://m.iltalehti.fi/politiikka/20170304220008059...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Demareilla ei ole juuri nyt laittaa ketään, joka voisi oikeasti menestyä. Tai no mainitsemani Halonen, jolla Raimo Ilaskivi spekuloi blogissaan. Hänellä saattaisi riittää kannatus toiselle kierrokselle ja aina maaliin asti. Ilaskiven tavoin en kuitenkaan ole aivan varma, onko Tarja edes kiinnostunut tällaisista kanslioista enää, vai toimiiko mieluummin taustalla arvovaikuttajana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oletko muuten huomannut, että Halonen on ollut melko puhelias viime aikoina, kuten Raimo Ilaskivikin toi blogissaan esiin. Tässä juuri katsoin Minä & Husu -ohjelmaa, jossa Tarja oli vieraana. Saa nähdä. Onhan hänelläkin jo melko reippaasti ikää. Täyttää tänä vuonna 74 vuotta. En usko Tarjan enää lähtevän. Ikä painaa.

https://www.youtube.com/watch?v=pmpopWpbeUs

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Uskallanpa olla eri mieltä spekuloimiesi tulosten osalta. Ilmeisestä naiskortista huolimatta Berner tulisi mahdollisena ehdokkaana ottamaan kuokkaansa oikein kunnolla. Bernerin johtama ministeriö on suututtanut niin monta tahoa (kuljetusyrittäjät, taksiyrittäjät,...), ja mennyt kajoamaan suomalaiseen pyhään lehmään, yksityisautoiluun, että äänestäjiä ei taitaisi löytyä edes perinteisesti puolueuskollisten kepulien joukosta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minusta ainakin tuntemani pienyrittäjät kaikki ihailevat Berneriä. Myös tuntemani kokoomuslaiset arvostavat häntä korkealle. Ja jos Berner pääsisi toiselle kierrokselle vihreiden Haaviston kanssa, niin ei tarvitsisi kahdesti miettiä, että ketä sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustaneet persut esimerkiksi äänestäisivät.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

No miten sen nyt ottaa, Suomessa on Corollan omistajia lähes 5 kertaa niin paljon kuin Kokoomuksella jäseniä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten ajattelit, että perustuslaki saataisiin muutettua ennen vaaleja? Tuskin Keskustakaan pystyy niin montaa lehmänkauppaa virittämään, että saisivat 5/6-enemmistön taakseen?

Koska rakastan salaliittoteorioita lähden kuitenkin mukaan spekulaatioon. Keskustalla on tieto, että Niinistö jatkaa. Vanhanen uhrataan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti häviäjien kierroksella. Perustuslain muutos tehdään 2024 vaalia silmällä pitäen, jolloin Berner on juuri ollut sopivasti kasvamassa korkoa poissa päivän politiikasta 5 vuotta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota mietin eilen myös, että ei millään ehtisi ennen vaaleja. Toisaalta mitä nykyään olen politiikkaa seuraillut, niin lehmänkaupoilla saa ja lupauksilla pääsee. Mikään ei ole mahdotonta. Ei enää. Jos Sauli lähtee toiselle kaudelle, niin se tekee sen velvollisuudentunnosta kansaa kohtaan. Toisaalta epäilen hänen olevan sitä mieltä, että on velvollisuutensa suorittanut. Soittelee mieluummin luontoradioon kukkasista.

Ja koska Sauli on Petterin poliittinen isähahmo, niin Orpo varmasti on tietoinen siitä, mitä presidentti tulevaisuudessa aikoo tehdä. Jos Orpo tietää sen, niin aivan varmasti Berner, Sipilä ja Soinikin sen tietää.

En tosiaan keksi tuolle keskustan aloittamalle rummutukselle mitään muuta syytä kuin ministeri Bernerin. Kaikkonen ei tällaisista asioista paljoa käsittele, jos ne eivät ole vaalien suorassa läheisyydessä ja ääniä tarjolla. Hänhän se kävi "keskustalaiskollegoiden kanssa" silloin paikan päällä päivittelemässä niitä leipäjonojakin, jotta saatiin kissankokoiset otsikot ja ihan hitosti sympatiaa. Taisi olla alle kuukausi ennen kuntavaaleja tai jotain sinne päin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Pieni korjaus, kyseessä ei ole keskustan aloittama rummutus, vaan asialla oli valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Kaikkonen oli sitten ainoana myötämielinen, kun media luonnollisesti riensi kysymään poliitikkojen mielipidettä asiasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Luinkin tuosta. Tuli vain sellainen mieleen, että tämä valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on oli muuten liikenneministeriön liikenneverkon taloudellisen kehittämistä selvittävän hankkeen takana ja tämän hankkeenhan häneltä tilasi.. aivan niin.

https://www.lvm.fi/lvm-site62-mahti-portlet/downlo...

"Suomen perustuslakia olisi syytä muuttaa niin, ettei presidentin tarvitsisi olla syntyperäinen Suomen kansalainen, esittää valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.

- Ymmärrän, että syntyperäisyyden vaatimus valtionpäämieheltä ja ministereiltä oli perusteltu aikoinaan itsenäisyyden alussa, kun oli tarve vakiinnuttaa nuori itsenäisyys ja tasavalta. Mutta mihin tarvitaan syntyperäisyyden vaatimusta presidentiksi valittavalta 2010-luvulla? Ojanen kysyy."

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/professori-mu...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Salaliitto syvenee, hienosti bongattu!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Spekulaatiotahan tämä vielä tässä vaiheessa on, mutta eikö kuulostakin omalla kierolla tavalla melko loogiselta? En minä oikeasti keksi mitään parempaa selitystä sille, miksi Kaikkonen alkaisi tällaista yhtäkkiä lässyttämään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

Silloinhan salaliittoteoriat ovat kaikkein hauskimpia, kun ne voisivat olla totta, ilman foliohattuakin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Iltalehti: Bernerin liikennehankkeessa outo yksityiskohta: Ministeriö ei kilpailuttanut konsulttiyrityksiä - laskut nippa nappa alle rajan

"Professori Tuomas Ojanen: 20 022,62 euroa"

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701252200059794...

Tämä näyttää kaiken aikaa pahemmalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota sinun toistakin yhtälöäsi pohdin, mutta en usko Bernerin lyövän enää lävitse vuonna 2024. Nämä seuraavat vaalit ovat ne THE VAALIT, joihin ei osallistu Haavistoa lukuunottamatta ketään oikeaa vastusta edes. Poliittiset koalitiot rakoilevat ajan mittaa, kelkat kääntyy, takit kääntyy, värit vaihtuu. Ei. Kyllä Kaikkosen täytyy näihin vaaleihin tähdätä. Kiire heillä kuitenkin tulee, jos näin tosiaan on.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tiedä siitä, jos Angela tai Hillary sattuisivat kiinnostumaan myöhemmin paikasta Suomen kaapin päällä ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä vaihtoehdolla vitsailin myös. Sipilä ja Niinistö ovat vahingossa luvanneet hävittäjäkauppojen yhtedessä, että Amerikan Donny voi alkaa Suomenkin presidentiksi.

Tulee vielä mahtavampi. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nyt jäitä hattuun ja matalampaa profiilia. Idässä saatetaan olla kuulolla.

Ulkomaalaisista Vladimir Putinilla on selkeä etulyöntiasema, sillä onhan Suomi aikoinaan ollut osa Venäjää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Totta, idässä on parempi jonotusnumero ja meillä on näitä kaiken maailman dosentteja, jotka ottaisivat ruhtinaan iloiten vastaan.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Onko Soini ilmoittanut, että ei olisi kiinnostunut pressan virasta ulkoministeripestin jatkoksi?

Jos tuo blogistin spekulaatio presidentinvaalien ehdokasasettelusta pitäisi paikkansa, saattaisi Soini haalia isolla kädellä hiljaisen kansan ääniä kummallakin kierroksella

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se tässä on juuri kiintoisaa. Mitä perussuomalaiset tekevät?

Soinilla varmasti on jokin suunnittelma.

Mielestäni Halla-aho on myös tehnyt selväksi, että ministerinä Soini ei jatka, jos hänestä tulee puheenjohtaja. Jotakin Kultarannassa on varmasti puhuttu. Ei perussuomalaiset muuten olisi lähteneet tukemaan hallintarekisteriä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Viihdyttävää spekulointia. Tässä todennäköisimpänä pidän Saulin jäämistä ulos kisasta. Tyhmäähän se olisi vanhan miehen reuhtoa loppuun saakka kun ei ole mikään pakko.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sepä se, Börje. Sauli on tehnyt pitkän ja kunnioitettavan uran politiikassa. Hän varmasti haluaa viettää viimeiset vuotensa paljon mieluummin kirjoittamalla niitä "Muumipappa ja Meri" -tyyppisiä kirjoja ja ihmettelemällä luonnon kauneutta sekä sen kukkasia, kuin että kinastelisi ilmastoidussa neuvotteluhuoneessa Vladimir Putinin tai jonkun muun luupään kanssa.

Saulin pois jääminen sekoittaa kuitenkin pakkaa kovasti.

Tuossa totesinkin, että Vanhanen ei vaaleja voita. Myöskään Kyllösellä tai Heinäluomalla ei ole mahdollisuutta. Haavisto on silloin vahvoilla. Kokoomuksella on ehdokkaat vähissä, jonka vuoksi he varmaan olisivat valmiita tarjoamaan pestin "hopeatarjottimella" Anne Bernerille, joka vähän niinkuin heidänkin nainen. Saa nähdä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Stubb olisi täydellinen presidentti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Stubb on päässyt mukaan Euroopan unionin työpajoihin sekä ison maailman asiantuntijoiden joukkoon. En usko, että hän lähtisi presidentiksi. Tai että kansa edes valitsisi häntä. Liikaa luurankoja kaapissa. Edustushenkilönä Stubb kyllä on taitava ja hän osaa toimia myös ulkomaisen median suhteen. Tosin naapuriin välit varmasti heikkenisivät entisestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset