Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Vapaavuori ratsasti suurmoskeijalla äänikuninkuuteen

  • kuva: wikimedia commons / soppakanuuna
    kuva: wikimedia commons / soppakanuuna

Sain eilen pysähdyttävän tekstiviestin.

- Kuihtukoon käteni, mutta minä olen äänestänyt tällä päivämäärällä ensimmäisen kerran kokoomusta. En nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa, koska meillä on samalla pormestarivaali. Meidän oli käytännössä valittava Anni Sinnemäen (vihr.) ja Jan Vapaavuoren välillä (kok.), koska tuleva pormestari valitsee myös asiat, jotka valtuustossa laitetaan eteenpäin, valitteli eräs tuntemani pitkäaikainen vihervasemmiston äänestäjä.

Hänen kohdalla ehdokkaan kanta suurmoskeijasta oli ratkaiseva.

Kuntavaalit on viimein taputeltu ja Helsinki sai 85 valtuutettuaan.

Pääkaupungin voimasuhteet eivät muuttuneet mitenkään merkittävästi. Surkeaa kyllä, että tällä kertaa kuntavaalit profiloituivat ikävällä tavalla henkilövaaleiksi, kun pormestaripeli puskettiin samaan syssyyn. Jokaiselle oli alusta lähtien selvää, että suurimman puolueen ehdokkaasta tulisi Helsingin seuraava pormestari. Tämä puolestaan kiritti ennen kaikkea kahta suurinta puoluetta, kokoomusta ja vihreitä, joista ensmmäisenä mainittu veti pidemmän korren. 

Helsingin kuntavaalien todellisesta voittajasta ei ollut ääntenlaskennan jälkeen minkäänlaista epäilystä. Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori repi valtavan äänisaaliin. Hänen äänimääränsä oli peräti 29 547, kun vihreiden haastajana toiminut Anni Sinnemäki sai vain 8 854 ääntä. Helsingin äänikuninkaan potti oli yli kolminkertainen.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi kokoomuksen voiton Helsingissä olleen "iso juttu" koko puolueelle. Pääkaupungin ykkönen keräsi 28,4 prosentin osuuden äänistä. Kokoomus on jo kolmatta kertaa Helsingin suurin puolue.

- Helsinkiläiset saivat äänestää pormestaria, ja totta kai fiksuna väkenä he ymmärsivät sen, että siinä hommassa jos jossain tarvitaan kompentenssia. Kokoomuksen lippu liehuu jatkossakin Helsingin kaupungintalon lippusalossa, riehakas ministeri totesi eilen Uudelle Suomelle.

Vapaavuorella oli alusta lähtien kaksi vahvaa teemaa – autoilun vaikeuttamisen lopettaminen keskustassa sekä kielteinen suhtautuminen suurmoskeijaan. Harva kuitenkaan on tohtinut sanoa suoraan, että hänen jyrkkä kantansa Helsingissä vireillä olevaan suurmoskeijahankkeeseen olisi vaikuttanut menestykseensä vaaleissa. 

Helsingin keskustaan kaavailtu, parin Tuomiokirkon kokoinen suurmoskeija näytteli vaaleissa ja niiden ehdokasasetteluissa huomattavan suurta roolia. Jo vaalikoneiden arvopainotusten mukaan suurmoskeijan kannattaminen merkitsi liberaaliutta ja avomielisyyttä, kun taas vastustaminen tarkoitti vanhoillisuutta ja patakonservatismia. Ilmeisesti helsinkiläiset eivät kuitenkaan ole aivan niin liberaaleja kuin mediassa on toisinaan annettu ymmärtää?

Vapaavuoren mukaan Suomessa tulee luonnollisesti olla moskeijoita, mutta suurmoskeijan hän ei uskonut olevan kenenkään etu, ei edes islaminuskoisten.

Vihreiden Anni Sinnemäki sen sijaan ei nähnyt missään vaiheessa suoranaisia esteitä moskeijan rakentamiselle. Hänen mielestään siihen, mistä rahoitusta moskeijahankkeeseen voidaan hakea, täytyy saada valtiollinen ja virallinen linjaus. Helsinkiläisille tällaiset lupaukset "valtiollisista ja virallisista linjauksista" eivät kuitenkaan olleet tarpeeksi.

Helsingin kaupunginvaltuustolla on siltikin mahdollisuus tyrmätä Vapaavuoren haaveet pormestarin paikasta, mikäli he lyöttäytyvät yhdessä vastustamaan kokoomuksen aikeita. Käytännössä suurimman puolueen pormestaripesti on ollut tyypillisesti kirjoittamaton sääntö, mutta kuten sanottu, sitä ei ole määritelty missään virallisesti. Puolueiden välillä ei ole olemassa sitovaa sopimusta siitä, että tuleva pormestari olisi automaattisesti suurimmasta valtuustoryhmästä.

Tähän mennessä esimerkiksi vasemmistoliitto ja demarit ovat ilmoittaneet jo etukäteen, että he eivät lähde sitomaan valtuuston käsiä. Koalitio voisi lyödä Vapaavuoren alas, mutta henkilökohtaisesti en usko, että siihen saataisiin SDP:tä mukaan. Riitauttaminen saattaisi pahimmassa tapauksessa lamaannuttaa koko valtuuston toimintakyvyn, koska kokoomus aivan varmastaisi kostaisi takinkäännön laittamalla kapuloita rattaisiin parhaan kykynsä mukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vapaavuori on populismin kanssa flirttaileva ketku. Kun minä menen koiralenkille moskeijan ohi, minun pitäisi nyt pohtia moskeijoihin - vaiko islamiin? - liittyviä "epäterveitä ilmiöitä," joista Vapaavuori tahallisen epämääräisesti puhui. Tällainen häilyvä pelon lietsominen on usein pahinta laatuaan.

Kun Isoa Rahaa on tunnetusti vaikea vastustaa, en usko, että moskeijahanke on tällä haudattu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minun mielestäni suurmoskeijasta tehtiin kohtuuttoman suuri teema Helsingin kuntavaaleihin. Suurta osaa tässä näytteli media, joka luonnollisestikin tunnisti sen potentiaalisena klikkiaiheena. Periaatteessa koko vaalit profiloituivat kokoomukseen ja vihreisiin - Anniin ja Janiin, jotka olivat puolesta ja vastaan.

Tämä oli siinä mielessä ovela temppu, että se nosti ennen kaikkea vihreiden ja kokoomuksen osakkeita, sillä tuttavani kaltaisia äänestäjiä oli varmasti paljon.

Henkilökohtaisesti toivoisin, että Helsingin pormestarivaalit olisivat erilliset. Ja että pormestari tosiaan valittaisiin vaalien kautta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juuri näin. Nyt nähdään "valkovenäläinen" sovittu vaali, kuten Eero Iloniemi Facebookin puolella asian ilmaisi. Se ei ole kunniaksi demokratiallemme.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Laskin Helsingistä 'puhdistetun' tuloksen
SDP 20,2 - Keskusta 19,7 - Kokoomus 19,6
Vihreät 10,8 - PS 9,1 - VL 8,5 - RKP 4,7 - KD 4,3 - muut 3,2

Ja siis Helsingissä Kokoomus + Vihreät on 46/85. Ehdoton enemmistö kahdella puolueella, joten käytännössä ne voivat tehdä, mitä haluavat. Veikkaatko vuokrien lähtevän laskuun?

Vapaavuoren pääsy pormestariksi on täysin Vihreiden varassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Vapaavuorta on äänisaaliillaan melko mahdotonta syrjäyttää.

Juuso Hämäläinen

Et näemmä ymmärrä miksi islam-keskusta vastustetaan. Sitä ei tehdä rakennuksen tai sen koon takia. Nämä laitokset ovat kautta maailman räikeän vihapuheen keskuksia. Tutustu niiden koraanikoulujen opetukseen ja oppimateriaaliin, joka tulee pääosin Saudeista ja Qatarista. Käy paikan päällä rahoittajamaissa. Minä olen sitä puuhaa tarpeeksi nähnyt, ei tarvitse luulla ja toivoa parasta sekä luottaa lapsen lailla.

Lisäksi nämä keskukset aiheuttavat jännitteitä islamin eri lahkojen kesken.

On naivia ajatella, että laitos toimisi Suomessa eri tavoin kuin muualla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos Vapaavuori on populisti, niin mikä sitten onkaan Ville Niinistö :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niinistö on myös populisti.

Toisaalta populismilla on mielestäni merkitystään pahempi maine.

Populismi (latinan sanasta populus ’kansa’) tarkoittaa kansansuosioon tähtäävää ja yksinkertaistavaa poliittista toimintaa. Jokainen eduskuntapuolue on tavalla tai toisella populistinen. Toisia vain leimataan enemmän kuin toisia.

Ainoa oikeasti ei-populistinen puolue Suomessa on ollut 1990-luvun Luonnonlain puolue LLP, joka perusti ohjelmansa yksilön ja yhteiskunnan henkisten voimavarojen kohottamisille. Käsittääkseni heidän listoiltaan ei koskaan valittu yhtään ainoatakaan edustajaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

LLP:lla oli kunnanvaltuutettuja, muistaakseni ainakin Nastolassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Tarkastin. Ainakaan Wikipedian mukaan ei ollut.

Kaverit äänestivät Oulussa jotain luomuviljelijää, mutta eihän se läpi lyönyt.

Johannes Hissa Vastaus kommenttiin #13

LLP:n lehdistösihteerinä toiminut Asko Ali-Marttila valittiin Lopen kunnanvaltuustoon 2000, mutta silloin LLP oli jo poistettu puoluerekisteristä, joten hänellä oli oma valitsijayhdistys.
LLP:n sivut näyttävät poistuneet netistä, joten LLP:n lehdistötiedote 23.10.2000 nettiarkiston puolelta:
https://web-beta.archive.org/web/20060719065405/ht...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Kiitos selvennyksestä, Johannes.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei kai latinankieli määrää, mitä populismi poliittisena liikkeenä on - verrattuna asiapolitiikkaan tai aatepolitiikkaan?
Populismia luonnehtii sekavuus, epämääräisyys, ääritunteisiin vetoaminen, vastuun pakoilu, irrationaslisuus jne.
Yleensä kai voidaan sanoa, että populistiset puolueet ovat aina edesauttaneet oikeiston pyrkimyksiä.
Perinteisen vasemmiston vahvuus on ollut sen yhteiskunta - ja talousanalyysissä, mikä on tehnyt sen aika immuuniksi populismille.
Ja populistien piirissä veriviholliseksi. ..

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Ville Niinistö on populisti samoin kuin Emma Kari. Vihreät on populistinen puolue. Samalla tavoin kuin PS.

Oikeastaan on hankala sanoa mikä puolue ei olisi populistinen. Kaikki osaavat ottaa irtopisteitä tilaisuuden tullen.

Tämä nähtiin mm. Vihreiden osalta kun tehtiin pakkopalautuksia. Twitterissä levisi huhuja ja paikkansa pitämättömiä väitteitä.

Tällaista tämä on.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Helsingin valtuustossa alkaa nyt uudet tuulet. Kokoomus ja Vihreät löytävät toisensa ja demarit saavat hakea seuraa muualta. Miksi Helsingin kaksi suurinta puoluetta alkaisivat taistella keskenään kaupunkilaisten edun vastaisesti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ensimmäinen taistelu käydään autoilun vaikeuttamisesta Helsingin keskustassa. En usko, että Vapaavuori saa fillarikommunisteja kuriin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei todellakaan saa. Pyöräily on tullut Suomeen jäädäkseen ja se on levinnyt Helsingistä myös muihin kaupunkeihin. Hyvä niin.

Helsingissä on aivan loistava joukkoliikenne. Parempaa ei löydy kovin monesta maasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouni Snellman

Autoilu vaikeutuu vain Espoolaisille ja Vantaalaisille. Sehän on vain kohtuullista.

Juuso Hämäläinen

Oli Kokoomuksen viisautta nähdä missä ovat ääntenjakajakysymykset. Ne ovat sellaisia, jotka ajavat äänestyksessä kaiken muun yli. Niin pitääkin olla.

Politiikassa täytyy olla kansalaisilla mahdollisuus vaikuttaa yksittäisiin päätöksiin. Kun on kerrankin mahdollisuus äänestää henkilöä, jonka voi arvella pitävän sanansa parissa asiassa eikä taipuvan typeriin kompromisseihin niin tähän tartutaan ilolla.

Vihreiden ja vasemmiston into pitää Suomen portit auki epäterveille vaikutteille on ylittänyt monen sietokynnyksen. Sama koskee liikenteen vaikeuttamista keskustassa.

Itse kannatan suoria henkilövaaleja ja koko puoluejärjestelmästä luopumista vaaleissa. Se vääristää demokratian rippeetkin. Joukossa tyhmyys tiivistyy nimittäin.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Itselläni on erittäin huonoja kokemuksia suljetuista uskonnollisista yhteisöistä. Niihin muodostuu yhden totuuden uskonnollinen populismi. Mitään vaihtoehtoja ei ole olemassa. Eroa sillä onko kyseessä muslimit, jehovan todistajat, helluntailaisuus, mormonit tai tiukat lestadiolaiset ei juurikaan ole. Samaa tiukkahenkistä väkeä kaikki.

Olen nähnyt monen suljetun uskonnollisen yhteisön jäsenen joutuneen jo lapsesta saakka uskonnollisen aivopesun kohteeksi. Irti pääseminen on pitkä prosessi.

Siksi kysynkin että olisiko Jouni Snellman valmis hyväksymään sen että hän tai hänen jälkikasvunsa joutuisi tällaisen uskonnollisen propagandan kohteeksi jo vauvaikäisenä. Mieti miten se vaikuttaa lapsiin ja mitä siitä voi seurata aikuisiällä. Helvetin pelkoa, itsemurhia ja fanatismia. Itse en sellaista hyväksyisi missään tapauksessa.

Tietysti Jounilla voi olla joku vaihtoehtoinen näkemys.

Juuso Hämäläinen

Pakkoyhteisöllisyys on aina ongelma jäsenilleen. Mitä tulee uskontokuntiin niin vain yksi valtauskonto kehoittaa väkivaltaan, syrjintään, sotaan ja muihin rikoksiin kaikkia kohtaan. Myös omia toisinajattelijoita. Se on brutaaliuden huippu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mun mielestä on aika selvää, ettei suurmoskeijaa ainakaan suunnitellulle paikalle tule on pormestarina Sinnemäki tai Vapaavuori. Eikä tarvikaan. Uskon ettei Helsinkiläisten enemmistö sitä halua ja sitä tässä kuitenkin kuunnellaan. Se että pormestari muutenkaan asian ratkaisi on aika epätodennäköistä.

Vapaavuorta itse pidän melkoisena opportunistina, joka nykyään eniten tavoittelee omaa etua ja tuottoisia virkoja, jossa hän saa itselleen valtaa. Päivän politiikan ulkopuolelta hän tuntuu arvostelleen paljonkin Kokoomuksen poitiikkaa, mutta kelpasi samantien tähän hommaan. En tiedä kuinka puolueen mies hän enää edes on.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Alkoiko Orpon lähtölaskenta Vapaavuoren äänisaalin myötä. Vapaavuori ei varmasti ole unohtanut sitä nöyrytystä jäätyään sekä Stubbin, että Risikon taakse ollessaan ehdolle kok. puh.joht.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En usko, että Vapaavuori lähtisi Orpoa haastamaan.

Hän on nyt rahamiesten hommissa ollut jo hyvän tovin. Ensin Euroopan investointipankissa ja nyt todennäköisesti Helsingin pormestarina. Tuo oli Vapaavuorelta muuten aika pelimiesliike jättää politiikka juuri oikeaan aikaan. Ei tarvinnut ryvettää kasvojaan ja nyt voi palata takaisin vähän niin kuin takavasemmalta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei Vapaavuori Orpoa haasta, miksi haastaisi. Mutta jos - siis jos - Sauli Niinistö ei olisi käytettävissä tulevan talven presidentinvaaleissa, kenen uskoisitte olevan lähinnä Kokoomuksen ehdokkuutta Mäntyniemeen? Siis eilisen jälkeen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #25

Saattaisin äänestää pressaksi...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Arto se jaksaa. Oletko huomannut, että tänään ovat vakiodemarit olleet hiljaa. Lieneekö eilen nöyryytys pannut suut suppuun. Missä ovat Koskela, Jääskeläinen, Turpeinen, Kinnunen, Aaltonen etc.

Antaisit nyt edes sinä arviosi oman puolueesi tappiosta, etkä veikkailisi voittajien hevosia. Minä teen sen puolestasi. Pistäkää se Rinne pihalle ja satsatkaa tulevaisuuteen. Harakan johdolla olisitte paljon paremmassa asemassa seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eikös demarit kuitenkin tulleet Suomessa hyvänä kakkosena?

Tämän hetkiset olosuhteet huomioon ottaen se on ihan hyvä tulos. Periaatteessa se, mitä minä heiltä odotinkin. Vaalien alla demarit olivat melko näkymättömiä verkossa. Kaduilla törmäsin heihin silti kiitettävästi. Parit kahvitkin tarjosivat.

Tänään olen ollut huomaavinani, että useat vasemmiston nettiaktiivit ovat ilkkuneet demareille sosiaalisessa mediassa. SDP:n tulos oli kuulemma häpeällinen ja heidän oppositiopolitiikkansa laimeaa. Ei kuulemma suostuta yhteistyöhön muiden oppositiopuolueiden kanssa. Muut oppositiopuolueet tarkoittavat ilmeisesti lähinnä vihreitä ja vasemmistoliittoa, koska RKP ja KD:han ovat hallituksen kanssa samoilla linjoilla. Marginaalissa viihtyvällä vasemmistoliitolla ei olisi kyllä mielestäni varaa alkaa keulimaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #39

Minulle muistui tässä mieleeni, kuinka vasemmistoliiton Facebook-ryhmässä suurin poru nousi, kun yksi puolueen jäsenistä huomasi, etteivät kaikki kunnallisvaaliehdokkaat kannattaneet kasvisruokapäivää. Se oli kevään keskustelluin aihe. Tämän seurauksena jotkut jopa kertoivat harkitsevansa lähtöä puolueesta.

Ihan oikeasti on pakko sanoa, että jos kasvisruokapäivä on se suurin kynnyskysymys, niin eivät ne taida kovin huonosti asiat Suomessa silloin olla. Toisaalta kyllä minusta siltikin tuntuu, että vasemmistolla olisi melko paljon hommia tehtävänä, kunhan he nyt ensin pääsisivät yhteisymmärrykseen siitä, että montako sukupuolta sitä sitten oikeastaan olemassa. Saattaisivat päästä pois marginaalistakin, jos keskittyisivät välillä samallaisella intensiteetillä myös niihin kaikista suurimpiinkin asioihin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #39

"...RKP ja KD:han ovat hallituksen kanssa samoilla linjoilla."

Soten suhteen ovat hyvin eri linjoilla hallituksen kanssa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #39

Eikös demarit kuitenkin tulleet Suomessa hyvänä kakkosena?

Johtava oppositiopuolue ja teki historiansa huonoimman kuntavaalituloksensa!

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Tuo on aika erikoinen sananvalinta - moskeijaa kannattaa liberaslit ja vastustaa patavanhoilliset. Eli liberaalit kannattavat kirkkoa jonka arvoja on hunnut, naiset kotiin, homojen kivitykset? Ei liberaalit ole synonyymi muutostahdolle. Moskeijassa on kyse muutoksesta patavanhoillisuuteen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kirjoitin tästä aiheesta ennen vaaleja, kun käyttelin vaalikoneita.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien kone oli kalibroitu sillä tavalla, että moskeijan vastustus laskettiin aatekartalla konservatiiviseksi. Kyse oli perustuvanlaatuisesta ristiriidasta, jonka toivoin saavan enemmän huomiota. Eihän se nyt jumalauta niin voi mennä, että ikivanhan uskonnon ja temppeleiden kannattaminen olisi jollain tapaa liberaalia. Himouskovaisuus on aina patakonservatiivista, eikä se siitä vääntelemällä ja kääntelemällä muuksi muutu.

Periaatteessa vaalikoneiden logiikalla vanhoillislestadiolainen kristillisdemokraattikin on samalla tavalla ennakkoluuloton, liberaali ja suvaitsevainen henkilö, mikäli hän haluaa rakennuttaa Messukeskuksen kokoisen Rauhanyhdistyksen jonnekin Töölönlahden rantaan. Eikö vain.

Kyseisen tekstin löydät täältä: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233282-mina-...

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Juuri noin kuten sanot, hyvä huomio.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Esimerkiksi feministit, vasemmistoliitto ja vihreät, jotka kovaäänisesti ajavat tasa-arvoa miesten ja naisten välille, eivät oikeastaan ole kiinnostuneita musliminaisten epätasa-arvosta. He jos ketkä, elävät hellan ja nyrkin välissä. Kun kysyn asiasta, tulee hiljaista. Minä en käsitä tätä! Voidaan todella kysyä, onko suuntaus liberaalia. Pääasia tuntuu olevan kaiken hyväksyminen sellaisenaan kyseenalaistamatta mitään.

Nämä ryhmät eivät myöskään tunnu olevan kiinnostuneita naisten asemasta esim. Lähi-Idässä ja Afrikassa. Varsinkin Afrikassa tyttöjen ja naisten lukutaidottomuus on suurta, he ovat siksi täysin riippuvaisia miehestään, jolla on oikeus pahoinpidellä vaimojaan(monta vaimoa). Naisten aseman paraneminen näissä kulttuureissa, myös kehittäisi sikäläisiä yhteiskuntia, toisivat lisää vaurautta (yritystoimintaa) ja vähentäisi siten tarvetta sotia jatkuvalla syötöllä. Onneksi esim. Kirkon ulkomaanapu ja katolinen Caritas tekee tärkeää työtä näiden ihmisten keskuudessa kehitysmaissa. Koulutus on kaiken kehityksen A&O.

Euroopan kannattaa panostaa esim. Afrikkaan ellemme halua koko sikäläisen väestön muuttavan EU,iin. Eurooppa on tehnyt jotain hyvin kun niin monet kansat haluavat tulla tänne :)

PS. Rasistit taas vihaavat kaikkea mikä liikkuu ja poikkeaa tavanomaisesta :)Kyse on usein pelosta ja huonommuuden tunteesta

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

En olisi niin varma, että yksin suurmoskeijahankkeen vastustaminen olisi suurin syy hänen äänisaalilleen. Ehkä enemmin se, että Helsingissä käy aika kuhina vihreiden ajamien liikenneratkaisujen vuoksi, jotka suosivat julkista liikennettä sekä pyöräilyliikennettä. Kaikki autoilua helpottavat suunnitelmat sen sijaan torjutaan kategorisesti. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eri syistä autoa oikeasti tarvitsevat ja heitä vihreiden jyrkkä fundamentalismi kauhistuttaa. Vapaavuoren viesti puolestaan on se, että kaikki on otettava huomioon Helsingin liikennettä kehittettäessa. Tässä lienee yksi peruste hänen äänisaalilleen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tilastokeskuksen vuoden 2013 tiedon mukaan Helsingissä työskentelevistä ulkopaikkakuntalaisten osuus oli jopa 41 prosenttia. Epäilen määrän kasvaneen entisestään. Autoasia koskettaa ennen kaikkea heitä melko ikävällä tavalla, vaikka heillä ei päätäntävaltaa siihen olekaan.

Juuso Hämäläinen

Samaa mieltä. Autoilun vaikeuttaminen kaupungissa on sairasta. Julkinen liikenne ei ole mikään ratkaisu kaikille. Ihmiset, joiden kulkureitit vaihtelevat ja samoin kulkuajat eikä ole aikaa julkisilla körötellä ja seisoa pysäkeillä, käyttävät omaa autoa. Tavaroita ei paljon viitsi busseissa ja ratikoissa raahata eikä olla sään ja aikataulujen armoilla.

Julkinen liikenne on hyvä ratkaisu ihmisille, jotka ovat sinkkuja, työaika vakio ja työmatkat. Eikä elämässä tapahdu mitään poikkeavaa koskaan. Tällainen on mm punaviherpiipertäjä virkamies, joka työkseen suunnittelee autoilun vaikeuttamista. Meidän verovaroillamme ja meidän kiusaksemme.

Tälle on saatava stoppi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Taitaa teilikirves heilahtaa, olet sopiva syntipukki demareiden huonoon vaalimenestykseen horinoinesi. Olisit käyttänyt vaikkapa Sirola-opiston aatemoderaattoria, voithan vielä ilmoittautua puolueen presidenttiehdokkaaksi, tilaa löytyy.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos alustaisit edes hieman, että minkä vuoksi pitäisi lukea, niin saattaisin avatakkin kyseisen linkin - ja lukea sen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Minä en pysty näkemään, että vihreät olisi pääkaupungille paras kehittäjä, en. Ja, kun asetelmat olivat jo ennakkoon kokoomus / vihreät, eipä jäänyt valinnan varaa. Ykköspaikalle ei vihreä, eli valinta oli selvä: Vapaavuori. Näin meni oma logiikkani.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kuten varmasti yli 10000 muutakin loogiseen ajatteluun kykenevä äänestäjä. Taitaa olla kunnallisvaalen halvimmat äänet koskaan, eli media reagoi, nieli syötin ja sitten olikin tuloksena palstamillimetritalkoot. Onnea vaan Helsingille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta kun katsoo koko maan äänestyskäyttäytymistä ja todellisia voittajia, niin turha tässä on kokoomuksessakaan skumppapulloja auki poksautella. Demokratia on kriisissä. Ihmiset eivät luota enää järjestelmään - tai sitten he eivät vain välitä.

Vaalitulokset lyhyesti:

Nukkuvain Puolue 41,2%
Kokoomus 12,2%
Sdp 11,4%
Keskusta 10,3%
Vihreät 7,3%
Perussuomalaiset 5,2%
Vasemmistoliitto 5,2%
Rkp 2,9%
Kd 2,4%
Muut 2,0%

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #35

Toisaalta, jos ei seuraa politiikkaa aktiivisesti, saattaa äänestää puoluetta joka ei aja lainkaan äänestäjän etuja. Parasta olla äänestämättä, jos on pelkästään mielikuvien varassa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist Vastaus kommenttiin #49

No en kyllä koskaan äänestä puoluetta joka ikäänkuin ajaisi minun etuani, sen teen itse. Äänestän puoluetta jonka uskon tekevän hyvää kaupungilleni/maalleni. Näin olen aina ajatellut. Olenko nyt ihan yössä?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #35

On aivan hyvä, että kokoomuslaiset tuudittautuvat tähän saamaansa "voittoon" kunnallisvaaleissa ja jatkavat nykyistä politiikkaansa.

Tosiasiahan on kuitenkin se, että Helsinkiä lukuunottamatta Kokoomuksen tulos lähes kaikissa suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa oli miinusmerkkinen. Pormestarivaali Helsingissä pelasti heidät!

Helsingissä kävi juuri kuten ennakkoon arvelinkin. Äänestäjät äänestivät Vapaavuorta ja saavat samalla kokoomuksen sekä terveyskeskus- ym. maksut takaisin!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eiköhän tuo moskeija-asia vielä pöydälle nouse. Toivottavasti sitä ei kuitenkaan pusketa samalla intohimolla kuin Guggenheimia, joka varmaa nousee kalmistoistaan tälläkin valtuustokaudella.

Onhan se nyt vähän kornia, että Suomen kokoiseen maahan suunnitellaan Euroopan suurinta moskeijaa. Satojen miljoonien eurojen arvoitusta ja wahhabiittien rahoittamaa pyhiinvaelluskohdetta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onneksi suurmoskeijakysymys tuli epäviralliseksi keskeiseksi vaaliteemaksi ja onneksi Anni Sinnemäki pääsi julkisuuteen puhumaan siitä diipadaapaa eikä nähnyt missään vaiheessa suoranaisia esteitä moskeijan rakentamiselle. Tämä riitti helsinkiläisille äänestäjille osoittamaan, minkä vaihtoehtojen välillä he valitsevat. Kiitos kaikille, jotka ratkaisivat asian järjelliseen suuntaan.

Pekka Pylkkönen

Moni asia on saanut vastustamaan Sinnemäkeä. Kohtuuttoman hellivä asenne laittomasti maassa olevia kohtaan, suurmoskeija, liikenneratkaisut.. ainakin oma äänestyspäätökseni oli suunnattu vain vihreitä ja etenkin Sinnemäkeä vastaan. En pidä perusteettomasta idealismista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kaverini oli ilmeisesti samoilla linjoilla.

Enkä tosiaan syyllistä häntä siitä.

Olen seurannut nyt jo pitemmän aikaa vihreiden ja vasemmiston touhuja, ja vaikka molemmista puolueista löytyy paljon arvoja joita itsekin kannatan, niin minun on yhä vaikeampaa samaistua heidän keskeisimpään kannattajakuntaan sekä näiden aktiivien aatteisiin. Hetkittäin tuntuu kuin väänneltäisiin vain lillukanvarsista ja nillitettäisiin - homma muistuttaa paikoin tododellisuuspakoiselta.

En tiedä onkohan siinä jotain perää, että vasemmistolaisilla palkansaajilla on tapana muuttua enemmän oikeistolaiseksi iän myötä. Sama näyttäisi pätevän noissa poliitikoissa: Siimes meni Liberaan, Wahlroos muuttui umpikapitalistiksi, Ahtisaari ja Lipponen höpisevät palkka-aleista ja moni vanha kaverikin on kääntänyt kelkkansa tyystin. Sellaiselle "keskiluokan puolueelle" olisi Suomessa varmaan kysyntää.

Pekka Pylkkönen

Kukaan ei varmaan vastusta arvoja joita vihreät tuovat esiin. Samoin varmaan kaikki allekirjoittavat melkein kokonaan persujen ohjelmassa mainitut arvot. Ja kaikkien muidenkin puolueiden. Arvoiltaan suomalaiset ovat mielestäni lähes identtisiä.

Kyse on vain siitä että kuinka uskottavaksi kukakin näkee minkäkin puolueen keinot arvojen mukaisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Itse katson että erityisesti vihreiden keinovalikoima edustaa hyvin lyhytnäköistä ja kärsimätöntä kantaa. Kaikki pitäisi ratkaista taikaiskulla nyt ja heti: maailman kärsivät pelastaa, ilmastonmuutos pysäyttää ja kaikille pitäisi olla muutenkin kaikkea jo tänään. Ei huomenna kun nähdään paljonko tänään on tehty duunia.

Edistys vie paljon aikaa ja vaatii rutosti duunia. Ei voi saada tuloksia ennenkuin duunit on tehty.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

En ymmärrä suurmoskeijan vastustamista. Suomessa on 31 moskeijaa jotka eivät ole herättäneet vastustusta. Mutta juuri näissä pienissä moskeijoissa radikalismia on helppo levittää. Suurmoskeija olisi kaiken lisäksi avoin kaikille joten islamismin levittäminen olisi käytännössä mahdotonta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Vihreiden, vasemiston ja osittain Kokoomuksenkin kannattajissa on paljon niitä joiden maailmankuva on tieteellinen ja johon uskonnot eivät sovi. Vihreät ja erityisesti Anni Sinnemäki petti nämä kannattajansa asettumalla avoimesti suurmoskeijan puolustajiksi. Miksi Helsingin pitäisi hypätä historiassa 700 vuotta taaksepäin ja alkaa rakentamaan uskonnollisia monumentteja keskeisille paikoille? Eivät helsinkiläiset tyhmiä ole, sen todisti Vapaavuoren äänivyöry.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä suurmoskeijakohu koski myös demareita ja heidän apulaiskaupungijohtaja ritva viljanen lupasi heti kättelyssä kuuntelematta veronmaksajia ilmaisen tai "halvan" tontin suurmoskeijalle.

http://yle.fi/uutiset/3-8154779

Samainen "hyödyllinen idiootti" oli raivokkaasti mukana ajamassa Guggenheimia vaikka omakin puolue vastusti hanketta. Toivottavasti SDP:n alamäki Helsingissä oli mahdollisimman pitkälti viljasen syytä. Osoittaa sen, että äänestäjätkin osaavat ajatella.

Samoin kiinnitin huomiota, että guggenheimin kanssa näppinsä polttanut Tatu Rauhamäki (kaupunginhallituksen puheenjohtaja) putosi valtuustosta. Äänistä katosi suuri osa eli äänestäjien muisti oli tässä tapauksessa riittävän pitkä.

Samoin täältä pohjoisen helsingin alueelta vahva kokoomusvaikuttaja kauko koskinen tipahti varalle. Osittain guggenheimin puolustaminen, mutta ihmisiä täällä närästää todella lujaa Malmin lentokentän kohtalo.

Vapaavuoren veto oli tarkkaan harkittu. Hän sai paljon perussuomalaisten ääniä joille ajatus anni sinnemäestä kaupungin pormestarina oli liikaa. Itse mietin pitkään äänestänkö vihreitä vastaan vapaavuorta.

No, jääköön vaalisalaisuudeksi ketä äänestin. Onnea Mari valtuustopaikasta.

Petteri Hiienkoski

Olennaista oli tietenkin se että YLEn virallisessa vaaliohjelmassa toimittajien ja heidän valitsemiensa asiantuntijoiden voimin uutisoitiin ja selvitettiin yleisölle niin selvästi mistä Jan Vapaavuoren historiallisen suuri äänisaalis todennäköisimmin johtui. Kaikkia moniarvoisen demokratian, sananvapauden ja laatujournalismin arvoja kunnioittaen.

Mihin suomalainen kansanvalta joutuisikaan ellei meillä olisi niin laadukasta julkisen palvelun mediataloa. Suorastaan riemuitsen ja iloitsen tiedostaessani että maksamallani mediamaksulla saan tukea näin totuudellista, ideologispoliittisesti tasapuolista, moniarvoista ja asiantuntevaa mediaa ja aidon demokratian todellista kivijalkaa. =)

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Vapaavuori on oikeassa rahoituksesta, johon suojelupoliisikin on kiinnittänyt huomiota. Vasemman laidan sivistyneimmät ja kylmäjärkisimmät tietävät, ettei kyseessä ole ekumeeninen muslimien temppeli vaan yksin sunnien suurmoskeija. Rikkaat sunnimaat tukevat wahhabismia ja niiden rahoittamissa vastaavissa (muiden muassa Ruotsi, Britannia) tuetaan radikalismia ja niissä todellakin radikalisoidutaan. Nyt sitten tämä olisi jokin poikkeus? Mielenkiintoista.

Suomessa ovat puurot ja vellit sekaisin, koska näissä asioissa jokin outo "tunne" on pyritty istuttamaan jotain outoja järjen ulkopuolella olevia kanavia pitkin. Tunnen muka-feministejä, jotka tukevat burkhaa ymmärtämättä, että muslimifeministille se on pelkkä alistamisen väline, patriarkaalisen vallan tukemista. Mutta ei kaikki vasemmisto ole tyhmää tai jonkun käsittämättömän iraationaalisen uskon läpitunkemaa.

Tasa-arvosta on ilmeisesti monella vielä paljon oppimista.

Mutta nämä asiat ovat pelkkä sivuseikka. Kokoomuksen voitto Helsingissä oli itsestään selvä, koska kaupunki on voinut todella hyvin muutenkin sillä kurssilla jo vuosia. Verratkaa nyt Helsinkiä vaikkapa demarivetoiseen Vantaaseen. Mahdollisesti äänestäjät miettivät aika kokonaisvaltaisesti sitä, millaisessa Helsingissä haluavat asua. Monikin voisi haluta istua kävelykadulla juomassa minttuteetä kansalaispalkalla ja lopettaa sata yritystä vaikka Hämeentieltä mutta mahdollista on myös kasvaa ja kehittyä toisellakin tavalla.

On niin helppo luvata, että kaiken saa ilmaiseksi, kun ei lainkaan tarvitse miettiä, kuka sitten kaiken maksaa. Se on sitä oikeaa populismia, se.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Terveellä ihmisellä on itsesuojeluvaistoa ja terveellä kansalla on itsenäisyydensuojeluvaistoa. Meillä tämä viimeksi mainittu on ollut kateissa edellisten Kataisen ja Stubbin hallitusten aikana. Eduskunnan pöytäkirjat puhukoot siitä puolestaan. Nämä vaalit osoittivat jatkumoa tälle kehitykselle. Onhan se vähän erikoista, että kuntavaaleissa voi äänestää ja asettua ehdokkaaksi, vaikka ei ole edes Suomen kansalainen. Kahden vuoden karenssi riittää.

Isot kaupungit ovat ne alueet, joissa tulijat tulevat ottamaan lisää jalansijaa vaali vaalilta, mikäli lakia ei muuteta. Tuskinpa muutetaan, sillä se saatettaisiin tulkita rasismiksi. Tämä kehitys on vasta alussa ja se tulee jatkumaan vaali vaalilta kuntavaaleissa. Samalla saadaan paljon puhuttu suurmoskeija Helsinkiin, joka on 12 x kertaa tuomiokirkon kokoinen. Siinä voidaan Vapaavuori äänestää vielä tulevaisuudessa ”kumoon.”

Demokratiassa enemmistö päättää ja voimakas jälkikasvu maahanmuuttajien keskuudessa johtaa vääjäämättä muutokseen yhteiskunnassa ja se muuttaa vaali vaalilta voimasuhteita isoissa kaupungeissa. Britit ovat viisasta kansaa ja he lopettavat tämän kehityksen tekemällä brexitit.

Vihreillä näytti olevan aika hulppea vaalikampanja ainakin Helsingissä. Siihen liittyen voi esittää asiallisen kysymyksen lisättynä vanhalla kansanviisaudella ”kysyvä ei tieltä eksy”:
Tulikohan siihen mahdollisesti rahoitusta maan rajojen ulkopuolelta? Vihreät ovat loistava kasvualusta integroitua vallan kahvaan ”uudisasukkaille” tulevaisuudessa. Tämän osoittaa myös vihreiden enemmistön suhtautuminen Sinnemäen johdolla suurmoskeijahankkeeseen eli ”vihreää valoa vihreiltä.” Vihreissä on paljon ”taivaanrannan maalareita”, joita tuntuu olevan helppo muovata Stalinia lainaten ”kuin taikinaa.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset