Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Suomella ei ole varaa Grahn-Laasosen toisiin "koulutusvaaleihin"

  • kuva: valioneuvos.fi
    kuva: valioneuvos.fi

Kokoomuksen varapuheenjohtajan ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avasi puoluepäivänään Ylen aamu-tv:n katsojille hieman kokoomuksen tämän kertaisia vaaliteemoja. 

Ministeri Grahn-Laasosen mielestä kuntavaalien tärkeimpiin teemoihin lukeutuu koulutus.

– Nyt voitaisiin käydä koulutusvaalit, koska se tulee nousemaan suurimmaksi toimialaksi tulevaisuuden kunnissa, kun sote-tehtävät siirtyvät maakuntien vastuulle vuonna 2019, hän perustelee Ylellä.

Grahn-Laasosen mukaan tämä tarkoittaa, että jatkossa kunnissa voidaan keskittyä entistä enemmän varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, toisen asteen koulutukseen ja kulttuuriin sekä liikuntaan. 

Koulutuksen kaltaisten arkea lähellä olevien asioiden korostaminen voisi ministerin mukaan nostaa myös ihmisten innokkuutta vaaliuurnille.

Sanni Grahn-Laasonen on myöhässä pahan kerran.

Koulutusvaalit nimittäin käytiin lähes kaksi vuotta sitten.

Hänen puolueensa voitti.

Hallituspuolueet lupailivat kyllä paljon, mutta lunastivat lopulta hyvin vähän.  

Tai siis eivät lunastaneet lainkaan, vaan söivät sanansa ja pettivät osan äänestäjistään.

Suomalaisella koulutusjärjestelmällä ei yksinkertaisesti ole enää varaa käydä toisia "koulutusvaaleja", kun edellisistäkään ei ole vielä täysin toivuttu ja osa leikauksistakin on vielä tekemättä.  

Koulutusvaalien yhteydessä hallituspuolueet lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta ja kulttuurista, mutta ovat sittemmin napsineet vähän sieltä sun täältä. Kulttuuri menetti valtionosuuksistaan viime vuonna hurjat 3,5 prosenttia. Jopa Joulupukin kirjeet joutuivat leikkuriin, kun hallitus kieltäytyi tukemasta niitä.

Koulutusvaalien jälkeen korkeakouluihin ja yliopistoihin on kohdistettu 75 miljoonan euron säästöt vuosittain, ammatillisesta koulutuksesta napsitaan 190 miljoonaa euroa ja opintorahasta 120 miljoonaa euroa. Tutkimusrahoituksen kymmenien miljoonien leikkauksista puhumattakaan. 

Myös varhaiskasvatuksessa pyrittiin säästämään päivähoidon oikeutta rajaamalla. 

Koulutusleikkaukset eivät koskaan konkretisoidu välittömästi.

Tulokset näkyvät vasta seuraavassa tai sitä seuraavassa työelämään astuvassa ikäryhmässä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sannilta ei ainakaan pokkaa puutu, kun näitä sen juttuja seurailee.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nuo kokoomuslaisethan lähti ensin liikkeelle sillä #harrastustakuulla ja nyt tulee sitten #koulutusvaalit -teema. Hallitus on vienyt vähävaraisilta lapsiperheiltä viimeisetkin pennoset, jotta heillä ei olisi varaa kustantaa lapsilleen harrastuksia. Nyt sitten kalastellaan niiden samojen lapsiperheiden ääniä kuntavaaleissa, lupaamalla jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus. Koulutuksen suhteen meno on vähintäänkin yhtä härskiä.

Kokoomus huolestui köyhien lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230428-kokoo...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Grahn-Laasosella oli eilen aamutelkkarissa nokkela pointti, myös edellinen hallitus leikkasi koulutuksesta. Se unohtui, että Kokoomus oli silloin päähallituspuolueena :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tietystikään ihmisiä ei saisi tuomita televisioesiintymisten perusteella, koska niihin liittyy paljon paineita, mutta toisinaan kyllä tuntuu, että hän ei olisi ehkä se penaalin kaikista terävin kynä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Miksi aamu-tv:n toimittaja ei haastanut Sannin höpöjuttuja suorassa lähetyksessä, vaikka aivan varmasti hänkin oli perillä tilanteen oikeasta laidasta. Toimittaja antoi varaapuheenjohtajan puhua täysin rauhassa. Ilman mitään kritiikkiä tai kyseenalaistuksia. Tietysti olihan se kokoomuksen puoluepäivä, mutta siltikin olisin toivonut toimittajalta vähän enemmän toimintaa. Se lienee kaikista tärkein pointti. Mihin toimittajia edes tarvitaan, jos he eivät hoida velvollisuuttaan vallan vahtikoirana?

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Todellakin. Mukaan kutsutut keskustelijat eivät päässeet juuri ääneen.
Kuinkahan menee muiden puolueiden päivinä? Samoin varmaan?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Minusta tuntuu, että toimittajan poliittisella kannalla on väliä. Tiedä sitten. Onhan Yle joitakin muitakin puolueita melko helläkätisesti kohdellut. Toivoisin, että toimittajat tekisivät työnsä paremmin. Ei tarvitsisi sitten täällä kotikatsomoilla tavallisten pulliaisten kummastella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Leif Salmén ja Antero Kekkonen takaisin ruutuun, ei siliteltäisi enää porvareita myötäkarvaan!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Leifin perään tuolla Facebookissakin huudeltiin. Toisaalta minun mielestä Yle on aina ollut poikkeuksellisen helläkäteninen myös vasemmistoa kohtaan. Pelkästään väliinputoavat puolueet joutuvat todistelemaan ja vastaamaan sanoistaan. Varmasti paljon on toimittajankin kannalla väliä. Uskoisin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Ainakaan nuo mainitut eivät koskaan peitelleet sympatioitaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Kekkonenkin oli vuosina 1978–79 Poliittiset toimittajat ry:n puheenjohtaja. Hyvin poliittinen toimittaja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Kyllä vain, niin poliittinen, että rupesi syömään kuormasta...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Toisaalta kommentoijat hoitavat kyllä aika hyvin toimittajienkin tehtävät. Kävin tuossa toissapäivänä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen Yle Uutisten Facebook -sivuilla. Nuo siellä olevat kommentit tulivat täytenä yllätyksenä.

Eikö 500 miljoonalla eurolla saa minkäänlaista moderoijaa tuonne, joka tekisi oikeasti työnsä? Siellä käsketään poliitikkoja suksimaan vittuun, haukutaan haastateltavia idiooteiksi, sanotaan puheita oksettaviksi ja valtuuston väkeä vanhoiksi pieruiksi. Nauretaan nälänhädälle ja siitä kärsiville lapsille.

Kunniamurhan valmistelua koskevan artikkelin kommenttiosiossa tuodaan heti viidennessä kommentissa esiin, kuinka suomalaisetkin miehet ovat väkivaltaisia ja naisiin kohdistuva väkivalta on osa suomalaista kulttuuria. Puhutaan potkuista perseelle ja menolipuista takaisin, normaalista muslimikulttuurista ja ties mistä.

En muuten olisi koskaan arvannut Yle Uutisten kommenttiosiota tuollaiseksi vessan seinäksi. Ei meinaan näyttäisi siltä osin eroavan paljoakaan MV-lehdestä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #10

Jonkinmoisen wc-tilan nurkanvaltauksen ovat Yleä kustantavat perusveronmaksajat todellakin siellä tehneet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos suomalaisilla on kokoomukseen varaa, niin silloin on varaa mihin vain.

Minä olen ihmetellyt, että miksi SDP ei ole ottanut teemakseen oppisopimuskoulutuksien ajamista Suomessa. Niihin käytettävistä varoistahan on leikelty jo useampaan otteseen, vaikka oppisopimuskoulutukset ovat koulupinnareille ja syrjäytyneille paras mahdollinen tie työelämään. Eikä se ole edes kovin kivinen.

Sieltä valmistuessaan nuori (tai miksei vanhempikin) osaa jo työelämäs ja mahdollisen työvakanssinsa keskeisimmät asiat. Toisin kuin ammattikoululaisten kohdalla, jotka pitää työpaikalla opettaa käytännössä kokonaan uudestaan.

PS: Minun mielestä koulutuksesta leikkaaminen on vihonviimeistä fakki-idiotismia. Tutkimusrahoista ja kulttuurista olen valmis joustamaan, mutta koulutuksesta en niin tippaakaan. Joku "parempi" idea siinäkin varmasti on ollut taustalla, mutta se ei vain ole vielä valjennut meille kuolevaisille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta turiset, yleensäkin säästöt tehdään aina ajattelematta tulevaisuutta, ja vain tämän hetken tilannetta ajetellen.

Se on jotenkin säälittävää, että hallitus on huolissaan työttömyydestä, ja samalla tehdään säästöjä koulutukseen, joka on varmin tie työllistymiseen.

Joskus tuntuu siltä, että jotain tapahtuu ihmisille, kun ne valitaan eduskuntaan ja hallitukseen, joku ihme virus varmaan vie aivokapasiteetista valtaosan pois. :)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Perinteisesti opetusministerit ovat olleet ärsyttäviä rakkikoiria, jotka ovat julkisuudessakin haukkuneet valtiovarainministeriön rahakirstun päällä istuvia vartijoita ja puolustaneet näkyvästi suomalaista koulutusta ja kasvatusta virkamiesten vihan uhallakin.

Grahn-Laasosen puoluetoveri O-P Heinonen oli tästä erityisen kuuluisa 90-luvulla ja samoin demareiden Kalliomäki vuosikymmen myöhemmin.

Nykyministeri sen sijaan on VM:n käsinukke, joka toistaa peuran lailla ajovaloissa seisten hänelle ojennettua mantraa.

Nykyinen opetusministeri on Suomen kaikkien aikojen huonoin opetusministeri.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En usko ihmisten uskovan noita Grahn-Laasosen juttuja. Sanni ei osaa puijata. Enkä muuten usko ministerin toteuttavan edes toteuttaa omaa politiikkaansa, vaan Stubbin ja muun kokoomusjohdon. Kerää samassa haukut itselleen toisten puolesta. Valtiovarainministeriön talutushihnassa, kuten hyvin totesitkin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Meinasi eilen vastata sulle, mutta annan nyt ammattilaisen näkemyksen asiastasi. Hänellä on parempi muisti kuin sinulla ja minulla, koska hänen pitää muistaa asiat työnsä puolesta.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005129117.html

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hänellä on hyvä pointti ja aivan tottahan se on, että demokratian uskottavuus on ajautumassa kriisiin. Joka vuotiset luottamusäänestykset ovat paras esimerkki siitä. Takinkäännön mestaruuskisat.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Nää on nää on ää... koulutusvaalit

Mut koulutusleikkausvaalitvaalithan käytiin jo

Ai niin, noo nää on... hyvinvointivaalit, sitä kaikille

Vanha juttu, eikä hyvinvointiin ole varaa enää muilla kuin meillä

Entä tasa-arvovaalit, onpa vaikea keksiä teemaa, pitääks tässä jotain muka keksiä, onks nää muka jotkut vaalit

Ok. Sovitaan et nää on... hei nää on Sannavaalit ja Petterivaalit, eli sekoomusvaalit

SanniSekoomus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset