Suomella ei ole varaa Grahn-Laasosen toisiin "koulutusvaaleihin"

Kokoomuksen varapuheenjohtajan ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avasi puoluepäivänään Ylen aamu-tv:n katsojille hieman kokoomuksen tämän kertaisia vaaliteemoja. 

Ministeri Grahn-Laasosen mielestä kuntavaalien tärkeimpiin teemoihin lukeutuu koulutus.

– Nyt voitaisiin käydä koulutusvaalit, koska se tulee nousemaan suurimmaksi toimialaksi tulevaisuuden kunnissa, kun sote-tehtävät siirtyvät maakuntien vastuulle vuonna 2019, hän perustelee Ylellä.

Grahn-Laasosen mukaan tämä tarkoittaa, että jatkossa kunnissa voidaan keskittyä entistä enemmän varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, toisen asteen koulutukseen ja kulttuuriin sekä liikuntaan. 

Koulutuksen kaltaisten arkea lähellä olevien asioiden korostaminen voisi ministerin mukaan nostaa myös ihmisten innokkuutta vaaliuurnille.

Sanni Grahn-Laasonen on myöhässä pahan kerran.

Koulutusvaalit nimittäin käytiin lähes kaksi vuotta sitten.

Hänen puolueensa voitti.

Hallituspuolueet lupailivat kyllä paljon, mutta lunastivat lopulta hyvin vähän.  

Tai siis eivät lunastaneet lainkaan, vaan söivät sanansa ja pettivät osan äänestäjistään.

Suomalaisella koulutusjärjestelmällä ei yksinkertaisesti ole enää varaa käydä toisia "koulutusvaaleja", kun edellisistäkään ei ole vielä täysin toivuttu ja osa leikauksistakin on vielä tekemättä.  

Koulutusvaalien yhteydessä hallituspuolueet lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta ja kulttuurista, mutta ovat sittemmin napsineet vähän sieltä sun täältä. Kulttuuri menetti valtionosuuksistaan viime vuonna hurjat 3,5 prosenttia. Jopa Joulupukin kirjeet joutuivat leikkuriin, kun hallitus kieltäytyi tukemasta niitä.

Koulutusvaalien jälkeen korkeakouluihin ja yliopistoihin on kohdistettu 75 miljoonan euron säästöt vuosittain, ammatillisesta koulutuksesta napsitaan 190 miljoonaa euroa ja opintorahasta 120 miljoonaa euroa. Tutkimusrahoituksen kymmenien miljoonien leikkauksista puhumattakaan. 

Myös varhaiskasvatuksessa pyrittiin säästämään päivähoidon oikeutta rajaamalla. 

Koulutusleikkaukset eivät koskaan konkretisoidu välittömästi.

Tulokset näkyvät vasta seuraavassa tai sitä seuraavassa työelämään astuvassa ikäryhmässä.

 

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu