Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

EK:n tuoreet kuvaajat herättivät netissä huvittuneisuutta ja raivoa

  • kuva: facebook
    kuva: facebook
  • kuva: ek:n ja yrjösen kuvaajat
    kuva: ek:n ja yrjösen kuvaajat

Kuvaajien käyttö harhaanjohtavalla tavalla ei ole mikään uusi ilmiö. Tämä on ollut enemmän tai vähemmän käytäntönä jo niin kauan kun muistan itse seuranneeni työttömyystilastoista käytyä julkista keskustelua. 

Tuoreimman pohjanoteerauksen tarjosi Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka pyrki vertailemaan kahden eri kuvaajan avulla työttömien työnhakijoiden sekä avoimien työpaikkojen määriä.

Kahdessa rinnakkain asetetussa kuvaajassa oli kymmenkertainen ero, kun työttömien määrää kuvailtiin viidenkymmenen tuhannen työttömän ja avoimia työpaikkoja viidentuhannen paikan mittakaavassa. Näin EK:ssa saatiin aikaiseksi heidän silmiään miellyttäviä käyriä, jotka johtavat nopealla vilkauksella helposti harhaan.

Tarkkasilmäinen vapaatoimittaja ja valokuvaaja Antti Yrjönen onneksi huomasi EK:lla olevan hankaluuksia visualisoinnin kanssa, jonka vuoksi hän tarjosi keskusliitolle ilmaista apuaan.

Tavanomaisesti työ- ja elinkeinoministeriön tilastoissa näkyvät pelkästään julkiseen hakuun saapuneet työpaikat, jotka pitävät sisällään jokaisen nollatuntisopimuksella tehtävän tai provisiopalkkaan perustuvan roskatyöpaikan. Huomattava osa suomalaisista työllistyy kontaktiensa kautta, eivätkä viralliset listat kymmenistä tuhansista vaikeasti täytettävistä työpaikoista anna oikein rehellistä kuvaa todellisuudesta.

Tilastoissa usein mainitut avoimet työpaikat ovat käytännössä lista huonoehtoisista töistä, joita ei pystytä normaalein työllisyystoimin täyttämään - ihmiset joudutaan pakottamaan niihin karenssin uhalla. Todelliset työllistymistoimet tapahtuvat lähes kokonaan tällaisten tilastojen ulkopuolella. Todennäköisesti EK:ssakin se tiedetään, mutta ei haluta myöntää.

Mitäpä mieltä te olette Yrjösen havainnoista? 

Hänen tekemänsä kuvaaja vastaa paljon paremmin todellisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Monikohan noistakin työpaikoista on puhelinmyyjän hommia? Tai nollatuntisopimuksella siivousta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuolla mun naamakirjan seinän puolella kyseltiin, että mikä se oli se Hesarin uutinen, jonka mukaan Suomessa olisi ollut toissa vuonna puoli miljoonaa avointa työpaikkaa. Uutisoinnissa oli kai langettu sellaiseen luovaan laskentakaavaan, jossa yksi ja sama avoin työpaikka laskettiin uudeksi työpaikaksi jokaisena kuukautena vuodessa - eli täyttämättä oli siis 12 "avointa työpaikkaa. Hesari veti siinä kyllä hommat ihan kakkoslevelille. Usein puhutaan myös näistä piilotyöpaikoista, kun metsässä on tosi paljon risuja. Anna mun kaikki kestää.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Miullakin ois tuota tekemätöntä hommaa vaikka kuinka paljon.

Ei oo vaa aikaa tehä, eikä rahaa teettää. Tarkottaakohan tää nyt sitä etä hallussani on useempi piilotyöpaikka?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sulla on piilossa työpaikkoja. Mokomakin et ole ilmoitellut niistä. Ehkä voisit hommata pari työkokeilijaa sinne tai kuntoutuvia ihmisiä puuhailemaan. Tiskivuoresta voisivat aloittaa.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #4

Yks kaiffari koitti päästä meille työkokeiluun. Työkkäri ei päästänyt kun oli kuulemma väärä ala.
Myö oltiin jotenki käsitetty että tuo työkokeilu ois sitä varten että ihminen vois tulla kokeilemaan uutta alaa.
Eihän se sillei menny. Työkokeiluun ei pääse ku oman alan töihin.
Ihmesysteemi!

Piän työpaikkani vakan alla siihen asti kunnes miulla on varaa palkata noihin tekijä. Tai sitten jouvun tekemään ite.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka paljon suomalaisia kiinnostaa Äännekosken tehtaan työmaa tai mikä on lopulta Uudenkaupungin tehtaan rekrytoitujen suomalaisten osuuus toiminnan käynnistettyä ?

Jos suomalaisi ei kiinnosta edellisen kaltaiset työtilaisuudet, vikaa voidaan arvioida selkoperustein.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Viittaatko nyt mihin uutiseen ja kiinnostusmittariin? Meni vähän ohitse.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onko sinulla tarkempaa tietoa, mitä on tarjottu? Tarjotaanko koulutusta? Jos puoliso on töissä Lappeenrannassa, niin mitä itse tekisit autonasentajana? Onko järjestetty pikaista koulutusta halukkaila vai vingutaanko vaan, kun ei ole valmiita osaajia valtion rahoilla koulutettuna? paljonko on hakenut vai onko oikeasti niin, ettei olla haettu? Vai eivätkö ne hakijat kelpaa vaan halutaan muuta?

Itse en tiedä, tiedätkö sinä?

Ulkomainen työvoima tulee muuten halvemmaksi ja sitä voidaan helpommin käyttää, jos voidaan osoittaa, ettei suomalaista osaamista ole tarjolla. Tällä keinoin mm Nokia käytti halpoja intialaisia työntekijöitä työntekijöinä Suomessa. Mitä jos autotehdas tavoitteleekin sitä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainakin Uudenkaupungin autotehdas tarjoaa koulutusta työhön, ei vinguta.
https://kampanja.opteam.fi/valmet-automotive
Eikä sinne vartavasten haeta autonasentajia, ei se kokoonpano tai varastotyö tarvitse monen vuoden koulutusta tai kokemusta. Myös väliaikaisia huokeita asuntoja pykätään, kunnes kysyntään pystytään vastaamaan. Asumaan pääsee halvimmillaan 250 eur/kk, sisältäen sähkön, veden ja siivouksen vaikkakaan ei tilaa tai mukavuuksia.

Ihme vihjailuja, ei autotehdas käytä ulkomaista halpatyövoimaa vaan se pyrkii rekrytoimaan työntekijät Suomesta. Jos tekjöitä ei löydy, sitten vastaavalla palkalla mennään ulkomaiden työmarkkinoille. Mutta kaikille ei tämäkään tunnu kelpaavan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #24

Pahoittelen, hyvä jos olen väärässä. Esitin lähinnä kysymyksiä. Kaikilla työnantajilla kritiikki ei ole ollut oikeutettua, mutta Valmetilla näköjään on.

Jyrki Paldán

Äänekosken prosessitehtaan ansiosta alalle tuli valtava hakijaryntäys. Noin tuhat hakijaa kahtakymmentä paikkaa kohden:

http://yle.fi/uutiset/3-7747590

Uudenmaan autotehtaalle etsittiin 250:tä työntekijää, ja paikkoihin tuli hakemuksia yli 2500.

http://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/onko-t...

Jos suomalaisten osuus jää pieneksi, se johtuu jostain ihan muusta kuin suomalaisten työntekohalukkuudesta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yrjönen huomautti myös kommenteissa, että TEM:in tilastot, joiden pohjalta EK:n kuvaajat on piirretty, perustuvat tosiaan julkisessa haussa oleviin työpaikkoihin, joissa on paljon huonoehtoisia ja vaikeasti täytettäviä paikkoja tarjolla. Tämä ei kuitenkaan ole maan ainoa tilasto aiheesta. Suomen virallinen tilasto avoimista työpaikoista perustuu kyselyyn, joka tehdään yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikkojen rekrytoinneista vastaaville henkilöille. Se löytyy täältä: http://tilastokeskus.fi/til/atp/2016/04/atp_2016_0...

Tilastokeskuksen mukaan lähes puolet työpaikoista on "vaikeasti täytettäviä" ja 31 prosenttia "määräaikaisia". Määräaikaisien paikkojen määrä on pysynyt kaiken aikaa samana: 8 100. Kummallinen sattuma.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Graafeilla ja tilastotieteen termeillä on helppo johtaa harhaan. Yksi mielenkiintoinen hyvin yleinen ilmiö on se, että eksponentiaalista kasvua kutsutaan tasaiseksi kasvuksi (esimerkiksi n% vuodesta toiseen).

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Itse asiassa graafeilla on vaikea johtaa harhaan. Tosin sillä edellytyksellä, että lukijalla on tarvittava perusosaaminen ja hän pitää silmänsä auki. Paljon helpompaa on johtaa harhaan pelkkiä väitteitä ja mielipiteitä esittämällä ja noin näppituntmalla arvioituna se on ehdottomasti yleisin tapa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos laitetaan mittasuhteiksi vaikka 500 000 000, niin Suomessa ei graafin mukaan ole "yhtä ainuttakaan työtöntä" - sillä tavoin niillä johdetaan harhaan. Sama tuossa tapauksessa, kun EK laittoi rinnakkain kaksi käyrää, joissa oli aivan eri kymmennykset. Syntyi mielikuva, että avoimien työpaikkojen määrä on noussut räjähdysmäisesti ja samaan aikaan työttömien määrä on kasvanut aivan valtavaa vauhtia. Syntyi kummallinen yhtälö, joka oli epäilemättä tehty palvelemaan EK:n tarkoituksia. Tai sitten siellä on aivan torspoja töissä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #21

Luin kyllä jutun ja ymmärisin jujun. Mutta se harhaanjohtaminen jäi sinun (ja minun) kohdalla yritykseksi ja ilmeisesti niin kävi monen muunkin kohdalla, kun kerran kuvaajat herättivät netissä huvittuneisuutta ja raivoa. Eli olen edelleen sitä mieltä, että graafeilla, tilastoilla ja tutkimuksilla on vaikeampi johtaa harhaan kuin pelkällä perustelemattomalla puheella. Siitä jää helpommin kiinni.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Siinä olet kyllä tietysti oikessa. Netissä on paljon sitä tavaraa, jossa "viitataan joihinkin tutkijoihin", "erääseen tutkijaan" tai vaihtoehtoisesti "amerikkalaistutkimukseen" ja "tilastoon", mutta ei tuoda esiin lähdettä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #23

Tilastoilla ja graafeilla harhaanjohtaminen vaatii enemmän vaivaa, mutta vaikuttaa vakuuttavalta. Pitäisi palauttaa excel tasolle, jossa sen käyttäminen oli vaikeampaa.. ,-) Väittäisin myös, että mikäli siitä jäisi samantien helposti kiinni enemmistölle, niin EK:n kaltainen toimija ei niin tekisi.

Puheenvuorossa lienee paljon valveutuneita ihmisiä, jotka tutkailevat näitä asioita kriittisesti. Väitän enemmistön kiinnostuksen tällaisiin asioihin olevan paljon vähäisempää ja varsinkin tilaston tullessa "luotettavalta" toimijalta ei sitä jäädä pohtimaan. Tämä vaikka esim EK:lla on selvä agenda luoda ilmapiiriä ja käsitystä, jonka pohjalta he voivat paremmin ajaa tavoitteitaan esi halvemmasta työvoimasta matalapalkkaratkaisujen yms muodossa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vapaina olevien työpaikkojen suhteen on todellakin ongemaa tarkastellen työtarjousta sinänsä. Jukisen sektorin vapaat työpaikat täytetäään " sisältä " ja useat muut vapaat duunit ovat puhelinmyyjien pestejä, joille ei ole juurikaan kysyntää tavanomaisin syin - vain harva on synnynnäinen myyntitykki.

Suurimmat ongelmat ovat kuitenkin erinäisissä jäykkyyksissä työnansainnan taholla ja siinä, että suuri os ihmisistä ei löydä työtä asuinseuduiltaan ostettuaan aiemmin kalliin asunnon, joka ei lopulta kelpaa vaihtokaupan arvon välineeksi kontra sosiaaliturva.

Suomessa on tapahtumassa selvä post-kaupungillistuminen, johon syrjäkuntien asukkien on vaikea ottaa osaa omistuksinen ja velkoineen suuressa osassa maata.

Kehittyvien alueiden kaupunkikaksiot ovat kalliita verraten syrjäkylien arvottomiin, mutta asuinkelpoisiin omakotitaloihin töiden siirtyessä ja keskittyessä kasvukeskuksiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan hyvä pointti. Muistan eräänkin ilmoituksen vapaasta työpaikasta julkisella sektorilla (olikohan Kelassa), josta ilmoitettiin joskus jouluaattona. Hakuaika taisi olla kolme päivää. Toisin sanoen se oli luvattu jo veljenpojan tyttöystävälle, mutta se oli siltikin pako laittaa vapaaseen hakuun, koska laki niin määrää. Noiden "Löydä oma voimaeläimesi" -kurssien sijaan työvoimatoimiston tulisi järjestää työttömille kursseja siitä, kuinka haistaa vapaa työpaikka joka on piilossa. Ei näistä paikoista aina ilmoituksia tule, vaan pitää itse rohkeasti laittaa yritykseen hakemusta. Tiedutella ja kehua röyhkeästi omaa erinomaisuutta ja hyödyllisyyttään.

Tuossa taannoin luin eräästä yrittäjästä, joka valitteli kun siivoustyöt eivät kelpaa. Hän kummasteli sitä, että kukaan ei ollut valmis muuttamaan 1 540 euron liksalla Rukalle siivoamaan kausiluontoisesti, vaikka hän kuinka haki työntekijöitä. Mielestäni on suorastaan kummallista, että ihmisten odotetaan hyppäävän suinpäin mukaan hurvitteluun ja muuttamaan mahdollisen nollatuntisopimuksen tai kilpailukyvyttömän palkan perässä jonnekin hevonjeeraan. Tuollaisissa työtarjouksissa on ongelmana se, että eipä tuosta palkasta paljoa käteen jää, kun joudut kahta asuntoa pitämään yllä. Tai mahdollisesti irtisanomaan vakituisen osoitteesi muutaman kuukauden pyristelyn tähden. Tietysti vanhempien luona asustelevalle nuorellehan tuollainen on ihan hyvä mahdollisuus. En minä sitä sano.

Joskus kirjoitinkin noista asuntojutuista, kun Suomen Hypoteekkiyhdistys arvioi pari vuotta sitten, että Suomessa olisi lähes kolme miljoonaa asuntoa ja omakotitaloa, mutta puolella niistä ei ole minkäänlaista markkina-arvoa. Toimitusjohtaja Ari Pauna meinasi, että vain puolet kaikista nykyasunnoista sijaitsee tulevaisuuden asuntomarkkinoilla. Siksi vain nämä asunnot säilyttävät suurella todennäköisyydellä kaupallisen arvonsa, kun taas toiset ajavat heinälatojen asemaa. Lainat eivät siltikään ole kadonneet mihinkään, eikä niitä oikein tahdo kaupaksikaan saada. Se on karu tosiasia, että työt ja arvo ovat asutuskeskuksissa ja pysyvät siellä. Onneksi suurten asutuskeskusten välitön vaikutusympyrä tai -alue laajenee keskuspaikkateorian mukaisesti kaiken aikaa. Se tuo sentään vähän lohtua tähän hommaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vale, emävale, tilasto.

Graaffeilla t. Kuvaajilla tosiaan on helppo leikkiä. Kun on hiukankaan paneutunut BI työkalujen käyttöön, niin kyllä mustan saa valkoiseksi ja päinvastoin, ihan oman tarpeensa mukaisesti.

No, tältä se tilanne näyttää nyt MOL in sivuilla. 19.000 vapaata paikkaa Suomessa tänään. Kolme kuukautta sitten luku oli noin 16.000. Vapaiden työpaikkojen määrä on noussut 16 %, kolmessa kuukaudessa, kun / jos vertolukuna on em. vapaat työpaikat.

Työpaikkojen määrän voi siis käydä kuka tahansa katsomassa. Laadusta en jaksa kommentoida. Ek toki kyllä tietää vapaat duunimestat paremmin, siellä kun on sitä vahvaa kompitenssia ja kannattavuuslaskenta on hallussa.

http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oli sitten EK tai SAK, niin ei ne niitä työpaikkoja tarjoa. Turhaa on EK:n mitään graafeja piirrellä.

Työpaikkoja tulee, kun yritys tarvitsee työntekijää, ja pystyy sen palkkaamaan, nykyisin se yhä harvemmin on mahdollista, koska työllistäminen on pirun kallista, ja yrityksen tulee myös menestyä hyvin.

Aika vähän, tai ei ollenkaan ole noilla keskusjärjestöjen huudoilla ja piirrustuksilla merkitystä oikeaan työllistämiseen.

Kyllä maailmaan piirrustuksia ja ääntä mahtuu, mutta kun molemmat keskusjärjestöt ovat nykyään tarpeettomia, niin piirrelköön sitten ajan kuluksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Koko tässä jatkuvasti tehtävässä avoimien työpaikkojen ja työttömien suorassa vertailussa kiusaa se, että jotenkin luullaan paikkojen täyttyvän työttömistä eikä ollenekaan työn vaihdosta. En tiedä tarkkaa lukua, mutta joku totesi aikanaan, että joka kymmenes avoin työpaikka täytetään työttömällä. Muuten ne menevät työtä vaihtaville. Voin olla väärässäkin, mutta useimmiten yritys palkkaa työtä vaihtavan jotenkin varmempana rekrytointina.

Otetaan esimerkki tilastointiin liittyen. Yritys laittaa hakuun kuorma-auton kuljettajan paikan. Siihen palkataan kuitenkin Arska, joka vaihtaa toisesta kuljetusyrityksestä. Seuraavaksi Arskan entinen firma laittaa paikan auki, siihen palkataan firmaa vaihtava Joppe. Jopen firma avaa paikan, jonne työllistyy yllättäen työtön Kake.

Sitten ihmetellään tilastoissa, kun kolme kuljettajan paikkaa on ollut tarkasteluajankohtana auki, mutta työttömien kuskien määrä on pienentynyt vain yhdellä. Niitä ei kaiketi vaan kiinnosta hakea töitä? Vähennetään tukia, kun ovat laiskoja työnvieroksujia eikä avoimet paikat kiinnosta?

Vaikka Suomessa monet syyt ovat johtaneet työttömyyteen, joista monet työntekijästä riippumattomia, niin he ovat huonommassa asemassa hakiessaan töitä ja todennäköisyys tulla valituksi on pienempi. Tälle juurisyylle ei tehdä mitään vaan tehdään vaan harhaanjohtavia tilastoja. Ei tee EK eikä oikein kukaan mukaan, ainoana tavoitteena tuntuu olevan matalapalkka-alojen luominen ja työttömien syyllistäminen.

Aivan hanurista tämä kuvio, jota ei tunnuta ymmärrettävän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielestäni huomattavasti merkityksellisempää olisi tilastoida työsuhteet jotka solmitaan, kuin että tilastoitaisiin pelkästään niitä, jotka jäävät tai jäivät solmimatta. Heikosti täytettävät työpaikat ovat melkomoinen vitsaus, eikä niiden alituinen roikkuminen avoimien työpaikkojen listoilla kerro työttömistä tai yhteiskunnan tilasta yhtään mitään. Joistakin satunnaisista työnantajista sentään jonkin verran.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun viimeksi tarkistin työpaikkailmoituksia alaltani,niin lähes kaikki oli henkilöstövuokrauksen kautta. En löytänyt edes tietoa mihin yritykseen haettiin työvoimaa...työmarkkinat toimii mahtavasti.

Jyrki Paldán

EK lähestyy propagandaosaamisessaan ja härskiydessään jo Neuvostoliiton virallista mediaa. Jos ei ole jo ylittänyt sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset