Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

EK patistaa ihmisiä yleislakkoon - "Mitä hallitus tulee tekemään?"

  • kuva: wikimedia commons / johannes jansson
    kuva: wikimedia commons / johannes jansson

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toissapäiväinen ilmoitus vanhentuneiden keskusjärjestösopimusten kuoppaamisesta on saanut ay -liikkeet raivostumaan. EK rikkoi orastavan työmarkkinarauhan ilmoittamalla yksipuolisesti luopuvansa jopa 22:sta työmarkkinakeskusjärjestöjen välisestä sopimuksesta. Sopimukset koskevat muun muassa irtisanomissuojaa, yt-lakia, luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun asemaa sekä ay-jäsenmaksujen perintää. 

Työmarkkinajärjestöjen keskusjärjestöjen yleissopimuksen romuttamisen myötä suojat poistuvat esimerkiksi kymmeniltä tuhansilta akavalaisilta, joiden omissa sopimuksissa niitä ei ole.

Iltalehden mukaan SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on kertonut olevana huolissaan työmarkkinatilanteen vaikutuksesta talouden kasvuun.

- EK:n päätös irtisanoa keskusjärjestöjen väliset sopimukset heittää varjon myös kilpailukykysopimuksessa sovituille talouden toipumista edistäville toimenpiteille, kun vaikeista lähtökohdista syksyllä alkava liittokierros voi rapauttaa pohjaa orastavalta kasvulta, Elorannan kerrotaan sanoneen torstaiaamuna julkistetussa tiedotteessaan.

EK:n kerrotaan perustelleen kummallista päätöstään viime keväänä tehdyllä linjanmuutoksella, jonka mukaan liitto ei tee enää työehtosopimuksia. Nyt purkautuvat sopimukset pitää tulevaisuudessa tehdä liittokohtaisesti. Tuore päätös tulee vaikuttamaan radikaalisti työläisten suhtautumiseen hankalaksi koettuun kilpailukykysopimukseen, jonka hallitus onnistui sinetöimään  viime vuonna, sekä  tulehduttamaan työmarkkinailmapiirin ja heikentämään eri osapuolten välistä luottamusta.

Hallitusta ei näyttäisi EK:n sooloilut kiinnostavan.

Teräväkynäiseksi tiedetty Demokraatti -lehden Juhani Aro kirjoitti eilen, että eduskunnan suullisella kyselytunnilla kävi epätarkimallekin havainnoitsijalle selväksi, että ainoa maan hallituksessa, jolla on edes vähäistä tietoa työmarkkinakysymyksissä, on perussuomalaisten työ- ja oikeusministeri Jari Lindström.

Monen yllätykseksi pääministeriä tuurannut valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei tuntunut oikein tietävän, mitä häneltä edes kysytään. Tuijotti vain monttu auki eteensä.

Orpon mukaan hallitus luottaa siihen, että vastuulliset työmarkkinaosapuolet osaavat neuvotella ratkaisun.

Kummallista. 

Hallituksessa on toistuvasti vaadittu palkansaajilta malttia ja vastuuta.

Työnantajilla malttia nähtävästi riitti alle seitsemäksi viikoksi. 

Muistatteko vielä kuinka kilpailukykysopimusta neuvotellessa työmarkkinajärjestöjä uhkailtiin mm. 1,5 miljardin euron lisäleikkauksilla, jotka kohdistuisivat ennen kaikkea perheellisiin ja vanhuksiin, sekä epämääräisellä nivaskalla lainvastaisia työmarkkinatoimia?

Uhkailemalla palkansaajat houkuteltiin mukaan yhteisiin talkoisiin pidentämään työaikaansa ilman lisäkorvausta, leikkaamaan lomarahoista sekä jäädyttämään palkankorotukset jopa vuosiksi.

Työnantajat päättivät sopimuksesta huolimatta vetää palkansaajia viikseen. Pian nähdään onko hallitus samalla tavalla valmis  painostamaan ja uhkailemaan myös työnantajajärjestöjä. Heiltäkin voidaan leikata. Verottaa. Tehdä elämästä vielä entistäkin ankeampaa. EK selvästi kaipaa verta nenästään.

Suorastaan kerjää yleislakkoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (111 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei peeveli, kun ottaa niin paljon pattiin tuo sooloilu, että tähän ei auta enää edes työntekijän mitali.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Täytyy odotella sotaa,pankkien konkurssiuhkaa,sotavelkojen maksua .Kyllä taas on palkansaajat arvossaan .

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pallo on nyt hallituksella. Tuleeko samanlaisia painostustoimia kuin palkansaajiin? Enpä usko. Muistakaahan sitten kuntavaaleissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei tule ei. Jos hallitukset olisi halunnett jotain tehdä esim. työttömyydelle ne olisi jo jyrähtänyt yritystuista ym. ja vaatinut vastiketta niille jo aika päiviä sitten.
Velkaahan syntyy juuri siksi kun n.milj.palkaverot on joka vuosi kirstusta pois.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Pikkuisen nyt ihmetyttää mitä SDP (lue: SAK) hallitukselta nyt oikein haluaa? Pitääkö nyt sanoa EK:lle jotta soosoo, ei saa kiusata vai? Mursiko EK:n päätös nyt sitten jotenkin olemassa olevat työehtosopimukset vai mistä kummasta on kysymys

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos palkansaajille voidaan sanoa, että me rökitetään sinun mummoa ja käydään lapsiperheiden kimppuun, jos te ette suostu työskentelemään vähemmällä, niin aivan varmasti tämän pitäisi mennä myös toiseen suuntaan. Arvokysymyksestä tässä on kyse. Kyllä. Juuri näin EK teki. EK irtisanoi Tammikuun kihlauksena tunnetun sopimuksen vuodelta 1940, jolloin työnantajaosapuoli tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa asioissa. EK:n edellä mainittu ilmoitus tarkoittaa 22 yleissopimuksen irtisanomista. Se taas tarkoittaa sitä, että jokaisen liiton on sovittava erikseen tähän asti voimassa olleilla sopimuksilla päätetyistä perusasioista. Ja se puolestaan tietää verta, hikeä ja kyyneliä.

EK:n tavoitteena ei ole missään vaiheessa ollut sopiminen liittojen kanssa eikä edes paikallisesti. Se on tuonut monta kertaa esiin näkemyksensä ja toivomuksensa siitä, että jokainen työntekijä neuvottelisi itse oman sopimuksensa työnantajan kanssa, eikä mitään minimiturvaa olisikaan. Työntekijä ei kuitenkaan ole "tasavertainen" sopimuskumppani työnantajan kanssa, koska työvoimatoimistot sun muut rökittelevät työnhakijaa tuon tuostakin. EK yrittää palata aikaan, jolloin ay-liikettä ei ollut olemassakaan. Tuoda Suomeen mallia Yhdysvalloista, jossa joidenkin työpaikkojen työntekijöillä ei ole edes kokoontumisoikeutta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Oisko kuitenkin mitenkään mahdollista, että työmarkkinajärjestöt istuisivat ensin ihan itse neuvottelupöytään katsomaan mitä muuttui, mitä ei ja mitä pitäisi tehdä. Eikä siis ensimmäisenä mennä eduskunnan kyselytunnille tekemään kunnallisvaalikampanjaa,

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Kuten Niko Kaistakorpi tuolla Facebookin puolella totesi,

"EK on nyt saanut kikynsä ja olisi aika näyttää, että tulosta syntyy. Kuitenkin vienti on täysin ruvella ja siinä näkyy esim vähäiset tuotekehityspanostukset. Aiheuttamalla hämminkiä voidaan taas syyttää ay-liikettä mikäli lakkoja tulee. Kylmää taktiikkaa."

Ja siitähän tässä on kyse.

Suomessa on ollut yhteiset pelisäännöt, jotka EK nyt rikkoo.

Hallitus itse teki tieten tahtoen työmarkkinajärjestöjen asioista oman asiansa. Meni jopa niin pitkälle uhkailuissaan, että pelotteli palkansaajia lainvastaisilla toimilla. Ei se voi yhtäkkiä vetää takapakkia ja levitellä käsiään, kun työnantajat alkavat vedättämään, ja sanoa että eihän työmarkkinat kuulu hallitukselle. Hallitus teki itse tästä vaaliteeman.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Mitä pelisääntöjä EK rikkoi? Lienet joskus irtisanoutunut työpaikasta tai irtisanonut vuokrasopimuksen, sopimuksessa määritetyllä tavalla. Koitko silloin rikkoneesi pelisääntöjä? Onko EK:n toimittava maailman tappiin tietyllä tavalla, koska edeltäjänsä on solminut sopimuksen tammikuussa 1940? Luulisi olevan luonnollista, ettei pidetä voimassa sopimuksia, joista sopimisen toisen sopijaosapuolen säännöt kieltää. Kaikki muuhan olisi selkärangatonta lymyilyä ja toisen osapuolen sumuttamista.

Jos myyt omistamasi vuokra-asunnon, pidätkö edelleen voimassa vuokralaisesi kanssa solmiman sopimuksen, ettei pelisääntöjä rikottaisi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Yhteisiä pelisääntöjä, kuten tuossa ylempänä totesin. Työmarkkinajärjestöjen vertaaminen vuokrasopimikseen on melko hiton ontuva vertaus - jopa sinulta. Tämä ei tosiaan voisi olla paljoa huonompi ajankohta sopimusten viilaamiselle. Talous on saatu orastavaan nousuun, osingot vuodesta toiseen kasvuun, eikä kilpailukykysopimuskaan ole ollut voimassa kuin 7 viikkoa. Sekin oli melkomoisen työn ja tuskan takana. Nyt uusi pelleily sitten käyntin. Kokoomuksen pitäisi laittaa etujärjestönsä ruotuun.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Viittaat joihinkin yhteisiin pelisääntöihin, kerro nyt ihmeessä mitä ne ovat. Miksi sopimukseen kirjataan irtisanomispykälä, jonka käyttäminen on yhteisten pelisääntöjen rikkomista? Luulisi fiksujen ihmisten osaavan tehdä pelisääntöjen mukaiset sopimukset, ettei sopimuksen mukaisesta tominnasta tulisi pelisääntöjen rikkomista.

Miksi pitkä varoitusaika on huonompi asia, kuin lyhyt varoitusaika? Yksinkertaisuuttani luulin, että pitkä sopeutumisaika johtaisi pienempään kuohuntaan sopimuskauden umpeutuessa. Kai se sitten on niin, että jos hyvissä ajoin on neuvotteluedellytykset tiedossa, nevotteluun on vaikeampi valmistua.

Vastaat niin nopeasti, että poletti ei välttämättä ole ehtinyt tipahtaa. Kyllä me muutamalla viestillä päästään yhteisymmärrykseen siitä, tapahtuiko itse asiassa mitään, mikä ei ollut luonnollinen ja automaattinen seuraus EK:n vetäytymisestä sopijaosapuolena. Paljon porua tyhjästä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Tiedät aivan hyvin, että viittasin yhteisiin pelisääntöihin retorisesti. Aivan kuten Juha Sipilä (kesk) on viitannut toistuvasti blogikirjoituksissaan. Tai kuten Alexander Stubb (kok) on viitannut "suomalaisten yhteiseen sopimisen kulttuuriin" ja Sipilä "suomalaisten sopimiseen tahtoon". Tällaisista tahdoista ja kulttuureista ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

EK tieten tahtoen halusi kusta ay-liikkeiden muroihin. Siellä varmasti tiedettiin aivan tasan tarkkaan, että minkälainen myrsky tästä nousee.

Metalliliitosta haistatettiin pitkät sopimiselle. Rakennusliiton Matti Harjunen pärähtää, että sopimukset turvataan vaikka joukkovoimalla. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder puolestaan paheksuu EK:n tapaa irtisanoa keskusjärjestösopimukset yksipuolisesti ilmoittamalla. Akavan johto huomauttaa, että bisnesmaailmassakin sopimukset neuvotellaan uusiksi ennen vanhojen irtisanomista. Pyritään niin sanotusti neuvotteluvaraan.

Melkein tuntuu kuin EK:ssa toivottaisiin talouden rämpivän jaloissaan. Nyt oltiin päästy hallituksen mukaan "hyvään nousuun". Sipiläkin kehui, kuinka Suomi on melkein kunnossa. Sitten pudotetaan tällainen pommi. Erittäin harkitsematonta ja lapsellista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #44

Noin se sopimus oli kuitenkin kirjattu, joku syy siihen on että sopimus muotoillaan tietyllä tavalla. Mutta olkoon säännöt ja sopimukset.

Olisiko itselläsi pokkaa sopia asioista joista sinulla ei ole valtakirjaa sopia? Minulla ei, mutta olenkin nössö.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ihmetyttääkö SAK/SDP? Miksi? Liittojen JÄSENET eri puolueista päättää toimet .
Siis SAK AY-liittojen enemmistö jäsenet.

Se ei ole duuma jossa liittojen pomot sanoo mitä tehdään ,ne on vain palkkarenkejä jotka kertoo jäseniensä mielipiteet kulloinkin.
Kannattas nyt jo lyödä tuo takaraivoon .

Niko Sillanpää

EK:n tiedotteessahan sanottiin, että jäsenjärjestönsä kunnioittavat em. keskusjärjestösopimuksia nykyisen sopimuskauden loppuun. Eli tämä oli vain ilmoitus, että uutta tupoa ei enää tule, vaan alat eroavat toisistaan (kuten pitääkin olla) ja siirrytään paikallisen sopimisen suuntaan (kuten pitääkin). Käytännön vaikutus on, että nykyisten keskusjärjestösopimusten sisältö siirtyy soveltuvilta osin eri jäsenjärjestöjen välisiin sopimuksiin. Eli kokonaisvaikutuksena yksi turha ja vanhentunut sopimustaso lakkaa olemasta.

Toinen uudistus pitäisi olla julkisten alojen palkkakehityksen sitominen yksityisten alojen palkkakehitykseen, eli ei milloinkaan julkiselle puolelle suurempia palkankorotuksia sopimuskierroksella kuin yksityisen puolen mediaani.

Mitä tulee yleislakkouhkauksiin, lupaan toimia sellaisessa tilanteessa mahdollisimman aktiivisesti rikkurina.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

EK on aina elänyt rinnakkaistodellisuudessa.

EK:n mukaan 80 prosenttia palkansaajista kannatti kiky-sopimusta.

EK:n mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa TTIP-sopimusta.

EK:n mukaan suomalaiset toivovat lisää paikallista sopimista.

EK:n mukaan Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 maahanmuuttajaa, jotta Suomen työllisyysaste ei jäisi pysyvästi liian alhaiselle tasolle.

EK:n mukaan valtion omistuksia pitäisi välittömästi keventää, koska niitä myymällä saataisiin 20 miljardin euron tulot.

EK:n mukaan - ja sitä rataa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ottaa käyttöön paikallisen sopimisen yksipuolisesti? Et taida oikein ymmärtää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Missä tilanteessa työntekijä ja työnantaja voivat olla samalla viivalla - tasaveroisia neuvottelukumppaneita?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #19

Ei voi,mutta.Meillä on valovuosi esim Ruotsin tilanteeseen kun paikallisella tasolla syntyy tulkintaerimielisyys niin sovelletaan työntekijäosapuolen tulkintaa kunnes saadaan sopu tai esim tuomioistuinratkaisu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Siellä onkin ymmärretty, että molemmat häviävät kun lyödään perseet penkkiin. Eihän lakolla saavuteta muuta kuin uskottavuutta seuraavan kerran kiristykselle.

Kuvitteletko muuten Martti, että maailmassa on yleisestikin tilanteita, joissa neuvottelukumppanit olisivat tasaveroisia? Yhtä kaikki sopimuksia solmitaan jatkuvasti.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Paikallinen sopiminen suomentuu arkikieleen paikkaliseksi saneluksi. Kokemusta on asiantuntija-alalta...

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen Vastaus kommenttiin #20

Ääri-benchmark paikallisesta sopimisesta globaalissa taloudessa ja vapaakaupassa on löydettävissä vaikkapa Bangladeshistä. Siellä paikallisen sopimisen tuloksena on noin 100 euron kuukausipalkka.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #100

Se on juuri näin Suomen max stenbäckit eivät oikein ymmärrä tai välitä ymmärtää tätä. Työntekijäliitot ovat ehdoton välttämättömyys erityisesti nykytilanteessa.

Työmarkkinoiden joustamattomuus tarkoittaa nyös työnantajien joustamattomuutta. Ahneus on siinä avaintekijä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #107

Turha koittaa esittä mitään tasapainoista tulkintaa kaiken maailman juuso hämäläisille. Miksi me keskustelemme, tai edes kommentoimme, jos kunnioitus on tuota tasoa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Paikallista sopimista pitää saada ja sitten alat keksimään rajootuksia sille. Miten luulet oikein homman toimivan? Hallitus lähti sörkkimään työmarkkinoita ja tälläkin palstalla konservatiivit huusivat,että kyllä maan asioista kuuluu hallituksessa päättää eikä työmarkkinoilla. Kyseessä oli työmarkkinaasiat kuitenkin.

Paikallinen sopiminen on vain valhetta ja uskottelua...toisin ilmaistuna,työntekjöiden kusettamista niin kauan kun muut tahot sanelevat rajoja ja hallitus käyttäytty työmarkkinaosapuolena sekoittamassa työmarkkinoita jatkuvasti. Mikäli EK lopettaa sopimasta niin kai se lakkaa lobbaamisen hallituksen kautta myöskin eli osallistuu sen kautta sopimiseen.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Esim. Teknologiateollisuuden työehtosopimus (aik. Metalli), sivu 41
"Työehtosopimukseen liitteenä aiemmin olleista keskusjärjestösopimuksista on irtauduttu ja niiden määräykset on otettu tarpeellisilta osin osaksi työehtosopimusta".

Siis melkein kaikki liitot ovat ottaneet määräykset osaksi omaa työehtosopimusta. Esim. rakennusala ei ole koskaan yhtynyt näihin keskusjärjestösopimuksiin. AKAVA:n jäsenistö on suurelta osin julkisen sektorin piirissä ja yksityisellä puolella olevat ovat TES-järjestelmän ulkopuolella johtavassa asemassa.

Siis kohu tästä asiasta on turha. Kannattaa katsoa yleissitovia työehtosopimuksia omalta alalta, onko niissä liitteenä yleissopimuksia. Finlexistä löytyvät yleissitovat TES:et.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Niin tuolta löytyy keskusjärjetösopimukset, mutta sieltä ei löydy sitä, missä TES:ssa ne ovat liitesopimuksena.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eihän se nyt taaskaan aivan putkeen mennyt.

Nyt alkoi ryskyä: Metalliliitto hylkää neuvottelut – Suomen malli ja sopimusneuvottelut jäihin

Metalliliitto ei neuvottele, ilmoittaa noin 130 000 työntekijän liitto perjantaina julkaistussa tiedotteessaan.
Liitto on tehnyt omat johtopäätöksensä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksestä irtisanoa keskusjärjestösopimukset.

– Metalliliiton hallitus on tänään päättänyt, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset, liitto ilmoittaa.

Uusi Suomi: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214732-nyt-alkoi-...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sikäli omituista, että metalliliitto vientialoja edustavana työntekijäliittona kuuluisi nk. Suomen mallin hyötyjiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sehän riippuu aivan siitä mitä loppujen lopuksi sovitaan. Metalliliiton lähtökohtana voi myös olla mm. solidaarisuus ja reiluus muita palkansaajia kohtaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, vaikeaa on ymmärtää EK:n motiiveja muuta, kun tuon hämmingin herättämisen ja syyn siirtämisen ay-väelle kautta. Mitään tarvetta tai pakkoa ei olisi ollut toimia näin dramaattisesti irtisanomalla sopimuksia kauan ennen neuvottelukierroksia. Asia olisi voitu viestiä lähempänä ja pitää ne voimassa liittokohtaisten neuvottelujen loppuun asti.

Järkyttävää ylimielisyyttä ja Suomen edun sivuuttamista omien etujenaajamiseksi. Ja lopult tavoitteena vaikuttaa olevan syyn vierittäminen ay-liikkeelle, jos vaikeuksia tulee. Kikyn myötä odottaisi edes jotain kiitollisuuden hiventä työntekijöitä kohtaan mutta ei.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitenköhän Metalliliitto aikoo saada mitään sisällytettyä sopimukseen, kun se ilmoittaa kieltäytyvänsä neuvottelemasta, ennen kuin on sisällytetty sopimukseen. Näyttäisivät ajaneen itsensä Catch 22 -tilanteeseen. Siellähän istuvat keskenään, arvelisin työnantajien jatkavan vanhan mukaan ihan mielissään. Palataan asiaan vaikka 2020 tarkistuksen merkeissä, että olisiko mitään neuvoteltavaa, vai lakkautetaanko liitto.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Hallitus ei odota vuotta 2020.Työmarkkinoiden sopimat asiat tulevat hoidetuksi laisäädännöllä ja palkkaamalla viranomaisia valvomaan lakien noudattamista.Perustetaan maakuntiin paikallisia työoikeuksia ynnä muuta ynnä muuta

Asiat eivät minnekään katoa.Käsittelijät vaihtuvat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Eihän Hallituksen tarvitse mitään tehdä, jos hommat sujuvat niinkuin ennenkin. Muutaman vuoden kuluttua Metalliliiton paperinpyörittäjät väsyvät pasianssin pelaamiseen, tai saavat jäsenistöltä painetta tehdä jotain ja alkavat taas neuvotella. Turha tuollaisesta rengin kostosta isännälle on paineita ottaa. "Jos ei anneta ruokaa, niin en syö mitään."

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

Siinäpä se tuli..aivan turha koittaa tässä maassa höpistä paikallisesta sopimisesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #102

Olet täysin oikeassa. Turha puhua yhtään mitään sopimisesta, jos yksi osapuoli kieltäytyy neuvottelemasta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #103

Paha Metalliliitto juu, mites tämä työnantajapuolen ratkaisu, jolla pyyhitään hanuria kikyn Suomen mallin kanssa?
Http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005089007.html

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aina huudetaan hallitusta apuun, pitää puuttua työmarkkina-asioihin ja heti.

Hetki sitten huudettiin, että pysykää hallitus poissa työmarkkina-asioista, kun ette mitään niistä tiedä.

Mun mielestä valtion pitää lainsäädännöllä turvata olosuhteet, minimitoimeentulo ja ihmisarvoinen kohtelu aina. kaiken muun tappelun voi jättää noille työmarkkinaopsapuolille.

Lakkoilkoot, pistäkööt vuorotellen toisia polvilleen, ja huutakoot sen minkä ehtivät. lopuksi se ymmärrys ehkä löytyy, tai sitten ei.

Jotenkin lapsellista toimintaa EK:lta ja se nyt oli selvä, että seuraava kommentti vastapuolelta on, että varokaa yleislakko, tai me radikalosoidumme.

Noita kummankaanpuolen liittoja ei tarvita mihinkään, olen kallistunut siihen ehdotukseen, että minimipalkka säädetään lailla, ja jos noiden tappelupukarien valta vähenee, aina parempi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hallitus on jo itse työntänyt kätensä tähän kakka-astiaan pakottamalla palkansaajat kilpailukykysopimukseen. Hallitushan uhkasi tuolloin leikata palkkoja lainsäädännöllä, leikata eläkeläisiltä, lapsiperheiltä ja ties keneltä, ja siirtää vastuun omista leikkauksistaan ay-liikkeille jotka eivät jousta. No nyt EK sitten kusi ay-liikkeiden kengille, kun ne kerrankin joustivat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei hallituksen kannata tuonne sekaantua, jos esimerkiksi PAM ta AKT haluaa iskeä perseen penkkiin, niin mitä sille hallitus voi?

Lakkoja vaan, jos siltä tuntuu, ja sitten kun on muutama kuukausi istuttu, niin ehkäpä se järki tulee jonkun päähän pikkuhiljaa.

Juu Suomi ja Suomalaiset siinä häviää, mutta kun se ei kiinnosta kumpaakaan puolta, antaa mennä sitten pohille vaan, siellä se ajatus voi sitten jalostua.

Niin ja aina voidaan vaihtaa hallitus, mutta sekään ei mitään auta, samaa kasvavaa velkaa ne joutuvat maksamaan, ja samat rintamalinjat ovat silloinkin edessä.

Eli antaa poikien tapella, ja katsellaan sivusta, kuinka tyhmä ihminen oikein on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saattaa AKT:n asenne olla aavistuksen joustavampi uusien kabotaasisääntöjen myötä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tarkoitatko toteutuneiden kabotaasisääntöjen myötä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Kyllä vain, eivät ne mielestäni vielä vanhoja ole. Pahoitteluni monitulkintaisesta muotoilusta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä nyt kuitenkin luulen, että ei ne EK:n toimet ole mitään vahinkoja, tässä katotaan nyt sitten kokonaan uus järjestys sopimiskulttuuriin.

Kohua ja pahastumista voi tapahtua, ja ehkä lakkojakin myöhemmin, mutta se, että hallitus nyt jotain tälle voisi, on lapsellista toivomusta.

Näin mennään ja sitten nähdään, millaiseksi sopimiset muuttuu, tuskinpa tästä nyt maailmanloppu tulee, vaikka siltä tuntuisi, kun uutisia lukee. :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jäi tuo otsikko kaivelemaan. Mikä motiivi EK:lla on patistaa yleislakkoon, mitä he sillä voittaisivat?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuskin ehkä yleislakkoon, mutta sellaiseen hämminkiin, jonka varjolla ongelmat voidaan jälleen laittaa ay-liikkeen piikkiin. Vaikka kuinka on kikyä ja muuta niin EK:n lupaama kasvu ja vienti ei oikein lähde, pitäisikö joskus katsoa peiliinkin? Mitä he voisivat itse tehdä jäsentensä kanssa pelkän muilta vaatimisen sijaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin no siinä oliskin viisas, kuka kertoisi miten sitä kasvua ja vientiä lisättäisiin.

Yleensä se viisaus löytyy oppositiosta tai täältä puheenvuorosta. :)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #39

Joopa joo, jännää kuitenkin että eivät itse suurina asiantuntijoina löydä omista toimistaan mitään vikaa. Kysymys on aina veroista tai palkoista. Olisiko tulevaisuuden investointien vähyydellä suhteessa osingonjakoihin esimerkiksi vaikutusta siihen, ettei uutta kuranttia kamaa ole myytäväksi vaan joudutaan kilpailemaan hinnalla?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voisiko EK esimerkiksi pitää huolta työntekijöiden koulutuksesta yrityksissä, niin osaamisen kehittyessä tulisi niitä ideoitakin?

Taloussanomat kertoo, että runsaat kolme vuotta voimassa ollut laki kolmesta koulutuspäivästä on epäonnistumassa. Lisäkoulutusta laki on tuonut vain vähän, eikä tavoite koulutuksen jakautumisesta tasaisemmin työntekijöiden kesken vaikuta toteutuvan.

Lehdessä kerrotaan: "Koulutuspäivien lisääntyminen ei näy ainakaan työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometristä. Päinvastoin. Vuonna 2015 koulutukseen käytettyjen työpäivien lukumäärä putosi alimmilleen 2000-luvulla. Myös työnantajan maksamaan koulutukseen osallistuneiden osuus on laskenut lain astuttua voimaan."

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #40

No en kyllä usko, että millään työntekijöiden koulutuksella vienti lähtisi vetämään, tai tavara yhtäkkiä tekisi kauppansa paremmin.

Kyllä ne syyt on ihan muualla, ei työntekijän koulutustasossa.

Kaikki maksaa, ja se lopputulos hyödystä ei ole olleenkaan varma.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #41

No kerro ihmeessä missä ne syyt on, kun näillä ei ole mitään vaikutusta? Onko mitään ongelmaa yrityksissä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #41

Jos Suomen kilpailukyvyn kehutaan perustuvan korkeaan osaamiseen, niin miten sitä auttaa se, että esim teknologia-alan yritykset laiminlyövät koulutuksen? Hintakilpailussa emme pärjää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #40

En tiedä EK:sta paljoakaan, mutta olen kuvitellut sen olevan työnantajajärjestöjen yhteiselin. Ajattelusi vaikuttaisi sisältävän jonkinlaisen yritysten ohjaus- tai valistustehtävän. Tarkoitatko että EK:n tulisi valistaa jäseniensä jäseniä samaan tapaan kuin SAK? Tiedäthän: "Ssyö terveellisesti ja monipuolisesti, liiku riittävästi ja mene ajoissa nukkumaan. Lainaa ei kannata ottaa yeettömästi ja säästäminen pahan päivän varalle luo talouteen joustoa." Ei Suomea auta, että varmennetaan kohtuulliset palkat ja työolot, lomat ja vapaat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #47

Kerroppa sitten mikä auttaa Suomea? Ja perään se, että mitä ihmettä se EK jatkossa muuten tekee? Teettää maksettuja tutki uksia kertoakseen kuinka huonosti heidän jäseniään ja omistajia kohdellaan?

Jos ay-liikkeen tehtävä on paimentaa työntekijöitä pysymään ruodussa ja noudattamaan sopimuksia, niin onko työnantajaleirin hommana vain vinkua muiden tekemisistä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

Näyttäisi tekevän itsensä tarpeettomaksi, joten jatkossa varmaan lakkauttaa itsensä. Ainakin toivon niin, ja hyvältähän tuo näyttää. Suomea auttaa esimerkiksi turhien rakenteiden ja säännösten purkaminen. Hyvä että joku tekee sitäkin, eikä vain toivo ettei mikään ikinä muuttuisi.

Kuka sanoo AY-liikkeen tehtävän olevan työntekijöiden paimentamisen? Luulin sen olevan työntekijöiden edunvalvonta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #50

Tässä muuten tulee usein vastaan hauska ristiriita diskursseissa.

Samat ihmiset jotka sanovat, että ay-liikkeet ovat muinaisjäänne, eivätkä ne tee enää mitään jäsenien eteen, ovat sitä mieltä, että ay-liikkeet jäykistävät työmarkkinoita, valvovat työntekijöiden etuja liikaa, eivätkä ole lainkaan valmiita joustamaan. En puhu nyt sinusta Max, koska sinä et tapaa puhua noin, vaan näin yleisesti joistakin vihaajivasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Olet oikeassa, sitä näkee yllättävän paljon. Olen ollut 25 vuotta liiton jäsen, eikä sen toimet ole kertaakaan haitanneet työntantajan kanssa sopimista. Olen toki kuullut toisenlaisiakin tarinoita. Oma kritiikkini kohdistuu ensisijaisesti kattojärjestöihin, ja kuten toisessa kommentissa sanoin, toivon tämän tapauksen olevan merkki siittä että EK lakkautetaan. Siitä on SAK:n Akavan etc hyvä ottaa mallia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #50

Kyllä luottamusmiehet tekevät ay-liikkeen kanssa työpaikoilla varsin monia asioita ml työrauhan säilyttämisen neuvotteluilla yms. Väitätkö muuten, että esi teknolgia-aloilla ole vaikutusta sillä, että asiantuntijat eivät pääse koulutukseen ja seminaareihin oppimaan uutta? Osa kohtaanto-ongelmista on yrityksen itse aiheuttamaa. Ilman uuden oppimista syntyy uuttakin nihkeämmin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juuri siltähän se vaikuttaa? Patistamiselta. EK kyllä varmasti tiesi, mitä siitä seuraa, kun se alkaa 7 viikkoa kilpailukykysopimuksen voimaanastumisen jälkeen tällaiseen peliin. Ei tässä enää kokeilla kepillä jäätä, vaan pyritään röyhkeästi sylkemään toisten päälle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oletko seurannut paljon Soinia viime aikoina. Keksit patistaa-sanan itse ja siksi tiedät sen tarkoittavan provokaatiota ja päälle sylkemistä?

No vakavasti puhuen tulkitsin sanan sen perinteisessä merkityksessä, joka lienee kehottamista, pakottamista tai vaatimista. En osannut odottaa edes sinulta noin luovaa käyttöä, vaikka sanaseppänä pidänkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #51

Verbi: patistaa

painostaa, hoputtaa, vaatia (tekemään jotain).

Käännös: push, press, urge.

Ei, en keksinyt sanaa itse.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #53

Olemme siis kuitenkin sanan tarkoituksesta yksimielisiä. Saatoit minut takaisin hämmennyksen tilaan. Mitä noista synonyymeistä lähinnä tarkoitit, ja mikä motivaatio EK:lla olisi toimia niin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #58

Kerro sinä. EK:ssa varmasti oltiin perillä siitä, että tämä repii tikit auki, tekee ison klommon hallituksen.maineeseen ja johtaa pahimmassa tapauksessa lakkoihin ja mielenosoituksiin. Tästä huolimatta näin tehtiin. Vieläpä melko tökeröllä ilmoituksella, josta ei paljoa etukäteen hiiskuttu.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #65

Martti Asikainen

EK:ssa tehtiin sääntömuutos marraskuussa 2015, että järjestö ei tee enää keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja huhtikuun lopun 2016 jälkeen. EK ei siis enää itse toimi neuvotteluosapuolena viimeistään 30.4.2016 jälkeen.

Mistäs puskista tämän päivän keskustelu on tullut, kun se on ollut kaikkien tiedossa jo yli vuoden.

Ruotsissa on jo parinkymmenen vuoden ajan tehty liittokohtaisia ratkaisuja hellituksen tai keskusjärjestöjen niihin puuttumatta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #65

Akavan kommentteja:
Fjäder muistuttaa, että bisnesmaailmassakin sopimukset neuvotellaan uusiksi ennen vanhojen irtisanomista.

– EK:n ratkaisu on akavalaisille ylemmille toimihenkilöille paljon merkittävämpi kuin mitä EK antaa julkisuudessa ymmärtää. EK katkaisee muun muassa henkilöstön koulutukseen liittyviä sopimuksia ajassa, jolloin yritykset ovat jo muutenkin vähentäneet henkilöstönsä koulutusta. Henkilöstön osaamisen ylläpito ja kehittäminen on Suomen kilpailukyvyn kannalta nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan, Fjäder sanoo Akavan tiedotteessa.

Tuohon irtisanomiseen totean, että bisneksessä tehdään tällaisia sopimusten irtisanomisia lähinnämsilloin kun halutaan painostaa vastapuolta. Tökeröä toimintaa, jonka olisi voinut hoitaa toisin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #80

Kokemukseni mukaan bisneksissä irtisanotaan aina sopimukset, kun sopimusta koskeva toiminta lopetetaan. Yleensä vastapuoli on kiitollinen ettei vain oltu kuin ei mitään, niin ehtii neuvotella uuden osapuolen kanssa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #83

Ymmärtääkseni EK irtisanoi sopimukset kesken sopimuskauden, kun normaalisi edelliset sopimukset ovat voimassa kunnes uudet on neuvoteltu. Täten ollaan osin sopimuksettomassa tilassa. Bisneksessä uusi osapuoli tarkottaisi toista EK:ta, kun nyt neuvotteluun tarvitaan N kpl EK:n omia jäsenjärjestöjä.

Jos sun tapa tehdä bisnestä on irtisanoa julkisuuden kautta neuvottelematta pitkäaikaiset sopimukset ilman irtisanomisaikaa, niin älköömme koskaan tehkö bisnestä keskenämme. Minulla on ollut aivan toiset käytännöt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #84

Käsittääkseni EK irtisanoi sopimukset, koska sillä ei ole enää valtakirjaa jäseniltään. Oli kuitenkin varmistanut vastapuolen puolesta, että jäsenensä kuitenkin kunnioittavat sopimuksia sopimuskauden loppuun. Muutos on siis vain hallinnollinen

Mitä ivailuusi tulee, en usko että sopimuksia on irtisanottu julkisuuden kautta. Yllättäväähän se olisi, jos tuollainen mahdollisuus olisi krjattu sopimukseen. Irtisanomisaikaa käsittääkseni ilmoitettiin noudatettavan. Ja jos kuitenkin teemme joskus bisnestä, mutta lopetat toiminnan, toivon että ilmoitat asiasta minulle. Myös sopimuksen irtisanomisella, eikä siis vain lehdistötiedotteella toiminnan lopettamisesta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #88

Elä huoli, irtisamiskirje lähtee 5 min ennen lehdistötiedotetta. Vähän tuli ivailtua, sori, uskon teikäläisen kyllä hoitavan hommat ryhdikkäästi.

Itse olen sitä mieltä, että tämän olisi voinut hoitaa siistimminkin. Se valtakirjakin katosi, jos katsotaan kadonneeksi, jo aikaa sitten. On hyvä että jäsenistö kertoo sitotuvansa noudattamiseen, mutta sopimusoikeudellisesti se ei päde.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #84

Sopimuksissa taisi kaikissa olla kuuden kuukauden irtisanomisaika. Monta kertaa työntekijäpuoli on samoin irtisanonut sopimukset irtisanomisajan puitteissa. Ei siinä ole siitä vastapuolelle ennen ilmoitettu. Irtisanominen on yksipuolinen oikeustoimi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #65

Mulla on kanssa toi tarkkaavaisuushäiriö. Jos vaimo sanoo ettei tee jatkossa mun puolesta jotain, en noteeraa asiaa mitenkään. Sitten kun homma alkaa lähestymään ja vaimo muistuttaa ettei enää hoida asiaa, alan äänekkäästi itkemään miksi hän ei ole hiiskunut asiasta. Nyt kun on vielä huono aika muistuttaakin. Eikö hän olisi edes voinut myöhemmin muistuttaa. En tykkää jo etukäteen miettiä miten hoidan hommani. Voiskohan Orpo tai Sipilä pistää ton vaimon ojennukseen?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #82

Tuskin ne laittavat vaimoasi ojennukseen, kun ne on olleet Fifinä sen kainalossa koko vaalikauden. Korkeintaa lausuvat kuten Orpo tänään, että riitely ei vie perheenne asiaa eteenpäin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #58

Palvelualojen ammattiliitto PAM myös keksi sanan.

Talouselämä: EK luopuu keskusjärjestösopimuksista – PAM pöyristyi: "Haluaako EK todellakin julistaa sodan tilanteessa, jossa Suomen taloudessa näkyy vihdoinkin valoa?"

http://www.talouselama.fi/uutiset/ek-luopuu-keskus...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #70

Martti Asikainen

Miksi PAM Ann Selin heräsi vasta nyt. Samoin muiden keskustjärjestöjen puheenjohtajat. Ruususen unta nukuttu reilu vuosi. Nyt maailma kaatuu päälle ja lakkoasetta kaivetaan esiin.

Ihmetykseltä ei voi myöskään välttyä, että eduskunnassa oppositiopuolueiden puheenjohtajat vaativat hallitusta suureen ääneen vaikuttamaan EK:n päätöksiin eli perumaan sääntömuutoksensa.

Juuri tuli tieto, että suurliitto on syntynyt. Metallin Riku Aalto kertoo olevansa käytettävissä vientialojen uuden Teollisuusliiton johtoon. Paperiliitto ei ole mukana tässä Teollisuusliitossa. Pitäisikö hallituksen vaatia Teollisuusliiton perumista liian vahvana toimijana !

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en ymmärrä miksi tuosta nyt täytyy niin kauheasti suuttua, eikös se nyt sitten ole hyvä, että yksi iso tönantajajärjestö vetäytyy täysin, silloin on ammattiyhdistyksellä tilaa toimia.

Minusta nuo molemmat puolet ovat dinosauruksia, jotka saavatkin kadotakuvioista, ei mitään keskusjärjestötasoisia sopimuksia välttämättä tarvita.

kyllä liitot ovat niin vahvoja itsebäisesti, että pitävät varmaan huolen sopimuksista, tähän pohjautuen en ymmärrä miksi tästä nyt pitää blogistinkin heitellä sylkeä ympäriinsä.

Ota rauhallisesti, katsos ei tämä mitään loppua millekään merkitse, liitot tekevät ratkaisunsa ja tuskin mitään huonoja ratkaisuja tekevät.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Järjestäytyminen laskee koko ajan muutenkin, ei ammattiyhdistysliike ole pystynyt vastaamaan nykyajan haasteisiin, epäsäännöllinen työ, työttömyys ja itsensätyöllistäminen on muuttanut yhteiskuntaa ja muuttaa sitä edelleen. Vuokratyö lisääntyy ja vakityöt alkavat olla kohta harvinaisuuksia.

Ymmärrettävästi ay-liike on hermostunut, kun vaikutusvalta murenee pikkuhiljaa. Ay-liike on hyvä asia, kunhan ne keskittyvät olennaiseen ja jättävät politikoinnin noille poiitikoille, ja ihan sama koskee ek:ta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kyllä nyt EK:ta kaivataan ja huudetaan apuun. Kaikki nämä vuodet, kun näitä kolmikantoja ja sopimuksia on tehty ay- keskusjärjestöt ovat pitäneet EK:ta jarruttavana osapuolena sopimuksen syntymiselle.

Eikö nyt ole hyvä, että ay-liike on pääsemässä EK:sta ja hallituksen roolista työehtojen sopimisessa. Tämänhän pitäisi olla liittotasolla voiton päivä. Nyt päästään sopimaan työnantajan kanssa oikeista tavoitteista.

Pelko tuntuukin olevan, että ay-keskusjärjestöjen valta murenee sopimusten viilausten siirtyessä liittotasolle.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tämä on vain yksi askel kehityksessä kohti vapaampia työmarkkinoitta. Yleissitovat ja jäykät työehtosopimukset eivät vastaa nykypäivän vaatimuksiin, tulevaisuudesta puhumattakaan. EK lakkauttamalla itsensä sopimusosapuolena kasaa vastaavia paineita myös muille työmarkkinajärjestöille. Tämä ei ole mitään muuta, kuin sopimusosapuolen oman sopimusvapauden käyttöä. Vastaavaa oikeutta käytti myös AKT kiky-neuvotteluissa. Tämä oli kaikenlisäksi kaikkien tiedossa, koska EK:n omat säännöt kieltää siltä keskusjärjestösopimusten tekemisen. Luonnollinen kehitys tästä on seuraavaksi yleissitovuuden purkaminen ja työmarkkinajärjestelmän saattaminen vastaamaan perustuslain vaatimuksia.

Vaikka tässä meni monet pikkuhousut vakoseen, niin kokonaisuuden kannalta tämä on vain hyvä asia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Askel lähemmäs amerikkalaista unelmaa, jossa kaikki muut ovat vapaita, paitsi työntekijät. Unelmaa, jossa työntekijät eivät saa järjestäytyä, ja asiakas maksaa asiakaspalvelijan palkan 18 prosentin tipeillään. Paremmuus on suhteellinen käsite.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tämähän on ihan bullshittiä. Pieni liikahdus työmarkkinoilla ei tarkoita ay-liikkeen kieltämistä. Nyt havaittavissa liikkumista pikemminkin DDR:stä kohti Phojoismaista mallia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #68

Ensimmäinen askel on ensimmäinen askel, ja siitä rapakon takaisesta maastahan moi noista unelmoi. Lähtisivät kokeilemaan sinne.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #71

Niin että kun ajat muuttuu, niin työmarkkinat ei saa kehittyä? Näitä askelia tullaan ottamaan tulevaisuudessa aika paljon enemmän. Helpompaa olisi vaan yrittää sopeutua, eikä hirttää itseensä taantumukseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sulla lyö nyt kyllä iso pyörä pahasti yli. :)

Kukaan ei ole liittoja kieltämässä, ja edelleen liitot neuvottelevat sopimukset.

Hiukan tietysti voisi totuudessa pysyä, vaikka huumoripalstalla ollaankin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #69

En sanonut, että joku on liittoja kieltämässä?

Sanoin vain, että tämä ensimmäinen askel kohti amerikkalaista mallia.

Johan tuossa EK on esittänyt "väliaikaisia" heikennyksiä sopimuksiin, heikompaa TES-palkkaa tietyille etnisille vähemmistöille ja kaikkea muutakin vekkulia.

Sinulla taitaa olla vaikeuksia luetun ymmärtämisen kanssa?

Ei kai se nyt mikään salaisuus ole, että liittojen arvo- ja vaikutusvaltaa on pyritty nakertamaan jo parin vuosikymmenen ajan.

Tai että sitä ovat pyrkineet nakertamaan ennen kaikkea EK ja sen kaverit.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #72

Se mitä halutaan poistaa, on työmarkkinajärjestöjen erioikeudet ja ne koskee EK:ta siinä missä SAK:ta. EK erivapauksineen on yhtä iso ongelma kuin muutkin keskusjärjestö. EK:ssa vaan näyttää jokin pieni valonpilkahdus siitä, että tämä järjestelmä ei ole terveellä pohjalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #72

No pari vuotta enää, niin varmaan sitten saadaan liittoystävällisempi hallitus. Sekään hallitus ei EK:ta neuvottelemaan saa.

Eli itkeä saa, mutta mennyt ei palaa.

Mun päähän ei edelleenkään mahdu, että mikä siinä on niin pahaa, että liitot neuvottelevat keskenään, mitä siinä on hävittävää.

Ei tarvita valtiota, eikä keskusjärjestöjä noihin neuvetteluihin, kyllä ne liitot tietävät, miten edetä.

Tästä nyt sitten saatiin se normaali riistäjätappajaEK taas liikkeelle. Kommunistimeininkiä :)

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Olen usein ihmetellyt, mikseivät varakkaat palkansaajajärjestöt investoi ja perusta yrityksiä Suomeen. Ne varmaan maksaisivat kunnon korvauksen työntekijöilleen, jolloin sinne olisi varmaan oikein tunkua.

Siinä sitä olisi mallia EK-pomoille ja yritysjohtajille, miten yritystoimintaa Suomessa pitää harjoittaa !

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kannata, kun voi sijoittaa rahojaan niin, ettei kukaan koskaan saa niistä tietää, ne on ottaneet EK:n pojilta oppia. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomea verrataan tässä usein Ruotsiin jossa ei juuri työrauhaa rikota. Otetaan nyt kuitenkin huomioon että Ruotsissa ja Saksassakin on työntekijöillä myötämääräämisoikeus eli työnantajat eivät yksipuolisesti sanele sopimuksia. Suomessa EK on ollut työntekijöiden edustusta vastaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Hyvin todettu, tämähän on pitkään ollut ongelmana. Kenties nyt kun EK on itse pelannut itsensä pelkäksi sivustahuutelijaksi, niin se ei enää voi jarruttaa tätä. Sen myötä tästä sopasta voi syntyä lopulta hyvääkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Työoikeuden professorikin kehoittaa laittamaan jäitä hattuun, tuskin näistä neuvotteluista mitään ongelmia tulee.

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ritalalta taas todellisuus hukassa. Jo kiky-neuvottelut olivat ongelmalliset ja nyt tullaan vaatimaan huomattavasti suurempia leikkauksia palkkoihin sekä etuuksiin jotta vienti ja talous saataisiin nousemaan. Ei kukaan ajatteleva voi olettaa että tästä noustaan näpertelyllä ja siirtelemällä lantteja taskusta toiseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuo oli professorin lausunto, ei minun, mutta kiitos, jos samalle tasolle minut nostat.

Eikös siellä ole liitot neuvottelemassa palkoista, vai miten se menee. Eikös ne ole ihan tasaveroiset neuvottelukumppanit, toinen voi vaatia ja toinen voi kieltäytyä.

Miten Makkosen mielestä tämä asia sitten pitäisi hoitaa, mielenkiinnosta kuuntelen.

Tai no tottakai tämäkin on makkosen tyyliin EU:n vika ja tietysti hallitus on paska, eli siellä on osasyy.

Makkosen konsteja vaan ei suurin osa Suomalaisista kannata, joten jotain muuta olisi keksittävä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomella on tasan kaksi mahdollisuutta talouden tasapainottamiseen, sisäinen devalvaatio jota hallitukset ovat yrittäneet jo useamman vuoden tarkoittaa juuri mainitsemiani palkkojen ja etuuksien laskemista ja toinen on ulkoinen devalvaatio joka vaatii oman valuutan ja ulkoisen devalvaation eli rahan arvon laskun. Ritalalla nyt ei vastata tähän ongelmaan kuin tyhjää nälvimistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En mä nälvi, mutta sinä saat kannattaa tuota omaa mantraasi, jotkut kannattaa kommunismia ja jotkut jotain muuta.

Siksi meillä on Suomessa vaalit joka neljäs vuosi, että saadaan selville se enemmistön kanta.

Mitä puoluetta suosittelet äänestämään, jotta tämä kantasi olisi voittaja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siksi meillä on Suomessa vaalit joka neljäs vuosi, että saadaan selville se enemmistön kanta."

Ei suomalaisilta kysytä vaaleissa oleellisia kysymyksiä tai anna vaihtoehtoja. Sokeakin näkee että media lyttää kaikki virallisen totuuden vastaiset aloitteet aivan samalla propagandalla mitä on diktatuureissa käytetty. On yksi totuus eurosta, Euroopan unionista, maahanmuutosta, pakkoruotsista, pahasta energiasta, ilmastonmuutoksesta ja tähän totuuteen meidän on uskottava tai media hyökkää kuin Trumpia vastaan joka horjuttaa näitä uskoja. Suomi on vain lastu laineilla tässä pelissä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itse olisin toivonut, että tuo paikallisen sopimisen malli mukaanlukien henkilöstön edustus yrityksen hallituksessa olisi mennyt läpi keskusjärjestövetoisesti läpi työmarkkinoiden. Jostain syystä tuo on ollut EK:lle vaikeaa, vaikka malli on esim Saksassa ja Ruotsissa toiminut käsittääkseni hyvin.

Miten tämän edistäminen sitten tapahtuu liittokierroksilla? Pahaa oelkään, että pöydille jää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo henkilöstön edustus hallituksissa on vaikea kysymys. Uskon sen positiiviseen vaikutukseen, mitä Saksan ja Ruotsin kokemukset puoltavat. Saan kuitenkin näppylöitä jo pelkästä ajatuksesta, että tuo toteutettaisiin lailla tai liittojen välisillä sopimuksilla. Hallituksen valinta on yksiselitteisesti omistajan oikeus, johon ei kellään muulla ole nokan koputtamista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jollain tasolla ymmärrän näkemyksesi, kokemukseni ay-liikkeistä on rajallinen ja keskittyy yhteen toimialaan. En kuitenkaan ymmärrä miten ilman lainsäädäntöä tai keskusliittojen sopimisesta tuosta tulisi ikäänkuin default-lähtökohta. Ajatus siitä, että suomalainen ammattiyhdistysliike olisi jotenkin merkittävösti kohtuuttomampi ja änkyrämpi kuin noissa maissa on outo.

Ajatuksesi yrityksen hallituksen toiminnasta omistajan oikeutena edustaa äärimmäistä markkinaliberalismia, jota vieroksun. Sopijaosapuolilla tulisi olla olemassa joku vastavuoroisuus omistavan luokan ylivallan sijaan, vaikka heillä olisikin suurempi valta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En voi kaikenmaailman salassapitojen vuoksi avata asiaa tarkemmin, mutta olen ollut sekä perustamassa ylempien toimihenklöiden yritysärjestöä luottamusmieskoulutuksen kera että yli 10 vuotta toiminut esimiehenä työnantajan edustajana esim yt-tilanteissa. Jos jotain häpeän on se tuuba, jota on protokollan mukaan ollut pakko kertoa työnantajan edustajäna, jotta velvoitteet täyttyvät. Kun arvioin EK:n toimintaa näen sen kaiken paskan, jota syötetään työntekijöille harva se päivä lainsäädännön tarjoamien nahdollisuuksien myötä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #96

YT-tuuba taitaa kuitenkin olla lain velvoite, eikä mahdollisuus? Pakko olla neuvottelevinaan 3 kk... sattuneesta syystä en olisi kovin innoissani määräämässä samaa ideologiaa hallitustyöhön.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #96

Salassapitosopimuksilla voi pyyhkiä pehvansa sen jälkeen, kun ei ole työsuhteessa enää. Kukaan ei sinua raastupaan enää vie.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #106

Varmaan niinkin, kirjaimellisesti allekirjoittaneen itsekunnioitus selkärankaisena oliona pysyy paremmin kasassa, kun oitää suunsa supussa.:-)

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #108

On salassapitosopimuksia, jotka pakotetaan hyväksymään, mutta salassapidettävät asiat eivät ansaitse muuta kuin julkistamisen, jos on selkärankaa ja itsekunnioitusta tehdä niin. Tästä on oiva esimerkki herra Snowden. Hän toimi moraalisesti oikein, vaikka rikkoi työsopimuksensa ehdot ja lakeja. Snowdenhan vasta työssään näki valtion harjoittaman rikollisen toiminnan. Olisiko hänen pitänyt vaieta?

Ilman urkinnan yksityiskohtien paljastamista kukaan ei olisi häntä uskonut. Arvostan hänen toimintaansa kuten jokainen ajatteleva ihminen tekee.

No sinun työssäsi ei nyt varmaan kaksisia salaisuuksia olisi ollut paljastaa. Pääsit siis vähällä mietinnällä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"YT-tuuba taitaa kuitenkin olla lain velvoite, eikä mahdollisuus?"

Yt-tuuba tarkoittaa käytännössä että porukkaa potkitaan pihalle. Ihmesaivartelua taas maxilta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin, joko se on saivartelua, tai sitten jotain ihan muuta. Jarmo Makkoselle käännettynä tuo kommentti tarkoitti että ihmisiä, joiden mielestä asioita kannattaa hieroa kolme kuukautta vain periaatteen vuoksi, ei pitäisi päästää vaikuttamaan yritysten hallituksiin millään lailla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

YT:t kestävät max 6 viikkoa.

Juuso Hämäläinen

Näyttää selvältä, ettei Suomessa mikään osapuoli ymmärrä kuinka syvällä mennään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset