Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Leipäjonot kiinnostavat vaalien alla

  • Leipäjonot kiinnostavat vaalien alla
  • Leipäjonot kiinnostavat vaalien alla

Tiedättekö mistä huomaa vaalien lähestyvän?

Siitä että leipäjonot alkavat taas kinnostamaan.

Ensin toistakymmentä vuotta eduskunnassa istunut keskustan Antti Kaikkonen kävi paikan päällä toteamassa jonoja olevan, jonka jälkeen demarivaikuttaja Mikael Jungner räjäytti pajatson äärimmäisen typerillä ja harkitsemattomilla puheillaan.

Kaikkosellankin kesti melko pitkään huomata, että köyhyys on kasvanut räjähdysmäisesti. Leipäjonot ovat olleet katukuvassa jo 90-luvun lamasta lähtien, eivätkä ne sieltä missään vaiheessa minnekään kadonneet, vaikka suomalaisilla välillä vähän paremmin menikin. Ihmisten hätä on kasvanut entisestään varsinkin kuluneen vuosikymmenen aikana.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kaikkonen kertoi Facebookissa tutustuneensa leipäjonojen arkeen muutaman kollegan kanssa. Kaikkosen mukaan Heikki Hurstin ruuanjakelupisteessä jonot olivat pitkät ja väki kirjavaa, kun paikalta löytyi ihmisiä aina eläkeläisistä, työttömiin, maahanmuuttajiin ja opiskelijoihin.

Kaikkonen tiesi samanlaisia jonoja olevan kymmenissä kaupungeissa ympäri Suomen.

- Itseäni lähinä hävetti. Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Mikään eduskuntapuolue ei voi saavutuksillaan tässä asiassa kauheasti kehuskella, ei myöskään nykyhallitus. Vaikka työttömyys nyt viimein alenee, on meillä valtava joukko ihmisiä, joilla toimeentulo on tosi tiukalla. Tähän tarvitaan korjausliikettä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Mitä useampi tämän ymmärtää, sen lähempänä myös muutos on, Kaikkonen huomautti Facebookissa.

Kaikkosen kuuluukin hävetä. Leipäjonoissa värjöttävät vähäosaiset eivät ole mikään keppihevonen, jolla voidaan edistää omia poliittisia intressejä aina kun se itselle sopii. Kaikkonen on ollut omilla toimillaan edesauttamassa sitä, että leipäjonot pysyvät pitkinä myös vastaisuudessa. Kuntavaalien alla kovasti köyhyydestä ja huono-osaisuudesta huolissaan oleva Kaikkonen äänesti viime marraskuussa lapsilisään, kansaneläkkeeseen, takuueläkkeeseen, työttömyysturvan peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen kohdistettujen leikkauksien puolesta. Ei häntä näyttänyt kyllä silloin surettavan niin tippaakaan se, että leipäjonot ovat paikoittain venyneet jopa kilometrin mittaisiksi.

Vielä pidemmälle höpötyksissään meni SDP:n Mikaen Jungner, jonka mielestä leipäjonot ovat hyvä ja tarpeellinen sosiaalinen innovaatio. Rautaisella otteella toisinajattelijoita sivuiltaan bannaavan Jungnerin mukaan leipäjonot ovat arvokkaita ja epäkaupallisia vaihtoehtoja saada ravintoa. Ilman niitä maailma olisi paljon ankeampi. Todellisuudesta irtautunut Jungner toteaa, ettei leipäjonoissa itsessään ole mitään hävettävää, vaan hävettävän niistä tekevät säälivien ja voivottelevien ihmisten sosiaaliset konstruktiot.

Jungnerin mielestä leipäjonot tulisi normalisoida sosiaalisesti. 

- Yksi mutkaton tapa tehdä hyvää on pysähtyä leipäjonoon ja kätellä siellä jonottavia sekä rohkeudesta murtaa teollisen ajan päiväysvanhoja mielikuvia että konkreettisesti maailman pelastamisesta, Jungner kiteyttää päivityksessään. 

Jotkut demarivaikuttajat ovat toivoneet Jungnerin palauttavan SDP:n puoluekirjansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ajattelin kirjoittaa Jungnerin leipäjonoista mutta hyvä kun ehdit ensin.

"Leipäjono on ekologisesti kestävä tapa korjata kaupallisessa logistiikassa olevaa tehottomuutta. Syöty leipä on maapallolle arvokkaampi kuin pois heitetty leipä, olkoon tuo leipä hankittu ostamalla tai jonottamalla."

Uskon että itselleen ja perheelleen nälkäänsä jonottavat tuntee lämpimän olon sisimmässään, kun Jungner tulee kättelemään ja kiittämään kun aktiivisesti murtavat "teollisen ajan päiväysvanhoja mielikuvia".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minusta Jungnerin pitäisi kokeilla käytännössä tätä ideaansa. Näkisipä luonnossa, että kuinka otettuja siellä ollaan hänen sanoista ja kättelyistään. Suattaisi pian tulla nenä kipeäksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Päiväysvanhalta demaripolitiikolta voisi tosiaan murtua jotain muutakin kuin teollisen ajan mielikuva.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä varmaan tuntee. Junger kun ei ole ollut se henkilö kuka köyhien sosiaaliturvaa on leikannut -93 lähtien.
Ei ole myöskään uhannut viedä kk leivästä puolet pois jos 0 eruon työ yrityksissä tukea vastaan ei käy.

Mutta kas kummaa? Samaa sosiaaliturvaa Kelasta saa hyvätuloinen esim.5 000e/kk tienaava ansiosidonnaista vanheimpainrahaa n.3 500e-4 000e/kk.Samoista verovaroista?
Perustuslain yhdenvertaisuuslainko mukaan ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän puolueissa on selvä ero kuinka leikkaavat kaikkein köyhimmiltä ja leipäjonot kasvaa. En taitaisi leipäjonosta ääntä antaa kuin Vasemmistoliitolle, joka lähti pois hallituksesta, kun alettiin sortamaan kaikkein köyhimpiä. Toki en ole sinne jonoon joutunut, siksi en varmaan vassujakaan äänestä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

SDP/VAS nosti köyhimpien tukea toimeentulotukea joka ennen oli kaikille 20v sama 419,11e/kk .
-12 yhdelle 480e/kk
Yksinhuoltajalle 560e/kk .

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niin Kaikkosen kuin Rinteen kuuluisi hävetä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi Rinteen?

Leipäjonot alkoi Tuho-Ahon leikkauksista köyhiltä -93

Leikattu yhä -08-10-16

Siis Kepun hallituksissa.
Ketkäs ne oli sos.ministerit jotka istu kirstunpäällä josta tukia jaetaan?
-07-10 Köyhienystävä Hyssälä (kesk)
-10-11 Rehula (kesk)
-11-14 Risikko (kok)
-14-15 Räty (kok)
-15-16 H.Mäntylä (Ps)
-16-19 P.Mattila (Ps)

Kelassa Kepun johtajat -56-17

0 euron työtä tukea (487e/kk miinus Alv 24% hinnat samat kuin muillakin) vastaan tarjoili -07-11 hallitus
Nyt SOS-hallitus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käsittääkseni Rinne on jo vanha tuttu Hurstin valinnassa. Tämä ei ollut ensimmäinen visiitti, kuten Kaikkosella. Tietysti vaaleja se Rinnekin petaa. Hursti totesi joskus Politicon haastattelussa, että ei ole näkynyt Sipilää, Soinia tai Stubbia köyhien keskuudessa. Orpon puolueesta kukaan ei ole koskaan astunut jalallakaan Kallion ruoanjakelupisteeseen. Pelkäävät kai, että köyhyys on tarttuvaa? Hyväksi todettu kokoomustaustainen presidenttimme Niinistö on sentään joissakin tapahtumissa käynyt. Hän taitaa välittää koko kansasta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Televisioidussa sdp:n puheenjohtajakilpailun viimeisessä puheessa Rinne rakenti koko puheen leipäjonon kehykseen. Olihan se sitä ihan samaa hyväksikäyttöä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Käsittääkseni vasemmistopuolueet ovat tavanomaisesti pyrkineet parantamaan vähäosaisten oloja, ja rakentaneet puolueohjelmansa myös sen mukaisesti. Tällaisessa tilanteessa ei voida niinkään puhua hyväksikäytöstä, koska Rinne on satavarmasti enemmän leipäjonossa jonottavien ihmisten asialla kuin Kaikkonen ja hänen köyhimmiltä leikkaavat kollegansa. Tiedät sen aivan hyvin Birgitta itsekin.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #8

Ymmärrän näkökulmasi. Nuo jonot vaan ovat olleet niin kauan ja kaikkien ollessa vaikuttamassa, että itse näen ettei kenenkään pitäisi niillä ratsastaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Se on kyllä totta. Pehmeiden sanojen ja satunnaisten auttamisien sijaan pitäisi tehdä jotain konkreettista niiden poistamiseksi - köyhyyden poistamiseksi. Se, kun siellä käy poliitikko jakelemassa hymyilevänä toisten lahjoittamia kasseja, ja kuvittelee asian olevan sillä kuitattu, on melko kornia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Birgitta Valonen

Leipäjonot ilmestyivät katukuvaan vasta, kun niillä alettiin tehdä politiikkaa.

Ennen 1990 alkua Suomessa ei ollut markkinoituja leipäjonoja. Sitä ennen ruoka-avusta vastasivat kirkko ja Pelastusarmeija.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #21

? Siis tarkoitatko, että ruoka-apua on 'aina' ollut, mutta noin 25 vuotta sitten se tarkoituksella tehtiin näkyväksi laittamalla ihmiset jonottamaan ulos, ja poliitikoille saatiin näin käypä työkalu?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #31

Oikeastaan EU teki sen näkyväksi. EU:n interventiovarastojen ylijäämätuotteitahan näissä leipäjonoissa alun alkujaan jaettiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #34

Älä nyt mokaa, Kari.

"Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry on perustettu vuonna 1983, vaikka itse työ alkoikin vuonna 1967 - siis jo 40 vuotta sitten. Leipäjono on ilmiönä tullut tutuksi suomalaisille etenkin 1990-luvun alun lamavuosista lähtien, mutta Veikko Hursti jakoi ruokaa tarvitseville jo 1960-luvulla."

Köyhyys ja lisääntyvä tarve sen on näkyväksi tehnyt.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #36

Ruokaa on jaettu kautta aikain, jo 1900-luvun alkupuolellakin (nk. kunnan jauhot). Nämä nykyiset "julkiset" leipäjonot saivat alkunsa tuon EU:n ruoka-avun myötä. MINÄ en tunne sellaista konstia jolla nuo jonot saisi loppumaan (jo pelkästään siksi, että jos on jakajia, niin taatusti on ottajiakin. Enkä tarkoita tällä sitä, etteikö apu menisi tarpeeseen).

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #21

Entisessä Neuvostoliitossa jonotettin kaikkia tarvikkeita, ei ainostaan leipää. Eikä jonottamista siellä hävetty. Se systeemi oli niin hyvä, että vasemman laidan puolueet halusivat tuoda sen Suomeenkin!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #87

Sepäs vain olikin kekseliäs ja omaperäinen kommentti. Ja oikeiston mielestä taas oli niin hauskaa lähettää juutalaisia uuniin, tappaa punaisia naisia ja lapsia, että he haaveilevat siitä vielä tänäkin päivänä vai? Enpä usko.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Totta.On ollut -93-17 ja yhä tulee kasvamaan .Kun ansiosidonnaista leikattiin putoaa toimeentulotuelle.Sille pienimmällä tuelle sosiaaliturvassa.

Kun lukee joitain kommentteja niin huomaa hyvin kansa itse on antanut hiljaisen hyväksymisen leipäjonoille ja hallitusten toimille.
Miksi? Sieltä on löytänyt moni rikaskin itsensä putoessaan jostain syystä tuloja saavien joukosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Miten ovat parantaneet oloja? Perustuslaista on poistettu oikeus työhön.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Minua kyllä häiritsee myös kovasti tuo, että jonoihin mennään kuin eläintarhoihin katselemaan ja havannoimaan outoja otuksia, joita köyhät monelle todellisuudesta irtautuneelle hyväosaiselle ovat. Annika Holmsten epäili Facebookin puolella, että poliitikot eivät käsittäisi leipäjonojen olevan köyhien reviiriä ja sosiaalisia yhteisöjä. Hän huomautti, että olisi huomattavasti rohkeampaa ja reilumpaa kutsua näitä jonoissa olevia ihmisiä poliitikkojen omalle reviirille, tässä tapauksessa eduskuntaan tai vaikka omaan kotiinsa. Samalla heille voisi tarjota aterian. Kutsu köyhä kylään, sen sijaan että menisit itse kutsumatta kylään hänen tontilleen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Köyhät ei äänestä, niin miksi vaivautua?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Keskusta huolissaan leipäjonoista, kokoomuksessa taas kannetaan huolta taloudellisesta eriarvoisuudesta ja köyhien lasten harrastusmahdollisuuksista. Hitto. En edes huomannut, että meillä on vasemmistohallitus tällä hetkellä.

Kokoomus huolestui köyhien lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230428-kokoo...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Monet köyhätkin äänestävät.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #9

Paljon parempi toimintatapa, ja jättäisi kutsutulle valinnan mahdollisuuden, haluaako olla mukana poliitikon agendalla.

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari Vastaus kommenttiin #9

Tuostapa tulikin mieleen, että Suomen 100 v itsenäisyyspäivän kunniaksi, juhliin presidentin linnaan pitäisi kutsua ihmiset leipäjonoista ja kerma Hurstin juhliin. Mutta..kyllä kävi tämä aihe itsellänikin mielessä, kun luin tällaisesta 'edustuskäynnistä' leipäjonoissa. Jotkut ehkä osaavat tehdä sen hienovaraisesti mutta siitä huolimatta siinä on jotain epäaidolta kalskahtavaa. Varsinkin, kun tietää, että jonottajien 'säälittelijät' ovat erittäin hyvätuloisia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta . Siellä on käynyt Rinne jo AY aikana .Myös Halonen,Urpilainen,Tuomioja,Heinäluoma.
Porvareihin olisi ehkä köyhyys tarttunut?
Tai pelko nenän kääntymisestä selkäpuolelle kun köyhät olis "kiittänyt" .

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sipilä vaikuttaa Oulussa, joten eipä ennen pääministeriyttä ole ollut oikein mahdollisuuttakaan tutustua helsinkiläisiin leipäjonoihin.

Muistettakoon kuitenkin, että Sipilä on perustanut oman säätiön hyväntekeväisyystyötä varten, joten sikäli Hurstin toteamus on epäreilu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se ihan noin ole mennyt, kokoomuksen ryhmyri Arto Satonen on käynyt kutsuttuna:

Omalta osaltani haluan kiittää Hurstia siitä, että hän kutsui minut itsenäisyyspäiväjuhliinsa ja tietenkin noudatin kutsua, Satonen viestittää.

- Makuasia, mutta mielestäni korrektimpi tapa kuin käydä valokuvauttamassa itsensä leipäjonossa saati sitten kirjoittaa käyneensä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/195801-politico-k...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #42

En ollut tuota korjausta lukenutkaan. Kiitos Seija.

Toisaalta ei Hursti aivan väärässä ole.

Tuossa artikkelissa oli kyse Kallion jakelupisteestä, eikä siellä tosiaan ole käynyt yhtäkään kokoomuslaista. Hurstin järjestämä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on Hakaniemessä.

"So far, says Hursti, neither Sipilä, Soini nor Stubb have paid a visit to what is one of Finland’s busiest food banks.

- Nobody from Alexander Stubb’s party will set foot inside here,” says Hursti. “It would be too much for them to see in concrete terms how the people are living in poverty, and how lost our society has become.”

http://www.politico.eu/article/finland-economy-cri...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #43

Eihän niistä käynneistä ole hyötyä Hurstille eikä leipäjonossa oleville, ainakaan ellei käy usein auttamassa, mikä sekin on jokseenkin kyseenalaista. Ja silloin kun joku poliitikko käy niin mistähän ne kuvaajat osaavatkin ilmestyä paikalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #46

Tuossa alemmassa kommentissa mainitsinkin tästä.

Apua tarvitaan eduskunnassa. Ei jonoissa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Minutkin Jungner laittoi estoon, kun korvasin leipäjonon itsemurhalla. Tekstin älyttömyys ei siitä kasvanut, mutta osoitti sitä sormella.

"1. On arvokasta että itsemurhia on. Maailma ilman itsemurhia olisi ankeampi. Enkä nyt tarkoita köyhyyttä joka ajaa itsemurhiin vaan sitä itsemurhaa epäkaupallisena vaihtoehtona.

2. Sellaista julkishallinnollista systeemiä, joka ottaisi huomioon kaikki inhimillisen elämän vivahteet, ei ole. Siksi on tärkeää, että itsemurhat antavat valinnanvaraa niille, joille systeemi ei sitä tarjoa." Jne...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se hänen kielikeskustelunsa oli kyllä mahtavaa seurattavaa, kun kielitieteilijä toisensa jälkeen sai monoa miehen seinältä. Ei parane tulla asiantuntijuudella tai kriittisillä sanoilla koreilemaan. Pelkästään hymiöt ja peukut kelpaavat.

Tuo oli muuten aika hyvä vertaus, jonka laitoit Heikki.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vertaus ei ollut pelkästään huono, vaan myös mauton. Toki se tehokkaasti tuo esille kirjoittajansa voimakkaan reaktion rekstiin, mutta sen voi sanoa ihan sivistyneestikin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #48

Jungner pyrkii normalisoimaan tilanteen, jossa osalla väestöllä menee niin huonosti, että heillä ei ole varaa perustarpeisiin. Ihan niin kuin leipäjonot olisivat osa pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa - no ei muuten ole. Politicon toimittajakin totesi, että "tämä on kuva, jota suomalaiset eivät halua ulkomaalaisten näkevän". Jungner lähti kärjistämään retoriikassaan, jonka vuoksi katson kommenttien kärjistävät lausunnot pelkästään plussaksi. Jos minä olisin Jungner, niin en varmasti uskaltaisi lähteä tuon viime perjantain päivityksen jälkeen ojentelemaan kättäni leipäjonoon. Katsotaan onko hän valmis seisomaan sanojensa takana, ja tarttumaan tuumasta toimeen. Mitä juttelin jonottajien kanssa tuolla Facebookin puolella, niin ei aivan hirveällä innolla näitä Jungnerin tsemppaavia ja kiittäviä puheita otettu vastaan.

Tuossa neljä tuntia sitten hänellä tosin oli jo paljon sovittelevampi, rakentavampi ja vähemmän normalisoiva kirjoitus seinällä. Liekö oli perjantaina hyvässä nousuhauskassa silloin kahdeksan aikaan, kun aatoksiaan avoimesti lateli. Mielestäni on surullista, että tuhannet ruokaa jonottavat ihmiset eivät ole Suomessa enää edes uutinen, vaan ilmeisesti mennään kohti uutta normaalia. Talousjärjestelmässä on jotain vialla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

En näköjään osannut ilmaista itseäni selkeästi. Kommenttini ei liittynyt millään tavoin leipäjonoihin, tai julkisvallan rooliin niihin liittyen. Kommenttini koski vain Heikin käyttämää mautonta analogiaa. Tietänet,että olen suuri sarkasmin ystävä, mutta asia-yhteydessään tuo oli mauton analogia. Yllätyin vain kehuistasi.

Otetaanpa hypoteettinen esimerkki. Kirjoitat tekstin, jossa kerrot Kiusaamaton-rintanappien vähentävän tehokkaasti koulukiusaajien lukumäärää. Pidän väitettä naurettavana, joten ironisoin tekstiäsi vaihtamalla rintanapit konetuliaseiksi. Niin lyömättömän oivaltava kuin nokkeluuteni onkin ja vaikka se osoittaa tehokkaasti kuinka päätön väitteesi on, se on silti mauton.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #49

Leipäjonot ovat selvästi normaali ilmiö. Niitä on ollut aiakin koko aikuisikäni ajan. Kysymyksessä on yhteiskunnan normaaliin arkeen kuuluva ilmiö. Jos tämä ei olisi normaali ilmiö apua annettaisiin vain esim vuoden akjajan. Ruoka ja tavara apua on annettu myös ennen näitä näkyviä jonoja. Kokemusta on.

Tämä asia kiistatta kuuluu suomalaiseen hyvinvointivaltioon, joka tuntuu monin tavoin ylläpitävän köyhyyttä. Toisaalta se pitää yllä myös hyväosaisuutta.

Kiusallista tuntuu olevan, että tämä on näkyvää toisin kuin ennen näitä jonoja.

Onko ruan haku jonoista välttämätöntä?

Tuskin ilman tätä apua kukaan nälkään kuolee, mutta on tämä monille hyvä apu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #48

"Lahdessa ruoka-apu loppui viime perjantaina kesken, mutta valitettavasti tämä ei kiinnostanut suuria lehtitaloja. EU:n ruoka-apua tarvitsevien määrä tuli sen jakajille täytenä yllätyksenä. Ruokakasseja riitti vain sadalle kolmellekymmenelle ensimmäiselle. Liian moni arjensa kanssa kamppaileva pienituloinen joutui lähtemään paikalta nälkäisenä ja tyhjin käsin. Seuraava ruokakassien jakelu järjestetään syyskuussa.

Ruoka-apua järjestävät Suomessa kolmannen sektorin toimijat, kuten valtakunnalliset ruoka-apuyhdistykset, työttömien omat järjestöt sekä seurakunnat. Ruokalahjoitukset puolestaan tulevat pääosin kaupoilta ja tukuilta. Tarve on ollut viime vuosina suuri, kun leipäjonoissa nähdään viikottain jo lähes 20 000 suomalaista vähäosaista. Joukkoon mahtuu niin eläkeläisiä kuin lapsiperheitäkin. Kasvua ja työllisyyttä tavoitteleva hallituspolitiikka ei ole onnistunut vähentämään viikottaisten jonottajien määrää, vaan päinvastoin kävijämäärät ovat jatkaneet lisääntyneet entisestään.

Suomi kohtelee tämän päivän köyhiä paljon vastuuttomammin kuin viime laman aikaan, jolloin leipäjonot rantautuivat ensimmäistä kertaa maamme katukuvaan. Julkisessa keskustelussa ruoka-apu on arkipäiväistetty ja normalisoitu, jonka myötä sen sosiaalipoliittinen ulottuvuus on painunut yhä enemmän taka-alalle, kun leipäjonot ovat vakiintuneet epäviralliseksi ja hiljaisesti hyväksytyksi osaksi suomalaista köyhyyspolitiikkaa. Leipäjonot eivät tästä huolimatta kuulu suomalaiseen hyvinvointivaltioon.

Suomen perustuslain 19 § mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Suomessa julkisella vallalla on vastuu ihmisten hyvinvoinnista, vaikka kadulla kiemurtelevat nälkäiset ja neoliberalismin sekä kaverikapitalismin nimeen vannovat poliitikot eivät aivan sellaista käsitystä laistamme antaisikaan.

Jokaisen on syötävä. Ruoka on keskeinen elinehtomme ja osa jokapäiväistä elämäämme. Ruoka on myös sosiaalinen ongelma, jos sitä ei ole saatavilla tarpeeksi tai se on huonolaatuista. Köyhillä ei ole aina varaa elää terveellisesti, vaan on tyydyttävä siihen mitä saa. Tämän seurauksena ravitsemustottumukset voivat vinoutua ja johtaa lopulta terveyden romahtamiseen. Nälkä tulee olemaan osa vähäosaisen elämää myös tulevaisuudessa. Hallitus nimittäin on ilmoittanut tekevänsä tasaisen leikkauksen liki 30 eri sosiaalietuuteen, mikä kohdistuu ennen kaikkea niihin yli 700 000 suomalaiseen, jotka elävät jo nyt köyhyysrajan alapuolella"

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221797-kun-t...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #48

Sodan jälkeinen Suomi nousi puhaltamalla reilusti yhteen hiileen. Rintamalla oli opittu, että kaveria ei jätetä. Ei edes sitä heikointa. Laman jälkeinen Suomi puolestaan nousi onnenkantamoisella, johon luotettiin ja uskottiin. Tänä päivänä egoismista on tullut hyve ja individualismi on se, minkä nimeen me vannomme valamme. Tarvittaisiin aimo annos yhteisölähtöisyyttä eli kollektivismia, jotta me tästä suosta vielä nousisimme. Ei hyysäämistä, vaan yhteisöllisyyttä.

Pitäisi oppia käyttäytymään taas kuin kansakunta. Se tosin on hankalaa, jos jotkut syövät kuormasta, sillä aikaa kun toiset työntävät ja vetävät sitä verissäpäin. Ei minua niinkään häiritse se, että jotkut pelaavat vilunkipeliä silloin, kun kansa ja valtio voi hyvin. Leikkaavat itselle pikkuisen isomman siivun ja ottavat salaa vielä toisen palan kakkua. Ei se silloin haittaa. Mutta kun tässä nyt lähes puolet kansasta kärvistelee, niin tämä ei todellakaan ole oikea hetki sikailla ja helpottaa pienen kerrostuman elämää entisestään. Luoda kaveribisneksiä ja tarjota suojatyöpaikkoja. Tarvitaan sitä rintamalta opittua viisautta. Päättäjät voisi laittaa provikkapalkalle, johon luotaisiin ihan omat indeksinsä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ainahan se on sääli, kun vähäosaisilla tehdään politiikkaa, yksikään puolue ei voi tässä asiassa millään lailla päteä, surullista vaan kun muuta sisältöä ei ole, niin sitten pitää julkisesti riepotella köyhän asemaa.

Noiden leipäjonojen olemassaolo on kuvaus tämäpäivän valinnoista, mikäli on halua, niin nuo jonot häviävät vuodessa. Ihmisen elämä ei saa olla kiinni leipäjonosta.

Mikäli halua puolueilla riittäisi yli opposito/hallituslinjan, niin sosiaaliturvan uudistaminen olisi jo tehty, väitän, että valtion kustannukset eivät edes kauheasti nouse, jos nämä asiat hoidetaan.

Niin ja mitä sitten vaikka menot kasvaisivatkin, valtio on olemassa ihmisiä varten, eikä kaikkea voi rahalla mitata.

Tämä aihe taas kerran painuu unholaan vaalien jälkeen, kun oma- ja puolueen vallanhimo ylittää omatunnon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se tahtoo ikävä kyllä olla, Petteri.

Kyllä niistä välillä kirjoitellaan (minäkin kai kolme kirjoitusta kirjoitin viime vuonna), mutta poliitikoilta tuo vähäosaisuus tuntuu unohtuvan vaalivalvojaisten jälkeen. Enkä nyt usko sen pelkästään rahasta olevan kiinni, vaan enemmänkin rahan priorisoinnista. Miten me sen käytettävissä olevan rahan kohdistamme.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän edellinen hallitus toteutti mm. 100 euron lisäyksen perusturvaan, ennen kuin leikkausvimma sai vallan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ainahan se on sääli, kun vähäosaisilla tehdään politiikkaa, yksikään puolue ei voi tässä asiassa millään lailla päteä,

Niinkö?
Miten selität sen että osa seisoo leipäjonossa
17% kansasta omistaa Suomen varallisuuden?

Olisko hallitukset jakanut yhteistä kakkua kaksinkäsin esim.EK/MTK ja veronmaksajille jäi vain muruset?

Saako veronmaksaja,palkansaaja,eläkeläinen vastinetta maksamilleen veroille ja ALV?
Valtion suurimmat verotulolähteet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tässä lisää US
http://eetukinnunen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2000...

Pois köyhiltä lapsiperheiltä 22vuotta. yht. 3,3 Mrd .Vain lapsilisistä.
Samoin on pois kotihoidontuet,lapsiperheen muut tuet,elatusmaksut .Otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta .

En tiedä tuliko muutosta siihenkään että esim.Lapsen saama raha mummilta,tai kesätyöstä lasketaan myös tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.

Kaikki mikä ylittää normin.Normi on nyt 487e/kk yhdelle.
(100e "pitäisi" saada pitää ? )

Ja kun -15 oli jo 90 000 saanut karenssin on tukia myös leikattu 20%-40% .

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos Jenni!

Sipilän tavoin myös Kaikkonen tyrmäsi ajatukset uusista leikkauksista. Se on lohduttavaa kuulla. Toivottavasti puheet pitävät vielä vaalienkin jälkeen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lisää UudestaSuomesta

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/108677-lehdet-kat...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/108571-100-%E2%82...

Huom.Risikon lausuma:Ei makseta päällekkäisiä tukia samasta...

Siis ei köyhille.

Muille kyllä
Lapsilisät
Lapsiperheen muut tuet
Vanheimpainraha
Kaikki kohdistuu siihen lapseen. Saa tulojen päälle.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kivittäkää sanallisesti jos haluatte, mutta minä en näe leipäjonoja varsinaisesti ongelmana. Niin hyvää sosiaaliturvaa tähän maahan ei ikinä saada etteikö joukossamme olisi hädänalaisia. Leipäjonot, so. ruoanjakelu on varsinainen täsmätoimi hädänalaisten auttamiseen. Konkreettista apua, joka menee taatusti perille.

Ai on hävettävää hakea leipäapua? No, niinhän se oli ennen, kun jaettiin kunnan jauhoja, kunnan apua tai vaikka kunnan toimeentulotukea. Aina siihen on liittynyt häpeäelementti, kun ei omin avuin selviä, vaan kovan onnen tai olosuhteiden pakosta joutuu turvautumaan ulkopuoliseen apuun.

Todellinen häpeä on tehdä leipäjonojen asiakkailla politiikkaa!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aina siihen on liittynyt häpeäelementti, kun ei omin avuin selviä,

Miljonääritkään ilman Kelan sosiaaliturvaa ja lapsilisiä?

Mitäpä jos poistetaan koko sosiaaliturva kaikilta?
Mihin hyvätuloinen tarvitsee sosiaalista tukea ?
Jo nimikin sanoo ketkä sitä tarvitsee eniten.
Työtön,tuloton,pientä palkkaa saava,pientä työeläkettä saava .

Tuloraja sama kuin toimeentulotuessa.On oltava Köyhä ,omaisuus syöty.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Taidatpa taas kerran kirjoitella asiasta josta et mitään tiedä. Noin heikot tiedotko sinulla on maamme sosiaaliturvan historiasta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #33

Kuule jos jo -94 Ahon leikkauksista lähtien olen tuota seurannut .Niin Stvm eduskunnan sivuilta,Kelan köyhyystutkimuksista ym. tiedän enemmän kuin sinä.
Sinua on tuskin edes kiinnostanut tuo miten tulonsiirrot on tehty köyhien kustannuksella.

Perustuslaki takaa kaikille samat oikeudet kansansosiaaliturvaan yhdenvertaisuuslailla.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #37

Kuvitteletko tosissasi sosiaaliturvan historian alkavan vuodesta 1994????

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #38

Kyllä.Leipäjono historia . Muut saa kaikki kelan tuet mihin on oikeutettu.Köyhän tuesta muut tuet alettiin leikata Ahon hallituksen lailla Stvm/HE-94
Voit lukea sen itse.
Ennen sai työttömyyskorvauksen+lapsilisät ym.siihen päälle.

Ja jos niin olisi vieläkin ei asumistukia ,toimeentulotukea,leipäjonoja olisi.
Toimeentulotuki olisi vain hetkellinen tuki.

Koska nuo tuet yhdessä kattaisi kk elannon.

Sosiaaliturvan loi Multa-Kepu,Sdp,MSP yhdessä SAK kanssa -50-60 luvun vaihteessa.kaikkille yhdenvertaisesti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #38

Sosiaaliturvahan alkoi jo silloin, kunnan alennushuutokaupoilla myytiin ihmisiä halvimman tarjouksen tehneelle elätettäväksi.

Suku toimi myöskin sosiaaliturvana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Katkelmia jo -92 asiakirjasta .

Sosiaaliturvasta työhön EU-maissa

"Keskeinen periaate täällä on se, että jos pyydät hallitukseltasi sosiaalietuutta, hallituksellasi on oikeus, kenties jopa velvollisuus, pyytää vastavuoroisesti jotakin sinulta.

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana

Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe –julkaisusta. Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa, joustavuus palkoissa, (työvoiman) maantieteellinen liikkuvuus sekä tietotaidon vajeet

-lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
-sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen
-tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi;
pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa ja
-lyhentämällä etuuksien kestoa sekä tiukentamalla järjestelmäkohtaisia sisäänpääsykriteereitä.

Tässä sovelletaan ns. työntöstrategiaa (push strategy) velvoittamalla etuuksien saajat aktiivisesti ilmoittautumaan työnhakijoiksi ja lisäämällä uusia ehtoja etuuksien saamiselle – eli yksinkertaisesti sanoen tehdään elämä sosiaaliturvan varassa vähemmän miellyttäväksi .

2013 Toimeentulotukea sai 250 000 kotitaloutta.
Niistä pitkäaikaistyöttömiä oli n.150 000

Miten tehdään halpatyövoimaa ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Laman aikana monet suomalaiset joutuivat hakemaan ruokansa nk. leipäjonoista. Asia huomattiin myös ulkomailla.

Leipäjonoissa olevilla ihmisillä oli monenlaista surullista tarinaa kerrottavanaan. Moni oli joutunut työttömäksi tai velkaloukkuun.

Suomen leipäjonot pääsivät 1990-luvulla myös ulkomaisen lehdistön suurennuslasin alle. Ainakin brittilehdistössä Suomen yhteiskunnallista kehitystä pidettiin erittäin huolestuttavana.

Leipäjonot eivät kadonneet Helsingin ja muiden kaupunkien arjesta laman loputtua, vaan leipää jaetaan edelleen jatkuvasti useiden kirkollisten ja yhteiskunnallisten järjestöjen tiloista.
YLE/eläväarkisto

EU tulee ruoka-apua n.4 milj/kg/vuodessa.
"Hyvinvointi" Suomeen. Ainoana pohjoismaista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täytyy kyllä sanoa, että jos sinun tavalla tehtäisiin politikkaa, että kaikki muut ovat tappajia, paitsi vasemmisto, niin eipä tässä maassa koskaan tehtäisi mitään oikein. Hieman rasittavaa pestä kaikki se pois, missä kaikki puolueet ovat olleet osallisia. Samaa pesua tehtiin 30-luvun Saksassa. Pitää ymmärtää historiaa, mutta ei siihen voi jäädä roikkumaan.

Se on sinulle toisarvoista, että SAMASSA hallituksessa on ollut myös se rakastamasi vasemmisto kun huonoja päätksiä on tehty.

Miten ihmeessä ne vasemmiston hyväksymät päätökset nyt eivät olekaan myös vasemmiston vikaa?

Jotenkin rasittaavaa laput silmillä juoksemista. Mikään puolue ei ole osaton leipäjonojen muodostumiseen, eikä mikään puolue ole riittävästi ollut kiinnostuntu niiden poistosta.

Miksi joku puolue sitten on hallituksessa riistäjien kanssa, jos kerran hallitus tekee politiikkaa, mitä se ei halua?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joiden lompsakoissa lama tuntuu vähän enemmän kuin toisten.

"Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tarkastuskertomuksesta selviää, että Kaikkoselle maksettiin Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana esimerkiksi vuonna 2008 palkkioita yhteensä yli 42 000 euroa.

Vielä syksyllä Kaikkosen kerrottiin saaneen Nuorisosäätiöltä palkkioina noin 20 000 euroa. Miksi et nyt korjannut summaa oikeaksi?

- Itsellänikään ei ollut tarkkaa summaa tiedossa. Tarkka summa selvisi itselleni vasta nyt, kun selvitys eteni, joitakin viikkoja sitten. Vuosi 2008 oli tällainen piikkivuosi: silloin oli paljon kokouksia, paljon työtä ja paljon vastuuta, Kaikkonen kertoi tiistaina."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010020911081654_u...

Ilmeisesti ihan kohtalaisen hyvät tulot ammattipoliitikolla, kun tämä ei nähtävästi edes huomaa sitä, kun tilille rapsahtaa 20 000 euroa enemmän vuoden aikana.

"Ara kiinnitti huomiota myös siihen, että Nuorisosäätiö on käyttänyt matka- ja seminaarikuluihin vuosina 2006-2009 yhteensä noin 165 000 euroa. Nuorisosäätiön seminaari- ja tutustumismatkat suuntautuivat muun muassa Barcelonaan, Pariisiin, Malagaan, Prahaan ja Italian Modenaan. Ara pitää matka- ja seminaarikuluja poikkeuksellisen suurina ottaen huomioon säätiön harjoittaman toiminnan eli asuntojen vuokraamisen nuorille sosiaalisin perustein."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Petteri toi hyvän pointin esiin.

Rinteen voiton jälkeen SDP:n riveissä moni on todennut kokoomuksen olevan kaikista mieluisin hallituskumppani seuraavaan hallitukseen. Samaan aikaan demareiden kannattajat syyttävät suunnilleen kaikista vastoinkäymisistä ja huonoista hallituskausista kokoomusta ja sen ministereitä, jotka "pakottivat" demarit huonoihin ja epämiellyttäviin kompromisseihin.

Luulisi nyt tässä vaiheessa jo tajuavan sen, että ei heidän kanssaan kannata silloin hynttyitä yhteen lyödä, jos aina joutuu syntipukiksi toisten saneleman politiikan alla. Toisten kusitolpaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi joku puolue sitten on hallituksessa riistäjien kanssa, jos kerran hallitus tekee politiikkaa, mitä se ei halua?

Älä muuta sano. Nythän on niin että -03-19
On joka ikinen puolue ollut osapuolena tuohon Kepu,kok,EU politiikkaan .

Mitä ehdottaisit?

Vaihdetaanko kansa joka nuo on tuonne äänestänyt?
Vai vaihdetaanko vaaleissa kansanedustajat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Huom, Mikael Jungner vastaa kritiikkiin: http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2309...

Ilmeisesti useampikin henkilö pahoittanut mielensä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Facebookista olen sen verran oppinut, että ei paljoa kannata poikkiteloin Jungnerin seinillä kirjoitella. Löydät melko nopeasti itsesi sen ulkopuolelta. Täytyy sanoa, että oli vähän eri sävyinen kirjoitus kuin perjantai-iltana. Hienoa että avaa vähän ajatuksiaan ja näkemyksiään. Selkeästi on pohdittu hieman syvemmin aikaisemmin käytettyä retoriikkaa. Runsas kansalaispalaute lienee mennyt perille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Siellä se taas poistelee kriittisiä näkemyksiä. Blogistin oikeus, toki, mutta tekee keskustelusta "vähän" yksipuolista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joskus seurailin kiinnostuneena Jungnerin FB-juttuja, kunne kyllästyin samaan kaavaan, jossa hän kääntää huomiohakuisesti uhan tai negatiivisen asian jotenkin väkisin mahdollisuudeksi ja positiiviseksi. Enbuske käyttää välillä samaa kuten esim Bernerin tapauksessa, jossa muiden mätkiessä hän alkaa yhtäkkiä puolustaa. Usen näissä perustelut ontuvat ja tuntuvat väännetyn väkisin, jotta päästään esille "massasta".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #94

Tuota minäkin olen ihmetellyt ja se oli myös osasyy sille, että lopetin Enbusken juttujen lukemisen. Jungnerissa on kieltämättä samoja piirteitä. Perjantaista listaansa kirjoittaessa hän ei selvästikään pohtinut asiaa aivan loppuun saakka, eikä ymmärtänyt leipäjonojen olevan monen suomalaisen arkea ja todellisuutta. Nyt sitten tulee noita paikkaustekstejä toisensa perään. Leipäjonojen nimittäminen sosiaaliseksi innovaatioksi vaatii mielestäni melko paljon mielikuvitusta. Kas kun ei suoraan Suomen seuraavaksi vientituotteeksi sitä lanseerannut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tavoitetila voisi olla seuraava. Luomme perustulon, jonka kansantalous kestää. Se lienee tällä hetkellä noin 600 euroa kuukaudessa.

Ja mikään ei muutu ellei toimeentulotuen ehtoja muuteta.

Kepun 300e työttömälle ,vähennettiin toimeentulotukea saavilta työttömiltä.

Perustulo 560e ,vähennetään työttömällä toimeentulotuesta,tulona .Käteen 487e/kk.

Pienituloisen takuueläkettä vähentää asumistuki ,toimeentulotuki,leskeneläke.

Jos noita köyhimpien tukia ei tarvitse saa täyden takuueläkkeen .Omaisuus ja pääomatulot ei vähennä edm.eläkettä.

Siinä on se köyhyysloukun ydin. Asumistuki ja toimeentulotuen ehdot.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kerrotaan, että venäläiset jättävät Mersunsa kulman taakse ja rynnivät jonoon.

Venäläisten etuilusta leipäjonossa tuli rähinä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000040829...

Onko tämä mahdollista vain Suomessa? Sadat jonottivat ilmaisia ämpäreitä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000079994...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onko venäläisillä mersukuskeilla suomalainen Kela -kortti? Hursti nimittäin vaatii sen asiakkailtaan. Mistä he sen ovat saaneet? Oletko nähnyt kuinka pitkät jonot ovat talvisin? Sielläkö ne muka jonottavat tuntitolkulla ruokakassia, vaikka rahaa on lompsa pullollaa ja mersuilla ajellaan?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Martti, on ilo lukea kirjoituksiasi useastakin syystä. Sinulla on sujuva 'kynä' ja havainnoit sekä otat reippaasti kantaa vallitseviin yhteiskunnallisiin kipukohtiin.

Leipäjonot on ilmiö, joka elää ja voi hyvin. Usein on pohdittu sitä, onko hävikkiruokaa hakevien joukossa hyväksikäyttäjiä vai onko taustalla todellinen hätä. Itse uskon, on hätä on suurin selittäjä.

Todellinen selittäjä rahojen riittämättömyyteen on asumisen kalleus, ainakin suurissa kaupungeissa.

Elintarvikkeissa maksamme tasaveroa, eli pienituloinen maksaa päivittäisistä ruokatarpeistaan saman kuin suurituloinen. Kyllä kaupatkin vielä myyvät parasta ennen päiväyksissä -olevia tuotteitaan iloisesti 30% alennuksella. Alkuun prosentti oli 50, mutta kun havaittiin, että tuotteet menevät hyvin kaupaksi, prosenttia laskettiin pika pikaa 30:een.

Näin vaalien alla puolueiden edustajat haluavat näkyä osaaottavina yhä suurenevissa syrjäytymisuhan alla olevissa kansalaisryhmissä. Heitä siis tarvita niin näkyvyyttä tuovina kuin hyväksikäytettyinä oman imagon vahvistamiseen.

Ilmiö on tuttu, eikä raadollisuudesta edes kannata keskustella.

Merkittävimpinä 'pisteiden hakupaikkoina' niistä leipäjonot, joissa ihminen on heikoimmillaan ja hänet voi armotta kohdata kasvoista kasvoihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Mirjami.

Minä myös pidän korkeinta asumiskustannuksia pullonkaulana hyvinvoinnin jakaantumiseen. Täällä Saksassa on sanomattomana nyrkkisääntönä, että vuokra on vain yksi kolmasosaa tuloista. Suomessa isommissa kaupungeissa alkaa olemaan yksiönkin vuokrat jo sen 800 euroa ja siitä ylöspäin, jonka vuoksi rahaa ei riitä paljoa muuhun. Tilastokeskuksen edellisen mittauksen mukaan vuokrat nousivat 2,6 prosenttia vuoden aikana. Tulot eivät yksinkertaisesti enää pysy vuokran korotusten perässä. Trendi on jatkunut jo vuosien ajan ja kipuraja menee aivan kohta rikki.

Mielestäni elintarvikkeiden arvonlisäveroa tulisi ehdottomasti alentaa. Suomen Pankin viime vuoden alussa julkaiseman vertailututkimuksen mukaan Suomesta oli tullut euroalueen kallein maa. Hinnat Suomessa olivat tuolloin jo lähes 20 prosenttia suuremmat kuin EU-alueella keskimäärin. Yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi on noussut euroalueella vuodesta 2007 vuoteen 2015 noin 15 prosenttia, kun taas Suomessa kasvu on ollut 20 prosenttia.

Vertailututkimuksen mukaan suomalaistalous maksoi silloin ennalta määritellystä hyödykekorista halvimmillaan 121 euroa, kun muualla euroalueella samaisen korin sai keskimäärin 100 eurolla. Samaan aikaan Suomen talouskehitys on Euroopan komission mukaan kurjinta koko euroalueella, jos kriisimaa Kreikkaa ei oteta lukuun. Pitäisi ymmärtää, että Lafferin käyrän mukainen lakipiste on kohta jo saavutettu. Jos vuokrat ja hinnat eivät lähde laskuun, joutuu maamme ottamaan käyttöönsä pakkolakeja, jotta kulut saataisiin vastaamaan ihmisten palkkatasoa.

Ei siinä ole mitään järkeä, että työntekijöiden palkat jäädytetään ja niistä leikataan, jonka myötä he joutuvat hakemaan valtiolta tukea elinkustannuksiinsa. Tämä puolestaan pakottaa valtion nostamaan verokantoja entisestään sekä ottamaan lisää velkaa, jotta tulonsiirtojen kulut saataisiin katettua. Käytännössähän tämä kasvattaa vain tuloeroja, kun varallisuus alkaa kasaantumaan yhä pienemmälle ryhmälle. Asuminen ja elintarvikkeet ovat sellaisia asioita, jotka pitäisi olla kaikkien saatavilla. Muu on sitten ekstraa, josta voidaan verottaa ja pyytää vähän enemmän, jos siltä tuntuu.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ei ihmisten elämästä saa tehdä vaikeampaa kuin heidän panoksensa yhteiskunnan hyväksi on oikein tunistettu.

Jokainen meistä maksaa veroja. Veroilla kompensoidaan terveys- ja sosiaalipalveluja. Veroja maksavat kaikki.

Prosentuaalisesti eniten hyväpalkkaiset. Vähiten vauraat, omaisuutensa piilottaneet tai muutoin omaisuusveronsa alhaisiksi keinotelleet.

On selvää, että heikosti toimeentulevat tarvitsevat myös eniten kunnallisia terveys- ja sosiaalipalveluja.

Keitä ovat sitten leipäjonoista ruokaa hakevat.

Ovatko he putoajia, hyväksikäyttäjiä vai täydentävää ruokaa hakevia?

Varmaankin kaikkia heitä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minusta Jugnerin ajatukset olivat ihan hyviä. Leipäjono tosiaan on erinomainen tapa vähentää ruokahävikkiä. Siinä voi "maksaa" saamastaan ruoasta ajalla, jos rahaa ei ole tai sitä ei halua ruokaan sijoittaa. Ajan suhteenhan olemme kaikki siinä mielessä tasa-arvoisia, että jokaisella on vuorokaudessaan 24 samanmittaista tuntia.

Eikä leipäjonossa seisomisessa pitäisi minusta mitään hävettävääkään olla. Miksi olisi häpeällisempää saada tarvitsemansa ruoka vapaaehtoistoimintaan perustuvasta ruokajakelusta kuin toisilta pakolla verotetuilla euroilla?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hän korjaili vähän ajatuksiaan, Jani. Facebookin kommentti, jonka pohjalta tämäkin teksti sai alkunsa, on kuvakaappauksena tässä blogissa. Ranskastahan tuli tuossa viime vuonna ensimmäinen maa maailmassa, joka kieltää sakkojen uhalla ruokakauppoja tuhoamasta tai heittämästä pois myymättä jäänyttä ruokaa. Laki koskee marketteja, jotka ovat yli 400 neliömetrin kokoisia suurudeltaan. Ruoka jaetaan eteenpäin hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta.

Suomessa oli käytössä hyvin pitkään laki, jonka vuoksi kaupoilla ja ravintoloilla ei ollut oikeutta jakaa syömäkelpoisia ylimääräruokiaan eteenpäin. Eviran vuonna 2013 voimaan astunut uusi ohjeistus ja lakimuutos kuitenkin helpotti toimintaa ja mahdollisti muun muassa sen, että kaupat ja suurkeittiöt voivat nykyaikana toimittaa myyntiajan päähän tulleita ruokia pakastettuina ruoka-apuun tai myyntiin. Samalla vastuu tuotteen syömäkelpoisuudesta siirrettiin ainakin osittain avustuksen vastaanottavalle taholle itselleen. En ole aivan kartalla siitä, mikä on tilanne nyt, mutta kannatan Ranskan mallia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuo ruokahävikki tuli Jungnerilta tosiaan vähän päälleliimattuna kun piti jälkikäteen selvitellä kritiikkiä saaneita ajatuksia. Kukapa ei nyt tässä olisi sitä mieltä, että ruoan hävikkiä pitäisi vähentää?

Minustakin Ranskan malli kuulostaa fiksulta mutta jos sitä alunperin tarkoitettiin, miksei sitten sanottu niin?`

Jungnerhan ei osallistu muiden blogeihin, koska ainoastaan omassa voi raakata pois kriittiset mielipiteet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #70

Tästä syystä en osallistu sikäläisiin keskusteluihin. Sama koskee Reijo Tossavaista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #71

Offtopic mutta Tossavainen marmattaa "Oikeassa Mediassa" että sai kirjoituskiellon Puheenvuoroon. :-D

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #73

Väänsin Tossavaisen kanssa kättä viimeisimmän kirjoituksensa alla, oliko kyseessä Oiken Median mainostaminen. Emme päässeet yhteisymmärrykseen, mutta nyt tiedän oliko...

Anteeksi, en malttanut olla hyppäämättä sivuraiteelle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #74

Missä tämä salamyhkäinen "Oikea Media" oikein sijaitsee. Minua kiinnostaisi käydä vilkaisemassa, että miltä sellainen oikea näyttää, kun kerran kaikki muu on väärää, valheellista ja moniäänistä. Puhuiko hän siis heidän puoluelehdestään Suomen Uutisista?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #76

Meinasin ratketa ääneen nauramaan, kun Hamilo kirjoittaa Oikean Median antavan hiljaiselle enemmistölle äänen.

Me haluamme tehdä hiljaisen enemmistön tietoiseksi siitä, että se on enemmistö...

Esimerkkinä hän käyttää muunmuassa EU-jäsenyyden kansantukea.

Jos nyt järjestettäisiin uusi kansanäänestys, jopa 34,9 prosenttia äänestäisi jäsenyyttä vastaan, vaikka ero merkitsisi hyppyä tuntemattomaan.

Siinäpä oikein alternative facts -määritelmä enemmistölle, varsinkin kun mainitsematta jäi, että saman kyselyn mukaan 45,3% äänestäisi puolesta.

http://beta.oikeamedia.com/o1-2713

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #79

Tuolla julkaistaan myös anonyymin professorin ajatuksia.

Minulla ainakin heti luottamus herää, kun esitellään vähän "alternative facts" -tilastoja ja keskustellaan politiikasta anonyymiteetin suojin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #83

Ei noita ole syytä kyseenalaistaa, johan nimi kuulemma juontuu siitä, että faktojen oikeellisuus tarkistetaan. Se että professori kirjoittaa nimimerkin takaa, on luonnollisesti sen merkki, että hän kertoo rehellisesti asiat joista muut vaikenevat tai valehtelevat. Pistin samantien kestotilauksen.

Oikeassa Mediassa ollaan kaikesta itse asiassa niin oikeassa, ettei edes keskustelua tarvita. Totuus tajoillaan simplex-kommunikaationa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #85

Rehellinen mies tietää miten asiat ovat.

Politiikassa rehellistä miestä tarvitaan, sillä kaikki muut valehtelevat ja puhuvat läpiä päästään. Medialla on tapana syyllistää rehellistä miestä, koska hän puhuu totta. Valtamedia pelkää rehellistä miestä. Se ei myöskään uutisoi oikeista aiheista, vaan vaikenee rehellisen miehen mainitsemista asioista.

Rehellinen mies on käynyt Tallinnassa ja Kanariansaarilla katsomassa, kuinka asiat ulkomailla ovat. Siellä rehellisestä miehestä tuli itseoppinut kulttuuriantropologi ja teologi. Sen vuoksi rehellinen mies tietää kyllä, millaisia ne muut kulttuurit ovat. Eivät niin mistään kotoisin.

Rehellinen mies tuntee myös prosentit, enemmistöt ja vähemmistöt sekä vihervasemmistolaistoimittajat, jotka mädättävät suomalaisia homosaatiolla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

Tossu ilmoittaa olevansa poliitikko, ja näkyyhän tuo vielä olevan Savitaipaleen kunnanvaltuustossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onhan ruokahävikin käyttö muuten hyvä asia .
-Mutta onko järkevää tukea sitä verovaroilla? Pitämällä köyhiä köyhänä ja työttömiä ?
Ei tule verotuloja valtion kirstuun.Ei työstä eikä kulutuksesta ALV.

Jos kaikkea aletaan jakamaan ilmaiseksi miten käy PK -yritysten?
Kauppojen,kahviloiden,ravintoloiden.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Marja-Liisa K., kyse ei voi olla vain siitä, että tietoisesti ylläpidetään veitsenterällä olevaa köyhyyttä.

Mielestäni tässä, jos missään,on havahduttava.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.
Olen valmis ravintolan ex-keit.mestarina tekemään -30% parastaennen niin Jungerille kuin muillekkin päättäjille lounaan .
Tulisi käytännössä kokeiltua kuinka hyvin se maittaisi edm.
Siitä olisi hyvä jatkaa kehittelyä eteenpäin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jep, jep! Kävin 'Oikean Median' - sivuilla!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Samoin. Taidan tosin vastedeskin pysyä täällä "väärän median" puolella.

Oli vähän liian yksipuoleista minun makuuni.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomessa putoaa monin verroin helpommin leipäjonojen asiakkaaksi, kuin pääsee tilanteeseen jossa tulisi omillaan toimeen. Maa on toimintatavaltaan leipäjonoihin pudottavaa laatua.

Veronmaksajat turvaavat verovaroin esimerkiksi velkojien saamisia, mikä on aika järjetön tilanne. Osa tuista menee ulosottoon ja sitten ihmiset jäävät vuosikausiksi tukien varaan. Työministeri Lindström selitteli kyselytunnin vastauksessaan väkisin keksittyillä perusteluilla miksi ei henkilökohtainen konkurssi sovi Suomeen.

Opiskelija sai yllätysperinnön ulkomailta – vero vei perikatoon: "Syytön ihmisparka ei voi muuta kuin murehtia"

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/opiske...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Valtakunnan päättäjät ovat kansansa äänien varassa. Hyvinkin pienet myrkkyviestit muistetaan.

Oma tuntumani on, että nykyhallitus kaatuu viimesitään ensi syksynä. On mahdollista, että uudet eduskuntavaalit käynnistetään tai sitten perustetaan virkamieshallitus.

Vaikka Keskustan puolelta yritetään viestittää, että uusia leikkauksia ei tule - kyllä niitä tulee. Eikä entisistäkään kansa ole selviytynyt.

Hätätilahallitus lienee ainoa vaihtoehto lopulta. Kuntavaalit näyttänevät suuntaa, mihin on uskominen jos mihinkään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kertoilivat lännensanomissa että Sipilän jakkara kiikkuu Keskustan kenttäväen piirissä.Uutta mahdollista puh.joht. etsitään -18 kepun puoluekokouksessa.

Kepun vanhasiipi on aina vierastanut Ex-EK yritysjohtaja miljonääriä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikael Jungner ( sd.) potkaisi minut ulos yhteiskunnastaan laittaessaan minut jo vuosia sitten banniin. Rautaisesta otteesta ei ollut tietoakaan, loukattua narsismia ei voinut olla huomaamatta.

En seisoskele Mikael Jungnerin ( sd. ) bannaamien keskustelijoiden jonossa odottamassa jälleen kommentoijaksi hyväksymisen armopalaa.

Minun yhteiskunnassani vallitsee sananvapaus. Siksi Mikael Jungner (sd.) ei ole minulle ratkaisu eikä ongelma.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hatunnosto UudelleSuomelle joka on antanut ainoana mediana nostaa tämän ongelman esiin ja mahdollistanut keskustelun siitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uusi Suomi on hyvä palsta. Ikinä ei ole ongelmia tullut vastaan, vaikka edustan täällä blogistaniassa vähemmistöä ja murheenkryyniä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.Pöllyttää tasapuolisesti päättäjiä puolueesta riippumatta.
Hoitaa hyvin tehtävänsä "Vallan vahtikoirana" Mikä on toimittajien tehtävä.

(vaikka -15 jälkeen on yritetty "kesyttää" vähemmän ärhäkkääksi)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset