Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Parempaa lihaa kuin Tinderissä

  • kuva: wikimedia commons / kondo yukihiro (kuvan liha ei liity tapaukseen)
    kuva: wikimedia commons / kondo yukihiro (kuvan liha ei liity tapaukseen)

Selailin tuossa aamulla uutisia, kun vastaani tuli eilen julkaistu Teuvalaisen Laidun Herefordin "Parempaa lihaa kuin Tinderissä" -mainoskamppanjaa koskenut uutinen. Taas oli ilmeisesti joku tarkkasilmäinen hakemalla hakenut vääryyttä maailmasta.

"Parempaa lihaa kuin Tinderissä" -mainoskampanja oli näkyvissä viime syksynä helsinkiläisten bussien kyljissä. Muistan nauraneeni mainoskamppanjasta tehdylle ilmoitukselle jo tuoreeltaan. Tällä kertaa tulikin sitten kahvit jo pitkin rinnuksia. Homma oli kulkenut eteenpäin ja taas oltiin ajankohtaisissa uutisissa. 

Poliittisesti sitoutumattoman Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Mainonnan eettinen neuvosto MEN oli kuin olikin katsonut mainoskamppanjan loukkaavaksi. Tuoreen lausunnon mukaan sillä viitattiin epäsoveliaalla ja esineellistävällä tavalla naisiin. 

- Sana lihaa viittaa naisiin. Se toistaa ja vahvistaa naisista annettavaa halventavaa mielikuvaa. Ilmaisu on tasa-arvoa loukkaava, neuvoston kirjoitetaan todenneen lausunnossaan.

Tuota. öö.. pohdin tässä vain, että mitä valituksen tehneen henkilön ja neuvoston jäsenten päissä oikein liikkui, ja minne se tasa-arvo oikein heiltä taas unohtui?

Netissä nimittäin kiertää villi huhu, jonka mukaan sähköisen seuranhakupalvelu Tinderin noin 50 miljoonan käyttäjän joukossa olisi miehiäkin. He edustavat kuulemma enemmistöä. Tai näin tilastot ainakin väittävät.

Emmekö me miehet ole lihaa ollenkaan?

Olemmeko me neuvoston mielestä nyhtökauraa?

Vai tofunako he meitä pitävät?

Samalla tavalla mainoskamppanjan luulisi miehiäkin loukkaavan.

Tietääkö kukaan kertoa minne minä voisin tehdä ilmoituksen neuvoston syrjinnästä?

Kyseinen huomautus menisi minulle vielä rimaa hipoen läpi, jos joku olisi närkästynyt esimerkiksi mainoksen viittauksesta kannibalismiin. Tai viittaus seksismistä ei olisi sukupuoliroolittunut.

Tässä tapauksessa sähköisen seuranhakupalvelun ja lihan katsottiin koskettavan suoraan naisia. Ei ihmisiä yleisesti ottaen, vaan vain ja ainoastaan naisia. Pistää se kieltämättä naurattamaan.

Laidun Herefordin saama surkuhupaisa nootti kertoo mielestäni enemmänkin modernin feminismin pahasta alennustilasta kuin yleisestä seksismistä ja esineellistämisestä lihabisneksessä.

Ryhdistäytyisitte nyt hieman.

 

Allekirjoittanut tunnustaa olevansa feministi

sanan tosiasiallisessa merkityksessä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

LÄHDE:http://kauppakamari.fi/statement-archive/men-52017-elintarvikkeen-markkinointi-viitaten-deittipalveluun-lihaan/

"MEN 5/2017: Elintarvikkeen markkinointi viitaten deittipalveluun ja ”lihaan”
27.1.2017 | KAROLIINA KOISTILA
Lausunto: MEN 5/2017
Markkinoija: Laidun Hereford Oy
Viestin: Ulkomainos (linja-autojen kyljet ja penkit)
Päätös: Huomautus

LAUSUNTOTIIVISTELMÄ: Ilmaisussa ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” sana lihaa viittaa naisiin. Se toistaa ja vahvistaa naisista annettavaa halventavaa mielikuvaa. Ilmaisu on tasa-arvoa loukkaava.

Lausuntopyyntö

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön yksityishenkilöltä elintarvikkeita mainostavasta ulkomainoksesta. Lausunnon pyytäjän mukaan mainos esineellistää naisen vartaloa.

Mainos

Bussin kyljissä olleissa mainoksissa on isokokoinen teksti ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä”. Lisäksi mainoksessa on tekstit ”Kotiovelle toimitettuna kauppa.laidunhereford.fi” ja ”Tästä suoraan ruokaostoksille:” sekä QR-koodi. Mainoksessa on myös kuva ruoka-annoksesta ja mainostajan logo.

Bussin sisätilojen mainoksessa on ollut teksti ”Netissä sinua odottaa sonni”.

parempaa lihaa kuin tinderissä

Mainostajan lausuma

Yrityksemme on ensisijaisesti internetin kautta laadukkaita ja eettisesti tuotettuja naudan lihatuotteita markkinoiva yritys. Tuottamamme ensiluokkainen ja yksilöllisesti pakattu liha on kuluttajille suunnatuissa tuotteissa sukupuolineutraalia joitain poikkeuksia lukuun ottamatta: Härän lihalle on joissain tapauksissa enemmän kysyntää ja tietyistä härän lihan osista maksetaan enemmän. Sonni on urospuolinen nautaeläin ja tämän vuoksi asiakasta odottaa verkkokaupassamme sonni.

Tuotamme Laidun Hereford -tuotemerkillä myydyn lihan, joten tiedämme, että liha on laadukasta. Olemme kehitelleet mainoslauseita, joilla korostamme tuotteen erinomaisuutta. Arvomme ovat eettisyys, suoraselkäisyys ja pohjalaisuus.

Kampanjamme iskulause ”parempaa lihaa kuin Tinderissä” ei ota kantaa sukupuolirooleihin. Liha muodostaa 100 prosenttia yrityksemme liikevaihdosta. Olemme internetissä tarjottavan lihan edelläkävijä. Emme ota kantaa deittipalvelu Tinderin käyttäjien tarkoitusperiin. Valittajalla käsitteet ovat menneet sekaisin. Laidun Hereford ei ota kantaa naiseen, naisen vartaloon tai naisen rooliin, mutta Laidunhereford.fi-nettisivulta voi hakea ja ostaa lihaa.

Laidun Herefordia ja Tinderiä yhdistää ihmisten tuominen yhteen. Kampanjalla tuomme esiin lihamme erinomaisuutta, ruokailun sosiaalista ulottuvuutta ja siihen liittyvää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nokkelan ruokailuun yhdistetyn sanonnan avulla toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset ovat päätyneet samaan ruokapöytään. Internetissä tarjoamme tien kulinaristiseen maailmaan.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinoinnin perussääntöjen 2 artikla edellyttää, että markkinointi ei saa sisältää sellaista ilmaisua, ääntä tai kuvaa, jonka voidaan katsoa olevan hyvän tavan vastainen kyseisessä maassa tai kulttuurissa. Perussääntöjen 4 artiklan mukaan markkinoinnissa ei saa sallia syrjintää, joka perustuu esimerkiksi sukupuoleen.

Mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden 1 kohdan mukaan mainos on hyvän markkinointitavan vastainen,

jos naista tai miestä käytetään katseenvangitsijana tai seksiobjektina ja sukupuolta käytetään alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla,
naista tai miestä käytetään seksiobjektina tai asiattomasti katseenvangitsijana eikä sillä ole mainostettavan tuotteen tai palvelun kanssa mitään tekemistä tai
mainoksessa on seksuaalisia vihjailuja tahi lupauksia, joilla ei ole mainostettavan tuotteen kanssa mitään tekemistä.
Periaatteiden 2 kohdan mukaan mainos on hyvän markkinointitavan vastainen, jos siinä väitetään tai vihjataan, että toisen sukupuolen asema on sosiaalisesti, taloudellisesti tai kulturellisesti alempiarvoinen kuin toisen, tai jos mainoksessa ylläpidetään kaavamaista roolikäsitystä siitä, mikä on tyypillistä tai tunnusomaista naisille tai miehille tai heidän persoonallisuudelleen tai työskentelylleen.

Lihatuotteita mainostavan yrityksen mainoksissa on käytetty ilmaisuja ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” ja ”Netissä sinua odottaa sonni”. Wikipedian mukaan (5.1.2017) Tinder on paikkatietoja hyödyntävä sosiaalisen verkostoitumisen ja nettideittailun mobiilisovellus. Mainoksessa on kysymys sanaleikistä, jossa viitataan eri sukupuoliin.

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa ensiksi, ettei sen tehtävänä ole ottaa kantaa siihen, että mainostaja käyttää markkinoinnissaan toisen elinkeinonharjoittajan tunnusmerkkiä.

Mainosten hyvän tavan mukaisuuden osalta neuvosto toteaa, että lihatuotteiden mainoksessa ilmaisu ”Parempaa lihaa kuin Tinderissä” voidaan tulkita viittaavan naisiin. Esitetyssä yhteydessä naisiin viittaava sana ”liha” toistaa ja vahvistaa naisista annettavaa halventavaa mielikuvaa. Ilmaisun voidaan katsoa olevan tasa-arvoa loukkaava.

Edellä mainituilla perusteilla neuvosto katsoo, että mainos on ICC:n markkinoinnin perussääntöjen 2 ja 4 artiklojen sekä mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden 1 kohdan vastainen. Siksi mainos on hyvän tavan vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Päivi Romanov sekä jäsenet Partner Sirpa Juutinen, toimitusjohtaja Rainer Lindqvist, vastaava päätoimittaja Ville Pohjonen, OTK Johanna Suurpää ja Chief Compliance Officer Raija Tuokko.

Päivi Romanov
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri"

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mainosta lukiessani päädyn samaan ratkaisuun kuin lihantuottajat itse.

"Kampanjamme iskulause ”parempaa lihaa kuin Tinderissä” ei ota kantaa sukupuolirooleihin. Liha muodostaa 100 prosenttia yrityksemme liikevaihdosta. Olemme internetissä tarjottavan lihan edelläkävijä. Emme ota kantaa deittipalvelu Tinderin käyttäjien tarkoitusperiin. Valittajalla käsitteet ovat menneet sekaisin. Laidun Hereford ei ota kantaa naiseen, naisen vartaloon tai naisen rooliin, mutta Laidunhereford.fi-nettisivulta voi hakea ja ostaa lihaa."

Sonni tosin viittaa sukupuolirooleihin, mutta sekin vain etäisesti. Laidun Hereford nimittäin myy sonnin lihaa netin kautta, joten mainos on siinä suhteessa perusteltu. Milloin suomalaisista tuli noin hemmetin jäykkiä ja kuivia kaiken suhteen?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Milloin suomalaisista tuli noin hemmetin jäykkiä ja kuivia kaiken suhteen?"

Vastauksena kysymykseenne: Ei suomalaisista tullut. Mutta suomalaisten joukossa on noita aina ollut ja maailman sivu he ovat pyrkineet omaa normistoaan ajamaan yleiseksi normiksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Ei se nyt vielä aivan näin nihkeää ollut viitisen vuotta sitten, kun pakkasin laukkuni ja lähdin lentokentälle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #30

Tarkoitus oli sanoa, että tuo eettinen (etikkainen?) neuvosto ei ole yhtä kuin suomalaiset. Niuhot ovat aina keskuudessamme, joskus enemmän, joskus vähemmän äänekkäinä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Naispuolueinen tuttavani totesi tuossa juuri, että onneksi joku tarkkasilmäinen oli huomannut tämän. Ilman mainonnan eettistä neuvostoa hän ei olisi edes osannut aatella, että tämäkin mainoskamppanja voisi jotenkin halventaa naisia. Käski minun ommella pelihousut takaisin kasaan ja muistaa, että tasa-arvo on vain naisille ja vain naiset ovat hyvää lihaa.

Pekka Pylkkönen

Feminismi lyö tasa-arvotyötä korville. Viimeisimpänä saimme lukea hesarista kuinka SETA vaatii tuomaan kaikissa oppiaineissa, erityisesti mainiten matematiikan ja historian, esiin sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden.

Luulen että terve järki on hävinnyt tämän taistelun jo. Feministit ovat saaneet aseman jossa heidän arvostelunsa johtaa juntin leimaan. Tämä taas sulkee tehokkaasti mielipiteet marginaaliin.

Alistun. Voinhan opettaa lapselle matikkaa kotonakin ja murehtia hiljaa mielessäni sitä kuinka matematiikan tunnit käytetään kymmenien sukupuolien ihmettelyyn. Toivottavasti edes korkeampi koulutus säästyy tältä vajaamielisyyden riemujuhlalta.

--

Niin ja mainos oli ihan hauska. Eikä tietenkään alentanut tai halveksinut ketään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Millä tavalla sukupuolet ja niiden monimuotoisuus liittyvät matematiikkaan? Tai miten ne voi siihen liittää? Historian minä vielä jossain määrin ymmärrän, että siellä voisi olla jokin pieni osio sukupuolioikeuksia koskevista taisteluista maailmassa, mutta että matematiikassa? Halutaanko numerot ja yhtälöt jollain tavalla seksualisoida?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Epäilen pahasti, että ne numerot ja yhtälön ratkaisut halutaan moniarvoistaa niin, että ei ole vain oikeita ja vääriä ratkaisuja, vaan kaikki ratkaisut ovat subjektiivisen kokemuksen mukaisesti jossain mielessä oikeita ja jossain mielessä vääriä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juntin leimaa on turha pelätä, sillä aika surutta voi sanoa, että tässä maassa ei asu kuin juntteja. Toiset juntit yrittävät olla vähemmän juntteja polkemalla toisia juntteja, mutta se taas on tyypillisen junttia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohjoinen mörököllikansa Itä-Euroopan laidalla. Muusta maailmasta pohjoiseen. Se on kova homma näistä olosuhteista ponnistaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #9

Aina kun poikkeaa muista, se luo myös mahdollisuuksia. En halua vähätellä Suomea tai suomalaisia. Minua vaan ärsyttää sellainen toisten polkeminen itsensä kohottamiseksi.

Puhun itse toisinaan junteista, mutta tiedostan täysin, että puhun myös itsestäni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mainoshan ei ole hyvien tapojen mukainen. Siinä hyödynnetään ansiotta, aiheetta ja ilmeisen luvatta toisen omistamaa tuotemerkkiä. Hauska se on kylläkin, vaikka itse väitteen paikkaansapitävyytdestä en olisi varma.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Naulan kantaan, Max.

Tuosta Tinder -tuotemerkin käyttämisestä olisi myös voinut nostaa möläkän.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miten "1-luokan sisäfilettä" tai "ensiluokkaista kuhaa" voidaan enää kaupitella? Saako kalatiskillä lukea "lahna"?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuossa alkuvuodesta saapui "Iso Lerssi" kauppoihin. Uutuuden kerrottiin olevan neljänneksen normaalia suurempi. Prinssi-nakki ja HK:n iso sininen lenkkimakkara ovat myös melko rajuja. Kyllä minä niin mieleni niistä pahoitin. Mihin on maailma menossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lerssiä vähän ihmettelin itsekin. Ei tehnyt mieli haukata, mutta makunsa kullakin. Olisi ehkä pitänyt kannella Mainonnan eettiseen neuvostoon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Kyllähän noita voisi naputella heittämällä vaikka satoja. Ruokatunnilla ehtii ainakin kolme ilmoitusta tekemään. Onpahan heilläkin sitten jotain tekemistä siellä. Työllistävä vaikutus, kansantalous kiittää. Mielestäni tuo ei kuitenkaan ole oikea suunta. Kyllä asioista pitää tehdä ilmoitus, jos siihen on tosiasiallista tarvetta, mutta tämä Tinderi-jupakka nyt menee jo ihan kakkoslevelille. Luodaan tabuja. Eihän tässä kohta uskalla enää mitään sanoa tai tehdä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Makulihan Kevyt Kesämies" kannustaa panemaan sulhon ulkoruokintaan heti syksyn koleiden saavuttua. "Maalaisserkun Iltamakkara" viittaa sopimattomaan suhdetoimintaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ehkäpä juuri tuosta systä kalatiskiltä on jokseenkin mahdotonta löytää lahnaa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Olen itse ärsyyntynyt useammastakin mainoksesta elämäni aikana.

Mutta nyt kyllä osui kritiikki tätä mainoksen eettistä pohdintaa ja päätöstä kohtaan täysin nappiin.

Meikä on niin kauan ennen Tinderiä jo vakiintunut, että onneksi en sinne koskaan joutunut naamaani tölväisemään. Mutta onhan nyt päivänselvää, että kyseistä softaa käyttää ihan satavarmasti enemmän miehiä kuin naisia.

Itse asiassa tuossa jopa sisätilassa olevassa sonnijutussa halvennetaan enemmän miestä kuin naista.

Mä olen ihan just semmonen feministi, joka ärsyttää kaiken maailman ekvalisteja ja muita "ei saa olla feministi" -tyyppejä, mutta tää oli vaan ja ainoastaan väärä päätös.

Hyvä teksti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minunkin kokemukseni siitä ovat hyvin rajalliset.

Joskus olen avopuolisoni kaverin puolesta hänelle "kunnon miestä" etsinyt, kun iltaa istuttiin ja taas oli mokoma "väärän" tavannut. Hurja sovellus kertakaikkisesti. Sinne vain viuhuu kasvoja ja kohtaloita. Parikymmentä potentiaalista kumppania minuutissa.

Kiitos.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kauas on tultu Tupla-mainoksista, joissa oli kulman takana patukkaa tarjolla. Kaiken pitää olla niin korrektia että.. Aina joku kiskaisee kokonaisen herneenpalon nenäänsä. :-(

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tai melonista tässä varmaan jo puhutaan. Jos siitä saa puhua. Ei minua häiritse niinkään se, että ihmiset pyöristyvät naurettavista asioista. Se on aivan normaalia. Mutta että markkinointiviestinnän toimijoiden yhteistyöelin lähtee mukaan ja tukemaan tällaista pelleilyä, niin se on mielestäni melko paksua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Martti,
melonin perään puhe paksusta vastauksena patukkaa koskevaan kirjoitukseen oli liikaa, minne voin ilmoittaa? ;-)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Niin, moniko tästänyt oikeasti hermostui? Käsitykseni on, että kyseessä on pieni, mutta näkyvä ryhmä. Kanteluun riittää yksikin. Tätä sitten rummutetaan ikään kuin enemmistön mielipiteenä.

Media nyt rahan perässä lähtee heti mukaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kysymys ei ole henkilöstä, vaan neuvostosta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tämä on nyt sitä M Asikaisen toista puolta, jota en aina oikein ymmärrä.

Sinä sen sijaan ymmärrät hyvin , mikä mainoksessa on loukkaavaa.
Kuten ihan varmasti jokainen muukin.
Feminismillä on tämän kanssa tekemistä vain sikäli, kuin ihmisarvon puolustaminen yleensäkin on feminismiä.

Se taas , oliko aihetta reagoida, liitty varmaan siihen, että kyseessä oli massiivinen mainoskampanja .
Ei yksi ilmoitus.

Mutta ihmettelen edelleen, miksi kirjoitit tästä, jos / kun kyse on mielestäsi mitättömästä asiasta.
Ja sinulla olisi oikeaakin asiaa paljon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin ne menevät ristiin, mielipiteet. Minä taas pidin, kun tekstikin oli taas mukavaa luettavaa. Ei pelkästään sopivasti poimittuja faktoja muutamilla ilkeyksillä höystettynä, joihin Martti muutamassa edellisessä sortui. Ennen kaikkea arvostin osoitusta siitä, että suhteellisuudentaju on tallella, eikä jokaiseen lynkkaukseen tarvitse lähteä mukaan. Sen voi jättää pelkureille.

Vain yksi asia jäi tässä harmittamaan. En löytänyt saumaa jo perinteiselle pilkkua viilaavalle oikaisulle. Sekään ei harmittanut paljoa, kun pitkästä aikaa oltiin jostain asiasta yhtä mieltä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Max,
kyllä sulle jo myönnetään pikselinviilaajan arvonimi, sen verran tarkkana kuiteskin faktojen suhteen.. ;-) Pilkunviilaaja ei oo vielä mittään..

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #35

Meiti ainaki nostaa täällä aina arvostushattua Maxin viilaamisille, vaikka ulospäin toisinaan näyttääkin siltä että me kävisimme täällä erittäin voimasanaista debattia. Siinä on Uuden Suomen tarkin jätkä. Max olisi todella hyvää sparria jollekin, joka pyrkii politiikkaan. Laittaisi pyrkyreille luun kurkkuun. Saman tien.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #36

Juu,
kyllä minäkin arvostan, kunhan koitin heittää vitsinpoikasta perjantain ratoksi.. :-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #39

Huomasin kyllä. Sinä myös olet tosi perusteellinen kommentoija. Perehdyt paljon asioihin. Viime aikoina jotkut tekstini ovat saaneet sähköpostin kautta ulkopuolista kehua poikkeuksellisen hyvästä kommentoinnista Uuteen Suomeen nähden. Täytyy antaa kunniaa sinne, minne se kuuluu. Näyttelit leijonan osaa niissä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #40

Kiitoksia samoin,
täytyy koittaa mennä faktat edellä, poliitikoillekin voisi joskus antaa vanhan ohjeen: "When eveything else fails, try truth.." :-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Miksikö kirjoitin tästä? Todennäköisesti siksi, että olin valvonut kirjoitusprosessin alkaessa noin 30 tuntia yhtä soittoa, ja kahvit lensivät oikeasti rinnuksille. Onko asia mielestäni yhteiskunnallisesti merkittävä? On ja ei. Luomalla aivan poskettomia tabuja varmistetaan vain se, että vastakkainasettelu ja yleinen jupina jatkuu myös tulevaisuudessa. Elämässä pitää olla realiteetit ja Maxinkin painottama suhteellisuudentaju tallella. Vaikka joku asia ei sinua miellyttäisikään, ja se pistää toisinaan jurpimaan ihan kunnolla, niin se ei siltikään tarkoita sitä, että asia olisi automaattisesti väärin tai pyhäinhäväistys. Se ei tarkoita sitä, että olisit oikeassa. Mielestäni Mainonnan eettinen neuvosto ampui huti ja lujaa tehdessään tuon päätöksen. Se ei ollut pelkästään perusteeton, vaan se oli myös sukupuolistava ja virheellinen. Tässä vaiheessa voidaan jo puhua otsikon ja parin sadan sanan arvoisesta asiasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos tuo mainoskampanja jotain esineellisti, niin ensisijaisesti miehiä. Liha kun voi viitata molempiin sukupuoliin, mutta sonni ei. Lisäksi sonni viittaa pelkkään "astutukseen" vielä selvemmin kuin liha. Mauttomana tuota voi varmasti pitää, jos ei osunut omaan huumoriin, mutta naista halventavana vain kovasti ponnistellen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Alkaa tuo mainontakin olla vaikea laji tehdä kaikkia tyydyttävällä tavalla. Oma lukunsa on tämä alkoholimainonta, koittakaapa oheisilla ohjeilla tehdä alkoholimainos. Ei ihme ettei mainonta ole yleistynyt, juuri mikään ulkomailta tullut mainos tuskin läpäisee tuota seulaa. Varmaan pienpanimoillakin on melkoinen haaste tuoda tuotteitaan esille.

Valviran ohjeesta:

Miedon alkoholijuoman ja vähintään 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävän juoman mainonta, epäsuora mainonta ja kuluttajiin kohdistuva muu myynninedistämistoiminta sekä sen liittäminen muun tuotteen tai palvelun mainontaan ja myynninedistämistoimintaan on kielletty, jos:
1) se kohdistuu alaikäisiin tai muihin henkilöihin, joille alkoholijuomaa ei 16 §:n mukaan saa myydä, taikka siinä kuvataan tällaisia henkilöitä;
2) siinä yhdistetään alkoholin käyttö ajoneuvolla ajamiseen;
3) siinä korostetaan alkoholijuoman alkoholipitoisuutta myönteisenä ominaisuutena;
4) siinä kuvataan alkoholin runsasta käyttöä myönteisesti taikka raittius tai alkoholin kohtuukäyttö kielteisesti;
5) siinä luodaan kuva, että alkoholin käyttö lisää suorituskykyä taikka edistää sosiaalista tai seksuaalista menestystä;
6) siinä luodaan kuva, että alkoholilla on lääkinnällisiä tai terapeuttisia ominaisuuksia tai että se piristää, rauhoittaa tai on keino ristiriitojen ratkaisemiseksi;
sekä
7) se on hyvän tavan vastaista, siinä käytetään kuluttajan kannalta sopimatonta menettelyä taikka annetaan muutoin alkoholista, sen käytöstä, vaikutuksista tai muista ominaisuuksista totuuden vastaista taikka harhaanjohtavaa tietoa.
8) se toteutetaan televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain (744/1998) mukaisessa televisio- ja radiotoiminnassa kello 7—22 tai kuvaohjelman, jonka ikäraja on kuvaohjelmalain (710/2011) mukaan alle 18 vuotta, elokuvateatterissa tapahtuvan julkisen esittämisen yhteydessä;
9) se toteutetaan tai kohdistetaan yleisölle järjestyslaissa (612/2003) tarkoitetulla yleisellä paikalla;
10) siinä käytetään kuluttajan osallistumista peliin, arpajaisiin tai kilpailuun; sekä
11) sen kaupallinen toteuttaja käyttää hallitsemassaan tietoverkon palvelussa kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä tai saattaa palvelun välityksellä kuluttajien jaettavaksi tuottamaansa tai kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä tuo lista saa ainakin minun sukat pyörimään jaloissa, kun vertaa siihen mitä meillä täällä Saksassa on. Miksi edes tehdä listaa, kun käytännössä tämä tarkoittaa mainonnan totaalista kieltämistä. Tai suunnilleen ainoa paikka, jossa voit näyttää niitä, on pankkitunnuksilla varmennettu k18-sivusto. Muualla ei tule kuuloonkaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Markkinointikeinona käytetty rinnastus Tinderiin on varma keino Laidunhereford - nimen tunnettuisuuden vahvistumiseen. Ei siten ole sattumaa, olettaisin.

Yleistynyt merkitys 'lihalle' liittyy myös seksuaalipainotteisiin mielikuviin, niin miesten kuin naistenkin kohdalla. En nyt tässä lähde toistamaan monia ilmaisuja, joita vaikkapa standup -koomikot hyödyntävät.

Mainostaja tuskin halusi vahingoittaa naissukupuolta - ja kuten Martti totesi, myös miehet ovat yhtälailla kohteena, jos niin halutaan.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Onko isossa kirjassa sanottu: "henki on altis ja liha on heikko"? Vai onko se jossain muualla?

Tuohan viittaa naiseen. Miehen henki on altis, mutta nainen (liha) on heikko ja ryhtyy syntiin? Näinkö se menee?

No jos tuosta em. kirjoituksesta joudun linnaan, niin pääsen nuorisovankilaan ensikertalaisena. Kun ikääkin alkaa olla, niin kyllä siellä vankilassa varmaan olot on paremmat kuin vanhustentalossa. Laki turvaa päivittäisen ulkoilun.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mainostoimisto onnistui, asiakas saa olla tyytyväinen valtakunnallisesta mainoskamppanjasta mitättömään hintaan.

Jaakko Häkkinen

Minulla tulee liha-sanasta ensimmäisenä mieleen mies, ei nainen. Siis Tinder-käyttäjistä. Ehkä olisi pitänyt mainostaa makkaraa, ennen kuin se loukkaisi miehiä? :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä myös assosioin sanan 'liha" enemmän miehiin. Maailmassa on niin paljon kaikkia korneja lausahduksia ja idiomeja tähän aiheeseen liittyen. Sellaisia "no pain, no gain" -juttuja. Heti tuli mieleen "kaikki liha tottelee kuria", joka on todella maskuliinen ulostulo. Puhumattakaan kaikista niistä loputtomista stereotypioista, jotka liittyvät lihansyöntiin, grillailuun ja milloin mihinkin. Saattaa hyvinkin olla, että näissä loukkaantumisissa on kyse on ikäjutuista, ja olen auttamattomasti liian vanha ymmärtämään.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Taattua Asikaista!
Näitä blogeja on kiva lukea.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Heikki!

Olihan tämä vähän tällainen kieliposkella kirjoitettu kahvipäivitys, mutta kyllä minulla omasta mielestäni tuossa vähän semmoinen pointtikin taustalla oli. Toivottavasti se välittyi myös teille lukijoille.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Rähinä-recordsillahan oli jotain pääsiäismunia ja "Iso Lerssi"- grillimakkaraa. Mikä lie menekki, hyllyyn jäi omalla kohdalla, mutta en todennäköisesti ole ihan kohderyhmää.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jos vielä jatkaisin tätä 'lihamielleyhtymää', niin miksi juuri naiset kokivat mainoksen loukkaavaksi.

Mielestäni se kertoo Tinderin arvomaailmasta, jonka laidunhereford -lihaa myyvä yhtiö on hyväksynyt mainosvertailunaan.

Mielestäni vertailu on luokaton ja tietoinen haku julkisuuteen ratsastuksella.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin ko. saitti näyttäytyy melko armottomana ns. 'lihatiskinä', jossa yksinjääneet, hylätyt, turvattomat kokeilijat etc. etsivät seikkailua, seksipartneria tai jopa elämänsä kohtaloa. Niin miehet kuin naisetkin.

Saa olla eri mieltä.

Missään tapauksessa en ostaisi mainostaneen yrityksen lihaa, Sori Siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset