Liikenneverkkoyhtiön selvitys keskeytetään – "Hakeeko hallitus vaalirauhaa?"

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ilmoitti maanantai-iltana ministeriön päätöksestä keskeyttää liikenneverkkoselvityksen lausuntokierros.

Liikenneministeriön tiedotteen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa on erikseen sovittu, että autoverosta ei tulla luopumaan, jonka vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei näin ikään ole olemassa.

Berner kuitenkin painottaa liikenneverkon rahoituksen vaativan uudistamista, vaikka yhtiömuotoinen toimintamalli ei saanutkaan nyt kannatusta osakseen.

Liikenneverkon kehittämishanke on ollut kaikin puolin surullista katsottavaa. Tiedettävästi hallitus sopi jo huhtikuussa 2016, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti.

Nyt sitten jänistetään ja otetaan takapakkia.

Hallituksen perääntyminen hankkeesta on varmasti tullut ministeri Bernerille erittäin ikävänä yllätyksenä, sillä vain muutama päivä sitten pääministeri Sipilä kutsui liikenneministeriön tekemää selvitystä rohkeaksi, tärkeäksi ja tervetulleeksi. Hänen mielestään jokaisen oli tuolloin vielä syytä pohtia rauhassa Bernerin ideoiden toteuttamiskelpoisuutta. Kolmen päivän ajan me niitä sitten pohdimme.

Hankkeen suuri vastustus kansan puolelta sai ilmeisesti ministereiden päät kääntymään. Ensin Bernernin ehdotuksen torppasi "kohteliaalla täystyrmäyksellä" tilannetajustaan ja opportunismistaan tunnettu ulkoministeri Timo Soini (ps.), jonka jälkeen myös kokoomuksen Petteri Orpo alkoi epäilemään uudistuksen toimivuutta ja logiikkaa sen taustalla.

Todellisuudessa ne olivat kunnallisvaalit, jotka poikien niskaan hengittivät.

Pelisilmää omaavat ministerit eivät halunneet riskeerata puolueidensa kannatusta epävarman yhtiöittämishankkeen vuoksi, mutta jos vanhat merkit pitävät yhtään paikkaansa, niin tähän asiaan kyllä palataan taas heti vaalien jälkeen. Samalla tavallahan sitä on Talvivaarat ja Guggenheimitkin haudattu kerran jos toisenkin, mutta aina ne vain sieltä kalmistoista ovat takaisin kömpineet.

Lähde: Yle Uutiset

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu