Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Onko kohta jo Esko Ahon vuoro?

  • kuva: wikimedia commons / richter frank-jurgen (edit: martti asikainen)
    kuva: wikimedia commons / richter frank-jurgen (edit: martti asikainen)

Tehdään nyt ensin yksi asia selväksi. 

Jos presidentti Sauli Niinistö (kok.) haluaa jatkaa tasavaltamme korkeimmassa virassa vielä toisen kauden ajan, niin tällä hetkellä maassamme ei ole yhtä ainoatakaan tahoa, jolla olisi mitään mahdollisuuksia edes haastaa hänen asemaansa.

Eduskunnan kovasanaisena puhemiehenä huippusuosioon noussut, taitonsa presidenttinäkin osoittanut Sauli Niinistö pesee aivan jokaisen, joka hänen tielleen nyt sattuukin tulemaan. 

Ylen viime joulukuussa Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan hänen puoluerajoja rikkova kannatuksensa liitelee aivan omissa lukemissaan. Tuolloin jopa 52 prosenttia vastaajista piti Niinistöä parhaana ehdokkaana seuraavaksi presidentiksi. 

Tästä syystä vain harva huippupoliitikko on valmis hyppäämään mukaan presidenttipeliin. Luvassa on rökäletappio ja turpajuhlat, olipa haastajana sitten kuka tahansa.

Siinä mielessä ensi vuoden presidentinvaalit eivät oikeastaan ole edes vaalit sen varsinaisessa merkityksessä, mikäli istuva presidentti päättää jatkaa vielä yhden virkakauden ajan. 

Viimeisimpien arvioiden mukaan presidenttipeliin olisi lähdössä mukaan ainakin kolme Niinistöä, mikäli piakoin tehtävästään väistyvä vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja perussuomalaisten puolustusministeri Jussi Niinistö ovat ehdolla. 

Demareiden vahvimpina ehdokkaina on pidetty eduskunnan aikaisempaa puhemiestä Eero Heinäluomaa sekä puoluetta ennen Rinnettä johtanutta Jutta Urpilaista. Heinäluoma on puolueen ykköskortti. Vasemmiston ehdokkaaksi epäillään Euroopan parlamentissa tällä hetkellä vaikuttavaa Merja Kyllöstä ja keskustalta kisaan lähtee mukaan nukkavieru Matti Vanhanen.

Keskusta teki hätiköidyn valinnan, kun se päätti ehdokkaastaan jo kesäkuussa 2016 järjestetyssä puoluekokouksessaan. Vanhasen karisma tuskin puree kansaan heidän toivomallaan tavalla, eikä hän pysty tarjoamaan kummoistakaan vastusta istuvalle kokoomuspampulle. Tietysti tälläkään aiheella ei ole kovin mielekästä spekuloida, ennen kuin Sauli on ilmoittanut jatkoaikeistaan. Paletti voi muuttua vielä perusteellisesti.

Periaatteessa keskustalla olisi ollut hihassaan huomattavasti vahvempikin ehdokas, mutta jostain syystä hänen kasvojaan päätettiin säästää myöhempää käyttöä varten. Keskusta olisi voinut nostaa entisen johtajansa ja pääministerinäkin toimineen Esko Ahon takaisin podiumille.

Lukuisissa yritysmaailman vastuutehtävissä sekä Harvardin yliopistossakin työskennellyt Aho on kasvanut melko isoksi vuosien varrella ja hän tekee selvästi paluuta politiikan kentille. Aho jos joku osaa puhua vakuuttavasti edukseen, eikä hän muutenkaan ole enää mikään eilisen teeren poika.

Ylen ykkösaamussa lauantaina vieraillut Esko Aho vakuutti sanoillaan lukuisat kotikatsomot. Toisinaan hän on saanut melkein minutkin, kokeneen skeptikon ja kokopäiväisen nurisijan, uskomaan vilpittömyyteensä ja huoleen kotimaan tilasta. 

Ja minä olen sentään laman lapsi.

Pidän sitä melko varmana, että jossain vaiheessa keskusta katsoo tämänkin kortin loppuun saakka. Aho tulee vielä nousemaan ja hän tekee niin sanotusti niinistöt, vaikka mies toistaiseksi kiistääkin aktivoituvansa enää puoluekentällä. 

- En varmaan politiikkaan enää palaa, mutta aion palata aktii­vi­sem­maksi poliittiseksi toimijaksi. Olen ollut aika hiljaa politiikan kysymyksistä, mutta nyt ei enää voi katsoa pelkästään, vaan täytyy myös osallistua, Aho vastasi paluutaan koskeviin tiedusteluihin Ylellä.

Jos kokeneesta Ahosta ei tule jossain vaiheessa dementoitunutta seniiliä, eikä kotimaan poliittisella kentällä tapahdu merkittäviä mullistuksia tulevina vuosina, niin hänet tullaan nimittämään presidentiksi 70-vuotiaana vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Ihmisten poliittinen muisti on niin kovin lyhyt.

 

Allekirjoittanut ei pystyisi ikimaailmassa äänestämään Esko Ahoa,

mutta tuntee kuitenkin monia jotka voisivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saatat hyvinkin olla oikeassa. Esko Ahoon liitetään myös tiettyä jämäkkyyttä, kiitos pääministerikautensa aseenkantajan valtiovarainministeri Iiro Viinasen. Uskon että Aho jäi nyt sivuun puolueen sisäisessä kilpailussa tehdyn taktikoinnin vuoksi. Matti Vanhasen tukijoukot lienevät päätyneet samaan johtopäätökseen kanssasi ja varmistelleet ehdokkuuden siltä varalta, että Niinistö luopuisikin yhden kauden jälkeen. Aho tuskin oli enää suostuvainen pelkäksi kirittäjäksi ja halusi varmasti odottaa Niinistön ilmoitusta.

Allekirjoittaneen vaikein hetki äänestäjänä oli kun lippuun piti raapustaa joko Tarja Halosen tai Esko Ahon numero. Harkitsin vakavasti tyhjän äänestämistä...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulle taas oli silloin kahdesta pahasta valiten hyvinkin helppo äänestää Ahoa:)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Aho ei suostunut lähtemään Niinistön poljettavaksi. En usko että hinkua oli kovin paljoa muillakaan. Toisaalta kun kaikki on vielä auki, eikä Niinistökään ole varmistanut ehdokkuuttaan, niin epäilen Ahon aktivoituneen juuri tästä syystä. Hänhän on nyt vähän niin kuin asiantuntija-asemassa kärkkymässä ja antamassa politiikan ulkopuolisia lausuntoja. Pakka voi vielä sekoittua.

Vaikka tietysti se voi olla, että puolueiden sisällä Niinistön päätöksestä tiedetään enemmän kuin meidän kansalaisten keskuudessa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: "Allekirjoittanut ei pystyisi ikimaailmassa äänestämään Esko Ahoa".

Samat sanat...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomenmaan pääkirjoituksessa Aho toivotettiin erittäin tervetulleeksi. Välillä kirjoitus sai minutkin punastelemaan, kun ylistykset menivät jo imelyyden puolelle.

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/23/19...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jaa, että Kannuksen Kennedy pressaksi....no mikä ettei nykyisenkaltaiseksi vallattomaksi...siis, jos ihmisillä on lyhyt muisti tai eivät ole kuulleet 90-luvun tapahtumista, joiden vuoksi osin nykyinenkin tilanne on mitä on EU:n liekanarussa. Mutta kuten sanottua muisti on usein miten lyhyt, siksihän S. Niinistökin, tuo P. Lipposen (rökäletappio pressan vaaleissa, vaikka piti olla valtiomiesainesta ihan EU:ta myöten) aisapari euro-suhmuroinneissa, on nyt pressana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sas muuta.Kyllä "Olen Nokian johtaja" voi unohtaa pressa haaveensa.
Hiihtoliiton "dobing"- johtajasta ei ole pressaksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ehkäpä Niinistökin aikanaan ajatteli, että kun menetti aiemmin niin arvossa pitämänsä puolivallattoman poikamiehen statuksen, saattoi vaikka ryhtyä vallattomaksi presidentiksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja hyvä presidentti on ollut. Minä kyllä äänestän Niinistöä, jos hän vain jatkokaudelle lähtee. Se totisesti oli onni onnettomuudessa, että minun ehdokkaani ei voittanut viime pressanvaaleja. Äänestin nimittäin Haavistoa. Pekka näytti karvansa vasta omistajaohjausministerinä. Kerrankos sitä minäkin erehdyn. Tai useamminkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lipponen valtiomiesainesta EU ?
Oli itse Pääministeri Matti Vanhasen valinta Suomesta virkaan joka avautui SDP Suomelle.
Kepulta oli Olli Rehn toiseen virkaan.Ne kun jaetaan EU eri puolueiden kesken/eri virat ja EU-maille vuorotellen.

Googlaappa SuomenPankki EMU
Näät kuinka Sale/"Lipponen" (oppositiosta)sopi Rahaliitto EMUN -92 voimaan 1.11-93
Lueppa tarkkaan mitä PM Esko Aho sopi EY-kuriirina ,hallituspuolueidensa kanssa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Meni päiväkahvit rinnuksilla.. Ei. Voiko tähän vaikuttaa lailla?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvä kysymys. Facebookin puolella jaoin tekstin saatteella: "Pitääkö joku Esko Ahon (kesk.) yllättävää aktivoitumista sattumana? Muistakaahan sitten kotimaamme poliittinen historia, kun sen aika koittaa. Älkää uskoko hunajaista puhetta."

Toivottavasti muistavat.

Timo Heikkila

Nyt olisi tilausta ensin yllätyspääministeriksi keskustan mandaatilla. Keskustan riveistä kilpailun puutteessa korvaamaan nykyistä epäonnista (lue; epäonnistunutta) pääministeriä. Joka ymmärtäisi vetäytyä vaikkapa terveyssyistä Kempeleen vastaanottomökkiinsä, ai niin mutta sehän on myyty.. Mutta tuohan on vastaanottokeskuskysymys. Ettei tarvi ihan orpona olla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Älä pelästy.Aholla riittää muuta puuhaa kun se loppaa Bernerin "uudistuksia" Sipilän ,sijoittajen hyävelikavereillle.
Kuulemma tulossa mojova potti jos esitys joskus menee läpi.
Konsulttipalkkioina on jo Aholle maksettu siitä 14 000e +kulut päälle.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Kiinnostava bloggaus! Koko ensi vuoden presidentinvaalien kuvio tosiaankin riippuu S. Niinistön ratkaisusta. Ja keskusta tosiaankin ihmeen aikaisin naulasi lukkoon ehdokkaansa.

Noista kolmesta Niinistöstä muuten, ei varmaankaan toteudu: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/209648-sauli-niin...

Ville Niinistö haluaa Pekka Haaviston ehdolle. Tosin Haavistoakin varmaan kiinnostaa istuvan presidentin ratkaisu...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon. Muistelinkin jotain tällaista olleen, mutta Haavisto empi vielä ehdokkuuttaan. Laittoihan hän viimeksi ihan hyvän taistelun pystyyn, mutta uskon Niinistön kannatuksen vain kasvaneen tässä presidenttikaudella ja Haaviston puolestaan laskeneen. Kaikki taitaa olla siitä kiinni, onko Saulilla halua jatkokaudelle. Jännitetään.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Varsinkin, jos S. Niinistö lähtee ehdolle, on jotenkin vaikea uskoa että Haavisto pystyisi samaan kuin viimeksi. Ehkäpä V. Niinistö harkitsee uudelleen, jos Haavisto ei lähde?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Jos Sale lähtee kisaan, niin tästä tulee uhrattavien kierros. Kuten Vanhanen leikkivät oikeaa kisaa, seuraavalle sitten raskas kalusto. Haaviston parempi odottaa eikä vallitseva ilmapiirin äänestyksen ole suosiollinen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Juurikin näin. Haavisto tosin on sen verran pitkän linjan poliitikko, että hän kyllä varmasti tiedostaa tämän. Ja eihän sitä koskaan tiedä, vaikka Haavisto nimenomaan olisi se pakollinen uhri alttarille, ettei Ville Niinistön tarvitsisi itseään uhrata vielä tässä vaiheessa. Jonkun se pitää häviäjienkin kierrokselle osallistua, eikä kukaan halua kovin heppoisen perustein alkaa oman elämänsä Väyryseksi. Eikös Väpä ole jo kahdesti tai kolmesti havitellut tuota nimitystä ja aina tullut kolmoseksi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Ei Haaviston uhraaminen ole välttämättä huono ajatus. Jos Sauli Niinistö ilmoittaa pyrkivänsä toiselle kaudelle, saavat vihreät nostetta puolueena ehdokkaansa ollessa ykköshaastaja. Seuraavalla kerralla Pekka olisikin jo 66v, eikä välttämättä halua enää pressaksi muutenkaan.

Asian voi toisaalta nähdä juuri päin vastoinkin. Presidentin hakiessa jatkokautta kannattaisi Ville Niinistö uhrata, koska hänestä ei kuitenkaan ole presidentiksi. Pekka hyvälle paikalle korkoa kasvamaan turvaan päivänpolitiikan loanheitolta ja sitten ensimmäiseksi vihreäksi pressaksi, vaikka vain kaudeksi. Tässä on vain vaarana, ettei kerran osunut surffi takaa todellista kansansuosiota. Muistammehan Lillanin kohtalon toisella yrittämällä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Piti aivan tarkistaa, että paljonko Lillan sai vuonna 2000. Ei kovin paljoa. Vaatimattomat 7,9 prosenttia äänistä ja jäi reilusti kärkikaksikosta (Halonen 40,0 %, Aho 34,4 %). Haavisto varmaan vähän paremmaksi laittaisi, mutta tuskin aivan maaliin asti. Hän teki virheen ottaessaan omistajaohjauksesta vastaavan ministerin salkun Hautalan jäljiltä. Rautaruukin fuusioitumiseen, Carunaan ja vähän muihinkin tuli hänen puumerkkinsä, jota on hankala kumittaa enää jälkikäteen, vaikka luonnollisestikin näitä muutoksia oli suunniteltu jo pitkään ennen Haaviston lyhyeksi jäänyttä pestiä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #18

Itse ihmettelen mitä Lillanille tapahtui? Tokalla kerralla lopetti puhumisen asipista ja vain huokaili kaikkea maailmaa syleilevää..

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #17

MUTTA. Olis se mielenkiintoista seurata itsenäisyyspäivän juhlia TV:stä, kun "härkäpari" ottaisi kutsuvieraat vastaan presidentin linnassa. Ehkä sensaatio koko maailmassa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

No en nyt varsinaisesti alfa-uroksina pitäisi kumpaistakaan heistä, mutta olisi se tietysti melko spektaakkeli siinä mielessä. Minua itseäni ei tuollaiset asiat häiritse pätkääkään, mutta varmasti löytyy paljon sellaisiakin suomalaisia joilla alkaisi alahuuli väpättämään ja näppäimistö sahuaisi toinen toistaan rivommista vihaviesteistä. Pyyntöjä valtiovierailuillekaan ei välttämättä tulisi enää kovin äärikonservatiivisista ja homofobisista maista. Periaatteessa Haavisto pitäisi melkein äänestää presidentisi jo pelkästään siitä syystä. En minä kuitenkaan antaisi hänelle ääntäni. Sauli on osoittanut olevansa hyvä valtion päämies ja arvojohtaja. Sitä aina joskus melkein unohtaa, että hän on kokkari.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Tuo olisikin ainoa syy äänestää Haavistoa. Niin, toinen olisi jos vastassa on toisella kierroksella Tarja Halonen. Hänhän saa taas asettua halutessaan ehdolle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Ei Kilpiönkään sanavalinta viitannut alfa-uroksiin...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Unohdetaan nyt mitä saattaa tapahtua vuonna 2024. Viittaan presidenttiehdokkuudesta kysyttässä annettavaan vakiovastaukseen 'liian aikaista spekuloida'. Tässä yhteydessä se kerrankin pitää paikkansa.

Joten keskitytään lähitulevaisuuteen, kuten oikeastaan Asikainenkin kirjoituksessa tekee - "Keskusta olisi voinut nostaa entisen johtajansa ja pääministerinäkin toimineen Esko Ahon takaisin podiumille" - vaikka viittaamalla vuoteen 2024 haluaakin varmistaa selustansa.

Joten:

Ensinnäkään Kepu ei uskalla avata hätäisesti sinetillä sulkemaansa pressanvaali-laatikkoa. Sieltä ei pomppaisi Matti Vanhanen vaan vieteriukko nimeltä Paavo Väyrynen (joka tietysti saattaa pompata vielä vuonna 2024kin).

Toisekseen, vaikka lausuntonsa perusteella Aho selvästikin haluaisi valtaa niin siihen kuuluva kannatuksenmittauttaminen vaaleissa ei taida houkuttaa. Paavo Lipposen esimerkki ei kannusta.

Kolmanneksi, Aho saattaisi pystyä kääntämään aiemmat sisäpoliittiset töppäilyt edukseen, mutta nykyinen osallistuminen Putin-pankin toimintaan tarjoaa vastustajille tuhovoimaisen ja liian herkullisen luun kaluttavaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Vieteriukkohan kävi jo viime vaaleissa kokeilemassa.

Tuli vuonna 2012 kolmanneksi 17 prosentin kannatuksella. Suunnilleen samoihin lukemiin pääsi kuin Ahtisaarta ja Rehniä vastaan mitteli vuonna 1994. Tuolloin hänellä oli 19 prosentin kannatus.

Toisekseen en ole enää ollenkaan varma siitä, ovatko kepulaiset valmiita turvaamaan vieteriukkelin selustaa, kun hän on sooloillut niin vietävästi tässä muutaman vuoden aikana. Tulevaisuudessa hänellä ei tule enää olemaan keskustan tukea takanaan, eikä Paavo loppujen lopuksi ole oikein paljoa mitään, jos hänellä ei ole yhtä maamme suurimmista puoleista.

En tosiaan usko Ahon lähtevän Saulia vastaan.

Hän ei halua tulla poljetuksi ja nöyryytetyksi. Ahon ehdokkuus olisi siitä kiinni, että istuva presidentti päättäisi jättäytyä sivuun yhden kauden jälkeen. Eihän sitä tiedä vaikka näin kävisinkin, mutta tuolloin Vanhanen joutuu jäyttäytymään presidenttiehdokkuudestaan, johon hän innostuksissaan tuli lupautuneeksi. Aho nousisi siis keskustan ykkösehdokkaaksi. Vanhanen ei kepua tule presidentinkansliaan viemään ja puolue varmasti tietää sen itsekin.

Hyvä kun nostit tuon Putin-pankin esiin. Tämä lisäksi Ahoa tultaisiin varmasti hiillostamaan hiihtoliiton aikaisilla jutuilla. Työreformi oli myös yksi Ahon kärkihankkeista, joka lyötiin nyt sitten lukkoon kilpailukykysopimuksen nimellä. Käsittääkseni Aho on toiminut myös kuiskaajana Bernerin ja Sipilän takana. Nyt hän kurkistelee vähän jo olan ylitsekin, kun ei ole tarpeeksi päässyt loistamaan. Bernerin liikennekaareen liittyvä selvitys 2050-luvun infratarpeista mm. oli Ahon käsialaa.

Tästä kaikesta huolimatta Aho on selkeästi vahvin ehdokas ja taitavin keskustelija, mitä kepulaisilla on pöytään lyödä. Työ yliopistossa on tehnyt hänestä vielä entistäkin taitavamman keskustelijan, ovelamman. Epäilen että Aho tulee myös olemaan kekeisessä roolissa, mitä tulee maineen ja luottamuksen palauttamiseen Sipilän pääministerikauden tai -kausien jälkeen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Otan hitusen jyrkästä kannastani takaisin, jos vaihtoehtona on Väyrysen Pate, niin Ahokin kelpaa.. ;-) PS. Puhelimen autokorjaus muutti ensin Ahokin-sanan sanaksi shokin - fiksu luuri..

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #36

Tuttu tunne. Tuo oli todellista painajaista entisessä puhelimessa, joka ei antanut kytkeä auto-correctia pois päältä. Kirjottelen meinaan viestejä kolmella eri kielellä joka ikinen päivä. Uudessa puhelimessa sen sai sentään laitettua pois. Suosittelen.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Tuostapa (20) en muuttaisi mitään.

Tiedä sitten kuinka ovela Aho on, mutta vierailla mantereilla ja areenoilla vietetty aika selvästi näkyy.

Keskustelu vaikkapa Haaviston kanssa voisi olla tasapainoista, sivistynyttä ja mielenkiintoistakin seurattavaa. Mutta keskustelemalla ei tietenkään vaaleja voiteta ..

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hedelmistään puukin tunnetaan ja mies tavoistaan. Ketkä ovat valtiomiestyyppiä nyky- Suomessa?

Pääministerinkin homma on mennyt kusitolppana olemiseksi. Kuka tosissaan haluaa sellaiseen tehtävään pätevistä kansankynttilöistä?

Onko nykyinen asetelma oppositio-vastaan-hallitus edistyksellistä vaiko taannuttavaa kansantalouden hoitamista? Tarkoitan em.sanoja epäpoliittisessa ja varsinaisessa merkityksessä. Pitäisikö "vallattoman" presidentin valtaoikeuksia pyrkiä lisäämään laajemmiksi nykyisestä pääministerijohtoisesta hallinnosta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ainahan oppositio on räksyttänyt. Se kuuluu opposition tehtäviin, koska politiikka toimii neljän vuoden sykleillä. Tavallaan hyvä ja tavallaan huono juttu. Käytännössähän huonokaan hallitus ei voi byrokratian ja virkamieskoneiston raskauden vuoksi saada paljoa tuhoa aikaan, vaan todellisten muutosten ajamiseen kulunee vähintään kaksi hallituskautta. Se on eräänlainen demokratian itsesuojelumekanismi. Toisaalta jos kansalla "käy" huono herraonni monta kertaa peräkanaan, niin sitten tuhoa ehditään saada kyllä aikaiseksi ja reilusti, eikä sitä sotkua ehdi edes parissa hallituskaudessa korjaamaan, koska maailma toimii niin nopealla tempolla.

Mielestäni nykyinen oppositio on ollut poikkeuksellisen hampaaton ja paikoittain tekopyhäkin, sillä moni nykyisen hallituksen toteuttamista hankkeista valmisteltiin jo viime hallituskauden aikana, jossa opposition räyhähenget olivat itse vastuussa näiden "kärkihankkeiden" valmistelusta. Leikkaukset koulutukseen, sote-uudistus jopa kilpailukykysopimus, ne olivat kaikki pöydällä jo Kataisen aikaan. Toisaalta kun katselee viime hallituskauden opposition ulostuloja ja räksytystä, niin aivan samalla tavalla sielläkin sanottiin vaikka ja mitä, mutta nyt kun ollaan itse istumassa Audin takapenkillä, niin kaikki on unohtuneet.

Erityisen katkera olen surkeasta kaivoslaistamme, josta varsinkin perussuomalaiset ja keskustalaiset murisivat tasaisin väliajoin oppositiossa istuessaan.

Politiikka on teatteria, Kari.

Se tulisi ymmärtää myös ottaa sellaisena, vaikka onhan siinä se ikävä puoli, että teatterin vaikutukset ulottuvat syvälle jokaisen arkielämään. Hupaisin tapahtuma on aina budjettiriihi, jossa muka sovitaan yhdessä seuraavan vuoden budjetista. Aivan niin kuin niistä asioista ei olisi muka sovittu jo aikaisemmin. Kahvittelevat ja läträävät kaljan kanssa siellä puoleen yöhön saakka, ja tulevat sitten mukamaste ulos sanomaan lehdistölle, että sopuun päästiin - budjetti on kasassa.

En lähtisi enää presidentin valtaa lisäämään. Johan me saimme kerran oman osuutemme Kekkosesta. Pääministeri, aivan niin kuin jokainen muukin henkilö, elää oman kuplansa sisällä, jossa hän on kylä isoin päällikkö jota kaikki rakastavat ja arvostavat. Aivan varmasti Sipilällä riittää selkääntaputtelijoita höpöttelemään hänen itsetuntoaan, vaikka aina se ei olisi välttämättä edes ansaittua.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Politiikka on teatteria." TOTTA. Kuten yhteiskuntakin. Ihmiset ovat monessa roolissa päivittäinkin asemasta riippumatta.

Takavuosina Suomen ollessa "suomettunut" ja Arkadianmäen teatterin vuorosanat olivat sen mukaisia. Sanottiin, että Suomessa on maailman suurin teatteri, koska kuiskaamo oli Kremlissä asti. Se oli sitä YYA-aikaa.

NYT EU/EMU/euroaikana tuo kuiskaamo on vaihtunut pääasiallisesti Brysseliin, osin ollaan toki korvat hörössä myös Moskovankin suuntaan historiallis-geopoliittisen aseman ja 1300 kilometriä pitkän itärajan vuoksi.

Paasikiveläisittäinkin sanoen pikku-Suomessa mantrana hoetaan yhä, että "kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen." Hyvä ohje vieläkin.

MUTTA poliittisen teatterin ja shoun täytyy silti jatkua kellon heilurin asennosta toiseen sen mukaan, ketkä kansa on valtuuttanut näyttämölle. Ja pulinat pois!

Suomi saa aina sellaiset päättäjät kuin äänillään on ansainnut. Siihen ei ole valitusoikeutta. Vain hävinneiden voiteluvirhejossittelua ja hallituksen arvostelua.

Kiinassa on pitemmät poliitikkojen valtakaudet , olisiko se parempi,koska pystyttäisiin pitempijännitteiseen taloudenpitoon jatkuvan vaali-/gallupkeskeisen poukkoiluajattelun sijaan?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Edellä on arvottu, että lähteekö Niinistö jatkoon. Veikkaan, että lähtee. Minulle tuli sellainen olo, että kokoomuksen puheenjohtajan vaihtuminen oli kynnyskysymys. Se meni järjestykseen. Asia lienee selvä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niinistöllä on käsittääkseni aina ollut melko isälliset suhteet Orpoon. Puheenjohtajuuden haastamisestakin päättivät ilmeisesti yhdessä Lapin reissulla. Tai ainakin se otettiin puheeksi. Kokoomus kuitenkin hoiti hienosti nuo hommat. Periaatteessa puolueen ulkopuolelle ei hihkunut paljoa juttuja siitä, kuinka johtoportaassa kuohuisi tai että välit olisivat kiristyneet. Mitä nyt Lehti jotain murisi ja nurisi iltapäivälehtien sivuilla, niin kuin hänellä on usein tapana.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tuo pitää paikkansa. Luullakseni ongelma oli Stubb ja hänen sooloilunsa Haglundin tukemana. Orpo oli sopivasti saatavilla.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Soini on ainoa joka voi haastaa Niinistön.

Mutta tuohon vaaditaan kansan uudelleenherääminen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Epäilenpä Soinin junan jo menneen. Hänen aikeensa ovat muutenkin melkomoinen kysymysmerkki, kun edes puolueen sisällä ei tiedetä, mitä Timppa aikoo tulevaisuudessa tehdä.

Kari Aaltonen

Musta hevonen Bressa kisaan. (Vesa Keskinen.)

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Siinä tilanteessa mihin maailma on joutunut Putinin ja Trumpin kompuksen takia ei voi edes painajaisunessa kuvitella että meillä olisi Presidenttinä joku muu kuin Sauli Niinistö. Eikä varsinkaan kepulainen.
Ei varmaan tartte perustella sen enempää. ei koskaan enää samaa nöyristelyä ja kyykistelyä.
Salen jälkeen tulee jo uutta sukupolvea jolla ei ole sen pysähtyneisyyden ajan välmää.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Martti - ei minulla mitään ongelmaa ole haastaa ei Niinistöä tai Ahoa. Sitäpaitsi Suomen kansa voisi rakastua ajatukseen siitä että joku kaltaiseni kertoo niille asioista, joista ne ei tiedä mitään -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2301...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset