Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Näkökulma: Lipponen ei tiedä mistä puhuu

  • kuva: wikimedia commons / lse library
    kuva: wikimedia commons / lse library

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön (kok.) kanssa maamme euroon ujuttanut entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) puolustaa raivokkaasti yhteisvaluuttaa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Lipposen mielestä se ei ole euron vika, jos asioita ei yksinkertaisesti osata hoitaa. Kuulemma on ollut naurussa pitelemistä, kun ihmiset toitottavat Ruotsin tehneen viisaan ratkaisun euron suhteen.

Samassa yhteydessä hän muistuttaa, että Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää elää, mutta Suomi ei ole tehnyt näin. Lipposen mukaan ongelma on Suomen työmarkkinoissa ja suomalaisten palkkakehityksessä, jotka on sotkettu "porvarijohtoisella politiikalla". Palkat ovat karanneet käsistä ja syöneet kilpailukykymme.

- Kun porvarit ovat johtaneet maata nyt 14 vuotta ja niin on mennyt kuin on mennyt, toivoisi, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus muodostaisi poikkeuksen. Kiky-sopimuksella onkin korjattu hintakilpailukykyä. Nousu on mahdollinen, hän kirjoittaa HS:n mielipidepalstalla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun entinen pääministeri hyökkää avoimesti porvarihallituksia vastaan. Esimerkiksi Ylen haastattelussa taannoin käynyt Lipponen muistutti, että Suomessa on ollut porvarillinen johto jo vuodesta 2003 lähtien. Tämä tarkoittaa viittä porvarillista pääministeriä ennen Juha Sipilää. Lipposen mukaan kilpailukyky menetettiin tuona aikana, kun palkat karkasivat käsistä. 

Ensinnäkin haluan tuoda esiin mielipiteeni, jonka mukaan Lipponen voidaan surutta laskea samaan porvarillisten pääministerien kerhoon. Lipponen oli ensimmäisenä aloittamassa valtion omistusten mittavat ulkoistamiset sekä yksityistämiset. Ei paljoa painaneet Digitat ja Sonerat, vaan menivät sen sileän tien. Ja jos pohtii Lipposen aikaista politiikkaa, niin enemmän hän on kokoomuslaisten kanssa veljeillyt kuin omien puolutovereidensa. Toimivasta vasemmistohallituksesta alkaa kohta olemaan jo 20 vuotta aikaa.

Rauha Sorsan muistolle.

Toisekseen haluaisin painottaa lukuisien talousasiantuntijoiden näkemyksiä, joiden mukaan kilpailukykysopimus olisi pelkkää näpertelyä ja tilastokikkailua, jolla tuskin tulee olemaan suurtakaan merkitystä suomalaisen työn todellisiin kustannuksiin ja kilpailukykymme kohenemiseen.

Tämän lisäksi tulisi huomioida, että Lipposen ensimmäisen hallituskauden lopulla suomalaisten ostovoima nousi OECD:n tilastojen mukaan ensimmäistä kertaa Ruotsin edelle. Kehitys oli tässä vaiheessa jo käynnistynyt, eikä siitä voi pelkästään porvariministereitä syyttää.

Entinen pääministerimme uskoo vielä vanhana miehenäkin euroon kuin pikkupoika Joulupukkiin. Ei sen tarvitse olla totta, koska se riittää kun vain uskoo tarpeeksi lujasti. 

Euro on luonut tonnikaupalla ongelmia lukuisissa eurooppalaisissa valtioissa, eikä loppua tunnu näkyvän. Taloustilanteemme on syössyt Suomen talouden historiamme pisimpään taatumaan, jota jäykkä yhteisvaluuttamme on pitkittänyt entisestään. Samaan seinään on törmätty niin Irlannissa, Kreikassa kuin Portugalissakin. Italiassa on tällä hetkellä syntymässä jo seuraava yhteisvaluuttaa koskeva kriisi. Euro hyödyttää vain kasvurohmuna pidettyä Saksaa, kun taas pienemmille euromaille se on ollut pääosin pelkkä taakka.

Suomessa kahdeksatta vuotta putkeen jatkunut taantuma on saanut aikaan sen, että moni tämän päivän nuorista työikäisistä ei välttämättä edes tiedä mitä nousukausi tarkoittaa. He ovat viettäneet koko aikuisuutensa epävarmassa taloustilanteessa, jossa pätkätyöt ovat enemmänkin normi kuin poikkeus ja työvoimatoimistojen mielivaltaiset työkokeilut ja -harjoittelut arkipäivää. Taantuma on tuhonnut perinteiset työmarkkinamme ja luonut täysin uusia tapoja hyödyntää ja hyväksikäyttää kasvavaa työreserviä. 

Tunnustan toki sen olleen alusta lähtien selvää, että suomalaisilla tulee vielä eteen vaikeat ajat, mutta euron vuoksi ne ovat olleet paljon vaikeammat kuin niiden olisi pitänyt olla. Meillä ei ole ollut käytössämme sitä asetta, johon taantumaan ajautuneet valtiot normaalisti tarttuvat. 

Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman on kirjoittanut yhteisvaluutan oleva kuin "pakkopaita", joka estää Suomen talouden elpymisen. Krugman pitää valuutan devalvointia ainoana inhimillisenä keinona ulos pitkästä taantumasta. Valitettavasti yhteisvaluutan kurssi on kiveen kirjoitettu ja keskieurooppalaiseen talousveturiin sidottu, eikä suomalaisilla ole pienintäkään mahdollisuutta lähteä devalvoimaan sitä omien tarpeidensa mukaan. Ei se mikään salaisuus ole, että euroa pidetään liian vahvana valuuttana lähes kaikille muille euromaille paitsi Saksalle. Euro ei ollut mikään tuhkimotarina.

Ja kun euroa ei voi devalvoida, niin silloin valtioiden sisäinen devalvaatio toteutetaan työvoiman tarjonnan ja sen kustannusten kautta - palkkakustannuksia alentamalla ja korotukset jäädyttämällä. Tosin koska sisämarkkinamme ovat jäykät, eivätkä ne juurikaan jousta, niin palkkojen alentaminen on hankalaa. Se tulisi väistämättäkin pudottamaan entistä useamman valtion maksamien tukien varaan.

Suomea muutamaan otteeseen käsitellyt nobelisti ei vaikuttaisi olevan lainkaan huolissaan maamme nopeasta velkaantumisesta, vaan hän pitää "Suomen taudin" lähteenä ja ainoana syynä yhteisvaluuttaamme euroa. Tässä mielessä kansantalouden elvyttäminen velkarahalla ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, kunhan me ensin teemme jotain kilpailukykymme parantamiseksi. Palkkakehityshän ei itsessään ole ongelma, jos tuottavuus nousee vastaavasti. Mutta jos palkat kiihdyttävät tuotannon edelle, niin euroalueen jäsenenä tulee noutaja melko nopeasti. Kohtalomme näyttäisi olevan muiden käsissä.

Tietysti meidän täytyy yrittää ymmärtää Lipposenkin lähtökohdat. 

Ei hän tässä vaiheessa enää voi myöntää euron olleen virhe. 

 

        Lisää aiheesta,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (161 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lipponen ei ole todellista demokraattia nähnytkään. Kyllä se niin on, että jokainen voi ihan itse tarkastaa kyseisen kentlemannin ansiot demokratian saralla lompakon kolikkotaskusta ja luoda kaihoisan katseen suomalaisiin kahden euron kolikoihin, jotka on painettu herran vuonna 1999. Ei niitä sellaisia nimittäin pitäisi olla olemassakaan.

Siinä voi halutessaan pitää myös hiljaisen hetken ja muistella, kysyttiinkö suomalaisilta EU-kansanäänestyksen yhteydessä heidän halustaan saada lisenssi-drakma suomalaisen markan tilalle, ja pohtia hieman, että olivatko puheet kansanäänestyksestä euron käyttöönottoa koskien enää ollenkaan relevantteja vuosien 2000 - 2001 välillä, kun niitä kerta oli jo valmiiksi painettu iso liuta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

No kysykö Kepu,kok,rkp,krst. Kansalta markan häviämisestä kun äänestettiin?

Vai salasiko nuo sen siksi että Eurosta oli sovittu jo?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lipposen hallitus, Lipposen vastuu.

Vanhasen hallitus, Vanhasen vastuu.

Kataisen hallitus, Kataisen vastuu.

Sipilän hallitus, Sipilän vastuu.

Paavo puolustaa itseään, kun vei meidät euroon pelkällä ilmoituksella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

Mitä Esko Ahon hallitus sopi tuolloin ?

Suomen Pankki > Eurojärjestelmä ja EKPJ > Talous- ja rahaliitto EMU T
Talous- ja rahaliitto EMU
EMU-suunnitelma hyväksyttiin osana Maastrichtin sopimusta, joka allekirjoitettiin helmikuussa 1992 ja tuli voimaan 1.11.1993. Sopimuksen mukaan talous- ja rahaliittoon edetään kolmen vaiheen kautta.

1. vaihe
Ensimmäinen vaihe alkoi heinäkuun 1990 alussa. Siihen mennessä poistettiin lähes kaikki pääoman liikkeiden rajoitukset EY:n alueella.

2. vaihe
Toinen vaihe alkoi vuoden 1994 alussa. Vaiheen aikana syvennettiin jäsenmaiden talous- ja rahapoliittista yhteistyötä ja tehtiin talous- ja rahaliiton kolmannen vaiheen aloittamisen edellyttämät valmistelut.

Myös Euroopan rahapolittinen instituutti (EMI, European Monetary Institute) perustettiin toisen vaiheen alussa.

EMUn kolmanteen vaiheeseen 1.1.1999 alkaen osallistuvat maat valittiin 2.5.1998.
Euroopan keskuspankki (EKP) perustettiin 1.6.1998. EMI lakkautettiin.

Olisiko siitä voinut jättää Euron pois?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

Suomesta tuli myös talous- ja rahaliiton jäsen
Liittyessään EU:n jäseneksi vuonna 1995 Suomi liittyi suoraan Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) .

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Ruotsilla on vielä siirtymäaika meneillään, mutta onhan meillä aikaa odottaa, vai mitä? Tuntuu kyllä loputtomalta odotukselta.

"EU:n jäsenvaltioiden odotetaan liittyvän euroalueeseen, lukuun ottamatta Britanniaa ja Tanskaa, jotka saivat oikeuden pidättyä euron käyttöönotosta, sillä ne olivat jäseniä jo ennen Maastrichtin sopimusta. Ruotsi muodostaa tästä kuviosta mielenkiintoisen poikkeuksen. Ruotsista tuli EU:n jäsen vasta Maastrichtin sopimuksen solmimisen jälkeen, mikä velvoittaa Ruotsia liittymään euroalueeseen heti, kun maa täyttää vaadittavat ehdot. Sääntöjen mukaan maan pitäisi ensin kuulua valuuttakurssimekanismi ERM II:een. Siihen osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista ja näin ollen Ruotsi on laillisen 'porsaanreiän' avulla välttänyt euroalueeseen liittymisen." - Euroalue / Wikipedia

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Olisko totuuden nimissä kysyttävä toinenkin kysymys 90-luvun alusta ?

Mitä päättivät Demarit tuollloin uuden kymmenvuotisen agendakseen ?

Annetaa puheenvuoro SDP 35. puoluekokouksen puhujille saadaksemme vastaukset edellisiin kysymyksiin!

Pertti Paasio (Puolueen puheenjohtaja): „Näissä olosuhteissa korustuu tarve järjestää Suomen suhteet yhdentyvään Eurooppaan kestävälle pohjalle siten, että käytettävissämme on toimiva, etumme takaava järjestelmä, kun yhteismarkkinat käynnistyvät runsaan kahden ja puolen vuoden kuluttua. Tämä onkin tarkoituksemme. Kohtapuoliin alkavissa neuvotteluissa on päästävä tehokkuuteen ja korkeaa uskottavuuteen. Spekulatiivinen palloittelu vaihtoehdoiksi tarkoitetuilla jäsenyystoiveilla ei meitä näissä tavoitteissa mitenkään auta.“

Paavo Lipponen (Puoluetoimikunta): „Kolmas suuri tehtävä. Suomen tulee osallistua täysivaltaisena vaikuttajana uuden Euroopan rakentamiseen. Eurooppa on suuri mahdollisuus ja todellinen riski. Sitä suurempi, mitä passiivisempina me odotamme täällä Euroopan perällä. Oliko niin, tä pääjohtajalle sallitaan enemmän, kuin johtajalle ? Nyt pitää vetää linjaa, se on meidän tehtävämme. Meidän mahdollisuutemme on siinä, että me irtaannumme raiteista ja laitostumisesta ja suuntaamme länsimaisen sosiaalidemokratian aavoille. Puolue on saatava liikkeelle, kaikki se energia ja ne ideat, joita tässä salissa ja koko puolueessa on. Me emme voi taas odottaa kolmea vuotta, että jotain tapahtuu, vai olemmeko me kuin se – se oli Kalevi Sorsan suosikkilehti Kevätpörriäinen, kun siellä Kallelle sanottiin: „Herää on aika ottaa unilääkettä.“ Herää SDP, on aika ottaa aloite käsiin!“

Sundqvist Ulf (Suomen ruotsalainen työväenliitto): „Yhdentymisprosessi on nyt tulossa sangen ratkaisevaan poliittiseen vaiheeseen. Markkiat ovat jo laajasti avautumassa rationaalisin ja hyväksyttävin syin.

Hyödyt on mitattavissa työpaikkoina ja palveluina. Euroopan kilpailykyky on palautunut ja Euroopan nousu voi johtaa uuteen kasvusysäykseen. Tähänastinen prosessi on pitkälti tapahtunut uusliberalismin nuottien mukaan, ja nyt on poliittisin johtopäätösten aika. Nyt tulee mukaan sosiaalinen ulottuvuus ja paljon muuta.

Minä kiinnitän enää huomiota vain jäsenyyskeskusteluun, joka aina nousee esille. Eilen toveri Lipponen, jonka kannanottoja suuresti arvostan, nosi tämän esille. Se on epärealistinn tällä hetkellä.

Nyt kysymys on siitä, että EFTA-EY-prosessi on vietävä loppuun, kuten tässä sanotaan. Tätä voisi vielä hieman vahvistaa, jos siihen olisi mahdollisuus.“

Näyttää ainakin minun silmissä VAHVASTI siltä, että Demareiden on turha siirtää polttavaa vastuuta muiden käsiin, kun itse-ehtoisesti olivat sytyttämässä grilliä koko sydämellään!

Vai halluatteko kuulla lisää 90-luvun linjauksia S.O.S demonkratiselta puolueelta ? Noita kirjoja, joita kohtalo toi eteeni, on tuossa edessä jokunen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #15

Miksei olisi? Ainakin Ruotsi jätti €uron pois, ja Tanska otti varauksen jättää heti, kun sen oma parlamentti niin päättää.
Mikä tässä oli niin vaikeata silloin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #125

Tuo on enemmän kuin hiukan silmänlumetta. Ruotsin ja Tanskan hallitukset antoivat äänestävän kansan pitää symbolinsa, totta kyllä. Ehkä se olisi silloin joskus ollut järkevää Suomellekin.

Tanskahan on tosiasiassa euromaa, kruunun arvo ei vaihtele promilleakaan. Ruotsin menestynyt talous taas ei todellakaan ole perustunut kruunun arvon heikentämiseen.

Ei Suomessa ole kuningaspariakaan, mutta käytännössä yhteiskuntajärjestelmä on sama kuin naapureissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #5

Huono omatunto kolkuttaa Mooseksella ja pitää kaunistella mokaamisiaan- "EU:n ytimeen" ja nyt pois nahkurin orsilta! Oliko tuo sitä jälkiviisasteluakin? "En minä sillä mitään pahaa tarkoitanut! Halusin vain ytimeen johtopallille." Kuten Jyrki-boy Käteinenkin! Hänellä oli kai paremmat meriitit ja suhteet Junckeriin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #48

Tustuppa EU "Ytimeen" Kepu O.Rehnin EU uraan.
Ytimissä on puuhastellut E.Ahon EU avustajasta lähtien jo-90 luvulla.
Eiköhän tuo Poprikof ollut ytimissä Merkkelin rinnalla Tukipaketteja EU pankeille vaatimassa.

Vaikka pienet ne on Suomen vaikutukset ollut siellä ytimessä.Isot maat määrää tahdin.

JK.Nahkurin orret= Olit jo sopinut euron -92 ja-94

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#4. MLK. "Ytimekkäästi" funtsattu. Millaisessa vedessä krokotiilihauet kutevat? Rehn oli veikkauksen mestari EU:ssa.

Mistä johtuu että "superpoliitikot" pääsevät Suomeen Pankkiin eläkevirkaan? Tarkoitan superministeri Liikasta (sd) ja EU:n talouskomissaari Rehniä (kesk)?

- Suomen Pankin pomo Erkki Liikanen loi kannuksensa Holkerin sinipunan valtiovarainministerinä ja EU:ssa.

- Olli Rehn toimi toisiaann poskelle lyövien lausuntoja antajana EU-talouskomissaarina:
"Rehn: Jos ei veikkaa, ei voi voittaa":
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178767-...

- Olli Rehniä kehutaan vuolaasti Wolfgang Strengin "Ostettua aikaa"-kirjan esittelytilaisuuden loppuosassa seuraavasti:

http://alusta.uta.fi/artikkelit/2016/11/15/kirjast...

Keskuspankit ovat toki EKP:n sivukonttoreita ja opit on hyvä saada pääkonttorista , kun siirtyy täysin oppineena kansalliseen sivukonttoriin tekemään EU/EKP:n viitoittamaa talouspolitiikkaa? Onko näin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Euron ongelmista voisi keskustella ilman ylimääräisiä harhoja. Eduskunta päätti euroon siirtymisestä äänestäessään hallituksen tiedonannosta keväällä 1998. Eurojärjestelmä tuli voimaan tilivaluuttana 1. tammikuuta 1999.

Kaikki euromaat tarvitsivat tietenkin siirtymäajan, jotta olemassaoleva seteli- ja kolikkokanta ehdittäisiin vaihtaa. Miten fyysiset eurot olisi voitu ottaa käyttöön, ellei niitä olisi painettu valmiiksi?

Suomi, kuten Ruotsikin, sitoutui liittymään yhteisvaluuttaan "ennen pitkää" jo EU-liittymissopimuksessa. Totta on, että jos olisi järjestetty kansanäänestys ja euron kannattajat olisivat hävinneet, kuten Ruotsissa, "ennen pitkää" vallitsisi ehkä yhä tälläkin puolen lahtea.

Lipponen on kuitenkin täysin oikeassa siinä, että Ruotsin hallitukset ovat osanneet elää euron kanssa muodollisuuksista välittämättä. Suomen katastrofihallitukset 1987–95 osoittivat, että suomalaisille on parempi antaa Frankfurtin ja Brysselin päättää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Wikipediasta: Maat aloittivat kolikoiden valmistamisen 1999 ja löivät niihin vuosiluvun 2002, paitsi Alankomaat, Belgia, Espanja, Ranska ja Suomi, jotka löivät kolikoihin valmistusvuoden.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Luin tuon kyllä. Ei siitä koskaan ollut edes tarkoitus järjestää kansanäänestystä. Mutta katso lapsiasi nyt Suomi. Leipäjonoissa kylmissään ja nälkäisenä värjöttäviä tyttäriäsi ja poikiasi. Ei mennyt niin kuin elokuvissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön (kok.) kanssa Suomen euroon ujuttanut entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.)

Oliko noin ?
Mietitäänpä miten se menikään EU ja SuomenPankin ja eduskunnan asiakirjojen mukaan.

Kekkonen:Efta/ETY/EY-Rahaliitto Emu.
E.Aho Rahaliitto Emu -92. Astui voimaan 1.11-93
Sopimus EU ja rahaliitto Emun jäsenyydestä kuitatiin vielä Korfulla 22.6-94
(ilman kansanäänestystäkin se meni läpi. Vaaleilla valituilla,kansan valtakirjalla
Hallituspuolueiden ja suurenvaliokunnan enemmistöllä)

Euro otetaan automaattisesti käyttöön 1.1-99
Kun sopimuksen tehneet maat täyttää Emun ehdot.

Raha vapautettiin Egu kokeilua varten jo Holkerin aikana.
Ecu myös käytössä valtiolla jo-95.

EU perustamisesta lähtien II maailmansodan jälkeen oli ollut Yhteinen valuutta EU maissa.

Kepun propakandalla ei ole totuuden kanssa mitään tekoa.

Kaikki löytyy edm.asiakirjoista.
Kun sopimukset tehdään EU ei niitä yksi puolue voi muuttaa ,koska ne teki Valtio Suomi.Ei puolue.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos kysymästä. Kyllä oli noin, eikä se siitä pyörittelemällä kauniimmaksi muutu. Lipposen hallitus oli porvarihallitus. Ja jos haluat matkustaa ajassa taaksepäin, niin tässä on aika erinomainen kirjoitus Seppo Hauta-aholta sen tekemiseksi.

Sauli Niinistö 65 v. - tässä muistutus kansan harhauttamisesta: http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1478...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu olen lukenut useammankin mielipieen tuosta ajasta . Nyhän on vain niin että pakkohan koko eduskunnan ja joka puolueen oli tietää mitä tehtiin . Valiokunnissa istuu joka puolueesta jäseniä missä asiaa käsiteltiin .Myös oppositiosta.
Eihän hallitus voi tehdä salaa mitään päätöksiä ilman eduskunnan lupaa.

Ei Ahon hallitus,ei myöskään Lipposen hallitus. Siksihän sinne on valittu nuo 200.Valvomaan hallituksen toimia.
Lukee eduskunnan tehtävissä .

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #6

Kalkela On oikeassa eduskunnan tehtävästä ja vallasta. Suomessa vain on sellainen poliittinen kulttuuri ollut jo pitkään, että valta on puolueiden puheenjohtajille. Rupeappa erimieliseksi puheenjohtajan kanssa, niin huomaat hyvin pian erotetuksi eduskuntaryhmästäsi ja se on poliittisen uran loppu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tottakai kyse on monen eri tekijän summasta, eikä pelkkä valuuttamuunnos pajatsoa vielä räjäytä. Se kuitenkin antaa aseita ja keinoja. Suomi on siitä ongelmallinen maa, että sisämarkkinat eivät jousta niin tippaakaan. Jos palkkoja alennetaan, niin se tarkoittaa vain sitä, että yhä useampi ihminen putoaa tukien varaan.

Me olemme ajaneet itsemme nurkkaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuossa olen samaa mieltä . Mutta tiesitkö sen että työpaikat ,työttömät,palkkojen alentaminen kuului myös-92 tehtyyn sopimukseen?

Pyörähdin joitakin vuosia sitten Lakivaliokunnan sivuilla.Asiakija-92.

Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen. Työtä sosiaalitukea vastaan .
Ahohan alkoi toteutta sitä heti -94.

Nyt perusturva,peruspäiväraha,toimeentulotuki Työssäolo ehdolla. Tukea vastaan.
Ei siis ilmaista rahaa 560e/kk kohentamaan köyhimpien tulottomien elantoa.
Ilmaista työtä yrityksille veronmaksajien piikkiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siihenhän tämä on valitettavasti mennyt. Ja menee kaiken aikaa enemmän. Nythän tuossa kokoomusministeri Orpo ja EK mm. viime vuonna toivoivat, että maahanmuuttajia voisi palkata työehtosopimuksia alemmalla liksalla. Tällä hetkellä Suomeen luodaan paarialuokkaa, jotta myös tulevaisuuden ikäpolvet saisivat perseenpesijöitä vanhainkotiin ja jonkun moppaamaan metrotunnelin lattioita verestä, kusesta ja oksennuksesta. Myös osa suomalaisista putoaa väistämättäkin tähän alempaan yhteiskuntaluokkaan.

Yhtälö ei kuitenkaan ole täysin aukoton, sillä korkeiden elinkustannuksien vuoksi Suomessa ei pärjää liian matalalla palkalla. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen, jos tienaat liian vähän. Jotta tämä outo asetelma saataisiin toimimaan, tulisi valtion pakottaa myös elinkustannukset alaspäin. Tätä tuskin tulee minun elinaikanani tapahtumaan. Tulevaisuuden paarialuokka joutuu näin ikään turvautumaan valtion maksamaan tukeen elättääkseen itsensä. Koko roska kaatuu siis lopulta työssäkäyvän keskiluokan harteille, kun tukea tarvitaan niin vuokran maksuun kuin ruokakauppaankin. Samalla tämä kasvattaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta sekä tuo mukanaan uusia ongelmia, koska Suomen demografinen ja taloudellinen huoltosuhde on jo nyt hälyttävällä tasolla.

Eurostatin kuuden vuoden takaisten analyysien mukaan Suomen huoltosuhde olisi EU-alueen surkeimpia ja saavuttaisi häntäpään viimeistään vuonna 2020. Nopeasti heikkenevä huoltosuhde vaikuttaa suoraan eläkejärjestelmiin sekä julkisten ilmaispalvelujen rahoittamiseen. Tilanteen uskotaan jatkuvan samanlaisena ainakin vuoteen 2030 saakka. Voidaankin siis sanoa, että tavallaan kyse on hölmöläisten idioottimaisesta ajatuksesta, vaikka perimmäinen tarkoitus saattoikin olla hyvä. Syteen tässä ollaan menossa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #72

Tai kuten kaverini asian osuvasti kerran ilmaisi, "tämä on kuin järjestäisi korkeushyppykisat lettosuolla. Heikko on tältä pohjalta ponnistaa".

Toivottavasti palkansaajien tuleva uhraus kantaa hedelmää ja kilpailukyky saadaan työvoimakustannuksia alentamalla takaisin oikealle raiteelleen. Pidän peukkuja pystyssä, mutta ihmeitä minä en odota.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Oli vähän sekava tuo Lipposen kirjoitus. Jotakin siinä oli oikein, kuten se, että Suomen työmarkkinat toimivat huonosti ja täällä ei ole osattu elää yhteisvaluutan asettamien reunaehtojen mukaisesti. Tämä mantra porvarihallituksista taas on sitä vakiopuppua, sillä suurin syntinen oli vasemmistoenemmistöinen Kataisen hallitus. Kannattaisi myös joskus laske kuinka suuren vahingon valtiontaloudelle ja kansantaloudelle nuo Soneran ja Digitan myynnit aiheuttivat. Lypsävän lehmän myyminen kun harvoin on hyvää bisnestä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Timo Kalliokoski totesi tuolla Facebookin puolella leikkisästi Lipposta siteeraten, että "Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää? - Eli siis sen ulkopuolella..."

Tuossapa muuten graafi Saksan, Suomen ja Ruotsin palkkakehityksistä. Vuoden 2005 - 2006 välillä Ruotsi ampaisi kauheaan nousuun ja reilusti Suomen edelle. Vuonna 2009 kuitenkin ymmärrettiin hidastaa, kun taas Suomessa jatkettiin täyttä häkää, vaikka maailmantalous oli ajautunut kriisiin ja taantuma iski hyökyaallon lailla päin kasvoja.

https://tyhmyri.files.wordpress.com/2012/11/suomir...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Leikkisästi.Vilkaises moni maa antoi kansan äänestää Lissabonin sopimuksesta-08 ,jossa valtaa siirrettiin EU-Brysseliin.

Itse PM Vanhanen oli poissa kun eduskunta äänesti,edm.tekemästä sopimuksesta.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kertoi Ruotsin lurjustelevan. Sekä piti ylellä puheen 1974: 'Tie sosialismiin on väistämätön' Mäkelänrinteen uimahalli oli saavutus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vasemmistoenemmistö? Laskeppa uudestaan Sdp 42,Vas 12 yht.54-kok,rkp,krst,vihr,eduskuntaryhmät ,porvaripuolueet.

Vai ministerien äänilläkö pelkästään lait tehdään eduskunnan enemmistöllä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vihreät on selvä vasemmistopuolue.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

* oli joskus aikoinaan vasemmistopuolue.

Tämän päivän vihreät edustavat pääosin kokoomuksen trendikkäämpää osastoa. Metsien tilalle ovat vaihtuneet jopot ja vapaiden koskien sijaan puhutaan taidegallerioista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #30

Minusta nuo pelaa Kepun kanssa hyvin yhteen.Viherhipit vaatii tuulivoimaloita,P-kaivoja,Bioenergiaa. Kepu kerää tuet niistä .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

Kuten "työväenpuolue" Persut oppositiossa.
Oliko vihr."vasemmisto" päässyt vahingossa Vanhasen porvarihallitukseen -07-11?

Miten Ps keräs ääniä hallitukseen pääsylleen ?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Näin on myös kunnallisalan kehittämissäätiön tilaaman TSN gallupkyselyn mukaan. Julkaistu 3/2015.

"Kokoomus on oikeistopuolue; keskusta ja perussuomalaiset keskustaoikeistolaisia; vasemmistoliitto, SDP ja vihreät vasemmistopuolueita

Pääpuolueiden kannattajat eroavat merkittävästi sijoittumisessa vasemmisto−oikeistoulottuvuudelle.
Kolmen puolueen kohdalla kannattajien enemmistö suuntautuu
vasemmalle. Nämä ovat vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden tukijat. Kokoomuksen kannattajat suuntautuvat selkeästi oikealle. Perussuomalaisten kannattajista kaksi viidestä on keskellä ja kolmasosa oikealla. Keskustan tukijoista lähes joka toinen sijoittaa itsensä enemmän tai vähemmän oikealle ja kaksi viidestä keskelle."

http://www.kaks.fi/sites/default/files/Puolueet%20...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #54

IL-15
Ylen Taloustutkimuksella.
Vahvaan enemmistöhallitukseen porvariakselin vahvistukseksi tarvitaan vielä joko perussuomalaiset tai vihreät.
Kepun ja kok lisäksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000078795...

Kun kok lähti ajamaan -07 Sari-Sairaanhoitajien palkkojenkorotuksia,kannatustaan nostaakseen . Tuli "hulpeista" korotuksista ,palkkaliukuma joka siirtyi muillekkin aloille. Julkiseltapuolelta,yksityiselle puolelle.
Se vei kilpailukyvyn .

Ja siinä Lipponen oli oikeassa. Suutarit pysyköön lestissään . Sopimukset tehköön työmarkkkina osapuolet jotka sen osaavat. EK ja SAK.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo kookoomuksen sairaanhoitaja-Saria koskeva tempaus oli kyllä yksi lähihistorian pahimmista mokauksista, ja se vaikutti valtavasti koko setoriin. Toisaalta kun katsoo tuota graafia, niin kasvu on ollut melko lineaarista koko ajan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ruotsalaiset poliitikot tajusivat, että Pohjoismaissa palkat eivät jousta alaspäin. Ottivat lusikan käteen ja toimivat oikein.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Lipponen on puhdas narsisti, joten ei hän tule koskaan myöntämään euroon liittymisen olleen virhe.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Etenkin kun eduskunnan duumassa päätti vain yksi ihminen ja yksi puolue.

Mitä ne muut teki eduskunnassa?

Kun hallituksessa jotain päätetään se päätetään kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien enemmistö äänillä.

Oliko sattumoisin Kepu joka oli sopimukset tehnyt oppositiossa tuolloin ?
Oliko Kepu oppositiossa kun Urpilainen jatkoi Vanhasen -09 tekemää Vippisopimusta Kreikalle lainaa 2018 asti?
Hyväksyikö porvarihallituksen enemmisto tuon sopimuksen -10 Kiviniemen hallituksessa?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Miten tuo liittyy Lipposen narsismiin?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Kerroppa yksikin päättäjä joka ei olisi narsismi.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #25

No narsisti voi olla hyvällä tai pahalla tavalla. Kyvyttömyys myöntää omia virheitä (euro),tyrannimainen johtaminen (naiskollegoiden itkettäminen), suuruudenhulluus (EU presidenttiys) ja omanedun tavoittelu (kaasuputkirahat) Lipposen kohdalla viittaavat kyllä jälkimmäiseen.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Narsismi

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #31

EU presitenttiys?

Tiesitkö että istuva pääministeri ehdottaa Suomesta EU virkoihin ehdokkaat?
Tiesitkö että EU eri virat jaetaan EU-maiden kesken,eri puolueista?

Pressan virka oli sdp puoluelaisille. Komissaarin virka tuolloin keskustalaisille.
Valinnan teki Vanhanen. Pressa ehdokkaaksi Suomesta Lipponen.Komissaariksi O.Rehn.
Lähde:
SKL

Kun Katainen "Livisti" EU meni se O.Rehnin tilalle.
1.Liikanen
2.S.Niinistö
3.O.Rehn
4.Urpilainen (ei mennyt) tilalle
5.J.Vapaavuori
6. Joko kepu,kok,sdp tai Ps

JK.Kaasuputki? Jota nyt jatkoi energiaministeri O.Rehn. "narsisti"!

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #41

Juu tiesin kyllä miten hyväveli/siskojärjestelmä Suomessa pyörii. Lipponen nuoli EU-vaikuttajia oma presidenttiys mielessä Suomen edusta välittämättä. Katainen laittoi matelun vielä astetta paremmaksi ja saikin palkkioksi diipadaapa-komissaarin viran.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #74

Oliko noin ? Kas kummaa? Kun EU liityttiin ja rahaliitto EMUUN .
Sopimuksen teki Valtio Suomi.

-Kansan antamalla valtakirjalla -91 vaaleilla valituille.
Nuo valitut hyväksyi hallituksen kokoonpanon .

Eduskunnan enemmistön valtuuttamana hallitus sai tehdä valtio Suomen puolesta sopimuksen.

Sitä ei siis tehnyt mikään puolue .Ei edes SDP eikä Lipponen .muistaakseni sdp oli 59-141 muut ei sdp riitä enemmistöksi .

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #76

Jaa. Ennen neuvoa-antavaa kansanäänestystä kyllä luvattiin, että jäsenyys ei tarkoita rahaliittoon liittymistä. Kyllä minäkin aikoinani kannatin jäsenyyttä. Olisin ehkä jopa kannattanut euroon siirtymistä, mutta nyt kyllä myöntäisin sen olleen virhe.

Kansalta ei koskaan oikeasti kysytty halutaanko euroon liittyä. Asiasta ei keskusteltu ennen eduskuntavaaleja ja Lipposen hallitus vei Suomen euroon ilman kansan suoraa valtuutusta, mutta sellaistahan edustuksellinen demokratia on. Pitäisi kuitenkin pystyä myöntämään olleensa väärässä, mutta tähän ei narsisti pysty.

Pidin muuten aluksi Lipposta ihan hyvänä pääministerinä, mutta jossain vaiheessa toiminta muuttui sellaiseksi, että demareihin meni täysin luotto. Urpilaisen takuuvalehtelut olikin sitten viimeinen naula arkkuun ja loistavasta menneisyydestä huolimatta saa kyllä ihmeitä tapahtua, ennenkuin demareita voisin ajatella äänestäväni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #103

"Urpilaisen takuuvalehtelut olikin sitten viimeinen naula arkkuun ja loistavasta menneisyydestä huolimatta saa kyllä ihmeitä tapahtua, ennenkuin demareita voisin ajatella äänestäväni."

Urpiainen lähti taklaamaan populismia populistitin keinoin, mikä oli kyllä selkeä virhe. Räikein esimerkki siitä oli juuri tämä takuutus- farssi.

Rinne on kyllä sittemmin palauttanut tilanteen ennalleen. Enää ei demareita ole pyritty houkuttelemaan persuista takaisin muilla kuin tavallisilla konsteilla.

---------------

Siitä kansalaisten valuutta- äänestyksestä olen vähän sitä mieltä että eipä taida kansalaiset osata päättää tästä asiasta. Eivät ne ymmärrä mitä valuutta merkitsee, heille se on lähinnä tunne- asia, kuten Suomen lippu tai finlandia hymni.

Kun siltaa rakennetaan, sen rakenteen ja mallin päättävät asiantuntijat, insinöörit. Kansalaisia ei pidä päästää äänestämään, lujuuslaskelmiin ja taloudellisiin laskelmiin pitää luottaa silta-asioissa, ne ovat äänestäjälle aivan liian monimutkaisia asioita.

Raha- asioista pitää minun mielestäni päättää raha- asiantuntijoiden toimesta. Myös muiden pohjoismaiden kansanäänestykset olivat virhe. Kruunut eivät ole niiden taloutta parantaneet, mutta meidän turistien hankaluutena on eri kruunun kurssi jokaisessa pohjoismaassa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #104

Kovinkaan moni poliitikko ei ole raha-asiantuntija ja taitavat johtavat raha-asiantuntijat nykyään pitää euroon siirtymistä virheenä.

Insinöörien pitää myös kantaa vastuu,jos silta romahtaa. Tähän ei Lipponen ja co. näytä pystyvän.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #105

"Insinöörien pitää myös kantaa vastuu,jos silta romahtaa. Tähän ei Lipponen ja co. näytä pystyvän."

Jos silta romahtaa, se tarkoittaa uppoavaan valuuttaan siirtymistä ja siitä ovat vastuussa ne jotka tavoittelevat suosiota ja valtaa uppoavan valuutan politiikalla.

Kukaan vastuullinen vakavasti otettava asiantuntija ei voisi suositella uppoavaan valuuttaan siirtymistä. Se on vain populistista valtapeliä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #107

Eihän mahdollisella irtautumisella eurosta ole mitään tekemistä sen kanssa, että aikoinaan siihen liittyminen oli virhe.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #104

Urpilaisen takuuvalehtelu?
Perustuuko tuo Pers-kepun oppositiopolitikointiin vai faktoihin ?

Kas kun vakuudet oli Kok Naishiihtäjän keksintö.

Toiseksi Jo Kiviniemen hallituksessa laadittiin Islannin lainoille vakuudet.

Ne ei ehtinut valmistua niihin.
Kiviniemen hallitusksen aikana Kreikalle tehtiin vakuudet. Niitä vaati Brysselissä PM sijainen VM Katainen 17.5-11
(hallitus vaihtui 22.6-11)

PM sopii lainat ja vakuudet.
Ne oli tehnyt VM virkamiehet Salmi ja Hetemäki +EK ekonoomit.
(Ei suinkaan Urpilainen oppositiossa)

Kun Katainen oli ne sopinut,VM Urpilainen yhdessä VM virkamies Hetemäen kanssa kävi valmiit paperit allekirjoittamassa .Hetemäki viilasi vielä sopimusta.

Nyt on Vakuuksia 92 milj. Jota Sipiläkin piti hyvänä asiana.
Kepun vipit kaikki on 0 vakuuksilla.

Joka pankin sääntöihin kuuluu vakuudet velkaan .Varmistamaan saatavat takaisin .
IMF/EKP sääntöjen mukaan sopimukset tehtiin ,käytännön mukaan niistä maksettiin .

Lähde:
IL,Eduskunnan asiakirjat/EU-valtioneuvosto/VM-11 ja-12

JK. Myös Sipilän mukana oli VM virkamiehiä,ekonoomeja,Korkman kun Kreikan III-tukipaketista sovittiin.
Edes yritysjohtaja ei tiedä pankkien pykäliä,valtioiden lainoihin.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #110

Parhaiten jäi mieleen se, kun Rehn sanoi, että kaikille muillekin maille tarjottiin samoja "vakuuksia", kuin Suomelle, mutta kukaan ei niitä halunnut ja kaikki euromaiden valtionvarainministerit nauroivat.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #31

#31. Joita vielä Isommat Narsistit ja Veljet käyttävät hyväkseen surutta. Liekö tuo sitä machiavellismia ja toisen heikkouksilla ratsastamista? Eli poliittista peliä hyvin syötein, joista ei voi kieltäytyä. Tai lobbaamista ja kätyrinä toimimistakin. Jotkut kun pystyy kääntämään takkeja ja kuppeja ennätysajassa omaksi tai muiden eduksi dynaamisesti. Kaikki kun on joillakin vain rahasta kiinni. Time is money! Opportunismia. NS. SOVITAAN PROJEKTIT.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lipponen on puhdas narsisti, joten ei hän tule koskaan myöntämään euroon liittymisen olleen virhe."

Se oli täysin oikea tilannearvio.

Uppoavaan valuuttaan siirtyminen tässä vaiheessa olisi massiivinen virhe.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Historia ei tule muistamaan Paavo Lipposta suurmiehenä.

Suurikokoinen hän on, mutta miestä ei mitata senteissä (Lipposesta puheen ollen senteissä ja euroissa) ja kiloissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lipponen on ykkönen !

-Asiantuntijaraati pani lähihistorian hallitukset paremmuusjärjestykseen.

1.9.2013 HS
- Ykkösenä Lipposen ykkönen (1995–1999),
-kakkosena Lipposen kakkonen (1999–2003).

III E.Aho
IV Katainen
V Holkeri/Vanhanen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on aina niin parasta, kun "asiantuntija panee järjestykseen" ja häntä lainatessa ei mainita edes asiantuntijan nimeä. Painoarvoa saman verran kuin pistin äskettäin pönttöön. Kenen lista tämä on?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #24

Kyllä siellä luoeteltiin politiikan asiantuntijat .Niin mediasta kuin politiikan tutkijoistakin.
Hesarin tekemä lista .

Kun Aholta ja Viinaselta jäi Lipposelle velkaa 201 mrd ja alijäämää 65 Mrd
+534 000 työtöntä
Täytyi olla aika Fakiiri kun Jäättenmäki sai -03 velkaa enää 65 mrd ja 3 mrd ylijäämää.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #27

Kuinka monella miljardilla Lipposen hallituksien aikana myytiin valtion omaisuutta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #33

Aika paljon luultavasti.Rahaa tarvittiin velkoihin .Ulkomaiden lainahanat oli kiinni ja IMF mustatakkinen mies hönkäili jo niskaan veloista.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#27. HS-Suomen Pravdahan ne Totuudet tietää! MUTTA tulonsiirtounioni on tulossa. Oletko valmis EUrostoliittoon vai et?

http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229362-tu...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #55

Porvari hegemonia!

Hauska myytti on sekin, että maan johtava päivälehti Helsingin Sanomat olisi ollut demarien käsissä. Meitä oli muutama entinen hesarilainen koolla ja laskimme, kuinka monta demaria lehden toimituksessa oli 1980-90 -luvuilla, kuvitellun demarihegemonian aikaan.
-Lähes 300 hengen toimituksessa oli kuusi demaria eli kaksi prosenttia, Viidellä heistä ei ollut mitään poliittista vaikutusvaltaa. Se ainoa jolla oli vaikutusvaltaa, oli pienessä lehtimiesliitossa. Kokoomuslaisia ja kepulaisiakin oli enemmän.
Samaan aikaan taistolaisten määrä oli moninkertainen.

Kun tällaista demarisatua riittävän kauan hokee, siitä muodostuu totuus. Paljon vähemmälle huomiolle jää se, että maan lehdistöstä 99 prosenttia on porvarillista ja tv-kanavillakin porvarit hallitsevat.
IL/blogi Loka-Laitinen

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #58

Media ja kauppias myy mitä kansa tahtoo - lehdet etenkin mainoksia - elääkseen! Vaikka humpuukia ja potaskaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko Suomessa nyt yhtään ns.valtiomiestä/-naista?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Kaikessa järjettömydessään Lipposen kirjoitus kiteytyy tähän:

"Ruotsi on elänyt niin kuin eurossa pitää"

Mitä tuohon voi sanoa?

Lipposta itseään lainaten on todettava että 'sokea reettakin sen [euro on epäonnistunut ja tuhoon tuomittu kokeilu] näkee'. Vaan eipä näe Paavo Lipponen ...

Lipponen ei myöskään ymmärrä tuottavuuserojen perustavaalaatuista ja kriittistä merkitystä yhteisvaluutassa.

Euron piti konvergoida taloudet - toisin kävi. Sen sijaan että ne olisivat virtaviivaistuneet yhteisen moottorin toimiviksi osiksi, tuo moottori on päinvastoin räjähtänyt käsiin.

Näin käy - muiden syiden lisäksi - koska tuottavuuserot ovat yhteisvaluutta-alueella valtavat. Kreikassa ei koskaan päästä samalle tuottavuustasolee kuin Saksassa. Joka tähän haluaa väittää vastaan, voi kerrata Italian kehityksen - siellä on 150 vuotta yritetty nostaa köyhää etelä-italiaa taloudellisesti kehittyneen ja vireän pohjois-italian tasoon. Ei ole onnistunut eikä onnistu.

Miksi ei onnistu? Tuhannen euron kysymys, johon ei ole oikeaa vastausta.

Alemmankin tuottavuuden alueet voidaan pitää mukana tulonsiirroilla. Mutta tämän kieltää euron säännöt (joiden noudattamista Lipponen siis peräänkuuluttaa). Lisäksi poliittisesti ei suomalaisilla veronmaksajalla muutenkaan ole halua rahoitttaa kreikkalaisten elämäntapaa.

Se, että suomalaisetkin ekonomistit ovat vihdoin kyenneet tunnistamaan euron epäonnistumisen - mitäpä muutakaan he olisivat voineet tehdä kun todellisuuden todistustaakan painoarvo on totaalinen - on vähintä mitä heiltä voi odottaa.

Lipponen omalla kirjoituksellaan pelkästään todistaa vanhaa totuutta - poliitikko ei koskaan myönnä olleensa väärässä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Liityiköhän sattumalta E.Ahon sopimaan -92 Rahaliitto Emun liittymiseen nuo Kreikka vipit?
Kyllä. Noita velkamaita autettiin jo tuolloin ns.Koheesirahastolla
Kreikkaa
Portugalia
Islantia
Italiaa

Äläkä vain sano ettei Ahon hallitus tiennyt tuosta tai Vanhasen hallitus.

JK.Uskotko itsekkään siihen että Lipponen oli yksin kaiken takana?
Ettei olis elinkeinoelämä/vientiyritykset/Pankit .
Siis ne kellä on rahat, työpaikat ja yritykset.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Olisko nuo samat EU pankkien tukena Vipeille ,mitä Vanhanen sopi?
"Kreikan" vipithän menee Saksan ja Ranskan pankeille.
Onkohan juuri noilla yrityksillä ulkomaan velkoja juuri noista EU suurimmista pankeista.Kuten myös valtiolla.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

'sokeita reettoja' oli 25 vuotta sitten toki muitakin - kuten kirjoitat - kuin Lipponen.

Mutta lipponen on näköjään kirjoituksensa perusteella sokea vieläkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #42

Sokeita Reetoja taitaa olla paljon jos uskoo että tämän maan asiat pyörii vain kansalaisten ympärillä.
Palkat,verotulot valtiolle kun ei synny kansan mielipiteillä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

JK. Vai miksi Sipiläkin keskittyy pääasiassa elinkeinoelämään ja kansa on vasta kakkostilalla?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Juha, muutoin rautaista asiaa, mutta tuo yksi kohta, Italia ja sen kehitys, jossa on mentävä ytimeen. Kun Italia yhdistettiin noin 150 vuotta sitten, päätösvalta ja sen myötä taloudellinen voima siirtyi/siirrettiin pohjoiseen: tovin pääkaupunkina olivat Torino ja Firenze, sitten Rooma.

Rautateiden rakentaminen ilmentää modernia. Italian ensimmäinen rautatie rakennettiin Napolin alueelle. Kehitys pysähtyi vallan siirryttyä toisaalle alueelta. Sinänsä on totta, että etelä on latifundioiden aluetta. Emme kuitenkaan voi tietää, miten teollistuminen ja liikenneolojen kehittäminen olisi jatkunut, koska historian jos puuttuu, on vain kun. Kehityksen katkaiseminen on silti totta ja senkin tulokset näkyvät Italiassa tässä ja nyt.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Lyhyesti kommenttiisi Italiasta - rautatien rakentaminen merkitsi sitä, että junalla pääsi pois etelä-italiasta. Siis ne, jotka eivät hypänneet amerikan laivaan Napolin satamasta.

Ja EUn/euron tasolla tämähän pätee nytkin - kreikan/espanjan/portugalin/ latvian/liettuan jne. maaseudut tyhjenee eikä pelkästään omiin kasvukeskuksiinsa vaan euroopan kasvukeskuksiin eli iso-britanniaan ja saksaan. Jäljelle jää vanhukset, sairaat ja lapset.

Näin tuottavuuserojen yhteisvaluutta-alue toimii - teoriassa ja käytännössä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #40

Non ho niente da aggiungere (= I rest my case).

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40

Muistan vielä elävästi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) kehui Irlannin tapaa hoitaa kriisiä. Taikatemppu ei tosin ollut ilmainen. Irlanti painoi kuulemma omin päin 51 miljardia euroa talouteensa. Euroopan Keskuspankki antoi "näennäisen" luvan ja siunauksen vasta myöhemmin. Ei sovi unohtaa myöskään sitä, että kriisin ollessa pahimmillaan Irlannista lähti keskimäärin yli 1000 ihmistä viikossa. Suomea pienemmälle valtiolle tuollainen on aikamoinen paukku. Neljän vuoden aikana maasta pakeni yli 300 000 asukasta - kokonainen koulutettu sukupolvi menetettiin. Todennäköisesti se kostautuu vielä jossain vaiheessa.

Sama on nähtävissä mainitsemassasi Kreikassa, Espanjassa, Portugalissa, Puolassa, Italiassa ja varmaan Latviassakin. Ensimmäisenä lähtee koulutettu sukupolvi. He suuntaavat joko merien taakse tai Saksaan. Tutkijoiden mukaan Suomessakin on käynnissä aivovuoto. Maaseudulta tosin varmaan lähtee ihan vain perusduunareita, jotka ovat näppäriä käsistään. Raksoille vauraampiin maihin.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #59

Eikä unohdeta, että tämän kehityksen mahdollistaa yksi EUn perusmantroista, joka on nytkin 'kaikkien' EU-päättäjien erityissuojeluksessa - kansalaisten (=työvoiman) vapaa liikkuvuus.

EU nimenomaan haluaa ja kannustaa, että työvoima liikkuu - unohtui vaan ajatella, kuka pitää huolen ja mitä tapahtuu jäljellejääville ...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siitäkö talous elpyy, että rahan arvoa väkisin alennetaan? Höpö höpö. Tämä maa ei Väyrysen rupumarkkoja enää tarvitse.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Nyt tulee Snellmanilta huipputasoista taloustieteellistä argumentaatiota. Kaikki yhteisvaluuttoihin ja optimaalisiin valuutta-alueisiin keskittyvä tutkimus on turhaa, koska höpö höpö.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sinäpä sen sanoit. Kun talossa on kaksi ekonomistia, on siellä jo vähintään kolme mielipidettä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos vakavasti puhutaan, niin minun mielestäni Euroopan unioni on pakko vääntää keskusjohtoiseksi liittovaltioksi, jossa kaikilla on sama valuutta ja samat säännöt, tai vaihtoehtoisesti lopettaa tämä höpöttäminen, jossa ollaan muka samassa veneessä, mutta ei kuitenkaan oikeasti olla. Se on joko tai - mitään välimuotoa ei ole. Kehitys on ollut niin hidasta, että unioni ehtii romahtaa ennen kuin siitä tulee edes puolivalmis. Eurooppa voisi olla jopa Yhdysvaltoja suurempi sotilas- ja talousmahti. Ja sitähän se Venäjäkin ja muutkin suurvallat pelkäävät Euroopan yhdentymisessä - maailman suurinta ja tehokkainta armeijaa. Joskus visioinkin tuota, että jos EU loisi oman armeijansa, niin integraation ja yhdentymisen vuoksi suomalaisia voisi lähetellä asepalvelukseen tai kouluttajaksi vaikkapa Latviaan tai Ranskaan. Ja sieltä väkeä tänne. Ei sellainen kyllä tule koskaan toteutumaan. Hajoaa koko korttitalo.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaihtoehto B: "lopettaa tämä höpöttäminen, jossa ollaan muka samassa veneessä, mutta ei kuitenkaan oikeasti olla" on se todennäköisin skenaario.

Itse olen jo useaan otteeseen ilmoittautunut tulevan pohjoiseurooppalaisen (valuutta)liiton kannattajaksi.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226999-qe-e...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Eräs (friedman) kirjoitti vastikään uskovansa, että parinkymmenen vuoden päästä EUn pölyttyneitä asiakirjoja ja tyhjiä toimistoja Brysselissä voi käydä katsomassa samaan malliin kuin nyt voi tehdä EFTAn vastaaville Sveitsissä.

EFTA?

Paitsi, että EFTA on edelleenkin olemassa - http://www.efta.int/

Sillä on toimisto ja kaikki. Jäseninä Norja, Sveitsi, Islanti ja Lichtenstein.

(Niille, jotka eivät muista - vuonna 1960 perustettuun EECn ja EUn edeltäjään EFTAan kuului jäsenenä myös Suomi 1986-1995 ja jo sitäkin ennen liitännäisjäsenenä vuonna 1961 allekirjoitetulla FINEFTA-sopimuksella.)

Jotta euron ja EUn tulevaa romahdusta käsittelevä kommentti olisi 'rakentava' on mietittävä, mitäs sen jälkeen.

Paluu EFTAan on yksi mahdollinen ja toivottavakin ratkaisu - se toimi ja toimisi varmasti myös jatkossa ...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vai että on oikein "naurussa pitelemistä" kun samanaikaisesti euron isä, saksalainen Otmar Issing puhuu jo siitä, että euron korttitalo voi romahtaa milloin vain.......Milloinka mooseskin herää?

http://www.businessinsider.com/otmar-issing-analys...

Surullisin terveisin, Ilmari

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tiesitko sitä että jo Santeri Alkiolla oli visio EU ja yhteisestä valuutasta?

Liekö sieltä peräisen tuo?

UKK-päivät /Pm Kiviniemi-10

Jo Kekkonen tiesi mihin kuulumme ja viitoitti tien EU.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paavolla ja hänen perheellään on sen verran pätäkkää, että ei tällaiset kriisit paljoa häntä, hänen lapsiaan tai lapsenlapsiaan kosketa. Moni muu on joutunut silti kärsimään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aholla/Viinasella ym ei ole vai? Tuskin ne kansaa ajatteli kun EU/EMU sopimuksen kuittasi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #64

Tämä teksti ei koskenut Ahoa tai Viinasta, ei Vanhasta eikä Kataista, vaan Paavo Lipposta ja hänen tuoretta mielipidekirjoitustaan. Linkin löydät tekstiin upotettuna.

Tiedän minä, että ihan samalla tavalla se Ahokin vedätti. Ja Viinanen. En minä heistä ole koskaan perustanut, enkä minä Lipposta näistä asioista yksin syytä. Ei silloin voitu tietää, mihin suuntaan rahaunioni kehittyy. Mutta että väittää euron olevan valuuttana virheetön vielä kaiken tämän jälkeen? Se on aika paksua.

"Eduskunnan pöytäkirja 13.6.1994 kertoo EMU-varauman luonteisen asian, kun pääministeri Esko Aho vastasi hallituksensa nimissä Vasemmistoliiton (Claes Andersonin) EU-välikysymykseen. Pääministeri Aho nimittäin ilmoitti eduskunnalle mm:

"Kansalliset päätökset Suomen osallistumisesta EMU:n kolmanteen vaiheeseen tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa. Tämän olemme neuvotteluissa Euroopan unionille ilmoittaneet."

Puheellaan Aho antoi kansanedustajille mielikuvan, että Suomi oli neuvotellut varauman päättää markasta luopumisesta liittymissopimuksen jälkeenkin. Missä neuvotteluissa ja milloin EMU-varauma oli ollut esillä? Turkulainen Viljo Vuoristo ja muutama muu henkilö etsi vastausta kysymykseen.

Pääministeri Esko Aho ja virkamiesneuvottelija Veli Sundbäck olivat EU-neuvottelujen asiantuntijoina syyskuussa 1994 antaneet perustuslakivaliokunnalle neuvoteltaessa todetun EMU-varauman luonteisen lausuman.

Perustuslakivaliokunta antoi saamastaan EMU-varaumasta hallituksen toivoman lausuman, josta seurasi, ettei hallituksen tarvinnut koskaan antaa lakiesitystä Hallitusmuodon 72 §:ään kirjoitetusta Markasta luopumiseksi."

Jorma Jaakola: http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #66

Kansallinen päätös tehtiin eduskunnassa keväällä 1998, juuri kuten luvattiin. Erillistä lakiesitystä yhdestä hallitusmuodon pykälästä ei tarvittu, koska koko Perustuslaki uudistettiin, perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Uudesta perustuslaista poistettiin maininta valuutan nimestä.

Jaakkolan kuvitelmat ovat juridisesti toivottomia. Toinen, moraalinen, asia on, kertoiko pääministeri Aho ennen vuoden 1994 kansanäänestystä, mitä kaikkea unioniin liittyminen merkitsee. Aho, Aho, Aho. Ei Lipponen, eikä kukaan muukaan vuoden 1994 oppositiopoliitikko.

Sillehän ei mitään mahda, että kansa ei ymmärrä yksinkertaisiakaan kysymyksiä. Itse kyllä ymmärsin vuonna 1994, että yhteisvaluuttaan on sitouduttu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #70

Jari-Pekka kirjoitti: "Sillehän ei mitään mahda, että kansa ei ymmärrä yksinkertaisiakaan kysymyksiä. Itse kyllä ymmärsin vuonna 1994, että yhteisvaluuttaan on sitouduttu".

Minä, vuorostani, ymmärsin äänestää vastaan, mutta meitä oli vain 43 %; nuo kaikki muut taisivat olla Hesarin Zhirinovski-pelottelujuttujen pauloissa....Tyylipuhdas suoritus Erkko-talolta.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111432-keij...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #70

Eihän siihen edes olisi tarvittu kansanäänestystä.
Kansa antoi valtakirjan -91 vaaleissa päättää puolestaan.
Eduskunnan enemmistöhän on aina hallituspuolueet,jotka sopimukset teki EU/EMU. .

Sama oli Lissabonin sopimus.Enemmistö eduskunnasta päätti.
Sama on Naton liittyminen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #66

Juu ei koskenut kuin Lipposta.

Kun euro tuli ja se on ongelma.Niin olisiko ongelma jos se poistuisi nyt?
esim.MTK/tuottajien/elintarvike teollisuudelle.

Olisi vain kansalliset maataloustuet ,ne tulisi markkoina ja penneinä.
Ei muita tukia päälle mitä nyt EU tulee.

Pystyisikö elintarvikevienti kilpailemaan markkinoilla,markalla?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #77

Marja-Liisa, sinä tykkäät Lipposesta ja SDP:sta. Se on hienoa ja sinun oikeutesi. Tästä viestiketjusta huomasit silti, etteivät kaikki pidä...Nähty, mikä nähty; koettu, mikä koettu....

T.Liikkuva äänestäjä (mutta, onneksi, ei vielä nukkuva sellainen)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #79

Minäkin pidän SDP:stä, mutta kaltaisenasi liikkuvana äänestäjänä en laske ketään kritiikin ulkopuolelle, mikäli jostain on syytä mainita ja kritisoida. Paavokin olisi voinut pitää mölyt mahassaan - ei pitänyt. Hän olisi voinut tuoda kantansa hieman vähemmän kärjistäen esiin - ei tuonut. Hän olisi voinut hieman spekuloida sillä, tekivätkö he aikoinaan virheen tai mitä olisi voinut tehdä toisin - ei spekuloinut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #79

Sitoutumaton ollut-68 lähtien.

En suosi ketään politikkoa.
Mutta tiedätkö itse mitä EU maa saa enää itse päättää ?
Hyvin vähän.Käskyt tulee EU.
Eu lait ohittaa kansalliset lait.
EU on päätetty:
Sosiaaliturva
eläkkeet
palkat
työttömyyden hoito
työelämä
verot
Velat/BKT
Eri sopimuksilla.
Kilpailukyky sopimus maaliskuu-11 Kiviniemi (5 maata jäi pois,Ruotsi esim.)

Se EU liittyminen taitaa olla se suurin syy ,ei Euro.

Mikä sopii EU suurille maille missä väkimäärä on kymmeniä miljoonia,ei ehkä sovi pienen Suomen 5,4 milj. maahan.
Ranskassa väkiluku n.80 milj. Veronmaksajia myös pikkuisen enemmän kuin täällä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #83

JK.
Eurooppa 2020 sopimus
Kilpailu avattava ulkomaalaisille yrityksille.Valtion ja kuntien palveluihin .

Sitä puuhastelee nyt Berner ja SOTE Rehula.
Aloitti Vanhasen II-hallitus ,joka edm.sopimuksen teki.

Joka aloitti myös EU käskystä julkisenpuolen säästöt.
Kuntauudistus (johon kuuluu myös SOTE ,kuntien yhdistämisen vuoksi)
Koulu-uudistus
Paras-hanke
Varuskuntien lakkautus
Pora I-II-III ohjelma (poliisien vähentäminen)

Jota jatkoi seuraava hallitus-11-15.
Nyt jatkaa Sipilän Graan-Laasoset ym.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Lipponen on oikeassa, kuten ennenkin useimmiten on ollut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Avaatko hieman näkemystäsi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Lipposen hallituskaudella kaikki oli paremmin.

Nyt on pitkään eletty porvarihallitusten kuristuksessa ja tulokset näkyy.

Otetaanpas nyt esimerkiksi tämä Lipposen naurunaihe, eli tämä Ruotsin taqlouden menestys Suomeen nähden.

Kyllähän tämä on ilmiselvä asia että Ruotsissa on kyetty tekemään sellaista talouspolitiikkaa mitä pitää tehdä silloin kun eurossa ollaan, silloin kun asioita ei voi korjata devalvoimalla valuuttaa. Ruotsissa valuutta ei siis ole heikentynyt.

Suomessa, vaikka ollaan eurossa, porvarihallitukset eivät ole pystyneet tekemään sellaista politiikkaa jota eurossa ollessa pitäisi harjoittaa, ja tietenkin muutenkin pitäisi. Suomessa palkkakustannusten on annettu nousta, (mm. Kataisen Sari Sairaanhoitaja-populismi) eikä palkkoja ole siis yritettykään pitää kurissa, sen seurauksena kilpailukyky on kärsinyt.

Suurin virhe mitä tässä asiassa voitaisiin tehdä olisi paluu uppoavaan markkaan, mikä aiheuttaisi uudelleen saman kierteen mikä oli vallalla ennen euro-aikaa, eli palkkojen nousu, mikä johtaisi aina uusiin devalvaatioihin.

Jos rahan arvoa heikennetään uppoavaan valuuttaan siirtymällä, se ei millään tavoin eroa entisestä devalvointikierteestä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #84

Totta. Piipahdin VM sivuilla .Lipposen aikana -95-03 ei herunut yhtään verovapautta,ei verohelpotusta .Ei maatalouteen,ei yrityksille .Eikä tukia nostettu kummallekkaan taholle.
Koska oli velat nekin rahat tarvittiin velkoihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #86

Porvarihallitusten veronalennuspopitiikka ei ole yhtään parantanut kansantaloutta, vaikka näitä rikkaiden veronalennuksia on sillä kovasti yritetty perustella.

Valtiontalouden alijäämä voitaisiin varsin hyvin poistaa siten että köyhien kyykyttämisen lisäksi voitaisiin myös veroja kerätä enemmän niiltä joilla on varaa.

Kilpailukyvyn menettäminen taitaa johtua siitä ettei työväki, myöskin porvareita äänestävä tyoväki, ole luottanut työnantajiin ja porvarihallituksiin ja ovat vaatineet liikaa ja myös saaneet liikaa, mikä ei tietenkään ole pelkästään ammattiliittojen, vaan myös työnantajapuolen vika.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #87

Totta. Nokkelaa on myös se ettei eurokaan ole syypää työttömien kyykytyksessä ,ilmaistyöllä.
Sekin kun on sovittu EU jo-92

Tuota sosiaaliturvan ja työn sovittamista on noudattu Suomi,Tanska ja Britit .

Sekin löytyy eduskunnan sivuilta.Lakivaliokunta-92.
"Kun pyydät hallitukselta sosiaalista tukea,on hallituksella oikeus vaatia työtä vastineeksi sille"!

Mutta vain työttömiltä. Ei Kelasta muita etuuksia,vähennyksiä,lisiä sosiaaliturvaa saavilta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #84

Arto: "Lipposen hallituskaudella kaikki oli paremmin".

Samalla johdonmukaisuudella kaikki oli selvästi paremmin Karjalaisen, Auran, Paasion, Liinamaan, Miettusen, Sorsan, Koiviston ja Holkerin hallituskaudella (Ahon jätin tahallaan pois eikä Lipposesta edes puhuta), koska silloin Suomen asiat olivat vielä ihan oikeasti omassa (devalvaatio)hanskassa. Nyt ollaan, missä haluttiin olla ja (Kylmä-Keken sanoin) nauttikaa nyt.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #90

Kaikilla mainituilla hallituskausilla internetkin oli selvästi nopeampi kuin nykyään, eivätkä suomalaispäättäjät olleet vielä hyökänneet edes Mosuliin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #90

Aina kannattaa yritä johtaa ajatuksia sivuraiteille kun joutuu heikoille keskustelussa.

Tässä puhuttiin nyt valtintalouden hoidosta, eikä muista asioista.

Toki monet muutkin asiat olivat Lipposen kaudella paremmin, mutta varsinaiset hyödyt tulivat esiin myöhempien porvarihallitusten aikana, kuten alhaiset korot ja hintavakaus.

Kaikkia Lipposen ansioita porvarihallitukset eivät sentään ole onnistuneet pilaamaan, vaikka kilpailukyky onkin saatu pilalle, kuten myös valtionbudjetin tasapaino.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #97

Olisiko alkuperäinen sivuraide sittenkin tässä?

Arto: "Lipposen hallituskaudella kaikki oli paremmin" (viesti 84). Oi niitä Nokian aikoja...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #90

YLE kysely-11
Mikä oli parasta aikaa Suomessa?
Enemmistö kansasta vastasi:-80 luku
Sorsa
Manu I
Manu II
Mukana vasemmistopuolueista:
Multa-kepu
SDP
MSP
Komm
Krst.

Porvareita oli vain RKP ja KOK.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #98

JK. Ei oltu EU. Ja Kekkonen piti "tunarit" kurissa.
Porvareiksi muuttui
Kepu-87
MSP=Ps-03
Krst.-03
Vihr.tuli-90 luvulla
Komm. putos pois.
Nyt sdp,vas 2-6 kepu,kok,rkp,vihr,krst,Ps -03-19

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"silloin Suomen asiat olivat vielä ihan oikeasti omassa (devalvaatio)hanskassa."

Juu, silloin asiat olivat keinottelijoiden hanskassa.
Keinottelijoita olivat kansainvälisten sijoittejien lisäksi ihan tavalliset Suomalaiset ulkomaankauppaa käyvät yritykset, jotka nettosivat devalvaatioissa kuin kasinopelissä.

Devalvaatioissa kärsijöinä ovat aina tavalliset palkansaajat ja säästäjät, pelurit kyttää voittoja. Näille pelureille on tietenkin hankalaa kun ei voi enää pelata valuuttakurssien muutoksilla euroalueen sisällä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onneksi nyt tavalliset palkansaajat ja säästäjät eivät enää kärsi....Painajainen on vihdoin ohi. Kiitos, Paavo ja Sauli (sekä Esko Aho)!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kiitos siitä Vanhaselle,Kataiselle,Sipilälle. Kepu 12v Kok 4v.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"silloin Suomen asiat olivat vielä ihan oikeasti omassa (devalvaatio)hanskassa."

Juu, silloin asiat olivat keinottelijoiden hanskassa.
Keinottelijoita olivat kansainvälisten sijoittejien lisäksi ihan tavalliset Suomalaiset ulkomaankauppaa käyvät yritykset, jotka nettosivat devalvaatioissa kuin kasinopelissä.

Devalvaatioissa kärsijöinä ovat aina tavalliset palkansaajat ja säästäjät, pelurit kyttää voittoja. Näille pelureille on tietenkin hankalaa kun ei voi enää pelata valuuttakurssien muutoksilla euroalueen sisällä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Arto vastaappa mitkä puolueet eduskunnassa ei ollut osapuolena EMU/Euroon.

Holkeri ,
Kok,sdp,Msp,Rkp .Kun raha vapautettiin Emu-kokeilua Euroa varten-89

Aho,
Kepu,kok,Rkp,Krst EU/Emu sopimus-92-94

Lipponen,
-sdp,Rkp,kok,vas,krst,vihr..

(Holkeri ,MSP Vistpakka (joka perusti PS Soinin ja U.Leppäsen kanssa)

Oliko niin että joka eduskuntapuolue on osapuolena tuohon ?
Kaikkien hallituspuolueiden äänet on oltava päätöksessä mukana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mutta onhan se nyt aivan hiton ironista, kun demari syyttää porvareita siitä että he olisivat maksaneet ihmisille liikaa palkkaa, vai eikö teistäkin? Harvemmin se näin päin menee.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko? Ilmankos Sipilä ensitöikseen alkoi niitä leikata pakkolailla kiristämällä kätilöitäkin.
Ilmankos se huuteli Lippposta apuun heti hallituskauden alussa. Lipposella oli muuta menoa kuin autella Kepulaisia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paavohan tuossa justiinsa sanoi sen olevan hyvä homma.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mutta onhan se nyt aivan hiton ironista, kun demari syyttää porvareita siitä että he olisivat maksaneet ihmisille liikaa palkkaa, vai eikö teistäkin? Harvemmin se näin päin menee."

Työnantajahan sen palkan maksaa, eikä Lipponen.
Kyllä se syy pitää laittaa sinne minne se kuuluu.

Ei ole hyvää liiketoimintaa maksaa palkkaa enemmän kuin mitä olisi vara maksaa.

Yhteiskunnankin kannalta se on huono juttu että maksetaan liikaa palkkaa.
Yksityisen työnantajan kannattaa tietenkin joissain tapauksissa maksaa enemmän, mutta jos korotukset tehdään yleissitovina, niin kaikilla ei olisi vara maksaa yhtä paljon ja juuri se merkitsee työpaikkojen vähenemistä pitkällä tähtäimellä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Turhaan sinä minulle julistat, vaan laita tuo sähköpostilla Lipposelle. Hän tuossa tekstissään sanoo, että porvarihallituksen aikaansaannosta se, että palkat ovat nousseet liian nopeaa ja sitä myöten kilpailukyky on menetetty. Minustakin tuossa on pieni logiikkavirhe, vaikka tietysti julkisen sektorin palkkojen kiriminen on vaikuttanut yksityiseen sektoriinkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #134

"Minustakin tuossa on pieni logiikkavirhe, vaikka tietysti julkisen sektorin palkkojen kiriminen on vaikuttanut yksityiseen sektoriinkin."

On siinä tavallaan logiikkavirhe, mutta toisaalta pääministeri on, tai ainakin kuuluisi olla kansakunnan johtaja myös sellaisissa asioissa jotka eivät suoraan hänen virkavaltaansa kuulu.

Pääministerin ja hallituksen pitäisi yrittää vaikuttaa asioihin jotka ovat valtakunnan kannalta merkittäviä yrittämällä vaikuttaa niiden päätöksentekoon joille päätöksenteko virallisesti kuuluu.

Lipposen aikana palkkojen korottamista pyrittiin Lipposen toimesta hillitsemään.
Varsinkin Katainen, valtiovarainministerikaudellaan, oli sidottu vaalilupauksiinsa Sari- Sairaanhoitajille, mistä syystä julkisen sektorin palkkakehitys yleiselläkin tasolla pääsi käsistä. Vaikka silloin oli Lipposen kausien jäljeltä vielä jakovaraa, tämä kokoomuksen linja oli virhe.

Suomi maksoi kovan hinnan Jyrki Kataisen hallituskaudesta, kun hän palkitsi kokoomuksen uusia äänestäjiä, pienipalkkaisia, lähinnä julkisella sektorilla työskenteleviä, akateemisia naisia. Kun tähän lisätään vielä isopalkkaisten kokoomusäänestäjien veronkevennykset, niin valtion budjettivaje on hyvin suuressa määrin kokoomuksen ja Jyrki Kataisen aikaansaannosta.

Juha Sipilä on pannut kaiken peliin jotta palkkakehitys saataisiin raiteilleen ja on siinä vähän jo onnistunutkin, mutta jotta verotus saataisiin kohdalleen, eli valtion tulot sen menoja vastaaviksi, verotus pitäisi palauttaa oikealle tasolle ja siihen tarvittaisiin kyllä vasemmistolaisempaa ajattelua.

Äänestäjiään palkitsevat oikeistopuolueet eivät koskaan pysty tarvittaviin veronkorotuksiin, he vain leikkaavat köyhiltä, mutta eivät kuitenkaan tarpeeksi.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

NIIN TUO KIKY VAI kikukohan se oli!... Hesari/m-pide 13.1.MOT.

Pyrkiiköhän Mooses tulevaan punamustaan ministeriksi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepu/kok "Kiky" -03-09
Lipposelta velkaa enää 65 mrd/ Ylijäämää 3 Mrd
Nousukausi -03-09 Suomi 9 rikkain valtio.
Nousiko palkat? Peruttiinko Ahon "väliaikaiset" leikkaukset Kelan tuista ja eläkkeistä?
-Kun vielä nytkin Kepu-Kela puhuu toisaikaisesta toimeentulotuesta,se toisaikainen on kesänyt 24 vuotta /leipäjono vain pitenee ja työttömyys on yhä korkea.

-03-16 Palkkamalttia/ 0 sopimusta on koko aika vaadittu.

Silti veroja ja maksuja on yrityksiltä poistettu koko ajan .

-09 Kepu/kok lähtikin sitten pelastamaan EU pankkeja ,otti velkaa -08-10.
Kenen hyväksi kepu/kok toimii?
Kansanko?

" Näin Suomi tekee Rahaa"! (Kreikan lainoilla)
Matti Vanhanen Brysseli 20.5-10
US
Joko aletaan tienata Kreikan III-tukipaketin 86 Mrd. jälkeen ?

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

EU:n liityttiin Lipposen puoluetoveri Koiviston johdolla Venäjän pelossa naivisti hakien sieltä turvaa pelottavaa Venäjää vastaan. Nimen omaan naivisti ajatellen että kyllä ne siellä Brysselissä meille turvaa tarjoavat. Samaa jatkumoa euroon mukaan meno. Naivisti ajatellaan että kyllä se euro takaa Suomen hyvinvoinnin. Poliitikot ovat olleet naiveja ja taloudelliaen eliitin vietävissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EU/EMU/EKP:n finanssiauervaarat kusettivat liittymiskuumeessa olevia, tyhmiä €uromaanikkoja ja EUfoorikkoja ikuisiksi lypsylehmikseen. On nyt myöhäistä selitellä ja parkua, kun on vetelät pöksyissä tai byxoreissa. Sitä saa mitä tilaa! Missä on isänmaallisuus ja terve järki? EU:n pykäläviidakosssako?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EY/EU liityttiin kylmänsodan aikana Yllätys NATON takia.

EU/Maasrichtin sopimus-92-94
Pilari II =Yhteinen puolustus
Neukut/Varsovanliitto/Länsi/Nato.

Vai miksi luulit että EU perustettiin II- maailmansodan jälkeen?

Miksiköhän Ps T.Sonilta lipsahti:" Se on niin vaikeata,kun Kreikan vipeissä on se turvallisuusuhkakin kyseessä"!

Mitäs se Ps Niinistö puuhailee nyt? Mitäs se RKP "Harry-Potteri puuhaili (Islannin lennot)

Mitäs se Vanhanen puuhaili Lissabonin sopimuksessa? (Nato/Suomi/Viro/baltianmaat)

Olisko se turvallisuusriski ollut kaikein keskeisin asia EU/Eurossa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Devalvaatiossa tapahtuu tulonsiirto palkansaajilta pääomalle, tämän tosiasian palkansaajien on syytä pitää mielessä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan demarit siinä mielessä hyvä puolue, että viime kaudellakin ajattelivat rikkaita ja pudottivat reilusti yhteisöveroa Kokoomuksen kanssa.

Ei mitään valittamista ollut silloin, että kyllä se oikea porvareiden ystävä on demarit. Varallisuusverokin meni Heinäluoman aikaan pois.

Kyllä kannattaisi porvareiden siirtyä äänestämään demareita, ne ovat aina köyhän, eiku rikkaan puolella. :)

Lipponen on oiva esimerkki ''oikeasta'' demarista, sellaisia tämä maa tarvitsee lisää, eihän Mooses voi olla väärässä.

Poliittinen historia on siitä kivaa, että sieltä löytyy aian omalle mielelle sopivia sanontoja. Papereita kun kaivaa,niin aina on vika jossain toisessa.

Aivan sama mitä on tapahtunut, mutta kun joku kertoisi, miten tästä eteenpäin, se kiinnostaa ehkä hiukan enemmän kuin historia.

Oppositiossa tuntuu olevan suuri viisaus(taas kerran), joten toivotaan, että demarit voittavat vaalit ja pelastavat Suomen talouden. Sitähän me kaikki toivomme, että kurjuus loppuu ja Suomi nousee.

Antti Rinne on varmasti se uusi Mooses, joka tyhmän kansan johdattaa valoon.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Antti Rinteellä kun on vankkaa kokemmusta talousasioissa Wikipedian mukaan: (KOHTA YKSITYISELÄMÄ)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Rinne

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikö aloituksen tekijä muistuttanut että keskustelu koski Lipposta ?

Tee Rinteestä oma aloitus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä Rinteestä varmasti aivan hyvä pääministeri tulee. Tai ainakin minä uskon näin. Tietysti se riippuu vähän siitäkin, minkälaisia hallituskumppaneita demarit saavat matkaan, kun sen aika koittaa. Edellisen hallituksen kaltaista sixpäkkiä en toivo näkeväni enää koskaan. En koskaan. Se oli kevyesti historiamme toivottomin hallitus.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TOSI ON! TÄMÄ SIXPÄKKI. Ja muu "sateenkaaripuuhastelu".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Kok,Rkp,krst,vihr 4-2 sdp,vas pulueet vastakkain . Siinä voi miettiä keiden puolueiden edut oli enemmän tapetilla.

Kun Ministerivaliokunnassa yhdessä sovitaan asiat,jos äänestyksessä äänet menee tasan niin pääministerin kanta voittaa.

Ja se "varmasti" kallistui vasemmiston puolelle Kokoomuksella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Onhan demarit siinä mielessä hyvä puolue, että viime kaudellakin ajattelivat rikkaita ja pudottivat reilusti yhteisöveroa Kokoomuksen kanssa.

Etenkin kun yhteisöveron alennus oli EK/T.Honkavaara/VM-Hetemäki Vanhasen -09 asettaman työryhmän valmistama ja EK/ Kepu,kok,Rkp,vihr. aloite.

Palautui lausuntakierrokselta Kataisen kok,rkp,vihr krst-vas,sdp aikana eduskunnan päätettäväksi.

SDP yhtenä puolueena EI siis siitä päättänyt vaan eduskunnan enemmistö.

Koska porvaripuolueet olisi demareiden kanssa köyhimpien puolella jotta enemmistöllä se menisi läpi?
Eikö se Alkio-puolue aja köyhien asioita Aho/Sipilästä lähtien Kok/rkp ja Kok/Ps kanssa nytkin?

JK.
Tuoppa vuosiluku näytille milloin SDP on ollut 101 kansanedustajaa ,enemmistö päättämässä yksin köyhimpien ja eläkeläisten asioista -91-15

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onhan demarit siinä mielessä hyvä puolue, että viime kaudellakin ajattelivat rikkaita ja pudottivat reilusti yhteisöveroa Kokoomuksen kanssa."

Minä en ole ihan varma siitä että tiedän mitä yhteisövero on, mutta kuvittelen että yhteisöveron alentaminen merkitsee yritysten suosimista. Rikkaiden suosimista taas on tämä isotuloisten ja rikkaiden ihmisten yhteiskunnallisen vastuun pienentäminen.

Toki yhteisöveron alentaminen suosii myös rikkaita sijoitusten kautta, mutta tässä yhteiskuntajärjestelmässä sijoitukset ovat elintärkeitä tyopaikkojen ja valtion verotulojen kannalta ja kyllä tässä systeemissä yrityksiä on pakko suosia, jos halutaan että kansalaisilla on töitä ja valtiolla verotuloja.

Yrityksiltä on turha mankua isänmaallisuutta, ne kamppailevat olemassaolostaan globaaleilla markkinoilla. Tänä päivänä yritykset ovat syntyessään globaaleja, koska maailma on nyt sellainen.

Globaalissa maailmantaloudessa yritykset ja investoinnit hakeutuvat sinne missä toiminta on kannattavinta ja suomalaisten pitää huolehtia siitä että Suomessa yrittäjyys kannattaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #148

No jos yhteisöveroa alennettiin laman takia jo Lipposen/Salen aikana
Vanhasen II-hallituksen aikana ja Kataisen hallituksen aikana (josta edel.hallitus oli jo sopinut-09)
niin olikohan kyse kilpailukyvystä? Hinnoilla.

Kataisen aikaisella poistolla katettiin myös Rikki-direktiivistä aiheutuvat kulut,vientiyrityksiltä ja meriteollisuudelta.
Vaarana olisi ollut tuhansien työpaikkojen menetys,kun kustannukset olisi noussut edm,direktiivin takia.

Eikös sitä investointi jo löytynyt sellu-tehtaissa ,juuri tuon takia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #148

Minä haluan yleiseurooppalaisen yhteisöverotuskäytännön. Se on oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa eli liittovaltiokehitystä. Eivät sitä työmarkkinajärjestöt vastusta vaan nationalistit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #153

Kannatetan.
Euroopassa olisi syytä laittaa yritykset samalle viivalle,
tässäkin asiassa, kuten muissakin asioissa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mitä tapahtuu sitten kun tämä Euro rysähtää ?

Näinkö:BBC HARDtalK Greek Finance Minister Yannis Varoufakis.

https://www.youtube.com/watch?v=nYS2BlrjqKQ

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tänä vuonna vietetään monen sellaisen blogiavauksen kymmenvuotisjuhlaa, jossa julistettiin, että euro on romahtanut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eikähän nyt ihan vielä. Pari vuotta menee. Kymmenen vuotta sitten suihkulähteistä tuli vielä shamppanjaa ja talonmiehetkin ajelivat limusiineilla töihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #133

Siinä olet oikeassa, että talousviisaiden mainstream rupesi uhoamaan romahduksesta melko tasan kahdeksan vuotta sitten, vedoten toki aiempiin ennustajiin:

http://tapnewswire.com/2009/01/germany-tells-irela...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #135

Unohdin sanan 'jos'...

Olli Pusa (vakuutus-matemaatikko) mainitsi YLEllä tai FBssä, että seurauksia on vaikea ennustaa, jos EU hajoaisi osiin. Ketkä hyötyy ja keille on haittaa, jos EU hajoaa vaikka es pienemmäksi ?

Ketkä hyötyvät, jos EU jatkaa liittovaltioksi ?

Miten käy köyhien työttömien ja eläkeläisten kummassakin tapauksessa ?

Miten pankit kestävät ?

Miten pörssikursseille käy ?

Kuinka maailman markkinat heiluu ?

Etc.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #138

"Ketkä hyötyvät, jos EU jatkaa liittovaltioksi ?"

Kaikki hyötyisivät, ennenkaikkea eurooppalaiset hyötyisivät.

Trumpille ja Putinille se olisi takaisku,
ennenkaikkea heidän suurvaltahaaveilleen,
koska niiden olisi vaikeampaa laajentaa omaa valtapiiriään
Eurooppalaisten pikkuvaltioiden kustannuksella.

Euroopan pirstojat ovat Euroopan pahin uhka,
paljon pahempi uhka kuin Putin ja Trump,
tai Turkki, Lähi-Itä ja Afrikka.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #138

Ketkä hyötyvät EU?

Samat kuin USA Globaalissa markkinataloudessa.

Samoin täällä .Jos USA tilattiin konsulttifirma MacKinsey tekemään hallitusohjelmia-07 ja -11 hallituskausille,jota nyt Sipiläkin jatkaa.
Niin ketähän on niissä ajateltu -07-19 aikana?

Jos Suomen varallisuuden omistaa 14-16% kansasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #151

"Jos Suomen varallisuuden omistaa 14-16% kansasta."

Minusta on turha murehtia kuka omistaa investointihyödykkeet, kuten tehtaat, laivat, koneet kuljetusvälineet jne. Tavalliselle kuluttajalle niiden omistamisesta ei ole iloa.

Tavalliselle duunarille ja kuluttajalle tuotantohyödykkeistä on kuitenkin hyötyä siinä mielessä että ne mahdollistavat työllistymisen. Jos siis joku haluaa omistaa tuotantohyödykkeitä, niin olkaamme tyytyväisiä.

Toki jokainen kuluttajakin voi omistaa tonneilla tai kymppitonneilla tuotantovälineitä, mutta ne ovat lähinnä sijoitusvarallisuutta, jonka tarkoitus on säilyttää arvoa, eikä suinkaan luoda työpaikkoja.

Ne 14-16% jotka omistavat tuotantovälineet varmistavat sillä tavalla sen että meillä muilla on työpaikkoja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #151

Jos noin olisi, niin Suomessa omistus olisi jakautunut tasaisemmin kuin missään muussa länsimaassa. Saattaa ollakin. Yhdysvalloissa tusina henkilöä omistaa enemmän kuin varattomin 100 miljoonaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ja Suomi sen vanavedessä...Tulonsiirtounioni tulee , oletko valmis?

http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229362-tu...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Tulonsiirto tuleee, oletko valmis" Kyllä, jos sillä taataan, ettei kolme pientä pojan-poikaani joudu kokemaan niitä sodan julmuuksia mitä oma isäni joutui aikoinaan kokemaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin sanottu, Arto. Arvostan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuinka moni eurofanstuttelija pystyy todistamaan että markalla meni huonommin kuin eurolla? Puhutaan nyt Suomen talouden tilasta yleisesti ja kansalaisten hyvinvoinnista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Porvarihallitusten toistuvista virheistä
ja epäonnistumisista huolimatta
euroaikana on mennyt paljon paremmin
kuin vanhan mummonmarkan aikaan.

Toki muuta voi väittää.
Voidaan väittää jopa ettei holocaustia koskaan ollut.
Se ei vain pidä paikkaansa.
Se on vain todellisuuspakoa.

En langettaisi todellisuuspaosta mitään tuomioita,
sillä onhan jokaisella oikeus elää omassa kuplassaan,
omassa keinotodellisuudessaan,
jos niin haluaa.

Keinotodellisuuden julistaminen ja sen totena esittäminen
on kyllä jonkinverran arveluttavaa ja vaarallistakin,
mutta ei se mielestäni tuomittava rikos ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"euroaikana on mennyt paljon paremmin
kuin vanhan mummonmarkan aikaan."

Väittää voi mitä tahansa, Onko nyt suomalaisilla työtä ja toimeentuloa? Onko yhteiskunta rikkaampi kuin markka-aikana? Mitenkä leipäjonot entäs yhteiskunnan infraa joka on lähes koukonaan rakennettu markka-aikana eikä sitä ole varaa ylläpitää euroilla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #155

90-luvun laman leipäjonot olivat ihan toista kuin mikään nykyään. Millähän infralla Makkonenkin keskusteli internetissä 20 vuotta sitten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #156

"90-luvun laman leipäjonot"

Olivat lyhytaikaisia ja johtuivat vahvan markan polittikasta jolla Suomi saatettiin eurokuntoon yhteiseurooppalaisella kiinteällä valuuttakurssilla (ecu).

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #156

Mulla oli modeemi 56kbps ja IRC keskusteluun. Vähän myöhemmin tullut ISDN 128 kbps räjäytti kyllä pankin. Aurinkolasit tarvitsi, kun vauhti sokaisi.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #156
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Päivi toiminut haamukirjoittajana HS;n mielipiteessä, Paavolla lukihäiriö oikoluettaessa, sitä se ikä tekee.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Tämä asia ei ole niin yksinkertainen. Vahvan markan politiikka 1980-luvun lopulla ja samaan aikaan rahamarkkinoiden vapautus. Valuuttalainoja suorastaan tyrkytettiin yrittäjille vahvan markan avulla. Se tuntui halvalta lainalta. Pankinjohtajat kilpailivat kenellä on suurin prosentuaalinen antolainauksen kasvu. Suomea ajettiin eurokuntoon Mauno Koiviston johdolla apulaisinaan Paavo Lipponen, Erkki Liikanen ja Harri Holkeri. Näinhän tapahtui tosiasiassa vetämättä tähän mitään pöytäkirjaotteita ja lakipykäliä, joita niitäkin käsiteltiin tavoitteen mukaisesti.

Tässähän tapahtui se suurin virhe, lähes kaikki ongelmat kasautuivat ja niitä ei enää pystynyt purkamaan muuten kuin markan vapauttamisella kellumaan joten se devalvoitui ja valuuttalainaiset velalliset kärsivät.

"että silloin 90-luvulla Suomi nousi nimenomaan Suomen kahden devalvaation kautta. Meidän tuotteemme halpenivat 30 prosenttia. Mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että joku sen maksoi – sen maksoivat velalliset, Niinistö sanoi."

Maksumiehinä oli koko kansa, mutta devalvoituminen lisäsi heti työtä Suomeen. Konkurssin tehneet yrittäjät maksoivat, osa hengellään. Pankit pelastettiin yrittäjien ja velallisten kustannuksella joka oli virhe devalvoitumisen jälkihoidossa.

Euroon siirtyminen oli virhe Suomen osalta. Tämä pitäisi rehellisesti Paavo Lipposenkin myöntää.

Suomi ei ole Saksa vaikka se yritti 1987-91 toteuttaa samaa politiikkaa Koiviston ja Holkerin johdolla. Nythän euro on devalvoitunut muihin valtavaluuttoihin verrattuna ja pikkuisen helpottaa, mutta riittääkö se vielä Suomelle tällä lähes tehottomalla kiky-sopimuksella? Siinä on tämän päivän strateginen valinnan paikka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset