Sote-ratkaisu löytyi sopivasti pyhiksi

Hallitus onnistui keskiviikkoiltana tekemään ratkaisun maakunta-, sote- ja valinnanvapauskysymykseensä. Kokonaisuudesta tiedotettiin eilen hieman kello kahdeksan jälkeen. Iltalehden saamien tietojen mukaan neuvottelut ovat olleet vaikeat, sillä aikataulut ovat pettäneet moneen kertaan ja haastetta on kuulemma riittänyt reippaanlaisesti vielä tänäänkin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi neuvotteluista poistuessaan olevansa tyytyväinen ratkaisuun. Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois 297 kunnalta 18 maakunnalle. Lisäksi yritysten roolia palveluiden tuottajana kasvatetaan niin sanotun valinnanvapauden myötä. Toisin sanoen palveluiden tuottaminen siirtyy kokoomuslaisten luotsaamille Attendo MedOnelle, Mehiläiselle ja Terveystalolle.

Tietystihän muutkin voivat halutessaan yrittää, mutta ahtaaksi tulevat epäilemättä pienten klinikoiden markkinat tulevaisuudessa käymään.

Lait palveluiden järjestämisestä ja maakuntien perustamisesta ovat jo käyneet lausuntokierroksella, kun taas hallituksen kaavailemasta valinnanvapaudesta tiedetään vielä melko vähän. Luit aivan oikein. Puhuin jo kolmannen kerran valinnanvapaudesta, sillä ei lehdissä paljoa muusta enää kirjoitetakaan. Sote-uudistukseen halutaan väkisinkin liittää mukaan mielleyhtymät valinnanvapaudesta. Keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa valinnanvapaudesta puhui erityisen hartaasti sisäministeri Paula Risikko (kok), joka hehkutti jopa "nelinkertaista mahdollisuutta valita". Tässähän menee kohta sormi suuhun.

Tällä hetkellä on kuitenkin hyvin epävarmaa, paljonko tämä nelinkertainen mahdollisuutemme tulee meille maksamaan. Sote-uudistuksen alkuperäisenä tavoitteenahan oli hillitä kustannusten kasvua hurjalla kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ei kuitenkaan osannut vastata vakuuttavasti siihen, mistä nämä säästöt tulevat syntymään. Hän myönsi kysyttäessä, että valinnanvapauden myötä menot tulevat perustason palveluiden osalta kasvamaan, mutta vakuutti samassa yhteydessä, että erityistasolta saatavat säästöt eivät ole ”pelkästään uskon asia”.

No mutta kai se turha byrokratia sentään kuitenkin katoaa?

Hankala sanoa. Tavallaan on hienoa, että vastuu siirtyy kunnilta maakunnille ja kasaantuu näin ollen pienemmälle tontille, mutta teoria ja käytäntö voivat olla kovin erilaisia. Valinnanvapausmalli, joka perustuu monen eri palveluntuottajan ketjuun, saattaa pahimmassa tapauksessa pirstoa järjestelmää entisestään ja hankaloittaa yhteistyötä eri hoitoketjujen välillä. Tässä vaiheessa valinnanvapaus on mainittu jo niin monta kertaa eri yhteyksissä, että minäkin olen kohta myyty. Tämähän kuulostaa melkein tilaustyöltä. Samaan valinnanvapautta koskevaan mantraan törmää Iso-Britanniassa, Kanadassa ja Ruotsissa.

Ikuisena pessimistinä en voinut olla pohtimatta yllättävän ratkaisun ajankohtaa. Saksassa vaikeat päätökset ilmoitetaan aina futisturnausten aikaan, kun ihmisillä on muut asiat mielessä, eikä ketään kiinosta politiikka puupennin vertaa. Suomessa se taitaa sitten olla jääkiekko, juhannus ja joulunpyhät. Sote-ratkaisu piti saada nopeasti valmiiksi, jotta voitaisiin hiljentyä juhlan viettoon. Eduskunta kokoontuu seuraavan kerran 1. helmikuuta 2017. Toivottavasti arvon edustajat perehtyvät huolella hallituksen ratkaisuun 40 päivää kestävän joululomansa aikana. Kyllä siinä kinkunsulattelun ohessa joutaa pari ajatusta tällekin uhrata.

Ylen Tiina Merikannon loistavan ”Alkuperäiset soten tavoitteet vaarassa – tulossa on varsinainen jouluhimmeli” – analyysin löydät tämän linkin takaa.

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu