Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Posti panee taas parastaan

  • kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki
    kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki

Lähes miljardin verran pätäkkää logistiikkasekoiluissaan kadottanut Posti (ent. Itella) on valottanut kunnianhimoisia suunnitelmiaan. 

Posti aikoo tulevaisuudessa laajentaa toimintaansa myös vanhusten ulkoiluttamispalveluihin, hoiva-alueelle sekä kiinteistöpuolelle ja turvallisuusalalle. Posti leikkaa jo nyt nurmikot, hoitaa puutarhan, auraa lumet, siivoaa huushollin ja vaihtaa vaipat, jos vain kehtaat kysyä. Toisinaan saattavat mokomat tuoda kirjeet ja paketitkin kotiin. 

Postilla on myös jatkosuunnitelmia uusien palveluiden tarjoamisesta asiakkaille, joista ei vielä toistaiseksi hihkuta julkisuuteen. Torilla kuitenkin tiedettiin sen verran kertoa, että tulevaisuudessa Posti alkaa kouluttamaan myös astronautteja ja rallikuskeja. Tärkeintä on tarjota monipuolisia palveluita. 

Televisiokanava MTV:n Kymmenen Uutisissa vieraillut Postin aluepäällikkö Eikka Urpilainen vakuutti kuitenkin, että postin kuljettaminen ja jakaminen on edelleen Postin ydinliiketoimintaa, vaikka aina ei välttämättä siltä tuntuisikaan. Samassa yhteydessä Urpilainen rauhoitteli tyytymättömiä asiakkaita ja lupasi joulupostin ennättävän postinjakelun ongelmista huolimatta perille. Postinjakelusta tehdyt valitukset ovat kaksinkertaistuneet kuluneena vuona.

Urpilaisen mukaan luovuus on välttämätöntä, koska Postin volyymin odotetaan vähenevän kymmenenprosenttia tulevaisuudessa. Postin on pakko hankkia uusia liiketoimintoja. 

Vielä kun joku toisi postikortit ja kirjeet perille, niin kyllä meidän kelpaisi olla. 

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole levinnyt tietoa siitä, joutuvatko Postin monitoimikoneet työskentelemään vanhalla palkallaan, vaikka heidän työtoimenkuvaansa kuuluisikin tarjoilla erilaisia hoivapalveluita ihmisille, vai onko superkantajille luvassa työehtosopimusten mukainen roima palkankorotus. Henkilökohtaisesti minulla ainakin on  ehtinyt käymään vähän sääliksi Postin sanelupolitiikan edessä raatavaa henkilökuntaa. Tuoreessa muistissani on edelleen heidän lävitse käymänsä mittavat irtisanomiset, joiden yhteydessä vakinaista henkilökuntaa korvattiin vuokratyövoimalla ja yhtiön johto päätettiin palkita ruhtinaallisesti.

Lähtökohtaisestihan ajatus palveluiden laajentamisesta ei ole huono, jos huomioidaan myös syrjäseutujen katoavat ja heikentyneet palvelut, mutta tällaiset toiminnan laajennukset tulevat vaatimaan paljon käytännön uudistuksia. Tikunnokassa ei ole enää pelkästään vuokratyövoimalla korvattavien postinkantajien työpaikat, jotka lähihoitajat tulevat heiltä epäilemättä pienissä kunnissa viemään, vaan koko suomalainen, ammattisuojaan perustuva järjestelmämme. Posti on aloittamassa suomalaisen pioneeriprojektin, jossa jokaisesta halutaan tehdä oman elämänsä yksityisyrittäjä, jota voidaan halutessa pompotella joustavien työehtosopimusten nojalla työhön kuin työhön. 

Aluepäällikkö Urpilaisenkin mainitsema Postin volyymin lasku tuskin tulee johtumaan pelkästään kovenevasta kilpailusta ja postilainsäädännön uudistuksesta, vaan palveluiden tason heikkenemisestä. Kun olen seurannut heidän viime aikaisia sekoiluja, joissa kokonaisia lehtipainoksia on hukkunut ja kortitkin ovat päätyneet jonnekin päin Itä-Timoria, niin olen tullut siihen tulokseen, että se volyymi laskee ennen kaikkea epäluotettavan ja kehnon palvelun johdosta. Posti ei toteuta enää kovinkaan hyvin sen tärkeintä ja ainoaa yhteiskunnallista tehtävää eli postinjakoa. Ilmeisesti postilaiset eivät oppineet mitään Itellan parin vuoden takaisista logistiikkasekoiluista. Ei niin yhtään mitään.

 

      Lisää aiheesta,

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olisipa mukava tietää, että paljon näitä "ruohonleikkuupalveluita" käyttäneitä asiakkaita loppujen lopuksi viime kesänä oli, kun Urpilainen tuossa haastattelussaan kertoo heidän olleen erittäin tyytyväisiä palveluun. Liekö niin, että pelkästään Postin oma johto ja heidän kaverinsa käyttivät näitä palveluita. Eikö ne ollut melko kalliitakin?

Olisi myös mukava tietää, miten nämä muuttuvat työtoimenkuvat näkyvät työntekijöiden palkoissa, vai palkataanko pävän pestiin vuokrafirman kautta aina uusi mies puuhailemaan?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Facebookista lainattua,

"Ihan kyllä postitoimistossa asioidessakin pystyy ymmärtämään, kuinka sekavasti kaikki logistiikka on ihan siitä aspasta lähtien kyseisessä putiikissa hoidettu. Ja koska prosessit on sekavia, ovat ne varmastikin myös kalliita. Näin on valitettava tilanne on epäilemättä monessa muussakin yrityksessä, mutta Postin kohdalla se päätoimiala on kuitenkin LOGISTIIKKA."

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Lienee mahdoton ajatus pysyä mallissa, jossa Posti hoitaa postin ja pakettien kuljetuksen vastaanottajalle. Yhteiskunnan peruspalvelu ilman tuottovaatimuksia.

Hoitais vaan niitä kirjeitä ja paketteja. Keep it simple stupid -periaatteella usein syntyy toimiva palvelu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hollannissa posti alkoi laajentaa toimialuettaan jo viitisentoista vuotta sitten alkamalla tarjota mm. autovuokrauspalveluja.

Muuan amerikkalainen kolleegani, jonka tapasin Hollannissa erään matkan yhteydessä mainitsi, että hänen pitäisi vuokrata auto viikoksi. Kerroin hänelle, että hän voisi tehdä sen lähellä olevassa postitoimistossa.

Hän löi otsaansa kämmenellään ja totesi: "Postitoimistossa! Niinpä tietenkin. Miksi en heti sitä tullut ajatelleeksi?" (Oli ilmeisesti jo oppinut kuinka moni asia oli toisin jenkkeihin verrattuna.)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mihinpä me kohta enää muita yrityksiä tarvimmekaan, kun posti pystyy kyllä hoitamaan kaiken.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Posti voisi hoitaa maanpuolustuksenkin.

Alueellinen puolustusmallimme on kuin tehty postilaisille, jotka ovat jo valmiiksi levittäytyneet pitkin maatamme erilaisiin vihollista hämääviin peitetehtäviin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset