Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Onko Ylen tiedotus kompromettoitunut? - Toimittajat jättävät laivan

  • kuva: yle.fi
    kuva: yle.fi

Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen irtisanoutui tänään tehtävistään. Eronen kertoi asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa näkemyserot sananvapaudesta päätoimittajan kanssa ovat liian suuret. 

Eronen on arvostellut vime aikoina kovasanaisesti yhtiön toimintakulttuuria. Hän myös kirjoitti Ylen hallintoneuvoston eilisen kokouksen jälkeen, että hallintoneuvosto vaikuttaa journalistisesti arvioiden kuurolta, sokealta ja halvaantuneelta.

Hieman Erosen ilmoituksen jälkeen pääministeri Juha Sipilän (kesk) pommituksen alle joutunut toimittaja Salla Vuorikoski ilmoitti myös niin ikään eroavansa. Vuorikoski ilmoitti asiasta Facebook-päivityksessään, jossa hän kuitenkin vakuutti, että taustalla ei ole painostusta irtisanoutumiseen. Vuorikosken mukaan ongelmat koskevat journalismin riippumattomuutta ja yleisön oikeuksien toteutumista.

- Viime aikojen ja kuluneen vuoden tapahtumat ovat osoittaneet, että Ylessä on perustavanlaatuisia ongelmia ratkottavana. Ne koskevat journalismin ydinaluetta - riippumattomuutta ja yleisönä toimivien rahoittajien oikeuksien toteutumista, Vuorikoski latasi päivityksessään.

Toimittaja Susanne Päivärinta puolestaan twiittasi viime viikonloppuna hyvin suorasukaisesti työnantajastaan Ylestä. Twiitissään hän antoi ymmärtää, että työskentely työnantajan kanssa ei ole ollut niin helppoa kuin yleisesti kuvitellaan.

- Ilman suurta katsojamäärää ja katsojien tukea olisin sanonut jo vuosia sitten: pitäkää tunkkinne, hän latasi pääministeri Sipilää kopioiden.

Nähtäväksi jää onko Päivärinnankin lähtölaskenta alkanut. Ylen entinen politiikan toimituksen esimies ja sittemmin erikoistoimittajana toiminut Pekka Ervastihan sai lähteä jo viime kesänä. Ervasti on ollut vaitonainen eronsa syistä.

Julkisuuteen vuotaineiden tietojen mukaan Ervasti olisi solminut eroaan sekä hyllytettyjä juttuja koskevan vaitiolosopimuksen Ylen kanssa.

Ervastin tavoin myös kohua herättäneen Yle-muistion tehnyt SDP:n nykyinen kansanedustaja Timo Harakka maksettiin erosopimuksen yhteydessä hiljaiseksi, jotta tämä ei puhuisi irtisanomisiin johtaneista syistä julkisesti. 

- Sen verran voin kuitenkin sanoa, että oma uskoni Ylen journalismiin, josta olin ennen hyvin ylpeä, alkoi horjua kesällä 2011, Harakka totesi taannoin Demokraatti -lehden haastattelussa.

Kerrassaan omituinen toimintatapa julkiselta työnantajalta. Ehkäpä Ylen pinnan alla on paljon enemmän kuin meille lukijoille annetaan ymmärtää.  Ja ehkä siitä tietävät toimittajat maksetaan eron yhteydessä hiljaiseksi. Tämä asettaa Ylen toiminnan puolueettomana tiedonvälittäjänä melko kyseenalaiseksi.

 

    Lisää aiheesta, 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (153 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ylen sivuilla vallitsee täyshiljaisuus koko asiasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohtivat varmaan, että miten hitossa tässä nyt näin kävi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Myös YLE:n toimittajat ovat omilla sympatioillaan ja antipatioillaan hissukseen syöneet uskottavuuspääomaansa valikoivuudellaan, painotuksillaan, kehonkielellään, piikittelyillään, jopa agendamaisella vaikenemisellaan.

Tässä pieni esimerkki, jossa 8 vuotta ahertaneen presidentin työtä tarkastellaan ulkopolitiikan onnistumisen kannalta YLE:n ulkopuolella. Siinä uskalletaan arvioida Nobelin rauhanpalkinnon saaneen henkilön toimintaa:
http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-s...

YLE:ssä on keskitytty arvioimaan ennalta seuraavan USA:n presidentin toimintaa ennen kuin tämä on edes ottanut virkansa vastaan.
Samalla, kun YLE on esitellyt esim. 'paljastuksi'a siitä, miten USA:n vaaleihin on ennalta vaikutettu ulkopuolelta, toimitus 'unohtaa' kertoa, miten Suomen vaaleihin, Italian, Itävallan tai Britannian brexit-äänestyksiin on yritetty vaikuttaa ulkopuolelta.
Toimittajat siis voisivat katsoa myös peiliin, eivätkä pelkästään huonoihin esimiehiinsä.

Näin hitossahan siinä on vuosien varrella käynyt! :))

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

http://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Kyllä sieltä päivitetty jutty löytyy jo ennen puolta päivää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eronen, Vuorikoski, Ervasti ja Harakka. Onkohan Susanne Päivärinnankin lähtölaskenta alkanut? Tällä päivämäärällä minä ehdotan päätoimittaja Atte Jääskeläistä Suomen uudeksi propagandaministeriksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Se mielenkiintoisin nimi on Ruben Stiller. Ylen yksityiset kilpailijat voisivat kopioida Pressiklubin ohjelmaidean käden käänteessä ja myydä mainokset jo ensi perjantaille. Stillerillä riittäisi juttuja Ylestä ja Kepun mafiasta varmaan moneksi vuodeksi : D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tottakai ja katsojia riittäisi. En tiedä onkohan Eronen ja Vuorikoski palaamassa MTV:lle. Kyllä he varmaan Rubenin ottaisivat völjyyn, jos tämä sairaslomaltaan kerkeää. Konsepti on hyvä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Stiller: "Tämä on absurdia komiikkaa, jolle historia tulee nauramaan."

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/ruben-stiller-sair...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö Jääskeläinen aika selvästi jättänyt kysymyksen Päivärinnan työsuhteen jatkumisesta avoimeksi, Päivärinnan kaivaessa verta nenästään A-studion suorassa lähetyksessä, sanoessaan ettei voi etukäteen asiaa luvata. Tuo Päivärinnan avautuminen nyt on jo, jollei suora irtisanomisperuste, niin ainakin varoituksen paikka. Mikä siinä on, että nämä Yleläiset luulevat voivansa juoksennella kuin Ellun kanat, välittämättä esimiehen ohjeista ja yhtiön maineesta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Todennäköisesti yleläiset ovat tottuneet siihen, että päätös on toimittajalla itsellään. Ja nyt linja on sitten muuttunut tai muuttumassa. Syväjohtamiskulttuurin aika on ohitse ja Atte hakkaa nyrkkiä pöytään. Näyttää kuka on pomo.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #62

Siihen hänellä on täysi oikeus, jos esimies tukee.

Jaakko Paasonen

Haukotus...Puoliksi koomassa täällä surffailin ja sitten...YHTIÖN MAINE! Siis Ylen maine.? Mika se on? Ainakin minä olen suhtautunut ko.instituuttiin varauksella niin kauan kuin muistan ja ensikerran vittuunnuin..niin ,että jäi muistaakseni lupamaksutkin bungaamatta.
Jep, siitä on kauan. eikä tämä/kään farssi tunnetta muuta tai paranna, Melkein ylen annan pelkästä ajatuksesta, että..
joudun tuota nyt, yle pakko verolla, tukemaan.
Huvituttuneena lopuksi totean,että ennakkotapausta/han tässä tehtiin,varoittavaksi esimerkiksi..muille poliittisin perustein yleen valituille (enimmäkseen tyhjän) toimittajille . ;-)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hertta Kuusinen (kom) vaati Suomea aikoinaan, että "Tsekkoslovakian tie on meidän tiemme" Tämän hallituksen vaatimus taitaa kuulua, että "Puolan ja Unkarin tie olkoon meidänkin tiemme" Välikysymyksen paikka.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saa nähdä maksetaanko Eronen ja Vuorikoskikin hiljaiseksi, kuten Ervastin ja Harakan tapauksissa tehtiin. Tämä tekee hirveää vahinkoa Suomen maineelle sananvapauden ykkösmaana. Pelkkä epäilys nimittäin riittää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Vuorikoski erosi oltuaan vasta vuoden Ylessä. Hänellä ei kertomansa mukaan ole varasuunnitelmaa nopean eron johdosta.

- llman muuta jatkan journalistina. Tämä ei ole minulle työ vaan elämäntehtävä."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612142200040472...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #15

Elän ymmärryksessä, että Vuorikoski on kokoomukseen kallellaan. Sellaiseksi melko jämpti kaveri. En tosiaan usko, että toimittaja karvoistaan pääsisi. Jännä muuten, että tuo pesti Ylellä on monen toimittajan unelma, koska siellä on resursseja tehdä isoja ja tärkeitä juttuja. Tästä huolimatta monet maamme tähtitoimittajista ovat osoittaneet närkästystään ennen kaikkea Ylen johtoa kohtaan. Ei kaikki kiiltävä kultaa lie, vaeltaja ei eksy jokainen, ei vahvalta vanhuus voimia vie, syviin juuriin ei ulotu pakkanen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eronen: "Sanon rehellisesti mitä ajattelen. Ei minua kukaan ole maksanut hiljaiseksi, enkä ero- tai vaikenemisrahoja suostuisikaan ottamaan vastaan."

http://www.marmai.fi/uutiset/ylelta-lahteva-eronen...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

"Nimenomaan päätoimittaja Atte Jääskeläiseltä?

– En halua tätä yksilöidä, koska täällä on muitakin päälliköitä. Mutta kaikki päälliköthän noudattavat Jääskeläisen linjaa, Eronen sanoo.

Hänen mukaansa aiheiden käsittelyn rajoittaminen on koskenut erityisesti poliittisia päättäjiä.

– Jos kriittinen aihe käsittelee jotakuta kansanedustajaa tai ministeriä, niin täällä Yleisradiossa otetaan välittömästi oma uutiskriteeristö käyttöön ja tulee hiekkaa rattaisiin, Eronen väittää.

Hänen mukaansa asian pitäisi olla juuri päinvastoin.

– Vallanpitäjien kriittisen tarkastelun pitäisi olla keskeisimpiä Ylen tehtäviä, mutta päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja – etenkin pääministeriä – kaikkein varovaisimmin. Tilanne on Yle-veroa maksavan yleisön kannalta sietämätön. Mitä merkittävämpi vaikuttaja, sitä tarkemmin Ylen tulisi asioita tutkia, Eronen kirjoittaa Facebookissa."

Eronneelta Ylen esimieheltä kovia väitteitä: ”Kansanedustajille ja ministereille oma uutiskriteeristö” / Uusi Suomi: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/210239-eronneelta...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Hyvä että erosi, niin voi esittää kritiikkiä julkisesti. Tosin en kyllä näe tuossakaan mitään erimielisyyttä sananvapaudesta, minkä hän Twitterissä ilmoitti eronsa syyksi. Miten toimituksen esimiehellä voi mennä sananvapaus ja toimittajan toimintavapaus tai journalistinen riippumattomuus sekaisin?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Pelkkä epäilys nimittäin riittää."

Tämä on ollut Erosen ja Vuorikosken journalismin päälause, ainakin tässä Katere Steel -jutussa. Muut toimittajat kutsuvat tuollaista vihjailevaa toimittamista likasankojournalismiksi. Sellaiseksi Vuorikosken juttu on tulkittu toimituksen ylimmässä jouhdossakin.

Oletko, Asikainen, huomannut, ettei Katera Steel asiasta ole otsikoitu missään muussakaan mediassa? Saiko Sipilä jokaisen uutistalon vaikenemaan?

Eronen ei vaikuttanut hiljaiselta mieheltä, kun Ilta-Sanoman uutisen luin. Myöskin Vuorikoski tuntui olleen IS:lle kovin avoin. Mitään uutta sanottavaa kummallakaan ei kyllä tuntunut olevan. Katera-juttu jäi hampaankoloon. Eikä kauna tunnu helpottavan.

Eronen kristisoi, että hänen kaltaisensa tutkivan journalistin on vaikea hyväksyä, ettei juttua saanut tehdä. Yle ei kuitenkaan missään vaiheessa kieltänyt tutkimasta. Kiellettiin vain kirjoittamasta tai uutisoimasta, mikäli mitään uutta ei saada selville. Jääskeläinen halusi tehdä lopun tällaisille vihjailujutuille. Vastaavalla päätoimittajalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia yhtiön linjanmukaisesta uutisoinnin tasosta.

Ylen linjan mukaisesti tuo Vuorikosken juttu olisi pitänyt otsikoida: "Sipilä ei ollut jäävi". Itse juttua ei olisi tarvinnut muuttaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hertta esitti vaatimuksensa eduskunnassa, eikä yleisradiossa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eikö Yle ole eräänlainen porvarimafia nykyään? Pääjohtaja kokoomustaustainen, uutis- ja ajankohtaisohjelmien johtaja ja päätoimittaja keskustataustainen, Perussuomalainen kansanedustaja vielä hallintoneuvoston puheenjohtajana. Voiko tuollaiselta porukalta muuta odottaakaan kuin hallituksen suojamuurina toimimista ja hyssyttelyä mikä näkyy painostuksena toimittajia kohtaan.

Hyvän ammattietiikan omaavat toimittajat lähtevät tuollaisten "rautasaappaiden" alta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä tämä hallitus taitaa olla monimuotoisen ja vapaan median lopun alkua - vallan vahtikoiran kuolema. Surullisinta katsottavaa nuo persujen ulostulot vihervasemmiston kommarimediasta. Yleisradion johtoporras kun tahtoo olla puhdasta perskekoa itseään, eikä mitään kommarihommelia.

"Ylen päälliköt lähettivät uutis- ja ajankohtaistoimituksen työntekijöille viestin, jossa he kehuvat päätoimittajaansa Atte Jääskeläistä ja tyrmäävät toimituksen työtapoja viime viikolla arvostelleet alaisensa.

Emeritusprofessori Pauli Juutin mukaan Ylen päätoimittaja kannattajineen pitää "koko muuta organisaatiota vihollisinaan". - Iltalehti

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä voi, ja pitää. Ei toimituksen linja saa olla henkilön poliittisesta kannasta kiinni. Kyllä kaikkien työntekijöiden ja johtajienkin kuuluu edistää työnantajan asiaa eikä omaansa. Voivathan toimittajat paeta rautasaappaan alta, tai sitten kokevat herkkänahkaisuuttaan tarvetta itkeä julkisesti, kun pomo sanoi kerrankin viimeisen sanan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pomo vaiko pääministeri, vai ovatko ne sama asia?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #98

Tässä tapauksessa ilmeisesti Atte Jääskeläinen ja ehkä vielä lisäksi välitason pomokin. Johan tuo lähentelee työpaikkakiusaamista, kun ei saa tehdä juuri oman mielensä mukaan.

Käyttäjän amgs kuva

Kuvittelin, että vain kehitysmnaisssa toimittajia ahdistellaan niin, että joutuvat irtisanoutumaan. Tuskin nyt pääministeri saa olla tyytyväinen tai sitten olemme suuren ongelman edessä ja kohta kukaan toimittajista uskalla kirjoittaa "ei-toivotuista" aiheista!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kehitysmaata kohtihan suomea on ajettu jo pitkään, maakin on alkanut täyttä kehitysmaalaisista.

Käyttäjän amgs kuva

Ovatko kehitysmaalaiset päättämässä Suomessa kehitysmaalaisittain? :)
Huonot hallintotavat eivät ole sidoksissa ihmiset tai yhteiskunnan kehitykseen vaan huonoon hallintokulttuuriin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #18

Mitä enemmän kehitysmaalaiset ovat asioista päättämässä, sitä kovemmin kuljemme kohti kehitysmaata. Etelä-afrikka on hieno esimerkki siitä kun älykkäin kansanosa syrjäytetään ja vähemmän älykkäät ottavat vallan.

Väitän että meillekin on tuotu tänne suuria määriä ihmisiä, joilla ei yksinkertaisesti ole kykyä pärjätä maassamme omatoimisesti. Mitä pienemmäksi kantaväestö suomessakin supistuu, sen pahemmaksi ongelmat menevät, koska suurella osalla tänne tulleista, ei yksinkertaisesti ole valmiuksia ja edellytyksiä pitää yllä infrastruktuuriamme.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #27

Ketkä kehistysmaista tulleet päättävät Suomessa? Ovatko Sipilän ja Ylen Jääskeläinen syntyneet Afrikassa? Ja Afrikassakin on hyvin kehittyneitä ihmisiä. Aika kaukaa haettu selitys! :) Itse olen syntynyt kehitysmaassa ja elän ja toimin (pakko kuulostaa ylimieliseltä), itsenäisesti ja toisin kuin moni Suomnessa syntynyt, joka toimii kihitysmaalaisittain. Rohkenen sanoa, että perustelusi ontuu.Koulutus on yksi asia, joka vaikuttaa siihen kuinka ihminen pystyy toimimaa eikä lähtökulttuurinsa. Muuten, kyllä kommentisi täyttää syrjintakritereita.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #39

Minun kommenttini eivät täytä mitään syrjintäkriteereitä ja jos suomessa etsitään syrjintää, se on kohdistunut jo vuosikymmeniä tavalliseen suomalaiseen. Näille syrjinnöille on vain keksitty hienoja nimiä, kuten positiivinen syrjintä, joka on samanlaista syrjintää kuin muukin syrjintä.

Esimerkkinä ottamassasi koulutuksessa asia näkyy hienosti, tällä hetkellä kouluissa häiriköidään ennennäkemättömän paljon juuri maahanmuuttajien lasten toimista, koska heillä ei yksinkertaisesti riitä kapasiteetti opiskeluun. PISA tuloksemme laskevat kuin lehmän häntä.

Yhteiskunta on vahvimmillaan silloin kun osaamista ja pätevyyttä kunnioitetaan, kaikki poliittiset virkanimitykset ja positiiviset syrjinnät ennenpitkää rapauttavat yhteiskunnan. Tällä hetkellä suuri nokiamme, kaarnavene, kertoo kaiken mihin tilanteeseen on ajauduttu.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #43

Anteeksi Martti, että tämä menee nyt ohi aiheestasi. Markku Laitinen, joka nyt esiintyy opetuksen asiantuntijana väittää näin: "Esimerkkinä ottamassasi koulutuksessa asia näkyy hienosti, tällä hetkellä kouluissa häiriköidään ennennäkemättömän paljon juuri maahanmuuttajien lasten toimista, koska heillä ei yksinkertaisesti riitä kapasiteetti opiskeluun.
Ei lapsen synnyinmaa määrää lapsen kykyjä. Kouluissa nyt suurin ongelma on kiusaaminen ja kiusaaja voi olla kuka tahansa lapsista. Moni lapsi on kotona yksin ja sen lisäksi moni elää päivin ja öin kännykänsä kanssa kiusaen myös muita kännykälläkin. Viime vuoden tulleiden turvapaikanhakijalasten vaikutukset opetustuloksiin eivät näy PISA- ym. tuloksiin. Jos olen väärässä, olisitko kiltti ja laittaisit linkisi tänne.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #49

Eipä mitään, Ana. Tämä seinä on aina ollut avoin kaikelle keskustelulle ja tulee olemaan sitä myös tulevaisuudessa. Ihan aiheellisen kysymyksen esität.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #64

Kiitos Martti. Henkilökohtaisesti pidän tuota Anan touhua hyvin lapsellisena, ensin esittää syrjintäsyytteitä ja sitten huutaa blogistia apuun. No jokainen tyylillään.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #49

En esiinny minään asiantuntijana, mutta kun kerran satuit pyytämään kansojen älyykkyyseroista tehtyjä tutkimuksia, niin niitä on netissä useitakin, tässä wikipediaan linkki.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rotu_ja_%C3%A4lykkyys

Kuvittelisi että tämä olisi ihan perustietoa kansanedustajalle? Ja mitä tulee kiusaamiseen, se johtuu pitkälti juuri siitä että näillä kiusaajilla ei kapasiteetti riitä opiskelemiseen, siksi kiusataan niitä joilla riittää.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #69

Wikipedia?! Kiitos siitä, että et laittanut linkin MV -lehteen! :)

Ja kuka tässä on kansanedustaja? Oho!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #79

Muistin väärin, et näköjään päässytkään vihreiden listalta läpi, joten pyydän anteeksi erehdystäni. Mutta toki toimittajallakin tulisi olla tiedot eri kansojen keskimääräisistä älykkyyseroista.

Miten satuitkin yhdistämään minut MV-lehteen? Taisi sattua samanlainen erehdys kuin minulle sinun kansanedustajuudestasi, joten olemme näinikään tasoissa erehdystemme suhteen.

Mitä taas tulee esille ottamaasi kiusaamiseen, sitä esiintyy meillä juuri julkisella sektorilla eniten. Tämä johtuu juuri erilaisista kiintiöistä, positiivisista syrjinnöistä ja poliittisista virkanimityksistä, jotka kaikki ovat eri tavalla kiusaamista. Aina kun sopiva ohittaa pätevämmän ja osaavamman, on kyse pätevämmän ja osaavamman kiusaamisesta.

Ja tällä hetkellä kun valtionhallinnossa on jo vuosikymmeniä valittu ihmiset sopivuuden, ei pätevyyden perusteella, on valtiomme sitten tässä tilassa. Yhteiskunnan vähätkin resurssit tuhlataan yliopistoja myöten kaarnaveneisiin, kun pätevyys ja osaaminen ei enää riitä edes yliopistossa muuhun.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #27

"Etelä-afrikka on hieno esimerkki siitä kun älykkäin kansanosa syrjäytetään ja vähemmän älykkäät ottavat vallan."

Voisiko Laitinen tarkentaa tätä hieman? Mikä on tämä syrjäytetty kansanosa, ja ketkä ovat niitä vähemmän älykkäitä? Mihin tämä älykkyyden vertailu perustuu?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #119

Etetä-afrikassa syrjäytettiin valkoisten hallinto ja sen jälkeen maan talous ja bruttokansantuote romahti. Valkoiset viljelijät ajettiin pelloiltaan ja mustat kuvittelivat viljan kasvavan itsestään ja siksi maatalouskin romahti.

Kansojen älykkyyden vertailu perustuu asiasta tehtyihin tutkimuksiin, laitoin Analle linkin asiasta, johon sinäkin halutessasi voit tutustua. Ei nämä niin vaikeita asioita ole, niistä saa tiedot sillä samalla laitteella jolla tännekkin kirjoitat. Mikäli asioihin haluaa tutustua?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #127

Arvelinkin, että kutsuit valkoisia älykkäiksi ja mustia tyhmiksi, mikään muu ei oikein olisi sopinutkaan tyyliisi. Jollain perusteella varmaan on mahdollista kutsua apartheid-järjestelmää älykkääksi, mutta ehkä sen analysointiin tämä keskustelu ei ole paras mahdollinen paikka.

Etelä-Afrikassa pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit 1994. Maan bkt:n kehitystä kuvaava käppyrä on täällä:
http://www.tradingeconomics.com/south-africa/gdp

Tuolta selviää, että bkt on nyt noin kaksinkertainen verrattuna apartheidin päättymisaikaan.

En löytänyt mistään lähdettä, että Etelä-Afrikassa olisi ajettu valkoisia maanviljelijöitä pois tiloiltaan. Sitä vastoin naapurimaa Zimbabwessa tätä on tehty, ja siellä maanviljelys on tästä tosiaan kärsinyt. Olet mahdollisesti sekoittanut nämä kaksi maata tässä keskenään.

Ylempänä linkittämäsi Wikipedia-artikkeli esitti myös perusteltua kritiikkiä älykkyystutkimuksia kohtaan, mutta sinä tuskin tuosta kritiikistä välität. En myöskään odota sinun myöntävän olleesi missään asiassa väärässä, vaikka se mahdollisuus onkin ilmeinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #127

Tutki ensin tilastoja:

"Etelä-Afrikan talous on koko Afrikan ylivoimaisesti kehittynein ja se on myös erityisesti vuoden 1994 jälkeen kasvanut nopeasti."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%C3%A4-Afrikan_t...

(Sekoitat ehkä Zimbabween)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #127

Sama ilmiö tapahtui 1917 Suomessa. Suomi ajautui sisällissotaan ja nälänhätään. Suomen talous romahti ja viljavarastot hupenivat. Vasta 1920 eteenpäin Suomi alkoi nousta annettuaan pienviljelijöiden hoitaa maataloustuotannon.

Korreloiko tämä sitten venäläisten korkeampaan älykkyystasoon?

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #27

Jotakuinkin samaa mieltä, ja puolestani totean, että samalla myös tämä.30-40%n osa äänioikeutetuista, eli ns. nukkuvat äänestäjät, supistuu huolestuttavasti..
Mikä ilmeisesti on tämän kulttuurin rikostajien /sossu pakolaisten maahantuonnin tarkoitus.
Ex pääministeri,Jyrki Katainen/han on Brysselistä vaatinut, että suomen tulisi ottaa 1- 2 miljoonaa kehitysmaalaista lähivuosina eli tiedossa on kansanosan/ äänestäjien vaihto.. jos tämä kokoomusKepulien ja nyk. opposition yhteinen hallitushaave toteutuu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

- Mutta kun Sipilän serkku..
- Parempi olla hiljaa tai alkaa läskit tummumaan..

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varmaan nimitetään ennakkosensorikin sota-ajanmalliin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomessa on kohta sosiaalinen tilaus MV - lehden kaltaisille, täysin riippumattomille ja poliittisesti sitoutumattomille julkaisuille. Tätähän pm ja Jääskeläinen ovat touhuillaan selvästi tilaamassa.

Tilauksensa on varmasti kuultu, ja juttu leviää valonnopeudella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos Yle olisi hallituksesta ja puolueista vapaa media, niin sen ajankohtaisohjelmissa voisi hyvin ministereiden haastattelujen aikana näkyä seinällä tekstit annetuista vaalilupauksista. Koulutuksesta ei leikata, Alle tuhannen euron tuloista ei leikata, pienimpiin eläkkeisiin ei kosketa jne. Ne antaisivat kivasti vastapainoa niille puheille joita ministerit ohjelmissa saavat vapaasti lässyttää. Jos vielä toimittaja saisi oikeuden viitata puheiden välissä ennen vaaleja annettuihin lupauksiin tulisi ohjelmiin särmää ja mielenkiintoa. Nyt ajankohtaisohjelmat ovat sinänsä hyviä idealtaan, mutta tulos on kuin suolaton aamupuuro.

Jaakko Paasonen

Joo... Useat tutkimukset osoittavat että liika suola on myrkkyä joten ehkä sen takia ohjelmat ovat olleet mauttomia ja todellisuutta vääristäviä.
Ja...Itseltäni meni vuosia että opin syömään esim.aamupuuroni ilman suolaa ja nyt suolainen maistuu pahalle sekä jää useimmiten syömättä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

MV-lehti elää Venäjän propagandarahoituksella, joten sen lauluja laulaa kenen leipää syö.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Luulisin mainostuloilla elävän. Eikös siellä ole aika paljon kävijöitä? Puhutaan sadoista tuhansista klikeistä viikottain.

Jaakko Paasonen

Omisikohan niissä "eduissa" jotain yhteistä..?

Jaakko Paasonen

Älä suotta panikoi..kato siellä Venäjällä on kokoomuksen virallinen veljespuolue vallassa ja sen johdossa on tiukasti eräs V Putin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #138
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Väliaikaista oli ainakin Jussi Erosen kohdalla:

Sipilä-tapaus pani Ylen päälliköiden vastuualueita uusiksi – ainakin väliaikaisesti

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sipila-tap...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos Sipilä Atte jääskeläisen kautta pistää tutkivalle journalismislle stopin se merkitsee yhtä asiaa, Sipilällä on vielä luurankoja kaapissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä on se lobby joka jostain taikoi esiin tuntemattoman Juha Sipilän ja puliveivasi hänet pääministeriksi. Venäjäläinen lobby?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos venäjäläisillä olisi mitään tekemistä minkään kanssa, niin tähtitoimittaja ja tutkija Jessikka Aro olisi kyllä vasaroinut heidät jo esiin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Yleisradiota ei ole "kompromisoitu", vaan sen maine on kompromettoitu (ts. saatettu kyseenalaiseksi, huonoon valoon).

Ongelma näkyy siinä, että parhaille (tai ainakin vähiten huonoille) toimittajille käy ovi etunenässä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Näin "kompromisoida"-verbin ensimmäistä kertaa tässä blogissa. Tarkoittikohan blogisti tosiaan kompromettoimista?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyseessä on puhekielessä käytetty verbi, joka tulee sanasta "kompromissi" eli "sopuratkaisu, jossa on tehty myönnytyksiä", joita Yleisradiossa on epäilemättä tehty negatiivisessa mielessä lukuisia. Puhekieleen sana on todennäköisesti tullut englanninkielestä, jossa verbillä "be compromised" on noin biljoona eri merkitystä. Tässä tapauksessa kompremettoida eli "saattaa huonoon valoon tai epäilyksenalaiseksi" ei sopisi otsikkoon tai kontekstiin lainkaan ellei tosiaan mainetta mainittaisi erikseen. Viimeksi törmäsin sanaan Ylen Pressiklubissa, kun suomalainen mediatutkija Anu Koivunen käytti sitä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #54

No minä en ollut nähnyt enkä kuullut sanaa aiemmin (en katsonut Pressiklubia). Suoraan sanoen blogisi päätekstikin jäi lukematta, kun en ymmärtänyt edes otsikkoa. Hankamäen kommenttiin törmäsin, kun kokeilin hakutoiminnolla, löytyisikö kommenteista valaistusta asiaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #55

Tarkistin ja olin väärässä, sinä oikeassa. Kompromentoituminen on oikea muoto. Korjaan välittömästi. Uusi otsikko: Onko Ylen tiedotus kompromentoutunut? - Toimittajat jättävät laivan. Menkööt kielen piikkiin. Opiskelen englanniksi ja saksaksi ja olen oleillut kohta viisi vuotta ulkomailla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

korjaa vielä yksi kirjain:) kompromentoitunut

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #57

Tehty. Mulla noita sanoja katoaa lähes päivittäin. Kaksi päivää sitten mietin kymmenen minuuttia, että mikä sorsa on suomeksi, kun poika kysyi. Meillä on kotikielenä englanti, pojan kanssa kahdestaan puhun suomea ja sitten hellu puhuu sen kanssa keskenään saksaa. :)

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #58

Polttaa jo, muttei ihan oikein vieläkään. Miten olisi kompromettoitunut?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #56

Äh, en haluaisi takertua sanoihin, mutta eipä tuo kompromentoituminenkaan tunnu tutulta eikä hevin löydy lähteistä.

En siis haluaisi takertua sanoihin, mutta eipä kysymystä niiden merkityksestä voi kielellisessä viestinnässä välttää, esimerkiksi jos otsikon perusteella miettii, kannattaisiko se ja se teksti lukea.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #63

Oliko sinulla jotain asiaa itse päivän polttavaan aiheeseenkin? Kompromentoitumista on käyttäneet Googlen mukaan mm. Turun Sanomat ja Timo Harakka.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #70

Takuulla ennen pressiklubin Anu Kantolaa totesin:

****
"suvituuli ‏@suvituuli1 30. marraskuuta
kuten a-studiosta näkyy .. atte jääskeläisen asema on täysin kompromissoitu .. #sipilägate"

****

eat that !!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #80

Suoraselkäistä ilmoittautua syylliseksi tuohon ruokottomaan sanakehitelmään. Päästäkäämme siis Anu Kantola häpeäpaalusta, kun Juha vapaaehtoisesti tuli hänen tilalleen.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #80

Muuten - kompromissoitu - sikäli kun englannin kielessä puhutaan henkilöstä jonka asema on "compromised" tarkoitetaan yleensä että se asema - hoitaa tehtäväänsä/virkaa - on kestämätön tai sietämätön ...

ps. Kompromissin tekemisen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #85

Miksi keksiä uutta sanaa, johan meille on vakiintunut "kompromettoitu"?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #88

.. taitaa kyseessä olla uussana joka vielä hakee muotoaan .. ja voipi olla ettei koskaan kotiudu suomen kieleen mikä ei välttämättä tässä yhteydessä olisikaan niin huono asia kun sekaantuminen kompromissiin on ilmeinen.

No, sitä odetellessa kun tabletista tulee sormitietokone ja sitten taas tabletti ...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #88

Rauhaa ihmiset. Muutin sen jo. Puhutaanko välillä vaikka oluesta. Minun mielestäni kenttiläinen Bishops Finger on paljon parempaa kuin Fullersin London Pride. :)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #99

Molemmat ovat oikein hyviä bittereitä. Itse kallistun/kallistan mieluiten London Pride'n .. taisipa mulla joskun olla Fuller'sin member's korttikin.

Eikä ole hassumpi Adnams'in Broadside'kaan.

Mutta tälläisenä pimeänä iltana sen täytyisi - siis jos oltaisiin oikeilla paikoilla - olla 'pint of Guinness' ...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #104

Etpä paljoa paremmin voisi sitä sanoa. Melkein tunnen sen huulillani. Guinness on kuin linnunmaitoa. Kun mies juo Guinnessia, niin se on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #105

Guinness ja Kilkenny kuin samettia huulillani. Yksi musta purkki jääkaapissa mutta ei kauan.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #80

sorry Anu Kantola - pitää tietenkin olla Anu Koivunen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ylen asema riippumattomana uutistoimituksena on vakavasti uhattuna! Ei ole Ylessä kaikki kunnossa, ei.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Koskaan, ei koskaan pidä irtisanoutua työstään antamalla itsestään marttyyrin kuvaa ja tekemällä siitä suurta uutista. Suurikin uutinen unohtuu viikossa.

Lopputuloksena on vain pitkä työttömyys.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on ihan hyvä pointti, Ilkka.

Toisaalta jos työ taistelee joka päivä sinun eettistä kantaasi ja moraaliasi vastaan, niin riskinä on tulla hulluksi. Valitse sitten näistä kahdesta, ei ole helppoa.

Kari Huttunen

Erosen mukaan vallanpitäjien kriittisen tarkastelun pitäisi olla keskeisempiä tehtäviä Ylessä.
Itse olen kyllä päätoimittajan kanssa samaa mieltä, että kyllä vallanpitäjiä saa kriittisesti tarkastella, muttei se kyllä Ylen keskeinen tehtävä ole. Sitä varten on keltainen lehdistö, joka tarjoaa sirkushuveja kansalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40

Ylessä on ollut ongelmia jo pitkään. Iltalehti listaa niistä merkittävintä mediahuomiota saaneet,

Näin Ylen kriisi on kehittynyt: http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612082200037974...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toisaalta onhan näitä ongelmia ollut Ylessä aikaisemminkin, mutta tuntuu että vasta nykyinen hallitus on vetänyt mutkat suoriksi ja ilotulitellut oikein kunnolla Yleisradion kustannuksella. Jo se kertoi aika paljon maamme lehdistön tilasta, kun entinen ministeri Alexander Stubb (kok) käsin valitsi toimittajat, jotka saavat tulla hänen hallintorekisteriuudistusta koskevan ehdotuksen tiedotustilaisuuteen. Mielestäni tuo lista olisi pitänyt laittaa julkiseksi, niin tietäisimmepä me lukijatkin, että missä kenenkin toimittajan lojaalius lepää.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Mikä seuraavista ei kuulu joukkoon: BBC, RAI, SVT, YLE? YLE ei kuulu. BBC, Italian RAI, Ruotsin SVT toimivat kuten pitääkin.

Sananvapaus on arvokas ja niin on demokratiakin, jonka yhtenä kulmakivenä sananvapaus on.

Atte Jääskeläinen ja (käskijänsä) Juha Sipilä, jättäkää eroilmoituksenne. Kuta pikemmin, sen parempi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Seuran Jussi Korhonen julkaisi juuri bloginsa "Yle tarvitaan nännijournalismin vastapainoksi - Kuka kertoisi sen Atte Jääskeläiselle?". Mielestäni hänellä on hyvä pointti tässä ronskissa otsikossaan.

http://seura.fi/isanpikajuna/2016/12/14/yle-tarvit...

Eero Mattila

Tässä on sekin mahdollisuus jäljellä, että Sipilällä ei olekaan rahaa piilossa rahastoissa, vaikka niin on väitetty. Eikä Siplän esteellisyydestä todennäköisesti saada mitään järkevää näyttöä aikaan, että uutisankkaa ilmassa pitäneiden olotila talon sisällä voi olla tukala.
- Suurin osa yleläisistä on kaikesta huolimatta ihan tasapainoista porukkaa, joka ymmärtää, ettei valtakunnan mediassa voi alkaa ketään mustamaalaamaan ilman painavaa näyttöä.
- Miten kävi STT:n toimittajille doping-kohun keskellä? Kun ei ollut näyttöä tuli kenkää ja kunnia palautettiin myöhemmin kun näyttöä löytyi. Mutta näin täytyy demokraattisessa maassa toimiakin. Toimittaja ei ole tuomari.

Ehkä kannattaisi antaa työrauha taloon jääville ja julistaa joulurauha!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tietysti aina on mahdollisuus.

Mitä työrauhaan tulee, niin vain ehkä - ehkä ei.
Kukapa sitä sanomaan?

Tämä näyttää ulospäin ainakin ihan hiton pahalta, kun ei ole pelkästään Vuorikoskesta kyse, vaan toimittajat Ruben Stilleristä Susanne Päivärintaan ovat kritisoineet johdon toimia.

Tässä on ennen kaikkea kyse Ylestä ja sen johdosta, eikä suinkaan pääministeri Sipilästä. Yle on käsitteenä suurempi kuin yksi nelivuotinen pääministeri.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ruben Stiller on rakentanut koko brändinsä journalistina oman pomon haukkumisen varaan. Hänen räksytyksensä on ihan puhtaasti oman erinomaisuuden korostamista. Ei ole mitään erityistä syytä lähtökohtaisesti olettaa Stillerillä olevan missään sanomisessaan substanssia. Katsoessani Pressiklubin, jossa Atte Jääskeläinen oli mukana, tunsin yllättäen ensi kertaa myötätuntoa Ruben Stilleriä kohtaan. Niin surkea hän oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sipilä on myöntänyt ja selvittänyt kaikki rahastosijoituksensa eikä hänen ilmoituksissaan ole ristiriitaa uutisoinnin kanssa. (Niihin ei kuitenkaan sisälly mitään juridisesti kyseenalaista aspektia).

Joten tuosta ei voi olla kyse.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Se, että painovapauden 250-juhlavuosi Suomessa päättyy kahden Ylen toimittajan eroamiseen protestina sananvapauden rajoittamisen vuoksi ei nimittäin ole mikään pieni pikapyykki. Se on iso skandaali."

Suomen tiedetoimittajain liitto / Anu Koivunen

Yleisradion Likapyykki: http://www.tiedetoimittajat.fi/yleisradion-likapyy...

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kuten jo mainittukin, asiaan liittyy myös aiempi Pekka Ervastin lähtö YLE:stä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Yle:a olisi pitänyt toimia kuten viimeksi palloliitossa, kun peli ei kulje, vaihdetaan valmentaja (Jääskeläinen) eikä pelaajia (toimittajat). Selväksi on tullut, että Sipilä näyttelee huomattavasti suurempaa roolia tässä sekamelskassa mitä julkisuudessa mm. Jääskeläisen taholta on kerrottu. Persut "ostettiin" hiljaiseksi antamalla sille hallintoneuvoston puh.johtajuus (Kimmo Kivelä) ja näin tämäkin "p..se" tuli persujen taholta myydyksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä pelaajienkin vaihtuminen voi olla tervetullutta, jos juoksevat itsepintaisesti kaikki pallon perässä, vaikka valmentaja antaa selkeät ohjeet pelattavasta ryhmitelmästä ja kuviosta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pappi pantiin paljonvartijaksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pappi pantiin paljonvartijaksi.

Eero Mattila

Ulospäin tämä näyttää aikalailla tarpeettomalta dramatisoinnilta. Kaikissa toimituksissa on totuttu noudattamaan esimiehen ohjeita, siinä ei ole mitään ihmeellistä. Esimiesten ja toimittajien välillä täytyy olla luottamus, Yleisradio ei voi olla poikkeus. Tällä ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa. Esimies on jokatapauksessa vastuussa ulos lähetetystä materiaalista. Yksittäiset toimittajat ei päätä, mitä julkaistaan. Mitään näyttöä siitä, että faktoja olisi estetty julkaisemasta ei ole.
- Sananvapaus ei tarkoita vapautta julkaista luuloja tai uskomuksia uutistoiminnan nimellä. Ja muutaman höyrypään takia ei kannattaisi leimata kaikkien Yleisradion työntekijöiden uskottavuutta - siitähän tässä nimenomaan on kysymys.
- Jääskeläisen esiintyminen televisiossa nimenomaan antoi kuvan aika heikosta johtajasta, jota työntekijät eivät silminnähden arvosta pätkääkään. Valta- ja vastuusuhteet näyttivät olevan aika pahasti sekaisin, mikä kielii yksittäisten toimittajien suosikkiasemasta talon sisällä.
- Vastakkainasettelu ei pitäisi olla mikään tavoite missään mediassa, mutta verorahoitteisessa Yleisradiossa se on erityisen vastenmielistä. Asiat asioina ja faktaa pöytään niin ei tarvita jälkipuinteja.
- Näkemyseroja on monenlaisia, ihan hyvä erota jos siltä tuntuu, mutta ei se tarkoita, että taloon jäävät toimittajat olisivat jotenkin huonompia... he eivät vaan pidä yhtä kovaa mölyä tekemisistään. Aika moni toimittaja on jättänyt laivan eikä siinä ole sen kummempaa. Toimittajalle on erittäin terveellinen kokemus astua Ylen suojatyöpaikasta avoimeen yhteiskuntaa - siinä saa perspektiiviä mm. sananvapaudesta. Yksityisyrittäjänä tai yksityisen mediatalon työntekijänä tällaisia keskusteluita ei tarvitse käydä...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilä tämän pahanmakuisen sopan on keittänyt ja saisi sen myös itse syödä, mutta valitettavasti syöjäksi joutuvat näköjään muut. Mikäli Sipilä olisi todennut, että oikeusasiamies tutkikoon hänen esteellisyytensä ja jättänyt ne sähköpostit kirjoittamatta, tälläistä farssia ei olisi koskaan edes syntynyt. Pääministeri Sipilä ei vieläkään ole sisäistänyt sitä tosiasiaa, ettei demokraattista yhteiskuntaa voi johtaa kuten yritystä, alaisiaan kurmuttamalla.

Janne Suokas

Kovasti on lähtenyt Sipilällä, Ylen toimittajillaja kommenttaattoreilla mopo lapasesta. Eipä silti, tämä on ilmaista sirkusta rahvaalle.

Totuuus on tässä casessa kuollut ensimmäisenä kun Yle-gatea on väkisin yritetty politisoida.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomen kansasta löytyy varmasti sen verran joulumieltä, että saamme hyväntahdon eleenä lahjoitettua jokaiselle episodiin osallistuneelle 150 000 euron arvoiset kaarnalaivat. Pienen lahjaveron niistä joutuu vastaanottaja maksamaan, mutta mistäpä ei joutuisi.
Sitten kun on nukuttu joulunpyhien yli ja päiväkin alkaa pidentyä, on tilanne varmaan rauhoittunut ja asia on palannut oikeisiin mittasuhteisiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kaarnaveneet on jo so last season. Ei niitä halua enää kuin keräilijät.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Kaikki he, he jotka mediassa esittävät, että eivät hyväksy lain vaatiman vastaavan päätoimittajan toimia, voisivat esittää myös näkemyksensä siitä, miten lakia pitäisi muuttaa niin, että he voisivat hyväksyä lain seuraukset.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuka on puhunut laista ja missä vaiheessa? Miten tämä liittyy lakiin? Kyse on maineesta ja siitä, kuinka vapaata tiedotus on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Reporadion mustimpien aikojen seurauksena eduskunta sääti 70-luvun alussa lain "vastaavista ohjelmatoimittajista", jonka lain oli tarkoitus estää tietynlaisten kohujen syntyminen yksittäisten ohjelmien johdosta. Tämä laki on kumottu 2000-luvun alussa.

Kun laki oli uusi, YLE suolsi puolentusinan kertaa illassa tiedotteen lain sisällöstä ja käytännön menettelystä sen soveltamiseksi. Tiedote esitettiin nauhoitettuna TV:ssä sekä suomeksi että ruotsiksi. Varmaan suurin osa tuon ajan katsojista muistaa litanian:

"En på programmen baserad förteckning över de ansvariga redaktörer, som radioansvarighetslagen förutsätter, finns till påseende för allmänheten i radiohuset vid Sommargatan 2 i Helsingfors. Allmänheten har rätt att ta del av uppgifterna under den arbetstid, som tillämpas i statens ämbetsverk."

Eli lakia noudatettiin siten, että vain virka-aikana Helsingissä voi radiotalosta mennä tiedustelemaan listan sisältöä. Eräs viihdeohjelma Mainos-TV:n puolella silloin esittikin sketsin, jossa kerrottiin, että listaa voi käydä katsomassa Utön majakalla joka torstai-iltana klo.: 22:00 - 23:00.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sieltä tuli hyvä paketti faktatietoa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Vallan vahtikoiralla on kapi, ja se keskittyy itsensä raapimiseen.

Tämä huolestuttavaa, sillä olisihan niitä oikeitakin töitä tehtävänä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

AA: "Vallan vahtikoiralla on kapi..."

Parahin Amos, kapin tartutuslähdekin on tiedossa: valtioneuvoston kanslia.

AA: "Tämä huolestuttavaa..."

Niinpä, kuten johtavien poliitikkojemme mahdollisen korruption ja/tai jääviyden paljastaminen. Kapisilta kapinsa tartuttaminen vallan vahtikoiraan palvelee vallanhaltijoiden sellaisia tarkoituksia, jotka meillä, vallan vahtikoiran isäntinä ja emäntinä (veronmaksajina) on oikeus tietää ja vieläpä tarkkaan. Meillä on myös oikeus siihen, että vahtikoiramme voi hyvin ja ettei sitä vahingoiteta, varsinkaan ylimmän poliittisen valtamme käyttäjän voimin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jossakin vaiheesa kapi tappaa kantajansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Facebookin puolella oli vedonlyönti siitä, kauanko tämä tapaus pyörii otsikoissa. Minä veikkasin jouluun. Berner muutenkin nappaa otsikot ihan kohta haltuunsa, kunhan Heiniksen johtaman eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnät julkaistaan.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

YLEn asema riippumattomana uutistoimittajana on kiistatta kompromissattu.

Ylintä päätösvaltaa käyttää hallintoneuvosto, jossa on 21 jäsentä. Arvatkaapa kuinka monta näistä on kansanedustajia? Aivan - tasan 21 !!

Näin ei tarvitse olla, Laissa YLEstä, jossa hallintoneuvostosta säädetään, todetaan seuraavasti:

****
5 §
Hallintoneuvosto

Yhtiöllä tulee olla hallintoneuvosto, jonka jäsenten lukumäärä on 21.

Hallintoneuvoston jäsenet valitsee eduskunta vaalikauden ensimmäisillä valtiopäivillä. Heidän toimensa alkaa niin pian kuin vaali on toimitettu ja kestää seuraavan hallintoneuvoston jäsenten vaalin toimittamiseen. Hallintoneuvoston jäseniksi on valittava tiedettä, taidetta, sivistystyötä ja elinkeino- ja talouselämää tuntevia sekä eri yhteiskunta- ja kieliryhmiä edustavia henkilöitä."

****

YLEn riippumattomuuden varmistamiseksi olisi aika alkaa noudattamaan lakia ja laajentaa hallintoneuvoston edustavuutta !!!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä huomio hallintoneuvoston jäsenistä. Ne voitaisiin aivan hyvin valita niin, ettei siellä ole yhtään kansanedustajaa. Se korostaisi riippumattomuutta poliittisista päättäjistä.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Varsinkin kun persuihinkaan ei näköjään voi luottaa.

Entisinä aikoina olisi ollut itsestään selvää että hallintoneuvosto yhtenä rintamana toimi juuri niin kuin se nytkin tässä tapauksessa toimi.

Mutta on yllättävää - vai onko ? - että persutkin vaan nyökyttelevät kun Jääskeläinen kyykyttää.

Juuri tämänhän piti muuttua, vaan ei tämäkään ..

Mitenkäs se menikään - valta turmelee ja (hallitus)valta turmelee varmasti ..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #87

Vaikea kuvitella, että henkilöjohtaminen tai toimitusjohtajaa alemmat henkilövalinnat kuuluisivat mitenkään hallintoneuvoston tehtäväksi. Toivottavasti emme ikinä joudu sellaiseen, sitten vasta on piru merrassa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #89

Ylessä ollaan näköjään päädytty jonkinlaiseen kantelusysteemiin.

(Ylen hallituksen puheenjohtaja) Wilhelmsson sanoo riippumattomuutta seurattavan jatkossa niin, että vastaavat toimittajat raportoivat säännöllisesti mahdollisista painostusyrityksistä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612140164342_uu...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #89

Kunhan nyt pitäisivät tästä heille kuuluvasta tehtävästä huolen:

"huolehtia ja valvoa, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi"

Mitä se sitten tarkoittaakaan ml. henkilö-asiat..

Ps. tuo ylläoleva muuten kumoaa hall.nston Ilkka Kantolan sanoman, ettei sillä ole valtaa muutakuin nimittää YLEn hallitus ...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #93

Auta armiasi, kun toimitukset ovat pullollaan hallintoneuvostossa istuvien kansanedustajien toimittajakavereita. Silloin voidaankin Ylellä sammuttaa valot. Missään tapauksessa eivät saa puuttua henkilökysymyksiin!

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #94

(Juuri tuostakin syystä) minun ensisijainen pointtihan oli/on nykyisenlaisen kansanedustajista koostuvan hallintoneuvoston koostumuksen muuttaminen.

Toisaalta se, että hallintoneuvosto ottaa "asioihin" kantaa puoleen tai toiseen, ei välttämättä edellytä hall.nston suoranaista puuttumista henkilö-asioihin mutta joskus selkeällä kannanotolla voi olla - tai pitääkin olla - suoranaiset vaikutukset henkilötoimijoihinkin - eli kuka eroaa tai kenet erotetaan ..

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Olen ollut ja olen edelleen tässä ylegate asiassa Ylen haaskajournalismia vastaan, en niinkään Sipilän puolella. Ja olen edelleen. Minusta Atte Jääskeläinen sanoo tuossa linkittämässäsi IL:n/Demokraatin jutussa samaa, miten itse ajattelen:

"Journalistietiikkaani sisältyy ajatus siitä, että pitää olla kohteille reilu. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että jos julkaistaan vallanpitäjistäkin negatiivisia tietoja, niiden pitää pitää paikkansa ja kritiikin pitää perustua tosiasioihin ja sen lisäksi heitä pitää kuulla"

"(...) Yleisradion uutistoiminta, jota olin johtanut jo aika monta vuotta, ja ajankohtaistoiminta yhdistettiin samaa yksikköön. Uutistoiminnan puolella tällaisia kulttuuriongelmia ei oikeastaan koskaan ollut. Oli totuttu siihen, että ollaan hyvin huolellisia faktojen kanssa ja siihen, että toimituksen johto on mukana myös silloin, kun on vaativia harkinnan paikkoja. Ajankohtaistoiminnan puolella tällaista kulttuuria ei ollut, vaan siellä toimitus itse vastasi pitkälti kaikesta. Kun siirryimme yhdenmukaisiin toimintoihin uutis- ja ajankohtaistoiminnassa, tuli ajankohtaistoiminnassa kulttuurishokki siitä, että heidän juttujaan tarkastetaan enemmän kuin he olivat tottuneet."

Tämän #ylegaten suurin vika oli siinä, ettei ajankohtaistoimitus osannut ymmärtää ja suhteuttaa alkuperäistä "uutistaan". (Koska mitään merkittävää uutista ei ollut, sen toivottavasti kaikki ovat jo ymmärtäneet.)

Eero Mattila

Reiluus on tästä toiminnasta hyvin kaukana. Nyt tämä sama mediatutkija Anu Koivunen, joka oli Jouni Tervon kanssa Ruben Stillerin Pressiklubi -ohjelmassa ripittämässä Ylen päätoimittajaa esiintyy asiantuntijana...

Toivoisi Uuden Suomen toimitukseen edes hieman lähdekritiikkiä. Anu Koivunen on selkeästi asianosainen eikä ammattitaitoinen toimittaja käytä tälläistä henkilöä "asiantuntijana" omassa asiassaan.--

http://demokratianvoimavirrat.fi/jasenet/anu-koivu...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin usein mediatutkijat esiintyvät median tutkimisen asiantuntijoina.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #100

Harvemmin kukaan kommentoi asiantuntijan roolissa omia asioitaan tai omaa esiintymistään televisiossa, ei edes mediatutkija...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä sai sinut odottamaan, että Ruben Stiller toimisi kuin ammattitaitoinen toimittaja? Luulisi yleisradioyhtiön primetimen kaappaaminen oman asiansa käsittelyyn olevan niin kaukana hyvästä journalistisesta tavasta kuin päästään.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #102

Viittaan tähän Uuden Suomen juttuun
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/210278-tutkija-yl...

jossa Ruben Stillerin ohjelmassa esiintyvä mediatutkija Anu Koivunen jatkaa aiheen ruotimista asiantuntijan roolissa. Mielestäni hän on jäävi arvioimaan asiaa, jossa on itse osallisena.
- Mielestäni Uuden Suomen toimituksen tulisi skarpata... lähdekritiikki on osa ammattitaitoista journalismia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #111

Tai sitten Eeron pitäisi skarpata. Mediatutkija Anu Koivunen ei suinkaan ole Ylellä töissä, vaan professorina Tukholman yliopistossa ja kolumnistina mm. Hufvudstadsbladetissa. Hänet oli kutsuttu Ruben Stillerin juontamaan Pressiklubiin vieraaksi nimenomaan asiantuntijan roolissa, sillä hän yksi ohjelman vaihtuvista kommentaattoreista. Pressiklubiin kun on ollut tapana kutsua poliitikkoja ja asiantuntijoita eri aloilta - riippuen ajankohtaisesta aiheesta (kaiken maailman dosentteja). Koivunen ei mielestäni ole sen enempää "osallisena tähän" kuin vaikkapa sinä tai minä, jotka keskustelemme tästä täällä netissä, vaikka varmasti hän Stillerin tietenkin tuntee. Lukeneena ihmisenä hän varmasti tietää median ilmiöistä enemmän kuin me. En nyt oikein ymmärrä kuinka ihmeessä hän voisi olla jäävi yhtään mihinkään? Perusteletko hieman.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomalaisessa tiedonvälityksessä YLE:n osin tulisi pohtia myös Asikaisen yhtiön toimituksen luonnetta uutistoimituksen ja ajankohtaistoimitusten kesken. Fakta on yleensä aina pitänyt paikkansa YLE:n uutisoinnissa, mutta ajankohtaisohjelmat ovat jo vuosia olleet kovin kantaa ottavia ja poliittissävytteisiä, joka ei sovi sinänsä länsimaisen median laatuun tänä päivänä yhtiön toiminnan laadun ja uskottavuuden kannalta, varsinkin kun ottaisi huomioon yli 3.000 päisen YLE:n maksajat aikaan saannoksiin nähden.

Ylen ajankohtaistoimituksen ei tule olla vasemmalla ( kuten sen on ollut jo aikoja ), ei oikealla, eikä keskelläkään. YLE on tuottanut laadukasta ohjelmointia ns. teemoista, jotka eivät kuulu poliittisten intohimojen esiintuontiin. Satuilu, juoruilu ja epäilysten levittäminen eivät Asikainen ole kunniallista ja aitoa journalismia ajankohtaistoimituksessa edes nallen puvuissakaan tavannet - pikemminkin ankan höyhenissä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sepäs oli kryptinen ja hieman hyökkääväkin kommentti.

Minä olen kyllä samaa mieltä kanssasi tuossa, että Ylen pitäisi asettaa Suomessa standardit median kultaiselle keskitielle ja objektiiviselle tiedotukselle, mutta valitettavasti Ylekin on mennyt kävijämäärien ja klikkiuutisten perässä - pakko sen ei olisi siihen lähteä mukaan.

Tunnustan väittämäsi, jonka mukaan Yle on ollut pitkään kallellaan vasemmalle. Viime vuosina vaaka on tosin alkanut kääntymään enemmän oikealle. Mukaan on tullut myös tapa kaunistella asioita, kohdella tiettyjä poliittisia toimijoita toisia hellemmin sekä eräänlaisten aatteiden levittäminen. SDP ja vasemmistoliitto nauttivat edelleen koskemattomuutta yleläisten piirissä (tai ainakin tuntuu siltä, kun uutisia lukee), mutta suojelupiiriin on otettu mukaan myös joitakin huippupoliitikkoja oikealta ja keskeltä käsin.

Toisaalta tässä kyseisessä tapauksessa tulisi huomioida se tosiseikka, että tähän mennessä jopa kolme yleläistä tähtitoimittajaa on tuominnut johdon toimet (Päivärinta, Stiller ja Vuorikoski), ja että mukaan on tullut myös MTV:ltä alunperin loikannut esimies Eerola, joten uskoakseni tällaisessa tilanteessa voidaan huoletta todeta, että Ylellä on jotain fundamentaalista rikki, eikä sitä ole osattu korjata.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki sanoo,
niin selkeästi kuin verhotusti vain voi sanoa, että eronneiden journalismin luotettavuuden taso ei ollut kovin korkeaa...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Linkki ei toimi. Laittaisitko sen uudestaan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #120

Eihän tuo nyt mikään yllätys ole. Vettä on virrannut Vantaanjoessa valtavasti sitten Sipiläraportoinnin ja edelleen odotellaan lihaa luiden ympärille. Ei sillä että YLE talona saisi yhtään parempaa arvosanaa. Panamapapereista kohkattiin vaikka kuinka, eikä ensimmäistäkään laittomuutta ole löytynyt, vaikka aikaa on kulunut yli puoli vuotta...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #123

Oikeastaan on kulunut tuplasti enemmän aikaa eli yli vuosi.

Koska YLEn MOT-toimittaja Minna Knus-Galan oli keskittynyt "tutkimaan" Panama-papereita yli puoli vuotta jo ennnen kuin ohjelmat tulivat ulos loppukeväästä. Saattoi olla, että sama koski ruotsinkielisenkin puolen toimittajaa (jonka nimeä en nyt muista).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #132

Olet oikeassa. Ihmettelin jo silloin, että kaikkien aikojen tietovuodosta puolessa vuodessa saatiin aikaiseksi kaksi "paljastusta". On olemassa suomalaisia, jotka omistavat ulkomaisen osakeyhtiön. Kansainvälisiä rahoituspalveluja tarjoava pankki on auttanut asiakkaitaan yritysostoissa. Olin pitkään shokissa.

Nyt olen henkeä pidätellen odotellut koska luvatut paljastukset tulevat. Alkaa kohta happi loppua...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #134

Kyllä mulla ainakin valahti lusikallinen housuun, kun kuulin Keijon vastaavan puhelimeen sanoin "Rosberg". Nyt tässä sitten on ollut aikaa pureskella tätä paljastusta. Ihan hyvän tovin verran on pureskeltu. Sieluni saattaa olla valmis ottamaan lisää tietoa vastaan. Ollut jo jonkin aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikä mikään tule muuttumaan, itsesensuuri jatkuu ja valtakunnan tärkeimmän aiheet ohitetaan jatkossakin sujuvasti.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ylen ajankohtaistoimituksen Sipilä/Terrafame-jutussa ei ollut mitään merkittävää tai tärkeää, vaan se oli journalistinen floppi. Se on tämän #ylegate-jutun ydin. Ontto.

Huono journalismi tekee perinteisestä mediasta epäuskottavamman, taannuttaa sen some-väittelyksi. Arvostan, että Yle tahtoo välittää punnittuja uutisia enemmän kuin raportaaseiksi tuunattuja kannanottoja.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toistaalta maailmalla ollaan nähtävästi eri mieltä, kun siitä on uutisoitu Business Insiderista China Timesiin. Tämä "Yle-hässäkän" tuoreinkin kimura näyttäisi repivän otsikoita. Uusi Suomi uutisoi jokunen tunti sitten, että tämän päivän tapahtumista on uutisoitu mm. Reutersilla.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/210295-yle-hassak...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #124

En minä ainakaan tuossa US artikkelissa nähnyt mitään erimielisyyttä siitä että YLE toimitti uutinankan. Näyttivät lähinnä ihmettelevän, että irtisanoutuva toimittaja kokee sananvapauttaan rajoitetun. Minkä sinä tulkitsit erimielisyydeksi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #126

Jos pääministerin sähköpostit eivät olisi lainkaan merkityksellisiä, vaan kyseessä oletettaisiin olevan pelkkä uutisankka, niin tuskin siitä uutisoitaisi ympäri palloa - aina sananvapauden ykkösmaita edustavissa Kiinassa ja Saudi-Arabiassa asti. Tai näin minä ainakin oletan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #129

Vastasit nyt tahallasi seurausjuttuun, vaikka säikeestä (#122) kävi selvästi ilmi että viittasin alkuperäiseen Terrafame/Katera Steel -juttuun uutisankkana. Luulitko että tyytyisin tuollaiseen liikkeeseen? Osaat kyllä paremmin.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #124

#124 Martti, juuri tämä se onkin huolestuttavaa, että aina vaan joka paikassa revitään otsikoita joiden juuria ei ole pöyhitty ajatuksella!

Tuo Reutersin juttu on – ja tätä journalistista peruspyrkimystä eniten arvostan – harkittu, totuutta etsivä ja ei-tuomitseva:

"It seems that he (Eronen) cannot accept YLE's journalistic principles and values... Due diligence and claims based on facts are essential in investigative journalism,"

Meille järkeä ja monipuolista ajattelua haluaville ei riitä se, että journalistit saavat huonoja viboja, saikkua tai irtisanoutumismelodraamoja heti, kun heidän työn laatua kyseenalaistetaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onhan Yle selvästikin "vakavasti otettava tiedonvälittäjä", kuten etiikkapäällikkö Riitta Pihlajamäki toteaa.

Väärä tai vääristelty tieto kun otetaan usein vastaan vakavammin kuin oikeaksi tiedetty tieto,

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yksi propagandan keino on nostaa epäoleelliset asiat pintaan ja lakaista oleelliset maton alle.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Yleisradio, kapitalistisen ryöstötalouden siunaaja ja hyväksyttäjä

Haastateltavat höpisevät joutavanpäiväisiään toimittajan laittamatta häntä vastuuseen sanoistaan

Sokerikuorrutteista kapitalismia kansalle ala tanssia-tähtien-kanssa

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sinällään on huvittavaa ja amatöörimäistä, kuinka YLEn hallintoneuvosto ja hallitus ovat käytännössä kuulleet vain toimitusjohtajaa sekä kohun kohteena olevaa päätoimittaja Jääskeläistä. Näinko he ovat kuvitelleet saavansa objektiivisen kuvan tilanteesta?

He ovat kertoneet oman näkemyksensä tilanteesta ja epäilemättä hienoja selityksiä, kuinka tilanne hoidetaan ja kyseessä on vain pienen porukan ongelma. Tottakai he puolustavat itseään ja näyttävät kuinka homma on hanskassa - siinähän on oma duuni pelissä.

Ammattitaidotonta ja typerää on se, että nuo molemmat YLEstä vastuussa olevat tahot uskovat tämän totuuden. Hanska on hukassa. eronen vaikuttaa olevan oikeassa twitter-lausunnossaan: "Yleisradion hallintoneuvosto näyttää journalistisesti arvioiden kuurolta, sokealta ja halvaantuneelta." Valitettavasti YLEn hallituskin tuntuu olevan samassa veneessä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen kommentti Eroselta Iltalehdessä: "Ensimmäiset kuukaudet sujuivat hyvin, mutta viime keväänä alkoi tulla vaikeita juttuja Nuorisosäätiön tutkimisessa."

MOT-ohjelma on pariin otteeseen käsitellyt Keskustan Nuorisosäätiön kiinteistökauppoja ja epäselvyyksiä. Sen verran kupruja on mahdollisesti tehty, että viranomaisetkin asiaa tutkivat.

Jäikö asiasta tuomatta jotain esille, ainakin uutisissa pidettiin Keskustan vastuu säätiöstään lähes pimennossa lukuunottamatta pientä mainintaa keskustataustaisuudesta. Keskusta ei muuten jostain syystä ottanut mitään kantaa tähän asiaan - tai sitten heiltä ei saa kysyä.

http://yle.fi/uutiset/3-9252179

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Jos syntyy pienikin epäily siitä, että niin suuren toimijan kuin Ylen suuta suitsitaan kulloisenkin valtapolitiikan kriittiseltä tarkastelulta, voidaan perustellusti kysyä, miten onkaan sananvapauden ja journalismin toteutumisen laita pienemmissä medioissa? Monethan näkevät Ylen suunnannäyttäjänään.

Suomi on niin pieni maa, että täällä media on helppo ottaa kontrolliin joko valtasuhteiden tai omistuksen kautta. Yleen kuten muuhunkin mediaan pyritään vaikuttamaan päivittäin. Journalismin kontrolloiminenhan on tehokkain tapa vaikuttaa. Näin ainakin monet poliitikkomme tuntuvat ajattelevan. Ylen hallintoneuvoston ja muun johdon kautta vaikuttamista tapahtuu jatkossakin toimitukseen päin. Varsinkin, kun tämä nähdään sallituksi.

Nyt näyttäisi myös siltä, että Yle-vero on vähentänyt Ylen riippumattomuutta. Ilmeisesti poliitikot olettavat, että tämä jotenkin itseoikeutetusti lisää heidän vaikutusvaltaansa toimitukseen päin. Ei hyvä, joten voidaan palata entiseen malliin. Pukki on tunnetusti huono kaalimaan vartija!

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Juuriongelma tässä jutussa on toimittajien mielivaltapolitiikka, eli sananvapaus ilman vastuuta. Tätä on tapahtunut yllättävän paljon Ylessä viime vuosina. Panama-paperien kupla, Lenita Toivakan perusteettomaksi osoittautunut riepottelu.

Media- ja lähdekritiikki on keskeisen tärkeä asia. Jos – ja kun – ihmiset eivät vielä aina ymmärrä että toimittajatkin ovat vain ihmisiä, virheineen ja mielipiteineen, syntyy tällaisia kohuja tyhjästä.

Pidän vaarallisena kehitystä, jossa enenevä osa palkatusta mediaväestä yrittää taistella hyväksi kokemansa asian puolesta. Se kun ei ole enää journalismia. Pelottava esimerkki oli laatujournalismin lippulaivojen, kuten New York Timesin, Washington Postin ja CNN:n vahva valikoiva uutisointi Trumpia vastaan. Toki tilanne huomioonottaen se oli inhimillisesti ymmärrettävää, mutta silti väärin. (En tarkoita ao. medioiden pääkirjoituksia, vaan uutisoinnin politisoitumista.)

"Herrajahti" on yksi huono journalismin muoto, kun uutisoidaan välittämättä faktoista, liian kevyesti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Panama-paperit kupla, kyllä siitä aika paljon muutoksia tuli Nordeaan ja muille toimijoille?

Toivakkakaan ei nyt ihan viaton ole riepotteluun. Kaupparekisterikin on varmaan tässä se syyllinen: "Kauppakeskuksen suomalaisen omistajayhtiön tilinpäätöksistä puuttuu Seuran mukaan kaupparekisteristä kaikilta vuosilta ne sivut, joilla belgialainen omistusjärjestely on ilmoitettu. Lain mukaan tietojen pitäisi löytyä kaupparekisteristä. Jukka Toivakan mukaan kaikki tiedot on kuitenkin toimitettu kaupparekisteriin."

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #147

Mitä rikollista Panama-papereista on sinun mielestäsi selvinnyt? Sellaiseksi se tapaus uutisoitiin.

Mitä rikollista Toivakat ovat mielestäsi tehneet? Sellaiseksi se uutisoitiin – josta mm. SDP:n Timo Korppi nokki Yle-taustallaan irtopisteitä keksimällä asioita.

Ja nämä olivat valtakunnan ykkösuutisia! Vaikka substanssi oli likiarvona nolla. Näin huijataan kansalaisia, joilla ei ole mahdollisuuksia tai edellytyksiä selvittää totuutta. Tämä taas aiheuttaa samoissa tavallisissa, kunnollisissa kansalaisissa tuntemuksia epäoikeudenmukaisuudesta. Se on väärin sekä "syytettyjä", että kansalaisia kohtaan. Onko mihinkään tuhlattu enemmän hukkaenergiaa kuin saamalla kansalaisille paha mieli turhaan?

Tällaisia virheitä eivät hyvät journalistit tee.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #149

Panamapapereita ei annettu poliisille eikä verottajalle, näin oli sovittu.

Seurauksena esimerkiksi eri maissa valtaapitäviä joutui tilille, Islannin pääministeri erosi. Nordea joutui korjaamaan toimmintaansa, EU:n lakeja muutetaan vuodon seurauksena estämään vastaavaa yms - paljon asioita.

Katotaan oikeusjuttuja sitten vielä myöhemmin, esim tämä Wilenius on aika mielenkiintoinen tapaus, hänhän on myös Nuorisosäätiön jutuissa mukana:
http://yle.fi/uutiset/3-9043789
Eiköhän tätä tutkita..

Toivakan sotku on niin pitkä juttu erillään muista, ettei vaan jaksa. Suurelta osin hän valehtelujutuillaan jne sotki asiat. Jos saisin vaatia muutaman dokumentin yritykseltä sekä Belgiasta kuten perustamisasiakirjat, niin asia saataisiin pakettiin. Se ei kuitenkaan eron jälkeen kiinnosta ketään enkä ole toimittaja.

Toivakan tapauksessa kuten sipilänkin olisi kaikki selvinnyt nopeammin, jos olisivat avoimesti kertoneet asiat jo heti alkuun.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kansan uutiset ei kuulu normaaliin lukuvalikoimaani, mutta tässä on kyllä loistava ja viihdyttävä kolumni Sipilästä, Ylestä jne. "Huomionarvoista on Jääskeläisen kanta, ettei Sipilä ole ”vaientanut” Yleisradiota. He ovat ihan itse päättäneet tukkia turpansa pääministeristä ja keskustapuolueesta. Tällaista poliittisen päättäjän tahtoa ennakoivaa toimenpidettä kutsuttiin ennen vanhaan suomettumiseksi ja itsesensuuriksi.
Vuoden 2016 joustavan totuuskäsityksen diskurssissa asiat kuitenkin koetaan päinvastoin."

http://blogit.kansanuutiset.fi/kaasuputki/sakeaa-o...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset