Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Yksi yö itsenäisyyspäivän juhlarymistelyyn

  • P.E.Svinhufvudin ns.itsenäisyyssenaatti. Kuva: Eric Sundström, Museovirasto (edit: Martti Asikainen)
    P.E.Svinhufvudin ns.itsenäisyyssenaatti. Kuva: Eric Sundström, Museovirasto (edit: Martti Asikainen)

Rakas Joulupukki,

siihen on enää yksi yö. Itsenäisyyspäivään nimittäin. Suomen tasavallan presidentin järjestämä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto eli linnan juhlat on ollut jo pitkään koko kansan yhteinen kiinnostuksen kohde, joka vetää television ääreen ihmisiä aina mummoista ja vaareista lastenlapsiin. Lehtien muotikriitikot arvioivat innoissaan presidentin vieraiden pukuvalintoja, kun taas toisia kiinnostaa enemmän  se, kuka kenenkin kanssa liikkuu ja minne juhlien jatkot heidät lopulta vievät. 

Viime vuosina nämä klassiset perinteet ovat alkaneet muuttumaan, kun Linnan juhlien ympärille on masinoitu jos jonkinlaista anarkistista liikehdintää sekä yleistä sekasortoa. Samaan aikaan myös pitkään uinunut suomalainen äärioikeisto on aktivoitunut itsenäisyyspäivän viettoon. Kansaa revitään täyttä häkää kahtia, kun paljon keskustelua herättänyt tolkku loistaa poissaolollaan.

Meidän suomalaisten juhlapäivästä on kuin varkain muodostunut vuoden suurin rymyjuhla ja yksi poliisin kiireisimmistä työpäivistä. Räkäposkella sekoilevat viinanhuuruiset mielenosoittajat pitävät huolen siitä, että fanfaarit soivat ja ikkunat helisevät. Pasifistit eivät tunnu kainostelevan nyrkkien heiluttelua itsenäisyyspäivänä, eikä edes hevoset säästy väkivaltaisilta hyökkäyksiltä. Satumaisten prinsessajuhlien livelähetykset ovat vaihtuneet reportaaseihin kaduilla marssivista nuorista, lentelevistä kaljapulloista ja pelkoa herättävistä mellakkapoliiseista. Kuinka tässä oikein näin kävi?

Ihmisten turhautuneisuus purkautuu usein arvaamattomilla tavoilla, jonka vuoksi ilmassa on tänäkin vuonna katastrofin ainekset. Myös toimittajat ovat haistaneet veren. Kyllä minä tiedän, että monella on huono olla. Suurin osa suomalaisista voi pahoin. Haluaisin silti painottaa, että tällainen vandalismi saattaa jokaisen mielenosoittajan varsin kyseenalaiseen valoon, jonka myötä mielenilmauksen todellinen sanoma hukkuu kaiken tämän sekoilun alle.

Kun seuraava päivä sitten koittaa, pääsee kansalaisraati yhdessä tuomitsemaan kaduilla riehuneet mielenosoittajat, eikä kukaan uhraa pienintä ajatustakaan sille, mikä heidät kadulle alunperin veti. Lisääntynyt inhimillinen kärsimys hukkuu kohuotsikoihin, koska paikkojen rikkominen ja väkivalta on yleisesti tuomittavaa toimintaa.

Kansa ei suvaitse saatika ymmärrä riehuvaa ihmislaumaa, vaikka heidän asiansa olisi kuinka tärkeä.

Hyvin pian tämän jälkeen keskusteluohjelmat täyttyvät taas monenlaisista asiantuntijoista, jotka on kutsuttu studioon tekemään analyysejä riehumisen syistä. Heistä tuskin yhdelläkään on omakohtaista kokemusta köyhyydestä tai syrjäytymisestä. Hallituksen tekemät kipeät leikkaukset eivät kosketa heitä. Lehdistö puolestaan kirjoittaa Jari Tervon vuotuisten sekoilujen sijaan mellakoiden vahinkoarvioista ja Timo Soinin latteista sutkautuksista. Seuraavana päivänä pääministeri Juha Sipilä kertoo olevansa huolissaan.

Ymmärrän minä sen, että pattiin ottaa niin peevelisti. Keittää niin, että veri kiehuu. Suomessa köyhyys on räjähtänyt käsiin ja työelämän keskusjärjestö määrää marssijärjestyksen. Samaan aikaan ylimieliset ministerimme valehtelevat vuoron perään niin, että korvat heiluvat ja nenä kasvaa.

Paskatunkiolla alkaa olemaan täyttä, kun työehtoja raiskataan täysin mielivaltaisesti ja perään heitetään kommentteja työläisten ahneudesta ja liian kovasta elintasosta, joka tuhoaa koko kansantaloutemme. Työttömät ovat suomalaisen eliitin silmissä työtä vieroksuvia loiseläimiä, jotka jätettäisiin mielellään oman onnensa nojaan. Leipäjonot ovat jo yli kilometrin mittaisia, eikä tunnelin päässä näy muuta valoa kuin alituiseen ylitsemme ajava juna. Mutta olisi silti hienoa, jos ihmiset ajattelisivat edes hieman vanhuksiamme, joille itsenäisyyspäivä merkitsee vielä jotain. Vuodessa on 364 muutakin päivää ylistää Hitleriä tai jahdata astaloiden kanssa natseja - julistaa luokkasotaa ja taistella ikuista sortoa vastaan. 

Tällä hetkellä joukossamme on alle 22 000 sotaveteraania, joiden keski-ikä alkaa olemaan yli 90 vuotta. Se ei ole mikään salaisuus, että veteraaniemme kunto heikkenee silmissä. Toivoisin jokaisen muistavan, että Suomen itsenäisyyspäivä on ennen kaikkea heidän päivänsä. Ei presidentin tai hänen ylempään yhteiskuntaluokkaan kuuluvien mannekiiniensa päivä, vaan sotaveteraanien eli mummon ja vaarin päivä. Hyvin usealle vanhuksistamme tämä tulee olemaan heidän viimeinen itsenäisyyspäivänsä.

Minä olen yrittänyt puhua ihmisille tästä aiheesta, mutta he eivät tunnu kuuntelevan minua. Tästä syystä vetoankin sinuun Joulupukki, jotta tekisit tästä itsenäisyyspäivästä paremman kuin edeltäjänsä. Jos sinä vain voisit puhua mielenosoittajille vähän järkeä, että mielenilmauksissa säilyisi jonkinlainen maltti ja arvokkuus. Tehdä sen salaisen joulutemppusi juhlakansan hyväksi, niin että nyrkit pysyisivät taskuissa ja pyörätelineet talojen vierustoilla. En minä sinulta enempää tänä vuonna pyydä. Tämä kyllä riittäisi.

Huomenna tiistaina liikkeellä uskotaan olevan niin äärivasemmistoa kuin -oikeistoakin. Yhteenotot voivat hyvinkin olla mahdollisia, vaikka poliisi onkin varautunut etukäteen kahakoihin. Entäpä jos tänä vuonna me kaikki tarjoaisimme sotaveteraaneille reuhaamisen sijaan hiljaisen mielenosoituksen. Kiittäisimme heitä heidän nuoruusvuosiensa uhrauksista sekä siitä, että he rakensivat meille tulevaisuuden. Ikäihmisemme ovat nähneet aivan tarpeeksi oikeistolaista ja vasemmistolaista väkivaltaa heidän pitkän elämänsä aikana. Ainoa asia, mitä me tässä vaiheessa voimme heille enää tarjota, on rauhallinen vanhuus.

Toivon mielenosoittajilta, että he pyrkisivät väkivallattomaan vastarintaan ja ennen kaikkea vuorovaikutukseen. Me ehdimme kyllä mekkaloimaan toistekin.

Jonain toisena päivänä minä saataisin jopa itse tulla teidän mukaanne, kunhan vain ollaan oikealla asialla ja ilman väkivaltaa. Minäkin olen toisinaan turhautunut - joskus lähes raivoissani. Ei se siltikään tarkoita sitä, että voisin pistää paikat päreiksi ja vetää eri mieltä kanssani olevia turpiin. Huippusuositussa Game of Thrones -sarjassa esiintynyt Ian McShanen näyttelemä Veli Ray totesi yhdessä unohtumattomassa jaksossa, että väkivalta on kuin tauti - eikä tautia voi parantaa levittämällä sitä muille. Melko hyvin sanottu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kekkonen: ''Itesenäisyydellä ei pidä elämöidä'' Olen samaa mieltä.

Ei itsenäinen Suomi ole pärjännyt hyvin kuin sodassa ja jälleenrakentaminen meni kelvollisesti.

Sitten on ollut heikkoa ja huonommaksi menee.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itsenäisyyspäivän rauhan julistus minulta:

Rakas joulun henki ja joulun rauha sydämmissämme, minä toivon ja rukoilen sinulta etteivät Suomen itsenäisyys päivänä anarkistit riehu kadulla ja heitä pyörätelineitä kauppojen näyteikkunoista sisään, minä toivon ja rukoilen sinulta etteivät nationalismin vastustaja polta suomenlippuja ja sytytä eduskuntataloa tuleen, minä toivon ja rukoilen sinulta että rasistit lopettaisivat nyt ja ainiaaksi tai edes jouluksi häpeästigmoilla leimaamisen ja toisten syrjimisen, ja minä toivon ja rukoilen sinulta että patriootit unohtaisivat nyt ja ainiaaksi tai edes jouluksi populismin ja pakolaisten lynkkaamisen. Kiitos, ja hyvää itsenäisyyspäivää ja joulurauhaa kaikille.

Pekka Iiskonmaki

Itsenäinen Suomi on kamppailut jo 100 -vuotta kieltolain kanssa ja valmista ei tunnu syntyvän.

Ei sellainen maa saa asioitaan reilaan, joka ei osaa päättää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ainoat maat jotka "osaavat päättää" ovat diktatuureja. Suomi pärjää aivan hyvin kokoonsa, sijaintiinsa sekä historiaansa nähden. Paremminkin tosin voisi mennä.

Pekka Iiskonmaki

#3
Riippuu verrokkimaista. Albaaniaan verrattuna todella hyvin. Sveitsiin verrattuna todella huonosti.

Sveitsi ei ole edes merivaltio.

Miksi sitten tuhannet koulutetut suomalaiset muuttavat maasta pois?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Koska työllisyyspolitiikka on epäonnistunut, eikä töitä ole tarjolla. Sama on tapahtunut monessa maassa. Kreikassa, Portugalissa, Irlannissa, Italiassa jopa Ranskassakin. Tästä voisi vetää joitakin johtopäätöksiä, mutta päättäjämme eivät halua nähdä sitä. Jokaista näistä valtioista nimittäin yhdistää yksi asia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
''Jokaista näistä valtioista nimittäin yhdistää yksi asia.''

Kerro Martti se meille. Monia se varmasti kiinnostaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

Olen samaa mieltä. Puumarkka takaisin Suomeen. Suomi muuttuu kerralla minulle halvaksi kalastusmaaksi.

Rupusakki pois Eurosta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Ei puumarkka välttämättä autuutta tuo, mutta toistaiseksi euro on aivan liian kallis valuutta Suomelle, koska Saksan markkinat määräävät sen kurssin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #21

#21
Puumarkalla köyhät köyhtyvät ja mm. minä rikastun, joten kannatan. Ihmisenä en voi sitä kannattaa.

Olen toki varautunut ostamaan Suomesta jotain kannattavaa, jos hinta tulee putoamaan kerralla n. 40%.

Puumarkan kurssi putoaisi nopeasti n. 40% euroon nähden. Sellukapitalistit hieroisivat käsiään.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #4

Pekkaseni, Martti vastasi kysymykseesi pätevästi.

Omasta valinnastasi, Virosta, totean, että se voi olla valinta sikäläiselle vauraalle, jolla on tasaveron saatanallisessa mallissa pelimerkkejä terveyteen, koulutukseen, kulutushyödykkeisiin ja luksukseenkin. Samoin se voi olla valinta suomalaiselle liikemiehelle rahoineen - rahalla kun ei ole kotimaata eikä liikemiesmoraalillakaan: jos etuja on ovelasti käytettävissä, ne hyödynnetään.

Viro on useimpien muiden entisen rautaesiripun maiden tapaan heilahtanut ääreltä toiselle ja yhteistä ennen sekä jälkeen on, että aina on mallista hyötyviä ja kärsijöitä. Viron väestö on vähentynyt itsenäisyytensä aikana vain noin 20 prosenttia, siinä missä Latvia ja Liettua ovat menettäneet kolmanneksen väestöstään.

Suomi maksaa noin 5000 virolaislapselle suomalaista (joka on määrältään aivan muuta kuin virolainen vastaava) lapsilisää Unionin sopimusten perusteella. Suomelle rasitus ei ole suuri, mutta Virolle hyöty on merkittävä. Noin 50 000 virolaista asuu ja työskentelee Suomessa, ja näiden ihmisten määrä on kasvussa.

Vaatii aikaa Viron kaltaisilta mailta löytää järkevä yhteiskuntamalli: ensin yksi ääri, sitten uusliberalistinen vieläkin sairaampi malli. Tallinnassa uusi hallitus osoittaa merkkejä terveempää kohti, mutta matka mielekkääseen pohjoismaiseen malliin on vielä pitkä. Ilman Suomen (ja osin Ruotsinkin) mahdollisuutta tukea Viroa - maamme harkitsematon alkoholiverotus, virolaisten maassamme hankkimat ja osin Viroon viemät tulot, suomalaislähtöisten yrittäjien verokeplottelu hyödyntäen molempia maita Suomea ja Viroa - Viron väestö olisi nykyistä selkeästi vähemmän Latvian ja Liettuan tapaan.

Tämä ei merkitse, että Suomessa asiat olisivat kunnossa. Ja valitulla suuntauksellamme enemmän menee takalistolleen. Vaan jos Suomi sakkaa, se on myös maastamme hyötyvälle Virolle adios.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #38

Saatan muistaa väärin, mutta muistaakseni noin 20% Viron BKT:sta tulee Euroopan unionilta. Suomen viinarallin osuus oli kai jotain 15- 18 prosenttia. Ei naapurimmekaan siivet yksin kanna, vaan voita tuodaan toisten pöydistä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #40

Kauppa se on joka kannattaa ja muistat väärin.

EU tuki 6% ja suomalaisten osuus kaikesta myydystä alkoholista n. 10%.

Kyllä vähän paremmilla tiedoilla pitäisi kirjoittaa, vaikka kuinka kiukuttaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Kuten myös, Suomen Ulkoasiainministeriön mukaan (2015),

"Hallituksen tiukkaa taloudenpitoa on ihailtu ja vihattu. Viroa pidetään EU:n mallioppilaana, mutta monet maan talousasiantuntijoista ovat kritisoineet linjaa liiasta jäykkyydestä sekä liiallisesta EU rahan käytöstä talouskasvun puskurina. Kuudesosa budjetista tulee EU:lta."

http://um.fi/public/default.aspx?contentid=247491&...

http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/ind...

Statistiikka taas osoittaa, että huomattava osa Viron viennistä on elintarvikevientiä, johon myös alkoholi ja tupakka lasketaan. Muisteluni osui näin ikään ihan hitosti lähemmäs kuin sinun faktana esittämät juksaukset.

http://www.estemb.fi/static/files/005/jaanus_varu_...

Vuonna 2014 uutisoitiin, että jopa 34% Virossa myytävästä alkoholista päätyy suomalaisten kaappeihin. Tämän lisäksi alkoholia hakevat ainakin ruotsalaiset ja tanskalaiset. Viennin uskotaan kasvaneen entisestään tämän jälkeen.

http://news.err.ee/v/economy/0759bc45-5728-41c2-9f...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #44

Juttusi pohjana on vuoden 2012 tiedot. Viro etenee nopeasti.

Muistelusi ei vastannut linkkisi tietoja. Se on inhimistä kaikissa muisteluissa.

Ps. Suomi laskee ainoana EU-maana julkisen sektorin BKT:n sisään. Joten se Suomen tilastoista.

Suomen pitäisi perustaa kunniamerkki ansioituneelle tilastonikkarille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #45

Euroopan unionin tilastokeskuksen mukaan plussaa tuli vuonna 2015 noin 4,934 miljardia euroa riihikuivaa eurooppalaisrahaa. Puolan tavoin Viro on ollut aina yksi suurimmista nettosaajista. Maan nimellinen BKT oli tuolloin 20,5 miljardia euroa, joten aika lähelle osutaan. Poikkeuksellisesti valtionvelka on pysynyt erittäin alhaisella tasolla, mutta onko sen nyt kummakaan, kun muut maksavat. Vuonna 2015 Viron valtionvelka heilui jossakin kymmenessä prosentissa. Toisaalta taloudellisesti vakaa ja vahva Viro on hyödyllinen myös Suomen viennille. Toivotaan, että menee entistäkin paremmin tulevaisuudessa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #40

Suomestakin voitaisiin alentaa verot palveluista ja tuista tinkimättä ja silti valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen laskisi, jos EU jakaisi rahaa meille yhtä paljon kuin Virolle.

http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224501-suom...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #54

#54
Höpsis. Suomi ei osaa rahaa käyttää. Viron saama tuki EU:lta menisi Suomessa pelkästään tuulivoiman tukemiseen.

Väkilukuun suhteutettuna pitäisi Suomen valtion budjetin olla 39 miljardia ja kunnallisverot 0%.

Suomi on niin sosialistinen maa, että ei talous luista. Nyt alkaa kateus siirtymään Ruotsista Viroon. En olisi uskonut vuonna 1990 sitä näkeväni, kun meidän kaupat kaikuivat tyhjyyttään.

2017. aasta riigieelarve eesmärk on kestliku ja läbimõeldud eelarvepoliitika kaudu tugevdada Eesti julgeolekut, edendada majanduskasvu, vähendada tööjõumakse, suurendada madalapalgaliste ja lastega perede toimetulekut soodustamaks laste sünde ning uuendada riigi ja kohalikku haldust. Riigieelarve tulude mahuks on planeeritud 9,42 miljardit eurot, mida on 592 miljonit eurot ehk 6,7 protsenti enam 2016. aastaks prognoositust. Sealhulgas suurenevad maksud ja sotsiaalkindlustusmaksed 6,1 protsenti 7,99 miljardile eurole ja saadavad toetused 16,1 protsenti 979 miljonile eurole. Riigieelarve kulud kasvavad 2016. aastaga võrreldes 650 miljonit eurot ehk 7,3 protsenti 9,57 miljardi euroni. Vastavalt riigi eelarvestrateegias seatud eesmärgile püsib valitsussektori struktuurselt tasandatud eelarve järgmisel aastal ülejäägis (0,2 protsenti prognoositavast SKPst). Struktuurne ülejääk näitab, et jätkusuutlikkuse probleeme eelarves ei ole.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #38

#38
Miksi sitten valitat? En ole syyllinen Suomen kasvavaan alamäkeen.

Viro hoitaa sairaanhoidon, maanpuolustuksen, eläkeläiset ja koulutuksen mallikkaasti.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #42

PI: "Miksi sitten valitat?"

Totean, en valita. Sinä valitat, niin tässä Martin blogissa kuin toisaalla omassasi.

Blogisti kertoi sinulle faktoja, joista saatoit jopa oppia, jos luit.

Olen samaa mieltä kuin Martti siinä, että menestyvä Viro olisi myös Suomen etu. Menestystä ei kuitenkaan ole kuudesosaltaan Unionin suorasta rahallisesta tuesta riippuvuus eikä liiallinen Suomeen nojaaminen kaupassa. Viitisenkymmentätuhatta virolaista, jotka elävät Suomessa (palkkataso, aiemmin töiden saatavuus ja sitä edelleen pääkaupunkiseudulla), kertovat valinnallaan Viron oloista.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"nationalistisille" riehujille: Kun marssitte Suomenlipuin ja leijonakoruin varustettuina rikollisuuteen taipuvien järjestöjen kanssa, niin vedätte nämä isänmaalliset tunnukset lokaan. Itse en enää leijonaa kanna, kun aina epäiltiin natsiksi.

"antifasisteille": On olemassa ihan rauhanomaisia ja laajasti hyväksyttyjäkin tapoja vastustaa rasismia, esim. http://pernatsi.fi/

"anarkisteille": Mitä vähemmän rikotte paikkoja, sitä enemmän riittää rahaa teidänkin hoitoonne.

Hyvää itsenäisyyspäivää näin etukäteen!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvät terveiset, Niklas. Molemmille osapuolille.

Tuosta tässä juurikin on kyse. Ja mitä vähemmän paikkoja rikotaan, niin sitä enemmän itse sanoma mielenilmauksen taustalta nousee esiin. Esimerkiksi minä en edes tiedä, mikä viime vuoden mielenilmauksen teemana oli, kun se hukkui kaiken sen sekoilun alle.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Kiitos kaikkien riehujien ja tuholaisten, alkaa olla tarve itsenäisyyspäivärauhan julistukselle, joka voisi soveltuvin osin noudattaa olemassa olevaa joulurauhan julistustamme:

"...sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja itsenäisyyspäiväjuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät."

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Natsit olivat kansallissosialisteja, eivät nationalisteja. Suomalaisuus on nationalismia, kädulla öykkäröinti on patrionismia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Nykypäivänä leijonaa näkee perinteisen valtiollisen käytön lisäksi Suomi ensin -mielenosoituksissa ja internetin vihasivuilla.

HELSINGIN Salmisaaressa työskentelee ihminen, joka haluaa pelastaa leijonan.

Hänen nimensä on Jukka Kurttila, ja hän on Finlayson-tekstiilifirman toimitusjohtaja. Kurttila esittelee entiseen Alkon punatiilihalliin perustettua pääkonttoria ja kertoo saaneensa idean viisi vuotta sitten.

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila etsii Suomelle uusia leijonahahmoja äärioikeiston kaappaaman vaakunaeläimen rinnalle.

- Vietin uutta vuotta Oslossa ja ihailin, kuinka luonteva suhde norjalaisilla oli kansallissymboleihinsa. Tajusin, että minä en voisi vetää ylleni Suomen leijonaa. Tulin surulliseksi, Kurttila sanoo."

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004892676.html?...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On se hullua, että päivänä jona kaikkien tulisi olla iloisia, porukkaa lappaa Helsinkiin märisemään kurjuuttaan ja etsimään säpinää. Ihan älytöntä poliisin resurssien haaskuuta.

En hyväksy paikkojen rikkomista enkä sitä, että yhteiskunnan ja valtion vastaiset natsit pullistelevat rakkaan Helsingin kaduilla, siitä on ihan turha yrittää vääntää mitään isänmaallista, huhheijaa. Helsinkiläiset tuntien he tulevat esittämään äänekkään vastalauseensa, enkä tarkoita anarkisteja vaan ihan tavallisia helsinkiläisiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos 612-marssin järjestävät haluaisivat tehdä pesäeron natseihin, niin he olisivat ajat sitten kertoneet suoraan ja selkeästi, että SVL:n natsit eivät ole tervetulleita kulkueeseen. Käsittääkseni näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan lausunnoissa kierrellään ja kaarrellaan niin maan peevelisti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ylipäänsä organisoiva taho tehdään jotenkin kasvottomaksi, että tavallisten tallaajien olisi helpompi osallistua kulkueeseen. Kulkue hyväksyy nachojen osallistumisen kuten ennenkin. Ei jatkoon.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Joka vuosi tästä 612 natsistisuudesta väännetään kättä oikein olan takaa, vaikkei mitään konkreettista tunnu löytyvän. Voisiko joku selittää, kun en oikein osaa nähdä kulkueessa mitään vikaa. Päällepäin näyttää hyvin rauhalliselta ja asialliselta.

Vaatimusta erotella väärinajattelijat en myöskään ymmärrä kauhean pitkälle. Olisihan se mukavaa vaatia kaikilta irtisanoutumista kaikesta "pahasta", vaikkapa maahantulevilta muslimeilta irtisanoutumista isiksen aatteista, mutta voidaanko sitä pitää ihmisten vastuuna toimia näin? Vai riittääkö jos pelaa yhteiskunnan pelisäännöillä, oli pienessä päässä mitä tahansa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #48

Uusfasistista porukkaa joka ei uskalla omilla nimillään sen kummemmin kehtaa esiintyä ja natsit mukana. Ainakin viime vuonna keskeisin hahmo oli Timo Hännikäinen, tunnettu erityisesti törkypurkauksistaan naisille. Ei kuulosta minusta senttiäkään isänmaalliselta.

Ottaisivat Saara Aallosta mallia, joka kävi juuri Helsingissä puhkumassa positiivista Suomi-henkeä. Huomenna se on tietysti valju muisto vain kuin negatiivinen ja ruma Suomi-henki marssii tilalle.

Hyvä kuitenkin että tänä vuonna 612 julkaisi ohjeet miten lippuja ja nauhoja kannetaan. Hännikäisellä yms. oli viimeksi nauhat kannettuna väärin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #49

Toiset näkevät natseja kuin puluja kauppatorilla ja minä en näe missään.

Natsit on sosialisteja, mutta osa niistä ei halua kayttää itsestään natsi nimeä. On jotenkin fiinimpää olla sosialisti. Ei kansallissosialisti. Miksi?

Sosialisti sanan söpösti ääntäen kuin Ele Alenius aikanaan.

Kaikkein häveliäimmät ovat vasemmistolaisia.

Kommunistit ovat reilua väkeä. He ovat avoimia ja rehellisiä. Ensin rahat ja sitten henki.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #49

"Ottaisivat Saara Aallosta mallia, joka kävi juuri Helsingissä puhkumassa positiivista Suomi-henkeä."

Tuollainen nationalismi on nykyoppien mukaan harhaista, sanoja voi seurata teot ja kaikki tiedämme kuinka pahoja natsit olivat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuka rahoittaa ja tukee näitä natseja ja vasemmistohörhöjä? Ehkä sellainen taho, jonka edun mukaista on, että Suomen itsenäisyyspäivä muistetaan vain eripurasta ja väkivaltaisuuksista. En ole vainoharhainen, mutta kuitenkin...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No suurin osa lähtee varmaan ihan mihin vaan, jos joku tarjoaa pari kaljaa. Mutta kyllähän esimerkiksi tämä eräskin natsiporukka kiersi koko Suomen kiiltävillä vuokrabusseilla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

Varo, ettei joku Tolkun Tie-tiimistä tule kohta uhittelemaan että natsiksi kutsuminen on laitonta.

Jotkut tuolla ainakin tekevät näitä juttuja täyspäiväisesti. Mikä on mitäkin ryhmää on vaikea sanoa kun pieniä ryhmittymänimiä syntyy kuin itiöemiä sateella, mutta monesti kyseessä on samoja tyyppejä eri komboissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Pitäisi varmaan käyttää poliittisesti korrektimpaa termiä, kuten vaikkapa "kansallissosialisti", "fasisti", "Hitlerin ihannoija" tai "ihmisvihaaja". Eikö nuo SVL:n tyypit kuitenkin aika avoimesti ole justiinsa sitä itseään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

Ainakin yhteiskuntavastaisia kansanmarkkoineen, vihamedioineen ja ajojahteineen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #19

Natsiksi kutsuminen laitonta? Vielä ei olla niin pitkällä. Eilen Itävallan presidentinvaaleissa kakkoseksi tullutta Norbert Hoferia kutsutaan koirapuistossamme "ruskuaiseksi," mutta ei ole Hofer asiaan ainakaan vielä puuttunut. Ehkä hän on jo tottunut siihen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23

Tämä nyt oli pientä sarkasmia kun eräät Tolkuntienzeniä julistavat ovat olleet äärimmäisen tuomitsevia ja huolissaan ettei häiriköiviä äärikansallismielisiä vain missään tapauseksessa mennä kutsuman natseiksi ja että se voi johtaa oikeudellisiin toimiin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #25

Niin, ongelma vain on, että sitä natsikorttia heilutellaan vähän muitakin kohtaan kuin häiriköiviä äärikansallismielisiä. Itse taisin saada natsileiman viimeksi kommentoidessani oppositiopuolue SDP:n roolia Talvivaaran saamaan lisärahoitukseen. Vai oliko se sittenkin Putin-kortti. Nooh, samasta pakasta ne molemmat yleensä viuhuvat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #26

Jaa-a, en voi siihen vaikuttaa kun en itse moista harrasta. Itselle ilmiö on tuttu kyllä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #29

Paitsi että yrität kovasti vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan jatkuvalla Tolkun Tie -irvailullasi.

Kun se ihka oikea natsin määritelmä sopii ehkä 0,002% Suomen kansasta, niin on melkoisen metkaa miten tiettyjen aihepiirien keskusteluissa natsikortit lentelevät jatkuvasti. Ja siihen kun joku kehtaa vaatia jonkinlaisia käytöstapoja, on pakko vihjailla miten vaatimuksen taustalla on jokin verhottu agenda.

Sori vain, mutta se ei ole mitään muuta kuin tulitukea niille, joilla neula on juuttunut Natsi, Putin, Janitskin, Kämyt, Rassistit, Fassistit -kohtaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #34

Jatkuvalla? Olen ottanut asian pari kertaa esille hyvin, hyvin painavista syistä. Ainakin todella paljon harvemmin kuin sinä ilmestyt jostain väkinärkästymään minulle ties mistä.

Natsiudeksi kutsutaan aika yleisesti laitaoikean aggressiivista liikehdintää, tuskin kukaan tarkoittaa kolmannen valtakunnan joukkoja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #26

Ei natsikortissa ole mitään ongelmaa. Se voi olla hieman latteaa keskustelua mutta latteuksista ei tunnetusti rangaista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31

Jaa-a, eikös rasistiksi nimittelystä ole jaeltu ihan tuomioitakin, joten kait natsiksi haukkuminen menee samaan kastiin?

Täytyy sanoa, että olen muutaman kerran miettinyt, pitäisikö joidenkin palstan vakiojankkaajien kanssa testata mitä mieltä oikeus on.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #35

Sen kun kokeilet onneasi. Juristin neuvo on ottaa paljon rahaa mukaan siltä varalta, että häviät. Oikeudenkäyntikuluihin palaa yleensä kymmeniä tuhansia.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kun kerran kadulla kävelyä ei oikein voi estää, antaa kävellä. 99% ihmisistä ei kuulisi eikä näkisi koko kulkuetta ellei siitä olisi tehty some- ja mediaspektaakkelia jo etukäteen. Oma maali jälleen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sieltä tulee suoraa lähetystä paikan päältä. Tietysti sitä ei ole pakko katsoa. Joka tapauksessa aineelliset tuhot ovat todellisuutta ja joku niistä aina maksaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.A:"Joka tapauksessa aineelliset tuhot ovat todellisuutta.."

Ja niihin syyllinen on ollut nämä 612-kulkueen kävelijät yms. natsijärjestöt?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #56

Missä vaiheessa minä niin olen väittänyt?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #57

Eero Iltasen kommenttiin replysi voisin ainakin itse ymmärtää niin..612-kulkueen rinnastaminen natseihin taas selviää vaikkapa kommentistasi #13.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Martti, kiitos.

Tekstisi kappale, joka alkaa "Tällä hetkellä joukossamme on..." ja siinä etenkin "Ei presidentin tai hänen ylempään yhteiskuntaluokkaan kuuluvien mannekiiniensa päivä, vaan sotaveteraanien eli mummon ja vaarin päivä. Hyvin usealle vanhuksistamme tämä tulee olemaan heidän viimeinen itsenäisyyspäivänsä."

Vanhuksiemme sydämellä ovat luonnollisesti lapset ja lastenlapset, meidän olosuhteemme ja hyvinvointimme (sekä sen edellytykset).

Suomen historiassa on vähintään riittävästi rosoja ja kun viime vuosikymmenet jostakin 1980-luvulta alkaen olemme olleet oikeasti jokseenkin pohjoismainen yhteiskunta, onkin alettu harjoittaa ja jatkettu tietoista kahtiajakoa. Pala palalta, askel kerrallaan. Periaatteessa kaikkien asukkaidemme mahdollisuus voida elää arvokkaalla tavalla, opiskella, pysyä (mahdollisimman) terveenä ja vaurastua (ketä sitten nimenomaan tuollainen kiinnostaa), työllistyä mielekkäästi on toteutettavissa, mutta, poimiakseni kuvaavan esimerkin, viime vuosina Suomessa on työttömiksi joutuneiden mahdollisuuksia kavennettu vähentämällä samassa suhteessa tukityöllistymistä kuin kuntouttavaa työtoimintaa samanaikaisesti on lisätty: ihmisen sijaan on menty raha edellä. Ja kuitenkin, kun riittävän tasaisesti jakautuva hyvinvointi vahvistaa yhteiskuntarauhaa ja osallisuutta tähän yhteiskuntaan ja se maksaa vain rahaa, miksi näin ei menetellä tarpeiden vaatimalla tavalla ja tarpeiden sanelemassa määrin?

Tällä hetkellä puuhataan ns. osallistavaa sosiaaliturvaa (ikään kuin se ei sitä nyt olisi, lähtökohtaisesti itse ansaittua pahan ajan yli pääsyksi). Mm. tällaisesta kumpuavat itsenäisyyspäivän sikailut, joilla ei voiteta vaan koko yhteisö häviää lisää. Minun silmissäni jokaisen vanhussukupolven oikeus on nähdä omien jälkeläistensä voivan hyvin, siltä osin kuin se riippuu päättäjistämme.

Sotilaallista yhteenottoa ei nyt ole näkyvissä ja sellaisen vaatimaa yhtenäistä puolustautumista, mutta tämä ja viime aikaiset hallitukset, jotka ovat paljossa noudattaneet oikeistomme toiveita ja/tai muuten McKinseyn laatimia hallitusohjelmia, ovat ohentaneet parhaansa mukaan kykyämme selviytyä oikeista kriiseistä, niistä joita ei ratkaista pelkällä rahalla vaan perustavalla yhtenäisyydellä eroista huolimatta. Toistaiseksi (monien vaan ei kaikkien) ongelmien korjaamiseen riittäisi raha. Sitä kuitenkin siirretään veroparatiiseihin, perin moni kotimaislähtöinenkin (kuten Metso) ylikansallinen yritys, Attendot ja Mehiläiset omina KELA-rahatkin veroparatiiseihin rakentamasta tätä yhteiskuntaa -manöövereinään, Googleista sunmuista puhumattakaan ei maksa yhteisöveroja suunnittelu- ja piilottelukykyjensä vuoksi, miljardien mineraalivarannot luovutamme pelkään kaivuun hinnalla, nimenomaan suurille valutettaviin yritystukiin ei voida puuttua, luonnollista monopolia eli sosiaali- ja terveydenhuoltoa viedään (osin) yksityiseksi maksoi mitä maksoi, koulutukseen liittyvät kavennukset ja lopetukset kruunaavat tulevaisuutemme himmentämisen, poliisille ei riitä voimavaroja, hoitajamitoitus toimii vanhustemme kustannuksella...

Asioiden hoidon pitäisi miltei tyystin muuttua. Jos yhteiskuntarauha ja tulevaisuudenusko saadaan luotua vain rahalla, päästään vähällä. Näyttää siltä, että emme tule pääsemään.

Lainaan päivän uutistarjonnasta seuraavan:

Rutiköyhät miehet pysäyttivät puna-armeijan – "Kainuussa, jos missä, näkyi talvisodan henki"
http://yle.fi/uutiset/3-9325011

"Yksi yhteinen piirre, joka veteraaneilla on, on juuri tämä, ettei kaveria jätetä. Yhteisöllisyys ja toisten huomioon ottaminen..."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä yksityistämistä ja kansan kahtiajakoa käydään monella eri rintamalla. Puheet siitä, että esimerkiksi sote toisi säästöjä ja samalla myös valinnanvapauden, ovat täyttä palturia. Mikään tilasto tai esimerkki maailmalta ei viittaa mihinkään tällaiseen hyötyyn. Suomalaisten tulisi haudata sotakirveensä ja puhaltaa yhteen hiileen. Kuopasta nouseminen vaatii jokaisen osallistumista, ja pienen pihauksen Talvisodan henkeä. Jokaisella tarkoitan ihan kaikkia. Ei voi olla niin, että ihmisten pitäisi työskennellä Luxemburgilaisille bulvaaneille ilmaisesi, ja voitot valuvat maamme verotuksen ulottumattomiin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pukeutumiskoodista ei ole vielä tässä muuten ansiokkaassa blogissa ja kommenteissa sanottu halaistua sanaa.

Jos nyt sitten tämä linkki katsottaisiin, koskapa siitäkin näkökohdasta on löydetty poliittinen lähestymiskulma peräti itänaapirimme epäkorrektiin kohteluun viittaavasti, ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja keskustelusta. Jäin vain kaipaamaan perusteluja siihen että "suurin osa kansasta voi pahoin". Kiitos linkeistä?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hyvä juttu sentään, että nuo ääripäiden kaistapäät sekä poliisi suorittavat kokoontumisensa Helsingissä. Täällä kehäkolmosen ulkopuolella päivän radikaaleinta antia lienee ylioppilaiden/partiolaisten soihtukulkue...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset