Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Miltton Networks unohti ämpärit kotiin – Guggenheim kaatui valtuustossa

  • kuva: helsingin kaupunki viestintä
    kuva: helsingin kaupunki viestintä

Helsinkiin ei tule Guggenheimin taidemuseota. Kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheim-säätiön kanssa neuvotellun sopimuksen murskalukemin hieman puolenyön jälkeen. Valtuuston kanta oli selvä, sillä jopa 53 valtuutettua vastusti kaavailtua museohanketta, kun sitä kannatti vain 32. Näyttäisi siltä, että Guggenheim Helsinki paiskattiin ainakin pariksi vuodeksi takaisin kalmistoonsa. Solomon R. Guggenheim -säätiön johtaja Richard Armstrong tosin sanoi tiedotteessaan säätiön olevan pettynyt siihen, että Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt olla investoimatta ehdotettuun Helsinki Guggenheim -museoon ja että hanke näin ollen tulee päätökseen. Toistaiseksi nyt ainakin.

Helsingin kaupunginvaltuuston yli kuusituntiseksi venynyt istunto oli kaikin puolin viihdyttävä seurata. Pitkästä aikaa minusta tuntui siltä, että edustuksellinen demokratia saattaa sittenkin toimia, kun katselin puoluetovereiden luovan paheksuvia katseita toisilleen ja jopa väittelevän keskenään tästä kuumasta perunasta. Eduskunnassa näytelmät ovat usein käsikirjoitettuja, mutta onneksi sentään kuntatasolla näyttäisi olevan vielä hitusen toivoa jäljellä. Ei tullut Solomonin temppeliä Helsinkiin.

Useissa salissa pidetyissä puheenvuoroissa ehdotetun kaupungin osuuden museon kustannuksista katsottiin olevan aivan liian suuri ja sitä pidettiin riskialttiina. Museon kannattajat puolestaan vetosivat muun muassa siihen, että kyseessä olisi investointi Helsingin elinvoimaisuuteen ja turismiin. He katsoivat, että kustannukset saataisiin kyllä taaisin muun muassa kasvaneina verotuloina. Valtuustosalissa istuneista edustajista jokainen ajatteli omilla aivoillaan. Jotkut ajoivat Helsingin etua, kun taas toiset ajoivat pelkästään omaansa. 

Guggenheim-säätiön uusi ja selvästi huokeampi esitys kertoi lähinnä siitä, että edellisessä esityksessä oli ollut ihan jumalattoman paljon ilmaa mukana, jonka tila pyrittiin täyttämään julkisin varoin. Tämän lisäksi täysin epärealistiset kävijämääräennusteet oli muutettu maltillisemmiksi, ja laskettu noin Kiasman tasolle. Lukuisat valtuutetut epäilemättä pohtivat mielessään, että pystyykö tällaiseen sopimuskumppaniin luottamaan pitkässä juoksussa, kun se on jo alkumetreillä pyrkinyt ohjaamaan julkista keskustelua harhateille, ja koittanut valheellisiin tai virheellisiin laskelmiin nojaten kupata enemmän veronmaksajien varoja oudolle hankkeelleen. Monet pitävät minun tavoin Guggenheimiä varsin tervetulleena Helsinkiin, mutta he eivät ole valmiita rahoittamaan säätiötä verorahoilla, kun samaan aikaan Suomen omilta museoilta leikataan rahoituksia ja toimintaedellytyksiä. Tämä on pelkästään loogista.

Myös joukko tunnettuja suomalaistaiteilijoita päätyi tähän samaan johtopäätökseen eilisessä kannanotossaan, vaikka heidän jos jonkun luulisi tukevan amerikkalaista kulttuurifranchisingia. Taiteilijat ilmoittivat samassa yhteydessä olevansa erittäin ilahtuneita monien varakkaiden henkilöiden yllättävästä kiinnostuksesta designia ja arkkitehtuuria kohtaan sekä toivovansa, että tämä näkyy myös heidän myöhemmässä suhtautumisessaan suomalaisia muotoilijoita, arkkitehtejä ja museoita kohtaan. Toisaalta itse kyllä epäilen, että tuskinpa tulee näkymään.

Viestintätoimisto Miltton Networksin kokoomustaustaiselle toimitusjohtaja Jussi Kekkoselle äänestystuloksen on täytynyt olla murskaava. Yrittämisen puutteesta Jyrki Kataisen entistä erityisavustajaa ei ainakaan voi syyttää. Hän meni jopa niin pitkälle, että oli valmis houkuttelemaan kokoomustaustaisia kaupunginvaltuutettuja yksityiskeskusteluihin heidän avoimilla seinillään. Milton Networks teki kuitenkin yhden ratkaisevan virheen – se nimittäin unohti ämpärit kotiin. Guggenheim on viime vuosina kerännyt itselleen kosolti kyseenalaista mainetta, jonka vuoksi luottamus museohankkeen rahoitukseen loistaa poissaolollaan. Taustalla tikittää kello, joka pysähtyy 9. päivä huhtikuuta järjestettävissä kunnallisvaaleissa.

Guggenheim Helsingin kannattaminen ei välttämättä näytäydy äänestäjille erityisen positiivisessa valossa. Tietystihän se on täysin kiinni poliitikon taustajoukoista, mutta pääosin näkisin hankkeen kannattamisen poliittisena itsemurhana, johon harva edustaja on valmis lähtemään. Suurin osa kansasta tarvitsee ämpäreitä ymmärtääkseen ison maailman leikki-investointeja, vaikka tietenkään ämpärit eivät takaa vielä hankkeen menestystä. Kuten kulttuurihahmo ja poliitikko Jörn Donnerkin tähän totesi, sata poroa olisi Helsingille paljon isompi turistimagneetti kuin pölyä keräävä Guggenheim - eikä porotkaan ole oikeasti hyvä idea.

Guggenheimin kannattajien ei kuitenkaan kannattaisi vaipua epätoivoon ja luovuttaa. Tuskin tässä menee enempää kuin vuosi tai korkeintaan kaksi, kun hanke on löytänyt tiensä neljännen kerran kaupunginhallituksen pöydälle. Entistä parempana ja kustannustehokkaampana tietystikin. Tosin säätiön johto pelkää kohtalon olevan nyt lopullinen, sillä se ilmoitti julkisuudessa, ettei edes se voi ajaa käärmettä loputtomasti pyssyyn. Mutta kukapa tuosta tietää. Guggenheimin on osoittautunut sinnikkääksi ja hankalaksi vieraaksi. Pirulainen kun ei ymmärrä lähteä, vaikka hanke on tyrmätty jo useampaan otteeseen ja oveakin on näytetty.

Guggenheim on kuin talvi, joka yllättää varomattomat autoilijat vuosi vuoden jälkeen. Tai kuin amerikkalaisarjoissa haisevista kalmistoistaan nouseva mädäntynyt epäkuollut, joka vaatii neitsytverta kokemattomilta kyläläisiltä. Joka tapauksessa tänään me politiikan harrastelijat voimme tyytyväisenä laittaa ruksin seinään. Perussuomalaisten ikiomana jytkyttelijänä tunnetuksi tullut Timo Soini nimittäin piti sanansa ja päänsä. Hän teki sen hitaasti ja nopeesti. Guggenheimille ei tullut valtion rahaa.

 

Lähde: Uusi Suomi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä Helsinki, Hyvä päätös, absolut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Samaa mieltä olen minä. Kyllä sille rahalle varmasti velkaantuvassa Helsingissä parempaakin käyttöä löytyy. Miltä kuulotaa Jörn Donnerin esittämä ja Terhi Koulumiehen ajama hanke, jossa tuottaisiin poroja Keskuspuistoon? Ainakin se on halvempi ja vetovoimaisempi kuin Guggenheim.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ennustin Miikka Keräsen blogissa eilen, että todennäköisesti joku pölhö ottaa tuon Donnerin sarkasmiksi tarkoitetun heiton tosissaan. Inhottavaa olla oikeassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

En nyt oikeasti usko, että edes kokoomus lähtisi ajamaan porotokkaa Helsinkiin. Lämpimikseen puhuu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt vain mietintämyssy päähän ja miettimään tuohon upealle paikalle meidän omaa monipuolista rakennusta, joka sisältäisi taidetta- vientiä ym. tukevia näyttelyitä ja ravintoloita ym. kivaa kaikille, niin helsinkiläisille, turisteille kuin liikemiehillekin. Rakennus, joka olisi niin mielenkiintoineen myös sisällöllisesti, että muutkin maat ja kansat haluaisivat juuri sellaisen myös itselleen. - Poroaitaustakaan unohtamatta:)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tosin kuten tuolla toisaalla todettiin, tämä hanke kuolee vasta kun sen sydämen läpi isketään vaarna. Eiköhän Guggenheim ole takaisin kaupunginhallituksen pöydällä viimeistään syksyllä 2018. Entistä upeampi, monipuolisempi ja nopeempi - Guggenheim Helsinki 4.0.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielikuvituksetonta sakkia....nythän meille vasta avautui mahdollisuus palata siihen haasteeseen, jonka Guggeni keskeytti. Helsinkiläisiltä pyydettiin ehdotuksia Etelärannan parkkipaikalle tulevista kansan toiveista ja nyt se olisi uusittava, kun saatiin tila taas meille itsellemme ja suomalaisen pohjattoman hienolle mielikuvitukselle.

Pitää vain ensin ravistella tuhkat yltään juuri heidän, joiden ainoana vaitoehtona oli Bilbaon toisinto, ilman samaa lämmintä aurinkorannikkoa:)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Enpä tiedä, onko tuolle paikalle kiirettä tehdä mitään. Kiire kun ei tällaisissa asioissa ole hyvä ohjenuora. Jonkinlaiseksi puistikoksi sen alueen voisi kunnostaa ja oottaa aikaa parempaa, eli luontevaa tarvetta ja ideaa. Näkymä Suomenlinnaan päin kun on yksi Helsingille ominaisista näkymistä, eikä sen tukkiminen ole hyvä idea. Ehkä tässä on varottavana esimerkkinä mielessä myös se USA:n lähetystön vihreä laatikko, joka tosin ei tuki merinäkymää, mutta ei kyllä myöskään ole ympäristönsä kaunistus.

Sen sijaan sen ajatuksen Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon välissä olevan alueen rakentamisesta niin, että saamme todella hyvä muotoilu-, taideteollisuus- ja arkkitehtuurimuseon, toivon kyllä etenevän ja mielellään suhteelisen nopeastikin.

Ja on tässä vielä jäljellä pieni pelko siitä, että tässä voi käydä kuten niissä teinihorroreissa, joissa se veitsenheiluttaja, josta jo luultiin päästyn eroon, pomppaa vielä kerran esiin milloin minkäkin kulman takaa.

Käyttäjän VesaHuhtanen kuva
Vesa Huhtanen

Sarkasmisi on niin terävää, että menin äsken ansaan. Mietintämyssy on hautonut päätä jo runsaan vuoden joten perästä kuuluu. Sisältöajatuksesi ovat hyviä. Markus-sedän kasvattina huomioisin myös lapset.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hyvää tässä Guggenheim-hankkeessa oli se, että äänestyksen kautta saatiin nyt selville henkilöt, joilla on ”jalat maassa ja älli päässä.” Me elämme nyt aikaa, jolloin päättäville paikoille tarvitaan henkilöitä, joilla on ”jalat maassa ja älli päässä.” Kuntavaalit ovat tulossa.

Me emme tarvitse päättäville paikoille ihmisiä, jotka kävelevät ”kärpäskengissä” ja välittävät vähät terveestä taloudenhoidosta. Blogin kuva äänestystuloksesta äänestäjineen puhukoon puolestaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siellä oli kyllä niitä ihan poskettomia puheenvuoroja, joiden mukaan Guggenheim-museo suunnilleen auttaisi vähävaraisia ja kodittomia. Hursti teki kyllä melko nopeasti selväksi sen, että kuka niitä vähävaraisia ja kodittomia tässä maassa oikein on auttanut. Hursti voitaisiin valita vuoden suomalaiseksi vaikka joka ikinen vuosi. Hänhän muun muassa toi esiin, että hänen ehdottamansa 21 miljoonan euron köyhien lisäavustusesityksen taakse ei tullut ristinsielua, jonka vuoksi sitä ei koskaan edes käsitelty.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Oli hyvä, että valtuusto päätöksellään pyyhki pois ilkeän mustan läikän Pohjolan Valkoisen kaupungin Etelärannan profiilisuunnitelmasta. Jos jotain tilalle, niin ei ainakaan mustaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lipponen sanoi samaa Helsingin valkoisesta fasadista. En itse olisi aivan valmis allekirjoittamaan tätä argumenttia. Eteläranta on melko jäätävän näköinen tällä hetkellä, ja se muistuttaa lähinnä Neuvostoliitosta. Tietysti sinne nyt jotain muutakin voitaisiin rakentaa, kuten Kaija tuossa ylempänä hyvin toikin esiin. Nyt kynät ja paperit sauhuamaan - ajatukset liikkeelle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen syvän analyysin perusteella Guggenheim törmäsi myrskyisään someraivoon.
http://yle.fi/uutiset/3-9327156
Kostoksi hän ilmoitti, ettei hankkeeseen aiottua 80 miljoonan €:n summaa tulla osoittamaan kulttuurin käyttöön.
http://yle.fi/uutiset/3-9326966

Ehkä hieman arrogantti Guggenheim törmäsi lähinnä itseensä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kummallinen käsite muutenkin tuo someraivo, joka nähdään siis ennen kaikkea negatiivisessa valossa. Onko se jotenkin väärin, kun kansalaiset ilmaisevat mielipiteensä, jotta heidän äänestämänsä edustajat tietäisivät, mitä kansalaiset ovat asioista mieltä? Luulisi vuorovaikutuksen olevan edustuksellinen demokratian yksi peruspylväistä, mutta mistäpä poliittisen virkanimityksen kautta valtaan pompannut Ritva Viljanen sitä tietäisi. Hän kun ei ole koskaan ollut virassa, joka vaatisi kansan mandaatin taakseen. Guggenheim tosiaan taisi törmätä lähinnä itseensä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tätä Viljasen esiintuomaa "someraivoa" minäkin ihmettelin. Onko erimieltä oleminen raivoa? Masentava jo ajatuksenakin.

Meitä ylipäätään syytetään usein siitä, ettemme me suomalaiset osaa keskustella, vaan olemme pääasiassa hiljaisia tuppisuita... Pitäisikö lähteä nyt hakemaan selitystä syvemmältä, ja päätyä sitten vasta tähän someraivoon eli vihapuheeseen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #17

Some on osa ruohonjuuridemokratiaa - vaihtelevaa laadultaan. Virkamiehen sen sijaan tulisi kyetä puolustamaan "Euroopan keskeisiä arvoja", vaikka päätökset joskus ovat itselle epämieluisia.
Nyt, kun näitä ilmenee koko EU:n tasolla, reaktiot ovat joskus viljasmaisen pintapuolisia: someraivo tai populismi vaikuttavat äänestyksiin ja vaaleihin.
Jeppe Niilonpoika murehti ihmisten päivittelevän hänen juomistaan, mutta kukaan ei kysynyt: "Miksi Jeppe juo?"

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Uuden Suomen käynnissä olevassa mielipidemittauksessa 86% eli 719 ihmistä on ilmoittanut olleensa tyytyväisiä siihen, että Guggenheim-hanke tyrmättiin. Tämä saattaa olla sitä pahamaineista someraivoa. Oman mielipiteesi voit käydä ilmaisemassa tämän linkin takana: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/209412-helsinki-h...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Enpä tuosta some -raivosta tiedä, kun sellaista ei ole tullut vastaan ainakaan niillä foorumeilla, joilla olen vieraillut. Sen sijaan Guggenheimia lobbaavan median - etenkin Hesarin - mainosrummutusta ja vastutajia leimaavaa kirjoittelua on ollut sitäkin enemmän. Ehkäpä Viljanen tässä projisioi oman jenginsä toimintatapoja vastapuolen ominaisuuksiksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Seuraavaa ylösnousemusta odotellessa.

"Se kuollut ei oo, mi voi iäti maata,
aikojen myötä voi kuolokin laata"

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Guggenhaim on kuin Cthulhu, palaa aina kuolleista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ehkä yllättävintä on, että kokoomuksen valtuutetuista yhdeksän (melkein puolet ryhmästä) äänesti Guggenheimia vastaan. Tuon joukon arveltiin olevan vain muutaman luokkaa. Ei kisa siihen tietysti pelkästään ratkennut.

Yhtenäisin vastustajaporukka oli suuremmista ryhmistä vasemmistoliitto. Perussuomalaiset oli sen kanssa hyvin samoilla linjoilla, paitsi kansanedustaja Tom Packalén.

Helsingin valtuustoryhmät: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hall...

PS. Kuntavaalit ovat 9. huhtikuuta 2017.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä olin myös yllättynyt vasemmiston linjasta. Toisaalta vasemmistopiireissä Guggenheimista puhuttiin ennen kaikkea elitistisenä hankkeena, jonka vuoksi se varmasti oli tällaisena aikana vähän luotaantyöntävä. Epäilen, että Wille Rydmanin laskelmilla oli suuri merkitys kokoomusedustajien äänestyskäyttäytymiseen. Rydman toi hyvin esiin sen, kuinka huonot nämä ehdot loppujen lopuksi Helsingille olivat. Tästä nimenomaisesta syystä Lasse Männistö (kok.) tuli kesken istunnon esiin uuden ehdotuksen kanssa, jossa ehdot olivat ilmeisesti hieman paremmat. Tai ainakin lainajärjestelyt olivat toisenlaiset. Tämä herätti pahennusta varsinkin SDP:n piirissä.

EDIT: Kiitos paljon muistutuksesta. Tiesin tosiaan, mutta mikä lie ajatuskatkos tullut viime yönä, kun tätä silmät ristissä naputtelin. Ajatukset varmaan harhailleet poikani joulukalenteriin ja kuukauden vaihteeseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos ja kun tuohon paikalle joskus jotain rakennetaan toivoisin, että puurakentaminen nostettaisiin kunniaan, Suomi voisi osoittaa, että puusta voi tehdä muutakin kuin paperia ja seullua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Puurakentaminen sopii kyllä silmään. Minä olen jo pitkään ihmetellyt, että minkä ihmeen ja kumman vuoksi Suomen kalleimmalle tontille, siihen Helsingin Rautatieaseman kupeeseen, rakennettiin taloja pelkistä valkoisista legopalikoista. Ehkä vähän ilkeää sanoa näin, mutta ainakin minun mielestäni tuo Alvar aallon katu on rikos arkkitehtuuria kohtaan. Sen tulisi olla maamme lippulaiva, sillä jokainen turisti ne näkee. Puisto siinä edessä on kyllä kiva, ja varsinkin kesäisin se luo sellaista juuri oikeanlaista kaupunkitunnelmaa, mutta ne talot! En pääse varmaan koskaan ylitse niistä.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Suomesta on nyt tullut 4 F1 mestaria kun Keken poika lasketaan mukaan.
Tontille voisi rakentaa Karting radan joka kiertäisi maailmanpyörän takaa ja alittaa meren lähtien samalta kohdalta tunnelissa .
Nikemiki- radan rahoitus kerätään liikennekaaren ja peltipoliisien tuotoista ja nostamalla alkkohoolin verotusta.
Talvella voi olla polkupyörä tai poroajeluita .
Näin estetään tontin käyttö seuraava Guggis- kierroksen alkaessa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Guggenheim on kuin Vuotoksen allas. Aina ne lopullisesti kuopataan, mutta hetken kuluttua pulpahtavat taas pinnalle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tällä kuvalla on myyty eteläisen Helsingin nähtävyyttä ja vetovoimatekijää:
https://www.google.fi/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&sou...

"Helsingin keskustan kaupunkisatamat matkustajalaivoineen ja risteilijöineen ovat nähtävyys ja vetovoimatekijä, tärkeä osa Helsinkiä ja helsinkiläisyyttä."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset