Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Yle on vastuussa kansalle, joka sen rahoittaa

  • kuvat: wikimedia commons // edit: martti asikainen
    kuvat: wikimedia commons // edit: martti asikainen

Ylessä alkoi kuohua perjantaina 25. marraskuuta sen jälkeen, kun Yle oli jukaissut uutisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) sukulaisten omistamasta Katera Steel -yhtiöstä, joka oli saanut huomattavan kokoisen tilauksen valtion omistamalta kaivosyhtiö Terrafamelta. Suomen Kuvalehti SK:n saamien tietojen mukaan pääministeri olisi vaientanut verorahoitteisen Yleisradion sähköpostillaan. Kolmen nimettömänä pysyttelevän toimittajan mukaan Ylen ajankohtaistiimi olisi ehtinyt kirjoittamaan jo jatkojutun valmiiksi, jossa haastateltiin kahta oikeusoppinutta Sipilän mahdollisesta jääviydestä sekä siitä, oliko Sipilä ollut esteellinen päättäessään valtion sadan miljoonan euron lisärahoituksesta Terrafamelle. Toimittajat eivät halunneet nimiään julki asian arkaluonteisuuden vuoksi. 

Ilmi tulleiden tietojen mukaan Ylen ajankohtaistiimi oli alkanut myös valmistelemaan kolmatta Sipilä-aiheista juttua, jonka oli tarkoitus käsittellä poliittisten päättäjien sidonnaisuuksien julkituomisen tärkeyttä, mutta myös se peruutettiin yllättäen. Nimettömänä pysyvät toimittajat epäilevät, että pääministerillä olisi jotain tekemistä asian kanssa. Sipilä lähetti viime perjantaina lähes kaksikymmentä närkästynyttä viestiä Ylen ajankohtaistoimittaja Salla Vuorikoskelle. Viestit käsittelivät pääministeri Sipilän Terrafame-kohun jälkeen saamaa tuohtunutta kansalaispalautetta, jonka vuoksi hän katsoi ettei pystyisi enää luottamaan Yleisradioon lainkaan - arvostus oli Sipilän mukaan täysi nolla. Viimeisin viesteistä lähetettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä. Hyvin pian tämän jälkeen Ylen johto, joka tässä tapauksessa tarkoittaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavaa päätoimittaja Atte Jääskeläistä, kielsi juttujen penkomisen ja laittoi ne hyllylle. 

Jääskeläisen mukaan juttujen hyllyttämisestä ei tulisi syyttää pääministeri Sipilää, sillä käytännössä päätoimittaja on yksin vastuussa siitä, mitä uutisia julkaistaan ja mitkä haudataan arkistoihin. Jääskeläinen kertoi päätyneensä tähän ratkaisuun, koska viikonlopun aikana ei ollut tullut ilmi mitään, joka olisi viitannut siihen, että Katera Steel olisi saanut kaupan muutoin kuin voittamalla normaalin tarjouskilpailun. Pääministeri Sipilä oli aikaisemmin ilmoittanut, että hän ei ollut edes tiennyt Katera Steelin kaupoista hallituksen päättäessä lisärahoituksesta Terrafamelle. Jääskeläisen katsoi ettei mikään viitannut siihen, että kyseessä olisi ollut tietoinen vilpillisyys.

Pohdin kuitenkin, että eikö kansalaisen sana ja ennen kaikkea kahden oikeusoppineen asiantuntemus esteellisyydestä paina mitään päätoimittaja Jääskeläisen suhtautumisessa yhteen ajankohtaisimmista aiheistamme?

SK:n saamien tietojen mukaan isoa joukkoa Ylen päälliköitä kiellettiin viime maanantaina käsittelemästä Sipilän mahdollista jääviyttä Ylen ohjelmissa ja nettisivuilla. Tämä briiffaaminen tapahtui joka viikkoisessa pomoinfossa, jossa oli paikalla kymmeniä merkittäviä henkilöitä. Kyseessä on Ylen päälliköiden kokous, joka pidetään joka maanantai-iltapäivisin. Tässä tapauksessa pääministeri Sipilän harkintakyky oli pettänyt pahemman kerran, kun hän päätti hiillostaa julkisilla varoilla rahoitetun mediatalon toimittajia kymmenillä sähköposteilla. Pelkästään tämän jo luulisi ylittävän uutiskynnyksen, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Sipilä ei selvästikään ymmärrä korkeaa asemaansa Suomen tasavallan pääministerinä, mutta Ylen johto kyllä tuntee roolinsa tiedonvälittäjänä, joka tekee tästä tapauksesta poikkeuksellisen röyhkeän.

SK myös kertoi Ylen Pressiklubi-ohjelmaa juontavan Ruben Stillerin saaneen tiistaina 29. marraskuuta kirjallisen varoituksen, koska hän pyrki johdon journalistisen linjan vastaisesti jatkamaan asian penkomista, sekä käsittelemään sitä hänen 2. joulukuuta näkyvässä keskusteluohjelmassaan. Samassa yhteydessä tuotiin ilmi, että Stiller tullaan irtisanomaan, mikäli hän jatkaa edelleen ohjelman valmistelua. Varoituksen oli allekirjoittanut päätoimittajaa tuurannut Ylen johdossa istuva Marjo Ahonen. Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun konkaritoimittaja Stiller joutuu hankaluuksiin keskustapuolueen arvostelusta.

Ylen johdon toiminta on saanut lukuisat yleläiset hermostumaan ja keräämään nimiä protestikirjelmään, joka on tarkoitus antaa päätoimittaja Atte Jääskeläiselle sekä saattaa tiedoksi Ylen päälliköille Marjo Ahoselle, Riitta Pihlajamäelle, Petri Kejoselle, Krista Taubertille sekä Ylen toimitusjohtaja Lauri Kiviselle. Toimittajat kritisoivat johtoaan siitä, että se on suoraan kieltänyt kahden sellaisen tiedon julkaisemisen, jotka olisivat kansalaisille ja Yle-veron maksajille tärkeitä, jotta he voisivat arvioida kyseistä asiaa sekä pääministerin toimintatapoja yleisemmin. Kuten varmasti odottaa saattoikin, kansalaisena minä seison Ylen toimittajien takana. Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen, eikä suinkaan pääministerilleen. Lukijoilla on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Ylen vastuuttomasti toiminut johto sen sijaan tulisi vaihtaa välittömästi. Yle on viime kädessä aina vastuussa kansalle, joka sen toiminnan rahoittaa - ei pääministerille ja hänen mannekiineilleen.

 

Lähde: Suomen Kuvalehti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (83 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eikö kansalaisen sana ja ennen kaikkea kahden oikeusoppineen asiantuntemus esteellisyydestä paina mitään Ylen johdon suhtautumisessa yhteen ajankohtaisimmista aiheistamme?

Ilmeisesti Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläistä tulisi muistuttaa 9.12. vietettävästä kansainvälisestä korruption vastaisesta päivästä. Korruptio on demokraattisia järjestelmiä häiritsevä, liiketoiminnan epätasa-arvoa aiheuttava ja hallinnollista epävakautta aikaansaava ilmiö, joka tavalla tai toisella näkyy jokaisessa maailman valtiossa.

Olli Kankaanpää

Keskustapuolueen kökkötraktorit jyräävät edelleen. Ruben rauhoitu, maailma vain toistaa itseään ja palaa vuoteen 1993, jolloin sait potkut Yleisradiosta Keskustapuolueen mandaatilla. Muistan edelleenkin potkuihin johtaneet kommenttisi kökkötraktoreista.

Ajattele positiivisesti; ehkä sinulle vielä kasvaa hiukset.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä voi yksittäinen kansalainen tehdä tässä tilanteessa, lopettaa pakko-rahoittamansa Ylen lähetysten seuraamisen ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pitää sellaista meteliä, että siellä alkaa norsunluutornissakin polvet tutisemaan. Eräs kaverini toi tuossa hyvän huomion esiin toteamalla, että tässäkin jutussa kuvaavaa on se, kuinka nuo ristiriidat ovat toimituksen eri portaissa, eli journalistit edelleen haluaisivat tehdä työtään, mutta johto ei ole sille suopea.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Siinä tapauksessa pitäisi päästä Ylen suoraan lähetykseen kommentoimaan.

Ei taida tulla kutsua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin siis nimenomaan on muistettava että ongelma on hallitus joka on Ylekielteinen. Johan tässä on hyvän aikaa ollut merkit ilmassa, että haluja on pirstaloida ja vähentää Ylen toimintakykyä. Olisi aika kornia, että Sipilän hiillostustemppu johtaisi siihen, että Yleä kyykytetään vieläkin enemmän, se olisi hallitukselle erinomaisen mieleistä. Ylen johdossa on joku tai joitakin jotka ovat liikaa rähmällään hallitukseen päin, mutta edelleen sen toimittajat tuottavat tähän maahan loistavaa journalismia. Heitä pitää tukea kaikin tavoin, ei Yleä ankeuttamalla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ilmeisesti ne huumorilla vain Rubenia varoittelivat, kun kerta se on nyt sitten peruttu. Ruben meinasi, että tötteröhattu päässä eteenpäin. Tulikohan Ylen johdolla pupu pöksyyn, kun kansa kuuli sikäläisestä temppuilusta? Vai tekiköhän Ruben kompromissin ja lupasi vetää perjantain ohjelman poikkeuksellisesti Terrafamen pipo päässä?

Ruben Stiller Twitterissä: ”Saamani varoitus on peruttu”

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/ruben-stiller-twit...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

"Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta. Aiomme vastaisuudessakin olla demokratian ja sananvapauden tukipilareita, osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa. Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas."

Terveisin
Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen

http://yle.fi/uutiset/3-8709207

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ikävintä tässä koko jutussa on se, että PM ei hyväksy vapaata tiedottamista, eikä myöskään vapaata keskustelua.
Voi vaan miettiä, missä valtioissa johto sanelee uutiset.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MA: "...jonka vuoksi Sipilä katsoi, ettei hän pysty luottamaan enää Yleisradioon lainkaan - luottamus oli täysi nolla."

Ottaen huomioon, mikä YLE on, johtopäätelmäni on, että YLE:n on nautittava pääministerin luottamusta tai vaiettava.

Koska toimittajat tahtoisivat tehdä työnsä, mutta se ei heidän johdolleen käy, on kysyttävä: onko johtoa uhattu esimerkiksi toimen menettämisellä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Helposti tällainen kuva tosiaan syntyy. Kieltämättä hieman kyseenalainen asetelma, mikäli verorahoitteisen Yleisradion ainoa tehtävä olisi suoltaa vallassa olevan hallinnon propagandaa ja tukea heidän luomaansa narratiivia. Ei sitä voi kutsua journalismiksi. Hienoa kuitenkin huomata, että Ylen toimittajat ovat nousseet johtoaan vastaan. Siellä kerätään tälläkin hetkellä nimiä protestikirjeeseen, joka on tarkoitus toimittaa päätoimittaja Atte Jääskeläiselle ja muulle johdolle. Stillerin saama kirjallinen varoitus sekä hänelle osoitettu uhkaus potkuista, mikäli hän ei hautaa aihetta välittömästi, meni mielestäni jo aivan liian pitkälle. Silloin on turha puhua enää siitä, että "olisi muitakin aiheita käsiteltävänä". Ylen tehtävä on palvella kansaa, ei pääministeriä tai hänen mannekiinejaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Käytännöllisesti kaikissa viiteryhmämme maissa toimii kansallinen yleisradioyhtiö, johon pätee otsikkosi sisältö. Itse seuraan tiiviimmin Italian RAI:ta (Radiotelevisione italiana) ja tietty BBC:tä. Molempien suhteen Suomessa juuri tapahtunut ei olisi uskottavaa, mutta Turkmenistanissa tai Uzbekistanissa tavanomaista - molemmat ovat joko demokratuureja (demokratian ulkoinen muoto diktatorisella sisällöllä) tai suorastaan diktatuureja.

Arvostan YLE:n toimittajien ammattiylpeyttä, sitä ettei tällaista niellä sellaisenaan ja aktiivista työskentelyä aihekokonaisuuden valottamiseksi.

Demokratia ei ole saavutettu etu, vaan se ja sitä on voitettava aina vain uudestaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #55

Sattuman kauppaa, vai kaupan sattumaa?

"Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää Suomen Kuvalehden uutisen, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk) olisi vaientanut Ylen.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on keskustataustainen. Hän toimi aktiivisesti keskustanuorissa Etelä-Hämeen piirin puheenjohtajana 1980-luvulla.

Tiedot löytyvät Matti Vanhasen (kesk) isän, Tatu Vanhasen kirjoittamasta Vihreä nuoriso: 50 vuotta keskustanuorten toimintaa (1945–1995) -teoksesta (Nuoren Keskustan Liitto ry, Gummerus 1995)."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ylen-vasta...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tässä on pitkälti kysymys siitä, miltä kaikki näyttää ja mihin selitykseen uskomme? Siis vähän samaan tyyliin kuin Johaugin huulirasvassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käytännössä tuo Katera Steelin voittama diili sekä pääministeri Sipilän yhteys Terrafamen alihankkijaan ovat melko pieniä ja ymmärrettäviä asioita verrattuna tähän jälkipyykkiin. Se, että Suomen pääministeri lähtee suuruuden tunnoissaan painostamaan esteellisyysasioiden suhteen poliittisesti ohjattua valtion omistamaa mediaa on täysin käsittämätöntä. Me emme elä Venäjällä. Se vielä, kun mediatalon johto lankeaa painostuksen alla, ja hyökkää omia toimittajiaan vastaan, on täysin anteeksiantamatonta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sen ainakin voi todeta, että Atte Jääskeläisen harkintakyky petti, kun hän ryhtyi uutissensuuriksi Sipilän ärhetelyn vuoksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Annoin tuolle pointsin, mutta samalla on muistettava, että maalla on helppo olla viisas, kun merellä myrskyää.

Jääskeläinen itse katsoo, ettei ole kieltänyt uutisointia. Tietynlainen reagointi pääministerin yhteydenottoon ilmoittamalla toimittajille tyyliin:
"Olkaa nyt hyvin tarkkana mitä julkaisette faktoina", olisi tuollaisessa tilanteessa kyllä ymmärrettävä toimintatapa. Toki Rubenin saama ukaasi vaikuttaa normaaliraamien ylitykseltä, mikäli pitää tarkkaan ottaen paikkansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yle pitää ymmärtää vallanpitäjien äänitorveksi. Sana ei voi olla siellä kovin vapaa. Toivon, että isänmaallisesti ajattelevat suomalaiset puuhaavat nopeasti Ruben Stillerille työpaikan jossakin yksityisessä mediatalossa. Samoin Ylen hyllyttämät tiedot Sipilästä pitäisi julkaista nopeasti yksityisomisteisessa mediassa - Yle joutuisi puolustuskannalle, mikä tekisi sille todella hyvää.

Käyttäjän TimoSalmivuori kuva
Timo Salmivuori

Martti hyvä kirjoitus. Meillä on oikeus kansalaisina ja Ylen rahoittajina saada,oikeata monipuolista,sekä manipuloimatonta tietoa, jota ei saa Ylen johdon taholta vaimentaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuota reittiä tiedon saaminen ei onnistu. Yle on vallanpitäjien äänitorvi ja poliitikot päättävät, mitä siellä saa julkaista. Pallo on nyt yksityisomisteisella medialla ja tietenkin myös somella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin. Onneksi rohkeat toimittajat ovat nostaneet tästä asiasta metelin, sillä eihän tämä nyt jumalauta näin voi mennä, että poliittiset toimijat voivat painostaa kokonaista mediataloa lopettamaan tiedottamisen jostain asiasta. Ja kuten tuossa ylempänä jo totesinkin, niin Ylen johto hyökkäsi omia toimittajiaan vastaan, vaikka kaikkien moraalisääntöjen sekä journalististen ohjeiden mukaan heidän tulisi seisoa toimittajiensa eikä pääministerin takana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä tästä kiitettävä älämölö nousee: "Menin nukkumaan Suomessa, mutta heräsinkin Puolassa." : D

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3637302-uusi...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Loistava twiitti Erkka Railolta. Uskomatonta nimenomaan. Nyt pitäisi jo herätä tässä vaiheessa. :D

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #17

Ei käy kateeksi toimittajia. Toisella puolella on pimeä valemediamaailma joka pöllii heidän työnsä ja uhkailee päälle, toisella puolella taas maan johto hönkii niskaan.

Kaikki tuki heille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Sipilän harkintakyky on pettänyt:

(Ylen ajankohtaistoimittaja) Vuorikoski piti hyvin poikkeuksellisena sitä, että pääministeri oli välittänyt hänelle kansalaisten kirjoittamia viestejä, joista näkyi myös kansalaisten nimet.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611302200033995...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Seuran blogisti Jussi Korhonen toi Facebookissa esiin hyvän pointin, joten lainaan sen sellaisenaan:

"-Suomen mediaympäristön voidaan sanoa olevan yksi maailman vapaimmista, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksen lauantaiselle 95-vuotisjuhlalle osoittamassaan tervehdyksessä.

Suomen Kuvalehden mukaan Sipilä painosti Ylen hiljaiseksi Terrafame-sotkuun liittyen. Hän oli vielä perjantain ja lauantain välisenä yönä lähetellyt asiaan liittyviä viestejä Ylen toimittajalle.

Ja vielä saman vuorokauden aikana pääministerin irvokas viesti luettiin salilliselle journalisteja."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sipilä hoiti Suomen otsikoihin myös Ruotsissa. Näin sitä Suomi-kuvaa rakennetaan:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/finsk-tidning-sta...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Liikemiehenä Sipilä kyllä tietää, että brändääminen on kaiken a ja o. Suomi nousuun.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Repesin, ei tässä voi kuin nauraa vaikka toisaalta itkettää.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Iltapäivällä uutinen oltiin noteerattu jo BBC:llä.

"Finland has been rated highest in the World Press Freedom index for the past five years."

http://www.bbc.com/news/world-europe-38155965?SThisFB

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt ne kuulivat asiasta jo Kiinassakin. Myös Financial Times kirjoitti tänä aamuna. Onneksi tämä ei vaikuta Suomen maineeseen. Sipilä itse sanoi eilen.

http://news.xinhuanet.com/english/2016-12/01/c_135...

https://www.ft.com/content/ab69edbc-b71e-11e6-ba85...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se hyvä puoli asiassa kuitenkin on, että nyt on timittajilla töitä :)

Eli Sipilä antoi tahtomattaan toimittajille puuhaa pitkäksi aikaa.

Se kuitenkin tässä on varjopuolena, että koko yle menettää uskottavuuttaan vapaana tiedonvälittäjänä, ei sillä ole väliä mitä toimittajat siellä ajattelevat, sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

Ja yksi iso hyötyjä on tietysti MV-lehti ja vastaavat julkaisut, tällaiset tapahtumat ovat kuin bensaa liekkeihin heille.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ylellä syödään sinun leipää, Petteri. Jounin ja Seijankin. Toivottavasti yhtiön johto ymmärtää tämän ja käsittelee aihetta ensi maanantain pomoinfossaan. Se tulee epäilemättä olemaan luonteeltaan räiskyvä ja kiivas. Jos vain pääsisin kärpäseksi kattoon.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei saa missään vaiheessa unohtaa että Sipilä tulee kävelemään tästä ulos ryvettymättä kun huomio kohdistuu Ylen johdon sähläämiseen. Sipilää ei saa päästää pälkähästä tässä asiassa, joka on yksi vakavimpia lehdistönvapauden tapauksia miesmuistiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #26

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinenhän kirjoitti tänään tosiaan vastineen tälle kohulle, ja myönsi siinä kaiken olevan hänen vikaansa, vaikka ilmeisesti hänen mukaan tässä ei mitään vikaa edes ollut. Asia oli Jääskeläisen mukaan loppuunkäsitelty, jonka vuoksi toimittajille jotka jatkoivat sen penkomista tarjottiin varoituksia ja potkuja. Normaali käytäntö tämä tuskin sentään on.

Toivon nyt vain, että kaupallinen media keskittyisi edes osaksi Sipilään eikä pelkästään Yleisradion johtoon. Pidän sitä enemmän kuin todennäköisenä, että talousongelmien kanssa painivat kaupalliset kilpailijat alkavat heittämään pääministerin sijasta lokaa pelkästään verorahoitteiselle "markkinoiden vääristäjälle", kuten monet lehdet ovat Yleisradioa nimittäneet. Tuhannen taalan paikka - liian hyvä sattumus tuhlattavaksi.

Todennäköisesti ensimmäinen kivi lentää Helsingin Sanomista käsin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Sipilä ei tunnukaan pääsevän helpolla:

Sipilän hyökkäys Yleä kohtaan uhkaa jo Suomen ruoan jakelua. Keskolaiset valmistautuvat poliittiseen lakkoon.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611302200034138...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #40

Antti Rinne haluaa tosissaan valtaan : D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

Kävi kieltämättä mielessä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #41

Rinteelle tulee niin paljon painetta puolueen sisältä käsin, että jotain showta on nyt pakko järjestää, jotta tyytymättömyys ei karkaisi kokonaan käsistä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #40

Turha lakko, joka vahingoittaa meitä kaikkia. Onko tämä ay-väen politiikkaan osallistuminen vieläkin jonkun mielestä hyvä asia?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Yle on eduskunnan ohjauksessa ja eduskunta on puolueiden puheenjohtajien ohjauksessa. Viime kädessä vallassaoleva hallitus määrää, mitä eduskunnassa tehdään tai ei tehdä. Miten kävi Väyrysen kansanäänesytaloitteen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitä tässä olisi pitänyt penkoa enemmän ?

Tiedossahan on, että hallitus päätti rahoittaa yhtiötä 100 miljoonan euron suuruisella rahoituserällä. Tämän jälkeen Pöyry kilpailutti tarjouskilpailulla useilta mahdollisisilta toimittajilta hankkeen ja sattumoisin kajaanilainen perheyritys Katera voitti kilpailutuksen.

Sipilä käsittääkseni vaati YLE:lta moneen otteeseen asiasta totuuteen parustuvaa uutisointia pelkkien vihjailuiden sijaan.

Olisiko Sipilän tullut jäävätä itsensä päätöksenteosta jo ennenaikaisesti pelkästään sen takia, että sukulaisilla on yritystoimintaa vai olisko Kateran tullut pidättäytyä tarjouskilpailusta, koska sukulaismies on pääministerinä ?

Yhä edelleenkin tässä annetaan ymmärtää ja vihjaillaan, että tässä simppelissä asiassa on olennaisia epäselvyyksiä tai jopa laittomuuksia, vaikka tynnyrit kumisevat tyhjyyttään.

Väite, että Sipilä olisi vaientanut YLE:n on myöskin varsin kömpelö, sillä väitteellä ammutaan YLE:ssä ja muuallakin suomalaisessa mediassa nyt omaan jalkaan. Käsittääkseni arvostetun median tulee olla itsenäinen, vapaa, rohkea ja ylpeä vallan rakkikoira, mutta näissäkin ominaisuuksissaan kuitenkin rehellinen, eikä sortua vihjailevaan ja mustamaalaavaan uutisointiin poliittisin perustein, kuten tässäkin asiassa on päässyt käymään. Median ei tule kumartaa vallanpitäjiä, vaan tuoda armotta julki näiden saavutukset sekä hyvässä, että pahassa ( näinhän meillä Suomessa ei ole ollut tapana tehdä, vaan vallanpitäjät ovat juoksuttaneet vahtikoiria halunsa mukaan ).

Omasta mielestäni suurin kysymysmerkki asiassa on päätös jatkaa Talvivaaran fiaskoa edelleen isoin rahoin ( velkarahoin ) nähtävästi pelkkien toivotalkoiden ollen ainoa järkiperuste yhtiön jatkolle.

Käyttäjän TimoSalmivuori kuva
Timo Salmivuori

Tässä on kaksi asiaa. Sipilän puuttuminen vaikutusvallaallaan riippumattoman median toimintaan ja toinen yleisradion johdon suostuminen tähän vaikuttamiseen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Suomen kansa tarvitsisi vaikuttajista ja poliitikoista riippumattoman median, joka ei pokkuroi ketään vaan kirjoittaa häpeämättömästi julki kaikki omituisuudet päätöksistä ja raha-asioista.

Muistellaan vielä sitä, että Alexander Stubb painosti erästä toimittajaa kirjoittamaan TTIP-sopimuksesta myönteisemmin. Mihinkä sitä vallankäyttäjä pääsisi tökerösti käyttämään valtaansa ja sumuttamaan kansaa?

Tässä vähän muistin virkistykseksi:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3268497-stub...

Nykyisiin istuviin puolueisiin ei ole luottamista ja jos halutaan saada aikaan puhdistus poliittisessa kentässä, kannattaa tuoda vain uudet puolueet, joilla ei ole kytköksiä mihinkään. Lopetetaan siis ainaisten vanhojen puolueiden äänestämiset.

Uusilla puolueilla voi löytyä tahtoa perustuslakituomioistuimen perustamiseen ja paljon muuhunkin, mihin ei vanhat puolueet kykene tekemään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Antti Rinne MTV:lle: Jos väitteet Sipilästä pitävät paikkansa, meillä on vakava kriisi edessä

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/rinne-...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tuossa on pointtinsa, että Sipilän tulisi julkistaa käymänsä sähköpostineuvottelut ja viestit.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuo on vahva hyökkäys Rinteeltä, ehkä hän haluaa maahan hallituskriisin nyt ja heti. Sipilä tuskin voi julkistaa noita viestejä, ei edes silloin, jos hänet pakotetaan eroamaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #36

Salla Vuorikoski on jo pyytänyt Ylen johdon kantaa viestien julkaisemisesta. Sipilä on sanonut että katsotaan sitä sitten kun selvitys jääviydestä on valmistunut.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #52

Tahtoo sanoa, että ehkä tai ehkä ei koskaan ja jos joskus, sitten kun pöly on laskeutunut. Peittelyä, ajalla pelaamista ja kansalaisten halveksuntaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sinänsähän ei tässä ole mitään uutta, sillä näin ovat toimineet Väyrynen, Sorsa, Lipponen ym. kärkipoliitikot, se mikä on muuttunut on aika, ei mikään muu.

Nyt vaan tämä koko maailma elää niin hetkissä ja somessa, että mitään ei oikein voi enää tehdä, että sitä ei hetken päästä jossain riepoteltaisi.

Se, joka kuvittelee, että Sipilä nyt teki jotain ennenkuulumatonta, niin sitten on kyllä elänyt jossain pumpulissa, tällaista se elämä ja toiminta politiikan huipulla vaan on.

Tietysti voi uskoa puhtaaseen ja sivistyneeseen uutistoimitukseen, mutta se sitten kyllä on pitkälti sitä uskonasiaa, todellisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Samaa painotti Ville Ylitalo Facebookin puolella. Hänen mukaan on aika sinisilmäistä edes väittää, ettei Ylellä muka olisi ohjailtu toimittajia aiemmin. Stillerhän sai itsekin kenkää Yleltä jo vuonna 1993. Toisaalta tänä päivänä tällaiset aseman väärinkäytökset paljastuvat helpommin ja ne nousevat suuren yleisön tietoisuuteen. Ihmiset ovat mielestäni myös valveutuneempia kuin aikaisemmin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Haluaisin tosiaan muistuttaa, että tämä ei ole Sipilän ensimmäinen kerta, kun hän pyrkii vaikuttamaan toimittajien töihin.

"Lauantaina 25. lokakuuta toimittaja Teppo Kuittinen haastatteli keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää yrittäjäpäivillä. Kuittisen kynästä syntyi Yrittäjä -lehteen juttu, jossa Sipilä ehdotti kuntien ja valtion työntekijöiden vähentämistä kymmenillä tuhansilla henkilöillä.

Uutinen sai Suomessa ansaitsemaansa huomiota, kun sitä päätyi siteeraamaan lukuisat valtamedian edustajat aina STT:stä Uuteen Suomeen. Hetken ajan jokaisella tuntui olevan jonkinlainen mielipide Sipilän antamasta lausunnosta. Tekstin ympärille kasvanut kohu tuli yllätyksenä myös kokeneelle toimittajalle, Teppo Kuittiselle itselleen.

Mediakenttä jakaantui. Twitterissä Sipilälle irvailtiin, että eikö tämä edes tiedä julkisen sektorin kokoa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja osa hänen kannattajistaan puolestaan olivat hyvin samoilla linjoilla julkisesta sektorista ja sen mahdottomuudesta. Kärpäsestä tuli härkänen.

Sunnuntaina artikkelin kirjoittanut Kuittinen sai soiton Yrittäjämedioiden päätoimittaja Kimmo Koivikolta. Kuittisen mukaan Sipilän esikunnassa jutusta oli noussut kohu, jonka vuoksi sieltä oli otettu yhteyttä lehden toimitukseen. Artikkelia tulisi muokata uuteen uskoon (huom: tekstiä muokattiin sittemmin keskustan toiveiden mukaisesti).

Juttuun toivottiin lisäyksiä ja pientä hienosäätöä, joka vaikuttaisi dramaattisesti uutisen luonteeseen ja toisi Sipilän esiin hieman paremmassa valossa. Puoluetoimiston pyynnöstä Koivikko tarkasti jutun faktapohjat useampaan otteeseen, aina haastattelunauhoista Kuittisen kirjoitukseen. Kaiken piti olla kunnossa.

Seuraavana päivänä Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Anssi Kujala irtisanoi Teppo Kuittisen määräaikaisen työsopimuksen. Koeaikaa oli jäljellä vain reilu kuukausi."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179156-minne...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

" Hyväveli - yhdistys " tukee omia jäseniään ?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@37. Et uskokaan mihin kaikkeen pystyvät. Lue kirja Lumedemokratia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kattokaa nyt kun meidän ay-likkekin on herännyt, eivät taida olla viimeiakoina saaneet lakkoilla tarpeeksi, nyt enää puuttuu se, että Rinne ja demarit toteavat, että tottahan toki on aihetta lakkoon.

Vittu tää Suomi on kyllä siinä pisteessä, että taitaa olla lottovoitto, hos täältä pääsee pois.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/sipila-gate-pais...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joo kyllä on mennyt surulliseksi mediakentän touhut jo pidemmän aikaa. Tämä Sipilä-geissi on oiva osoitus tuosta kun vasemmistopuolueet ovat ay-järjestöjen kanssa aktivoituneet oikein yhdessä tuumin. Koville näyttää ottavan päätösvallassa olevan Sipilän hallituksen hyväksyminen, vaikka se on vaaleilla valituista kolmesta puolueista muodostettu enemmistöhallitus.

Tosin onhan jo kauan ollut tiedossa miten vasemmistopuolueet (demarit ja vas.liitto) ovat kytköksissä ay-liikkeisiin niin päätösten teossa kuin lakkoiluasetta käyttäen, joilla nytkin näyttävät uhkailevan.

Mihin on kadonnut terveen järjen käyttö?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#50. Hyvä kysymys. Mihin on kadonnut järjen käyttö ja muuten keneltä ?

Aina kun tuulettimen osuu jotain 'ei niin kovin toivottua' . Juttu saa itseään isommat kehykset ja lento senkun vaan jatkuu ja jatkuu. Ruotssakin asia kummastuttaa ja myös naurattaa. Luulis nyt PM n tuollaisen tajuavan. Kokemuksiahan hänellä on tiedottamistoiminnan hallitsemattomuudesta viime syksyltä. Ei ollut ihan halpaa lystiä se.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/finsk-tidning-sta...

Toimittajat tekevät juttuja pääosin niistä asioista, joita olettavat lukijoiden lukevan. Nostavat myös ihan satavarmasti jutun tikun nokkaan, jos haistavat epäselvyyksiä, tai jos itse PM kiemurtelee ja mm ssa lähettää ihmisten hänelle itselleen lähettämiä viestejä eteenpäin kolmannelle henkilölle luettavaksi moittimiskirjeen kera.

Aika noloa on tuollainen touhu.

Mutta joo, näin siis toimii Suomen Pääministeri.

Silloinhan toimittajien mielestä jutun on oltava jotenkin ainutlaatuinen ja hyvä otsikkona. Vai mitä ? Tilanteen ratkaisupallohan on edelleen pääministeriilä. Kaipa tuo hurskas Kepulainen, hallituksen viisas ja suuri johtaja tietää, mitä sillä pallolla tehdään. Ellei tiedä, niin kompitenssinsa on sitten ?

On myös aivan selvä, että AY liike ottaa ilon irti ja lätkii punaisella kärpäslätkällä tosissaan. Jotenkin ymmärrän tuon, kaiken Kiky yms. Leikkaustouhusta ja muusta hallituksen toiminnasta lukemani jälkeen, vaikka en vasemmistolainen t. Demari olekaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansan kuppi läikähti yli jo 14.11.2016 , jolloin pääministeri Sipilä puhui " Sotkamon ihmeestä " ja kertoi 100 miljoonan euron lisäpanostuksesta Terrafameen.

Veronmaksajien piikki oli jälleen avattu.

Loppu on itsensä petetyksi tuntevan kansan patoutunutta vihaa ja raivoa, jonka tulkinnassa ja ymmärtämisessä pääministeri Sipilä on täysin sokea.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kansan piikkiä täytettiin jo Bernerin valinnan seurauksilla. Lastensairaalan sotkuja selviteltiin pitkään. Eikä se kuuluisa: "Tervetuloa meille "- viesti , saanut kansan riveiltä varauksetonta kiitosta ja hurraa-huutoja.

Nyt sitten tämä jatkosähläys tuohon Talvivaaran perään.

Paljonko näihin sähläyksiin on palanut fyrkkaa ?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JR: "Paljonko näihin sähläyksiin on palanut fyrkkaa ?"

Jouko, hyvä kysymys. Miljardiluokkaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

Kaiketi noin 800 milj., mutta lisää varmaan palaa ennen kuin toiminta saadaan kannattavaksi. Terrafamen mukaan 2018, jos saadaan. Vielä alkukuusta tilanne oli tämä, kunnes tapahtui ihme:

Talvivaaran ongelmakaivosta ylösajava Terrafame uskoo löytävänsä rahoituksen vuoden loppuun mennessä. Samalla yhtiö varautuu kaivoksen alasajoon ja sulkemiseen.

http://yle.fi/uutiset/3-9276923

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jo on maailmankirjat sekaisin kun pääministeri kehuu Kansan uutisia ja haukkuu yleä :)

Kansan uutiset on puolueettomampi :)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sipilän harkinta petti ja päreeet paloivat, samoin YLE:n harkinta petti.
---
Siksi odottaisin - jos YLE on vastuussa kansalle - jonkinlaista suhteellisuudentajua uutisoinnissa asioiden suuruusluokka huomioiden, jotta se tarttuisi isolla kynällä esim. seuraavan linkin erittäin merkitykselliseen ja suureen ongelmaan, jota prof. Hans-Werner Sinn esittelee: julkisuudelta piilossa hoidettavat bail-out järjestelyt.

Kyse on siitä, että - ns. luotettavan mediamme anonyymien toimittajien nukkuessa - EU:n 500 miljoonalla ihmisellä on kovin vajavaiset tiedot siitä, mitä todella on tekeillä kulissien takana Euroopassa.
https://www.project-syndicate.org/commentary/risky...
---
Kommentin tarkoitus ei ole viedä huomiota muualle, vaan muistuttaa siitä juuri em. kaltaisiin perusteluihin YLE itsekin viittasi Sipilä-uutisoinnissa. Jutun käsittelyn laajuuden tulisi olla suhteessa jutun todelliseen merkitykseen.

Eero Mattila

Juurikin näin. Mutta jos etukäteen on valittu hyvät ja pahat ei kunnon journalismia pysty saamaan aikaan...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen tästä yhtä mieltä.
Siinä kai se pipi (johon pitäisi puhaltaa) on myös ns. 20 päätoimittajan julistuksessa. Läpi paistaa mainitsemasi jako hyviin ja pahiksiin, ja sen mukaista on silloin journalistinen ote ja jopa ajoittain toimittajan kehon kieli. Siis melko usein...

Eero Mattila

Kyllä tässä on melkoinen perspektiivivirhe.
Talvivaaran fiasko on paalutettu jo vuosia sitten. 800 miljoonan käteiskassan lisäksi Talvivaaraan on opotettu tuhansia virkamiestunteja. Talvivaaran bioliotus-menetelmä taivasalla on saanut alunperin ympäristöluvan, useita poikkeuslupia ja edelleenkään prosessin kestävyydestä ei ole mitään tietoa.
- Myöskään ei ole mitään tietoa siitä, mitä tapahtuu uraanille, jota alunperinkin on tiedetty maaperässä olevan. Matkan varrella on ollut eri puolueiden ympäristöministereitä mm. Paula Lehtomäki, Ville Niinistö ja fiasko on aina vaan siunattu.
- Mutta kas kummaa kun Ylen tähtitoimittaja löytääkin syypään pääministerin tuolilta. Alihankkijalla jopa 500 000 euron tilaus.
-> Missä on suhteellisuudentaju?
-> Missä on objektiivisuus?

Onko 800 miljoonaa liian iso luku yleläiselle? Loppuuko ymmärrys miljoonaan???
- Pitäisikö Pöyryn konsultti joka Sipilän sukulaisten omistaman firman tarjouksen hyväksyi haastaa valtakunnan oikeuteen?
- Voi taivas tätä naiviuden määrää!!!!

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Onhan Yle jotenkin vastuussa kansalle. Kuitenkin vastaava päätoimittaja on oikeudellisessa vastuusta alaistensa työskentelyn tekosista ja muunlaisessa vastuussa Ylen uskottavuudesta.
Jos hyväksytään se mahdollisuus, että oikeustoimet toteavat pääministerin olleen esteetön ja oletetaan, että on mahdollista, että pääministerin toimia penkovat toimittajat omaavat ja levittävät käsityksiä esteellisyydestä,saatta asian puimisesta Ylen taholta julkisuudessa koitua haitallisuuksia.
Ylen ennestäänkin kyseenalaistettu uskottavuus vähentyisi ja vastaava päätoimittaja voisi joutua myös oikeudelliseen vastuuseen.
Maassa, jossa kiihottaminen kansanryhmää vastaan on lailla kielletty, ei pitäisi ola rajaton ymmärtämys sille, että halutaan levittää spekulatiivisia ja tarkoitushakuisesti muodostettuja oletuksiin perustuvia käsityksiä,jotka ovat omiaan kiihottamaan (koko) kansaa. Vastaavan päätoimittajan tehtävä on harkittu ja tarpeellinen.
Täten on ymmärrettävää, että vastaava päätoimittaja ei enää halua hyväksyä asian penkomistä uutisointia enemmin, ennen oikeustoimin asiasta annettua päätöstä. Ei siihen tarvita pääministerin toimittajalle lähettämiä viestejä, eikä niiden sisältöä.

Arto Jääskeläinen

YLE kaipaisi siivousta ja kovalla kädellä. Sieltä toimittajapuolelta.
YLE ei ole tiedotusväline, vaan iso vihervasemmistolainen propagandatykki.
Itsenäinen poliittinen osapuoli.

Kun aktiivinen toimittajajoukko keskittyy vain Sipilän solvaamiseen juttujen perusteella, jotka on julkaistu Kansan Uutisissa, niin haloo ?

Oli aivan oikein YLEn johdon muistuttaa toimittajakuntaa, että ainut YLEn tehtävä ei ole pääministerin laajamittainen herjaaminen.

Ei uutisointia ole kielletty, vaan se on haluttu pitää jossain järkevissä rajoissa.

On hyvin riskialtista ja sopimatontakin lähteä laajamittaisesti leimaamaan huterilla epäilyksillä esteellisyydestä. Näyttää unohtuneen, että jokainen on syytön ellei muuta näytetä toteen. Asoiden nostot ja mittasuhteet ovat sen mukaisia.

YLEn johdon tekemä julkisuusvahingon rajoittaminen on täysin järkevää tuollaisessa epävarmassa tilanteessa.

YLEn ensisijainen tehtävä ei mielestäni ole pelkkien epäilysten pohjalta agitoida yleisöä jonkun poliitikon sukulaisia vastaan, oli tämä poliitikko kuka hyvänsä.

YLEn maine ei varmasti kärsi siitä, jos uutisointia yritetään pitää journalistisena tai uutisoinnin mittasuhteita pitää tilanteen mukaisena. Se on kärsinyt aivan vastakkaisesta: Toimittajat markkinoivat omaa maailmankuvaansa ja unelmiaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toimittaja Salla Vuorikoski julkaisi osan pääministerin lähettämistä viesteistä Facebookissaan. Jokainen voi tehdä niistä omat johtopäätöksensä.

Toimittaja Salla Vuorikoski julkaisi osan pääministerin viesteistä, https://www.facebook.com/salla.vuorikoski/posts/10...

Arto Jääskeläinen

YLE ei antanut Sipilälle mitään mahdollisuutta puolustautua.

Kommentointia pyydettiin klo 12.18 "mieluummin tänään", syyttävä juttu julkaistiin kuitenkin jo 1½ tunnin päästä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sipilä oli puolustautunut jo Kansan Uutisten artikkeliin. Täytyy muistaa, että viestintä on tänä päivänä nopeatempoista ja hankalaa. Mielestäni pääministerin reaktio ei ole hänen arvovallalleen sopivaa, mutta jokainenhan meistä virheitä tekee. Jos Sipilä olisi antanut asian olla, niin sitä tuskin käsiteltäisiin enää ensi viikolla Nyt on revitty auki kaikki. Pöydälle revittiin myös entisiä toimittajia, jotka ovat saaneet potkut eri syistä.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #73

""Sipilä oli puolustautunut jo Kansan Uutisten artikkeliin.""

Mitä tekemistä sillä on tämän kanssa ? Ei yhtään mitään. Sen näkivät vain harvalukuiset Kansan Uutisten lukijat. YLEn näkee koko kansa.

""Pöydälle revittiin myös entisiä toimittajia..."

Pöydälle pitäisi repiä nyt nykyisiä toimittajia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #74

Kansan Uutisten artikkeli oli yksi viikon luetuimmista uutisista. Sitä pasteilivat netissä niin vihreät kuin kokoomuslaisetkin. Ihmiset eivät ole enää verkkolehtien aikana kovinkaan uskollisia puolueiden ääntenkantajille, vaan tietoa haetaan sieltä mistä sitä löydetään ja mikä näyttää kiinnostavalta. Minäkin esimerkiksi luen aika paljon kokoomuslaisten Verkkouutisia, koska sen ulkopoliittinen ote on yksi Suomen parhaista. Googlaa varsin hakusanoilla "Yrittäjä-lehti, Juha Sipilä ja Teppo Kuittinen". Ei tuollainen peli vetele, varsinkin kun se näyttää lähes tavalta. Tiedän, että keskustalla on kova ote esimerkiksi Kalevaan, mutta Yleisradion pitäisi olla jo ihan eri kaliiperin viestintäyhtiö.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #75

En ehtinyt aivan loppuun vastaukseni kanssa, tässä uusi yritys:
------------------------

""Sipilä oli puolustautunut jo Kansan Uutisten artikkeliin.""

Mitä tekemistä sillä on tämän kanssa ? Ei yhtään mitään. Sen näkivät vain harvalukuiset Kansan Uutisten lukijat. YLEn näkee koko kansa.

""...arvovallalle sopivaa..."

Itse olisin revennyt varmaan paljon pahemmin syytöksistä, joihin ei anneta puolustautua. Ymmärrän tuntemukset ja Sipilä halusi myös toimittajan näkevän, mitä vahinkoa toimittaja oli toiminnallaan aiheuttanut.

""Pöydälle revittiin myös entisiä toimittajia..."

Pöydälle pitäisi repiä nyt nykyisiä toimittajia.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #76

Itse en ole aikoihin lukenut Kansan Uutisia. Ja vaikka se olisikin jo jossain määrin kopioitu muualle, niin kyllä journalismiin kuuluu vastineen antamisen oikeus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #77

"26. marraskuuta 2016 klo 18.29
Lähettäjä: salla.vuorikoski@yle.fi
Vastaanottaja: Sipilä Juha
Otsikko: Re: Lähettämäni viestit

Hei!
Voin avata jutunteon taustoja sen verran, että selvitin viime viikolla vinkin pohjalta lyhyesti Katera Steelin yhteyttä Terrafameen. Tuolloin kävi nopeasti ilmi, että töitä on tehty viimeksi kaivoksella 2012 ja 2013. Totesimme toimituksessa, että yhteistyösuhde on jo siltä osin vanha, kun 2014-2016 töitä ei Markku Jauhiaisen kertoman mukaan ole ollut. Lähetin vielä perjantaina Ratialle viestin, jossa pyysin tietoa siitä, onko uusia tilauksia sisässä.
Asian selvittely jäi tuolloin siihen ja nyt maanantaista torstaihin tein töitä aivan muiden aiheiden parissa, kunnes huomasin Kansan Uutisten jutun asiasta.

Heillä oli tieto uudesta tilauksesta. Perjantaina kysyin puhelimitse Terrafamesta tilauksen kokoa ja saatuamme tiedon päätimme jutunteosta, lähetimme teille lisätietopyynnön ja kasasimme tiedot, joilla jatkoimme jo edellisenä päivänä mediassa esillä olleen uutisen syventämistä. On aivan selvää, että meillä oli todellinen halu saada teidän kommenttinne ja uudistan edelleen tämän pyynnön.

Ystävällisesti,
Salla Vuorikoski"

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #77

Lainaan vielä Vuorikosken Facebook-päivitystä viime viikolta,

"Näköjään Suomi on sellainen maa, jossa joidenkin vaikuttajien mielestä toimittajan pitäisi vaieta saadessaan tietää pääministerin sukulaisten ja lasten omistaman yrityksen saaneen merkittävän tilauksen kaivokselta, joka on saanut merkittävää rahoitusta pääministerin johtamalta hallitukselta. Minun on itse asiassa vaikea keksiä, millä perusteella journalisti voisi jättää nämä tiedot kertomatta yleisölle. Suora asioiden kertominen ei ole vihjailua.

Median tehtävä ei ole toimia oikeuslaitoksena, jossa toimittajan pitäisi suorittaa jutunteon yhteydessä juridinen laillisuusarviointi, vaan se on muiden tehtävä. On varmasti pohtimisen arvoinen asia, olisiko pääministerin pitänyt huolehtia tällaisen jääviysepäilyn estämisestä etukäteen. Sekään ei ole asian ainoa pihvi, vaan tällaisen kytköksen kertominen on normaalia merkittävän vallankäyttäjän sidosten taustoittamista. On hyvä huomata se journalistinen itsestäänselvyys, että pääministerin osalta julkaisukynnys on erittäin matala, kun esimerkiksi tavallisen ihmisen osalta se on korkea.

Ymmärrän, että uutisointi ei miellytä, mutta pidän hyvin erikoisena, että pääministeri käy hyökkäykseen asiasta uutisoinutta tiedotusvälinettä vastaan."

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #79

Toimittaja ei ensin antanut mitään mahdollisuutta Sipilälle puolustautua, julkaisee pikaisesti Sipilää syyttävän kirjoituksen, sitten ihmettelee kun Sipilä hermostuu. Seuraavaksi toimittaja pitää sitä "vaiennusyrityksenä" kun Sipilä näyttää sähköpostin välityksellä, mitä vahinkoa toimittaja on saanut aikaiseksi.

Epäasiallista toimintaa toimittajalta ja uudestaan epäasiallista, kun yrittää tehdä Sipilän turhautuneista kommenteista "vaiennusyrityksen" ja levittää sitä julkisuudessa "vaiennusyrityksenä".

Tuohan kuvaa hyvin sitä, miten yksipuolinen kuranheittäjä YLE on.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Martti mitä mieltä olet YLE:n poliittisesta johdosta? Miksi liikelaitoksen johtajien pitää olla poliittisesti nimitetty?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen aina pitänyt sitä lähtökohtaisesti vääränä tapana toimia, vaikka ymmärrän kuitenkin sen, että sillä pyritään luomaan tietynlaista tasapainoa Yleisradion sisälle, ettei soitettaisi yhden asian totuutta. Poliittiset virkanimitykset eivät kuitenkaan mielestäni kuulu tasa-arvoiseen ja demokraattiseen yhteiskuntaan. Sipilä lupasi perussuomalaisten tavoin puuttua näihin virkanimityksiin, mutta vähäksi ovat teot jääneet. Liian monella on liian paljon niissä kiinni. Sidokset ovat syvällä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yle teki samassa ajassa kolme kertaa enemmän juttuja Särkäniemen delfiineistä kuin pääministeri Juha Sipilästä (kesk). Ilmeisesti 7 juttua oli siltikin päätoimittajalle liikaa, vaikka 20 delfiinijuttua kävi aivan mainiosti.

”Asia on pantava sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin. Tämä on toimituksen johdon normaalia työtä, ja sen vastuulla”, Jääskeläinen totesi Ylen verkkosivuilla kommentissaan.

Mitkä ovat oikeat mittasuhteet? Ylen johdon journalistisista linjauksista kertoo se, millä laajuudella ja painoarvolla esimerkiksi Särkänniemen delfiinien siirrosta uutisoitiin syksyllä 2016.

Yle aloitti ”hetki hetkeltä” seuraamisen 27. elokuuta Tampereella, kun neljä delfiiniä yritettiin ”salaa” siirtää Kreikkaan.

Yle teki journalistisen valinnan ja julkaisi delfiineistä 20 juttua neljän päivän (27.–30. elokuuta 2016) aikana. Yle siis julkaisi samassa ajassa kolme kertaa enemmän delfiinijuttuja kuin uutisia pääministerin jääviysepäilystä."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/nain-yle-l...

Ville Valkama

”Asia on pantava sille kuuluviin oikeisiin mittasuhteisiin. Tämä on toimituksen johdon normaalia työtä, ja sen vastuulla”

Aika avutonta on YLEssä tämä asioiden oikeisiin mittasuhteisiin laittaminen. Alla yksi propaganda uutinen, josta on herännyt perusteltu epäilys, että tarkoitus oli torpedoida kasvuyrityksen mainoskampanja keväällä 2015.

https://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/22/spara-up...

Käsittelen aihetta blogissani

http://villevalkama.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21439...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset