Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Zeus soikoon! - Kreikkalaisveloille 2129 vuotta lisää maksuaikaa

  • kuva: wikimedia commons / nanosanchez edit: martti asikainen
    kuva: wikimedia commons / nanosanchez edit: martti asikainen

Zeus soikoon, kreikkalaisvelkojen maksuaikaa venytettiin 2129 vuodella. Luit aivan oikein. Talouselämä kirjoitti tänään huhtikuussa 2015 tehdyn päätöksen venyttäneen kolmen Attican seudun velkojen takaisinmaksuaikaa vuoteen 4144 saakka. Velka-aikojen pidennys koskee yhteensä 535 miljoonan suuruisia lainoja valtiolle ja erilaisille sosiaalirahastoille. 

Jotkut ovat kuitenkin olleet maksukykynsä suhteen hieman optimistisempia. Esimerkiksi Maroussin kunta on luvannut maksaa 56 miljoonan euron velkansa jo 166 vuoden kuluttua, ja Ateenan kyljessä möllöttävä Piraeuksen kaupunki on saanu 10 miljoonan euron velalleen noin 13 vuotta maksuaikaa. Kaikista pisimmän maksuajan sai Fylin kunta, jolla on 2129 vuotta aikaa maksaa 469 miljoonan euron velkansa. Kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan velkapäätökset olivat kirjoittaneet maan kolme silloista ministeriä. Hövelimmät kaverit olisivat saattaneet antaa velat kokonaan anteeksi.

Nyt kenenkään on turha enää puhua siitä, kuinka velat jätettäisiin mukamasten lapsien takaaksi, kun löyhästi laskettunakin perintähetki koittaa vasta 80 sukupolven päästä. Pankkiirin täytyy vain pitää peukut pystyssä, ettei inflaatio ehtisi puremaan fyliläisten velkataakkaan, ja että euro ei hajoaisi seuraavan parin tuhannen vuoden aikana. Tunnustan kyllä itse pelkääväni hieman, että tämä pallo on ehditty polttamaan jo moneen otteeseen, ennen kuin heidän velkansa menevät edes perintätoimiston esikäsittelyyn. Postimiehestä puhumattakaan.

Toisaalta jos näin kehnosti on päässyt käymään, niin ainahan pankkiirit voivat halutessaan kovistella rahaa fyliläisten Marsissa tai Epsilon Eridani B:ssä asuvilta jälkeläisiltä. Ryökäleet elelevät siellä makeasti toisten piikkiin. Loppujen lopuksi pari tuhatta vuotta on onneksi melko lyhyt aika kosmoksessa, että vielä se koittaa maksupäivä fyliläisillekin. Eikös se Jeesuskin kuitannut meidän koko silloisen - ja myös tulevan - piikin reilu pari tuhatta vuotta sitten? Tai näin ainakin sanotaan - jotkut uskovat myös.

Lähde: Talouselämä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässä hyvä esimerkki siitä, kuinka naurettava meidän koko talousjärjestelmämme on.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Onko sinulla mahdollisesti tarjota parempaa järjestelmää. Muutenkin sen mitä tuo oikeasti kertoo on, on että vallassa olevat poliitikot eivät osaa pitää budjettia kasassa, jos heillä ei ole mahdollisuutta luoda rahaa tyhjästä.

Laina itse kuulostaa typerältä, mutta jos ajatellaan, että tuosta lainasta jos maksetaan 5% korkoja joka vuosi, niin laina on saatu takaisin jo 20 vuodessa. Loput vuodet nuo kunnat ovat vain velkaorjina sijoittajille.

Jyrki Paldán

"Muutenkin sen mitä tuo oikeasti kertoo on, on että vallassa olevat poliitikot eivät osaa pitää budjettia kasassa, jos heillä ei ole mahdollisuutta luoda rahaa tyhjästä."

Miksi se pitäisi pitää kasassa, jos monetarismin ehdoilla toimiva yksityisen sektorin ohjaama rahapolitiikka ei kykene tuottamaan inflaatiota edes negatiivisilla koroilla, ja stagnaatio/deflaatiokierre tuhoaa yhteiskunnat, taloudet ja yksilöt? Onko tuo paradigma julkisen sektorin budjettitasapainosta kirjoitettu johonkin kivitauluihin jossain mystisellä vuorella, vai onko sille jokin perustelukin?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #17

Juu, se oli se toinen kivitaulu, jonka Mooses pudotti ja hajotti. Alunpitäenhän käskyjä oli 15. Tästä tapahtumasta on videomateriaaliakin.

https://m.youtube.com/watch?v=nXeTsWGPT0w

Mutta siis... Ehdotatko tosissasi sitä, että valtioiden pitäisi vain velkaantua, eikä niiden pitäisi korjata budjettiaan koskaan? Eikös tuo lopulta johda Kreikan kaltaiseen tilanteeseen?

Itse olen kyllä sitä mieltä, että budjetin voi korjata inflaatiota käyttämättä. Eräs tapa voisi olla antaa köyhien omistaa enemmän, eikä polkea heitä aina pohjalle joka kerta kun heidän tulonsa tyrehtyvät. Tämä voidaan tehdä keskitetysti tai sitten antaa köyhien hoitaa asia antamalle heille vapauksia omaisuuden suhteen. Itse näkisin paremmaksi tuon jälkimmöisen vaihtoehdon.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #18

"Mutta siis... Ehdotatko tosissasi sitä, että valtioiden pitäisi vain velkaantua, eikä niiden pitäisi korjata budjettiaan koskaan?"

Jos yksityinen sektori ei monetarismin keinoin kykene tuottamaan inflaatiota, on valtiolla kaksi vaihtoehtoa. Joko elää varojensa, tai katsella kun maa kitkuttelee deflaatiospiraalissa hukaten valtavan määrän taloudellista potentiaalia ja kärsien inhimillisen katastrofin. Inflaation ollessa riittävän korkealla, on budjettitasapaino(tai jopa ylijäämä) paikallaan.

"Eikös tuo lopulta johda Kreikan kaltaiseen tilanteeseen?"

Kreikan tilanteeseen johti lähinnä se, että ulkomaan kysyntä romahti maailmantalouden heilahdellessa. Iskusta ei kyetty selviämään, sillä maan rahapolitiikka on ulkoistettu joustamattomalle keskuspankille, ja koska EU:n sääntöihin on kirjoitettu arbitraarinen rajoite velkaantumisasteesta. Sen nojalla komissio ohitti täysin Kreikan demokratian, määräsi maan talousohjelman ja käytännössä pakotti demokraattisesti valitun puolueen muuttamaan linjaansa. Suurimpana seurauksena oli deflaatiokierteestä seurannut talouden sakkaaminen ja kokonaisen sukupolven potentiaalin hukkaaminen. Ilman Kreikan säästökuuria Euroopassa olisi miljoonia ihmisiä enemmän rakentamassa yhteistä hyvinvointia.

Kreikka toki käytti häikäilemättä hyväksi Euron mukanaan tuomia etuja hamstaamalla itselleen enemmän rahaa kuin olisi ollut rehellistä. Kreikan kansan rankaiseminen ja potentiaalin hukkaaminen ovat kuitenkin täysin älyllisesti epärehellisiä keinoja ulos siitä sotkusta. Paljon parempi olisi ollut asettaa kaikki Kreikan velkoja piilotelleet ihmiset(poliitikot ja pankkiirit) henkilökohtaiseen vastuuseen, sekä velkojen piilottelussa auttaneet yksityispankit rahalliseen vastuuseen.

"Eräs tapa voisi olla antaa köyhien omistaa enemmän, eikä polkea heitä aina pohjalle joka kerta kun heidän tulonsa tyrehtyvät."

Samaa mieltä, mutta lähinnä moraalisen puolen vuoksi. En näe miten tuo säästämiseen kannustava politiikka lisäisi inflaatiota oikein missään tilanteessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sami Juhani Jansson muistutti minua siitä, että vanhassa testamentissa suositellaan velkojen anteeksiantamista 7 vuoden välein. Tämä, sikäli kuin sitä noudatettiin, tasasi antiikin Lähi-Idässä jonkin verran yhteiskunnallisia eroja. Koroilla eläjiä ei ole arvostettu vielä keskiajallakaan. Koron kiskonnasta tuli hyväksyttyä toimintaa vasta melko vähän aikaa sitten, ehkä 100-300 vuotta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Järjestely lyö laudalta jopa ruotsalaisten asuntolainat!

Suomessa velka vanhenee tapauksesta riippuen 15-25 vuodessa. Meillä olisi paljon opittavaa tunnollisilta kreikkalaisilta tässä suhteessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kreikkalaisille pari tuhatta vuotta on vain jöllin kuikaus, kun taas pienelle ja poikkeuksellisen härmäläiselle Suomelle se tuntuu ikuisuudelta - ja äärettömyydeltä samaan aikaan. Onneksi mekin olemme kohta satavuotiaita, niin pääsemme vähän sentään rintaa röyhistelemään. Saamme hienoja vieraita ja onnentoivotuksia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä juttu pidennetyssä takaisinmaksussa on, että ihan satavarmasti tuolloin en ole kommentoimassa maksujen rästiin jättämistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juuri oikea asenne, Jouko. Tärkeintä on löytää jotain positiivista, noh, kaikesta. Kreikan taloussotkut ja kreikkalaisten kuntien velkakierteet ovat kyllä niin sutturainen lankakerä selvitettäväksi, että minä ainakaan en siihen mielellään isoa nenääni työntäisi. Niin tylysti kuin talouskurjistukset sekä taantuma Suomessa näkyykin, niin todellisuudessa lähes kaikki velka on pelkkää leikkirahaa, joka konkretisoituu vain silloin kuin me ihmiset päätämme sen konkretisoida. Kreikan ja Portugalin kohdalla toimittiin näin - seuraavaksi saattaa hyvinkin olla Suomen vuoro.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kuulostaa tosiaan erikoiselta. Mutta ei välttämättä lainan ottajan kannalta hyvältä, sillä tuon edullisuus/kalleus riippuu vahvasti maksetuista koroista joiden vaikutus tosiaan on niin kuin tuossa jo kommentoitiinkin, sellainen että niiden kautta laina ehditään maksaa esimerkiksi 20-vuoden välein. Luultavasti paljon nopeamminkin, sillä vaikkapa puolitoista vuotta sitten Kreikan valtioin lyhytaikaisten lainojen korkotaso oli 26%. jolla noi kunnat maksaisivat lainan korkojen muodossa noin neljän vuoden välein. Eli tuossa voi käydä muutamassa vuosikymmenessä niin, että laina maksetaan korkojen muodossa lukuisia kertoja ja silti lainasumma pysyy.

Itse pitäisin tuota pikemminkin ansana kunnalle kuin jonkinlaisena lainahelpotuksena tai armahduksena.

Käyttäjän IlmariHeinonen kuva
Ilmari Heinonen

Kreikan sisäinen luotto, Kreikan sisäinen asia, ei kiinnosta Suomen edun kannalta - paitsi niitä, jotka haluavat muutenkin mökeltää. Tai oikeastaan: kinnostaahan se, sillä jos Kreikassa suodaan sisäisiä velkoja anteeksi, nousee ulkoisten velkojen maksukyky. Siis meidän kannalta hyvä asia. Lisää tällaista, eikö niin? Ja lakatkaa nillittämästä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Luuleeko joku tosiaan että Kreikka maksaa korkoja lainoistaan? Suomi nämä korot on muutaman muun euromaan kanssa tähän asti maksanut eli on palautettu Kreikalle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pääsääntöisesti maksaa ja osin siitä juontaa Kreikan vaikeudet. Se että hetkellisiä armahduksia käytetään ei muuta kokonaiskuvaa.

Marko Parkkola

Eikö EKP:n ohjauskorko ole tällä hetkellä negatiivinen? Lainanottaja tienaa hyvin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

EKP:n ohjauskoron negatiivisuus ei ole sama asia kuin se millä korolla kreikkalaisia kuntia rahoitetaan. Tuossa on muutama muuttuja välissä (riippuvat myös lainasopimuksesta). Keväällä kreikan julkisen sektorin lainakorot olivat laskeneet noin 7% tietämille. Samaan aikaan EKP:n korko oli nollan tienoilla.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kertokaa ihmeessä, mistä tällaista lainaa saa.

Edes facebookin lainantarjoajat eivät lupaile noin poskettomia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Velka on veli otettaessa, veljenpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpojanpoika sen sitten heti takaisin maksaa, jos jaksaa.

Uusi kreikkalainen sananlasku.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

ANALYYSI: MAFIA johtaa EU/EMUA!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset