Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Pääministeri Sipilä todisti Talvivaaran ihmeen

  • kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki
    kuva: wikimedia commons / santeri viinamäki

Kuulin juuri ilouutiset - Sotkamon Talvivaarassa on tapahtunut ihme. Ei. Kuulemani mukaan Jeesuksen kasvot eivät piirtyneet lietealtaan pintavaahtoon, mutta sen sijaan kaivoksen ympäristö- ja prosessiasioissa on pääministerin mukaan tapahtunut muutosta. Tämän vuoksi valtio ei lähde tekemään Terrafamen Talvivaan kaivoksesta huonoa sopimusta ulkopuolisen toimijan kanssa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti aikaisemmin harkinnassa olleen kaivoksen hallitun alas-ajon olevan nyt lopullisesti haudattu hanke. Talvivaara jatkaa toimintaansa.

- Nyt lähdetään siitä, että tehdään tämä projekti loppuun ja saadaan ympäristön kannalta kestävä toiminta pystyyn, Sipilän kerrotaan sanoneen.

Pääministeri uskoo kaivostoiminnan kääntyvän tulokseltaan positiiviseksi yhtiön ilmoituksen mukaisesti vuoden 2018 aikana. Allekirjoittanut puolestaan uskoo tämän lystin jatkuvan vielä pitkästi seuraavalle vuosikymmenelle.

Talvivaaran ihmettä se minäkin olen tässä pääministerin tavoin muutaman vuoden jo todistellut. Se vasta meinaan melkoinen ihme onkin, että pystytään tuollaiseen soramonttuun piilottamaan yli 700 miljoonaa euroa, eikä missään näy lantin lanttia. Jätevesialtaankin tutkin ja poistoputken. Siinä jäävät taikuri David Copperfieldit ja mentalisti Pete Poskiparrat kakkoseksi, kun hallitus alkaa loihtimaan veronmaksajien rahoilla.

Kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa, tiesi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoa. Sitä helposti kuvittelisi jonkinlaisen käryn nousevan, kun satoja miljoonia poltetaan tuhkana tuuleen. Onkohan 26 000 euron kuukausipalkkaa nauttivalla Pekka Perällä edelleenkin porttikielto kaivosalueelle, vai laittoiko hänkin pääministerin tavoin hihat heilumaan?

Lähde: Ilta-Sanomat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Seurakunta taputtaa innostuneena käsiään, vaikka Usko ja Toivo jättivät kokonaan saapumatta paikalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikuttaa siltä, että valtio uhrautuu yksittäisten ihmisten onnen vuoksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tässä kun on viime päivien uutisia katsellut, niin on kyllä tullut sellainen olo, että kaikkihan täällä markkinatalouden ja kaverikapitalismin eteen nykyään tehdään. Talvivaara ei ole sen suhteen mikään poikkeus. Nyt ollaan ensimmäisenä ulkoistamassa työttömien kyykytys yksityisille firmoille, sen jälkeen terveydenhuolto ja mummobisnestähän hoitavat nykyään jo ulkomaalaiset sijoitusyhtiöt. Joku nokkela irvileuka se täällä ehti toteamaankin pari päivää sitten, että pitäisiköhän meidän ulkoistaa sitten tuo hallituskin kaiken muun mukana, ja ostaa päätöspalveluita vapailta markkinoilta.

Mitäpä tuota suotta ulkoistamaan, minä sanoin. Heidän päätöksethän ostetaan jo nyt, vaikka maksajina tosin emme olekaan me kansalaiset. He tekevät päätöksiä joidenkin muiden pussiin. Tai ainakin tuntuu siltä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Talvivaaralla ei kyllä ole minkään valtakunnan tekemistä markkinatalouden kanssa, vaan se on kyllä ihan puhdas kaverikapitalismin ja aluepolitiikan kukkanen.

Helppo tosin touhuta, kun jopa laskutaidoton oppositio taputtaa käsiään setelinuotion lämmössä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

#11 Tää on huippu. Kämyt laittaa Talvivaaraan rahan kaatamisen opposition syyksi. MVlehdestäkö aä tän mainion vedon löysit? Miltä tuntuu elää janitskinin harhoissa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #36

Vaikka Lappalaisen keskustelutyyli ei tähänkään saakka ole argumentaation tasolla häikäissyt, niin tämä maaninen MV-Janitskin-mitäikinä -jankkaaminen alkaa mennä kaikessa tietämättömyydessään jo huvittavaksi. Vielä kun seuraavaan harhaasi saat Putinin mukaan, niin bingorivi on tässäkin kommenttiketjussa valmis.

Talvivaaran lisärahoituksen ja kaivostoiminnan jatkamisen puolesta ovat kantaa ottaneet myös SDP:n edustajat, mm. kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä täällä Puheenvuoron blogissa eilen. Lappalaiselle tiedoksi, että SDP on oppositiopuolue.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuinka moni yksittäinen ihminen joutuukaan uhrautumaan valtion kassan vuoksi?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Talvivaaran kannattavuus riippuu nikkelin ja sinkin hinnoista suhteessa tuotantokustannuksiin. Ei tähän yhtälöön pidä muita asioita sotkea. On totta, että Talvivaara on tuottanut tähän saakka tappiota, mutta ei se tarkoita ikuista tapiokierrettä. Harvoin olen pääministeri Sipilän kanssa samaa mieltä, mutta tässä asiassa olen.

Juhani Piri

Mihin indeksiin on pilattujen järvien rannoilla olevat mökit ja talot sidottu? Meinaan että niitä ei kyllä kukaan tule ostamaan ja jos ostaa niin sellaiseen pilkkahintaan, että ei taida paljo myyjää naurattaa.

Entäs sitten ne ympäristötuhot? Milloin ne alkavat näyttämään pienempää hintalappua? Sillä meidän ahkerat päättäjät ovat päättäneet että me veronmaksajathan nuo sotkut maksetaan vaikka joku tienaisikin talvivaaralla.

Saahan sitä sipilän kanssa olla samaa mieltä tästä asiasta, mutta kannattaa silti hieman tarkastella mielipidettä noin niinkuin out of the box tyyliin. Saattaahan se alkaa tuottamaan jossain elämänvaiheessa, mutta siihen mennessä on melkoisen monelle ihmiselle aiheutettu peruuttamatonta haittaa niin henkisellä kuin rahallisellakin tasolla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On totta, että Talvivaara on tuottanut tähän saakka tappiota, mutta ei se tarkoita ikuista tapiokierrettä."

850 miljoona tappioita veronmaksajille ja muille sijoittajille noin 2 mrd:n tappiot, mikä summa riittää osoittamaan ettei tuosta mitään siis jätteiden lisäksi. Luulin Sipilää bisnesmieheksi mutta ei siltä onnistu bisneksetkään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin , Talvivaarassa sijoittajat ovat ottaneet aidon sijoittamiseen liittyvän riskin.

Toista on tuulimylly"bisneksessä" , jossa tuulifirmojen voiton varmistaa tulevalle 12 vuodelle suomalaiset veronmaksajat. Loppulasku julkiselle sektorille tuulimyllytukiaisista ko. jaksolta tulee olemaan 3 500 - 4 000 miljoonaa euroa.

Ja mitä siitä jää sitten sen jälkeen käteen ? Tuulimyllyjen raadot ja niiden tuhansien kuutioiden teräsbetonijalustat. Niiden rakenteiden purkaminen ei ole ilmaista. Kenelle myllyjen ja niiden alustojen purkamisesta jää Musta-Pekka käteen ? Ettei vaan maata tuulisähköfirmoille vuokranneille maanomistajille ? Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tuulisähköfirmojen ja maanvuokraajien välisissä soppimusteksteissä asiasta sanotaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuulimyllyjen rahoitus on niin ikään myöskin keskustan kynästä lähtöisin. Kysy vaikka Mauri Pekkariselta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #35

Pitää kyllä paikkansa. Mutta mukana oli puuhaamassa myös Vanhasen II -hallituksen työministeri Tarja Cronberg ( vih ), joka visioi tuulimyllyteknologian tuovan "Tanskan malliin 15 000 - 20 000 työpaikkaa Suomeen". Paljonko tuosta visiosta on toteutunut, kun se ainoa suomalainen tuulimyllytehdas, WinWind, meni jo vuosia sitten konkurssiin ?

Mauri Pekkarisen linjauksiin tuulimyllytukiaisista ja risupakettiin voi tutustua oheisesta linkistä:

http://www.slideshare.net/poulaka/uusiutuvan-energ...

Jotta Pekkarinen ei jäisi jatkossakaan "Pekkaa pahemmaksi" on hän jo ideoimassa puunkysynnän keinotekoista lisäämistaä sekä tämän kautta puun hinnan keinotekoista lainsäädännön avulla nostattamista:

Lainaus US 6.8.2016 16:04 , https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/200746-mauri-pekk...

"–Puhdistuva liikenne pystyy vastaamaan runsaasti yli puolesta Suomen nyt saamista velvoitteista. Uusiutuvan polttoaineen niin sanottu sekoitusvelvoite voitaisiin nostaa kaikissa liikennemuodoissa 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi valtiovallan tulisi edistää biokaasun, sähköautojen ja laitteiden käyttöä erilaisin toimin vuoteen 2030 mennessä. Maatalouden, rakentamisen, asumisen ja jätehuollon mahdollisuudet merkittäviin päästöjen vähentämiseen ovat liikenteeseen verrattuna vaatimattomat, Pekkarinen kommentoi."

Taustallahan on Kemiin kaavailtu miljardiluokan kiinalaisomisteinen bioetanolitehdas, jonka lobbariksi ruotsalaisen kansanpuolueen entinen kansanedustaja ja entinen puolustusministeri Carl Haglund on lähtenyt. Pekkarisen ja hänen puolueensa taustaryhmien kannalta tärkeää on, että bioetanolitehtaan raaka-aineelle, puulle, saadaan luotua keinotekoisesti lainsäädännön kautta kysyntää ja näin puun hinnalle nousupaineita. Mitähän tästä Suomen puu-, saha- sellu- ja paperiteollisuus tykkää ? Näinkö lisätään em. teollisuuden kilpailukykyä ( KiKy:ä ) ?

Avointa on, mikä on tällä kertaa Suomen valtion osuus tässä Kemin bioetanoli hankkeessa sekä sen tuotannon kannattavuuden takaamisessa ja mihin suomalaisten kuluttajien sekä veronmaksajien rahoja ollaan tällä kertaa sitomassa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa tässäkin mennään lainsäädännön kautta kuluttajien ja veronmaksajien kukkarolle. Sellaista on vapaa yrittäjyys Suomessa. Paljonko muuten arvelisitte, että 40 - 50 % bioetanolia sisältävän bensalitran hinta tulee olemaan ?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Talvivaaran ihme toteutuu vasta silloin kun Kainuusta loppuu sade ja pakkanen. Bioliuotus on ongelman ydin. Pekka Perä oli hyvä mies puhumaan...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Australiassa ei oltu niin umpiluupäisiä kuin Suomessa, vaan virheestä opittiin. Suomessa näillä mennään, maksoi mitä maksoi.

Mitä pahaa me olemme tehneet, että pääministerinä touhuaa yrittäjä ja insinööri (molemmat perin vahingollisia lähtökohtia tuohon toimenkuvaan). Valtio ei ole yritys eikä kansakunta ole prosessikaavio.

Suolaa vesiin
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188345...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Ongelma on malmin köyhyys. Jossain näin laskelman, jossa osoitettiin, että nykyisillä hinnoilla koko malmiosta saatava tuotto ei riitä peittämään nykyisiä tappioita!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

RY: "Ongelma on malmin köyhyys."

Malmio ja sen köyhyys on tunnettu vuosisatoja. Se on ongelma ja samoin Ilmarin mainitsemat olosuhteet ovat ongelma - samaa bioliuotusmenetelmää, jota nyt sovelletaan alueen vesistöjen tehokkaaksi saastuttamiseksi (sulfaateilla suolaaminen), sovellettiin kuivemmalla seudulla Australian Radio Hillissä, mutta toisin kuin suomalaiset, australialaiset ymmärsivät olla jatkamatta hallitsematonta mentelmää.

Terrafame on valtion kokonaan omistama yhtiö, joten veronmaksajien rahaa lykätään kaivoksen pyörittämiseen joka päivä.

Muokkasin parin vuoden takaista tekstiäni aiheesta ja totean, että sama asia, sama ongelma on aina vain ajankohtainen ja sellaisena pysyykin. Miten vähällä järjellä tätä maata hallitaankin.

Maksoi mitä maksoi, Talvivaaraa jatketaan
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226201...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Vielä kun lisätään tuohon vielä että Talvivaaran menetelmällä ei saada suoraan puhdasta nikkeliä vaan nikkelikobolttisulfidia. Nikkelikoboltti- sulfiidi jalostetaan Norilsk Nickelin jalostamossa. Jalostaja Norilsk perii välistä jalostusmaksun, joka lienee 24 prosenttia-25 prosenttia nikkelin hinnasta. Kun maksu on määritelty prosentteina, voinee päätellä, että nikkelin jalostaja jakaa Talvivaaran hyviä ja vaikeita aikoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Betlehemin juhlan lähestyessä superkuu valaisi Sipilän aivoitukset. Sen verran rehellinen pitää kuitenkin olla, että varsinaiset mokat on tehty takavuosina ja niistä hankitun kaivoksen huonon maineen kanssa rämmitään nyt eteenpäin. Ainahan voi toivoa, että ihmemies Trumpin valinta USA:n presidentiksi nostaisi myös nikkelin hintaa :)

Niko Sillanpää

Ei taida tässä edes idän kolme viisasta miestä riittää, saati yksi tyhmempi lännestä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihmeiden aika ei ole siis vielä ohi. Talvivaara on tullut jäädäkseen pysyvästi suomalaiseen yhteiskuntaan. Jo itse Talvivaaran syntyminen oli suuri ihme. Tämä kaivos sai alkunsa siitä, kun Pekka Perä osti Talvivaaran kaivosoikeuden Outokumpu Oy:ltä muodollisella yhden euron kauppahinnalla vuonna 2003 (Wikipedia). Siis tähän kaikkeen tarvittiin vain yhden euron kolikko. Outokummussa ei uskottu ihmeeseen.

Itse kaivokseen on uponnut valtion rahaa noin 850 miljoonaa euroa. Se on vertauskuvallisesti noin 850 metriä korkea pino sileitä 100 euron seteleitä. Me elämme siis ihmeiden aikaa. Ihme jatkuu…

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Epäilen, että Talvivaara on nyt valjastettu osaksi kepun kunnallisvaalitaktiikkaa. Se selittänee "ihmeen".

Tilannetta tarkasteltaneen uudelleen vaalien jälkeen, jolloin tarvitaan taas uusi rahapaketti.

Vinkkinä muille puolueille: pelkästään vastustamalla sotea saa sekä kunnallis- että eduskuntavaalivoitot.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toikin varmaan jemmataan, kunhan se saadaan verorahoilla ensiksi kannattavaksi, uuteen "kehitys"yhtiöön.
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sipilan-ha...

Toni Seppänen

Haluan muistuttaa tässä kohtaa paljonko Talvivaara on tuottanut valtiolle verokertymää kokonaisuudessaan ennen kuin valtio joutui rahoittajan asemaan.

Kokonaisuutta katsoessa ei valtio ole kärsinyt siinä määrin kuin halutaan antaa ymmärtää.

Muistakaa rehellisyys mennen tullen jeesustellessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No hyvä, kun kerran muistutat, niin laita toki myös numerot mukaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kyllähän Terrafamen hallituksen puheenjohtaja, Lauri Ratia, laittoi numeroita pöytään 11.11.2016 pidetyssä ministei Olli Rehnin tiedotustilaisuudessa. Oheisen linkin kautta voi tutustua numeroihin, niin talouden, päästöjen kuin tuotannonkin osalta:

http://valtioneuvosto.fi/live

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #48

Ratia esittää käyränsä haluamallaan tavallaan, tietenkin.

Tehköön jokainen oman päätelmänsä mikä on nikkelin hinta, siis ei nikkelisulfidin, vuonna 2018.

Apua löytyy oheisesta kuvaajasta.
http://aijaa.com/SGuYsN

(lähde: London Metal Excance)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #53

Tämän vuoden alusta teräksien hinnat ovat nousseet n. 40 % ( Lähde: Kauppalehti 15.11.2016 s. C28) . Tämä osaltaan viittaa siihen, että rakentaminen ja teollisuuden tuotanto alkaa elpyä pitkän jo 8 vuoden hiljaisen jakson jälkeen. Tämä tullee varmaankin heijastumaan myös strategisen raaka-aineen, nikkelin hintaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Palkoista menee tietysti veroja. Liikevaihtoa konsernilla oli vuonna 2015 2.523.629,03. Terrafamen ensimmäinen tilikausi konsernin omasta tilinpäätöksestä joka löytyy vuosikertomus2015.terrafame.fi sivulta kertoo: Liiketulos -93.102.768,85. Hallinon kulut olivat 9.640.409,77. olli Rehn arvioi että tänä vuonna yllettäisiin noin 100 miljoonaan liikevaihtoon joka ei ihan peitä pelkästään hallinnon kuluja. Aikamoinen ihme kerrassaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessahan ei kaivannaisista peritä mitään veroa eli verovapaasti tuotot ovat omistajille tulleet. Työntekijät ovat sitten maksaneet veronsa, tuskin kaivosyhtiö tappiollisesta toiminnasta on veroa maksanut Oletan että Suomi on jo pahasti tappiolla. Älyttömintä tässä on että mikäli kaivos saadaan kannattavaksi se myydään heti jollekin ulkopuoliselle, todennäköisesti ulkomaalaiselle yhtiölle, ainostaan tappiot jäävät Suomeen. Sama meininki on ollut koko EU-ajan, tappiollisia yhtiöitä hallitukset keräävät suojiinsa ja tuottavat myydään halvalla ulkomaille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei muuta kuin lihoiksi vaan kaikki valtion omistuksessa tai osaomistuksessa olevat yhtiöt.

Valtion osaomistamien yhtiöiden arvo on pudonnut muutamassa vuodessa 3 miljardia euroa. Yhtiöiden tuotto on ollut vuodessa -8 %.

Valtio on pääomittanut yhtiöitään reilulla kädellä. Outokumpu, Outotec, Talvivaara, Kemira, Metso, Finnair jne. Miljardi on laitettu kansan kiusaksi, mutta nyt tämä 100 miljoonaa katkaisee kamelin niskan.

Valtion suoraan omistamissa ja osaomistamissa yhtiöissä työskentelee yli 100 000 henkilöä. Osinkotuloja valtio saa lähes miljardin.

Valtion kannattaa varmaan näillä tiedoilla luopua koko paskasta ja veronmaksajien tuntemasta tuskasta omistamista kohtaan.

Kyllä niille omistaja löytyy markkinavoimista !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Varsio kai tarkoittaa ettei omistaohjausta saisi arvostella. Poliitikot ohjasivat Soneran ostamaan Saksasta miljardella ilmaa, lahjoittivat kymmenien miljardien arvoisen Kemiran lannoitetuotannon norjalaisille ja piilottelevat kun Finnaviassa leikitään johdannaisilla. Näitä vastaavia tapauksia on satoja EU:n aikana. Suomen hallitukset ovat toimineet täysin vastuuttomasti omistajaohjauksessaan ja hävittäneet Suomen kansallivarallisuutta joko tahallaan tai typeryyttään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eikä pidä unohtaa Suomen Sokeria ja xylitol tutkimusta. Tai miten hyvin on maan autokatsastustoiminnan omistus hoidettu, entäpä antennin kautta tapahtuva TV n digitaalinen ohjelman välittäminen. Ei suomalaisten käsissä nekään. Enään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

No en tarkoittanut. Arvostella saa, mutta valtionyhtiöiden omistamista pitäisi käsitellä kokonaisuutena, eikä yhden yhtiön tilaa.

Hallitus päättää Suomen valtion yhteensä noin 30 miljardin euron arvoisten yhtiöiden kohtalosta – osakkeiden myymisestä tai säilyttämisestä ja omistamisen periaatteista.

Valtion omistus on perusteltua, jos se tukee talouden kasvua tai poistaa markkinoiden epätäydellisyydestä johtuvia haittoja.

Suomen valtio saa jo velkaa negatiivisella korolla, kun pörssiosakkeista saa historian perustella useiden prosenttien osinkotuottoa. Siksi osakkeiden omistaminen voi olla järkevää valtiolle, vaikka omistukset eivät lisäisi talouskasvua tai korjaisi markkinoiden puutteita.

On tietenkin selvää, että päätös myydä valtion omistuksia johtaa siihen, että myydään tietysti yhtiö tai osa yhtiöstä jonka osakkeiden myynnistä saadaan paras tuotto.

Valtio ei myy rapakuntoisia yhtiöitä, koska ne ovat myyntihetkellä lähes arvottomia ja tappiollisia. Siksi on tärkeää, että valtio omistajana investoi huonoon yhtiöön ja investointien ja kehittämisen kautta pyrkii saamaan yrityksen jaloilleen, nostamaan sen arvoa, mahdollisten ostajien kiinnostuksen kohteeksi tai alkaa nostaa siitä tuottoja.

Talvivaara taitaa olla hyvä esimerkki. Kukaan sitä ei näillä kuvioilla edes ostaisi. Talvivaarasta luopuminen nyt ja alasajo maksaisi 300 miljoonaa euroa. Kun valtiolla on 30 miljardin euron omaisuus ja lähes miljardin euron osinkotuotto yhtiöistään, mielestäni 100 miljoonan euron pääomittaminen on pieni panos kokonaisuudesta jota valtio omistuksillaan hoitaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen valtio saa jo velkaa negatiivisella korolla"

No kyllä näiden rahojen lapioiminen kaivokseen on sitten varmaan hyväksyttävää. Mitähän mieltä se bisnesmies Sipilä oli aimmin lisävelanotosta?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Olisikohan aiheellista selvittää poliittiset ja taloudellset kytkennät juuriaan myöten koko Talvivaaran hankkeen ympärillä. Jotenkin tuppaa mieleen Pekkarisen tuulivoimanepotismi, tai Rehnin toimet Guggiksen ympärillä.

Mikä ihme siinä on, että Kepu on aina tapetilla kaikissa hullutuksissa ?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Media on antanut ymmärtää, että Talvivaarassa on tapahtunut suuren luokan ympäristökatastrofi. Vuoksen vesistön suuntaan juoksutus oli virhe, joka tuhosi pieniä järviä.

Talvivaara joutuu aluksi juoksuttamaan altaisiin kerääntynet jätevedet uutta purkuputkea pitkin Nuasjärven kautta Oulujoen vesistöön määrän ollessa n. 30 000 tonnia sulfaattia kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Sen jälkeen määrä tippuu luokkaan 10 000 tonnia vuodessa.

Tätä voidaan verrata metsäteollisuuden päästöihin. Esimerkiksi Stora Enso päästää Imatralla vuosittain noin liki 26 000 tonnia sulfaattia. Uudella Äänekosken biotuotetehtaalla ei ole edes selvää luparajaa paitsi natriumille, jota se saisi päästää 17000 tonnia. Tällä rajalla on yhteys sulfaatin päästöön ja se olisi selvästi enemmän kuin 30 000 tonnia. Käytännössä Äänekosken päästöt olisivat luokkaa 20 000 tonnia vuodessa, ja kadmiumia ja elohopeaa enemmän kuin Talvivaarassa. Biotuotetehtaan ympäristölupa meni läpi Ville Itälän toimesta nopeutetussa aikataulussa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Minä kanssa aina välillä Ihmettelen, monessakin aiheessa, median voimäa muokata mielipiteitä. Talvivaara on yksi hyvä esimerkki tosiaan.

Talvivaaran vedet olisivat menneet muistaakseni 10 minuutissa Imatrankosken läpi keskivirtaamalla, jos olisi kerralla laskettu.

Niin kuin sanoit, niin Niinistön hyväksymä Äänekosken biotehdas on monelta osin pahempi kuin Talvivaara. Talvivaaran raskasmetallit eivät olleet pahimpia mahdollisia, mutta kun mainitaan sana uraani, niin puoli Suomea pyörtyy.
Paljon pahempia olisi kumminkin olleet akkumuloituvat metallit, kuten elohopean orgaaninen muoto metyylielohopea.

Harjavallan vuoto oli paljon pahempi kuin tämä.

Toinen asia joka huvittaa on tämä porukka joka lonkalta sanoo, ettei liuotus toimi. Asiantuntijoita kaikki vai lukeneet liikaa vihreä lankaa ja stop-talvivaaraa? :)

Ei sinä mitään, paska hommahan tämä on, mutta suhteellista kumminkin.
Jos Talvivaara olisi ollut kultakaivos, niin sitten oltaisiin oltu pizzassa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Juha-Matti kirjoitti: "Toinen asia joka huvittaa on tämä porukka joka lonkalta sanoo, ettei liuotus toimi".

Paras osoitus siitä, ettei bioliuotus toimi on se raaka fakta, että sijoittajat menettivät lähes 2 mrd (osakkeen arvo on lähes nollassa) ja Talvivaara tarvitsee koko ajan lisää valtion rahaa...Veronmaksajana minua ei enää huvita yhtään.

Julkisuudessa useampi kaivosalan kansainvälinen asiantuntija on todennut, että menetelmä toimii hyvin: laboratorio-oloissa tai korkeintaan jossain Afrikassa, jossa on vähäinen sadanta ja tehokas haihdunta. Itse menetelmän suomalainen kehittäjä kertoi televisiossa myynneensä kaikki osakkeensa..

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Paljon huvittavempia ovat ihmiset, jotka uskovat ja luottavat edelleen sokeasti laboratoriossa testatun liuotuksen olevan kilpailukykyinen menetelmä Kainuun karuissa olosuhteissa, vaikka se on ampunut näpeille jo niin monta kertaa, että sijottajatkin ovat valmiita investoimaan vain ja ainoastaan siinä tapauksessa, jos mahdolliset menetykset korvataan julkisista varoista.Tyhmä saa olla, mutta ei hyväuskoinen.

Ainoa tapahtunut ihme tässä on, että Pekka Perä ja kumppanit nostavat kaivoksesta vieläkin rahaa, eikä kukaan heistä ole joutunut lusimaan. On meinaan liuoteltu aika pirun "arvokasta" nikkeliä jo useampi vuosi putkeen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #30

Näin minä vähän epäilinkin.

Koekasa ulkona jo 2005, lukuisia labrakokeita, testattu Suomessa jo 1987.
Mutta kun minulla on Internet, niin Tiedän kaiken. :)

No, pHhan tuossa näyttelee tärkeintä osaa, lämmön hoitaa bakteerit itse, vähän niinkuin kompostointi.

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Taikasana uraani mainittu. Voisiko se olla syy Talvivaaran jatkolle. Itsekin kannatan yhdiasetta Suomelle tai ainakin omavaraisuutta ydinvoimassa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #50

Sitä on niin vähän.
Sopimusten mukaan me ei saada rikastaa uraania yli Yellow caken joten ihan silleen omavaraiseksi ei päästä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ohhoh. Olen melkein ollut siinä uskossa, että metsäteollisuudessa olisi päästy jo lähes suljettuun vesikiertoon. Eli tehtaiden ei tarvitsisi sijaita vesistöjen äärellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tosiasia on kuitenkin, että Talvivaara on olemassa sille tosiasialle kukaan ei voi mitään ja kysymys kuuluukin onko viisainta ajaa kaivos alas vai koittaa se saada kannattavaksi. Itse luotan asiantuntemukseen, eikä minulla, kuten varmasti valtaosalla ihmistä ei ole sellaista asiantuntemusta jonka seurauksena jyrkkä kannanotto jommankumman, alasajon tai tuotannon jatkumiseen puolesta olisi mahdollista. Tuulivoima, ruokohelppi, näitäkin Vihreät ovat esittäneet ratkaisuksi Suomen energiahuolloksi, eipähän ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olisiko valtion vieläkin järkevää rahoittaa kuvaputkitehdas Valcoa ja koettaa tehdä siitä kannattavaa? Eikö kymmenen vuoden tappioputki riitä? Veronmaksajien laskuun se alasajo kuitenkin menee.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Uudessa Suomessakin aktiivisesti kommentoiva Ville Ylitalo naulasi mielestäni hyvin tämän aiheen Facebookin puolelle kirjoittamassaan kommentissa:

"En ärsyynny kovin helposti, mutta puhtaiden vesien tahallinen sotkeminen tässä tilanteessa kun maailman vesivarat hupenevat, on kyllä törkeyden huippu. Kaivos voi toimia muutaman vuoden tai vuosikymmenen ajan mutta vedet ovat saastuneita paljon pitemmän ajan. Yksi hetkellinen elinkeino ei saa tuhota tulevien sukupolvien elämän mahdollisuuksia. Nämä vesien myrkyttäjät edustavat vielä "maakuntien ääntä". Tuotako ihmiset oikeasti haluavat?

Itseasiassa suhtauduin paljon keskustelua herättäneeseen Talvivaaran prosessiin alunperin myönteisesti. En tajunnut, että jos se kokeilu ei toimi, sitä jatketaan silti maailmanloppuun asti."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Moni kuvitteli minun ja Villen tavoin Suomen tiukkojen ympäristönormien ja vankan kaivosalan osaamisen suojelevan vastaavilta ekokatastrofeilta, mutta vähänpä me tiesimme. Talvivaaraakin markkinoitiin ympäristön rasituksen kannalta katsoen kevyempänä vaihtoehtona, ja myös kosmeettisten haittojen piti olla pienemmät.

Kittilän kultakaivos on tarjonnut oivan esimerkin tuosta, kuinka ympäristösäädöksillä voidaan pyyhkiä takapuoli, jos vain siltä sattuu tuntumaan.

Kittilän kultakaivoksen jätevesien loristessa purona Seurujokeen kultakaivosyhtiö Agnico Eaglen Suomen toimitusjohtaja Ingmar Hagan totesi Ylelle seuraavaa.

– Me ollaan tietysti siihen alustavaan suunnitelmaan nähden tuotettu vähän enemmän malmia ja sen takia prosessiin on tullut vähän enemmän vettä, että se on nyt vuosien aikana lisännyt ja lisännyt.

Kaivosta vuosittain piinannut vesitaseongelma on niin ikään syntynyt suunniteltua suuremman louhinnan myötä. Tämän johdosta kaivosalueelle on jouduttu ottamaan enemmän vettä kuin lupien mukaan olisi sallittua päästää ympäristöön. Jätevesiä on sitten juoksutettu pysyvällä "poikkeusluvalla" yli kolminkertainen määrä suoraan ympäristöön.

Kaivosyhtiö selitteli alueella olevia lammikoita vesisasateilla. Toisaalta ei ole mikään salaisuus, että syksyisin ja alkutalvesta Suomessa voi sataa tavallista enemmän vettä. Joskus kesäisinkin. Sitä tulee joka vuosi. Ei tulisi tyytyä selityksiin, sillä Agnico Eagle on selvästi valehdellut viranomaisille, eikä se ole välittänyt turvallisuusmääräyksistään. Ja kuten toimitusjohtaja Ingmar Hagakin totesi haastattelussaan, tätä on jatkunut jo vuosien ajan. Tästä huolimatta kaivosta ei ole laitettu vastuuseen ympäristön tärvelemisestä tai edes sakotettu asiaan kuuluvalla tavalla.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Yksi vakava virhe oli, että tuotanto aloitettiin maksimimittakaavassa. Olisi pitänyt olla malttia testata systeemi pienimuotoisesti oikeissa olosuhteissa. Silloin olisi nähty, onko menetelmä toimiva ja taloudellinen. Tässä on menty monella tavalla pylly edellä puuhun. Lyhyesti sanottuna ei ollut osaamista tarpeeksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin, Antero. Tämän lisäksi moni kaivoksen avaamiseen liittynyt viranomaistoiminnasta vastaava avainhenkilö ei ollut ehkä aivan jääveimmästä päästä tekemään näitä päätöksiä. Kuravettä voi alkaa makustelemaan, vaikka tästä YLE:n MOT:n tekemästä Talvivaaran legendat -ohjelmasta, jossa kaivoksen ylöasjo ja sen kummalliset lupasotkut käydään lävitse juurta jaksain.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sipilä totesi Talvivaaran ollen kuluvana vuonna ihme. Hän ei tarkentanut tätä kommenttiaan sen kummemmin toiminnan taloudellisten tai ympäristöllisten kysymysten kohdin, vaan luikerti sulavasti YLE:n toimituksen asian sivuun - kuten tapana aina ollut.

Sipilä leimasi kuitenkin samalla suomaliset yrittäjätkin " kitisijöiksi ", johon tuskin aihetta olisi ollut - ainakaan tämän päivän Suomessa.

Petteri Hiienkoski

Eikös Talvivaara ollut kepun Lehtomäen ykköshanke kun hän toimi ympäristöministerinä? Valitettavasti vihreät ja muut ovat olleet sitten siunaamassa tuota sotkua. Kaikkea se ahneus teettää, loppu sen mukaista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olipa hyvinkin, Petteri. Keskustan hanke tämä alunperin oli. Humoristisimmat heitot lienevät ajalta, kun Talvivaara lävähti kunnolla käsiin ja viime hallituksessa ympäristöministerinä toiminut, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi kovaan ääneen edeltäjänsä tekemiä virheitä. Pekkarinen oli tästä luonnollisestikin käärmeissään.

- Ministeri Niinistön kannattaisi edeltäjiensä syyttelyn sijaan keskittyä käsillä olevien ongelmian ratkaisemiseen", Pekkarinen latasi tuolloin lehdistölle.

Samaan sävyyn puhui myös entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki, joka totesi Ylelle ministeri Niinistön olevan kuin jänis valokeilassa. Lehtomäen mukaan Niinistö ei ole ollut kykeneväinen toimimaan ministerinä, mutta tästä huolimatta edellisen hallituksen ministerien olisi pitänyt toimia. Lehtomäki on todennäköisesti tämän planeetan viimeinen ihminen, jolla on oikeus puhua Talvivaarasta.

Olen itsekin kirjoittanut tuosta aiheesta melko paljon, mutta tässä kohtaa lienee helpointa vain linkata IL:n politiikan toimittaja Tommi Parkkosen referaatti Talvivaaran kepuloinneista: https://mobile.twitter.com/tommiparkkonen/status/7...

Hannu Gråsten

Ei tule pääministerin olla saastuttavan konkurssifirman mannekiini.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Sipilä ja hallitus tekee nyt päätöksiä olemassa olevasta tilanteesta käsin. Minusta oikea päätös.
Jos sadalla miljoonalla työllistää välillisesti 1500 ihmistä niin onko siinä valtion kannalta jotain väärää. Kainuun huono työttömyystilanne ja 67000 €/työpaikka ja samalla tulee valmista tuotetta jota maailmalla tarvitaan.
Tämä on niitä tilaisuuksia jossa on mahdollisuus parempaan. Voi olla että 3-5 vuoden kuluttua tätä päätöstä kiitellään ja samalla tarkassa seurannassa olevat ympäristöasiat tulevat hoidettua siinä sivussa, jotka joka tapauksessa olisi tullut hoitaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Enemmän tulosta ja katetta verovaroille saataisiin, jos palkattaisiin 100 miljoonalla eurolla kainuulaiset keräilemään käpyjä. Ympäristökään ei kärsisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Talvivaarasta saataisiin merkittävä työllistäjä maahamme, jos siellä alettaisiin ekologisesti louhia malmeja maan uumenista. Kaikki koneet tulisi poistaa käytöstä ja työ tulisi suorittaa puhtaalla lihasvoimalla.

Suomen kaivosteollisuus saisi positiivista mainetta ja todennäköisesti ekologinen luomunikkeli suorastaan riistettäisiin käsistämme.

P.S. Esimerkkejä ekologisesta työstä löytyy esimerkiksi Stalinin kanavan rakentamisesta vuosina 1931-33, jolloin hanke työllisti peräti 126000 henkeä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuohon voisi vielä lisätä sen, että tuotettut metallit kujetettaisiin eteenpäin hevosilla satamiin ja edelleen merellä purjelaivoilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niin, suomenhevosilla ja länsirannikollamme rakennetuilla puisilla purjelaivoilla.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

A-talkissa saimme eilen kuulla, että Talvivaaran kaivosalueella on jo useita vuosia seissyt lähes valmis uraanilaitos. Siihen on investoitu 75 miljoonaa euroa. Laitos on rakennettu lähes valmiiksi ilman mitään tietoa siitä, saadaanko laitokselle lupia toiminnan käynnistämiseen. Kotimaan tasolla se on tietysti läpihuutojuttu, mutta kansainvälisellä tasolla edessä voi olla kysymysmerkkejä. Ihme jatkuu…

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti Asikainen hyvässä kirjoituksessan toi julki: "Kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa, tiesi Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoa"

Aika kasa rahaa, mutta valtaosa menee palkkoihin, joten on miellettävissä syrjäseututueksi. VOK:keihin sijoitetuttuna sama raha olisi käytännössä haihtunut taivaan tuuliin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ylen aamu-tv:ssä käsiteltiin tätä ”Talvivaaran ihmettä” ja toimittaja Juha Kauppinen oli mukana siinä puhelimen välityksellä. Vuonna 2013 hän kirjoitti merkittävän artikkelin Talvivaarasta ja sai siitä journalistipalkinnon. Tutkivaa journalismia sen parhaasta päästä!
Jutun luettuaan ymmärtää, miksi uraanilaitos rakennettiin. Tämä laitos pitäisi saada nopeasti käyttöön, jotta esiin louhittu uraani ei menisi luontoon ja saastuttaisi lähiympäristön vesistöjä. Tässä asiassa on nähtävä ja hyväksyttävä totuus, vaikka se ei ole aina niin mieluisaa.

"Villakoiran" ydin on tämä, mitä toimittaja Kauppinen kirjoittaa:
”Talvivaaran omien tietojen mukaan kaivoksesta on tarkoitus nostaa uraania 350 tonnia vuodessa. Näin Talvivaarasta tulisi Euroopan suurin uraanikaivos: vielä äskettäin suurin oli Tšekissä, missä uraania louhittiin 306 tonnia esimerkiksi vuonna 2007. Nyt Tšekin kaivos on suljettu.”

http://www.apu.fi/artikkeli/poliittinen-kuoppa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset