Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Hallitus pelasti inflaation korotuksillaan

  • kuva: tilastokeskus
    kuva: tilastokeskus

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 0,5 prosenttia, kun taas syyskuussa inflaatio oli 0,4 prosenttia. Inflaation lievään nousuun vaikuttvat muun muassa ajoneuvoveron, sairaalamaksun, hammaslääkäripalkkion ja internet-maksun (ja epäilemättä myös asumiskustannusten) korotukset vuoden takaiseen verrattuna. Myös bensiini kallistui. Edellisvuoteen verrattuna eniten laskivat asuntolainojen- ja kulutusluottojen korot sekä matkapuhelinten kuluttajahinnat. 

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli lokakuussa 0,5 prosenttia, jossa Suomikin haluaisi mielellään pysyä. Ei huvita erkaantua kavereista. Suomen vastaava inflaatio oli lokakuussa 0,6 prosenttia.

Kuluttajahintojen muutokset johtuvat pääosin julkisen sektorin maksujen korotuksista sekä verotuksen tiukentamisesta. Tästä voisi tyhmempi helposti päätellä, että nyt ollaan jo deflaation puolella, kun valtiokin joutuu puuttumaan peliin pitääkseen inflaatiota yllä.

Lähde: Tilastokeskus 

 

  • Inflaatio tarkoittaa taloustieteessä rahan ostovoiman heikkenemistä sekä siitä aiheutuvaa hintojen nousua eli rahan arvon laskua. Toisaalta reaaliomaisuuden eli esimerkiksi kiinteistöjen nimellinen arvo kasvaa inflaation aikana. 

  • Deflaatio on hintojen ja palkkojen yleinen lasku; "rahan arvon nousu" tai rahamäärän väheneminen. Deflaatio on inflaation vastakohta, ja deflaatiota voidaan kutsua tämän vuoksi myös negatiiviseksi inflaatioksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Pikaotannalla sikariporras maksaa kovinta inflaatiota ja köyhille ei tule nälkä:
Hyödykeryhmistä eniten halventuivat kaalit, -26,79%.
Eniten taas kallistui kotimaan lentoliikenne, +23,65%.

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rapealehtisestä kaalista on moneksi. Vuoden 2010 vihannekseksi valitut kerivät kaalit ovat edullista, ekologista ja monikäyttöistä lähiruokaa. Ympäri Suomen kaalimaita kasvavat kerivät kaalit sisältävät C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Lisäksi kaalissa on eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä. Kyllä suomalaisten kelpaa! - Yle Akuutti

Pekka Iiskonmaki

Venevero ei ole vielä tullut tuhoamaan Suomen veneteollisuutta, mutta kyllä se piikin inflaatioon tekee ja Persujen vaalitulokseen syvän lommon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset