Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Venäjä ulos YK:n ihmisoikeusneuvostosta - Saudi-Arabia jatkaa näyttämöllä

  • kuva: wikimedia commons / palais des nations
    kuva: wikimedia commons / palais des nations

Venäjä on menettänyt jäsenyytensä YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kamppanjoineet jo pitkään Venäjän jäsenyyttä vastaan. Neuvostossa on kaikkiaan  47 maata. Venäjä olisi halunnut säilyttää paikkansa, jota se on vaalinut jo vuosien ajan. YK:n yleiskokouksen 193 jäsenmaata äänestivät kuitenkin toisin. Venäjän edelle äänestyksessä menivät mm. Unkari 144 äänellä ja Kroatia 114 äänellä. Venäjä sai niukat 112 ääntä.

Neuvostoon täytettiin kaikkiaan 14 kiertävää paikaa. Valituiksi tulivat mm. Irak, Saudi-Arabia, Egypti, Kiina, Ruanda, Unkari, Kuuba, Etelä-Afrikka, Japani, Tunisia, Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Saudi-Arabia nimitettiin jo viime vuoden syyskuussa YK:n ihmisoikeusneuvoston erään työryhmän johtoon, jonka tehtävänä on antaa suosituksia, joiden perusteella neuvosto voi nimittää asiantuntijoita. 

Saudi-Arabian läsnäolo neuvostossa on rikos ihmiskuntaa kohtaan, mutta ilmeisesti maa tuli uudelleen valituksi, koska sen edustamalla alueella ei ollut muita ehdokkaita neuvostoon. Tarjoamalla saudeille paikkaa ihmisoikeusneuvoston pöydästä YK:n jäsenmaat näyttävät vihreää valoa maan toteuttamille ihmisoikeusrikkomuksille. Saudeissa toisinajattelijoiden vainoaminen, ruoskiminen ja mestaamiset on arkipäivää. Tämä on arvovalintakysymys. Onko hiljainen hyväksyntä todellakin se signaali, jonka me haluamme lähettää yhdelle maailman brutaaleimmalle ja sotaisimmalle diktatuurille ja sen lukuisille uhreille?

YK:sta on tulossa hyvää vauhtia pelkkä vitsi.

Venäjän lisäksi neuvostosta tulisi karsia pois ainakin Kiina ja Yhdysvallat.

Saudi-Arabiasta puhumattakaan.

Lähde: Yle Uutiset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mitäköhän Saudeissa ruoskitut bloggarit ja mestattujen omaiset ovat mieltä tästä nimityksestä? Saudi-Arabia, tuo yhtäläisen ja jakamattoman ihmisarvon esitaistelija. Todellinen ihmisoikeuksien suurvalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sanonpa vain, että minulle tulee lähes päivittäin sähköposteja Amnestylta ja muilta ihmisoikeusjärjestöiltä, joissa vaaditaan saudien vainoamien ihmisten vapauttamista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Järkevää olisi lakkauttaa ihmisoikeusneuvoston toiminta kokonaan toistaiseksi. Sen jälkeen voisi lähteä siitä, että toimintaan voidaan valita vain maita, joissa kuolemantuomio on täysin kielletty.

Joukossa on todella maita, jotka sinne eivät kuulu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen samaa mieltä. Tuo syö melkolailla kyseisen neuvoston arvovaltaa ja asettaa samalla sen toiminnan lähes tragikoomiseen valoon. YK:n kautta me annamme poliittisille vainoille ja kuolemantuomioille epäsuoran hyväksynnän ja oikeutamme hirmuteot. Egyptikin..

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Venäjä tai Neuvostoliitto on menettänyt jäsenyytensä myös Kansailiitossa vuonna 1939, kun se hyökkäsi Suomeen. Tämä lopetti käytännössä Kansainliiton toimintaa:

The League of Nations, eli Kansainliitto:

“The Soviet Union became a member on 18 September 1934,[80] and was expelled on 14 December 1939[80] for invading Finland. In expelling the Soviet Union, the League broke its own rule: only 7 of 15 members of the Council voted for expulsion (United Kingdom, France, Belgium, Bolivia, Egypt, South Africa, and the Dominican Republic), short of the majority required by the Covenant. Three of these members had been made Council members the day before the vote (South Africa, Bolivia, and Egypt). This was one of the League's final acts before it practically ceased functioning due to the Second World War.[81]” (viite):

https://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations

Olisi myös mielenkiintoista tietää miten usein Venäjä on käyttänyt veto-oikeuta YK:ssa?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eiköhän koko YK kuulu samaan koriin kuin sen ihmisoikeusneuvostokin. Tuntuu aika omituiselta, että sen siunauksella voidaan tuhota kokonaisia yhteiskuntia. YK on pelkkä amerikkalaisten käsikassara.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kyseessä oli tykkäyskilpailu eikä analyysi kunkin maan ihmisoikeuksien tilasta. Tyypillinen YK valinta. Listalla näyttää olevan enemmistönä valtiot, joiden ihmisoikeuspolitiikkaan suhtaudun epäillen myös nyt pois jäänyt Venäjä olisi sellainen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Muistuttaa kovasti Euroviisuja, vai mitä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin Saksan ja Japanin kukistamiseksi vuodenvaihteessa 1941/42. Niiden antauduttua voittajien järjestö perusti pysyvän organisaation 24.10.1945.

YK on ytimeltään järjestö, jossa Yhdysvallat, Britannia, Venäjä, Kiina ja Ranska päättävät konsensusperiaatteella maailman menosta. Ihmisoikeusneuvosto, UNICEF, UNESCO ja sen sellaiset ovat sivuseikkoja.

Aikoja sittenhän YK:n tilalle olisi pitänyt keksiä jotakin muuta, koska maapallon suurista Saksa ja Japani ovat jo pitkään olleet rauhantahtoisimmat. Mutta kukapa TN:n pysyvistä jäsenistä luopuisi vapaaehtoisesti maailmanjärjestyksestä, jossa itsellä on veto-oikeus?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin, Jari-Pekka. Tuo YK on nimenomaan menneen maailman jäänne, jonka kautta supressoivaa suurvaltapolitiikkaa on jatkettu myös sodanjälkeisenä aikana. Huvittavinta katsottavaa on ollut Israelin ja Yhdysvaltain välinen veto-oikeuspelleily turvallisuusneuvostossa. Mielestäni yhdelläkään valtiolla ei tulisi olla oikeutta pyyhkiä takapuoltaan yhteisillä pelisäännöillä ja luistaa rikoksistaan veto-oikeuden varjolla. Nyt olisi kysyntää oikealle maailman rauhanneuvostolle, joka olisi demokraattinen ja oikeudenmukainen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"YK:sta on tulossa hyvää vauhtia pelkkä vitsi."

Se on valitettavasti ollut sitä jo pitkään - ellei aina. Pelkkä keskustelukerho. Veto-oikeudet estävät päätöksenteon.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Totuus Saudi-Arabiasta on vieläkin kauheampi, kuin on julkisesti kerrottu.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3502079/Sa...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Yk on läpimätä. Samoin perustein pitäisi sulkea ulos Saudi-Arabia, Kiina, useat Afrikan ja Aasian maat.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Suomi myi viime vuonna 50 miljoonan euron arvosta kranaatinheittimiä ääri-islamistiselle diktatuurille, joka vuotta aikaisemmin tuomitsi ihmisen kuolemaan noituudesta.

Suomi myi raskaita aseita maalle, joka vuonna 2014 tappoi ihmisen leikkaamalla miekalla pään irti "noituuden" takia. Tammikuussa 2016 tämä sama maa mestasi yli 100 ihmistä "terrorismista", eli itsevaltaisen hallinnon vastustamisesta ja demokratian vaatimisesta Arabikevään aikana.

Suomi myi raskaita aseita valtiolle, joka on todistetusti tukenut ääri-islamistisia terroristiryhmiä ympäri Lähi-itää ja tälläkin hetkellä laittomasti tappaa siviilejä toisessa maassa.

Puolustusministerimme Jussi Niinistön mukaan tässä ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa, saudien toimet Jemenissähän ovat vain Jemenin laillisen (itsevaltaisen) hallinnon puolustamista kapinoivia terroristeja vastaan.

Kuullostaako tutulta?

Samaan aikaan kun me soitamme kirkonkelloja ja protestoimme kovaan ääneen kahden diktatuurin toimia Aleppossa, autamme toisia diktatuureja murhaamaan viattomia Jemenissä.

Moraalimme on mätä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

EU:ssa ja Suomi sen osana talous ohita aina ihmisoikeudet, luomme hyvä omatunto soittamalla Syyrian uhreille (koska ostavat aseet venäjältä) ihmisoikeuskirkonkelloja.
Saudit ja Irakin joukot ostavat ne aseet länsimaisilta valmistajilta, ja koska uhrit tapetaan demokraattisesti valmistetuilla aseella, niillä ei edes kelloja tarvitse soittaa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Aivan mätä. Kansankirkkokin liputtaa avoimesti terroristien puolesta, jotka ampuvat Aleppossa siviilejä raskailla aseilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjän paikan menetys osoittaa kuitenkin, että YK:ssa on jotain selkärankaa, tervettä järkeä sekä rohkeutta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tilalle ottaa Saudit,niin kyllä kaikki menee takapakkia kuitenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset