Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Painuisit vaikka metsään, työtön!

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) tarjosi eilen Ylen A-talkissa kultaisen vinkin kaikille suomalaisille työttömille. Hän kehotti työttömiä painumaan metsään, sillä siellä kasvaa rahaa. Kosken mielestä taloudellinen toimeliaisuus on kaikista tärkeintä, vaikka se ei tarkoittaisikaan työpaikkaa sen perinteisessä merkityksessä.

- Missä tahansa liikkuu ja katsoo ympärilleen, niin voi nähdä tekemätöntä työtä, mitä joku voisi tehdä. Riittää, kun istuu autoon tai junaan ja katsoo metsään, Koski tuumasi.

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen oli kommentista hämillään. 

- Risusavottaako sinä tarkoitat?, Ihalainen tiedusteli. 

Koski ei kuitenkaan tarkoittanut risusavottaa siinä klassisessa mielessä, vaan halusi enemmänkin muistuttaa Suomen metsien tilasta. Hänen mukaan "siellä" on metsää hoidettavana vaikka millä mitalla, ja se on aivan kunniallista työtä. Joten lopettakaahan tuo ainainen marina, ja painukaa hoitamaan niitä metsiä. Kaikki nuoret oma-aloitteisesti tuntemattomien maille ja lupia kyselemättä.

Teillä on siihen hallituspuolueen kansanedustajan siunaus.

Suomalaiset metsänomistajat varmasti arvostavat paljon, kun kokemattomat tunarit lähtevät heidän mailleen peuhastelemaan ja hoitamaan. Vai olikohan tämä sittenkin vain kehotus tehdä pimeitä töitä?

ILTALEHTI TIEDUSTELI tänään perjantaina Koskelta lisää hänen eriskummallisesta kommentistaan. Koski myönsi, ettei se ollut aivan loppuun asti pohdittu. Hän kuitenkin painotti haastattelussa, että metsissä on runsaasti hoitovelkaa, ja meillä on jokamiehenoikeudet. Metsissä on myös runsaasti ravintoa jota hyödyntää.

Koski ei ilmeisesti missään vaiheessa pohtinut sitä, kuinka katastrofaalista se on työttömän työnhakijan talouden kannalta tarkasteltuna, jos hän tekee vain hieman töitä ja satunnaisesti. Tai sitä, että talvi on jo tuloillaan. Luulisi nyt kaupunkilaislikankin tietävän, että ei niitä mustikoita nyt lokakuussa enää kannata lähteä poimimaan.

Ja yritäppä muuten varsin myydä niitä marjojasi ja sieniäsi eteenpäin. Byroratia ja verokarhu pitävät kyllä huolen siitä, että hartiat painuvat kasaan ja pää linttaan, jos taloudellisesti liian toimeliaaksi alat. Minä en oikeasti käsitä, että minkä ihmeen vuoksi kansanedustaja Kosken kaltaisia ihmisiä edes otetaan televisioon keskustelemaan aiheista, joihin heillä ei ole minkäänlaista tartuntapintaa. 

Suomesta löytyisi varmasti pätevämpiäkin ihmisiä puhumaan työttömyydestä ja taloudellisesta toimeliaisuudesta. Sellaisia ihmisiä, jotka ovat oikeasti olleet työttömiä, ja selvinneet sen ajanjakson ylitse omalla toimeliaisuudellaan. Nyt on sitten minun vuoroni antaa kansanedustajille vinkki. Se kaikki lähtee minimipalkasta, tukiviidakon yksinkertaistamisesta sekä lyhytkestoisen työn esteiden purkamisesta.

Tämä oli muuten ilmainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

32Suosittele

32 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Jos myyt liikaa marjoja siitä rangaistaan. Tuet voi mennä poikki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin on, Markku.

Eikä tarvitse edes paljoa myydä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Jos myyt liikaa marjoja siitä rangaistaan. Tuet voi mennä poikki."

Miksi tarvitaan tukia, jos on tuloja?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Koska jos tienaat vaikka 500e, voit menettää 1000e tuissa näin kärjistettynä.
Itselleni kävi niin etten saannut osa-aikatyöstäni palkkatodistusta ajoissa firman kirjanpidon takia, joten jouduin 2 viikkoa odottamaan todistusta enkä saanut tukia ennen sitä. Jollekkin muulle se olisi aiheuttanut taloudellisen itsemurhan, olin onnekas kun minulla oli edes vähän säästöjä ja vanhempien tuki.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tiedä oletko koskaan myynyt marjoja, mutta vietin itse nuoruuteni loppukesät hillamättäillä. Ei sieltä yksin niin paljoa saa tienattua, että sillä koko elämisen kustantaisi. Komppaan Aleksia tuossa yläpuolella. Syytä virkamieskoneistoa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Kyllä meidänperheelle marjojenmyynti oli ratkaiseva tulo, yhtenäpäivänä poimittiin kolmestaan hilloja, että pystyimme ostamaan mopon.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Niin, silloin tosiaan pitää miettiä, että mikä on riittävä määrä metsää takaamaan toimeentulo esimerkiksi 100 työttömälle. Riittääkö esim. 1000 ha/naama? Kestäisivätkö suomen metsät sen, että niistä tulisi vain elinkustannukset kattava tuotantoala? Itse näin metsästelevänä ja metsiä muutenkin paljon koluavana kansalaisena hieman pelkään sitä päivää, jolloin viimeisetkin metsät pistetään "pakettiin", koska niillä olin alunperinkin tarkoituksena olla toimeentulona alati kiihtyvässä kulutuskoneistossa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Suomessa on noin 20,3 milj. hehtaaria metsäteollisuudelle hyvää metsämaata. Työttömiä on kaikkiaan sen 500 000, niin sehän tarkoittaisi 40,6 hehtaaria nuppia kohden. Ei muuta kuin raivaussahat laulamaan ja käsin kannetaan. Jos törmäätte visakoivuihin, niin minä voin hoitaa sitten ne. Nyt höpötän tietysti vain.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Siksi, että marjastuksella ei saa tuloja muutamaa viikkoa kauempaa. Tuet menevät poikki, byrokratian rattaissa kestää taas aikansa niitä tukia hakiessa, ja papereita vääntäessä, olivat ne paperit sitten virtuaalisia tai fyysisiä.

Toinen juttu on, jos on säännöllisiä tuloja pidemmän aikaa. Palkallista, kuukausia kestävää työtä ja sesonkiluonteista marjastusta ei voi rinnastaa.

Kun tuntee byrokratian kuviot, niin en ihmettele, jos ei oikein nappaa hankkia marjastustuloja parin viikon ajan. Sehän tietää seuraavina parina kuukautena rahan puutetta, koska tuloja ei ole, eivätkä tuetkaan vielä toimi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #46

Se, että tukien tulo viivästyy on eri asia, kuin että tuet menisivät poikki.
Tässä on se koko "en minä viitti töihin mennä" -syndrooman ydin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #66

Pikkukiviäkö siinä pitää syödä, jos on kaksi kuukautta ilman rahaa? Vai oletko sitä mieltä, että sellaisessa tilanteessa on okei varastaa ja tehdä pikkurikoksia?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #68

Vai oletko sitä mieltä, että sellaisessa tilanteessa on okei varastaa ja tehdä pikkurikoksia?

Minä en yllytä rikoksiin; sinä tuon kirjoitit.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #69

Hyvä niin. En minäkään. Kysynpä nyt kuitenkin vielä kerran, että millä ihminen elää, jos tuet katkeavat jopa kuukausien ajaksi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #66

lainaus:
Se, että tukien tulo viivästyy on eri asia, kuin että tuet menisivät poikki.

Tarkoitatko Traktorimarssia viipyneistä tuista?

Kumma kyllä MAVI ilmoitti siitä jo-14 että tuet viivästyy -15 kun laskutapa muuttuu.

Mitä taas risusavottaan tulee ja työttömiin ,niin lähtisitkö itse
480e/kk -käteen +9e/pv matkoihin
Kun metsänomistaja saa verovaroista:
työllistämistuen
Haketuen
maisemointituen
metsänhoitotuen
valvontaan ja autonkäyttöön tuen?

Koko "Työ" menee veronmaksajien piikkiin.Ainut joka hyötyy on maa -tai metsätilan omistaja.

Lainaus:
Tässä on se koko "en minä viitti töihin mennä" -syndrooman ydin.

Kuten
Yli 60 Ex-kansanedustajalla jotka jopa 40v välttelee työn tekemistä ja työn hakemista,vuosia sopeutumiseläkkeellä.
Kunnat on täynnä virastoja joihin voi hakeutua .Esim.kelaan purkamaan työttömyyskorvaus hakemuksia.yms. 5 000e/kk sopeutumiseläkettä vastaan

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Raili, kerropa kuinka Thaimaalaiset saavat neljänkuukaudenaikana marjanpoiminnalaan maksaakseen elatuksensa ja vielä jää rahaa kotiinviemisiksi ?

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen Vastaus kommenttiin #74

sitä sietäisikin tutkia. Kuinka moni Thaimaalaisista marjanpoimijoista todella saa palkkansa rahana. Meneekö osa palkasta suoraan elinkustannuksiin. Ymmärrettäväähän on, että kun teet suomessa sen 1500 - 1900e/kk tilin, maksat siitä verot, asumisen ja ruokailut + muut tarvittavat, niin kotiin thaimaaseen jää vietäväksi se 300 - 500e. Sillä elää thaikuissa aika pitkään.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #74

Esimerkiksi tekemällä 16h työpäiviä, nukkumalla esimerkiksi hylättyjen koulujen liikuntahallien lattioilla satapäin, syöden pelkkää riisiä ja matkustaen kolmekymmentä henkeä kerrallaan yhdessä hiacessa. Ja tuo on muuten tositarina Lapista muutaman vuoden takaa. Tuskin kaikki marjanpoimijat toimivat tuolla tavoin, ja meininki on voinut vähän parantua vuosien varrella valvonnan ja mediakohun myötä, mutta tuollainen vihjailu edes vitsailumielessä on suorastaan loukkaavaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #77

Sinä ja suosittelijasi voitte tietenkin loukkaantua.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #74

Rahaa on jäänyt kotiin viemisiksi noin kerran kolmessa vuodessa. Säästö on ollut parhaimmillakin vain n 3000 euroa parhaina vuosina

Nyt on takuupalkka hiemen kohentanut tahimaalaisen tilaa, mutta suomalaisella poimijalla ei ole tätä turvaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #82

Missä tuo takuupalkka on määritelty, onko se kilohinta marjoille, vai tuntihinta ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Taru Elkama totesi hyvin, että "joulun alla voisi mennä kaatamaan muutamat kuuset jonkun metsiköstä. Sitten kun jää kiinni, niin sanoo vain, että kun Koski käski."

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pitäisikö metsäverotuksessa palata takaisin myyntituloverosta pinta-alaveroon? Vuotuinen verolippu saattaisi innostaa metsänomistajia pitämään huolta myös metsiensä tuottoarvosta. Nyt monien metsänomistajien metsät saavat rehottaa verovapaana sijoituksena ilman pienimpiäkään hoitotoimenpiteitä. Sieltä sitä työtä löytyisi monelle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä metsiinkin on isketty monta uutta maksettavaa viime vuosina, kun niiden verotuskäytäntöjä muutettiin ja hanat suunnattiin kuntien sijaan kohti valtion kirstua. Puhumattakaan pakkolaeista. Potentiaalisen tulon laskeminen on minusta muutenkin aika hanurista. Moni on sössinyt koko elämänsä ennakkoverojen kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pinta-alaverotuksella mentiin kuitenkin pitkään, myös velvoiteistutukset tai -kylvöt hakkuiden jälkeen on poistettu joten metsänomistaja voi jättää hakatun alueen sellaisekseen, jos niin haluaa.

Metsän myyntitulojen verotuksen kiertäminen on myös jonkinlainen ongelma, taisi olla viikko-pari sitten kun näin uutisen yhdestä julkitulleesta tapauksesta jota käräjöidään. Yksi tapa on viedä tukit rajan yli ja tuoda ne sitten toista reittiä takaisin ostopuuna.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #15

Samaa veronkiertoa metsän tuotteen eri jalostusasteiden kera: rekat ajavat suomalaisia lehtikuormia Norjaan ja palaavat samantien lehtineen, jotta vältytään arvonlisäveroilta.

Ongelma on mielestäni ylikireät alv-kannat ja ylipäänsä välilliset verot, ja juuri välillisten suuntaan Suomea ohjaavat oikeistovoimat sekä Vihreät. Kauas on jouduttu ideaalista kaikki tulot progressiiviseen verotukseen ja samalle viivalle tulolajista riippumatta - tästä päästäänkin takaisin Susanna Koskeen ja möläytykseensä: jonkinlainen vaurastuminen sitä halajaville olisi mahdollista ja muuten säälliset olot jokaiselle pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa sekä vähemmän mahdollisuuksia asioista ja niiden välisistä suhteista totaalisti ulkona olevia päätyä parlamentaarikoiksi kuten tätänykyä.

Dilemma: miten kääntää poliittiset voimasuhteet terveiksi ja ylipäänsä saada esiin terveitä poliittisia voimia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Tiedän vastauksen. Äänestetään eduskuntaan ihmisiä, jotka oikeasti ajattelevat koko Suomen parasta, eivätkä omaa rooliaan puolueen sisällä ja mahdollisia poliittisia virkanimityksiä. Pyritään pitkästä aikaan saamaan hallitus, jossa istuisi todellisia valtion päämiehiä ja -naisia. Nythän kyse on vain kakusta, joka jaetaan eri sidosryhmien välillä. Sidosryhmät ovat kiinni siitä, mikä puolue siellä milloinkin istuu möllöttämässä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #30

Kuinka naiivi kommentti. Etkö ole sen vertaa seurannut kuinka esim. somessa on esillä demariehdokkaiksi haluavien pakkomonikulttuurisuusjulistus. Siinä vaaditaan tämä "pyhä" lupaus tai ura loppuu ennnen kuin alkoikaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #62

En puhunut demareista tai heidän potentiaalisista ehdokkaistaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #15

Uudistamisvelvoite ei ole mihinkään hävinnyt.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #51

Entä valvonta? Aikaisemmin metsätilistä meni osa sulkutilille siihen asti kunnes jälkityöt oli hyväksytysti tehty mikä motivoi tekemään hommat ripeästi. Onko nyt mitään aikarajaa ja aktiivisesti valvontaa harjoittavaa tahoa joka sen tekee? Metsänhoitoyhdistyksetkin ovat nykyään kovin vähäväkisiä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #57

Kyllä Metsäkeskuksesta tulee tivaus, jos ei ole uudistmisILMOITUSTA tehnyt. Aikarajaa ei muista, mutta parin vuoden sisään päätehakkuista kyselyjä on tullut, vaikka uudistaminen olisikin suoritettu. Eli pitää muistaa ilmoittaa, tuskin käyvät joka aukkoa paikan päällä tarkistamassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Metsäveron muutoksella tuhottiin kuntientalous lopullisesti.

Jyrki Paldán

Miksi ihmeessä rajoittaa tuota metsään?

Progressiivinen varallisuusvero kaikista omistuksista niin saadaan tuokin ongelma pois päiväjärjestyksestä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomalaisen työttömän perinteinen bisnes metsässä on ollut pontikan keitto, mutta EU eli Viron tuontiviinat on tuhonnut tämänkin elinkeinon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Thatcherilaiseksi itseään nimittänyt (ja hänen patsaansa rakentamista Helsinkiin ehdottanut) Koski on kyllä sen oloinen likka, että hän mielellään näkisi kaikki työttömät maaorjina Pohjanmaan pelloilla.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kaduntallaaja Kosken olisi hyvä opetella edes ne jokamiehenoikeudet.
Kosken mielestä metsänhoitoa on kun siellä liikkuu kävellen yhtään oksaa taittamatta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kommentti Facebookin puolelta,

"Koski myös kertoo ratkaisuehdotuksestaan Suomen asunnottomien tilanteeseen. Tässä se puettu klassisen lastenlaulun sanoiksi: korpikuusen kannon alla on mörrimöykyn kolo, siellä on peti ja siellä on koti ja peikolla pehmoinen olo".

Juha Kuittinen

"Me olemme, Jumala paratkoon, Impivaarasta"
Työtä ja sen välttelemistä Finlandian rajalla

"Työn ja sen välttelyn dialektiikan voidaankin nähdä välittävän niitä kahta tasoa, joiden välisestä siirtymästä Seitsemän veljestä kertoo. Veljesten juuret ovat Impivaaran turvekattoisessa koijussa ja autonomisessa työnteossa, sillä siellä veljesten isoisä "mainio raataja, oli viljellyt huhtia ja suitsutellut ankaria sysihautoja". Mutta veljesten isän laimea kiinnostus talonhoitoon ja työskentelyyn on johtanut veljesten suurimman mielenkiinnon metsästykseen ja petomaiseen liikkeeseen rajattomassa luonnonympäristössä. Tästä huolimatta taustalla on menetetty kulta-aika, sillä "ennenkuin talo oli häviöön mennyt" Jukola oli ollut pitkänäköisen perustajaisän järkevä rakennelma, alueen mahtitalo. Viisikymmentä karhua surmannut ja viimein karhun raatelema isä jättää veljesten elämään tyhjän tilan. Sen täyttää yhtäältä isän toiminnan jäljittely ja toisaalta meriä seilanneen sokean enon[1] rannattomat tarinat meristä ja Raamatusta."

http://megafoni.kulma.net/index.php?art=472&am=1

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Katsoin myös keskustelua ja olen kanssasi samaa mieltä Kosken ansioista. Hän ei ole kaikkein soveliain ihminen osallistumaan vakavaan keskusteluohjelmaan.
Työllistämisessä meitä suomalaisia totutetaan kovalla tohinalla parhaillaan ajatukseen, että työtä pitää tehdä, mutta palkkaa siitä ei sovi välttämättä odottaa.
Mitä tulee nuoriin miehiin, niin kärjistetysti voisin sanoa, etteivät tasohyppely ja counterstrikkeily valmista nuorta ihmistä yhtään mihinkään.

Reijo Jokela

Monelta on muuten jäänyt huomaamatta, että vaikka säästöistä maristaan, että ne eivät kosketa eliittiä, niin todellisuuudessa poliittinen eliitti on itse ollut ensimmäisenä näyttämässä esimerkkiä säästämisestä. Järjen käytössä on saavutettu jo huomattavaa vähennystä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ei kansanedustaja Koski kumppaneineen ole huolestunut nuorison työnteosta.

Porvarit ovat huolestuneita työttömyysturvamenoista, jotka nousevat tänä vuonna jo yli kuuteen miljardiin euroon.

Taantuvan kapitalismin oloissa miljardien työttömyysturvamenojen maksaminen käy vähitellen mahdottomaksi. Ja se tietää kapinaa.

Reijo Jokela

"Porvarit ovat huolestuneita työttömyysturvamenoista, jotka nousevat tänä vuonna jo yli kuuteen miljardiin euroon".
Työttömyysturvamenot eivät ole lähelläkään tuota 6 miljardia. Hyvin suuri osa summasta muodostuu työttömyyden ympärille rakentuneeseen bisnekseen ja täydellisen järjettömään koulutukseen.
Tuosta summasta vain murto-osa on rahaa, joka ohjautuuu työttömyysturvaan. Siis rahaan, jolla työtön rahoittaa elämistään työttömyyden aikana.

Käyttäjän IlonaAsp kuva
Ilona Asp

Kansanedustaja Koski kuuluu mm. maa- ja metsätalousvaliokuntaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt muuten oikeasti huolestuin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Älä suotta, kiintiöpaikka se vain on ja eiköhän siellä ole sen verran järkiporukkaakin ettei Kosken haahuiluja oteta todesta. Paitsi jos hän ehdottaa kahvitaukoa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #23

Nuo kokoomusnuoret ovat aina eläneet kuplan sisällä. Muistan kun aloin bloggaamaan nelisen vuotta sitten ja naureskelin kaikille Wille Rydmaneille ja Susanna Koskisille. Pohdin, että nuoret ovat nuoria, ja että kyllä maailmaan melua mahtuu. Nuorten ajatukset ovat kautta aikain olleet radikaaleja ja vallankumouksellisia. Ymmärsin.

No sielläpä ne nyt istuvat kansanedustajina päättämässä suomalaisten tulevaisuudesta. Varmasti se olisi MV-lehden nykyinen asiantuntija, kokoomusnuorten entinen varapuheenjohtaja ja paremman aineksen edustaja Saul Schubakikin eduskunnassa, jos hän ei olisi mennyt silloin sanojaan väärin muotoilemaan, ja kertomaan avoimesti mielipidettään työttömien ja ongelmaisten perheiden lapsista.

Käyttäjän amgs kuva

Martti, sanoiko Koski, että hän maksaa nuorille metsätöistä tai, että hän neuvottelee vaikkapa marjapoimintafirmojen kanssa niin, että suomalaisia nuoria palkattaisiin reiluilla palkkioilla marjoja ja sieniä poimimaan? Se olisi silloin hyvä idea.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Niinpä, tessin mukainen palkka suomalaisnuorille ja normaalit työsuhdeedut.
Alkaa varmaan löytyä suomalaisiakin poimijoita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eipä sanonut. Minipalkka kehiin, niin varmasti tekijöitäkin löytyy. Samalla joustoa tukijärjestelmään. Saksassa saa esimerkiksi tienata 400 euroa ekstraa kuukaudessa noiden tukien päälle. Kun minimipalkka on määritelty, niin tuolloin se toimii. Tottakai Saksankin järjestelmässä on omat ongelmansa, mutta olen melko varma, että tuollaisenaan se on varmasti parempi kuin Suomen nykyinen kyykytys, joka on aika joustamatonta ja nihkeää. Sen verran vielä mainitsen, että ay-liikkeillä on täällä enemmän valtaa kuin suomalaisilla veljesjärjestöillä, joten turha kenenkään nostaa sitä ay-korttiakaan ilmaan. Mielestäni suomalaisten nuorten passivoituminen ja syrjäytyminen työelämästä johtuu nimenomaan töiden puutteista ja edellä mainituista ongelmista. Järjestelmä ei jousta, jonka vuoksi tällaisia pieniä töitä ei varsinaisesti pääse edes syntymään. Tai jos niitä on, niin ne teetätetään "kuntouttamistöinä", eikä palkkatyönä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuntouttava työtoiminta (ja työkokeilu) ei palvele ketään muuta muuta kuin yrittäjää. Tietysti myös työttömyystilastot sievistyvät sen myötä, mutta yhteiskunnan ja työmarkkinoiden kannalta katsottuna ne aiheuttavat molemmat pelkkää harmia ja vääristymää, kun työtön pakotetaan kaleeriorjaksi EK:n veneeseen.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #28

Pakko sanoa että olet osittain oikeassa mutta osittain todella väärässä. Esimerkiksi kalakantojen hyväksi tehty työ, eli yleishyödylliset yhteisöt joissa on yksi tai kaksi vakituista ammattilaista jotka ohjaavat useamman hengen ryhmiä kunnostamaan kalojen kutupaikkoja. Uhanalaiset vaelluskalat kun saadaan voimaan hyvin, niin se tarkoittaa sitä että kalastusmatkailuala, ammattikalastus, ravintola-ala, kaupan kalatiski yms voi paremmin.

Valitettavasti noista kalavesien kunnostusvaroista on leikattu todella rankalla kädellä ja tulokset venyvät. Aiempina vuosina oli jokseenkin ok rahoitus, ja tuloksetkin on olleet häikäiseviä niin kalakantojen osalta kuin jatkotyöllistymisenkin kannalta.

aiheeseen voi tutustua virtavesi.com sivuilla enemmän mitä siellä touhutaan.

Harmi vaan kun lyhytnäköisesti leikataan, kun leikkaajat katsovat asiat vaan paperilta, eivätkä ymmärrä pidempiaikaisia vaikutuksia.

Voisi vinkkinä sanoa, että tornionjoen lohen palaaminen jokeen on tuonut työtä ja hyvinvointia jokivarteen melkoisen monen miljoonan edestä. Tarvi vaan päättäjille takoa päähän, että merikalastuksessa on yksinkertaisesti mentävä tutkijoiden suosittelemiin saaliskiintiöihin, eikä polittisiin itkupotkuraivareihin joissa kiintiöt olivat 3-4 kertaa suuremmat tutkijoiden ohjeistuksiin nähden.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

Ei palvele ei.
Työttömyys laskenut .Huusi lehtien otsikot.

TEM 20.9-16 (elokuun tilasto)

Työelämän ulkopuolella 700 000 30,2% työvoimasta

"Työharjoittelussa" 112 000
1 000 enemmän kuin edellisessä työttömyyskatsauksessa heinäkuussa.
Kokoaikaisesti lomautettuja 32 000
Tulevia lomautuksia 1 800

Työttömyys laski:
A) siivotiin pakkotyöhön
B) Opiskelijat palasi kortistosta opinahjoihinsa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #80

Työikäiset vähenevät on suurin syy työttömyyden laskuun

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Susanna Koski ( kok.) on varmastikin korkealla lentäneen lentokoneen ikkunasta nähnyt, että Suomessa on paljon metsää, jossa ei näy lainkaan ihmisiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ja yritäppä muuten varsin myydä niitä marjojasi ja sieniäsi eteenpäin. Byroratia ja verokarhu pitävät kyllä huolen siitä, että hartiat painuvat kasaan ja pää linttaan, jos taloudellisesti liian toimeliaaksi alat."

Marjojen ja sienien myymisestä saatu tulo on verovapaata ja moni sitä sekä yrittää että myös yrityksissään onnistuu. Tässä vaiheessa kasvaa vielä ainakin puolukoita. ;)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Väärä vastaus. "Luonnonvaraisia marjoja ja sieniä saa myydä verotta esimerkiksi naapurille, kunhan kyseessä ei ole työsuhde. Ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta sanoo, että työsopimuksen ei välttämättä tarvitse olla kirjallinen, jotta työ määritellään työsuhteiseksi.

Jos poimija on esimerkiksi sopinut naapurinsa kanssa etukäteen poimivansa tälle marjoja, marjoista saadut tulot lasketaan Mannisen arvion mukaan veronalaiseksi tuloksi. Jos naapuri sen sijaan haluaisi ostaa marjat sattumalta ilman ennalta tehtyä sopimusta, tuloista ei tarvitse maksaa veroa, Manninen sanoo."

Työvoimatoimisto on viime aikoina tarkastellut aika mielivaltaisesti sitä, mikä on työsuhde tai vaikkapa yritystoimintaa. Taannoin oli juuri juttua jostain tyypistä, joka valmisti puisia plektroja, jonka myötä hänet laskettiin yrittäjäksi. Noin 2000 euron vuosiansioilla tuet lähtivät ja takaisin piti maksaa jo saadut varat.

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2016052421612745_...

"Työttömyysturvassa sinut määritellään yrittäjäksi ensinnäkin silloin, jos teet ansiotyötä olematta työ- tai virkasuhtessa. Tässä tapauksessa muodollisella asemallasi tai omistuksellasi työnantajayrityksessä ei ole merkitystä."

https://ytk.fi/ansioturvan-abc/yrittajaasiat-tyott...

Tarpeeksi kun touhuat, niin kohta olet jo marjayrittäjä ja -maisteri.

Käyttäjän amgs kuva

Juha, hyvä huomio. Kuka haluaisi ostaa lunta?

Pekka Heliste

Metsurin ammatti on hävinnyt lähes kokonaan, Aikoinaan 60-luvulla metsureita oli yli 100000 ja nyt heitä on n 2500-3000

Nykymetsuri hoitaa lähinnä puistoja, tontteja ja virkistysalueita, ei talousmetsiä

Talousmetsein hoito on koneellista toimintaa tai omistaja tekee sitä harrastetyönä

Ja metsä on arvokasta, ei sinne kukaan järkevä päästä ammattitaidotonta.

Vielä 60-luvulla näitä risusavottoja oli, minunkin koulukavereista moni päätyi risisavottaan. Mutta tulos oli surkea :Taimikot tuhottiin ja taimentusalueilla taimet päätyivät turpeen alle

Niinpä risusavotat loppuivat

Pekka Heliste

Mistä näitä kanoja ilmestyy ? Onko Kokoomuksella oma kanala, joka tuottaa näitä ? Metsureita on enää 2000-3000 eli se merkitsee, että metsänhoito on koneellistunut ja metsänhoidon tuottavuutta on nostettu.

Ja kuka päästää ammattitaidottoman huseeraaman metsiinsä, vaurioita korjataan 40 vuotta

Ei puutu muuta kuin, että Koski näkee junan ikkunasta lehmiä ja hän esittää , että paimenpojat on palauttettava ja tasoristeyksiä pitää panna valvomaan työttömät.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Marjastan ja sienestän paljon, joten hyviä saalismaita löytyy kyllä, päivän aikana puolukkaa saan varmasti poimittua helposti 20-30 kg. Silti esimerkiksi puolukan sisäänostohinta tukussa on niin pieni, että ei sillä rahalla elä kukaan. Puolukat on kyllä hyvä ravinnonlisä, jos saa sitten Kelalta rahaa siihen perusruokaan.

Sopii muuten Kosken käydä malliksi itse kokeilemassa ja laskeskelemassa. Lupaan vaikka neuvoa, jos ei tunne puolukkaa, tai vaikkapa mustikkaa. Siis luulis kyllä tuntevan, kun kuuluu maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Tai no, eihän se takaa muuta kuin paikallaolon.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

90 centtiä ovat maksaneet täällä meilläpäin perkaamattomasta puolukasta ne marjanostajat.
Ei se kyllä leiville lyö. :(

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pointtini kai tässä tekstissä oli, että se kun hyvätuloisesta perheestä lähtöisin oleva laihialainen kettuilee sulle, ja käskee painumaan metsään keräämään risuja, niin se tuskin motivoi yhtäkään nuorta toimeliaammaksi ja oma-aloitteisemmaksi. Eikö kokoomuksesta oikeasti löydy ketään muuta nuorta keskustelemaan näistä aiheista? Joku sellainen, jossa olisi edes ripaus empatiaa jäljellä.

Suomen Kuvalehti: Uusi kansanedustaja Susanna Koski: ”Ahkeruutta ei pidä sosialisoida”

"Myyntipäällikkönä työskennellyttä isää näkyi kotona harvoin. Kun tyttö koulussa luki köyhyydestä kaupungeissa, hän oli kummissaan. Ei kotipuolessa sellaista ollut."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/uusi-kansa...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

"Kun tyttö koulussa luki köyhyydestä kaupungeissa, hän oli kummissaan."

Poissa silmistä, poissa mielestä. Puuttuva sosiologinen mielikuvitus - ja nyt asema päättäjänä - potentiaalisesti tuhoisa vaikutus yhteisölle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo taitaa olla se karu todellisuus tässäkin tapauksessa. Ei Susanna kuitenkaan aivan väärässä ole. Töitä tosiaan ilmeisesti olisi, mutta palkanmaksuhalut loistavat alati poissaolollaan.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #41

Palkanmaksuhalu vai kenties palkanmaksukyky?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Hyvä kysymys. Metsänomistajilla ei ole kykyä myöskään maksaa palkkaa risusavotoista. Kuten ei monella muullakaan pienyrittäjällä. Halu ja kykyhän tässä varmasti molemmat näyttelevät jotain roolia. Suomessa kuitenkin on tullut esiin useita tapauksia, jossa kuntouttavaa työtoimintaa on hyödynnetty häikäilemättömästi.

Tuossa Puuliitto ehtikin jo laittamaan kuvan kiertoon, jossa tuumattiin että..

"Arvoisa Susanna Koski, risusavotalla tehtävästä työstä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Terveisin Puuliitto."

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #44

Kyllä metsänomistajalla rahaa on ja varaa teettää metsänhoitotöitä.

Minäkin teetin harvennushakkuun 1980-luvulla istutettuun metsään . Mutta ei sinne ammattitaidotonta päästetty, asiantuntija teki suunnitelman ja harvennuksen teki urakoitsija koneilla.

Ja puun myynnillä se rahoitettiin ja rahaakin jäi taskuun

Metsureita on jäljellä n 3500 ja suurin osa on aivan muissa töissä kuin perinteisissä metsurintöissä.

Ehkäpä Koskelle herää ajatus junan ikkunasta tuijotellessa, että tasoristeysten automaattisen valvonnan voisi korvata työttömillä ?

Tai laitumella olevien lehmien sähkövalvonnan paimenpojilla ?

Timo Tuovinen

Ihmeellistä ammattitaidon aliarvioimista. Kyl se vaan on niin että jos kokemattomalle vempulalle antaa raivaussahan, niin se on kanissa ja vempula baarissa, no sekin parempi että yrittää sillä ajella ja särkee ihtensä tai vaarantaa jonkun toisen hengen. Kyllä se metsänhoitotyö on sellaista duunii että tarvii koulutuksen, ei kukaan maanomistaja ota tontilleen mitään tunaria joka kaatelee mitäsattuu ja särkee työkalut. Eihän perus jamppa saa edes sahaa terotettua, öljyjen sekoitussuhteita ei osata laskea, jne...
Ja vaikka sit kuinka osais, niin kel on varaa edes maksaa minkään laista palkkaa, se kun omastametästä tekee halkoja, niin kaikkeen maksuun, veroon menee sen verta että on tehtävä viisi kuutiota, että voisi ostaa yhden. Sen verta välistä vetää verottaja sun muut. ei siin ennee palkkaa voi kellekkään maksaa, jos ei tosiaan duunari tee 10 mottia tunnissa, ei se että hät hätää saa motin aikaiseksi päivässä, voi enää maksaa yhtikäs mitään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se on Timo, että kun ladot työmiehelle kympin kouraan, niin maksat kolme samanmoista kaiken maailman maksuihin ja veroihin. Ei se työ itsessään kallista ole. Kyllä minä osan niistä maksuistakin ymmärrän, mutta osaa tulisi pohtia tarkemmin. Tai kohdistaa tehokkaammin. Ja ei todellakaan tule päästää kokemattomia metsään raivaussahan kanssa. Eksyvät vain sinne ja nälkiintyvät. Koneethan tuon metsänhoidon muutenkin tekevät.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Eihän palkanmaksu ole ongelma, vaan ne sivukulut.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #42

Täytyyhän työttömätkin pitää hengissä, ettei työvoiman tarjonta pääse supistumaan niin pieneksi että palkkavaatimukset kävisivät liian koviksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari
Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksen otsikosta muistuu mieleen vanha runo.

Mene kouluun, koditon.
Hanki tietoja, vaikka palelet.
Nälkäinen, tartu kirjaan. Se on hyvä ase.
...
Tarkista lasku, sinun täytyy se maksaa.
Laske sormesi joka erälle ja kysy: "Miksi tämä on näin?"
...
Sinun täytyy oppia kaikki.
Sinun täytyy astua johtoon.
...

Oppimisen ylistys

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Susanna Koski osuu eittämättä oikeaan siinä, että mansikoiden poimiminen joulukuussa tai sienien keruu huhtikuussa on taatusti työllistävää puuhaa.

Siinä loppuu puolimiljoonaa työtöntä äkkiä kesken, kun koreihin ei kerry yhtään mitään painoi duunia sitten vaikka kellon ympäri viikosta toiseen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kosken lausunto on samaa classic-osastoa kuin Ruotsin edellisen pääministerin Fredrik Reinfeltin lausunto hänen tarkkailtuaan Ruotsin runsaita metsämaisemia lentokoneesta: "Kyllähän Ruotsissa löytyy vielä tilaa pakolaisille!"

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Käsittääkseni toisten omistamien metsien "hoitaminen" on kiellettyä ilman omistajan lupaa ja silloinkin ainakin osa tuotosta menee omistajalle.
Muutenkin käsipelillä ilman edes hevosta mönkijää tehty puun korjuu on liikeideana varmaan yhtä hyvä kuin penkkatien rakentaminen lapiolla. Suosittelen kansanedustajaa kokeilemaan.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Susanna Koski ei varmaankaan tiedä, että metsä on monelle suomalaiselle tärkeämpi paikka kuin turvallinen työpaikka. Ystäväni pienellä paikkakunnalla ihmetteli vuosia, miten on mahdollista, että loppukesällä tehtaalla nuoret miehet sanoivat itsensä irti paikkakunnan ainoasta työpaikasta päästäkseen "karhu- ja hirvimetälle ja kalaan". Huolimatta siitä, ettei paikkakunnalla ole työpaikkoja ja irtisanoutuminen tuotti karenssia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turun torilla olen ihmetellyt sitä, että kymmenkunta kiinalaista nuorehkoa ihmistä on myynyt loppukesällä päivästä toiseen marjoja, vaikka kielitaito on vielä kehitteillä. "Eilen poimittu, 5 euroa litra. Kiitos!" Esimerkillistä.
Kunnioitan heidän työteliäisyyttään ja ystävällisyyttään, enkä kadehdi heidän ansioitaankaan. Eikö itse poimittujen marjojen myynti oli verovapaata lisäansiota? :))
---
"Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse."
---
Kesällä voi myydä päivittäin 20 litraa mustikoita/puolukoita ja iltapäivällä taskussa on noin 100€. Jos jaksaa tehdä sen 40 kertaa, on saanut kesällä 4.000€ netto. Sellainen kannattaa jo panna CV:hen. Huomioidaan. Jatkoon!

Pekka Heliste

Suomalaisista n 70% kerää marjoja ja sineiä.Mutta vain harva myy välittäjille

Olisihan typerää myydä eurolla ja ostaa marjat sitten 10 eurolla takaisin kaupasta ?

Osa myy suoraan kuluttajille, minäkin ostan marjani tällaisilta siis ilman välittäjiä ja kauppaa

Mutta nämä eivät nämä kaupat näy missään tilastoissa. Työtön ei voi mennä torille myymään, koska silloin hänet katsotaan yrittäjäksi ja jos on torilla myymässä niin ei voi olla keräämässä samaan aikaan

Tosin Kosken maailmassa ei nukuta

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näin toteaa Verohallinto:

"Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse. Marjojen poiminnasta palkaksi saatu tulo on sen sijaan veronalaista. Myös viljellyistä marjoista, kuten mansikoista, saadusta tulosta on maksettava veroa."

"Jokamiehen oikeudella poimittujen marjojen myynnistä saatu tulo on verovapaata, jos marjat myydään esimerkiksi ravinnoksi. Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu. Marjat täytyy myös myydä itse. Poimija voi myydä marjat vaikka torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Marjat voi myydä verovapaasti suoraan myös ravintolalle tai tukkuostajalle."
---

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #60

Myyntipaikan vuokraaminen tekee siitä ammattimaista

Onko sinulla antaa KKOn ratkaisua miten raja vedetään ?
Verohallinto ei voi anta päätöksiä ohi oikueden

Ja miten työkkäri tulkitsee asiaa, verohallinnon päätös ei sido työkkärin tätejä

Käyttäjän KimmoKlemola kuva
Kimmo Klemola

Pertti Koskimies on kutsunut metsänhoitajia metsäntuhoajiksi. Jokainen voi katsoa kuvia "hoidetuista" Kainuun avoraiskioista.

Jyrki Paldán

Eipäs tartuta epäolennaisuuksiin. Tuskin Koski kovinkaan konkreettiseksi tarkoitti ehdotustaan metsistä. Hän vain onnistuneesti toisteli samaa vanhaa kokoomusnuorten ja Liberan mantraa, jossa köyhien ja työttömien heikko yhteiskunnallinen asema sysätään täysin heidän omaksi ongelmakseen ja vastaavasti hyväksytään yhteiskunnallisesti etuoikeutettujen asema heidän omaksi ansiokseen(jumalallisen oikeutuksen kautta, tässä tapauksessa liberaaliajattelijoiden omistusoikeuden luonnonlaki). Tuota ideaahaan ei tosin voi heidän keksinnökseen väittää, sillä samaa ajatusketjua on haudottu miltei kaikissa hierarkisissa yhteiskuntajärjestyksissä, vähintäänkin jo Antiikin Egyptin Faaraoista lähtien. Mutta hyvin onnistuneesti he sitä toistelevat.

Pointtina siis tuskin oli metsään meno, vaan se että köyhät menisivät muualle häiritsemästä etuoikeutettujen kaupunkinäkymiä ja lakkaisivat kuppaamasta heidän verorahojaan. Ovathan varakkaat sentään ansainneet asemansa, ei heidän pitäisi joutua katselemaan heikompaa ainesta. Saati sitten kuuntelemaan tai välittämään heidän ongelmistaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset