Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Suomen poliittinen järjestelmä kaipaa sähköistämistä

Ajatusten tonavana tunnettu Paavo Väyrynen (kesk.) yllätti taas seuraajansa viime viikolla. Lapin radion pakinassaan Väyrynen kirjoitti, että hänen puhetilaisuuksien rahoituksesta on tehty ilmianto EU:lle. Ilmiannossa kummasteltiin sitä, voiko hän käyttää Euroopan parlamentin varoja tilaisuuksiin, joissa puhutaan avustuksesta poliittiselle puolueelle ja kerätään sille kannattajakortteja.

Europarlamentaarikko Väyrynen kiistää varojen rahojen väärinkäytön mutta on tästä huolimatta päättänyt lopettaa Kansalaispuolueesta puhumisen puhetilaisuuksiensa sarjassa.

– Kansalaispuolueesta en voi tilaisuuksissa puhua. Tämän hankkeen vastustajat ovat nimittäin saaneet aikaan tutkinnan siitä, voidaanko Euroopan parlamentin varoja käyttää sellaisten tilaisuuksien järjestämiseen, joissa puolueesta puhutaan. Varmuuden vuoksi en puhu, eikä tilaisuuksissa myöskään kerätä kannattajakortteja, Väyrysen kerrotaan ilmoittaneen.

VÄYRYSTÄ ILMEISESTI häiritsee se, että kannattajakortteja on kertynyt tähän mennessä vain runsaat 2 200, kun uuden puolueen perustamiseksi allekirjoitettuja kortteja tarvittaisiin 5 000. Kannattajakortteja ei ole mahdollista allekirjoittaa sähköisesti, mikä luonnollisestikin tekee puolueen perustamisesta entistäkin hankalampaa. Paavo ei voi enää rekrytoida kannattajia edes puhetilaisuuksissaan.

Edellä mainituista ongelmista huolimatta puolueen jäsenyyttä voi halutessaan hakea suoraan verkon kautta, mikä on ainakin minun mielestäni hieman omituista.

En voi kuin kummastella sitä, että minkä ihmeen vuoksi näin vanhanaikaisen järjestelmän ylläpitäminen on vielä tänä päiväkin tarpeen. Suomessa on kuitenkin yksi maailman parhaista ja luotettavimmista sähköisistä tunnistautumismenetelmistä. Tänä päivänä sinä voit vaihtaa verkossa nimesi, osoitteesi, äidinkielesi ja jopa sukupuolesi, mutta ääntäsi et voi antaa, etkä kannatustasi tunnustaa. Toreille ja turuille on väkisinkin lähdettävä. Suomen monimutkainen järjestelmä on kuin luotu suojelemaan vanhoja valtarakenteita.

LUKUISAT SUOMALAISPOLIITIKOT ovat tuoneet esiin huolensa siitä, kuinka suomalaisten äänesaktiivisuus olisi hiipumassa. Edellisissä kunnallisvaaleissa jopa 41,7 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä, eikä tilanne eduskuntavaaleissakaan hyvältä näyttänyt. Parin vuoden takaisissa vaaleissa äänestysprosentti laski 70,1 prosenttiin. Suomalaisten äänestysaktiivisuus on laskenut huomattavasti nopeammin kuin muualla Pohjolassa.

Syitä aktiivisuuden heikentymiselle on arvioitu olevan useita. Suomalaisten on arvioitu muun muassa olevan aiempaa vähemmän sitoutuneita puolueisiin ja äänestämiseen liittyvä velvollisuudentunne on heikentynyt. Kolme vuotta sitten puolueisiin kuului enää kuusi prosenttia äänioikeutetuista, kun vielä 1970-luvun alussa heidän määränsä oli kolminkertainen. 

Poliittinen kenttä kaipaa kipeästi muutoksia, mutta niitä on aivan turha odottaa. Poliitikot kyllä puhuvat mielellään äänestyshuolistaan, mutta äänestämisen helpottaminen ei varsinaisesti palvele heidän omia intressejään. Tämän vuoksi myöskään rakentavia ehdotuksia tilanteen parantamiseksi ei ole tullut.

SYY NUKKUVIEN puolueen suosioon ei ole se, etteikö politiikka kiinnostaisi suomalaisia, vaan päinvastoin politiikka on tänä päivänä paljon lähempänä tavallista kansalaista kuin koskaan aikaisemmin, ja poliittisiin keskusteluihin törmää alati keskellä arkisia askareita. Suomalaiset eivät suinkaan ole kyllästyneet politiikkaan, vaan nähtävästi heitä riepoo puoluepolitiikka ja sen vuoksi meidän kaikkien tulisikin pohtia erilaisia keinoja, joilla ihmisten suoraa osallistumista voitaisiin lisätä.

Tiedettävästi suomalaiset ja erityisesti nuoret ovat jo pitkään halunneet osallistua enemmän kansanäänestyksiin ja muihin suoriin vaikuttamismuotoihin. Suomessa on jo eväät nukkuvien puolueen herättämiseksi. Tarvitsisimme enää vain pienen ripauksen poliittista tahtoa ottaaksemme ne käyttöön.

Allekirjoittanut ei ole Paavo Väyrysen tai hänen tuoreen hankkeensa kannattaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ei pitäisi kannattajakortteja puuttuman enää kuin muutama sata.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

No sehän on pompannut, kun tuo 2 200 oli arvio viime viikon torstailta. Missä ihmeen festivaaleilla se on Paavo käynyt kannattajia keräämässä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi
Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola

Luku 2200 on ymmärtääkseni lähtöisin jostakin lehtiartikkelista. Väyryselta kuulemani oikea luku oli 4000.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Demareiden äänenkantajasta minä sen luin. Voi olla, että luku on alkuperäisestä Yle Rovaniemen jutusta lähtöisin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Oikeusministeriön Nettiäänestystyöryhmän vuonna 2014 ilmestynyt loppuraportti,

http://oikeusministerio.fi/fi/index/julkaisut/julk...

Kannattaa vilkaista, jos on aikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ilman muuta pistäisin kannattajakorttiin nimeni jos helposti voisin antaa. Vaikka en välttämättä Väyrystä kannata niin hänen EU-politiikkaansa pääosin kannatan. Suomi pysyy pattitilanteessa (lama) niin pitkään kunnes EU suhde ja sitä kautta päätös valuutasta tulee ratkeamaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Poikkeuksellisesti Väyrynen on kyllä tuonut mukanaan tuoreen tuulahduksen EU-keskusteluun. Tällaiseen ei yleensä ole ammattipoliitikoilta törmännyt. En voi siltä olla välittämättä siitä, että hänen "Paavo Väyrynen & Kansalaiset" -asiantuntijapuolue haiskahtaa hieman elitistiseltä. En tosin ole aivan ajan tasalla, joten mielikuvani perustuvat huteraan tietoon, jonka alussa keräsin.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Mihin tässä nykyisessä järjestelmässä äänestäjä voi vaikuttaa? Ei yhtään mihinkään. Poliittisiin kysymyksiin en voi vaikuttaa kuin vain välillisesti, jos sitenkään.
Ei ihme, että osa äänestäjistä jättää kokonaan äänestämättä. Ihmiset kokevat, että heidän äänillään ei ole mitään merkitystä nykypäivän politiikassa. Näin asia on nähtävä, koska koko ajan äänestysaktiivisuus hiipuu hiipumistaan.

Lisää sitovia kansanäänestyksiä. Tämä on ainoa keino vaikuttaa äänestäjän suoraan poliittiseen päätöksentekoon. Nyt tätä mahdollisuutta ei Suomessa ole, vaikka pitäisi ehdottomasti olla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näinhän se menee, Raiko. Minä olen myös kansanäänestyksien puolesta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olisi pirullinen tilanne, että perustaa oikean nukkuvat äänestäjät ry. Niin luvataan, ettei tehdä mitään muuta kuin varmistetaan, ettei äänestämättä jääneiden kortteja jää istuville puolueille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset