Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Finavian sotku syvenee - Tulisiko ministeri Bernerin erota?

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Finavian sotku syvenee. Tuoreiden tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä (kesk.) oli keskeinen rooli siinä, että Finavian entistä johtoa vastaan ei nostettu viime vuonna kanteita parin vuoden takaisten johdannaiskauppojen selvittelyssä. Tämä kävi ilmi viestintätoimisto STT:n saamasta sähköpostiviestistä, jonka ministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen lähetti viime lokakuussa Finavian hallituksen silloiselle puheenjohtajalle Riitta Tiuranniemelle.

Sähköpostissa Pursiainen ilmoitti ministerin pyynnöstä, että Finavia pitäisi marraskuun puolivälissä ylimääräisen yhtiökokouksen, jota ennen johdannaisasiassa ei tulisi edetä lainkaan. Bernerin lupaamaa yhtiökokousta ei kuitenkaan koskaan järjestetty, minkä vuoksi muodollinen päätös kanteiden nostamisesta jäi Finavian hallitukselle itselleen. Finavian huomattavat johdannaiskaupat aiheuttivat lentokenttäyhtiölle hurjat 34 miljoonan euron tappiot vuosien 2009 – 2011 välisenä aikana.

Berner on kiistänyt useampaan otteeseen, että hän olisi kieltänyt yhtiötä nostamasta kanteita. Ministerin mukaan hänen tarkoituksensa oli yksinkertaisesti ohjeistaa yhtiön hallitusta, jotta he eivät käynnistäisi vahingonkorvausprosessia liian aikaisin. Berner katsoi, että kanteita ei ole syytä nostaa ennen tarpeellisia lisäselvityksiä. Julkisuuteen vuotaneissa sähköposteissa ei kuitenkaan viitata minkäänlaisiin lisäselvityksiin tai niiden tarpeeseen. Tähän mennessä mikään ei ole viitannut siihen, että aikaisempi päätös olla nostamatta kanteita olisi perustunut riittämättömään selvitykseen. Myöskään viime toukokuussa julkaistussa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n raportissa ei tue tällaista käsitystä. Raportissa ei ollut minkäänlaisia viitteitä siitä, että tietoa ei olisi ollut riittävästi tai lisäselvitykselle olisi ollut tarvetta.

Finavian entisen puheenjohtaja Tiuraniemen ja ministeri Bernerin kannat poikkeaavat toisistaan. Tiuraniemen mukaan Finavian hallitus ei ollut edes pyytänyt ministeriöltä omistajan ohjeistusta kanteiden nostamisessa, mutta sai sellaisen joka tapauksessa. Ohjeistus oli tullut täysin pyytämättä. Berner taas väittää Finavian hallituksen ottaneet erikseen yhteyttä ohjeistuksen toivossa. Tiuraniemi erosi puheenjohtajan paikaltaan viime joulukuun alussa vastalauseena epäsopivalle omistajaohjaukselle. Tiuraniemen mielestä ministeriön ei olisi pitänyt ohjata Finavian hallituksen päätöksentekoa sivusta vaan toimia avoimesti. Ministeriö olisi voinut tehdä päätöksen yhtiökokouksessa tai antaa oman näkemyksensä hallitukselle, mutta hallituksen toimintaan puuttuminen on epäasianmukaista ja epäilyttävää.

Edellä mainitun VTV:n raportin mukaan ministeriö heikensi tietoisesti yhtiön johdon harkintavaltaa kieltäessään Finavian hallitusta nostamasta johdannaiskauppoihin liittyviä kanteita syksyllä 2015. VTV toki myöntää, että valtio-omistajalla on tulkinnanvaraisissa asioissa laaja harkintavalta, mutta ministeriön poikkeuksellinen menettelytapa on johtanut yhtiön hallituksen ja valtio-omistajan vastuusuhteiden hämärtymiseen hyvän hallintotavan vastaisesti. Tapaus oli käytännössä selvä ja vastuuhenkilötkin tunnettiin, mutta ministeriö halusi jostain syystä päästää heidät kuin koirat veräjästä. Tarkastusviraston selvityksen mukaan ministeriö on todistettavasti viestittänyt Finavian johdolle, ettei päätöstä vahingonkorvauskanteen nostamisesta tulisi panna toimeen.

Kohun kasvaessa tapausta ei voinut enää taputella sivuun, vaan syyttäjän oli pakko saada päitä vadille näytettäväksi. Viime kesäkuussa Itä-Uudenmaan syyttäjävirasto nosti kanteet Finavian entistä varatoimitusjohtajaa ja entistä rahoituspäällikkö vastaan luottamusaseman väärinkäytöstä.  Syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä rikokseen. Entistä toimitusjohtajaa sekä entistä talousjohtajaa vastaan ei nostettu lainkaan syytteitä. Suunnilleen samaan aikaan saapui myös Finanssivalvonnan päätös, jonka mukaan pankit eivät olleet johtaneet Finaviaa harhaan johdannaissopimuksia solmittaessa. Finanssivalvonnan mukaan Finavia luokitellaan ammattimaiseksi asiakkaaksi, jolle sijoitustuotteen soveltuvuutta ei tarvitse erikseen selittää.

Kuten perustuslakimmekin sanoo, ministereiden on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja kansalaisia. Anne Berner (kesk.) ei nähtävästi ole oikein kumpaakaan. Olisikohan tässä kohua tarpeeksi, että veroparatiisiministeri Berner ymmärtäisi erota tehtävistään? 

 

 

Lähde: STT

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta, mutta kuinka paljon kansanedustajat ovat valmiita katsomaan sivuun. Bernerhän on sitoutumaton, eikä suinkaan keskustan ydinryhmää. Lojaalius ei lepää yhtä syvällä puolueessa. Alunperinhän ministeri suunnitteli hyppäävänsä politiikkaan kokoomuksen riveistä. Kilpailutti mokoma senkin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä nyt olisi paikallaan seurata Hanna Mäntylän esimerkkiä, johon varmaankin pulueenpuheenjohtaja opasti.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Onkos tällä ministerillä myös jo aikuisia lapsia, että äidinvaistot voisivat herätä? Ja entäs muut sukulaiset, mistä löytyisi sopiva keppihevonen?

Tero Hietanen

Pitäisikö erota heti ja luistaa kaikesta mahdollisesta vastuusta tekemisistään? No ei. Mitä jos kerrankin selvitettäisi asia ensin ja jaettaisi sanktiot syyllisile ja sitten katsotaan kenen on viisaampi tehdä jotain muuta. Vaikka mennä siivoojaksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Asiahan on jo selvitetty. Berner kiistää osuutensa, vaikka sähköpostit todistavat hänen ministeriönsä olleen keskeisessä roolissa tätä soppaa. Raporttia on kirjoiteltu VTV:tä myöten, joten mitä tässä enää selvittelemään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Bernerin kannattaisi poistua takavasemmalle, vai toteuttiko Berner, Matti Vanhasen oppeja. Ilmeisesti tässäkin oli kyse keskustan suhmuroinnista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Petteri Pavas tuumasi hyvin sanoessaan, että Sipilän tuki Bernerille on ratkaiseva, eikä siinä ole näkynyt rakoilua. Puolue taas näyttäisi edelleen seisovan puheenjohtajansa takana. Ja miksipä ei seisoisi, kun gallupluvut näyttävät edelleen hyviltä.

Kunnallisvaalien kannatuslukemat ja niiden jälkipyykki tulevat määrittelemään sen, mihin suuntaan maamme poliittinen kenttä lähtee muuttumaan ja kuinka se uudistuu - jos uudistuu. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Minä henkilökohtaisesti uskon nuorison syrjäyttävän Sipilän jossain vaiheessa. Demareille käy samalla tavoin. Tai ainakin merkkejä on ilmassa. Samassa yhteydessä he joutuvat määrittelemään puolueidensa linjat uudestaan.

Jukka Laine

Berner on parhaita ministereitä mitä on nähty. Häntä tarvitaan hallituksessa ehdottomasti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Perustelisitko mielipiteesi, niin voidaan jutella tästä lisää. Kiinnostava näkökulma.

Jukka Laine

Bernerillä on vankka näkemys ja ongelmien tuntemus alaltaan, myös yrittäjä/omistaja vinkkelistä eli häntä asiantuntevampaa ministeriä tuskin löytyy ja hän tuo hallitukseen tehoa ja politiikkaan pragmaattisuutta, jota Suomi tarvitsee ehdottomasti. Anne Berner ei siis ole byrokraatti ja pilkunviilaaja, joita meillä on jo ihan liikaa!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hän on myös ollut keskeisenä toimijana Luxemburgin "verosuunnittelufirmassa", lastensairaalan rahastushankkeessa, valehdellut jo muutaman kerran ja pyrkinyt ministeripestinsä avulla pelastamaan kavereidensa nahat syytteiltä. Suomeen Berner ajaa kokoomuslaista valinnanvapautta, joka tarkoittaa valtion omaisuuden yksityistämistä ja palvelujen ulkoistamista hyvässä kaverikapitalismin hengessä. Mutta olet oikeassa siinä, että hän ei ole byrokraatti. Pahempi kenties.

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Olet vapaa olemaan mieltä asioista, kunnioitan myös poliittista vakaumustasi, mutta älä levitä tietoista potaskaa (lue valheita) Lastensairaalaan liittyen.
Verosuunnitteluväitteesi on myös erikoinen, jos Berner on istunut ilman omaa omistusta entisen suomalaisen parkettifirman uuden omistajan hallituksessa (Kährs) ja maksanut saamistaan hallituspalkkioista palkkaveroa Suomeen.

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark Vastaus kommenttiin #12

Tutustu ensin aiheeseen säätiö. Google auttaa ja esimerkiksi Verottaja on hyvä lähde. Huomaa myös, että vasemmiston oma presidentti Ahtisaari on mukana tässä samaisen salaliiton ytimessä, jota nyt maalaat. Häpeisit edes - puoli miljoonaa suomalaista on ollut tässä pyyteettömästi mukana.

Ja yritätkö nyt perustella väitteitäsi (mitä ikinä ovatkaan) kahdella linkillä? Mitkä ovat argumenttisi? VMP!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

"puoli miljoonaa suomalaista on ollut tässä pyyteettömästi mukana."

Puoli miljoonaa naiivia on ollut tukemassa puhallusta jossa veronmaksajat maksavat yksityiselle säätiölle suuren omaisuuden. Tuskin olettivat että sairaala jää yksityiseen omistukseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Tiedän kyllä mikä säätiö on. Ja veronmaksajalle tuo projekti oli kaikkea muuta kuin hyväntekeväisyyttä. Kyse ei ole salaliitosta, vai onko sinun mielestäsi?

Bernerin mukaan modernia lastensairaalaa olisi ollut mahdotonta toteuttaa nykymuodossa ja nykyaikataululla ilman yksityisiä lahjoituksia ja kolmannen sektorin osaamista. Ei olisi. Tahdosta se on kiinnu, että pitääkö keskoskaapit hommata kolehdilla vai ei. Bernerille lastensairaala oli osa poliittista peliä - kamppanjaa. Hän toimi hankkeen kasvoina.

Lastensairaalan kohdalla Suomen valtio sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tukivat molemmat yksityisten ylläpitämää Lastensairaalan tukityhdistystä noin 40 miljoonalla eurolla. Yhdistys otti itse hanketta varten noin 50 miljoonan euron lainan, jonka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri maksavat yhdistykselle takaisin vuokran muodossa.

Sairaanhoitopiiri jäi siis vuokralle kiinteistöön, josta puolet kustannuksista maksetaan julkisista varoista ja 18,5 prosenttia tuli yksityisten hyväntekijöiden lahjoitusten kautta. Vuokrasopimuksen kestoksi määriteltiin kolmekymmentä vuotta. Vuokran suuruudesta ei ole ollut puhetta, mutta oletetusti tukiyhdistys tuskin tappiota tulee tuossa huikeassa ja irrationaalisessa kaupassa tekemään. Mitä voitoille tapahtuu ja mihin ne investoidaan, kysyin jo tammikuussa 2014. Vastausta en saanut koskaan.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #15

"Mitä voitoille tapahtuu ja mihin ne investoidaan, kysyin jo tammikuussa 2014. Vastausta en saanut koskaan."

Eikös siellä säätiön säännöissä ollut jotain sellaista, että "turvata ruotsinkielinen erikoissairaanhoito lapsille", tarkkaa sanamuotoa en muista.
Siihenhän ne säätiön voitot laitetaan.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #13

"vasemmiston oma presidentti Ahtisaari"

Ahtisaari on alusta alkaen ollut käytännössä RKP'n presidentti, vaikka nimellisesti demari onkin. Ahtisaari on maan pahimpia pakkoruotsittajia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Bernerillä on vankka näkemys ja ongelmien tuntemus alaltaan"

Nähtäväsi Berner on veronmaksajille ongelmien aiheuttajien kermaa. Kerro nyt kuitenkin yksi järkevän näköinen päätös jossa Berner olisi ollut päättämässä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minua kiinnostaisi tietää säätiön henkilöstökukuista, että millaisella nälkäpalkalla siellä touhutaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Asikainen

Säätiöiden tilinpäätökset ovat julkisia ja ostettavissa Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-tietopalvelusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Muistelinkin näin, Ilkka. Niin paljoa minua ei kuitenkaan kiinnosta, että rahaa likoon laittaisin. Jospa joku lehti.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #23

Martti Asikainen

..., mutta haluat kuitenkin esittää oletuksen, että siellä olisi jotakin epäilyttävää.

Uskotko todella, että media ei ole erityisesti tätä Lastensairaalasäätiötä tutkinut perinpohjin ja jokaisen kiven kääntänyt, ja Berner ei ole vielä telkien takana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"Uskotko todella, että media ei ole erityisesti tätä Lastensairaalasäätiötä tutkinut perinpohjin"'

Juuri tapaus Finavia osoittaa ettei isompia möhläyksiä haluta tutkia vaan lakaistaan maton alle. Mikäli hyviä veljiä tuomittaisiin voisivat he kostaa kertomalla muusta korruptiosta ja kierre olisi valmis, juuri tähän perustuu konsensus puolueiden kesken, kaikki kuppaavat julkista sektoria eikä veljiä käräytetä koska samalla voisi mennä oman ryhmän etuoikeudet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #24

Ei säätiössä lakia ole rikottu. Missä kohtaa niin väitin? Se, että minua kiinnostaa palkkakulut, ei tarkoita lain rikkomista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #24

Kummallisimpia tällä blogialustalla olette te, jotka ette yleensä kirjoita sanaakaan itse aiheesta, vaan keskitytte keskustelemaan yhdestä kommentista. En jaksa paljoa sillä aivosolujani vaivata.

Ministeri pyrki vesittämään toimillaan kanteet ja valehteli sen jälkeen, että hän ei ollut puuttunut menoon.Tästä löytyy STT:n mukaan aivan todisteitakin. Ehkä tuo on teidän mielestä ihan normaalia menettelyä, mutta minun oikeustajuuni se ei uppoa. Mitä mieltä sinä olet?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #28

Martti Asikainen

Finnavia on 100 % Suomen valtion omistama osakeyhtiö. Finavia Oyj:n ja Finavia-konsernin päätöksenteossa ja hallinnossa noudatetaan Suomen osakeyhtiölakia, Finavia Oyj:n yhtiöjärjestystä sekä liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa olevien osakeyhtiöiden ja liikelaitosten hallinnointiohjetta.

Finavia noudattaa mahdollisimman laajalti Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodia. Merkittävimmät poikkeamiset hallinnointikoodista johtuvat siitä, että Finavialla on vain yksi omistaja, Suomen valtio. Näin ollen koodin noudattaminen kaikilta osin ei ole tarkoituksenmukaista.

Tällä hetkellä liikenne -ja vietintäministeriön omistajaohjauksesta vastaa ministeri Anne Berner. Hänellä on oikeus ja velvollisuus puuttua suoraan Finnavian toimintaan juuri tuon osakeyhtiölain poikkeaman takia 100 % omistamassa valtionyhtiössä.

Kannekysymyksessä on poikkeavaa tietoa ja se antaa mahdollisuuden kaikenlaiselle spekulaatioille.

Anne Berner on kansliapäällikkö Harri Pursiaisen välittämässä vietissä kieltänyt Finnavian hallitusta nostmasta kannetta liian hätiköidysti ennekuin kaikki asiaan liittyvät yksityiskohdat ovat selvillä ja asiaa käsitellää Finnavian ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Fiinavian yhtiökokousta ei kuitenkaan järjestetty, minkä vuoksi muodollinen päätös kanteista jäi Finavian hallitukselle. Hallitus päätti viime tingassa olla nostamatta kanteita vuoden 2010 johdannaistappioista. Kanneoikeus kyseiseltä vuodelta vanhentui viime vuoden lopussa.

Minun kantani on, että Finnavian hallitus on näinmuodoin vastuussa siitä, että kannetta ei nostettu.

Eikö niillä hallituksen jäsenillä ole puhelimia joilla olisi saatu yhteys Anne Berneriin ja sanottu, että nyt me sitten päätämme tänään, että kanteita ei nosteta.Olisiko ollut liikaa pyydetty tai vaadittu. Tulikohan hallituksen jäsenille ajatus, että vi**u mehän tätä puljua johdetaan eikä mitkään ministerit. Jo Finnavian hallituksen puheenjohtajalta Harri Sailakselta voisi, hänen aikaisempien junailujensa vuoksi, odottaa mitä tahansa !

Juuri täälläiset sisäpiirirakennetut hallitukset alkavat elää omaa elämäänsä, eivätkä ymmärrä ketkä heidän edustamansa yhtiön omistajia ovat. Omistajina ovat veronmaksajat ja noiden hallituksien suurin herra on kulloinkin vastuusa oleva ministeri. Yhtiökokouksissa on vain yksi ääni ja se on vastuuministerin ääni.

On ilmeisen selvää, että juuri Finnavian hallitus päätti pelastaa kaveriporukan ja sisäpiiriläiset ja kanne jätettiin nostamatta. Vastaavassa tilanteessa minä antaisin Finnavian hallituksen jäsenille potkut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Käsittääkseni hallituksesta osa onkin lähtenyt. Tuo on kyllä hyvä pointti, että hallituksellahan se lopullinen vastuu on. Berner antoi odotuttaa, mutta ei tästä suinkaan pelkästään häntä voi syyttää. Se olisi epäreilua ja naiivia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eikös tuo Bernerin perheyritys Vallila interior, ole tehnyt voittonsa myymällä sisustusratkaisuja julkisiin tiloihin ja virastoihin? Eli eikö koko Bernerin kuuluisi olla jäävi hoitamaan ministerin tehtäviä tai toimimaan yleensäkään politiikassa?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Maan tapa. Too big to jail. In Finland we call this "reilu meininki".

Muuallakin vallitsee reilu meininki, minkä vuoksi mm. Brexit ja yleisesti hyväksyttävissä oloissa täysin mahdoton Trumpin nousu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset