Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Hallitus sopi budjetista - Ei niin pahaa, etteikö hieman hyvääkin

  • kuva: pinterest
    kuva: pinterest

Ministerit saivat budjettineuvottelunsa päätökseen torstaina illalla. Valtioneuvoston tiedottajien mukaan budjetissa korostuvat etenkin työllisyyden parantamiseen tähtäävät toimet. Valtiovarainministerin mukaan päättäjillä oli jäljellä enää kaksi vaihtoehtoa.

Tulosta piti hakea joko uusista säästöistä, eli leikkauksista hyvinvointipalveluihin ja tärkeisiin tulonsiirtoihin velkaantumisen taittamiseksi, tai vaihtoehtoisesti tehdä päätöksiä, joilla pystyttäisiin nostamaan työllisyysastetta ja saamaan näin ikään lisää verotuloja, joilla voidaan turvata edellä mainitut palvelut ja tulonsiirrot.

Hallitus ilmoitti valinneensa työlinjan, jonka odotetaan johtavan parin seuraavan vuoden aikana noin 110 000 uuteen työpaikkaan ja hurjaan 72 prosentin työllisyysasteeseen. Työllisyyden ja kasvun puolesta puhuvat ministerit työnsivät soppaan myös lukuisia kyseenalaisia helpotuksia varakkaille kavereilleen, kuten esimerkiksi lahja- ja perintöveron alennus, yrittäjyysvähennys ja autoveron lievennys, joilla ei luulisi olevan kovinkaan suurta vaikutusta kansantalouteen. 

Aikaisemmin tällä viikolla ministerit ehtivät kehuskelemaan Suomen kohentunutta työllisyystilannetta, joka on heidän väsymättömän taistelunsa ansiota. Hallituksen mukaan vuoden aikana olisi syntynyt jopa yli 30 000 uutta työpaikkaa. Vasemmistoliiton äänenkantajana toimiva Kansan Uutiset kuitenkin paljasti välittömästi hallituksen kaunistelevan omaa kädenjälkeään.

Tilastokeskuksen tuore raportti osoittaa tämän olevan vain yksi jallitus muiden joukossa, eikä tilanne suinkaan ole niin hyvä kuin ministeriöstä annetaan ymmärtää. Työllisiä on todellisuudessa vain noin 11 000 enemmän kuin viime vuoden toukokuussa, jos tilastoista poistetaan kausi- ja satunnaisvaihteluiden kautta työllistyneet henkilöt. Toukokuussa 2015 työllisiä oli 2 428 000, tämän vuoden heinäkuussa 2 439 000.

Työllisyysaste on noussut hallituksen patistelujen aikana 0,5 prosenttiyksikköä, kun taas työttömien työnhakijoiden määrä on työ- ja elinkeinokeskuksissa on kasvanut 3 000 henkilöllä. Tämä johtuu osittain siitä, että aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piiriin oli pudonnut 2 000 suomalaista enemmän kuin edeltävänä vuonna. Työttömyysaste aleni myös sen vuoksi, koska Tilastokeskus mittaa työttömyyttä toisin kuin ministeriö.  

Leikkaaminen tapahtui sulassa sovussa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan budjettineuvotteluihin ei liittynyt lainkaan sellaista draamaa, kun mediassa annettiin ymmärtää. Ja minä uskon häntä, sillä pitkästä aikaa hallitukset toimet vaikuttavat yhtenäisiltä ja määrätietoisilta. Sipilä uskoo, että tulo- ja menokäyrät kohtaavat viimeistään vuonna 2021, jolloin velaksi elämisen oletetaan loppuvan.

Tosin näin maallikon korviin tämä kuulostaa hyvin epätodennäköiseltä, koska maailma ei yksinkertaisesti toimi ilman velkaa. Valtioiden ei tarvitse velkojaan pois kuten yksityisten ihmisten, vaan tärkeintä on pitää huoli siitä, että velkataakka kasvaa hitaammin kuin valtion verokertymä. Velkaantuminen on uhka vain silloin, kun velkojen korot lähtevät pikaiseen nousuun. 

Hallituksen 55,2 miljardin talousarvio on rakennettu siinä uskossa, että kilpailukykysopimus tulisi kattamaan vähintään 90 prosenttia palkansaajista. Säästötoimet puolestaan tulevat olemaan hallitusohjelman ja kevään 2016 kehysriihen mukaisia, joka tarkoittaa noin 4 miljardin euron leikkauksia valtion budjettiin. Suurimmat leikkaukset kohdistuvat koulutukseen ja tutkimukseen, johon on jo aiemmilla hallituksen päätöksillä kohdistettu yli 700 miljoonan euron säästöt.

Eilisen budjettiriihen lisäleikkausten myötä koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen ahdinko tulee syvenemään entisestään, joka tarkoittaa sitä, että koulutusmahdollisuudet kapenevat ja opiskelupaikkoja riittää yhä harvemmalle. Loput leikkauksista keskittyvät pääosin etuuksien indeksien jäädyttämisiin sekä sosiaalietuuksien ja lapsilisien leikkaamiseen, jotka tulevat epäilemättä lisäämään muutenkin nopeasti kasvaneita tuloeroja.

Lukuisten asiantuntija-arvioiden mukaan leikkaukset eivät tuota lainkaan säästöä, koska ne puskevat pienituloisia toimeentulotuen asiakkaiksi. Lohduton tilanne johtaa lopulta siihen, että toimeentulotukimenot kasvavat vain entisestään. 

Oppositiojohtajat ovat arvostelleet kovin sanoin hallituksen esittelemää budjettia leikkauksista, jotka tulevat heikentämään jo ennestään pienituloisten asemaa. Poissa ovat ne eduskuntavaaleissa menestyneet opportunistit, jotka lupailivat kovaan ääneen, että pienituloisilta, sairailta ja vanhuksilta ei tulla leikkaamaan tämän hallituskauden aikana.

Kritiikkiä on kasvattanut myös se, että veronkevennykset hyödyttävät ennen kaikkea ylempää keskiluokkaa, kun taas julkisen sektorin työntekijät menettävät satoja euroja kilpailukykysopimuksen myötä. Oppositio katsoo, että hallitus pyrkii toimillaan lisäämään eriarvoisuutta ja köyhyyttä, kun se leikkaa kaikista vähäosaisimmilta ja tarjoaa helpotuksia kavereille, jotka pärjäävät kyllä muutenkin hyvin suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Työllisyys tuskin paranee kurjistamisella

Ja palataampa sitten vielä hetkeksi takaisin siihen työllisyyteen. Hallitus on päättänyt esittää työmarkkinajärjestöille kolmikantaista työryhmää, jonka tavoitteena olisi löytää keinot työttömyyden keston lyhentämiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi.

Ryhmän on tarkoitus uudistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa nopeampaan työllistymiseen kannustavaksi, niin että se lisää työllisten määrää 8 000 henkilöllä ja että sen vaikutukset valtiontaloudelle ovat neutraalit. Työryhmässä päätetään myös edellä mainitusta ikääntyneiden kertaluonteisesta eläketuesta eli julkisuudessa viitatusta Lex Lindströmistä. Tulevaisuudessa yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle, mikäli he ovat olleet työttöminä vähintään viisi vuotta. 

Työryhmä päättää myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansio-osan käytöstä palkkatukena ja starttirahana sekä muun muassa nuorten työllistämisen lisäämisestä, jonka tehokkuus on tullut varsin hyvin tunnetuksi viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Tämän lisäksi työryhmän pitää keksiä uusi tes-palkkamalli sekä palkkatuettu työmuoto pitkäaikaistyöttömille.

Käytettävissä olevat keinot tarkoittavat näin ikään ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentämistä sekä paljon keskustelua herättänyttä palkatonta työtä. Tosin työttömyysturvan leikkaaminen tuskin tulee luomaan yhtäkään uutta työpaikkaa, vaikka tätä asiaa miten päin pyörittelisi.

Hallitus on ilmoittanut myös lisäävänsä yksityisten henkilöstöpalveluyritysten ja TE-toimistojen yhteistyötä, sekä pyrkivänsä haastattelemaan jokaisen työttömän suomalaisen aina kolmen kuukauden tasaisin väliajoin. Edellä mainittujen konstien lisäksi hallitus haluaa purkaa niin kutsuttuja kannustisloukkoja sekä lisätä työkokeilujen käyttöä työttömien keskuudessa. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että yhä useampi suomalainen pakotetaan työskentelemään saamallaan työttömyyskorvauksella ja ilman palkkaa. 

Erään suomalaisen yrittäjän sanoja lainaten, "nyt taitaa olla jo kahdeksas vuosi putkeen kun meillä leikataan, ja tavoite on edelleen yhtä kaukana kun aloittaessa. Fiksumpi saattaisi hakea jo uusia keinoja saadakseen aikaan positiivista talouskasvua."

Tähän loppuun tuon vielä esiin pari kohtaa Nordean tänään julkistamasta taloustutkimuksesta. Nordean kyselytutkimuksen mukaan rahahuolet vievät yönunet joka kuudennelta suomalaiselta, ja joka viides suomalainen on taloudellisesti niin tiukilla, että he kuluttavat palkkansa ennen seuraavan saapumista tilille. Lapsiperheistä palkka kuluu joka neljännessä loppuun ennen seuraavaa. Hallituksen tomeran työpanoksen ansiosta se tulee hupenemaan tulevaisuudessa vielä entistäkin nopeampaa. 

 

Lupasin teille kai jotain hyvääkin?

Päivähoitomaksujen korotukset saivat aikaan niin paljon kritiikkiä, että hallituksen oli pakko perua ne. Keskiluokan ostovoimaa lisätään verohelpotuksin, joka lienee yksi niistä harvoista todellisista keinoista ulos tästä kurjuudesta. Tässäpä ne hyvät uutiset oikeastaan sitten olivatkin. Perussuomalaisten kerrotaan myös torjuneen kokoomuksen ja keskustan esittämän 40 miljoonan euron rahoituksen Helsingin Guggenheim -hankkeelle.

Hyvin monet tosin uskovat Olli Rehnin (kesk.) ehdotuksen olleen puhdasta bluffia, jonka avulla keskustelu saataisiin suunnattua pois budjetin kipeämmistä aiheista, ja samalla nostettua kannatuksensa kadottaneen hallituspuolueen profiilia suomalaisten äänestäjien silmissä. Pysykää tarkkana kuin porkkana.

Huomenna 3.9.2016 järjestetään Helsingissä Joukkovoima -mielenosoitus hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan. Kokoontuminen tapahtuu Helsingin Rautatientorilla, jossa on ohjelmaa kello 14:00 - 15:00 välisenä aikana. Rautatientorilta mielenosoitus siirtyy Koffin puistoon, jossa ohjelma jatkuu kello 18:00 saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kovasti keskustelua herättänyt Lex Lindström -uudistus koskettaa noin 5 000 suomalaista. Kaikki kunnia heille ja onnea matkaan, mutta aivan liian moni muu joutuu murtumaan tämän budjetin alla. En osaa olla teidän puolestanne iloinen - en ainakaan vielä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ex-ministerin arvio: “Kultapossukerhon kokoontumisajot”

"SDP:n kansanedustaja ja entinen työministeri Tarja Filatov sanoo, että hallituksen budjettiesitys on kultapossukerhon kokoontumisajot ja rippusia muille.

Filatovin mukaan päivähoitomaksujen korotus oli budjettiriihen parhaita uutisia. Lisäksi hallitus toteuttaa ikääntyneiden kertaluonteisen eläketuen.

— Pointsit tästä. Olin itse hallituksesta kun sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen kanssa väänsimme samoja pykäliä kasaan. Laki tuli voimaan 1.5. 2005. Siitä ei seurannut eläkejärjestelmän romahdusta. Ei Sodomaa ja Gomorraa eläkepolitiikkaan. Ihmiset, joista juuri kukaan ei työllisty, saivat rauhan.

Huolestuttavana Filatov pitää verokevennyksiä niille, joilla jo paljon on."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin Filatov ei tässä yhteydessä muista miten paljon polemiikkia ovatkaan useat Sipilän hallituksen esitykset saaneet aikaan mm. heidän puolueensa suunnalta paheksuntana ja arvosteluna yhdenvertaisuuden puuttumisena. Nyt ei sitten tullut veronkevennyksissä mieleen, että enemmän veroa maksaneillekin sentään voidaan murusta tarjota. Onhan solidaarisuusverolla jo rokotettu Sipilän hallituksen esitystä enemmän kuin mihin edellisen hallitus pystyi. Solidaarisuusveron alaraja oli edell. hallituksen päätöksellä 7 200 euroa, kun Sipilän hallitus laski tuon rajan 5 800 euroon. Huomattava korotus veronlisäyksenä.

Lisäksi hallitus korottaa ylintä pääomatuloveroa, joka on tätä nykyä 33 prosenttia. Vero nousee yhdellä prosenttiyksiköllä.

Myös suurituloisten eläkeläisten tavallista rankempi verotus eli raippavero jatkuu. Eläkkeensaaja joutuu maksamaan yli 45 000 euron tuloista 6 prosenttia lisäveroa.
http://www.lansi-savo.fi/uutiset/kotimaa/solidaari...

Muistikatkoksia ilmeisesti on nykyisin oppositiossa, sillä kyllä Kataisen aikana veroja nostettiin oikein urakalla. Tästä seuraavassa HS:n kirjoituksessa;
http://www.hs.fi/kotimaa/a1348307988065

Eläkkeensaajat maksavat korkeampaa veroa kuin palkansaajat saman suuruisesta tulosta. Oikeudenmukaistako? Ilmeisesti Filatovin mielestä.
https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Elakk...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos valaisevasta yhteenvedosta. Itse olen ollut viime päivät niin kiinni omaishoitohommissa, etten ole pystynyt kunnolla seuraamaan uutismaailman tapahtumia saati sitten kirjoittamaan niistä.

Pystyn vain toteamaan että hallitus on toiminut ja tyytyväinen hyrinä kuuluu SOS-hallituksen tukijoiden keskuudessa aina hillotolpalle asti. Porvariblokki on tosiasia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomeen saatiin uusi kovan luokan bisnes.

"Hallitus on ilmoittanut myös lisäävänsä yksityisten henkilöstöpalveluyritysten ja TE-toimistojen yhteistyötä, sekä pyrkivänsä haastattelemaan jokaisen työttömän suomalaisen aina kolmen kuukauden tasaisin väliajoin."

Joku tulee yksityisellä puolella tahkoamaan isot rahat, kun haastattelee lähes puoli miljoonaa työtöntä kolmen kuukauden välein.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Veronmaksajat maksavat haastatteluistaja ja myös voitot. Arvostukseni 1960-1970-luvun siirtotyömaita kohtaan nousee edelleen. Silloin valtio työllisti itse laitostensa kautta, nyt se maksaa yksityisille firmoille pelkistä rutiinihaastatteluista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Markku Pulkkisen laskelma, "työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 214 000, tekisi se 856 000 haastattelua vuodessa. Jos jokainen haastattelu kestäisi 1/2 h, menisi yhteesä aikaa siis 428 000 h eli 17 833 päivää. Jos haastattelufirma laskuttaisi vaikkapa noin 50€ / h, lasku olisi reilut 21 miljoonaa euroa".

Eiköhän tuohon ole jo jokin ulkomainen konsulttifirma buukattu, ja ei tosiaan irtoa tuollaista palvelua 50 eurolla tunti muutenkaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kaikki vaahtoavat kovasti leikkauksista, jopa niin että äkkiä luulisi hallituksen oikeasti päättäneen vähentää menoja. Tässä yhteydessä lienee hyvä muistuttaa, että hallituksen esitys on lisätä menoja 800 milj. €! Alijäämää syntyy 620 milj. € enemmän kuin edellisessä talousarviossa. Mitä menoja sitten priorisoidaan yli toisten on oma keskustelunsa, mutta mistään austeritystä budjetissa ei ainakaan ole kyse.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jep, "luvassa on rajuja leikkauksia, jotka kohdistuvat ennen kaikkea pienituloisiin suomalaisiin. Puhutaan kovasti kansantaloudesta ja kestävyysvajeesta, mutta samaan aikaan päätetään toteuttaa lahja- ja perintöveron alennus, yrittäjyysvähennys ja autoveron lievennys, joilla ei luulisi olevan kovinkaan suurta vaikutusta kansantalouteen." Keskiluokan ostovoiman parantamista pidän hyvänä asiana.

Tosin tämä taitaa ampua vielä jalkaan. Kuten Aarno Saarinenkin laskeskeli, niin yhdellä käsittelijällä on vain noin 500 tuntia käytettävissä kolmen kuukauden aikana. Luulisin, että yhden työttömän käsittely raportointeineen vienee ainakin tunnin. Ja kun työttömiä on kuitenkin se 214 000 - 340 000, niin tässähän sitä mukavasti tulee uusia työpaikkoja, kun palkataan yksityisiä haastattelemaan työtötmiä. Käsittelijöitä tarvitaan siis ainakin 680 per haastattelukierros. Puhutaan varmaan 40 - 80 miljoonasta eurosta, mitä tämä hassuttelu tulee maksamaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei se ihan noin synkkää kuitenkaan ole. Jokaista leikkausta kohden, kasvatetaan menoja enemmän jossain muualla. Veronkevennyksistä huolimatta alijäämä kasvaa vähemmän kuin menot, joten nuo mainitsemasi asiat ovat enemmän agitaatio- kuin asia-argumentteja.

Yrittäjävähennystä en tunne, mutta jo nimen perusteella olen varovaisen positiivinen, vaikka olenkin palkkatyöläinen.

Perintöveron alennus on ihan mahtava asia. Nyt ei tarvitse ottaa yhtä paljon lainaa maksaakseen sen korpimökin perintöveroa ja lainanhoitokulut käytetään mökin perusparannukseen. Kun siihen lisätään kotitalousvähennyksen kasvattaminen, kannattaa työkin teettää timpurilla.

Mitä taas pk-yrityksen sukupolvenvaihdokseen tulee aiheuttaa perintövero käytännössä pahimmillaan yritykselle verorasituksen, joka on 30% yrityksen arvosta. Siinä on useimpien yritysten oma pääoma tipotiessään, tai vaihtoehtoisesti perillisen pankkilainalla rahoitettuna, voittovarat on pakko nostaa vuosikausia. Investoi siinä sitten...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"sekä pyrkivänsä haastattelemaan jokaisen työttömän suomalaisen aina kolmen kuukauden tasaisin väliajoin."

Miltähän puolueelta näin järjetön ehdotus on peräisin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eiköhän tuo sektoriministeri Lindströmin putiikista ole lähtöisin. Perussuomalaisiahan on kovin kiusannut se, että työttömät saavat olla rauhassa kotonaan ja nostella päivärahoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eiköhän tuo sektoriministeri Lindströmin putiikista ole lähtöisin."

Tuo voisi pitää paikkansa mikäli perussuomalaisilla olisi hallussaan konsulttitoimistoja jotka kuppaisivat valtioita työttömien haistattelulla ja siirtäisivät bonukset persujen säätiölle. Oliko näkemyksesi pelkkä persupelkoisen arvaus vai valistunut tietoon perustuva päättely?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Ensisijaisesti se on sektoriministeri joka esittää hallinnonalaansa kuuluvia toimia. Toisaalta esimerkiksi sosiaaliturvan vastikkeeksi tehtävässä ilmaistyössä Lindström on ollut aloitteellinen joten on loogista päätellä puolueella olevan kiinnostusta ajaa työttömät liikkeelle. Tavalla tai toisella.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No eihän ne haastattelut noin paljon tuu viemään aikaa, konsulttifirmasta soitellaan työttömälle ja kysellään ne vakiokysymykset, ja sitten se homma on hoidettu. 20 soittajaa ja jokaisella vaikka 30 puhelua päivässä ja firmoja on monta, niin helposti sujuu.

Se, että mitään järkeä tossa touhussa ei ole, se on totta, rahaa ajetaan taas yksityisten firmojen kassaan ja hyöty työttömälle on 0.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Niin, tärkeintä taitaa olla että näyttää siltä että on oikeati haastateltu. Helppoa rahaa haastatteluja tekeville.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

IL: Olli Rehn hakee Suomen Pankkiin - palkka 16 088 euroa/kk

Eihän tässä kyllä tavallaan ole hakemisesta kyse lainkaan, vaan poliittisesta virkanimityksestä. Taidan spoilata teiltä kotikatsomoissa lopun yllätyksen ja sanon nyt heti suoraan, että Olli Rehn (kesk) sai jo paikan. Eipä muuta kuin onneksi olkoon, Oltsu. Tosi taitavasti teit.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016090522266188_u...

Pohdinkin tuossa ennen budjettiriiheä, että minkä ihmeen vuoksi se Rehn alkaa sekoilemaan 40 miljoonan euron Guggenheim-rahoituksien kanssa, vaikka tietää saavansa lunta tupaan. Soinillehan siinä vain palvelusta tehtiin, kun tuossa vaiheessa sillä ei ollut enää niin väliä, koska toinen pesti oli jo odottamassa. Pääsi Timppa sitten jyrähtämään, että ei lanttiakaan heru.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset