Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Työttömien alituinen moukarointi vähentää työpaikkoja entisestään

  • kuva: pexels / public domain
    kuva: pexels / public domain
  • kuva: työ- ja elinkeinoministeriön kuukausikatsaus
    kuva: työ- ja elinkeinoministeriön kuukausikatsaus

Porvarihallituksen toimet työllisyyden parantamiseksi ovat keskittyneet jo pitkään erilaisiin aktivointitoimenpiteisiin. Tämä ei liene kenellekään yllätys, että myös hallituksen asettama työryhmä on kannustamassa työttömiä töihin monin eri keinoin. Työryhmä mm. ehdottaa, että pitkäaikaistyöttömän voisi työllistää harjoittelijapalkalla, joka olisi 60 - 80 prosenttia työehtosopimuksen vähimmäispalkkatasosta. Loppuosalta valtio maksaisi työnantajalle palkkatukea, jotta yrittäjän kustannukset saataisiin minimoitua. Toinen tehokas keino työryhmän mukaan on ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen. 

Hallitus ilmoitti viime huhtikuussa suunnittelemastaan työllisyys- ja yrittäjyyspaketista, jolla tavoitellaan jopa 110 000 tuhannen työpaikan lisäystä ja 72 prosentin työllisyysastetta seuraavan parin vuoden aikana. Samassa yhteydessä tehtiin myös lupaus päästää kaikki työttömät palkattomaan työkokeiluun. Työkokeilussa työtön pääsisi suorittamaan työnantajan määräämiä tehtäviä ilman korvausta, ja hänen pitää tulla toimeen saamallaan työttömyyskorvauksella. Työkokeilun laajennus kaikkiin työttömiin on tällä hetkellä vielä lausuntokierroksella. Eduskunnan käsittelyyn aloitteen on tarkoitus saapua kuluvan syksyn aikana, jossa se sitten sinetöidään.

TAAS KERRAN PUHUTAAN kovasti kannustinloukoista ja työhaluttomuudesta, mutta pelkästään työvoimatoimiston sivuja pikaisesti vilkaisemallakin käy selväksi, että avoimia työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole tarjolla tarpeeksi. Suomessa oli heinäkuussa yhteensä 378 400 työtöntä työnhakijaa. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli tuolloin 14,4 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan avoimia työpaikkoja taas oli kaiken kaikkiaan tarjolla vain 67 800, ja näistäkin huomattava osa lyhytkestoisia kesätöitä. Jokin tässä laskukaavassa ei nyt oikein meinaa täsmätä.

Tukityöllistettyihin ja aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa puolestaan oli kaikkiaan jopa 99 400 henkilöä, jotka edustavat osaltaan puhdasta tilastotaikuutta. Ja jos tukityöllistettyjen lisäksi mukaan lasketaan myös työharjoittelijat, niin palkatta työskentelee jo reilusti yli 150 000 suomalaista. Joidenkin tutkijoiden mukaan palkattomuus koskisi jopa kymmentä prosenttia työvoimasta, jotka olisi siivottu pois tilastoja rumentamasta. Työpaikan määritelmä on muuttunut selkeästi entistä joustavammaksi, ja EK:n talutushihnassa juokseva porvarihallitus on enemmän kuin innokas sulkemaan tältä silmänsä.

Hurskastelevan hallituksen puheet työllisyyden parantamisesta ovat niin ikään täysin ristiriidassa tekojen kanssa. Puskemalla yhä useampia palkattomien töiden pariin se pikemminkin tuhoaa työpaikkoja kuin luo niitä. Karut tilastot osoittavat, että työttömyys on ollut runsaassa kasvussa lähes koko 2010-luvun ajan, ja samaan aikaan työttömyyskausien pituus on pitkittynyt. Kuluvan elokuun lopussa työvoimatoimiston sivuilta löytyi 15 572 työpaikkailmoitusta. Kun työpaikat rajaa kestoltaan yli 12 kuukauden pituisiksi, suorassa työsuhteessa työnantajan kanssa oleviksi, palkallisiksi kokopäivätöiksi niin osumia tulee enää 5119, joista osa on vuotta pidempiä määräaikaisuuksia.

PERINTEISIÄ TÖITÄ EI YKSINKERTAISESTI ole enää tarjolla, jonka vuoksi ihmisiä ei kiinnosta myöskään etsiä niitä. Kannustinloukko, johon työttömien kerrotaan vajonneen, on vain hallituspuolueiden edustajien korvien välissä. Todellinen kannustinloukko löytyy työnantajapuolelta, jossa ei haluta enää maksaa palkkaa tehdystä työstä.  Ei ainakaan niin kauan, kun valtio on valmis subventoimaan työnantajia, maksamalla työntekijöille niukan elatuksen korvaukseksi heidän työpanoksestaan. Palkkakustannukset jäävät kokonaan valtion ja veronmaksajien maksettaviksi, kun taas voitot katoavat osinkoina veroparatiiseihin.

Palkatonta työtä teetetään kaiken aikaa enemmän. Tarjolla on lukuisia erilaisia muotoja palkattomasta työstä, joiden kautta työttömiä voidaan ketjuttaa kivasti elinkeinoelämän palvelukseen. Puhutaan aktivointipalveluista, kuten kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, työ- ja uravalmennuslmennus . Tuoreimpana markkinoille on astumassa Sitran uusin neronleimaus eli työttömien tarjoama työnäytepalvelu, jonka aikana työtön voisi osoittaa 3-4 kuukauden ajan yritykselle oman arvonsa sekä kyvykkyytensä työntekijänä - ilmaiseksi tietystikin. Työnäytepalvelun ajalta työntekijälle maksetaan työttömän normaali päiväraha, eikä se takaa tekijänsä työllistymistä yhtään sen paremmin kuin aikaisemmatkaan työllistämistoimenpiteet - vain noin 12-13 prosenttia työkokeiluun osallistuneista on kolmen kuukauden jälkeen saanut töitä avoimilta työmarkkinoilta. Kyse on lähinnä kosmeettisista muutoksista, joita hallitus ajaa maamme synkkiin työttömyystilastoihin.

Viranomaiset korostavat, että työttömällä on oikeus kieltäytyä vapaaehtoisesta työkokeilusta. Periaatteessahan näin onkin, mutta ei ilman seuraamuksia. Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymisestä seuraa lain mukaan työttömyysetuuden evääminen 60 päiväksi, mikäli kieltäytymiselle ei ole viranomaisten hyväksymää pätevää syytä. Ja tällaisia ei käsittääkseni ole kovin usein tarjolla. Jos kieltäytyjä  on jo aikaisemmin pudonnut toimeentulotuen varaan, voidaan hänen toimeentulotuen perusosaa alentaa jopa 20 prosenttia.

TYÖVOIMATOIMISTO TEKEE OMAN OSUUTENSA, kun se pakottaa ihmisiä karenssin ja sanktioiden uhalla osaksi modernin orjuuden rattaita ja tätä laajamittaista hyväksikäyttöä. Tämä surkea kierre tulee loppumaan vasta siinä vaiheessa, kun kaikki matalapalkkaiset alat on alistettu ilmaisen ja palkattoman työvoiman piiriin, jossa veronmaksajat itse vastaavat työvoimakustannuksista ja yrittäjät käärivät tuohet päältä. Työttömien odotetaan olevan kuin robotteja ilman minkäänlaista itsetuntoa ja tietoisuutta . Heidän pitäisi venyä joka paikkaan kansantalouden nimissä, jonka elpymisestä hyötyy kaiken aikaa vain harvempi, kun veronkeruutakin sysätään kaiken aikaa enemmän ja enemmän palkansaajien ja kuluttajien kontolle. Pahinta tässä on kuitenkin se, että samaan aikaan nämä ammattipoliitikot, työnantajat ja media haukkuvat työttömiä työnvieroksujiksi ja laiskureiksi, jos he eivät suostu tekemään töitä palkatta. Ei se ole työttömän vika, jos maassamme ei yksinkertaisesti ole töitä tarjolla.

Koneiston sisällä tällaisia nöyryyttämisen ja alistamisen muotoja kehitellään kaiken aikaa vain lisää, ja sen jälkeen sitä kutsutaan ylpeänä työllistämiseksi. Työvoimatoimiston avoimien työpaikkojen joukosta löytyy esimerkiksi paljon oppisopimuskoulutuksia, jotka ovat yleistyneet maassamme hurjaa vauhtia. Koulutukseen haetaan tulevia pelihallin hoitajia, lehtikauppiaita, siivoojia ja jopa tutkimushaastattelijoita. Koulutus kannattaa, koska silloin valtio vastaa huomattavasta osasta työllistetyn palkkakustannuksia, jotka ovat muutenkin tavanomaista työehtosopimusta alhaisempia. Pahimmassa tapauksessa työtön joutuu uhraamaan jopa pari vuotta elämästään merkityksettömään leikkitutkintoon, jolla ei ole mitään todellista arvoa työmarkkinoilla. Jokohan suomalaisetkin olisivat kohta saamassa tarpeekseen siitä, kun heitä pidetään kaleeriorjina EK:n hulppeassa talousveneessä?

 

     Lisää aiheesta:

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tätähän se matalapalkkaisuus tosiasiallisesti tulee tarkoittamaan. Ihmisiä, jotka eivät saa palkkaa lainkaan, vaan heidän kustannukset maksetaan veronmaksajien kukkarosta, vaikka he kävisivätkin täysipäiväisesti töissä. Mikä se sellainen työ on, joka ei ole työnantajalle minkään arvoinen rahassa?

Kyllä se osuu vielä omaankin napaan. Ilmaistyöllä on hankala mitään ostaa, kun hädin tuskin ruokaa pöytään saa. Kun ostovoima katoaa, niin katoaa bisneksetkin. Suomi kun on hyvin sisämarkkinavetoinen maa, jossa suomalaiset myyvät lähinnä toisille suomalaisille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Silloin kun oikeita työpaikkoja ei ole, on jokainen työttömien kiusaamistoimi turha ja siinä tuhlataan vain veronmaksajien rahoja aivan turhaan viranomaistoimintaan. Toki siinä samalla työllistetään valtavat määrät tyhjänpäiväisiä virkamiehiä ja pahennetaan ongelmaa.

Hallituksemme ja eduskuntamme ovat tällä hetkellä kyvyttömiä ratkaisemaan valtion ongelmia, ilmeisesti ulkomailta saadut lahjusrahat estävät valtion asioiden asianmukaisen hoitamisen?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että hallitus ja eduskunta tulisi hajoittaa samantien. Samoin tulisi hajoittaa kaikki nykyiset puolueet ja takavarikoida niiden ja niitä lähellä olevien säätiöiden ja yhdistysten omaisuudet valtiolle.

Maahan pitäisi perustaa jonkinlainen kansantuomioistuin tai totuuskomissio, jonka tehtäväksi tulisi tutkia poliittisen ja virkamieseliitin toimet 90-luvun alusta lähtien. Ja jos huomataan laittomuuksia, ei muuta kuin rikosoikeudelliseen ja taloudelliseen vastuuseen.

Kun uudet eduskuntavaalit järjestettäisiin, yksikään nykyinen kansanedustaja ei saisi olla ehdolla.

Näin me voisimme aloittaa uuden demokraattisen oikeusvaltion rakentamisen lapsillemme ja heidän lapsilleen. Samalla toiminta olisi varoitus seuraaville valtiomiehille ja naisille, jos toimitaan vastoin valtion ja kansalaisten etuja, siitä joutuu vastuuseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En välttämättä noin pitkälle menisi, mutta jotain on tehtävä ja nopeaa. Tätä on jatkunut niin pitkään, eikä sillä ollut loppujen lopuksi paljoakaan merkitystä, että kuka siellä mersun penkillä on ollut istumassa tai mistä puolueesta hän on ollut lähtöisin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Siinä se ongelma onkin, että jotain olisi tehtävä, mutta kukaan ei tiedä että mitä. Siksi oma ehdotukseni asioihin olisi kertarysäyksellä tehty kokonaisrakenteellinen ratkaisu, jolla suuri osa valtion rakenteellisesta rikollisuudesta poistuisi kertaheitolla.

Mutta kuten itsekin totesit, asioilla alkaa olla kiire, jos kansalaiset aikovat pelastaa lastensa ja lastenlastensa tulevaisuuden. Ja näin kysyisinkin mitkä olisivat omat ehdotuksesi tilanteen korjaamiseksi?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Olen jo aloittanut. En äänestä istuvia puolueita ja äänestän vain ulkopuolisia puolueita. Kunpa suuri osa äänestäjistä tajuaa tehdä samoin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Erittäin hyvä tapa haluta muutosta nykymenoon, on äänestää vaaleissa eduskunnan ulkopuolisia vaihtoehtopuolueita. Mutta ikävä kyllä homma kaatuu päälle tämän hallituksen ja eduskunnan aikana ja nyt tarvittaisi nopeita toimia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #15

@15. Sitä pelkäänkin, kun yhä useammalla ihmisillä tuntuu mitta tulleen täyteen ja halutaan muutosta tosissaan. Tätä hallituksen ja eduskunnan teatteria on jatkunut liian pitkään.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Henkilökohtaisesti koen sinänsä hyvinä ajatuksina, että vaikeasti työllistyviä voisi palkata harjoittelija palkalla tai että ansiosidonnaista lyhennettäisiin. Haitalliseksi koen palkattoman työnäytteen, joka voi helposti johtaa pätkätyöläisten hyväksikäyttöön. Vielä hirveämpänä näkisin nyt esillä olleen ehdotuksen, jossa työmarkkinatuki vähenisi 3kk välein jokusen prosentin. Pitkäaikaistyöttömille tämä olisi katastrofi ja ihmiset voitaisiin siten pakottaa ilmaistöihin, jotta saisivat edes sen työttömyyskorvauksensa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Monella on lapsen usko järjestelmään, kun taas toiset ovat minun tavoin ikuisia pessimistejä. Olen melko varma, että tämä johtaa vain entistä suurempiin väärinkäytöksiin. Kokemukset ja tilastot esimerkiksi työkokeiluista ja kuntouttavasta työtoiminnasta ovat osoittaneet, että väärinkäytöksiä esiintyy laajamittaisesti, ja nyt se tehdään vielä entistäkin helpommaksi. Tämä on väärin kaikilla eettisyyden mittareilla ajateltuna. Enkä vieläkään ymmärrä, kuinka tällainen muka lisäisi työpaikkoja, kun päinvastoin se vie niitä pois?

Ei liene sattumaa, että ensin tullaan kovaan ääneen esiin palkanalennuksien kanssa, ja että sen jälkeen aletaan puhumaan matalapalkkaisista ja tuloerojen kasvattamisesta. Ja nyt sitten halutaan jokainen työtön työkokeiluun. Tietysti toivon, että olisin väärässä ja suomalaiset työnantajat osoittaisivat selkärankaa tässä hommassa.

Pekka Pylkkönen

Työmarkkinatukea ei olla ehdotuksen mukaan leikkaamassa vaan ansiosidonnaista. Työmarkkinatuen leikkaaminen ei myöskään tutkimusten mukaan paranna työllisyyttä toisin kuin ansiosidonnaisen.

Hallituksen työllisyyspaketin ehdotukset ovat luultavasti pitkään aikaan ensimmäinen laaja poliittinen kokonaisuus jolla on selkeä päämäärä ja vahva empiirisen tutkimuksen tuki takanaan. Kikyä ja muita hallituksen projekteja voi aiheesta kritisoida poliittiseksi sekoiluksi mutta työllisyyspaketissa on jo selvää yritystä.

Usein heitellään että työpaikkoja ei synny työtöntä kurmuuttamalla. Mutta Kylläpä vain syntyy. Pitkäaikaistyöttömän kurmuuttamisella ei mutta muiden kyllä. Eikä kenenkään tarvitse olla edes laiska tai saamaton. Kannusteet saavat ihmisen tekemään aivan pikkuisen lisää työllistymisensä eteen ja makrotasolla se näkyy korkeampana työllisyytenä sekä lyhyempinä työttömyysjaksoina. Se on havaittu tosiasia jota ei kumota vain heiluttelemalla huulia tuulessa.

Tottakai kurmoottamisessa joudutaan huomioimaan myös se hyvinvointivaltion takaamaan turva ihmisille. Korkeampi työllisyys ei tarkoita että kaikki pääsisivät töihin. Ja ne jotka eivät pääse, joutuvat sitten kärsimään niistä kurmoottamistoimenpiteistä. Siksi niissä pitää olla kohtuus mukana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Laitatko tilastoa tuohon väitteen tueksi, siis että työpaikkoja syntyy työttömiä kurmuuttamalla. Jos työttömiä on 378 400, vapaita työpaikkoja on sen 68 000, joista suurin osa ei ole työpaikkoja alkuunkaan ja pitkäaikaistyöttömiä rapeat 125 000, niin millä tavalla tämän yhälön kautta saadaan luotua uusia työpaikkoja? Yrittäjäthän ovat jo kovaan ääneen sanoneet, ettei heitä edes kiinnosta palkata pitkään työttömänä ollutta, vaikka pitäisikin vähän vähemmän maksaa. Pelkästään ilmainen kait kelpaa. Tuon voin vielä jollain tapaa sulattaa, että jotain palkkaa maksetaan (60-80% tes:in mukaisesta), mutta näitä palkattomia töitä en. Mistäköhän yrittäjät sitten voivat valittaa, kun ei tarvitse maksaa enää palkkaa lainkaan? Pitää heidänkin kai jotain uutta kohta alkaa keksimään.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

En tiedä millaista tilastoa haet mutta voin linkata julkaistuja tutkimuksia. Esimerkiksi (1) sanktiot toimivat ja (2) työttömyyskorvauksen muutokset vaikuttavat työllisyyteen.

"Sanctions or punitive benefits reductions are increasingly used as a tool to enforce compliance of unemployment insurance claimants with search requirements. This article analyses sanctions using a unique administrative data set of individuals who started collecting unemployment insurance in the Netherlands in 1992. After correction for selectivity in the imposition of sanctions, we find that sanctions substantially raise individual re-employment rates."

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-...

"We use a flexible hazard rate model with unrestricted spell duration and calendar time effects to analyse a dataset including all Norwegian unemployment spells during the 1990s. The dataset provides a unique access to conditionally independent variation in unemployment compensation. We find that a marginal increase in compensation reduces the escape rate from unemployment significantly, irrespective of business cycle conditions and spell duration. The escape rate rises sharply in the months just prior to benefit exhaustion. While men are more responsive than women with respect to marginal changes in compensation, women are most responsive with respect to benefit exhaustion."

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1468-02...

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Työmarkkinatukea ei olla ehdotuksen mukaan leikkaamassa vaan ansiosidonnaista"

Onko näin? En äkkiseltään löytänyt muita lähteitä kuin tämän:
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/tyottomyysturv...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Tuossa ei tosiaan ollut mainintaa pelkästä ansiosidonnaisesta. Olisin hämmästynyt jos työmarkkinatukea lähdettäisiin porrastamaan. Mutta mitäpä minä tiedän.

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen Vastaus kommenttiin #12

Noin niitä vääriä käsityksiä synnytetään.

Käyttäjän SeijaHuuhtanen kuva
Seija Huuhtanen

Olipa ilo lukea kirjoitusta, jossa oli työttömän todellisuus hahmotettu todella hyvin. Olen itse työskennellyt vuosia työttömyysturvan piirissä (nyt evp) ja allekirjoitan kaikki, mitä kirjoituksessa on esitetty. Tosin tilanne on joiltakin osin vielä karumpi kuin mitä kirjoituksesta tulee esille.

Olen joskus lukenut jostain, että 1990-luvulla tapahtui massiivinen varallisuuden siirto köyhiltä rikkaille ja nyt on meneillään samanmoinen. 1990-luvulla heikennettiin työttömien asemaa enemmän kuin moni ehkä tajusikaan ja nyt sitten ollaan työttömiltä viemässä tuhkatkin pesästä.

Tässä maassa tulee ennen pitkää vuoden 1918 toisinto, ellei nykypäättäjät tajua hävitä historian hämärään. Kuten edellä todettiin, hallitus ja eduskunta on kyvyttömiä (haluttomia jostain syystä???) ratkaisemaan tämän maan ongelmia ja ainut oikea tapa olisi hallituksen ero.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset