Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Salainen saksalaisraportti: Turkki tukee islamistijärjestöjä Lähi-idässä

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons
  • kuva: teksasin yliopiston kirjasto
    kuva: teksasin yliopiston kirjasto

Saksassa vasta vuotaneen raportin mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AKP-puolue on tukenut jo pitkään Lähi-idässä toimivaa terroristijärjestöä Hamasia. Lisäksi Turkilla kerrotaan olevan poikkeuksellisen lämpimät suhteet useisiin islamistisiin kapinallisryhmiin Syyriassa. Se pitää myös erittäin tiivistä yhteyttä Egyptin islamistiseen muslimiveljeskuntaan. Paperin salaisten osien julkitulo on herättänyt runsasta kritiikkiä hallituksen piirissä ja etenkin ulkoministeriössä, joka oli vastauksen valistelusta täysin syrjässä. 

Toisaalta tärkeämpää tässä tilanteessa olisi kiinnittää huomiota raportin salaisten osien julkituloon, sillä kyseessähän on periaatteessa tietovuoto eli viranomaiset ovat tienneet tästä asiasta, mutta lupailleet siitä huolimatta ties minkälaisia viisumioikeuksia turkkilaisille ja syytänyt samalla sinne rekkalasteittain rahaa, jotta pakolaistulva saataisiin pysymään aisoissa. Jonkun pitäisi joutua vastuuseen tästä lyhytnäköisestä ja petollisesta ulkopolitiikasta.  Eniten ääntä on pitänyt Saksan vasemmistopuolue Linke, joka on ilmoittanut olevansa huolissaan maan hallituksen suhtautumisesta presidentti Erdoğaniin. Kovasanaiseksi mielletty Linke syyttää hallitusta liian myönteisestä suhtautumisesta diktaattoria kohtaan sekä kansalaisten johtamisesta harhaan.

Saksan turvallisuuspalvelun valmistelemassa paperissa luonnehditaan Turkkia Lähi-idän terroristijärjestöjen keskeiseksi toimintakentäksi. Raportin mukaan Saksasta lähti viime vuonna noin 760 taistelijaa Irakin ja Syyrian alueille, joista jopa joka neljäs oli turkkilaistaustainen. Tämän vuoden toukokuun puoliväliin mennessä lähteneiden luku oli noussut jo kahdeksaansataan kahteenkymmeneen. Pääosin analyysissa kuitenkin keskityttiin palestiinalaislähtöiseen Hamasiin (Harakat al-muqāwama al-islāmiyya suom. islamilainen vastarintaliike).

Euroopan unioni ja Yhdysvallat määrittelevät Hamasin terroristijärjestöksi, kun taas turkkilaiset katsovat sen edustavan palestiinalaisten laillista hallintoa. Kyse tuskin on missään vaiheessa ollut pelkästä Hamasista, vaan kuvio on paljon oletettua monimutkaisempi. Luulevatko ihmiset oikeasti, että terroristijärjestö IS:n Irakista ja Syyriasta pumppaama pimeä öljy kulkee mehukattikanistereissa eteenpäin? 

Ei tarvitse olla Sherlock yhdistelläkseen langat toisiinsa.

Turkkia on toistuvasti syytetty rahanpesusta.

Joulukuussa 2013 Turkin syyttäjät pidättivät 52 ihmistä rahanpesujutussa, jossa väitettiin Turkkia hallitsevan AKP-puolueen pyörittävän valtavaa operaatiota Yhdysvaltojen Iranille määräämien pakotteiden kiertämiseksi. Pidätettyjen joukossa oli myös useita ministerien perheenjäseniä. Syytteet vaihtelivat korruptiosta, petoksesta ja lahjonnasta rahanpesuun ja kullan salakuljetukseen. Presidentti Erdoğan kuitenkin pysäytti oikeusjutut erotuttamalla joukon poliiseja, syyttäjiä ja tuomareita. Jutun yhteydessä julkisuuteen tuli ääninauha, jossa presidentti vaikutti antavan pojalleen Bilalille määräyksen kymmenien miljoonien dollarien pikaisesta piilottamisesta. Presidentti Erdoğan on kiistänyt nauhan aitouden. Bilal Erdoğan nousi toisen kerran otsikoihin viime helmikuussa, kun Italian Bolognassa aloitettiin tutkinta häneen kohdistuvista rahanpesuepäilyistä. Väitteiden mukaan Bilal olisi tuonut Bolognaan muuttaessaan mukanaan suuren määrän perheensä rahaa pestäväksi. Venäjän puolustusministeri Anatoly Antonov totesi tuolloin uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että venäläisillä olisi hallussaan kovia todisteita Turkin käymästä öljy-yhteistyöstä terroristijärjestö IS:n kanssa.

Poikkeuksellisinta saksalaisraportissa on kuitenkin sen vuotamisen ajankohta. Tiedettävästi NATO:n jäsenmaa Turkin ja Euroopan unionin välit ovat viilenneet viime kuukausien aikana pakkasen puolelle. Turkki on aikaisemmin ollut hyvin kiinteä osa kansainvälistä liittoutumaa, joka pyrkii kaatamaan Syyriaa hallinnoivan presidentti Bashar al-Assadin. Syyksi on epäilty maassa tapahtunutta epäonnistunutta vallankaappausyritystä, jonka jälkilöylyt on tuomittu länsimaissa hyvin kovasanaisesti. Taustalla vaikuttaa myös Turkin viime aikainen lähentyminen Putinin Venäjän kanssa sekä mediassa vellovat huhut mahdollisesta sotilasyhteistyöstä. Isot rattaat ovat alkaneet pyörimään. Saksan ulkominister Frank-Walter Steinmeier kuitenkin totesi saksalaislehti Bildissä, ettei hän henkilökohtaisesti usko Turkin ja Venäjän yllättävän lähentymisen heikentävän puolustusliitto NATO:n asemaa yhtenä keskeisimpänä alueellisena toimijana.

Saksalaisraportista kertoi ensimmäisenä Saksan yleisradioyhtiö ARD.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Vuosia ollut jo enemmän tai vähemmän selvää, "ihme" kun ei oke lehdessä ollut..

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Millähän perusteella Hamas luokitellaan terroristijärjestöksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset