Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Euroopan unioni etsii syntipukkia - Junckerin kaverit hylkäsivät hänet

  • kuva: wikimedia commons / zinneke
    kuva: wikimedia commons / zinneke

Euroopan unionin korkein virkamies, EU-komission luxemburgilainen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on saanut viime viikkoina kylmää kyytiä Euroopan lehdistössä, kun lunta on tullut tupaan ovista ja ikkunoista.

Kaikki vanhat huhut on kaivettu arkistoista ja jälleen kerraan viittaillaan auliisti nimettömiin virkamiehiin, joiden mukaan Junckerilla olisi tapana juoda konjakkia aamiaiseksi. Lukemani mukaan myös savukkeet kuuluu puheenjohtajan paheisiin. Nimettömänä pysyvien lähteiden mukaan Junckerilta ei kuluisi minuuttiakaan, etteikö hän olisi sytyttämässä tai hamuilemassa seuraavaa tupakkaa. Kyllä se vain kehtaa.

Brysselissä on kuulemma kiinnitetty jo pitkään huomiota Junckerin terveys- ja alkoholiongelmiin, mutta tästä ei kuitenkaan ole viitsitty mainita halaistua sanaakaan enää EU-komission puheenjohtajavaalien jälkeen.Pahat kielet eivät enää laulaneet nimettöminä ja uutiset loppuivat kuin seinään.

Pari viikkoa sitten pidetty Brexit -kansanäänestys nosti vanhat huhut ylös kalmistoista. Lokakamppanjaan on lähtenyt mukaan niin arvostettu Politico -verkkolehti kuin saksalainen Der Spiegelkin. Suomessa Junckerista on ahkerasti kirjoittanut keltaisen lehdistön lisäksi mm. Yle Uutiset, Helsingin Sanomat ja Talouslehti. Euroopan unionin rakenteellisten ongelmien sijaan puhutaan siitä, kuinka monta lasia punaviiniä puheenjohtaja Juncker nautti EU:n huippukokouksessa. Kaikki taputellaan maton alle parilla lööppiotsikolla ja julkisella ristiinnaulitsemisella, jotta kansa saisi jonkun tikunnokkaan syljettäväksi. 

Junckerin kerrotaan sooloilevan liikaa sekä tekevän suoranaisesti laittomia päätöksiä. Tästä on tullut hänelle kuulemma jo tavaramerkki. Esille on nostettu niin Euroopan kasvu- ja vakaussopimukset kuin Kreikan velkakriisikin. Tämän lisäksi häntä syyllistetään myös Ranskalle myönnettyjen budjetin alijäämien paikkauksesta ja turhista lupauksista ukrainalaisille. Junckerin ilmoitus osallistumisestaan Pietarin talousfoorumiin viime kuussa lisäsi kaunaa entisestään. Puhumattakaan unionin liittovaltiokehityksestä, joka sekin on puheiden mukaan Junckerin käsialaa.

Kuulemma myös Espanjan ja Portugalin liian suuret budjettiylijäämät ovat osittain Junckerin vikaa, koska hän on toistuvasti jättänyt maat ilman tuntuvia sanktioita tai rangaistuksia. Kaiken tämän komission puheenjohtaja on ilmeisesti tehnyt täysin yksin, vaikka EU:n eri toimielimissä työskentelee yli 40 000 henkilöä. En voi kuin ihailla miestä. Kukaan ei nähtävästi kyseenalaista sitä, että hänen alkoholismistaan ei kirjoitettu halaistua sanaakaan kuluneen parin vuoden aikana, mutta nyt jokainen valtakunnan roskalehti vetää kilpaa lööppejä miehen julkisista esiintymisistä ja julkaisee videoita hänen vanhoista tilaisuuksistaan. 

Lehdistössä puheenjohtaja Junckerista luodaan kuvaa seniilinä idioottina, jonka vasen käsi ei tietäisi, mitä hänen oikea kätensä milloinkin puuhailee. Mutta jos asian laita on todellakin näin, niin minkälaiseen valoon tämä asettaa jäsenvaltioiden hallitukset Eurooppa-neuvostossa, jotka tällaisen epäpätevän kaverin ovat komission johtoon nimittäneet? Ja minkälaisia idiootteja siellä Euroopan parlamentissa oikein istuu, kun he ovat tällaisen puliukon nimityksen hyväksyneet?

Ei kai pitäisi koskaan odottaa liikoja ihmisiltä - pettyy pian pahan kerran. Eloonjäämisestään kamppaileva Euroopan unioni hankkiutuu nähtävästi Junckerista lehdistön avulla eroon, jonka jälkeen juna jatkaa kulkuaan entiseen tyyliin. Asia on ilmeisesti nyt sitten tällä taputeltu. Allekirjoittanut on itse sitä mieltä, että Euroopan komission puheenjohtajana toimivan Jean-Claude Junckerin tulisi erota saman tien tehtävistään, ja hänen komissionsa tulisi hajottaa välittömästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eipä tässä voi kuin nauraa. Euroopan unioni pelkää olemassaolonsa puolesta ja nyt haetaan syntipukkia - keinolla millä hyvänsä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Syvä hiljaisuus Suomessa EU:n integraatiosta. Poliitikot, media ja federalistit eivät halua minkäänlaista julkisuutta, keskustelusta puhumattakaan ja Sipilän brexitin jälkeiset lausunnot yhteistyön tiivistämisestä eli liittovaltiokehityksestä on haudattu maton alle. Uutisia katsomalla voisi luulla ettei EU meitä millään tavalla kosketa tai ainakin vähemmän kuin brittien kuvitellut ongelmat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomalainen keskustelu EU:sta henkilöityy Junckerissa. Minä taas itse pidän sitä melko epätodennäköisenä, että hän olisi yksin vastuussa jokaisesta töppäyksestä. Siellähän on yli 40 000 muutakin virkamiestä. Tietysti se Euroopan unionille organisaationa on helpompi nostaa yksi mies ständille ja huutaa: sylkekää tuon päälle, sen syytä! kuin että katsottaisiin peiliin - käytäisiin rakentavaa keskustelua unionin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näin on.
Onko tätä Ranskan ja Saksan ulkoministerien allekirjoittamaa paperia käsitelty missään?

http://www.voltairenet.org/article192564.html

pdf-tiedostona jutun lopussa.

Henry

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eipä muuten ole, Henry.

Mielenkiintoinen artikkeli.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Aika lopussa on iso otsikko "Attached documents" ja
"(PDF - 308.9 kb)" Klikkaamalla 'kuvaa' saa sen ladattua.

Nämä ulkoministerit kirjoittivat tämän heti sen jälkeen kun Brexit'in tulokset selvisivät. Tsekki-Puola-Unkari-Slovakia-koaliitio poltti hihansa ja Puolan ulkoministeri vuoti asiakirjan julkisuuteen.
Koaliitiolla oli maanantaina kokous, mutta en ole seurannut tarkemmin minkälaisen julkilausuman kyhäsivät.
Aiemmin ovat ehdottaneet koko komission poistoa EU:sta.

Iso-Britannia oli heidän vahva tuki liittovaltioitumista vastaan.

Henry

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11

Kai ymmärrät, että pdf:n teksti on täsmälleen sama kuin se, joka aukeaa suoraan? Mutta ehkä se on syvällisempää tarkastelua varten järkevää tallentaa myös pdf:nä eikä vain linkkinä.

Huipennus:

"Public support for the euro is undermined by a lack of progress on its social dimension and fair taxation among its member states. Hence, as a general principle, any step to further deepen the EMU should be accompanied by progress in the field of common taxation, in particular with regard to transnational corporations, as well as the development of a social union underpinned by common social minimum standards."

Juuri näin. Liittovaltio- eli oikeudenmukaisuuskehitystä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tiiviimpää fiskaaliunionia ja veroyhteistyötä ehdottavat ulkoministerit. Minä kannatan. Euroopan valuuttarahastoa ja yleiseurooppalaista siirtolaisuuslakia ehdottavat. Minä kannatan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #10

"Veroyhteistyö" on kaikkea muuta kuin yhteistyötä.

EVM-pankkikin ei ole pankki vaan jonkinlainen syytesuojattu Troijan hevonen.
_______________________________

Vero- ja vastuuvapaus
Kaikki vakausmekanismin hallitsema omaisuus ja varat on täysin vapautettu veroista. EVM:n henkilöstö on EVM:n maksamien palkkojen ja korvausten osalta vapautettu kansallisesta tuloverosta. Lisäksi vakausmekanismin kaikki toimitilat ja omaisuus on suojattu takavarikoilta ja pakkolunastuksilta. Vakausmekanismia tai mitään sen osaa ei myöskään voida koskaan syyttää oikeudessa.[4]

Määräenemmistö päätöksiin ja lisävaatimukset
Joulukuussa 2011 EU-maiden päämiehet sopivat Saksan ja Ranskan ehdotuksesta, että päätökset EVM:n käytöstä voi tehdä ilman kaikkien osapuolten hyväksyntää 85 %:n määräenemmistöllä. Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan muutos on vastoin Suomen perustuslakia.[5] Kokoomuksen Kimmo Sasi oli ainoa, joka jätti eriävän mielipiteensä.[6] Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoi, ettei Suomi hyväksy määräenemmistön käyttöä ja voi jäädä pois vakausmekanismista.[7]
Alkuvuodesta 2012 on esitetty vaatimuksia, että rahaston koko pitäisi jopa kaksinkertaistaa.[8]

Suomen vastuut EVM:ssä
Suomen osuus EVM:n pääomasta on noin 1,8 prosenttia, mikä vastaa noin 12,6 miljardin euron osuutta. Vastuu voi nousta, jos eduskunta hyväksyy EVM:n osakepääoman korotuksen. EVM voi vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi. EVM:n aiheuttamien riskien mittaluokkaa ei voida arvioida tarkasti.[9]

Kritiikki
Taloustoimittaja Jan Hurri kritisoi Suomen liittymistä vakausmekanismiin, koska Suomen osallistuminen ei vaikuta kriisin kehittymiseen eikä suomalaisilla rahoituslaitoksilla ole merkittäviä taloudellisia vastuita kriisimaissa.[10]

Brittiläinen ajatushautomo Open Europe kyseenalaisti vakausmekanismin lainmukaisuuden ja sen toimien tehokkuuden kriisin ratkaisemisessa.[11] Euroopan vakausmekanismia vastaan on järjestetty kaksi mielenosoitusta kesäkuussa 2012.[12][13]

Lokakuussa 2013 oikeustieteen tohtori Kari Uoti arvioi, että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli esteellinen päättäessään Euroopan vakausmekanismin osakkeiden merkinnästä.[14]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_vakausmekan...

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Arvostelu ja pilkka on tavattoman helppoa, mutta aika harva tietää mitään siitä mitä mahdottomia vaikeuksia EU:n kommission puheenjohtaja mahtaa työtehtävissään kohdata.

Minäkään en tietenkään voi tietää mitään niistä paineista joita tuollaisessa virassa voi kohdata, mutta mielikuvitukseni riittää loihtimaan lukemattomia, mitä monimutkaisempia ongelmia.

Varmaan viskipaukut, viini ja tupakka ei näitä ongelmia selvitä, mutta voi se joskus vähän selvittää sekavaa mieltä, kun päässä on vähän liian monta asiaa yhtä aikaa, jotta ennättäisi kunnolla paneutumaan yhteenkään.

Mutta viski tai viini ja tupakka osoittavat kyllä ettei mies ole tehtävien tasalla. Joko tehtäviä on liikaa, tai mies kyvytön. Todennäköisemmältä tuntuu että tehtäviä on liikaa, joskin myös mies voi olla kyvytön.

En tiedä miten tämän voisi testata, mutta jos tuntuu todennäköiseltä että miestä vaihtamalla tilanne paranisi, kannattaa kokeilla, mutta ei kannata odottaa liikoja.

Viisainta olisi jos tehtäviä pystyisi vähentämään, yksinkertaistamaan tai jakamaan. Se toimisi varmasti paremmin.

Ilkka Huotari

Poistetaan, ei tainut pitää tekstitys videossa paikkaansa...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Linkkasitko sen avaruusolio-homman? :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En usko että Juncker, sen paremmin kuin Katainenkaan on muuta kuin puhuva pää tässä liittovaltiokehityksessä, kyllä siellä on joku vaikutusvaltainen, lähinnä pääomapiireistä koostuva klikki joka sirkusta pyörittää uhkauksilla ja kiristyksillä sekä lahjomalla EU-maiden vaikutusvaltaisia henkilöitä. Jopa Cameron vannoi uskollisuutta EU:lle vaikka uskalsi asettua poikkiteloin liittovaltiohankkeesen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Junckerin eräs ongelma on ylimielisyys eri mieltä olevia ja yleensäkin EU-kansalaisia kohtaa. Saisi mennä jo.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Meneehän se, kun demarit ja vihreät saavat tarpeeksi ääniä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset