Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Nyt viedään ojasta allikkoon - Kataisesta Junckerin korvaaja?

  • kuva: wikimedia commons / european people's party
    kuva: wikimedia commons / european people's party
  • kuva: express
    kuva: express

Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, 60, on joutunut kohtaamaan raivostuneet eurooppalaiset Britannian kansanäänestyksen jälkeen. Hyvin useat EU-päättäjät ovat vaatineet puheenjohtajan päätä pölkylle. Komission on vaihduttava. Jonkun on otettava vastuu brittien lähdöstä, jotta toiminta voisi jatkua entisellään. Arvostelua ovat herättäneet erityisesti Junkerin ylimieliset kommentit Britannian kansanäänetyksestä. Tämän lisäksi Brysselissä on liikkunut jo pitkään huhuja hänen runsaasta alkoholin käytöstään.

EurActiv -nettilehden mukaan yksi pahimmista arvostelijoista on ollut Tšekin ulkomaanministeri Lubomir Zaoralek, joka katsoo että Junckerista on tullut unionin negatiivinen symboli. Zaoralekin mukaan Juncker ei ole oikea mies tehtävään. Britannian lähtö eurooppalaisesta instituutiostamme on ennen kaikkea hänen syytään, ulkomaanministerin kerrotaan ladanneen.

Euroopan unionin komission virallinen tiedottaja on kiistänyt erohuhut jyrkästi, vaikka lähtölaskenta on selvästi jo alkanut.

Brittiläisen Daily Express -lehden tekemän mielipidekyselyn mukaan jopa 98 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että Junckerin tulisi jättää hänen tehtävänsä komission puheenjohtajana. Luottamus on mennyt. Joku on pakko paiskata leijonille, jotta kansa pysyisi taas hetken tyytyväisenä.

Britannian väistyvä pääministeri David Cameron puolestaan on sanonut, että vallan keskittäminen Brysseliin kansallisvaltioiden sijaan on ollut alusta lähtien Jean-Claude Junckerin aikaansaannosta. Hän on ollut projektin sykkivä sydän, ja tehnyt töitä sen eteen lähes koko elämänsä ajan. Tästä syystä myös Cameron katsoo, että Juncker ei ole enää oikea mies viemään Euroopan unionia eteenpäin. Eurooppalaiset ovat osoittaneet halunsa päättää omista asioistaan.

Juncker on tehnyt parhaansa puolustautuakseen.

Euroopan parlamentissa pitämässään puheessa Juncker kertoi olevansa äärimmäisen surullinen Britannian yllättävästä lähdöstä, eikä hänellä ole aikomustakaan piilotella sitä. Britanniassa järjestetty kansanäänestys on katkaissut yhden siivistämme, mutta me osaamme yhä lentää, hänen kerrotaan sanoneen. Kovista puheistaan tunnettu Juncker toivoo Britannian jättävän unionin mahdollisimman pian - oli se sitten kuinka kivuliasta tahansa. Hän totesi jo toukokuussa ranskalaiselle Le Monde -lehdelle, että mikäli britit päättävät jättää unionin, niin he eivät ole enää koskaan tervetulleita takaisin.

Mutta kuka voisi korvata luxemburgilaisen porhon?

Jos minulta kysytään, niin lähes kuka vain. Käsittääkseni Jean-Claude Juncker ei ole tehnyt erityisen hyvää työtä Euroopan unionin komission puheenjohtajana. Tällä hetkellä ilmoille on heitetty muutama nimi. Tai oikeastaan vain yksi, koska Junckerin oikeana kätenä ja varamiehenä toiminut Frans Timmermans on sosialisti. Kyllä. Puhumme nyt meidän omasta superkomissaaristamme Jyrkistä - itsenäisen historiamme kalleimmasta ministeristä, jolla on jo entuudestaan paljon kokemusta demokratian halventamisestavalehtelusta sekä asiakirjojen väärentämisestä

Jyrki Katainen varmaankin lupaa maksattaa brittien lähdöstä koituvat kustannukset suomalaisilla, jotta ovi komission kärkipaikalle avautuisi. Kataistahan povailtiin EPP-ryhmän johtoon jo vuonna 2012, mutta Juncker veti lopulta pidemmän korren pari vuotta myöhemmin järjestetyssä nimitystilaisuudessa. Tuolloin ehdolla olivat myös Ranskan Michel Barnier sekä Latvian Valdis Dombrovskis, jotka toimivat molemmat nykyään Euroopan unionin komission varapuheenjohtajina. 

Tietystikään ei ole kirkossa kuulutettua, että luxemburgilainen viinamäenmies lähtisi yhtään minnekään, mutta jos hän nyt päättää erota, niin pidän ranskalaista Barnieria huomattavasti Kataista vahvempana ehdokkaana. Ranskalaiset tarvitsevat nyt valtaa rauhoittaakseen maassaan rehoittavaa tyytymättömyyttä unionia kohtaan. Jos jokin nopeuttaisi unionin väistämätöntä romahdusta, niin se olisi entinen pääministeri ja nykyinen työllisyys-, kasvu- ja investointi- ja kilpailukykykomissaari Jyrki Katainen komission johdossa.

Euroopan unionin jäsenmaiden huippujohtajat kokoontuvat tänään keskustelemaan unionin tulevaisuudesta. Todennäköisestä lisää tietoja alkaa satamaan viimeistään illalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pitäkää kaulavaltimot jo valmiiksi esillä. Hyvin mahdollista, että uusi vampyyri astuu laivan ruoriin jo tänä vuonna. Se voi tosiaan olla jopa Jyrki Katainen, joka tuhosi vuosien ajan talouttamme, ja nyt kehtaa tulla neuvomaan suomalaisia miten kilpailukyky saadaan kuntoon ja talous luistamaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miten pääsemme heistä siististi eroon tässä ns. eurodemokratiassa, kun kukaan ei älyä erota?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Toisaalta, Jos Jykä pääsisikin johtoon, olisi suomineidon myyntihinta parempi kuin tähän asti. ja jospa herra vaikka ajaisi jo välillä suomenkin etua, kun ei olisi enää ylempää jakkaraa tähytä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minusta tuntuu, että jos Jyrki tuon paikan saa, niin se johtuu nimenomaan siitä kun hänellä ei ole kuin nimellinen kotimaa. Suomineito on halpa.

Oli muuten hauska, kun näin tuossa taannoin yhtä bulgarialaista tuttuani pitkästä aikaa, ja hän oli työskennellyt EU:ssa tuossa välissä. Brysseli oli tehnyt entisestä pro-EU -tyypistä pahimman kriitikon, mihin minä olen tähän mennessä törmännyt. Puheen rahan haaskauksesta ja ylimielisyydestä eivät välttämättä olekaan täysin liioiteltuja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kataisesta komission puheenjohtaja? Herra Eurooppaa varjele!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

EurActiv -verkkolehti nosti hänet ensimmäisenä esiin. Mutta kyllä maailmaan spekulaatioita mahtuu. Pelätä pitää siltikin. Kuten tekstissäkin totesin, niin itse pitäisin ranskalaista varapuheenjohtaja Barnieria vahvempana ehdokkaana, koska ranskalaiset ovat kyllästyneet unioniin ja usko pitäisi palauttaa, mutta kabineteissahan näistä päätetään. Katainen tunnetaan ennen kaikkea jees-miehenä, joka varmasti olisi monelle huippupoliitikolle ja lobbarille mieluisampi vaihtoehto.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Kanniainen kirjoitti mielestäni osuvan analyysin EUn tilasta. Federalistien into on mennyt yli, samoin itse tehtyjen sääntöjen jatkuva rikkominen.

Ehkä EUn komissio ei opi muuten kuin pakon edessä. Brexit on mahdollisuus oppia. Mitä on tehty väärin, mitä pitäisi korjata, olisiko syytä kuunnella maiden hallituksia ja jopa näiden maiden kansalaisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katainen nyt on kävelevä katastrofi. Aina kun EU:sta kuulee uutisia mielipide-eroista, ilmoitetaan että Saksa on samaa mieltä kuin Suomi, eikö Saksalla voisi joskus olla omia mielipiteitä. Saksan mielipide painaa vahvasti komission puheenjohtajan valinnassa eli kysytään Sipilältä.

Marko Suominen

Antakaa Eu kataisen käsiin niin päästään eu:sta nopeammin....katainen on käteistä kätevämpi....

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Olihan Barrosokin maolainen kommari. Että sikäli se toinenkin kaveri voisi tulla kysymykseen.

EU on kuitenkin luonteeltaan tommonen sosialistinen kokeilu. Vähän kuin NL.

Sosialisti sopii oikein hienosti ton häkkyrän pampuksi. Onhan se Katainenkin tosin semmonen solidaarinen vastuunkantaja.. Sosialisti sinisellä solmiolla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kataiselle Suomi oli aina halpa. Kuten totesinkin, hän varmaankin lupaa maksattaa brittien lähdöstä koituvat kustannukset suomalaisilla, jotta ovi komission kärkipaikalle aukenisi. Ei nyt sentään oikeasti, mutta kuitenkin.

Taloutemmehan on jo nyt epävirallisesti EU-komission alainen, http://yle.fi/uutiset/eu-komissio_suomi_valttaa_ta...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

XD XD XD XD XD

Meni viiden vuoden hymiökiintiö siinä, mutta. Ei nyt helvetti, mikä korruptoitunut paperilelukerho.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Sitten on Suomen kansa rehvakasta, kun joku suomalainen on niin korkeella pallilla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ehdin kirjoittaa jo toisaalle, mutta kelpaa tämän tähänkin linkata:

Mutta se pitää sanoa, että tässä #brexit jutussa on historiallista se, että Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto ovat lähestulkoon samaa mieltä. Kerrankin näin ja historiallista sekin.

Hyvinkin vasemmistoliittolainen Antero Eerola tänään facebookissa:

"Muutama päivä on tullut pidettyä hyvin ansaittua mediapaastoa. Vaan nyt, kun avaa lehtiä, niin mitä sieltä löytyykään suhteessa Iso-Britannian kansanäänestykseen. Vapaan maan vapaa kansa äänesti vapaissa vaaleissa, ettei halua jatkaa Euroopan unionissa.

Valtajulkisuus ympäri Eurooppaa kuitenkin tulkitsee, että väärin äänestetty, muukalaisvihaa, tietämättömyyttä, brittimedian valheita ja vielä Venäjän juoni.

Olisiko juuri tällä ylimielisyydellä ja kansalaisten mielipidettä melkein halveksuvalla asenteella ehkä joku yhteys siihen, että ihmiset yhä enemmän vieroksuvat EU:ta?"

Näin se on.

Ja mitä Junckeriin tulee, niin olen alkanut seuraamaan miehen maneereja lähemmin, kun tiedän kuinka alkoholisti käyttäytyy. Veikkaan että konjakki tai kaksi menee nyt päivässä enemmän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hyvin sanottu, Mikko. Tottakai siellä oli taustapiruina Boris Johnssonia ja Nigel Faragea, mutta eivät ihmiset suinkaan pelkästään puolalaisista äänestäneet, vaan Euroopan unionista. Populismi puree osaan väkeä, mutta 17 miljoonaa ihmistä on aika monta. Minä olen pyrkinyt säilyttämään tietynlaisen hienovaraisuuden tuon kommentoinnin suhteen, koska vastapuolellakin on lähes yhtä monta ihmistä, jotka pahoittivat mielensä ja ovat peloissaan. Tuntemistani briteistä kaikki äänestivät Euroopan unionin puolesta, mutta he asuvatkin kotimaansa ulkopuolella. Brexitin tulos ei ollut maailman selvin, mutta tarpeeksi selvä kuitenkin. Tuo huomiosi mediasta pitää täysin paikkaansa. Ja samaa tuuttausta tulee myös Saksassa ja jopa Englannissa. Lähtemisen sijaan minä olen huomannut yhdistävän voiman olevan kritiikki euroa kohtaan, joka on herännyt myös vasemmistolaispiireissä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ollut ensimmäisenä hoputtamassa Britanniaa suksimaan kuuseen. Kuten tuossa kirjoitinkin, niin hän tosiaan sanoi, että pitää lähteä vaikka se sattuisikin, ettekä olisi siihen valmiita. Saksan liittokansleri Angela Merkelillä puolestaan täysin eri linjaus ja hän onkin ehtinyt toppuuttelemaan Junckerin sanomisia. Merkel ei ole lähdössä mone muun tavoin kostamaan ja kovistelemaan brittejä siitä, että maan pääministeri teki mitä lupasi ja antoi kansan päättää. Merkel on sanonut, että Britannia vaatii aikaa ja on myös tarvittaessa valmis antamaan sitä. Tämä saattaa kertoa jotain brysseliläisten suhtautumisesta valtiovaltaan ja kansalaisiin. Tai sitten ei. Jokainen tulkitkoon omalla tavallaan.

Moni toivoi Brexitin herättävän Euroopan unionin. Minäkin vähän toivoin niin, ja jopa uskoin sen tekevän niin. Uskoin ideaaliin, enkä ymmärtänyt sen kuolleen. Nyt sitten alkaa tuntumaan, että siellä mitään ole herätty, vaan kontrolli ja pakkovalta tulee vain kasvamaan etteivät muut saisi brittien tavoin omia ideoita. Euroopan unioni voisi pelastua avoimmuudella, vapaudella ja suvereniteetin korostamisella. Pakkopullana se tuhoutuu väistämättäkin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Viisaita sanoja viisaalta mieheltä Martti.

Eikä tässä vielä kaikki, jopa erittäin oikeistolainen Risto EJ Penttilä on samaa mieltä:

http://ristoejpenttila.fi/2016/06/29/taistelu-euro...

Tässä on jotain historiallista. Persut, Vasemmistoliitto ja erittäin oikeistolainen Risto Penttilä on samoilla linjoilla :D

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Merkelin puheisiin UK:n erosta taitaa vaikuttaa suuressa määrin vienti UK:hon. UK on kolmanneksi suurin vientimaa. Vaikutus Saksan taloudelle ei siten ole mikään pieni juttu, joten puheetkin sen mukaiset.

Saksa kun on Merkelin johdolla EU:ssa määräävässä asemassa, niin oletan UK:n saavan loppupeleissä sopimusneuvotteluissa UK:lle sopimuksen, joka hyvin tyydyttää eroavaa maata. Samalla neuvotteluissa UK voi saada tuolla perustein muutkin vaatimansa ehdot (esim. maahanmuuttosääntöjen vaatimukset) läpi. Lopullinen eropäätös hyväksytään Eurooppa-neuvostossa.

http://www.dfhk.fi/fi/saksa/ulkomaankauppa/

Eikä tuo Ranskankaan vienti ole pientä. Tosin tuonti näyttäisi olevan hiukan suurempaa. http://fi.tradingeconomics.com/france/exports-to-u...

Muuten katselin eilen EuroNews kanavalta uutisia ja mielestäni Juncker oli jäsenmaiden johtajien kokouksen jälkeen "maistissa". Eilen ei hänen ulkoinen olemuksensa vastannut ainakaan aiempien vuosien kehonkieltä.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Itse toivon, että Junckerin seuraaja olisi Valdis Dombrovskis.

Hänellä on sentään huomattavasti paremmat näytöt kuin Kataisella, herra Dombrovskisin pääministerikaudella Latvia onnistui saamaan taloutensa kuntoon.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Putin olisi hyvä piällikkökomissaari, venäläisillä on komissaarius verissä. Samalla ratkeaisi moni nyt Eurooppaa hiertävä juttu.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

katainen ois aika sopiva niinkus rehn oli komissaariksi. sätkynukke saksan pankeille. voi hele.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset