Ilta-Sanomien epäillään manipuloineen EU-eroa koskevaa mielipidemittaustaan
Tänään internetissä on kuohunut ylitse. Moni epäilee Iltasanomien manipuloineen mielipidemittaustaan, joka koski Suomen eroa Euroopan unionista.
Puolikymmenen aikaan julkaistu artikkeli on kerännyt jo yli 125 000 ääntä, mutta jotkut eivät usko niiden olevan todellisilta ihmisiltä. Internetissä kiertää myös juttuja siitä, kuinka 70 000 ääntä olisi tullut vain yhdentoista minuutin sisällä, mutta kukaan ei ole pystynyt vielä osoittamaan tätä väittämää todeksi, vaikka se heidän omaa narriatiiviaan tukisikin.
Vielä puolen päivän aikaan äänet menivät melko tasa, kun noin puolet mielipiteensä ilmaisseista toivoi Suomen eroavan unionista. Tällä hetkellä eron puolella on enää vain viisitoista prosenttia äänensä antaneista. Henkilökohtaisesti minua hymyilyttää some-asiantuntijoiden puheet siitä, että mielipidemittausta olisi manipuloitu. Kun tuloksevat olivat heidän mielipiteidensä mukaisia, niin mittauksesta nappailtiin erilaisia kuvakaappauksia joita leviteltiin ympäriinsä, mutta kun suunta kääntyi, niin sitten kaivettiin foliohatut esiin ja syyteltiin kovan ääneen manipuloinnista.
Harva tuntuu ymmärtävän, että tilastojen mukaan ihmiset ovat aktiivisimmillaan sosiaalisessa mediassa iltapäivisin kello 13.00 - 16.00 välisenä aikana. Tällä aikavälillä kaikki klikkausprosentit ovat korkeimmillaan. Esimerkiksi Facebookissa ei kannata julkaista mitään viikonloppuisin ennen kello kahdeksaa. Tällöin suomalaisten internetin käyttö on kaikista vähäisintä.
Tietysti on mahdollista, että mielipidemittaukseen on vaikutettu ulkoa käsin ja äänestetty useammin kuin kerran. En kuitenkaan usko lehden manipuloineen itse tuloksia. Se olisi jo vähän liian paksua. Tällaiset "se vastaa joka tarttui otsikon clickbaittiin ja on tarpeeksi motivoitunut lukemaan koko jutun loppuun sekä klikkaamaan äänestysnappulaa" - kyselyt eivät muutenkaan edusta ihmisten todellisia tuntoja yhteiskunnallisista teemoista.
Ei niitä tulisi pitää todellisina mittareina millekään.
Iltasanomien artikkelin Sebastian Tynkkysen kansalaisaloitteesta
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)
Onko manipuloitu tai ei, mutta todellisuuteen tuo ei kuitenkaan perustu millään. Mikään asia ei voi kääntyä hetkessä noin kongreettisesti. Kirjoitat että tiettynä aikana äänestys on kiihkeimmillään. Mutta silloinkin sen tulisi olla molemmin puolin kiihkeää.
Tynkkysen ja vastaavien "äänestäkää asian puolesta" -kampanjat muuten ovat eräs manipuloinnin muoto. Varsin yleisesti käytetty sellainen. Mutta kun on kyse iltapäivälehden kyselystä onse myös lopultakin aika vaaratonta.
Noissa nettiäänestyksissä ehdottomasti juu. Mistä muuten surullinen esimerkki tältä päivältä on tuo brittien alahuoneen palvelu, missä 100 000 ääntä vaaditaan aloitteeseen mutta kuka tahansa, missä tahansa voi äänestää ilman mitään verifikaatiota.
Entäs kun se vietäisiin kansalaisaloitteen puolelle, missä pitää kirjautua antamaan ääni pankkitunnuksilla todentaen? Eikö ole ihan bueno, jos "äänestäkää asian puolesta" - kamppanja viedään aloitepalvelun kautta?
No selitäppä toinen outo ilmiö. Vain n. 15% kannattaa eusta eroa, mutta kun katsoo kommentteja niin 85% kannattaa eroa. Ei nyt oikein mikään täsmää tuossa kyselyssä.
Ehkä EU:ssa pysymistä puoltavat eivät jaksa kommentoida niille öyhöttäjille jotka kohkaavat verkossa paikoin aika epäasiallisestikin. En minäkään jaksa kaikille EU:n välitöntä tuhoa toivoville kommentoida täällä Uudessa Suomessa. Sitä voi käyttää aikaansa johonkin tähdellisempäänkin. Nyt voisin ottaa vaikkapa hiukan punaviiniä ja katsella musiikkivideoita. Paljon rattoisampaa ajanvietettä kuin naama punaisena EU:n tuhoa uhoavien kanssa käden vääntäminen!
Jos lukee vastauksen numero 1 selviää etten väitä sitä manipuloiduksi, vaan et jotain vipaa tuossa on. MUtta huomaan kyllä ettei varmaan mikään facta auta kun aattellisuus on pelissä. Joka tapauksessa factat puhuu sen puolesta ettei tuo järjestelmä jostain syystä nyt pelitä. Tuolla löyty liian nopeita heittoja muuhunkin aikaan.
Se nyt on vain nettikysely ja nehän ovat lähinnä viihdettä.
Niinkin, mutta eihän iltapäivä- ym. lehtien nettikyselyitä edes mainita satunnaiseen otantaan perustuvien mielipidetiedustelujen yhteydessä. Eri asia sitten jos lehti teettää mielipidetiedustelun jollain firmalla.
Suomessa mielipidetutkimuksia tekevät muun muassa MC-Info, Research International, Suomen Gallup, Taloustutkimus, M3 Research Oy ja Suomen Kyselytutkimus Oy.
Onneksi tässäkin nuoret, jotka ovat ensimmäinen sukupolvi, joka on saanut ihan oikeaa mediakasvatusta, ovat meidän sukupolvea fiksumpia. Nuorista huomattavasti pienempi osa uskoo paskamedioita kuin aikuisista.
Se on vain yksi esimerkki siitä, että nuorissa on ihan oikeasti tulevaisuus. Muutenkin maailma on onneksi täynnä fiksuja ja aktiivisia nuoria. Näihin uskovat nykyajan melskeissä menestyneet Paanaset, Vesterbackat ja Kuuselat huolimatta siitä, mitä ay- tai ek-nillittäjät itkee kaikesta omasta pahasta olosta.
Noihin iltapäivälehtien juttuihin ei voi koskaan suhtautua millään tavalla.
Neuvoa antava kansanäänestys kirkastaisi kaikken silmät ja parantaisi katu uskottavuutta. Mutta eihän sellainen rahvaanomainen äänestely Suomeen sovi. Ei kertakaikkiaan.
Nuo iltapäivälehtien gallupit ovat pahimman luokan saastaa. Ja jotkut vielä kehtaavat käyttää niiden "tuloksia" todisteina milloin mistäkin.
Onko linkkiä noihin vaalivilppihöpinöihin? Eikö tuo hölmöläinen tiedä, miten Suomessa äänet lasketaan? Sehän on paikallisella tasolla yhteinen talkoo, jossa kaikkien poliittisten ryhmien edustajat ovat mukana ja näkevät mitä tapahtuu.
Olet tainnut tutustua väärään aloitteeseen, tämä lienee se josta puhutaan:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058
Mitä taas äänestykseen tulee, niin siitä voidaan käyttää termiä erittäin merkitsevä tilastollinen poikkeama, koska joku on kerran heittänyt kolikolla lähes sata tuhatta klaavaa peräkkäin vaikka kolikko ennen toimi normaalisti. Tulos on mitä ilmeisemmin tehty koneellisesti mutta sitä ei voi sanoa, onko Sanoma sen tehnyt vai joku muu.
heh, nuohan ovat niitä kyselyjä joihin kuka tahansa on voinut klikkailla vaikka kuinka paljon klikauksia niin halutessaan.
Normipetteriä lienee hidastaa se, että sivu tallentaa äänestyksen lähteen? Vai tallentaako? Ei kait painamalla vaan F5 ja äänestämällä uudestaan sentään toimi.
Se aloite on tehty 20.06. ja nyt on 26.06. Allekirjoittajia 14660. Klikkaa sitä päiväkohtainen kehitys nappia täällä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058 ja huomaat, ettei se alun jälkeen tapahtuneen notkahduksen jälkeen ole juurikaan muuttunut - se tahti! :D
Se ilta-Sanomien (vai oliko se -Lehti) kysely ei ole mikään gallup, vaan pelkästään nettikysely, jossa ei tarvitse tunnistautua millään, eikä monesti äänestämistä ole rajattu.
Kun kävin katsomassa sitä puoli-päivällä oli finexitin kannattajia 57 % ja pysymisen kannattajia 43 %.
Mutta ei sellaisella kyselyllä ole mitään virkaa!!!
Kaikki varmaan jo tietävät, mutta jotta nämä aloitteet eivät menisi sekaisin, huomauttaisin, että Tynkkysen aloite vaati pankkitunnuksia.
Joten se on minusta aito kysely.
Henry
Noin 4,500 allekirjoitusta tänään.
Henry
Se on aivan totta. Mutta en usko, että esim. 50% kansasta ymmärtää tuon kelluvan valuutan tarpeellisuutta - ja varmaa on, ettei siitä saa keskustella esim. televisiossa kuin korkeintaan ohimennen mainita.
Keskuspankin toimenkuvaa voisi myös laajentaa - eli niin, että kaikki julkinen raha menee sen kautta - eläkkeet, kuntien rahat, kaikki valtion maksut - eli toimisi myös normaalina pankkina.
---tuttaa noi ulkolaiset pankit ja niiden elkeet.
Mä ainakin pitäisin rahani mielelläni yhteiskunnallisessa pankissa - joka esim. lainaisi raha asunnonostajille, pienyrityksille jne.
Henry
"Mä ainakin pitäisin rahani mielelläni yhteiskunnallisessa pankissa - joka esim. lainaisi raha asunnonostajille, pienyrityksille jne."
Minä ainakin pitäisin rahani sellaisessa valuutassa joka ei kellu, ei ainakaan alaspäin, niinkuin Suomen markka. Sveitsin valuuutta olisi eri asia, kun se kelluu ylöspäin.
Mutta kyllä minulle eurokin kelpaa.
Markkako? No ei sitten millään.
PAitsi jos ottaisin velkaa, silloin sen ottaisin kyllä markoissa,
mutta laittaisin rahat Sveitsin frangeissa turvaan ja talteen.
Käytännössä tuo äänestäminen on 1 pieni viesti palvelimelle.
POST http://www.iltasanomat.fi/rest/quick-survey/vote
{surveyId: 1234567890, index: 0 / 1}
Ei näytä olevan edes rajoitusta 1 ääni/IP, mikä on käsittämätöntä. Tai sitten se on ajastettu ja valtavat heilahtelut voivat johtua moninkertaisten äänten suodatuksesta.
Ei noin simppeliä systeemiä ole tarkoitettu lempikahvipakettia merkittävämpiin kysymyksiin.
Martti, euro-erostahan siellä Eduskunnassa on jo 50 000: n määrän ylittävä Väyrysen aloite ja Eduskunnan on se käsiteltävä. En vaan usko, että tulee äänestystä, vaikkei valuutasta ole koskaan äänestettykään.
Minusta tämä adresssi EU-erosta on lähtenyt hyvin käyntiin ja tullee pääsemään vaadittavaan määrään (50 000) ja sitä kautta Eduskunnan käsittelyyn. Mutta äänestystä siitä ei tule!
"Mutta äänestystä siitä ei tule!"
Kertoo ettei Suomi ole demokratia eli emme kuulu länteen.
votes=15000;tauko=3;i=0;
do{click("Ei"); i=i+1; waitsec(tauko);}while (i < votes)
Niin helppoa sen on kun haluaa manipuoloida äänestysjärjestelmää, jossa ei ole tarkastuksia. Ja taas tuli 15000 ääntä. Aika usein yhtäkkiä tulokset muuttuvat IS ja muissakin gallupeissa. Koodi toimii eri tavalla kuin selaimen klikkaus eikä tallettele. IP:kin voidaan sopivasti vaihtaa tms.
Kurioisiteettina valtaosa muiden kaupunkien asukkaista halusi pitää vokin Kyyjärvellä kun kerättiin adresseja. Ääniä tulee myös yli rajojen.
Moni ulkopaikkakuntalainenkin on valmis kannattamaan Helsingin autottomuutta ja rajamuodollisuuksia.
Juoniminen ja kikkailu tai klikkailu tuntuu olevan sopivaa kun tarkoitus tai raha pyhittää.
Kommentoi 38 kommenttia