Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Britannian äänestystulos selvä 52 - 48 - Brexit tapahtuu sittenkin?

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons
  • äänestyskäyttäytyminen ikäluokittain
    äänestyskäyttäytyminen ikäluokittain

Iso-Britannian historiallinen kansanäänestys alkaa olemaan selvä. Euroopan unionin pelot kävivät toteen, kun äänestäjät päättivät irrottaa maansa unionista. Tämän hetkisten tietojen mukaan 52 prosenttia briteistä äänesti Euroopan unionia vastaan. Poikkeuksellisesti maan parlamentti lupautui ennen neuvoa antavaa äänestystä kunnioittamaan kansan tahtoa. Halutessaan Britannian parlamentti voisi vielä kansalaisen eroaikeet, mutta tällä hetkellä tällainen skenaario näyttää hyvin epätodennöiseltä.

Euroopassa kiehuu, kun Britannia päätti lähteä kohti suurta tuntematonta. Hyvin useat EU-kriitikot ovat osoittaneet suoran tukensa päätökselle. Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on kertonut iloitsevansa suunnattomasti brittien päätöksestä, ja toivoneensa samanlaista äänestystä myös Ranskaan ja muihin EU-maihin.

Suomessa kansanäänestystä on kaikista äännekäimmin vaatineet perussuomalaiset nuoret. 

Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz sanoi olevansa syvästi pettynyt äänestystulokseen, jonka seurauksena Britannia eroaa EU:sta.  Schulz kuitenkin sanoi, että unioni on varautunut Britannian lähtöön. Valmisteluja oli hänen mukaansa tehty viikkojen ajan niin unioniin jäämisen kuin siitä eroamisenkin varalta. Euroopan unioni on valmis panemaan eroamisen määrittävän artiklan 50 täytäntöön vaikka heti. 

Tällä hetkellä ei ole täysin poissuljettua, etteivätkö myös muut Euroopan unionin jäsenmaat haluaisi kokeilla onneaan itsenäisinä valtiona ja unionin ulkopuolella. Pitkään pelätty negatiivinen dominoefekti voi alkaa minä hetkenä hyvänsä, jonka vuoksi Euroopan unioni pyrkiikin pääsemään mahdollisimman nopeasti tämän eron ylitse. Tyytymättömyys unionin toimintaan on selvästi ollut kasvussa viime aikoina. 

Pääministeri Cameronilta odotetaan ilmoitusta Britannian tulevaisuudesta ensi viikolla, mutta varsinaisten eroneuvotteluiden on arvioitu kestävän jopa pari vuotta.

Suomen ulkoministeri Timo Soini pitää päätöstä melkomoisena jytkynä. Soini arveli Ylen ykkösaamussa, että äänestystuloksen myötä alkavat pitkät neuvottelut Britannian kanssa. Soini kuitenkin toivoo, että neuvotteluissa mukana olevat maat eivät alkaisi kiukuttelemaan briteille, koska se ei ole aikuismaista politiikkaa. Kansa on puhunut, pulinat pois, hän kiteytti.

Brexitin vaikutuksia tullaan ihmettelemään vielä pitkään. Jotkut uskovat pääministeri David Cameronin jättävän tehtävänsä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että maassa pidettäisiin uudet parlamenttivaalit. Historiassa pääministeri on vaihtunut lukuisia kertoja ilman uusintavaaleja. Brown nappasi Blairin pestin, Major jatkoi Thatcherin työssä, Callaghan puolestaan vei työn Wilsonilta. Kaikki on kuitenkin edelleen puhdasta spekulaatiota. Cameron ei ole vielä itse ilmoittanut eroaikeistaan, vaikka konservatiivipuolueen sisältä käsin hänen onkin kuiskittu eroavan viimeistään ennen joulua.

Jotkut ovat menneet jopa niin pitkälle päätelmissään, että he ovat ehdottaneet Euroopan kommission puheenjohtaja Jean-Clauden Junckerin eroa. EU-komissio sanoi tosin jo etukäteen, ettei se ole vastuussa brittien äänestystuloksesta eikä esimerkiksi  komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aio erota. 

Lontoo ei ole vielä antanut virallista ilmoitusta eroamisaikeistaan, mutta sen odotetaan saapuvan viimeistään lähipäivien aikana. Tämän pelätään puskevan eron kaikista raskaimmin ottavan Skotlannin äänestämään uudestaan itsenäisyydestään. Skotlantilaisista 62 prosenttia äänesti EU-jäsenyyden puolesta. Irlannissa puolestaan 54 prosenttia äänesti Euroopan unionin puolesta.

Skotlannin vihreitä edustava Patrick Harvien mukaan EU-eroa kannattanut Brexit-kampanja oli vilpillinen, manipulatiivinen ja ajoittain suorastaan rasistinen. Harvie uskoo monen muun skotin tavoin, että skotlantilaisten tulee nyt etsiä uusia keinoja ja ratkaisuja pysyäkseen EU-kansalaisina. 

Britannian eroa puoltavien voitto eilisessä kansanäänestyksessä tuli jättijärkytyksenä sekä markkinoille että talouden asiantuntijoille. Euroopan pörssikurssien odotetaan putoavan tänään merkittävästi. Kymmeneltä Suomen aikaa aukeavan Lontoon pörssin uskotaan kadottavan noin seitsemän prosentin verran arvostaan.  

Punta tulee sukeltamaan. Jo ääntenlaskentayönä punnan kurssi lähti huomattavaan laskuun dollariin nähden saavuttaen alimman tason sitten vuoden 1985. Punnan kurssi on ehtinyt heittämään häränpyllyä jo monta kertaa tälle aamulle, eikä turbulenssi ole suinkaan vielä ohitse vaan vasta alussa.

Tuoreimman kurssin mukaan punnan arvo on tullut 5,49 prosenttia alaspäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jotkut ovat spekuloineet sillä, kuinka myrsky olisi vaikuttanut varsinkin lontoolaisten äänestysaktiivisuuteen, ja tehnyt tätä kautta hallaa Euroopan unionin puolesta äänestäville. Ja sillä kuinka osa ulkomailla asuvista briteistä ei pystynyt äänestämään, koska lomakkeet eivät saapuneet ajoissa. Manner-Euroopassa elää arvioiden mukaan noin 1,2 miljoonaa brittiä. Pahimmassa tapauksessa Brexit -ero voi johtaa molemminpuolisiin karkoituksiin, vaikka se vaikuttaisikin tässä valossa tarkasteltuna epätodennäköiseltä.

Rapatessa roiskuu, sanotaan. Kansa on puhunut, Britannia saanut tarpeekseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pääministeri Cameronhan lupasi jo vuonna 2013 kamppanjassaan, että tästä asiasta päätetään ja äänestetään. Nyt näin tehtiin, ja oma koira purikin jalkaan. Ei voi enää hidastaa, kun kivi on lähtenyt vierimään ja Pandoran lipas avattu. Jos parlamentti hylkäisi päätökseen, niin se tarkoittaisi mellakoita kaduilla ja täyttä sekasortoa. Riskit ovat liian suuret.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n johto saa keskenään onnitella toisiaan tämän äänestystuloksen johdosta. Saivat tilaamansa lopputuloksen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin, Jouko.

Ei ole paljoa vaivaa nähty ihmisten miellyttämiseksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Parasta tässä tuloksessa on, että miekalla hankittu britti-unioni hajoaa ja skotit ja irlantilaiset saavat vihdoinkin itsenäisyytensä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Saattaa olla, että UK on pian entinen UK. No, sekin on osa muutosta ja kehitystä. Ei Tsekkoslovakkiakaan tai Jugoslavia olleet ikuisia. Näitä esimerkkejä muuten historiassa on muutama.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onneksi tässä ollaan jo vähän niinkuin totuttu tähän ikuiseen talouden taantumaan, niin pari lisävuotta ei tunnu enää missään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos muutosta EU:n politiikassa tapahtuu, niin se voi olla vain parempaanpäin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen samaa mieltä, Aimo. Euroopan unioni on jo pitkään ollut jääkylmän suihkun tarpeessa, koska vain tällä tavoin se voidaan herättää vallitsevaan todellisuuteen. Tyytymättömyys EU:n toimintaa kohtaan on kasvanut jo vuosien ajan, eikä asialle ole tehty yhtään mitään. Pienestä marginaalista on tullut suuri oppositio. Britannia sen osoitti.

Selvitäkseen seuraavalle vuosikymmenelle unionin on pakko käydä lävitse huomattavia rakenteellisa muutoksia. Kansan syvistä riveistä kumpuava kritiikki on otettava tosissaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Britannia ei ole minun mielestäni koskaan oikein integroitunut unioniin samalla tavoin kuin muut Euroopan maat ovat pakotettu integroitumaan, vaan se on alusta pitäen säilyttänyt kanaalin pituisen hajuraon ja nauranut manner-Euroopan melskeille.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuota ovat pitäneet yllä myös englannin iltapäivälehdet. Siellä on revitty jo vuosia aivan uskomattomia huuhaaotsikoita siitä kuin Bryssel sitä ja tätä. Kaikenlaisia täysin tuulesta temmattuja juttuja tai sitten vähintäänkin suuresti paisuteltuja "faktoja" EU:sta. Esimerkiksi kurkkudirektiivi (jota alunperin ajoivat kurkunviljelijät itse) kuoli ja kuopattiin jo ajat sitten. Silti silläkin ratsastellaan aina yhä uudelleen. Minkäs teet jos Britannian media suoltaa tuollaista päivästä toiseen ja porukka uskoo noita juttuja.

Mielestäni liian vähäiselle huomiolle on myös jäänyt Bremain-leirin vastuu. He eivät ole onnistuneet ampumaan alas kunnolla edes Brexit-leirin älyttömimpiä argumentteja. Se näkyy siinä, miten moni niitä ihan oikeasti uskoo. Myös Labour-puolue on nyt kusessa kun senkin kannattajat äänestivät "leave" vaikka puolue itse kannattaa pysymistä EU:ssa. On ihan hyvä kysymys, miksi Labourin kampanjointi EU:ssa pysymisen puolesta oli niin perin laiskaa ja Brexit-leirin annettiin mellastaa aika rauhassa. Sitä satoa nyt sitten tässä niitetään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nythän UKIP vaatii, että he pääsisivät samalla kauppasopimuksella uudestaan EU-alueelle. Hauska vaade, mutta voi olla että se ajan kanssa hyväksytään. Tiesitkö muuten, että Yhdistyneistä Kuningaskunnista tulee maailman kymmeneksi eniten mamuja. Ja tulva tulee kasvamaan. Tuossa juuri brittituttavani kyseli, että olisiko kukaan valmis menemään hänen kanssaan naimisiin, jos EU-kansallisuuden hakeminen epäonnistuu Saksassa. Tuo on kyllä totta, että työväenpuolue epäonnistui tuomaan argumenttinsa rationaaliselle tasolle, ja kaikki valheet menivät lävitse tuosta noin vain. Puheista lähinnä tuli eliitin sanahelinää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset