Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Euroopan unionin lentävä sirkus - Strasbourgin rekkaralli ei lopu koskaan

  • kuva: allekirjoittaneen taiteellinen näkemys lentävästä sirkuksesta
    kuva: allekirjoittaneen taiteellinen näkemys lentävästä sirkuksesta

Kävin pari viikkoa sitten saksalaistuneen britin kanssa ravintolassa muutamalla. Iltaa istuessamme keskustelut ajautuivat täysin huomaamatta politiikkaan, kun ystäväni yllätti minut purkamalla sydäntään. Kuten kuka tahansa muukin kunnon britti, myös hän oli huolissaan Euroopan unionin nykytilasta. Katsoin häntä hetken ajan hämmentynyt ilme kasvoillani, ja otin sievän siivun vahvasta luostarioluestani. En ollut koskaan aikaisemmin päässyt konkreettisesti todistamaan ihmisen heräämistä.

Euroopan unioni tosiaan on täynnä valuvikoja.

Suomessa keskustelu Euroopan unionin mielekkyydestä on raivonnut jo vuosien ajan, mutta Iso-Britanniassa ollaan vasta heräämässä EU:n rakenteellisiin ongelmiin. Ja vastalauseet ovat äänekkäitä. Eräs keskeisimmistä puheenaiheista on viime aikoina ollut Ranskan Strasbourgissa sijaitseva Euroopan parlamentin virallinen päämaja, johon  Euroopan parlamentti kokoontuu nelipäiväisen täysistunnon ajaksi kerran kuussa. Irvileuat puhuvat Euroopan unionin lentävästä sirkuksesta, eikä tämä kyllä enää kovin kauas Monty Pythonin esittämistä parodioista enää jää. 

Neljän päivän ajaksi Strasbourg herää henkiin, kun sinne siirtyy noin 4 000 - 5 000 henkeä. Mukaan lähtee yli 1 500 parlamentin virkamiestä, 751 europarlamentaarikkoa avustajineen, komissaareja, turvallisushenkilökuntaa, toimittajia ja lobbaajia sekä EU-toimielinten virkamiehiä.  Tämä farssi maksaa arvioiden mukaan ainakin 170 - 220 miljoonaa euroa vuodessa, vaikka loppulaskun kokonaissummaa tuskin tietää kukaan.

Euroopan parlamentti on kapinoinut Strasbourgissa pidettäviä täysistuntoja vastaan jo kymmenien vuosien ajan. Parlamentin aktiivit ovat toistuvasti vedonneet jäsenmaiden johtajiin sekä EU:n kansalaisiin, mutta aivan turhaan. Euroopan unioni on ja pysyy Strasbourgissa. Parlamentin on EU-lain mukaan kokoonnuttava Ranskassa 12 kertaa vuodessa. Summa kasvaa jokaisen EU:n laajentumisprojektin myötä.

Tästä kaikesta tekee hyvin ongelmallisen se, että tilanteen voi muuttaa vain 28 EU-maan yksimielisellä päätöksellä, eikä parlamentilla ole asiaan minkäänlaista sananvaltaa.

Ranska ei tule koskaan luopumaan Strasbourgin asemasta Euroopan tukikohtana.  Kyse on aivan liian herkullisesta tulonlähteestä, joka on myös kriittinen kaupungin talouden kannalta. Euroopan unionin yksi suurimmista ongelmista on aina ollut suuret ja ylpeät maat, jotka pystyvät alistamaan koko muun alueen tahtonsa alle. Kuten Raamatun sananlaskuissakin lukee, ylpeys käy lankeemuksen edeltä (Sananl. 16:18).

Tietysti rekkaralliin käytetyt rahat ovat vain pisara meressä, jos vertailukohteeksi otetaan Euroopan unionin noin 130 miljardin euron vuosibudjetti, mutta kyllä se siltikin pahalta tuntuu kun rahaa haaskataan täysin turhaan. Strasbourg elää Euroopan unionista, mutta eurooppalaiset eivät suinkaan elä Strasbourgista.

Varmasti moni tälläkin hetkellä miettii, että onko se todellakin jokaisen eurooppalaisen tehtävä ja velvollisuus rahoittaa ranskalaista hulluutta ja arroganssia veroeuroillaan?

Pelkästään Strasbourgiin siirtyvän henkilöstön paperien siirtoon tarvitaan laivue kuorma-autoja sekä perävaunullisia rekkoja, jotka seilaavat kerran kuussa 864 kilometrin matkan Brysselistä Strasbourgiin ja takaisin. Lähes kymmenen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan europarlamentin matkasirkus tuotti tuolloin ainakin 20 000 tonnin ylimääräiset hiilidioksidipäästöt vuodessa, verrattuna siihen että parlamentin pysyvä sijainti olisi Brysselissä. Tämän rinnalla on aika turhaa puhua enää vihreistä eurooppalaisista arvoista. Laskettu hiilidioksidimäärä vastaa noin 13 000 edestakaista Lontoo - New York lentoa.

Strasbourgin rekkaralli on siltikin vain jäävuoren huippu. Euroopan unioni on täynnä typeriä käytäntöjä, jotka edustavat kaikkea muuta kuin tehokkuutta. Hyvin usein EU:sta puhutaan innovatiivisena ja edistyksellisenä, mutta samaan aikaan se on myös äärettömän kömpelö ja byrokraattinen. Euroopan parlamentin kuukausittain toteuttama huviretki on yksi niistä monista syistä, minkä vuoksi Iso-Britannia haluaa ulos unionista. Euroopan unionilla olisi peiliin katsomisen paikka.

Soraäänet eivät tule vaientumaan, ennen kuin kankea koneisto suostuu uudistumaan. 

Tutkimukset osoittavat nuivan suhtautumisen lisääntyneen tuntuvasti eurooppalaisten keskuudessa. Yhdysvaltalainen Pew-tutkimuslaitos teki EU:n suosiosta viime huhtikuussa kyselyn Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Espanjassa ja Ruotsissa. Kaikissa maissa haasteltiin noin tuhatta ihmistä. Vastaajista kielteisesti unioniin suhtautui 47 prosenttia.

Tiiviimpää unionia ja lisää vallan siirtämistä Brysseliin kannatti vain 19 prosenttia, kun taas 42 prosenttia haluaisi lisää valtaa maiden kansallisille hallituksille. Vain 27 prosenttia vastaajista pitäisi tilanteen ennallaan. Tässä vaiheessa ei voida enää puhua pienestä ja ulisevasta marginaalista, vaan huomattavan kokoisesta oppositiosta joka tulisi ottaa vakavasti.

 

Lisää aiheesta,

Brexit tulee - mitä sen jälkeen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällä hetkellä Brexit äänestys on mielipidemittausten mukaan 44 / 44 %. Tiukille menee, mutta menkööt. https://ig.ft.com/sites/brexit-polling/

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Siirtäisivät Euroopan keskuksen suosiolla Ranskaan niin rekkaralli loppuisi. Nykyjärjestelmässä ei ole mitään järkeä.

PS. Brexitiä ei tule. Jos äänestystulos on eroon Unionista, äänestystulos väärennetään. EU ei ole demokratia eikä myöskään käytä demokraattisia keinoja.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Iso-Britannian parlamentti on EU-myönteinen, aivan kuten suurin osa johdostakin. Jos äänestys menee hyvin tiukille, niin en usko hallituksen ja parlamentin edes lähtevän irtautumaan Euroopan unionista. Tähän mennessä kuningataräiti ja hänen kätyrinsä ovat olleet aika hiljaa tästä aiheesta, mitä pidän aika poikkeuksellisena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset