Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Venäjän jalkapallohuligaanien epäillään kuuluvan Putinin turvallisuuspalveluun

  • kuva: youtube
    kuva: youtube

Ranskan EM-kisojen ykköspuheenaiheena ovat olleet fanien väliset kahakat, joissa on loukkaantunut useita ihmisiä. Englannin ja Venäjän välisessä alkusarjan ottelussa venäläiset hyökkäsivät ottelun lopussa englantilaisfanien kimppuun ja ainakin kahden englantilaisen kerrotaan saaneen kahakoissa elinikäisiä vaurioita. 

Kaiken kaikkiaan käsistä riistäytyneessä Marseillessa oli paikalla noin 12 000 - 20 000 venäläistä jalkapallofania, mutta väkivaltaisiin yhteenottoihin heistä osallistui vain 150 henkilöä. Silminnäkijöiden mukaan venäläiset fanit olivat erittäin brutaaleja, tehokkaita ja organisoituja. Heidän epäillään saaneen koulutusta kamppailulajien parissa. Sekasortoisen päivän aikana ainakin 35 ihmistä loukkaantui vakavasti. 

Paikan päältä on olemassa myös kuvamateriaalia, joka ei mielestäni sovi kaikista herkimmille katsojille. Hyvin usein kohteeksi valikoitui yksittäin englantilaisfani, joka joutui kymmenien venäläinhuligaanien potkimaksi. Yksi loukkaantuneista on 51-vuotias englantilainen Andrew Bache, joka lepää tälläkin hetkellä koomassa. Bachen aivojen kerrotaan kärsineen lukuisista vaurioista, kun lauma rautatangoin varustautuneita venäläsiä hyökkäsi hänen kimppuunsa. BBC:n mukaan silmittömän väkivallan kohteeksi joutunut englantilaisfani ei ole enää hengenvaarassa, mutta hän ei välttämättä koskaan toivu enää entiselleen.

Luonnollisestikin venäläisen äärioikeiston yllättävä kiinnostus jalkapalloon on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Britanniassa tutkitaan tälläkin hetkellä jalkapallon EM-kisoissa riehuneiden venäläishuligaanien kytköksiä Kremliin. Korkeat brittiläiset viranomaislähteet ovat paljasteen The Guardianille, että tunnistetuista Ranskan jalkapallon EM-isoissa riehuneista huligaaneista yllättävän moni työskentelee Venäjän valtion viranomaisten palveluksessa. Paikalla olleista osa työskentelee Venäjän turvallisuuspalvelussa.

Brittiviranomaisten esittämän teorian mukaan huligaanien käyttäminen sekasorron ja vihan lietsomiseksi olisi presidentti Vladimir Putinin uusi keino käydä hybridisodankäyntiä. Putin pyrkii korostamaan Venäjän mahtia sekä samalla luomaan maan sisällä mielikuvaa siitä, kuinka koko muu maailma olisi yhdistänyt voimansa venäläisiä vastaan. Pidätetyt jalkapallofanit halutaan esittää lännen vainoamina. Propagandassa ulkoisen viholliskuvan tai uhan luominen on yksi tehokkaimmista tavoista yhdistää hajonnut kansa ja ohjailla sitä haluamaansa suuntaan. Lännessä tätä tapahtuu tälläkin hetkellä.

Tässä valossa tarkasteltuna vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat Qatarissa eivät vaikuta enää yhtään niin huonolta idealta, kun niitä vertaa vuonna 2018 Venäjällä pidettäviin kisoihin. Venäjällä järjestävät kisat ovat kannattajien silmissä hengenvaaralliset. Viime päivien tapahtumien jälkeen kovinkaan moni ei tunnu olevan innokas kokeilemaan onneaan itänaapurimme kotirintamalla.

Toisaalta samaan aikaan pidän hyvin todennäköisenä, että presidentti Putin laittaa verikoirat kuriin seuraavan kahden vuoden aikana. Kisojen järjestäminen ei nimittäin ole aivan halpaa puuhaa. Tiedettävästi lukuisat tunnetut oligarkit ovat käyttäneet miljardeja euroja stadioneiden ja infrastruktuurin rakentamiseen, eikä heidän kärsivällisyytensä ja ymmärryksensä todellakaan riitä siihen, että kourallinen venäläisiä jalkapallohuligaaneja kusisi heidän investointiensa päälle.

Marseillen tapahtumien jälkeen Ranskan viranomaiset ovat joutuneet lisäämään kisojen turvallisuusvalmisteluja. Lillessä poliiseja oli jo lähes kaksinkertainen määrä aikaisempaan nähden, ja pahimmilta yhteenotoilta vältyttiin täysin. Stadionilla säilyi rauha koko pelin ajan. Venäjän päävalmentaja Leonid Slutski rukoili peliä edeltävänä päivänä raakalaisfaneja käyttäytymään ihmisiksi, kun Euroopan jalkapalloliitto mätkäisi joukkueelle muhkeat 150 000 euron sakot ja uhkasi heittää heidät ulos EM-turnauksesta. Ranskan viranomaiset puolestaan pidättivät bussilastillisen venäläisiä jalkapallofaneja ennakkoon, kun he olivat matkalla Lilleen katsomaan Venäjän ja Slovakian välistä ottelua. 

Ilmeisesti uhkaukset tehosivat, koska Lillessä pelatussa pelissä vältyttiin suuremmilta kahakoilta. Ennen peliä venäläiset jalkapallofanit vielä lupasivat nettisivuillaan myös lillelläisten saavan osansa. Toisaalta loppujen lopuksihan tämä vain vahvistaa käsitystä siitä, että venäläiset ovat asiantuntijoita, mitä tulee heidän ymmärrykseensä lännestä. He tietävät milloin on oikea aika lopettaa, jotta suuremmilta kriiseiltä ja yhteenotoilta vältyttäisiin. Jalkapallosta jonkin verran kiinnostuneena ihmisenä olen seurannut EM-kisojen diplomaattisia ulottuvuuksia suurella mielenkiinnolla. Venäjä näyttäisi olevan selkeästi käärmeissään siitä, että heidän fanejaan on pidätetty ja karkoitettu maasta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ilmoittanut ranskalaisten toiminnan olevan anteeksiantamatonta ja täysin sopimatonta. Venäjän jalkapalloliiton johtoportaaseen kuuluva äärinationalistinen poliitikko Igor Lebedev puolestaan on ylistänyt venäläisiä faneja heidän sopimattomasta käytöksestään. Hän epäili myös urheiluministeri Vitali Mutkon olleen mielellään mukana tappeluissa, mikäli tämä olisi ollut paikalla katsojan roolissa.

- En näe siinä mitään väärää, kun fanit taappelevat. Päin vastoin, hyvin tehty jätkät, pitäkää lippu korkealla. Minä en ymmärrä niitä poliitikkoja, jotka ovat kritisoineet meidän fanejamme. Juuri nyt meidän tulisi puolustaa heitä, koska muut asiat voidaan kyllä selvittää myös sitten, kun he tulevat kotiin, Lebedev kirjoitti mikroblogipalvelu Twitteriin tuoreeltaan.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko tosin on täysin eri mieltä Lebedevin kanssa. Hän myöntää venäläiskannattajien käytös oli täysin sopimatonta ja epäurheilijamaista. Mutkon mielestä osasyy järjestyshäiriöihin on kuitenkin kisajärjestäjillä itsellään, joiden tehtävänä oli varmistaa, etteivät joukkueiden kannattajat pääse toistensa katsomonosiin riitelemään. Hän kuitenkin varoittelee, että tällä hetkellä ei voi sulkea pois mahdollisuutta venäläiskannattajien väkivallan jatkumista jalkapallon EM-kisoissa.

– Minulla ei ole mitään varmuutta siitä, että venäläisfanien aiheuttamat levottomuudet eivät toistuisi. Meidän faneja jatkuvasti provosoidaan. Ja mitä tahansa tapahtuu, sanotaan heti venäläisten olevan syyllisiä, Mutko sanoi Ylen mukaan uutistoimisto TASS:lle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kertonut, ettei hän luota Ranskan poliisin ja Euroopan jalkapalloliiton raportteihin venäläisten jalkapallofanien väkivallasta Ranskan EM-kisoissa. Hänen mukaan on täysin mahdotonta, että pari sataa venäläistäfania voisi hakata tuhansia englantilaisia. Presidentti Putinkin voisi katsoa upotetuista linkeistä videot, ja miettiä kaksi kertaa niiden todenperäisyyttä.

Tällä hetkellä kiinnostavin kysymys lienee, että olivatko brutaalit kannattajat todellakin valtion turvallisuuspalvelun palkkalistoilla, vai oliko kyseessä jokin yksittäinen neonatsiryhmä tai äärijärjestö, joiden määrä on muutenkin lisääntynyt Venäjällä viime aikoina huolestuttavaa vauhtia. Toivoisin, että yhteydet nostettaisiin esiin kasvojen kanssa, jotta kulovalkean tavoin leviävälle disinformaatiolle ei jäisi tilaa hengittää. Eihän brittilehdistö ole ennenkään pelännyt yksittäisiä kasvoja otsikoihin nostaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuossa törmäsin hetki sitten jo videoon, jonka mukaan brittifaneja olisikin pahoinpidelleet ranskalaiset poliisit, eivätkä suinkaan venäläiset verikoirat. Kyseessä oli siis jälleen yksi 'false flag' -operaatio. Varmasti joku tuonkin väittämän uskoo. Sellainen tämä aikamme on.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Aina kun törmään käsitteeseen "false flag" herää epäilys että väite tulee Pietain tehtaasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä taas uskon hölmönismin ja paranoian voimaan. Ihmiset vain eivät suostu uskomaan läntisiä medialähteitä. Toisaalta siinäkin suhteessa on paikoittain peiliinkatsomisen paikka.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos asialla olivat turvallisuuspalvelun miehet, eikö uhrien henkilöllisyydellä pitäisi olla suuri merkitys? Mitä järkeä valtiollista väkivaltaa olisi kohdistaa satunnaisiin futisfaneihin?

Venäjä kohtaa vielä alkulohkossaan brittijoukkueen (20.6. klo 22 Toulouse)... saas nähdä mitkä ovat turvajärjestelyt!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Brittiviranomaisten mukaan osa olisi tosiaan tunnistettu valtion miehiksi. Toisaalta en minä ihan heti ole valmis purematta nielemään, vaan kaipaan konkreettista näyttöä tästä. Kyllä sekasorron ja uhkakuvien luominen ja sen jälkeinen vetäytyminen on osa disinformaation strategioita. Hyvin pian tapahtumien jälkeen Putin totesi, että hän on valmis unohtamaan kaunat Euroopan kanssa, mutta sopu ei voi olla sanelua. Euroopan pitää tulla vastaan. Good guy, Putin. Toisin sanoen, jos ajatellaan teoreettisella tasolla, että osa huligaaneista olisikin tosiaan ollut suorittamassa tehtävää, ja tämän jälkeen presidentti sitten tulee esiin myötätuntoisena ja sovittelevana, niin kyllähän se herättää keskustelua ja varmasti moni lännessäkin näkee hänet hyvässä valossa.

Samaan aikaan Putinin kerrotaan todenneen, että hän ei luota Ranskan poliisin ja Euroopan jalkapalloliiton raportteihin venäläisten jalkapallofanien väkivallasta Ranskan EM-kisoissa.

- Venäjän ja Englannin fanien väliset tappelut ovat olleet häpeällisiä. En kuitenkaan saata ymmärtää, miten 200 meidän fania olisi voinut hakata tuhansia englantilaisia, Putin sanoi. http://www.iltalehti.fi/jalkapallon-em-2016/201606...

Kuten tuossa aikaisemmassa kommentissa totesinkin, niin netissä kiertää jo nyt videoita, joiden mukaan väkivallanteot olisivatkin olleet ranskalaispoliisien tekemiä. Tämänhän me tiedämme valheeksi. Tekstiin upotetuista linkeistä löytyy todellista kuvamateriaalia paikan päältä, joka ei sovi kaikista heikkohermoisimmille. Venäjän faniliitto totesi, että huomattava osa kannattajista on lähtenyt jo takaisin kotiin. En usko, että mitään tulee enää tapahtumaan. Äärilikkeisiin yhdistetty ja rasistisia lausuntoja viljelevä faniliiton johtaja Alexander Shpryginhän käsittääkseni jo karkoitettiin Ranskasta. Hän tosin uhkaili paluulla, mutta enpä usko.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Putinin rauhanlähettiläät asialla,,,aika hyvin osaa kaikki asiat sotkea,=doping,huligaanit,,,onko yhtään asiaa että venäjä rakentaisi,korjaisi,noudattaisi tai parantaisi,-ei ole maan päällä sellaista asiaa !

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minkään muun valtion kuin Venäjän johto ei ole puolustellut maansa huligaaneja. Jotain sekin kertoo.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin, Viljo. Osoittaa äärimmäistä välinpitämättömyyttä todeta, että kylläpä ne meidän pojat onkin kovia tappelamaan, kun yksi ihminen on hakattu koomaan pelkän jalkapallopaidan vuoksi, ja kymmeniä muita pieksetään sairaalaakuntoon. Tuollaisia puheita ei voi pitää minään muuna kuin provokaationa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Enpä olisi uskonut, että jonain päivänä jopa kaipaan takaisin entistä NL:a jossa vallitsi sentään kuri ja järjestys. Suurena jalkapallon ystävänä olen pahoillani Venäjän joukkueen pelaajien puolesta, jotka saavat vihellyksiä niskaansa noiden hulikaanien vuoksi. Venäjän väkivaltaista historia jonkinverran tuntevana, pohdin mielessäni, että mihin tuo maa on taas matkalla. Venäläinen ihminen on sydänmellinen ja vieraanvarainen, mutta hallinto, olkoon kysymys sitten Tsaarien, kommunismin tai nykysestä ultrakapitalistisesta ajasta niin hallinto on aina turvautunut väkivaltaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minullakin on jonkin verran venäläisiä kavereita täällä Euroopassa (ja Moskovassakin), enkä ole ikinä huomannut heissä piirteitä niistä stereotypioista, mitä lännessä viljellään. Huolissaan pitää olla suunnasta, jonka heidän kotimaansa on valinnut. Enkä nyt viittää pelkästään tähän jalkapalloepäilyyn, vaan yleisestikin Venäjällä ääriliikkeitä katsotaan sormien lävitse, kunhan uhrit kuuluvat vähemmistöön tai toisinajattelijoihin. Tai sellaisen kuvan minä ainakin olen saanut lännen median kautta. Kaverini ja tuttavani eivät suostu puhumaan minun kanssani politiikasta. Olen yrittänyt monta kertaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei tuo nyt kuvien perusteella kovin ammattimaiselta toiminnalta vaikuttanut, kun maassa makaavaa potkitaan. Voisi kuvitella, ettei joku hyökkäyksen kohteeksi joutunut satunnainen ohikulkija tarvitsisi ammattilaisen jäljiltä mitään viimeistelyä, vaan nukkuisi jonkin aikaa jo ensi iskusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lähinnä ilmeisesti haettiin sitä, että siellä oli provokaattoreita eli yllyttäjiä, jotka olivat selvästi koulutetumpia ja väkivaltaisempia. Tiedä sitten, en ollut paikalla. Luulisin kyllä, että Ranskan ja Iso-Britannian viranomaisilla jonkinlainen käry asiasta olisi, ennen kuin he lähtevät sormilla osoittamaan. Täytyy muistaa, että ainakin 150 henkilö pidätettiin. Ilmeisesti heidän joukossaan oli ollut tätä turvallisuuspalvelun väkeä, koska mitenpä sitä muuten olisi osattu yhdistää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Muistan Suomen ja Venäjän jalkapallomaaottelun vuonna 2009. Kaikki sujui minun näkemäni mukaan rauhallisesti. Istuimme Olympiastadionilla Venäjän fanien keskellä ja katselimme ennen matsia fanien kulkuetta Mannerheimintiellä. Missään ei näkynyt eikä kuulunut mitään rähinää.

Olen käynyt muutamissa MM- ja EM-kisoissa matseja katsomassa. Sielläkin on joskus vaikuttanut siltä, että medialla on oma roolinsa näiden yhteenottojen provosoinnissa. Telkkariin tarvitaan kuvaa tappeluista ja kuvausryhmät pyörivät kaupungilla etsimässä vaarallisimman näköisiä tyyppejä. Nuo sitten saavat intoa tuosta huomiosta ja ryhtyvät toimeen. Toivottavasti eivät sentään maksa hulinoitsijoille.

http://www.iltalehti.fi/helsinki/200906109752663_h...

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Olimmekohan me samassa pelissä Helsingissä kesällä 2009? Minäkin istuin vaimoni kanssa Venäjän fanien katsomonosassa ja pakko sieltä oli toisen puoliajan loppupuolella lähteä pois. Ensin kauheat myllyt kärkkärien kanssa ja sitten alkoi roskaa ja soihtuja lentää kentälle, tämä yltyi, kun poliisiketju tuotiin stadionille eikä sitä rauhoittanut edes Venäjän vaihtomiesten ja apuvalmentajien tulo päätyyn.

https://youtu.be/2Q-rZmdqcxc

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Me lähdettiin kesken kaiken, kun peli oli jotain 0-3.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Hauska päätös. Toisaalta kukapa sitä rökäletappiota viitsii katsoa, kun toiset vieläpä ilveilee suomalaisille samassa katsomossa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #16

Usko minua, kun sanon, etten ole tuota montaa kertaa elämässäni tehnyt. Se oli vain niin noloa eikä Suomella ollut edes mitään yritystä pelissä.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

"Ilveilee samassa katsomossa suomalaisille".

Huomaan, ettet tainnut olla paikalla. Pelotti aivan oikeasti. Ja kokemusta jalkapallokatsomoista löytyy ympäri Eurooppaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En ole tosiaan itse paljoa käynyt urheilumatseissa koskaan, mutta kun katselin noita videoita Ranskasta, niin en tosiaankaan haluaisi istua noiden tyyppien vieressä, jos kannattaisin vastakkaista tiimiä. Jouni Snellman vain itse totesi tuossa muistavansa Suomen ja Venäjän jalkapallomatsin vuonna 2009 ja kaikki sujui hänen mukaansa rauhallisesti. Ilmeisesti piru pääsi irti vasta myöhemmin hänen lähtönsä jälkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset