Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Poliittinen väkivalta tekee paluuta

  • kuva: wallpapersxl.com
    kuva: wallpapersxl.com

Järkyttävällä tavalla eilen surmansa saaneen brittiläisen kansanedustaja Jo Coxin murhaajaksi epäillyn Thomas Mairin yksityiselämää valotettiin varhain viime yönä. Tietojen mukaan Thomas Mair on 52-vuotias syrjätynyt mies, joka on kärsinyt jo pitkään vakavista mielenterveysongelmista. Naapureiden antamien lausuntojen mukaan Mair on ollut pitkäaikaistyöttömänä jo hyvän tovin. Kokoaikaista työpaikkaa hänellä ei uskota olleen koskaan, joka on varmasti vaikuttanut Mairin radikalisoitumiseen. Tutkimuksien mukaan työttömyys moninkertaistaa häpeän ja epäonnistumisen tunteet.

Mair on ollut kiinnostunut äärioikeiston toiminnasta jo useamman kymmenen vuoden ajan. Lehdistöön vuodettujen tietojen mukaan hän muun muassa tilasi eteläafrikkalaista S.A Patriot -lehteä, joka on kuuluista vastenmielisistä rotuopeistaan. Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä Southern Poverty Law Centre puolestaan on ilmoittanut häiriintyneen Mairin olleen mieltynyt amerikkalaiseen uusnatsijärjestöön, josta hänen kerrotaan tilanneen useiden satojen eurojen edestä lukemista.  Jo Coxin surma oli impulsiivinen, mutta samalla myös poliittinen teko. Tekijä oli mielenterveyspotilas ja radikaalilla tavalla äärinationalisti.

Poliittisesta väkivallasta on tullut viime vuosina yhä keskeisempi osa eurooppalaista kulttuuria. Saksassa oikeistolaisten ja maahanmuuttokriittisten tahojen terrorisoiminen on jo pitkään ollut enemmänkin normi kuin poikkeus. Samaan aikaan myös nationalistien väkivaltaiset iskut ovat yleistyneet. Ensin pakettia tuli sekoittamaan äärioikeistolainen Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), ja pian tämän jälkeen syntyi maahanmuuttoa vastustava Vaihtoehto Saksalle -puolue (Alternative für Deutschland), jonka tilaisuuksiin on hyökkäilty toistuvasti kaasuin ja veitsin. Puolueen johtajan Berndt Lucken kerrotaan olevan merkitty mies.

Suurimmaksi osaksi alasimen ja vasaran väliin ovat kuitenkin joutuneet yleisrauhaa turvanneet poliisit, joita äärivasemmistolaiset kivittävät ja hakkaavat jokaisen tilaisuuden yhteydessä. Saksan viranomaisten mukaan maassa tapahtui viime vuonna 1 485 äärioikeistoon liitettyä väkivaltarikosta, joka oli yli 44 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuotena. Samaan aikaan äärivasemmiston väkivalta on lisääntynyt lähes yhtä nopeaa. Vuonna 2015 äärivasemmiston tekemiä väkivaltarikoksia kirjattiin 2 246, joista suurin osa kohdistui virkavaltaan.

Suomessa ääriliikeisiin liittyvät väkivaltarikokset ovat edelleen melko harvinaisia. Satunnaisia poliittisiksi tarkoitettuja tai tulkittuja väkivallan tekoja on ilmennyt jonkin verran, mutta poliittinen tai yhteiskunnallinen ilmapiiri ei kuitenkaan ole ollut niille erityisen suotuisa. Tilanne on muuttumassa.

Poliittisen väkivallan yleistyminen vaatii sen mahdollistavien tekijöiden olemassaoloa. Tällaisia ovat esimerkiksi taloudellinen eriarvoisuus, epäyhdenvertaisuuden ja -oikeudenmukaisuuden kokemukset, turhautuneisuus sekä syrjäytyminen. Tämän lisäksi sitä edeltää usein tapahtuma tai joukko tapahtumia, jotka kärjistävät vallitsevan tilanteen. 

Ihmisten liittymisille väkivaltaisiin ääriliikkeisiin ei ole löydettävissä yhtä ja kaiken kattavaa selitystä, vaan jokaista yksilöä tulisi tarkastella tapauskohtaisesti. Suurin osa meistä ei päädy koskaan tukemaan väkivaltaa, vaikka lähtökohdat elämään olisivatkin olleet haastavat. Toisaalta samaan aikaan täysin tavanomaisista ja vauraistakin lähtökohdista ponnistavat ihmiset saattavat kääntyä ääriajattelun piiriin ja käyttämään väkivaltaa yhtenä muutoksen välineenä.  

Tilastojen valossa tarkasteltuna radikalisoitumisen ja poliittisen väkivallan riskit Suomessa ovat kasvaneet viime vuosina valtavasti pitkään jatkuneen taantuman, korkean työttömyyden, poliittisen apatian ja turvapaikanhakijakriisin  seurauksena. Suomenkin tilanteesta on tunnistettavissa merkkejä poliittista väkivaltaa lisäävien riskitekijöiden kehittymisestä. Yhteiskunnallisten vaikuttajien uhkailu on jo nyt arkipäivää ja tulevaisuudessa sen uskotaan lisääntyvän entisestään. Suomikin on selvästi radikalisoitumassa ja jakaantumassa kahtia. 

Läntisessä naapurimaassamme Ruotsissa vainon kohteeksi ovat joutuneet maahanmuuttoa vastustavat oikeistopopulistiset ruotsidemokraatit. Turvallisuuspoliisin mukaan rasismin kanssa flirttaileviin ruotsidemokraatteihin sekä äärioikeistolaisiin aktivisteihin kohdistuu jatkuvasti uhkauksia ja väkivaltaisia tekoja, joiden pääasiallisena tarkoituksena on saada poliitikot tai viranomaiset jättämään heidän virkansa. Toisinaan myös sivulliset ovat saaneet puukosta, kun heitä on luultu ruotsidemokraateiksi.

Tämä taas on johtanut yhä syvempään vastakkainasetteluun, jonka myötä myös äärinationalistit ovat aktivoituneet uhkailun ja väkivallan saralla. Esimerkiksi Tukholmassa on ollut jo muutamia tapauksia, joissa mustiin naamioituneet äärioikeistolaiset ovat hyökkäilleet ulkomaalaisten näköisten ihmisten kimppuun täysin ilman syytä. Viime vuonna miekalla aseistautunut nuorukainen iski trollhättanilaiseen kouluun, ja surmasi kaksi ihmistä. Ruotsin poliisin mukaan koulumurhien motiivit olivat rasistiset.

Hirveimpänä yksittäisenä tragediana on nostettava esiin Norjassa tapahtuneet terrori-iskut, joiden yhteydessä äärinationalisti Anders Behring Breivik murhasi kylmäverisesti 77 norjalaista. Suurin osa uhreista kuoli Utøyan saarella, jossa oli käynnissä sosiaalidemokraattisen AUF:n nuorille järjestetty kesäleiri. Samaan aikaan uskonnollisesti sävytetyt viharikokset ja terroriteot ovat lisääntyneet huimaa vauhtia.

Ranskan Pariisissa konetuliasein varustautuneet ääri-islamistit surmasivat kylmäverisesti 12 ihmistä Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen tehdyssä iskussa viime vuoden tammikuussa. Saman vuoden marraskuussa seitsemän jihadistia hyökkäsivät samanaikaisesti konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille. Hyökkäyksessä sai surmansa 132 ihmistä ja 352 kerrotaan loukkaantuneen. 

Suomeen poliittinen väkivalta on palannut lähinnä netin kautta, vaikka muutamia pahempiakin tapauksia on sattunut. Pari vuotta sitten vasemmistoanarkistit iskivät perussuomalaisten Helsingin piirin toimistoon. Tätä edeltävänä vuonna tapahtui niin kutsuttu Jyväskylän kirjastopuukotus, jossa kolme uusnatsijärjestön jäsentä pyrki väkivalloin sisälle Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen.

Edellä mainittujen tapausten lisäksi Suomessa on tehty joitakin iskuja seksuaalivähemmistöjen tilaisuuksiin mm. Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä. Viime aikoina iskut ovat keskittyneet lähinnä Rajat kiinni -kansanliikkeen tapahtumiin, jonne vastamielenosoittajat ovat menneet luomaan jännitteitä.

Symbolisella väkivalla leikittely alkoi vasemman laidan anarkistiporukoissa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta viime vuosina se on levinnyt myös äärioikeistolaisten ja nationalistien keskuuteen. Poliittisista vastustajista puhutaan yhä useammin vihollisina, ja heidän uhkaillaan saavan ansioidensa mukaan. Toimittajia pelotellaan hiljaiseksi ja poliittisille vaikuttajille lähetellään tappouhkauksia.

Ja onhan tässä ehtinyt jo ensimmäiset polttopullotkin lentämään vastaanottokeskuksiin. Kaduilla puolestaan marssivat oikeutta omiin käsiinsä hamuavat väkivaltarikolliset.

Suomessa väkivaltaan turvautuvia henkilöitä on vielä toistaiseksi melko vähän, mutta heidän määränsä on ollut kasvussa viime vuosina. Ihmiset saavat netistä hyväksyntää ja oikeutusta perustelemalleen väkivaltaiselle vastustamiselle ja tavalleen kanavoida turhautuneisuutta. Tietysti poliittisesta väkivallasta puhuminen on täysin eri asia kuin sen toteuttaminen, mutta tällaista selkeää keskustelukulttuurin muutosta voidaan pitää kynnystä laskevana tekijänä, kun syntyy väkivallan oikeutusta ja tarkoitusta perustelevia diskursseja. 

Samalla kun avoin poliittinen keskusteluilmapiiri on paras mahdollinen keino kanavoida tunteitaan ja päästää höyryjä ulos, on sillä keskeinen rooli väkivallan oikeuttavan ja siihen yllyttävän keskustelukulttuurin syntymisessä ja näin ikään myös osana väkivallan tekoihin johtavassa prosessissa. Eikä tässä ole kyse pelkästään äärioikeistolaisesta ilmiöstä, vaan myös vasemmistolaispiireissä jaellaan päivittäin hirttotuomioita tunnetuille oikeistolaispoliitikoille.

Toiminta Suomessa on muuttumassa kaiken aikaa enemmän poliittiseksi ja paremmin organisoiduksi. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää keskusjohtoista Soldiers of Odin -katupartioryhmää, joka on levinnyt kulovalkean tavoin ympäri Suomea ja Eurooppaa. Tämän lisäksi Suomessa vaikuttaa julkisuuskuvaansa varjeleva Suomen Vastarintaliike, joka on Jyväskylän kirjastopuukotuksen lisäksi vastuussa ainakin muutamasta muusta väkivaltarikoksesta.

Suomea kohdannut pakolaiskriisi on selvästi kärjistänyt tilannetta entisestään ja nopeuttanut radikalisoitumisprosessia. Jos tilanne jatkuu pitkään yhtä kaoottisena, niin se voi pahimmassa tapauksessa johtaa laajamittaisemmankin poliittisen väkivallan aallon syntymiseen.

Toisella puolella taas voidaan nähdä esimerkiksi Helsingissä pidetty Smash ASEM -mielenosoitus (2006) sekä Tampereella järjestetty Kiakkovierastilaisuus (2014), jossa anarkistien väkivaltainen riehuminen herätti pahennusta lähes koko kansassa. Poliisi joutui puuttumaan itsenäisyyspäivän toimiin myös viime vuonna, kun Vapaus pelissä -mielenilmaukseen osallistuneet anarkistit pyrkivät häiritsemään kansallismielistä 612 -kynttiläkulkuetta heittelemällä heitä kivillä. Yhteenotot johtivat yli 130 ihmisen kiinniottoihin.

Suomen itsenäisyyspäivän ympärille on rakennettu uusia ja väkivaltaisia perinteitä, joissa anarkistit masinoivat sekasortoisia marsseja ja pitkästä unestaan heränneet äärioikeistolaiset pyrkivät vastaamaan niihin. Periaatteessa voidaan siis sanoa, että äärioikeisto ja anti-fasistinen äärivasemmisto ruokkivat ja radikalisoivat toinen toistaan. Molemmat ryhmittyvät hakevat toiminnalleen vaikutteita ja tukea muilta eurooppalaisilta ääriliikkeiltä.

Ironista kyllä, että samaan aikaan meitä varoitellaan aavikoiden mujahideeneistä ja viidakon murjaaneista, vaikka todellisuudessa me olemme itse taantuneet eurooppalaisista arvoistamme ja hyveistämme. Todellinen uhka mielipiteen vapaudelle ja poliittiselle väkivallalle näyttäisi yhä useammin tulevan sisältäkäsin, eikä niinkään rajojemme ulkopuolelta. Keskustelun ja ymmärryksen sijaan turvaudutaan astaloihin, kiviin ja pippurisumutteisiin.

 

Loppujen lopuksi vihalla ei taida olla väriä tai uskontoa, on vain ihminen. Toivotavasti muistatte lapset, että mitä ikinä te teettekin, niin siinä vaiheessa kun te teette ääri-jotain, on korkea aika vaihtaa leikkikavereita. Olipa se sitten ihan mitä tahansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuulin eräältä paikalla olleelta, että tilanne Helsingin yliopistolla viime marraskuussa oli hyvin uhkaava.

http://tiedonantaja.fi/artikkelit/koulutuskusettaj...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten totesinkin, tilanne on täysin mielipuolista molemmin puolin. Pian Suomessakin. Saksassa meinasin saada antifa-alueella turpaani, koska minulla on Varustelekasta ostetut Saksan armeijan maihinnousukengät. Minun mielestä ne ovat aika hyvät talvikengät. Kerran päälle oltiin käymässä, koska näytin turkkilaiselta tai eteläeurooppalaiselta.

“Violence is a disease — you don't cure a disease by spreading it to more people”
- Game of Thrones

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä tykkäsin provosoida vaatteilla vielä kymmenen vuotta sitten. Pyörin punainen CCCP-paita päällä Tallinnassa ja menin Kölnissä sininen DDR-paita päällä Saksan jalkapallomaaotteluun. Enää ei tulisi mieleenikään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Panu Höglund totesi Facebookin puolella, että antifasistisesta äärivasemmistosta on tuskin minkäänlaista haittaa tavalliselle tallaajalle. Äärioikeisto sitä vastoin ahdistelee aivan tavan kansalaisia, jotka sattuvat syystä tai toisesta heidän tutkalleen.

Minun mielestäni väkivaltaan ei tulisi vastata väkivallalla. Ei ole olemassa mitään oikeutetumpaa ja jalompaa väkivaltaa, koska jokainen on oman tarinansa protagonisti ja hyvänpuolulainen, jonka muut erimieliset tahot haluavat tuhota muuttamalla hänen käsityksiään. Pahinkin natsi kuvittelee olevansa oikeassa.

Ihmisellä kun on niin monia muitakin tapoja kanavoida omaa turhautumistaan. Martin Luther Kingkin sanoi, että viha ei voi ajaa ulos vihaa. Ja hän oli aivan oikeassa. Poliisit ja poliitikotkin ovat vain ihmisiä - ja niin on ammattisotilaskin. Jokaisella on moraali ja etiikka, joka kehittyy ja kasvaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #4

Juuri samaa mieltä, että väkivallalla ei ole mitään oikeisto-vasemmisto taakkaa, väkivaltaa löytyy ihan tasiaisesti kummastakin ääripäästä.

Tällaisen tajuaminen tuntuu olevan monessa tämänkin palstan kirjoituksessa vaikeaa käsittää, ja sitten alkaa oman agendan pönkittäminen tällä veriteolla.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari Vastaus kommenttiin #5

Väkivaltaan syyllisiä löytyy varmasti "molemmilta puolilta".

Mutta en voi olla katkerasti valittamatta, että miten paljon tästä väkivallasta olisi voitu välttää, jos se toinen puoli olisi tyytynyt vähempään, mitä maahanmuuttopolitiikkaan tulee. Sanokaa mitä sanotte siitä mitä "piti tehdä", mutta ilman sitä mitä "piti tehdä" ei tilanne olisi läheskään näin paha. Siitä en voi olla "vastapuolta" syyttämättä. He ovat rauhan rikkoneet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Olet väärässä. Syy ja vastuu on loppujen lopuksi aina yksilön itsensä. Vaikka ympäristö vaikuttaakin meihin ja mielemme resonoi sen tuottamien ärsykkeiden kanssa samassa tahdissa, niin meille on siltikin suotu jonkinlainen käsitys omasta tahdosta ja mahdollisuus valita. Muun väittäminen on vastuun pakoilua.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari Vastaus kommenttiin #20

Looginen ajatteluni on kanssasi samaa mieltä, mutta realistinen haraa vastaan. Kun mennään tarpeeksi pitkälle, vaihtuu minusta vastuun pakoilu yksilön syyttäjän puolelle.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Mullakin on ollut pitkään käytössä vuosia sitten kirpputorilta ostamani Espanjan armeijan maiharit. Ei ole kuitenkaan meinannut tulla turpaan vielä missään. Pirun hyvät talvikenkinäkin kyllä, vaikka tietysti villasukat on laitettava sisään jos Suomessa meinaa käyttää pakkassäillä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #39

Maiharit ovat hyvät, mutta Soldiers of Odin-takki olisi jo isku vasten ajattelevan ihmisen kasvoja. Jos sellaisen esimerkiksi Pikku-Huopalahdessa näen, joudun sitä 12-vuotiaalle pojalleni ja 13-vuotiaalle tytölleni selittelemään. En pidä tuollaisista kehityskeskusteluista yhtään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

En pidä väkivaltaa hyvänä ideana, se ei ole ratkaisu vaan ongelma niin yksilöiden kuin valtioidenkin välillä.

Muistuttaisin Asikaista, että rasistista väkivaltaa esiintyi jo 1990-luvulla Joensuussa mutta myös muualla. Täällä oli väärin pukeutuvien tai parturoitujen ihmisten pelättävä liikkumista Penttilän ja keskustan välisillä silloilla ja kaduilla iltaisin, skiniporukat kuljeskelivat nyrkkirautojen ja pesismailojen kanssa. Seurakunnan vapaaehtoiset toivat pitkähiuksisen yläkoulupojan lauantai-iltana keskustasta kotiin, muuten hänet olisi saatettu hakata ruskeiden silmien perusteella. Ja muuta vastaavaa. Ylikomisario Kanerva (R.I.P.) kertoi, miten hän työvuorossa ollessaan otti "poseen" väkivallantekijöitä, jotka vuoron loputtua päästettiin vapaaksi. Vasta kun hyökkäykset kohdistuivat jenkkipalloilijaan ja yliopiston professoriin, poliisi ja muu virkakoneisto tarttui asiaan.
Antifan radikalisoitumisella on siis taustansa, mm. globalisaatiokriittisten mielenosoittajien mielivaltaiset pidätykset ja pieksäminen Göteborgissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Muistan Kirsti ajat hyvin. Meinasin lisätä ne tekstiinkin, mutta kun tästä oli tulossa jo niin vietävän pitkä. Suomessa on ollut muutamia muitakin tapauksia, jotka ovat kasvattaneet piikkiä. Ensimmäisenä tulee mieleen Myyrmannin pommi-isku ja Jokelan koulusurmat, joihin molempiin liittyi myös poliittinen ulottuvuus. Joensuu oli 1990-luvulla näiden hirveyksien kehto, mutta ne levisiät sieltä aika nopeasti myös muualle Suomeen.

Reijo Jokela

Mikä tuon Myyrmannin poliittinen ulottovuus mahtoi olla? Julkisuuteen ei ole vuotanut asiasta tietoa, että teolle olisi varmistunut minkäänlaista poliittista motiiivia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Muistin väärin. Gerdtin iskun motiivi ei koskaan selvinnyt. Hän ei kuulunut mihinkään ryhmään tai mitään muutakaan, vaan oli tavallinen hiljainen poika. Jotkut ovat jopa epäilleet, että räjähdys olisi ollut vahinko ja pommin oikea osoite lähellä sijainnut metsä.

Jokelan traagisissa koulusurmissa sellainen sen sijaan oli. Hutera, mutta siellä se oli.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #10

Mikä se poliittine ulottovuus tuossa Jokelan tapauksessa oli?
Epäsäännöllinen ssri-lääkitys, mielenterveysongelmat, kariutunut nettirakkaus, koulukiusaaminen? Kyllä tuolla listalla on kovin vaikea saada mitään poliittista ulottuvutta tuohonkaan asiaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Meinaatko, että SSRI-lääkkeet taustalla? Höpö höpö. Mielenterveysongelmat kyllä vaikuttivat, ja koulukiusaaminen. Pekkaa nimiteltiin koulussa natsiksi.

Dokumentista:

– Harvoin olet nähnyt näin poliittisesti omistautunutta 14-vuotiaana.

Kiurun mukaan Pekka-Eric oli mielipiteissään järkähtämätön eikä taipunut millään tavalla myöntämään, että olisi väärässä, tai että hänen mielipiteissä olisi vikaa tai korjattavaa.

– Hänellä hirvittävän oli ihaileva suhtautuminen Pohjois-Korean järjestelmään.

– Hänellä oli käsitys, että diktatuuri on hyväksi, ja että ihmiset on alistettavissa jonkun järjestelemän palvelukseen vailla ihmisoikeuksia, Kiuru muistelee."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Tällainen tuli myös joskus vastaan, mutta en ole sen koommin perehtynyt tiedon oikeellisuuteen.

http://sananvapauttaja.blogspot.de/2008/03/pekka-e...

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #15

Yhä edelleen se poliittinen motiivi on kateissa. Eihän kaverista osaa edes sanoa oliko hän oikeistolainen, vai vasemmistolainen. Kummallakin näkemyksellä pyritään ratsastamaan ilman näyttöä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #16

Itse asiassa Pekka-Eric oli kommunisti ja koulukiusattu, hän pumppasi youtuben täyteen poliittisia kannanottojaan esim. vahvimman oikeudesta.

Hänestä kertovassa dokumentissa kerrottiin, miten hän saavuttuaan erääseen luokkaan (taisi olla hänen omansa) hän huusi luokkalaisille "vallankumouksen tulleen" jolloin pari luokkalaista tönäisi pulpettinsa kumoon jotta Pekka luulisi heidän olevan mukana vallankumouksessaan eikä ampuisi heitä. Eikä ampunutkaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #22

Toisin sanoen, poliittinen ulottuvuus oli olemassa. Toisaalta vahvimman oikeus istuu aika huonosti kommunismin aatteeseen. Tai juuri mihinkään muuhunkaan tunnettuun aatteeseen. Pekka-Eric Auvinen taisi elää omissa maailmoissaan - kollektiivin ulkopuolella.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #12

SSRI-lääkkeiden sivuvaikutuksista on ollut puhetta näissä kouluampumisissa. Taitaa olla niin, että lähes kaikki jokkomurhan tehneistä nuorista myös Suomessa käytti kyseisiä mömmöjä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #17

Toisaalta johtuuko SSRI-lääkkeistä, vai heidän sairaudestaan. Mahdotonta sanoa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ihmisiä lääkitään aivan liikaa - tai muotoilen sittenkin vähän paremmin eli aivan liian helposti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mutta hirviötä ei voi kukistaa muuttumalla itse hirviöksi. Meillä on oikeusjärjestelmä, jonka puitteissa meidän tulisi toimia. Jos jokainen ottaisi oikeuden omiin käsiinsä, niin se olisi länsimaisen yhteiskuntamuodon tuho ja askel kohti Liberiaa.

Yhdysvallat tarjoaa mainion esimerkin.

"Tiedettävästi ihmiset ovat jo pitkään epäilleet ilmaiskujen täsmällisyyttä. Esimerkiksi ihmisaktivisiryhmä Reprieven tekemien kenttätutkimuksien mukaan lennokki-iskuissa eli niin kutsutuissa droneiskuissa kuolee paljon enemmän siviilejä kuin annetaan ymmärtää. Ryhmä kävi raporttiaan varten lävitse 130 Pakistanissa tehtyä ilmaiskua, jotka kohdistettiin 41 terroristiin. Kaiken kaikkiaan ilmaiskuissa kuoli ainakin 1 147 siviiliä.

Yhdysvaltain tarjoamien virallisten tietojen mukaan siviiliuhrit olisivat harvinaisia. The Intercept -lehden käsiinsä saamat salaiseksi luokitellut dokumentit sen sijaan kertovat toisenlaista tarinaa. Julkisuuteen levinneistä dokumenteista käy selväksi, että lähes 90 prosenttia Afganistanin ilmaiskujen uhreista olisivat olleet siviilejä. Tilanne Irakissa, Jemenissä ja Somaliassa ei ole ollut yhtään sen parempi. Syyriasta puhumattakaan.

Pitkään jatkuneen terrorisminvastaisen sodan aikana USA on todennäköisesti onnistunut hankkimaan itselleen aimo kasan uusia vihollisia, kun se pyrkinyt eliminoimaan vanhat pois pelistä. Jokaista kuollutta terroristia kohden syntyy kymmeniä uusia radikaaleja, kun omaisten yllättävä poismeno sumentaa heidän päättelykykynsä. Toipuvien suru muuttuu helposti katkeruudeksi, ja lipuu hiljalleen kohti vihaa ja väkivaltaista ekstremismia."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206651-ilmai...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen minäkin sotilasvalan vannomalla sitoutunut tekemään "poliittista väkivaltaa," jos niin käsketään. Ihan kaikkea ei tällaiseen juttuun voi mukaan ottaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Tuolla tarkoitin sitä, kuinka väkivalta lähinnä lisää väkivaltaa. Todennäköisesti sen myös ymmärsit.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #18

Jos jokin ryhmä harjoittaa väkivaltaa laeista ja kanssaihmisistä välittämättä, niin mikä on vastaus heidän toimintaansa, ellei väkivalta?
On kyllä aika mieletön ajatus, että esimerkiksi väkivaltaiset muslimit, tai äärioikeisto voistaisiin rakastaa väkivallattomiksi. Poliisinkin toimintahan perustuu ensin väkivallan uhkaan ja jos se ei auta, niin väkivalataan.
Miten ihmisten turvallisuus voitaisiin taata ilman väkivaltaa?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #19

Ideologioiden edustajat ovat siitä hankalia että tapat yhden niin kolme tulee tilalle.

Usein toiminta muuttuu militanttiseksi kun ajatus on ettei muita vaihtoehtoja ole. Helpointa olisi pidättää yllyttäjät ja antaa massalle muita kanavia purkaa turhautumistaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

En minäkään sentään halinalleihin ja sateenkaariin usko, mutta oikeusjärjestelmään kyllä. Suomen tämän hetkinen rangaistuskäytäntö on mielestäni liian löyhä. Jos jokainen ottaisi ääriliikkeiden tavoin oikeutta omiin käsiinsä, niin silloin me eläisimme Pekka-Eric Auvisen utopiassa - vahvimman ehdoilla. Kuinka monen Suomen pahimman rääväsuun uskoisit selviävän siellä viikkoakaan?

Asustelin joskus Singaporessa, joka mielletään usein poliisivaltioksi. Luovuimme osasta vapauksiamme, mutta kenenkään ei tarvinnut pelätä. En koskaan törmännyt ongelmiin, enkä kuullut kenenkään muunkaan törmänneen. Jonkinlainen välimallin ratkaisu olisi paras.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #27

Nyt on kyllä paha ristiriita. Uskot että väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa ja kuitenkin uskot väkivaltakoneiston väkivaltaa ehkäisevään vaikutukseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Uskon yhteiskuntaan instituutiona ja kansakunnan peruspilarina Sen kautta yhteisö määrittelee yhteiskunnan lainsäädännöt ja rajat. Siinä vaiheessa, kun yksilöt alkavat ottamaan niitä oikeuksia itselleen, niin ollaan jo aika heikoilla jäillä. Ja näin maailmalla on tapahtumassa. Näin ikään siinä ei mielestäni ole mitään ristiriitaa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #30

Montako valtiota tiedät olevan olemassa ilman väkivaltakoneistoa? Jos ei ole väkivaltaa pitämässä noita yksilöitä "ruodussa" niin ollaan todella heikoilla jäillä. Ilman väkivaltakoneistoa pienikin määrä noita oikeuden omiinkäsiin ottaneita alkaa hallita ja kohta heillä onkin kilpailijoita ja väkivalta lisääntyy räjähdysmäisesti. Niin hullulta kuin se kuullostaakin on väkivalta ainoa keino turvata rauha yhteiskunnassa. Voisin luetella tässä maat, jossa ei ole toimivaa legitiimiä väkivaltakoneistoa, mutta lista on kovin pitkä. Lisäksi lista korreloi vahvasti maailman väkivaltaisimpien maiden kanssa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

Ymmärsin kyllä. Tavallisilla tappeluillakin on taipumus eskaloitua ja vetää sivullisia mukaansa. Adrenaliinihumalassa ihmisen järki ei kulje.

Väkivalta mietityttää minua juuri tänä turvaselonteon julkaisupäivänä, kun poikani on menossa armeijaan 4.7. Tarkoitus lienee edelleen kouluttaa pojista miehiä ja tappajia. Niin, ja tietenkin myös tytöistä tänä päivänä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Viime itsenäisyyspäivänä järjestetty 612.fi marssi Hietaniemen sankarihautuumaalle yritettiin sabotoida vasemmistoanarkistien taholta. Monet ovat suurennelleet SVL ja S O O väkivaltaa omiin tarkoitukseen sopivaksi.

Itse olen sitä mieltä, että juuri lehdistön kirjoittelu ja näiden suhteellisen marginaariryhmien vakavuuden paisuttelu, vain lisää väkivaltaa ja sen kierrettä. Muun muassa perussuomalaisten tapa käsitellä jäseniensä kuulumista näihin ryhmiin on tyly-erottaminen. Perussuomalaiset on erottaneet jäsenyydestään muun muassa moottoripyöräkerhoon kuuluvan ja muita suhteelisen harmittomiin ryhmiin kuuluvia. Tämä siitä ongelmallinen kehitys, kun mieluumin pitäisi pyrkiä pitämään jäseninä kuin erottaa, kun jäsen yleenä sitoutuu silloin demokraattiseen kehitykseen.

Erottaminen ja sulkeminen yhteiskunnnan normaalista päätöksenteko järjestelmästä radikalisoittaa kuin ehkäiseen sitä.

Risto Laine

Kuinka luotettavia lähteitä ihmisoikeusjärjestö on käyttänyt, vai onko kyseessä vain huhu tai olettamus. Lähteet kuntoon Martti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

The Telegraph siitä kirjoitti ja Iltasanomatkin, kuten alussa sanoin. Ei minun sen enempää tarvitse lähteitä mainita. Useammat brittitabloidit ovat tänään muutenkin vahvistaneet miehen kiintymyksen äärioikeistoon. Väitetty huudahdus "Britain First" puolestaan on paikallinen äärijärjestö. Eipä siihen sen enempää lähteitä tarvita, koska tekstin kontekstin ja teeman kannalta se on yksi ja sama.

Reijo Jokela

Tuohon on lisättävä, että kukaan ei ole vahvistanut kuulleensa mitään Britain first huutoa. Se lienee jonkun toimittajan keksintöä.
Sekin silminnäkijä, johon asia liitettiin on jyrkästi kieltänyt mitään huutoa kuulleensa.

Pekka Iiskonmaki

''Poliittinen väkivalta tekee paluuta''

Ihmettelen sen vähyyttä Suomessa. Ritavuori ammuttiin viimeksi ja siitä on aikaa 102 -vuotta.https://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Ritavuori

90 -luvun lama, jonka saivat aikaan poliitikot johti kymmeniin, jopa satoihin itsemurhiin.

Poliitikoilla on ollut todella kissan päivät Suomessa. Olen ihmetellyt sanktioiden ja rekyylin puutetta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joku voisi sanoa, että poliitikot ovat tehneet jotain oikein. Tai sitten heillä vain kävi tuuri. Kaikki on kuitenkin muuttumaan päin. Uskon niin.

Reijo Jokela

Antaisin kyllä tuossa asiassa kunnian kansalle, enkä poliitikoille. Yleisestihän sitä ihmetellään suomalaisten lammasmaisuutta kun kaikki vain niellään mukisematta. Tällä vain tuppaa olemaan se huono puoli, että sitten kun kamelin selkä katkeaa, niin se katkeaa kunnolla, kun tuota raivoa on tarpeeksi padottu sisälle.

Pekka Iiskonmaki

#35
Suomalaiset ja irlantilaiset ovat samanlaisia, mutta Irlannissa on tekemisen meininki.

Suomalaiset ovat jotenkin niin haljuja ja syyttävät itseään ongelmista, vaikka syylliset on tarjottimella.

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Tärkeä asia. DElintärkeä. Tärkeä kirjoitus

Hukummeko me miekkaamme ja solvauksiimme?

Hyvä, että Martti näkee terrorin spektrin kaikki värit. Ja lie siksi saava useammanvärisen leimakirveen otsaansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Veikko. Tuolla minun Facebookin puolella epäiltiinkin jo sympatisoivan rasisteja ja äärioikeista. Melko huonosti he minut tuntevat. Käsittääkseni tekstissä käsiteltiin jokaista kolmea eri leiriä, eikä kenellekään annettu sen enempää siimaa tai armoa.

Hyvin ristiriitaisen vastaanoton saanut tekstini periaatteessa tukee sitä typerää lausahdusta, jonka mukaan vasemmistolainen väkivalta olisi joidenkin mielestä parempaa. Harva tuntui edes seuranneen Antifan touhuja Keski-Euroopassa. Facebook-keskustelujen perusteella monen mielestä vaikuittaisi todellakin olevan niin, että he uskovat äärivasemmiston väkivallan olevan oikeutettua. Minä en kuitenkaan vakuuttunut heidän perusteluistaan, vaan olen edelleenkin sitä mieltä, että äärivasemmistolainen väkivalta on aivan yhtä typerää kuin äärioikeistolainenkin väkivalta.

Totalitarismi ja kansannousu ovatkin sitten jo aivan eri asioita.

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Vastustan väkivaltaa jyrkästi. Pakko on kuitenkin sanoa, että kun luin Helsingin kunnallispoliittikkojen päätöksestä eliminoida noin 50 hehtaaria Keskuspuiston luontoa, niin luulen, että todennäköisyys sille, että jos tämä olisi tapahtunut 40 vuotta sitten, niin turhautuneena poliittisen eliitin rähmälläänoloon taloudellisten voimien edessä, olisin voinut kannattaa väkivaltaista toimintaa. En sanoa tätä ylpeänä (vaan juuri päinvastoin), uhmakkkana tai uhkaillen vaan eläytyen niihin turhautumisen tunteisin, jota kestämätön politiikka aiheuttaa kriittisissä ihmisissä. Onneksi en ole 20-vuotias. Ja tottahan toki on, että väkivallan syynä on paljon muutakin kuin meidän demokraattisesti päättämämme kestämätön kehitys. Syyt ovat usein henkilöpsykologisia - mutta ei kukaan elä umpiossa vaan osana kokonaisuutta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Rehellisyys ei kannata, vain neljä suosittelijaa. Lyhyeen tilaan tietysti hieman mutkat suoraksi tulkinta mutta ymmärrettävää kun kyseessä on blogi eikä siihen sovellu mikään romaanin pituinen teksti.

Kai tässä on kolme perusmuotoa. Yksittäinen väkivalta, väkivalta jonkun nimeen ja ryhmäväkivalta jonkun ideologian innoittamana. Ja näitä sitten sotketaan tahalla eri motiivein.

Viime päivien tapahtumista yöllinen poliisin surma Vihdissä luulisi koskettavan keskivertosuomalaista eniten.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Väkivalta poliisia kohtaan on samalla hyökkäys koko yhteiskuntaa vastaan.Syvä osanottoni menehtyneen poliisimiehen läheisille ja omaisille," twiittasi juuri poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kamala tapaus. Myös minun puolestani syvä osanottoni menehtyneen poliisimiehen läheisille ja omaisille, vaikka ne eivät mitään merkitsisikään. Tehtäväänsä suorittaneen poliisin surmannut mies oli kuulemma henkisesti sairas, ja häntä pelättiin lähialueella. Tilanteen kehitykseen puututtiin liian myöhään. Nyt viaton mies makaa mullan alla. Kyllä se ainakin minut hiljaiseksi ja vähän surulliseksikin vetää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset