Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Stubbille sataa kiitosta ja ylistyssanoja - mistä ihmeen hyvästä?

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Viikonloppuna Lappeenrannan puoluekokouksessa kokoomuksen puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Alexander Stubb ei ryhdy ministeriksi tai varapuhemieheksi. Rivikansanedustajaksi jättäytynyt Stubb aikoo hengittää vapaata ilmaa ja nauttia kesästä.

Epäilemättä rivikansanedustajaksi siirtyminen on valtava roolin muutos kahdeksan vuotta ministerin salkkua kantaneelle Stubbille. Liian suuri, jotkut pelkäävät.

STUBB SANOI HALUAVANSA antaa uudelle puheenjohtajalle mahdollisuuden koota täysin oma ministerijoukkueensa. Miehen mukaan hän ei tunne katkeruutta, vaan pikemminkin kiitollisuutta siitä, että hän on saanut palvella Suomea ja kokoomusta. Kehaisihan hän jo alkuvuodesta nykyisen hallituksen tehneen Suomen historian kokoomuslaisinta politiikkaa, kun yhteiskunnan vähäosaisia uhkailtu pitkin vuotta erilaisilla leikkauslistoilla, mikäli ammattiyhdistysliikkeet eivät suostu hallituksen esittämiin vaateisiin.

Päätös ulkopuolelle jättäytymisestä syntyi puoluekokouksen jälkeen nopeasti, kun uusi puheenjohtaja Petteri Orpo tarjosi väistyvälle pampulle Lenita Toivakan tällä hetkellä hallinnoimaa ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua. Myös eduskunnan varapuhemiehen tehtävää on vilauteltu ilmassa.

Stubb kuitenkin katsoi parhaakseen, että kun on antanut kaikkensa, on hyvä lähteä. 

- Parempi ettei hallitukseen jäisi entisiä jämiä. Näen, että nyt on aika suunnata katse tulevaan, niin puolueella kuin minullakin, hän totesi keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän arvion mukaan Stubbin vahvin osaaminen on ehdottomasti ulkomailla. Stubbilla on suomalaisista poliitikoista yksi kaikkein parhain ellei jopa paras kansainvälinen suhdeverkosto. Tuskin hän siis tyhjän päälle jää. Väistyvää ministeriä tuskin tullaan enää jatkossa näkemään kotimaisen politiikan kärkipaikoilla, vaan mies suuntaa katseensa kansainvälisiin tehtäviin ulkomaille, Jokisipilä epäilee.

Toisin sanoen, Euroopan sydämeen tai meren taakse. Rivikansanedustajan roolissa lienee kyse vain välietapista ja siirtomiskohdasta, kunnes hän sitten löytää jostain sellaisen kivan ja mukavan kaverivakanssin, jossa ei vaadita kansan mandaattia. Tämän mainitun kansainvälisen suhdeverkoston luomiseen ja ylläpitoon on osallistunut jokainen suomalainen veronmaksaja. Jopa ne, jotka eivät ole vielä edes syntyneet.

TAPPION MYÖTÄ VÄISTYVÄLLE Stubb on Suomen valovoimaisin ja positiivisin poliitikko, eräskin toimittaja toteaa. Totta, mutta ei hän ole mikään Suomen Justin Trudeau, vaikka hän selfieistä, twiiteistä ja lainasanoista pitääkin. Syrjään vetäytyvä Stubb on vähän samalla tavalla nuorekas kuin Lenita Airisto ja Teuvo Loman. Puheet ansiokkaasta isänmaan palvelemisestakin ovat mielestäni reilusti ylimitoitettuja. Stubbin meriitit eivät yksinkertaisesti puhu puolestaan. Jossain vaiheessa ihmiset näyttävät unohtaneen kokonaan, että ministerinä toimiessaan Stubb syötti kansalle toistuvasti pajunköyttä. Sori siitä.

Viime vuoden lokakuussa  hän sanoi toimittajille, että osakkeiden hallintarekisterin uudistus olisi EU:n määräämä, ja tästä syystä pakko sallia myös suomalaisille. Ei muuten ollut. Samaa hallintarekisterilain uudistamisesta tuttua argumenttia käytettiin myös Metsähallituksen yhtiöittämisen yhtenä perusteluna. Euroopan unioni oli kuulemma jälleen kerran vaatimassa Suomelta jotain sellaista, mitä me suomalaiset emme haluaisi heille antaa. Palturia sekin oli. Tästähän saatiin varmistus aivan EU:n komissiotasolta saakka. 

Joulukuussa Stubb meni niin pitkälle, että hän valehteli eduskunnan kyselytunnilla. Korvien heiluminen välittyi kotikatsomoihin asti. Tuolloin hän ilmoitti, että noin yhdeksänkymmentä prosenttia viranomaisista kannattaisi kiisteltyä hallintarekisteriä, kun todellisuudessa sitä puolsi vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista. Ministerin päässä luvut olivat yllättäen kääntyneet toisinpäin. Kyse oli tietoisesta harhaanjohtamisesta, jolla pyrittiin vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon. Debatin tuoksinnassa tekee kuulemma virheitä ja tämä oli yksi niistä, totesi Stubb tuolloin.

Toisaalta ei kai kukaan ole väittänytkään, että Alexander Stubb olisi rehellinen tai luotettava poliitikko. 

Stubbin kerrotaan olevan hyvä häviäjä. Petteri Orpo puolestaan on jalo ja reilu voittaja. Minä taas uskon, että ylpeys ja kunnianhimo se siellä vain kolkuttelee, kun omat kääntyivätkin vastaan. Orpo taas murhasi isänsä. Hänen oli pakko tarjota jotain, jotta hän voisi ummistaa silmänsä puhtaalla omallatunnolla. Pinnan alla saattaa hyvinkin kiehua, vaikka vielä tässä vaiheessa taputellaankin selkään hyvässä tiimihengessä. 

Jos Stubb olisi sanonut hyvästit myös eduskunnalle, niin se olisi tulkittu joukkueen pettämiseksi ja pelkuruudeksi. Ja eihän kansanedustajan tehtävistä voi muutenkaan lähteä  aivan miten haluaa. Lain mukaan kansanedustaja ei voi jättää pestiään kesken ilman eduskunnan puhemiesneuvoston lupaa.  Se prosessi taas voi olla imagon kannalta katsoen todella kivulias. Kysykää vaikka entiseltä kokoomusvaikuttaja Lasse Männistöltä.

 

EDIT: 'valehteli' -sana korvattu ilmaisulla 'syötti pajunköyttä'. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Stubbia tuskin tullaan jatkossa enää näkemään kotimaisen politiikan kärkipaikoilla, vaan mies suuntaa katseensa kansainvälisiin tehtäviin ulkomaille. Euroopan sydämeen tai meren taakse."

Tiedätkö tämän vai heitätkö taas kerran lokaa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Millä tavalla se on lokaa? Tiedätkö muuten sanan 'tuskin' merkitystä. Se on olettamus tai epäilys.

Ja samaa muuten ovat todenneet lukuisat politiikan toimittajat, joten mikä sinun ongelmasi oikein on?

Minä perustan spekulointini lähinnä arviooni hänestä henkilönä.

Samaa arvioi muuten Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipiläkin, joka pitää hyvin mahdollisena, ettei Stubbia jatkossa nähdä kotimaisen politiikan kärkipaikoilla.

Jokisipilän arvioon luotan Jouni Snellmania enemmän.

"Aiemmin pääministereinä toimineet harvemmin ministerikauden loppumisen jälkeen tulevat takaisin kaikkein aktiivisimpaan ykkösketjuun.

Entinen valtiovarainministeri ja kokoomuksen puoluejohtaja tuskin kuitenkaan jää kovin pitkäksi aikaa rivikansanedustajaksi, vaikka juuri nyt Stubb ei sano haikailevansa muualle.

Jokisipilän mukaan on todennäköistä, että Stubb suuntaa seuraavaksi katsettaan kotimaisen puoluepolitiikan ulkopuolelle kansainvälisiin tehtäviin."

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/asiantuntija-...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuskin kuitenkaan lähtee maailmalle terrorismiä tukemaan. Annetaan nyt kivityksen vähäksi aikaa olla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Antaako nekin leikkauksien olla? Ja hallintarekisterin uudistuksen, jota koitettiin lupauksista huolimatta tuoda kiertotermien taakse piilotettuna uudestaan eduskuntaan viime maaliskuussa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"On esitetty kaavailuja, joiden mukaan Stubbille olisi tarjottu paikkaa euroopalaisista yliopistoista, muun muassa Belgiasta," kirjoittaa professori (emeritus) Jyrki Virolainen blogissaan. Mielestäni olisi suuri menetys Suomelle, jos Stubb muuttaisi Brysseliin. Hänellä oli varmasti paljon annettavaa myös suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille.

http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Nuo esitykset ovat lähtöisin muistaakseni Kauppalehdestä. Samassa yhteydessä todettiin, että Stubb on aivan liian kunnianhimoinen ihminen siihen, että hän ottaisi vastaan tuollaisen paikan. Kuten totesin kommentissa #9, Alexander Stubb olisi erinomainen suurlähettiläs. Hän on ulospäinsuuntautunut, aktiivinen, energinen ja ilmiömäisen positiivinen. Se antaa maailmalla hyvän kuvan Suomesta. Tulee hyvät vibat tai fiilikset.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Ensin haukut Stubbia valehtelijaksi ja sen jälkeen sanot, että hän antaisi suurlähettiläänä maailmalla "hyvän kuvan Suomesta." Tässä vihanpurkauksessasi ei ole järjen hiventäkään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Stubb on valehtelija. Ei siitä pääse mihinkään. Jos lukuja vetää omasta päästään ja esittää ne faktana eduskunnalle, niin sitä kutsutaan valehteluksi. Eduskuntasalissa toisia ei saa kutsua ääneen valehtelijoiksi, koska se on hyvänmaun tuollapuolen (joskus te kokoomuslaiset unohdatte sen), mutta blogissa saa.

Suurlähettiläänä ollessaan hän ei olisi enää päättämässä Suomen asioista, vaan tekemässä sitä minkä hän taitaa parhaiten - eli viihdyttämässä ja esittelemässä ulkoista habitustaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Tuosta voisi esimerkiksi Jaakko Iloniemi suuttua : D Minä en suutu siitä, että nimittelet minua kokoomuslaiseksi. Me olemme näinä päivinä kaikki vähän kokoomuslaisia, Je suis Kokoomus...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #13

Ehkä Mongolian suurlähettilääksi entisen itänaapurimme ulkoministerin tapaan,avartais näkökenttää monimuotoisuudesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"mies suuntaa katseensa kansainvälisiin tehtäviin ulkomaille" on selkeä valhe, kunnes toisin meille kaikille todistat. Turussa saatetaan toivoa Stubbin lähtöä, mutta se on toinen asia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Kertaus on opintojen äiti. Minä esitin arvailuja ja spekulaatioita, jonka vuoksi käytin sanaa 'tuskin' ja referoin yhtä Suomen tunnetuimmista asiantuntijoista.

Tiedätkö mikä oli valhe?
Tämä oli valhe,

"Heinäkuussa 2013 alkoi Jyrki Kataisen ympärillä liikumaan huhuja, joiden mukaan hän olisi jättämässä tehtävänsä kotimaan politiikassa. Suomen Kuvalehdessä julkaistua nimetöntä väitettä Katainen kommentoi seuraavilla sanoilla:

- En ole jättämässä tehtäviäni. Suomen Kuvalehden jutussa esitetty nimetön väite on on täysi uutisankka, jolla ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa. Jos joku muuta väittää, hän valehtelee tietoisesti.

Myös Kataisen esikunta kiisti Suomen Kuvalehden julki vuotamat tiedot, joiden mukaan Katainen olisi keskustellut jo tuolloin lähipiirinsä kanssa puolueen puheenjohtajan ja pääministerin vaihdoksesta. Artikkelissa Kataisen arvioitiin pyrkivän EU-komissaariksi.

Ryöpytyksestä ja kovista sanoista huolimatta Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen kertoi seisovansa julkaistun artikkelin sekä nimettömänä pysytelleen lähteen takana.

Noin yhdeksän kuukautta selkauksen jälkeen Katainen ilmoitti jättävänsä tehtävät puolueen puheenjohtajana sekä pääministerinä. Alle kuukausi tämän jälkeen Kataista päätettiin ehdottaa Suomen EU-komissaariksi.

Kansa jäi pohtimaan, että kuka valehteli tietoisesti ja kuka ei.

Se tuskin oli Suomen Kuvalehden nimetön tiedonantaja."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171045-katai...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Ja nämä olivat valheita. Vakavia sellaisia.

"Viime vuoden lokakuussa hän sanoi toimittajille, että osakkeiden hallintarekisterin uudistus olisi EU:n määräämä, ja tästä syystä pakko sallia myös suomalaisille. Ei muuten ollut. Samaa hallintarekisterilain uudistamisesta tuttua argumenttia käytettiin myös Metsähallituksen yhtiöittämisen yhtenä perusteluna. Euroopan unioni oli kuulemma jälleen kerran vaatimassa Suomelta jotain sellaista, mitä me suomalaiset emme haluaisi heille antaa. Palturia sekin oli. Tästähän saatiin varmistus aivan EU:n komissiotasolta saakka.

Joulukuussa Stubb meni niin pitkälle, että hän valehteli eduskunnan kyselytunnilla. Korvien heiluminen välittyi kotikatsomoihin asti. Tuolloin hän ilmoitti, että noin yhdeksänkymmentä prosenttia viranomaisista kannattaisi kiisteltyä hallintarekisteriä, kun todellisuudessa sitä puolsi vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista. Ministerin päässä luvut olivat yllättäen kääntyneet toisinpäin. Kyse oli todennäköisesti tietoisesta harhaanjohtamisesta, jolla pyrittiin vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon. Debatin tuoksinnassa tekee kuulemma virheitä ja tämä oli yksi niistä, totesi Stubb."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

Ota huomioon, että Kataisen asema pääministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana oli tuon jutun julkaisun jälkeen paljon heikompi. Kuka jutusta hyötyi?

Suomen Kuvalehti osallistui Alexander Stubbin syrjäyttämiseen Petteri Orposta kertovalla jutullaan "Presidentin mies." Sekin perustui nimettömiin lähteisiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #34

Luxemburgissa asuu yksi kaveri, joka olisi teoreettisesti saattanut hyötyä näistä ilmiannoista. En kuitenkaan osaa sanoa, että kuka loppujen lopuksi hyötyi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #35

Taitaa olla sama Luxemburgin kaveri, joka työskenteli vuonna 1995 oikeusministeri Sauli Niinistön avustajana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Valhe on kova väite, katsotaanpa perustelua. Jälkikäteen on helppo konstruoida asioita, jotka näyttävät joltakin, mutta lopputulos ei itsessään todista aiempaa asiantilaa. Esität että Katainen valehteli, joka siis tarkoittaa että hän oli päättänyt asian heinäkuussa 2013. Kiinnostus, halu tai pyrkimys uuteen eivät kuitenkaan ole sama asia kuin nykyisen jättäminen. Aina ei saa tavoittelemaansa työpaikkaa ja saattaa jatkaa vanhassa pitkäänkin ennen kuin eteen tulee taas mielenkiintoisempi mahdollisuus, jos tulee. Saatat hyvinkin olla oikeassa, mutta minkäänlaista todistusvoimaa ei sitaattiin sisältynyt. Kärjistäen voisi jopa sanoa, saman todistelun ennemminkin osittavan Kataisen puhuneen todennäköisesti totta. Olisiko jo päätettyä asiaa haudottu vielä vuoden verran?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvin olit kirjoittanut näkökulmasi, kiitos taas viihdyttävästä blogikirjoituksesta. Yksi kohta kuitenkin särähti korvaan tuossa revittelyssä. Kai jonkun on ollut pakko väittää "että Alexander Stubb olisi rehellinen tai luotettava poliitikko", kun on ollut viidessä hallituksessa ministerinä. Perustuslaki kun vaatii että ministerin on oltava rehellisiksi tunnettu, on tuo väite esitetty vähintäänkin implisiittisesti useampaan kertaan arvovaltaisimmalta mahdolliselta poliittiselta taholta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

No joo, hyvä huomio. Lukujen vetäminen omasta päästähän on kieltämättä täysin eri asia kuin valehtelu. Ihan samalla tavalla kuin toisen syyttäminen valehtelijaksi eduskuntasalissa, vaikka oma nenä kasvaa. Tuolloin ei kuitenkaan ollut kyse Stubbista. Orpon suhteen olen itse aika toiveikas. Vaikuttaa kunnon kaverilta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En siis esittänyt arviota hänen rehellisyydestään, vaan epäilyksestäsi ettei häntä olisi rehelliseksi väitetty. Sinänsä sarkastinen toteamuksesi on kyllä tosi, valehtelun määritelmä edellyttää mielestäni että virheellinen Tieto esitetään tietoisena sen paikkaansapitämättömyydestä.

Viitannet valehtelijaksi syyttämisellä Toivakkaan. Tuohan oli Toivakalta todella kömpelöä, ei ministerin pitäisi antaa opposition päästä tuolla tavalla ihon alle. Käsittääkseni Harakka oli sitä paitsi toimittajan kokemuksella kirjoittanut käsikirjoituksensa niin taitavasti ettei puheenvuorossaan valehdellut. Muunneltuun totuuteen hän sortui vasta vastarepliikissään, kun ei ollutkaan käsikirjoitusta. Huvittavaa tuo oli kuitenkin kun Harakka näytteli kovin loukkaantunutta ja samassa repliikissä esitti valheellisen väitteen, anteeksi muunnellun totuuden. En tuosta nokkapokasta antaisi kummallekaan osapuolelle tyylipisteitä tai synninpäästöä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Toivakka hyppäsi Mikkelin kaupunginvaltuustoon jo vuonna 2004. Ei hän aivan tuore tapaus ole politiikassa, mutta päästi silti ihon alle. Tuskin tulee toistumaan, sillä eiköhän tuo oppinut. Harakkaa en muuten seuraa kovinkaan aktiivisesti. Käsittääkseni hän edustaa SDP:n nuorempaa siipeä, joka vaatii uudistuksia menneisyyteen jämähteessä puolueessa. Kalastelee Marin kanssa yrittäjiä? En ole varma, mutta muistan lukeneeni näin.

Ja mitä toiseen argumenttiisi tulee, niin 90 ja 10 sekoittaminen - tai kääntäminen toisinpäin - ei mene minulle läpi kömmähdyksenä. Tietysti voi olla, että Stubb ei ymmärtänyt lausuntoja tai niistä tehtyjä referaatteja, eikä tehnyt tarvittavaa pohjatyötä, mutta kyllä itse kääntyisin tietoisen harhaanjohtamisen puoleen. Ei hän sitä tietenkään myönnä, koska todistaisi ministeri valehtelemisen. Helpompi sanoa, että sain luvut omasta päästäni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

En siis pitänyt Toivakkaa kokemattomana, vaan kömpelönä. Näköjään sitä voi olla pitkälläkin kokemuksella.

En edelleenkään arvioinut Stubbin sanomisia, vaan Asikaisen. Sarkasmisi ontui, koska muotoilu olikin tarkkaan ottaen tosi. Ja kyllä, ymmärsin mitä tarkoitit ja saivartelin ilkeyttäni.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Perustuslakimme mukaan ministerin on oltava rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu Suomen kansalainen.

Taitava valehtelija ei välttämättä ole epärehellisyydestään tunnettu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllähän väistyvää johtajaa kiitellään jo kohteliaisuussyistä, ei siinä ole mitään erikoista minusta. En ole Stubbin ihailija, mutta on totta että hänen lahjakkuutensa rajautuu pitkälti ulkomaiseen suuntaan. Hän on kielitaitoinen, ulospäinsuuntautunut ja porhaltaa sujuvasti kansainvälisissä piireissä.

Parhaat ominaisuudet taas eivät korostu puoluejohtajana saatika varsinkaan valtiovarainministerinä. Tuo salkku olisi ollut hyvä Soinin noukkia, sillä Soini on pitänyt kovasti meteliä juuri sen salkun hallinnoimiseen liittyvistä asioista. Mutta mitäpä hän nyt sellaista, ikävää salkkua. Stubb varmaankin tiesi sen salkun ottaessaan, että alamäki viimeistellään tällä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Alexander Stubb olisi erinomainen suurlähettiläs. Hän on, kuten sinäkin sanot, ulospäinsuuntautunut, aktiivinen, energinen ja ilmiömäisen positiivinen. Se antaa hyvän kuvan Suomesta. Tulee hyvät vibat tai fiilikset. Soini ei uskaltanut ottaa salkkua. Se oli aivan liian painava. Sanomattakin selvää, että tuon salkun kantaja ei voi voittaa tämän hallituskauden aikana. Ei vielä seuraavanakaan, mutta sen jälkeen voi näkyä muutakin kuin junan valot tunnelin päässä.

Minun suhtautumiseni Stubbiin johtuu kuitenkin noista muista tekijöistä, jotka eivät varsinaisesti liity kansantalouteen, vaan suhmurointiin ja valheisiin. Henkilökohtaisesti arvostan jokaista poliitikkoa, olivatpa he mitä mieltä tahansa, jos he vain ovat rehellisiä, sanansa mittaisia ja omasta mielestään koko kansan asialla. Nyt ei puhuta ääri-ilmiöistä.

Nykyinen hallitus on ehdottanut kaiken maailman veronkiertoarmahduksia ja hallintarekisterin uudistuksia, jotka tekisivät suhmuroinnista ja epärehellisyydestä vielä entistäkin helpompaa. Elina Lepomäki totesi omassa kamppanjassaan, että kokoomuksen tulisi katkaista lieka EK:n ja puolueen väliltä. Kokoomus ei voi olla EK:n apupuolue, hän sanoi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Syytät Stubbia "suhmuroinnista" ja "valheista," mutta haluat hänet Suomen suurlähettilääksi ulkomaille? Ei tuossa ole mitään tolkkua. Olet nielaissut Antti Rinteen ja Ville Niinistön syötin ja toistelet täällä ajattelemattomasti vasemmistopopulistien valheita.

Suurlähettilääksi Stubb on varmasti pätevä ja sopiva, mutta itse hän sanoo, ettei hänellä ole minkäänlaisia suunnitelmia muuttaa ulkomaille. Ongelma taitaa olla siinä, etteivät suomalaiset toimittajat ja tutkijat arvosta kansanedustajan ja eduskunnan työtä. Kyllä kunnianhimoinenkin ihminen eduskunnasta voi paikkansa löytää.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Kirjoitat saman kommentin uudestaan pidempänä. Vastaan samalla kommentilla.

Stubb on valehtelija. Ei siitä pääse mihinkään. Jos lukuja vetää omasta päästään ja esittää ne faktana eduskunnalle, niin sitä ainakin meilläpäin kutsutaan valehteluksi. Jos minä sanon, että tein tiskit enkä oikeasti tehnyt, niin mitä muuta se on kuin valehtelua. Tai jos sanon, että siirsin tilillesi 90 euroa ja oikeasti siirsin 10 euroa, niin sekin on valehtelua. Eduskuntasalissa toisia ei saa kutsua ääneen valehtelijoiksi, koska se on hyvänmaun tuollapuolen -joskus te kokoomuslaiset unohdatte sen- mutta blogissa saa. Jos sanotaan, että EU pakottaa Suomen uudistamaan hallintarekisterinsä ja Suomella on jo vuosikausien ajan ollut EU:lta erityislupa säilyttää omansa, niin mitä muuta se on kuin valehtelua?

Suurlähettiläänä ollessaan hän ei olisi enää päättämässä Suomen asioista ja syöttämässä kansalle ja eduskunnalle pajunköyttä, vaan tekemässä sitä minkä hän taitaa parhaiten - eli viihdyttämässä ihmisiä ja esittelemässä omaa ulkoista habitustaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #19

Pahus, olit piraatti, jos oikein muistan. Mönkään meni sekin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

Minun takaraivostani tulee Nuorsuomalaiset, katsotaan kuka osuu. :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #21

Jos kokoomus ajaisi rohkeasti yrittäjien etua ja ennen kaikkea pienyrittäjien etua, niin minäkin saattaisin vahingossa äänestää heitä, koska yrittäjyys on kansakunnan talouden runko ja sydän. Pitkään linjana on kuitenkin ollut kaverikapitalismi ja federalismi. Ei riitä, että EU säätelee meidät kuoliaaksi, mutta oma valtiomme vielä viimeistelee sen.

Politiikka on lähinnä ponnahduslauta. Jyrki lähti komissioon, Häkämies EK:n toimitusjohtajaksi ja Vapaavuorikin istuu oikeustieteen kandin papereilla Euroopan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa. Ei pöllömmin, jos minulta kysytään. Eikä tämä ilmiö koske pelkästään kokoomusta, vaan kaikkia valtapuolueita. Tietysti on myös niitä elämäntapapoliitikkoja, jotka ovat olleet yhtä kyytiä kansanedustajina vuosikymmenien ajan, mutta ministereinä ei koskaan. Puolueiden todellisia työmyyriä.

Kokoomus on tietääkseni istunut hallituksessa vuodesta 1987 lähtien noin 85% tuosta ajasta, eikä tuo yrittäminen ainakaan helpottunut sinä aikana ole. Tai mitä yrittäjäkavereiltani olen kuullut. Myös keskusta on ollut ahkerasti päättävässä elimessä kiinni. Suomesta puuttuu todellinen pienyrittäjien puolue täysin. Se vaatii kai aimo annoksen liberalismia toimiakseen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Yrittäjien etu olisi säätelyn, normien purkaminen. Politiikassa aikaansaannoksena pidetään kuitenkin uutta lakia tai vanhan muuttamista. Yrittäjän kannalta syntyy siis paradoksi, jossa edunvalvojan oma etu on toimia valvottavansa edun vastaisesti. Tämä johtaa siihen ettei yleispuolue koskaan toimi yrittäjän eduksi, vaan lisää säätelyä. Yrittäjän etua ajavaa puoluetta taas ei kannattaisi yksikään virkamies, joten jo lähtökohtaisesti se jäisi marginaali-ilmiöksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #23

Vapaavuoren kanssa opiskelimme samaan aikaan lakia Helsingin yliopistolla. Hän oli kai ainejärjestömme Pykälän puheenjohtaja, mutta en väitä häntä sieltä muistavani. Oik kandin paperi on sama kuin oik. maisterin tänä päivänä ja pätevöittää melkein mihin tahansa hommaan, ehkä ei kuitenkaan lääkäriksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Stubb putosi kansanedustajan palkalle ahkeran siivoojan kanssa samaan kokoomuslaiseen keskiluokkaan, ei muuta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos kansanedustajan palkka ja edut eivät riitä elämiseen, pitää katsoa kulutustottumuksia. Olin mukana remontoimassa kansanedustajien palkkiojärjestelmää vuonna 2000, kyllä nämä asiat olivat silloin hyvässä hoidossa ja ovat edelleen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onneksi Stubbin palkka on yli 2600€ kuukaudessa niin ettei hänen perhettään hajoteta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Teitkö poliittisesti korrektin editoinnin toimituksen määräyksestä vai jostain muusta syystä, esim. sensuroinnin pelosta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se miellytti enemmän Jounin silmää. Minä olen monia asioita, mutta ennen kaikkea kohtelias. Ei Uuden Suomen toimitus yleensä sensuroi, ellei nyt aivan hävyttömyyksiin mennä. Toistaiseksi minulta on sensuroitu yksi kommentti yleisön pyynnöstä. Kyse oli muotosekoista, jotka itsekin huomasin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Stubbille sataa kiitosta ja ylistyssanoja - mistä ihmeen hyvästä?"

Aiheellinen kysymys. Pidetään jotenkin sankarillisena,että Stubb kieltäytyi tarjotusta ministerin salkusta. Kyseessä oli kohtelias ele, johon kuuluikin vastata kieltävästi. Orpo halusi sillä vain hyvitellä tappion kärsinyttä edeltäjäänsä.

Sotkuahan siitä tulisi, jos aikaisempi puheenjohtaja ja valtiovarainministeri olisi mukana samassa hallituksessa voittajansa kanssa.

Perinteisessä tapakulttuurissa on tällaisia kuvioita, joita esimerkiksi toimittajat eivät tajua. Tulee mieleen vastaava kuvio akateemisesta maailmasta. Kun joku yleisöstä esittää väitöstilaisuuden lopussa kritiikkiä väitöskirjaa kohtaan, väittelijän kuuluu pyytää tätä henkilöä karonkkaan. Ja tämän kuuluu kieltäytyä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitokset ja ylistyssanat saattavat johtua siitäkin, että Stubb piti hallitusta käytännössä yksin pystyssä viime marraskuun suuren sote-väännön aikaan. Varsinkin persut ovat hänelle suuressa kiitollisuudenvelassa ja kyllähän Timo Soini sen ilmoille toikin: "Vanha puolue ei anna uutta mahdollisuutta."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hyvä että riitti sen verran älyä, tai fiksu avustaja, että tarjosi. Orpolla ei kuitenkaan voiton hetkellä riittänyt nöyryyttä kehaista kukistamaansa edeltäjää, joten ilman tuota tarjousta vaikuttaisi aika moukalta. "Aina ei voi voittaa" voiton yhteydessä meni samaan sarjaan "ahkera siivooja voi olla keskiluokkaa" -töräytyksen kanssa. Miten minulla tulee tunne että tämän kaverin kuuluisi puhua vain käsikirjoituksen mukaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Orpolla ei kuitenkaan voiton hetkellä riittänyt nöyryyttä kehaista kukistamaansa edeltäjää..."

Virheellinen tieto, ks. esim. Ilkka.fi 16.6.:

"–  Alex, haluan kiittää sinua koko puolueen puolesta. --- Toivotan sinulle kaikkea mahdollista hyvää, Orpo sanoi. Hän lisäsi, ettei Stubbin potentiaali tule menemään hukkaan."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Hyvä että sanoi, mutta oli tuo "aina ei voi voittaa" silti harkitsematon.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Epäilen, että kokoomuksen puheenjohtajakamppailu oli osittain etukäteen kirjoitettu näytelmä, jonka tarkoitus oli pitää puolue parrasvaloissa ja saada kannatusta nousemaan. Samalla tuo henkilöteatteri vei yleisön huomiota politiikan painavammista asioista eli niistä joilla on vaikutusta vaikkapa kansalaisen kukkaron paksuuteen. Palstamillimetrejä kokoomus keräsi ennätyksellisen paljon, jos vertaa lukuja muiden puolueiden johtajavalinnoista uutisoimiseen. Ja sitoutumattomalta ja puolueettomalta medialtamme millimetrejä ropisee näemmä vieläkin.
Olihan esitys kyllä hieno: uusi ja verevä prinssi, taistelussa riutunut kuningas sekä uskolliset lakeijat ja puolta vaihtavat petturit. Game of Thrones tuli jostakin syystä mieleen. Uskoisin, että seuraavat gallupit aplodeeraavat kokoomukselle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minä olin myös huomaavinani jotain shakespearemaisuutta tässä näytelmässä, mutta en rohjennut sanoa mitään. Se oli liian kylmää Stubbia kohtaan. Ylen viimeisimmän gallupin mukaanhan hallituspuolueiden yhteensä laskettu kannatus olisi enää vai. 28 prosenttia. En tiedä paljonko se on huippukausina ollut. En muista.

Piti jotain tehdä, kun vihreiden liberaalisiipi vetää oikealta satalasissa ohitse ja SDP:kin tunkee samoille apajille yrittäjiä kalastelemaan. Tarvittiin poliittinen ruumis ja syntipukki. Oikeassa elämässä niitä kun ei voi hakea samalla tavalla Alpeilta, niin kuin Aku Ankan Taskukirjoissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kansan mielipide kääntyi porvarihallitusta vastaan viime syksyn postilakon aikoihin. Valtionyhtiön temput lakon murtamiseksi olivat törkeitä ja osittain jopa laittomia. Nöyryytetty ay-liike janosi verta ja kostoa, ja uhriksi valittiin Stubb. Hänet savustettiin ulos kuin järjestäytymätön työntekijä raksalta.

Oikein tai väärin, en tiedä. Stubb ei ehkä hahmota duunarin ongelmia, mutta en usko, että niin tekee Orpokaan.

Esko Kotilainen

Ainahan sitä hautajaisissa puhutaan hyvää ja kehutaan poistunutta.Vaikka edesmennyt olisikin itse omien toimiensa kautta joutunut poistumaan.Stubb teki tyhmyyttään,käytöksellään ja puheillaan polittisen itsemurhan.Olisikin aika naurettavaa jos hän olisi alkanut toiseen ministerin virkaan samassa hallituksessa. Mikä häpeä.Mutta yhtä naurettavaa on myös se että,Orpo tälläistä hänelle tarjosi.Eli kokoomuksen pisteet ei ainakaan nousseet,päinvastoin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Taitaa olla kova homma etsiä poliitikko joka ei olisi puhunut paskaa, siinäpä tavoitetta.

Stubb on ihan ok poliitikko ja Kokoomuksen tappiokis veikkaisin tämän kääntyvä, itse en ole Stubbin enkä Kokoomuksen kannattaja, mutta yleisesti tältä tuntuu.

Stubbilla ja Soinilla on se yhteistä, että he herättävät paljon tunteita, blogistillakin on kova hinku asetella tai aavistella Stubbin tulevaisuutta.

Jos Stubb kerran on valehtelija ja paska, miksi nähdä vaivaa spekuloimalla hänen seuraavia liikkeitään, ehkä pieni piilorakkaus kuitenkin blogistilla on Stubbiin. :)

Stubbin tyyli ja toiminta ei sovi Suomalaisille, poliitikon pitää olla vakava ja jäyhä, hymyileminen ja rentous on ominaisuuksia, jotka eivät Kokoomukseen sovi.

Minä toivotan Stubbille hyvää jatkoa, ja ennustan, että ei se Suomenkaan politiikka ole tulevaisuudessa pois suljettu, täällä mietitään vain nykyhetkeä, mutta politiikassa esim. 4 vuotta on pitkä aika.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hampaat on nähty ja aivot niiden takana on tyhjäksi todettu. EI tarvita enää oikeesti lainkaan Suomen politiikassa.

Järjettömintä hänen kannattamissaan asioissa oli se että Suomen muka pitäisi liitttyä Natoon.

Herää kysymys, kuinka hurahtanut voipi ihminen olla? Tai pelkästi vain totaali-idiootti?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbiin luotetaan Moskovassa. Näitä poliitikkoja meillä ei ole eduskunnassa koskaan liikaa.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1738...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Toivotaan, ettei Stubb pääse mihinkään Suomen ja suomalaisten etua koskettavaan veronmaksajien rahoittamaan suhdehommaan. Kataistrofi sen kuin laajenisi.

Käyttäjän HeikkiStrengell kuva
Heikki Strengell

Omatunto on puhtaampi aikaisempien loan heittojen tiimoilta kun antaa nyt verbaaliset olalle taputukset läksiäisiksi. Joku on saattanut kokea jonkin tasoista syyllisyyttä puheistaan, ja saatteeksi on silloin mukavampi vähän kehaista, ehkä tästä normaalia näkyvämmät suitsutukset.

Kyseisen poliitikon valehtelut, tai totuuden vääristelyt ja kertomatta jättämiset, ovat minusta normaaleja politiikan teon käytäntöjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset