Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Angry Birdsin arjalainen kasvukertomus? Katin kontit

  • kuva: angry birds -elokuva
    kuva: angry birds -elokuva

White supremacists have a new hero - Red, the Angry Bird. 

Tuota, mitä minä oikein luin?

Lausahdus on irroitettu amerikkalaisen New Republic -lehden arvostelusta. Kyllä, suomalaisyhtiö Rovion menestynyt lastenelokuva on niittänyt mainetta rasistisena kannanottona. Ja nyt myös rasistit ovat ottaneet elokuvan omakseen. Kyllähän elokuvan punainen protagonisti kieltämättä muistuttaa hieman valkoista arjalaista, jos jätetään kokonaan huomioimatta hänen värinsä ja se tosiseikka että kyseessä on lintu.

Punainen lintu, jolla on ongelmia temperamenttinsa kanssa.

Jos totta puhutaan, niin kukaan ei varmaan olisi osannut edes yhdistää Angry Birds -elokuvaa turvapaikanhakijakriisiin, jos brittilehdet ja muut roskantuottajat eivät olisi julistaneet kovaan ääneen elokuvan olevan rasistinen ja xenofobinen. Ja tämä tapahtui tosiaan jo ennen ensi-iltaa. Pelkän trailerin perusteella. Tuolloin syyksi riitti se, että kuningaspossulla oli hipstereidenkin keskuudessa suurta suosiota nauttiva leukaparta eli "muslimiparta" ja pääosissa hääräävien lintujen väritykset muistuttivat joidenkin mielestä Saksan lippua - tai vaihtoehtoisesti vohvelin tuoksuista Belgiaa, joka myös kantaa saksalaisten värejä lipussaan. Kriitikoiden ja nettikeskustelijoiden mukaan trailerilla viitattiin selvästi poliittiseen ilmapiiriin Euroopassa sekä turvapaikanhakijoina saapuviin muslimeihin. 

Tehtiin niin sanotusti itsensä toteuttava ennuste. Siihen riitti, että yksi toimittaja keksi hauskan metaforan ja kaikki muut matkivat häntä perässä. Ja niinhän siinä sitten kävi, että natsit rakastuivat Angry Birdsiin.

Minä pidin Angry Birds -elokuvasta ja niin piti muuten poikanikin. Se oli hauska, eloisa, paikoittain kekseliäs ja ennen kaikkea kaunis katsella. Joidenkin mielestä mekin taidamme olla sellaisia natseja, kun pidämme suomalaisyhtiön arjalaisesta kasvukertomuksesta. Pienen kansakunnan eloonjäämiskamppailusta ylivoimaisen vastustajan edessä. Poikkeuksellista kyllä, konservatiivien piirissä Angry Birdsiä ei ole syytetty liberaalin piiloagendan levittämisestä, kuten lähes kaikkia muita lastenelokuvia. Myöskään rapakon takaiset ystävämme eivät ole vielä huomanneet, että vihreät porsaat pitivät kovasti stetsoneista ja countrymusiikista, kun taas linnut tuijottelivat ihaillen kotkatoteemiaan.

Tämä saattaisi viitata johonkin aivan toiseen tarinaan, mutta ei siitä sen enempää. 

En voi isänä ja lastenelokuvien suurkuluttujana kuin kummastella sitä, kuinka kaikki pitää aina väkisinkin politisoida. Epäilemättä Angry Birdsin kohdalla on kyse samoista ihmisistä, joiden mukaan Paavo Pesusieni on homosaatiota. Ja Tohtori Sykerö ja Kössi Kenguru puolestaan oodi sekakäytölle. Hei, porttiteoriaa ei saisi koskaan väheksyä. Entäpä Disneyn Frozenin päähenkilö, joka on kuulemani mukaan lesbo ja tarvitsee tyttöystävän? Se jos jokin tuntuu pelottavalta - ainakin joidenkin mielestä.

Surullista huomata kuinka ihmiset eivät osaa ottaa poliittisia silmälaseja pois naamaltaan edes elokuvateatterissa, vaan kerta toisensa jälkeen päädytään lukemaan lastenelokuviakin kuin piru raamattua. Tämän jos jonkin luulisi tekevän elämästä melko mustavalkoista ja ankeaa. Kyllä jokaisen pitäisi oppia vaihtamaan välillä myös vapaalle, ja suhtautumaan lastenelokuvaan lastenelokuvana. Tuskin ne sentään kaikki piilomerkityksiä viljelelevät, vaikka joistakin sellainen löytyisikin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ihan pimeää meininkiä. Joidenkin mukaan kuningaspossu ei olisikaan jihadisti vaan sittenkin juutalainen. Koettakaa jo päättää, sekopäät. Tuntuu, että aina kun tarinassa laitetaan hyvä ja paha vastakkain, niin sieltä on löydettävissä sopivissa määrin jotain rasistista kulloiseenkin poliittiseen tilanteeseen sopivana pakettina.

Eräs kasvissyöjäkaverini totesikin tuossa, että miksi elokuvaa ei tulkita enemmän kasvissyönnin kannalta: tuotantoeläinten vastarintana ihmisten ylivaltaa vastaan. Hänen mukaan katsojan samaistumisprosessi on muutenkin vinksallaan, koska linnut koetaan ihmisinä, vaikka ihmiset ovat ennen kaikkea tämän maailman vihreitä possuja.

Näkemys tuokin. Minusta kyse oli animaatiosta. Ihan viihdyttävä. Ei millään paras, mutta ihan viihdyttävä. Pekka Saurihan sanoi joskus osuvasti, että "mitä etsitään sitä usein myös löydetään".

Ja samaa hoki myös Raamattu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Oli kirkonharjalla naakka oli naakka se keltainen, perin harvinainen naakka, siis narri naakkojen"!

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kun kaikessa nähdään rasismia, on kaikki kiellettävä ja näin rasismin vastaisesta liikkeestä on tullut se, mitä se vastusti rasismia vastustamalla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten Uuden Suomen blogisti Mikko Kokko totesi eilen, niin on aika pelottavaa, että kaikki säröt pitää hioa pois. Tietysti ymmärrän, että rakenteellisen rasismin vastainen taistelu on yksi tämän päivän suurimmista kamppailuista, mutta pitäisi se raja siltikin johonkin vetää. Alkaa nyt katselemaan suurennuslasin kanssa joitain lastenelokuvia.

Keskusteltiin myös Aku Ankan Taskukirjoista, joiden parissa minä vietin huomattavan osan tylsästä lapsuudestani. Rami Nummi muistutti, Kuumilla jäljillä - taskarissa Aku menee kiinalaisten oopiumiluolaan ja sankarillemmekin tarjotaan piippua. "Kiitosta vain, enpä polttele", Aku toteaa. Taskukirjassa Tervetuloa Ankkalinnaan puolestaan Roope salakuljettaa liikekumppaninsa kanssa oopiumia sisältäviä appelsiineja. Vanhat taskarit olivat täynnä rasismia ja stereotypioita, mutta maailma oli erilainen silloin.

Ihan tavallisia ja hyviä ihmisiä meistä siltikin kasvoi.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Noita vanhoja taskukirjan juttujahan on muuten sensuroitu reippaalla kädellä
Tietyt tarinat joko puuttuvat kokonaan uusintapainoksista tai sitten piiput, tupakit, aseet, viuhuvat luodit jne jne on kokonaan muokattu kuvista pois

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Jännä ettei yksikään raivotar ole vielä huomannut sitä, kuinka Aku Ankan Taskukirjojen protagonistit ovat lähes poikkeuksetta miehiä, ja kuinka naiset esitetään aika kevytkenkäisessä valossa. Luulisi ihmisten sellaiseen enemmän kiinnittävän huomiota.

Eivät vanhat Aku Ankan -taskukirjat välttämättä enää sopisi nykyajan yhteiskuntaan, mutta samaan aikaan tuollainen toiminta aliarvioi mielestäni lapsia. Se, että Roope-setä salakuljettaa oopiumia Ankkalinnaan ei suinkaan tarkoita sitä, että jokainen lapsi tekisi samoin. Melko harva sitä Suomeen on oopiumia rahdannut. Ja vaikutteet tuskin ovat taskareista lähtöisin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #8

Niin sekin vielä

Hupaisa olisi ollut elämäni jos olisin perustanut naiskuvani esim Iiinekseen
Aikas moderni höyhenätär on kyllä hän
Deittailee kahta sulkaveikkoa yhtä aikaa
Kaikkina näinä vuosina ei ole valintaansa tehnyt
(Nyt moralistitkin voivat suuttua)

Akun olen kyllä jotenkin ottanut henkieläimekseni
Aina menee pieleen ja tulee elämässä sulkasato
Siitä huolimatta vahvasti vastatuuleen ain

Niin ja tuo opium
Jossain muumijutussakin muumipapparainen veteli viskiä ja oopiumia
Kun sattuivat löytämään merirosvojen piilon

Yhtään en ole merirosvojen piiloista löytänyt huumehia
Mutta viskiä kylläkin juonut tähän ikään sen uima-altaallisen
Selkeästi on Muumien syy tämä
Oikeuteen haastan vielä Janssonin perikunnan kun perikatoon vei sarjakuva

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Se oli sarjakuvassa. Poliisimestarin veljenpoika diilaili muumeille oopiumia. Palmuviiniäkin latkivat. Kun muumiperhe käy Rivieran lomaparatiisissa, niin siellä parveilee uima-altaan reunustoilla timmikroppaisia miehiä ja mielettömiä bikinibeibejä. Niiskuneiti innostuu uhkapeleistä ja Muumipappa tenuttaa taiteilijan kanssa yöt läpeensä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen Vastaus kommenttiin #10

Se Muumit rivieralla sarjis on kyllä huippu ja niin on se elokuvakin
Säilyttivät siinä sen oikean hengen sensuroimatta mitään
Yhtään en kyllä huomannut lapsen ahdistuvan kun katsottiin

Ehkä sitten isona muumi-traumoja pui
Rivieralle menee
Ensin jet setin kanssa hekumoimaan
Sitten siellä veneen alle muuttaa pettyneenä ympäröivään luksukseen

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Ihmiset nyt näkevät mitä haluavat nähdä
Minkä hyvänsä voi tulkita omalla tavallaan

Ota huomioon että on olemassa näitä jotka näkevät muumeissa seksiä ja paheellisuutta
Puhumattakaan teletapeista jne jne

Erikoisia ovat ja vielä erikoisempia ovat teoriansa
Huvitun heistä aina

Ongelma on että joku edes vaivautuu ottamaan näitä hurmanhenkiä vakavissaan
Mutta juupa juu
Otsikoita olla pitää ja pientä kiistaa

Helpompi olisi kyllä heidänkin edes kerran uskoa banaanin olevan vain banaani

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei mutta tähän Angry Birds teoriaan olen törmännyt mm. amerikkalaisessa liberaalilehdessä The New Republicissa, The Focus -lehdessä ja jopa Taloussanomissa. Menee aivan höpöksi. Muumeissa seksismiä? Tove Jansson oli feministi. Tietysti Muumimamman rooli on vähintäänkin kyseenalainen, mutta täytyy muistaa, että hän edusti aikansa ideaalia. Ideaalit elävät ja muuttuvat. Hullua alkaa siitäkin vitsaa vääntämään. Tuo banaanivertaus muuten on tosi hyvä.

Kun sanotaan, että lapsia politisoidaan ja seksualisoidaan aivan liian nuorena, niin ei tarvitse kahdesti miettiä ketkä sitä tekevät.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Monesti olen miettinyt millaiselta näiden teorioiden takana olevien ihmisten sielunmaisema mahtaakaan näyttää (kun pääsisikin katsomaan)

Luulisi olevan erinomaisen ahdistavaa elämä jos aina löytää piilomerkityksiä kaikesta
Pelkohan niille siinä tulee salaliittoteorioita keksiessä

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Veikko Huovisen Konsta Pylkkänen ja lisenssi Ruuperi näkivät varsin erilaisen kirjoituksen täytettyjen pyymetsojen jalustassa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Nuori vihainen mies on lapsesta asti joutunut tappeluihin. Häntä ei ymmärretä, eikä hän sovi osaksi yhteiskuntaa. Hän on katkera ja etsii aggressiolleen sopivaa kohdetta.

Kun kotimaahan alkaa virrata muukalaisia rajan ylitse, kokee nuori mies hetkensä koittaneen. Hän yrittää varoittaa muita maahan vyöryvästä vaarasta, mutta vain muutama kuuntelee. Heidän kanssaan hän perustaa ryhmän, joka yrittää häätää barbaarisesti käyttäytyvät, kotimaan lapsia uhkaavat muukalaiset sinne mistä he tulivatkin. Symboliksi löydetään vanha kansallismielinen johtajahahmo, jonka perintö elää kuvissa ja tarinoissa."

Näin kirjoitti ihan suomalainenkin elokuvakriitikko Image-lehdessä. Ihan uskomatonta.

http://blogit.image.fi/katsoja/angry-birds-on-elok...

Bonuksena kriitikko kertoo että leffa on sellainen, mitä Sons of Odin-isät näyttävät lapsilleen. Myös trump on mainittu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten totesinkin, yksi toimittaja tuli esiin hauskan vertauskuvan kanssa, ja muut syöksyivät saman tien jälkiliukkaille, kun huomasivat sen keräävän klikkejä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tuo yksi kriitikko vaikutti vertauskuvansa ja kirjoituksensa kanssa vilpittömältä. Sekin on pelottavaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ensimmäisen kerran tämä syvällinen analyysi tehtiin vieläpä pelkän trailerin perusteella. Aikuiset puskevat väkisin maailmankatsomuksiaan ja vastakkainasettelujaan lasten maailmaan.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Pyhä paranoidi Batman huusi Robin
Olemme saarrettuja

Am i surrounded by assholes?
(Dark Helmet - Spaceballs the movie)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nämä jutut jaksavat muistuttaa muutaman vuoden takaisesta blogikirjoituksesta, jossa Vihreän Langan Jarkko Tontti kertoi J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjasarjan olevan yltiörasistinen. Tontin mukaan hän oli tullut toisen lukukerran jälkeen hyvin surulliseksi, koska teos oli kirjallisilta ansioiltaan hyvin vaatimaton ja Keskimaa varsinainen laitaoikeiston unelmien täyttymys. Tieto siitä, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvostaa kyseistä kirjasarjaa hyvin korkealle, herätti pahennusta entisestään. Tuhma-Jussi, mietin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mieleen tulee myös Helsingin Sanomien Laura Antolaa käsittelevä artikkeli, jossa pohdittiin supersankarien tylyä maailmankuvaa. Antola kertoi tuolloin olevansa huolissaan sarjakuvien tarjoilemasta kovan oikeistolaisesta, jopa vinksahtaneesta maailmankuvasta, jossa väkivallalle etsitään oikeutusta uusliberalismin kautta. Ilmiö on havaittavissa niin valkokankaalla kuin paperikansien välissäkin.

Esimerkkinään Antola mainitsi mm. silloin ilmestyneen Kostajat -elokuvan Age of Ultronin. Tutkijan mukaan nelivuotiaalle voi olla hyvin vaikea selittää, miksi Kostajien yltiöpatrioottinen Kapteeni Amerikka saa vetää ihmisiä turpaan, mutta silti päiväkodissa opetetaan jo hyvin varhain ettei toisia ei saisi lyödä, koska se on väärin. Ei edes kostoksi. Myös Batman on Antolan mukaan varsin kummallinen sankarihahmo: miljardööri ja playboy, joka käy öisin hakkaamassa syrjäytyneitä ja mielenterveyspotilaita.

Kyllä se tässä valossa tarkasteltuna kieltämättä minustakin hieman vinksahtaneelta kuulostaa, mutta kannattaisi silti yrittää sukeltaa syvemmälle Gothamin alamaailmaan. Supersankaritkin ovat vain ihmisiä. Ja usko pois, kyllä sieltä löytyy paljon syitä ja seurauksia, jotka ovat jääneet selvästi huomioimatta. Myös sellaisia, jotka kestävät eettisen tarkastelun. Entisenä sarjakuvafriikkinä puistelin epäuskoisesti päätäni.

Jos totta puhutaan, niin enemmän minä olisin huolissani siitä, että nelivuotiaan annetaan katsella elokuvia, joiden suositusikäraja on 12 vuotta. Elokuvateattereihin taapero tuskin on päässyt, joten kyseessä täytyi tuolloin olla laiton kopio, jonka vanhemmat ovat ladanneet lapselleen. Elokuvaa ei nimittäin oltu artikkelin ilmestymishetkellä vielä julkaistu jälleenmyyntiin.

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1434509595228

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tietysti Antolan Helsingin Sanomissa siteeratun väitöskirjan voi nähdä myös aiheellisena kritiikkinä vallitsevaa massa- ja populaarikulttuuria kohtaan, mutta henkilökohtaisesti minä kyllä hämmennyin hieman hänen kommenteistaan. Ihan normaaleja ja terveitä vasemmistolaisihmisiä meistä sarjakuvatoukistakin on kasvanut. Ilman rikosrekisteriä on talsittu jo yli kolmekymmentä vuotta, vaikka Batman löikin. Lobosta puhumattakaan.

Itse asiassa uskon, että tilastollisesti mitattuna sarjakuvia lukeneet lapset ovat aikuisiällä keskivertosuomalaista vähemmän väkivaltaisia. Sarjakuvat ovat aina vetäneet puoleensa niitä hieman epävarmoja ja hiljaisia poikia, jotka toivovat että joku päivä oikeus voittaisi. Paljon enemmän minullakin oli yhteistä hajamielisen ja hintelän Peter Parkerin, kuin jääkiekkolegenda Teemu Selänteen kanssa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Käsittääkseni Tontti yritti olla sarkastinen. Ei mennyt kaikille läpi sarkasmina. Ihme, että samoihin henkilöihin, jotka eivät ymmärrä Tontin trollausta, uppoaa kuitenkin Halla-ahon "musta huumori". Taitaa olla aika puoluesidonnaista tuo ymmärryskyky.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tunne Tonttia tai hänen tekstejään sen koommin. Tuo on itse asiassa ainoa johon olen törmännyt. No nytpä tuli sitten siihenkin selvyys. Minä nimittäin luulin miestä tärähtäneeksi kun luin sen tekstin, mutta tuossa valossa tarkasteltuna se oli suorastaan nerokas. Pelkään sarkasmin kuitenkin menneen ohitse suurimmalta osalta tekstin lukijoista, jos he eivät seuraa minun tavoin aktiivisesti Vihreää lankaa tai Halla-ahoa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Saahan sen tulkita miten haluaa, ja eipä mua ainakaan haittaa, vaikka siitä tulisi pakolaiskriisi mieleen. Yhtymäkohtiahan käsittääkseni on, vaikka en ole elokuvaa nähnytkään...

https://www.youtube.com/watch?v=NzEQpLJfthM&featur...

Mutta elokuvan kritisointi oman tulkinnan pohjalta on kyllä vähän arveluttavaa. Varsinkin jos se menee rasistisyyttelyksi, tms. ad hominem -argumentoinniksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joidenkin mielestä leukaparka edustaa muslimeita, jotka hakevat turvapaikkaa Euroopasta. Toiset toitottaa antisemitismistä samaisen leukaparran vuoksi. Kukaan ei vielä toistaiseksi ole maininnut Tavastian lauantaidiskoa ja hipstereitä, mutta eiköhän sekin vielä sieltä tule. Sitten on tosiaan tämä vertaus Redistä Donald Trumpina, Sanderssista kotkana ja onpa jotkut Obamankin tuonut esiin. Pimeäksi on maailma mennyt.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari
Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Leukaparta on aika monella. Spede, Olli Immonen, 80-luvun Jouko Kajanoja, Breivik. Nuo tuli ekana mieleen. Nyt kun löytyisi se yhdistävä tekijä. Naisilla harvemmin on leukapartaa eli ehkä änkkärielokuva on feministinen?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #26

Minä tässä pähkäilen vieläkin, että viitattiinko Redin tuuheilla kulmakarvoilla Groucho Marxiin, Martin Scorseseen vai Seesamintien Bertiin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #27

Se on punainen ja sillä on kulmakarvat, eli Arvo Aalto. Ilmeisesti Roviolla ollaan kiihkeitä kirveslinjan kannattajia ja elokuva on kannanotto SKDL:n hajaannukseen 80-luvulla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #27

Ei. Ilmiselvästi Leonid Brezhnev. Ei tiennyt juuri mitään ja paskansi maansa talouden pystyyn.

http://russiapedia.rt.com/files/prominent-russians...

Tuon kuontalon kun värjää punaiseksi ja nenän keltaiseksi. Niin kyllä se täydestä menee Redistä.

Risto Laine

Sairaaksi on mennyt maailma. On aika järkyttävää lukea mitä tuonkin elokuvan ympäriltä nämä punakoneliberialistit näkevät ja hakevat suurennuslasin avulla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eihän tämä maailma ole mihnkään muuttunut.

70 luvun lopulla Akun housuttomuus nousi otsikoihin ja muistaakseni koko juttu lähti liikkeelle Helsingin Kaupungin nuorisolautakunnan lehden tilauksen peruuttamisesta. Oli syy sitten tuohon peruuttamiseen housuttomuus, tai ei, niin hilpeyttä uutinen herätti kovasti maailmalla. Suomessahan muuten oli 70 kasvatusmekaniikka todella vahvasti tiedostavaa ja vasemmistohenkistä. Vieläkin puistattaa :))

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Joskus ajattelin jopa tilata tämän demokraattien New Republic -lehden. Mutta pettymyshän sieltä olisi tullut, kuten Asikainen osoitat. Kaiketi tuo rauhoittuu sielläkin presidentin selvittyä. Siihen asti täällä voidaan nojata taakse ja ihmetellä kenen propaganda on räikeintä. Voimatta kuitenkaan vaikuttaa lopputulokseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset