Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Verotus laskee 0,2 - 0,3 prosenttia? Ei muuten laske

  • kuva: uusi suomi
    kuva: uusi suomi
  • kuva: tilastokeskus
    kuva: tilastokeskus

Veronmaksajat antaa hallitukselle kehuja myönteisestä verovastaantulosta. Järjestön mukaan hallituksen veroporkkana vähintään torjuu kilpailukykysopimuksen vuoksi uhanneen ostovoiman laskun, kirjoittaa verkkolehti Uusi Suomi.

Kilpailukykysopimuksen yhtenä porkkanan toiminut 315 - 515 miljoonan euron veronkevennys näyttää kaikesta huolimatta toteutuvan, vaikka moni epäilikin sen olevan pelkkä tyhjä lupaus. Hallitus on luvannut toteuttaa uudistuksen, mikäli kilpailukykysopimuksen kattavuus saadaan koskettamaan 90 prosenttia palkansaajista. 

Veronmaksajain keskusliiton tekemien laskelmien mukaan keskituloisen 3295 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti alenee kevennyksen myötä 0,3 prosenttiyksikkö eli 31,1 prosentista 30,8 prosenttiin. Keskituloisen palkansaajan ostovoima tulee paranemaan 0,2 prosenttia, joka tarkoittaa käytännössä noin 60 euron vuosittaista ostovoiman kohennusta.

Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on veroporkkanan suhteen toiveikas. Hänen mukaan tällä liikkeellä saadaan torjuttua palkansaajia vuonna 2017 uhannut verotuksen selvä kiristyminen ja ostovoiman tuntuva aleneminen. Heidän tekemien laskelmien perusteella ansiotason oletetaan nousevan keskimäärin 0,8 prosenttia ja hintatason 1,0 prosenttia vuonna 2017. Minä sen sijaan olen edelleen epäileväinen.

Kuten Nordean ekonomisti Olli Kärkkäisen julkaisemista laskelmistakin käy ilmi, kilpailukykysopimus tulee kiristämään palkansaajien verotusta ensi vuonna 300 miljoonalla eurolla, seuraavana vuonna 600 miljoonalla eurolla ja vuonna 2019 noin 800 miljoonalla eurolla. Hänen tekemissään laskelmissa on huomioitu vain verovaikutus. Tämän päälle tulee vielä lomarahaleikkaukset.

Parhaimmassakin tapauksessa verokevennykset kompensoivat pelkästään työnantajalta palkansaajille siirrettyjä sosiaalivakuutusmaksuja, eikä niitäkään kokonaan. Toisin sanoen hallitus ojentaa vasemmalla kädellään roposia, kun samaan aikaan oikea käsi kahmii taskustasi tuplasti sen verran. On hienoa, että hallitus yrittää tulla jollain tapaa vastaan, ja arvostan elettä suunnattomasti, mutta en usko sen toimivan eikä sitä myöskään tulisi markkinoida myönnytyksenä palkansaajille.  

Pelkään myös inflaation syövän saavutetut edut ennen kuin ne astuvat edes voimaan. Moni varmasti vielä muistaa, kuinka arvonlisäveron kevennys käytännössä lisäsi vain kauppojen katetta, vaikka alunperin sen luvattiinkin hyödyttävän ennen kaikkea pienituloisia. Ei ole mitään syytä epäillä etteivätkö nämäkin verokevennykset uppoaisi suoraan hintoihin. Palkansaajat tulevat siltikin pääsemään taloudellisesti huomattavasti helpomalla kuin esimerkiksi työttömät ja eläkeläiset, joiden toimeentulojen menetystä ei ole indeksijäädytysten jälkeen kompensoitu lainkaan. Päälle tulee vielä päivähoitomaksujen korotuksia, julkiseen liikenteen hinnanmuutoksia ja kaikkea muuta, mitä tähän väliin vain voi keksiä.

Samaan aikaan myös muut elinkustannukset ovat kasvaneet hurjaa vauhtia. Esimerkiksi asuntojen vuokrat ovat nousseet huomattavasti samalla kun omistusasujien asuinkustannukset ovat pysyneet maltillisempina, kun lainojen korot ja asuntojen hinnat ovat laskeneet. Tilastokeskuksen hinta-asiantuntija Ilkka Lehtisen mukaan asumiskustannukset ovat nousseet 0,6 prosenttia vuodessa eli selvästi yleistä inflaatiota nopeammin. Vuodesta 2010 vuokrat ovat nousseet 18,5 prosenttia, kun taas koko inflaatio on ollut noin 8 prosenttia. Eli vuokralla asujien asumiskustannukset ovat nousseet selvästi kaikkea muuta nopeammin. Tässä tilanteessa ei kyllä enää paljoa veronkevennykset auta, kun kaikki kustannukset kasvavat tuntuvasti kevennyksiä nopeampaa.

Turha kenenkään on taputtamaan alkaa.

 

Lähde: Uusi Suomi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tällaisia esimerkkejä löytyy valtavasti. Tuolla Facebookin puolella tuli esiin esimerkiksi sairaan ihmisen taksikyydin omavastuu, joka nousi 10 euroa sivulta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kun tuohon lisää että päivystys on poistunut pienistä kunnista (esim kiteeltä), se meinaa että terkkarikäynti maksaa nyt kaksi 60 km taksimatkaa ja päivystys maksun. mä luulen et luulotauti karisee kun hinnan tajuaa. ainakin kaikkein köyhimmiltä.

alenna palkkaasi nin me heikennämme palvelujasi voidaan sanoa myös. alenna palkkaasi niin me alennamme verotusta.

10 000 ihmistä, 100 e veron alennus joka katetaan luopumalla yhdestä miljoonan euron leikkauksesta.
-> jokaisen veron maksajan pitää säästää tuo miljoona omalla tilille koska ei tiedä milloin joutuu lekuriin
-> 10 000 x 1000 000 = 10 miljardia ostovoiman menetystä

mä luulen et jokainen kokoomuslainen joka ton tajuaa, kannattaa sitä 90% varmuudella ja miettii 10% varmuudella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joo-o, tähän päälle vielä esim. lääkekorvausten pienentäminen, jolla haetaan 150 miljoonan euron säästöä, kansaneläkkeistä sekä lapsilisistä napattava 195 miljoonaa euroa, ja käsittääkseni liki kolmenkymmenen muun etuuden 0,85 prosentin leikkaus, jonka toivotaan tuovan toiset 195 miljoonan euron säästöt. Jäljen huomaa vasta sitten parin vuoden päästä tai viimeistään kymmenen vuoden päästä, kun ihmisten mielenterveyden luhistuminen alkaa näkymään myös katukuvassa. Hallitus leikkaa kaiken aikaa kaikista pienituloisimmilta, mutta ei uskalla sanoa sitä suoraan ääneen. Eläkeläisiltä, sairailta, lapsiperheiltä.

Eihän siitä ole kuin muutama kuukausi, kun Suomessa oli ennen näkemättömät osinkojuhlat - tai kapitalistin karkkipäivät, kuten itse sitä mielelläni leikkisästi kutsuin. Kyllä siinä vaiheessa viimeistään osoitettiin, että Suomestakin siimaa varmasti löytyisi, jos sitä vain tahdottaisiin antaa. Tuolloinhan jaettiin yli 16 miljardin edestä osinkoja. Se oli historiallisen paljon, millä tahansa mittarilla mitattuna. http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213257-kapit...

Tossa muuten liberaaliksi tunnustautunut Sampo Syyreeni totesi Facebookissa tänään, että häntä harmittaa hallituksen talouspuolen suhmurointi.

"Vaikka tahtotila tietysti on oikean suuntainen, porukassa on mukana niin harvoja oikeasti taloutensa osaavia, että käytetyt keinot voivat olla aivan mitä sattuu. Ja kun ovat, vasemmisto pääsee irvailemaan "oikeistolaiselle talousopille", ja todennäköisesti tulevaisuudessa ajamaan läpi jotain vielä sekopäisempää. Kun todellisuudessa ongelma on siinä että minkään maan tukevaa talousoppia, sen enempää oikeistolaista kuin vasemmistolaistakaan, ei ole edes sovellettu, ja siksi kansanedustajat laidasta laitaan pitäisi istuttaa joukolla kansantaloustieteen peruskurssille."

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten edellä tulikin jo esiin, Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotus tulisi kevenemään noin 0,2 - 0,3 prosenttiyksiköllä, kun taas samaan aikaan työnantajan maksuista siirretään 2,05 prosenttiyksikön verran työntekijöille. Ei tässä vielä patsasta kannata pystyttelemään alkaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hallitus toimii hyväksymänsä ohjelman mukaisesti. Tuossa ohjelmassa on nimittäin sovittu "Maltillisten palkkaratkaisujen tukemiseksi varaudutaan ansiotuloverotuksen lisäkevennyksiin.
Kevennykset koskevat kaikkia tuloluokkia ja eläkeläisiä, pieni- ja keskituloisia
painottaen." Liite 1 "Työn verotus" http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Nyt sitten tuo kaikki veronkevennys on vain kiinni siitä miten laajalla rintamalla ammattijärjestöt ovat mukana kiky-sopimuksessa. Tuossa liitteessä 1 on kyllä pari muutakin palkkatuloihin kohdistettua veronalentamistointa;
- Jotta työn verotus ei kiristy, tehdään ansiotuloverotukseen ansiotason nousua ja/tai inflaatiota vastaavat tarkistukset vuosittain.
- Korotetaan työtulovähennystä, kohdistuu pieni- ja keskituloisille

Noiden kahden veron alennusvaikutus arvioituna 630 milj.euroa

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos tuloista lähtee 2,05 prosenttia enemmän, kun työnantajan maksuja siirretään työntekijöille, niin miten se voi tuoda tilipussiin lisää, kun saa 0,2 - 0,3 prosentin kevennyksen? Joku tässä ei nyt täsmää?

Näin paljon verosi voivat laskea - Lindström: Jopa 250 euroa lisärahaa vuodessa

Mitä tämä tarkoittaisi tavallisen kansalaisen rahapussille, työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps)?

- Se on varmaan 250 euroa vuositasolla. Onhan se paljon, Lindström sanoi Iltalehdelle tiedotustilaisuuden jälkeen.

Pääministeri Sipilä arvioi tiedotustilaisuudessa veronkevennysten vaikutuksia näin:

- Tuo 200 miljoonaa euroa näkyy keskipalkkaisen palkkapussissa jo noin 150 eurona vuodessa, jos päästään 90 prosenttiin, verrattuna siihen, että tulee minimikattavuus, Sipilä sanoi.

- Iltalehti http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016060221668743_u...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Panet näköjään painoarvon IL:n uutisoinnille osittain. Etkö arvosta laisinkaan hallitusohjelman kirjauksia työtulojen verotuksen huojentamiselle?

Kaiketi työtulovähennysten määrä tuloluokittain on vielä vaiheessa,joten en itse usko tuohon mainitsemaasi tilipussin keventävään määrään, sillä se ei ole edes vielä tiedossa tuloluokittain. Riippuu missä laajuudessa kiky solmitaan ja siitä johtuu sitten työtulovähennyksen korotuksen kokonaismäärä, joka jakautuu painotettuna pk-tuloihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Ei vaan huomioin sen, kuinka vähän oikeus- ja työministerillä on käryä näistä asioista, vaikka hän on itse ollut kaiken aikaa mukana näissä palavereissa tekemässä näitä hallituksen linjauksia. Täyttä sumutusta koko homma. Parhaimmassakin tapauksessa palkansaaja maksaa 1,75 prosenttia enemmän kuin hyötyy.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #6

Sitä se vuosikymmenten velaksieläminen on aiheuttanut. Saat tottua siihen että vielä pitkään aikaan ei varsinaisia helpotuksia elinoloihin suomalaisille tule vaan kituuttamista riittää pitkäksi ajaksi. Se vaan tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää joillekin että Suomi on syönyt enemmän kuin on tienannut ja antanut naruttaa itsensä velkoihin ja nyt niitä on alettava maksamaan pois. Muttamat haluavat vieläkin elää pilvilinnoissa ja vaativat entisen menon jatkamista tai jopa hurjempaa hullutusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #10

Tästä päästäänkiin nätisti aasinsillan kautta esittämään kysymys. Onko vika kansan joka ei ymmärrä, vaiko päättäjien jotka eivät toimi? Jaettu vastuu kenties?

Toisaalta tuo lainahommeli. Suomi on vielä kaukana muista länsimaista.
http://www.tradingeconomics.com/country-list/gover...

Ongelma on se, että talous yskii edelleenkin. Sanotaan että suomalaiset ovat Kreikan tiellä, ja nyt ongelmaa pyritään korjaamaan täsmälleen samoilla lääkkeillä kuin siellä. Jokainen tietää, että miten siinä loppujen lopuksi kävi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #12

" Onko vika kansan joka ei ymmärrä, vaiko päättäjien jotka eivät toimi? Jaettu vastuu kenties?"

Vika on siinä mielessä kansan että se on valinnut päättäjät ja valinnut jo monta kertaa peräkkäin sellaiset päättäjät jotka ovat halunneet pönkittää omaa kannatustaan kansan keskuudessa ottamalla lainaa yhä enemmän ja kertomalla että me ollaan muka oikeutettuja "hyvinvointivaltioon". Vaikka meidän todelliset tienestit olisivat riittäneet vain toimeentulovaltioon . Tästäpä duunarille (joita meistä on suurin osa) tuli sellainen kuvitelma että nyt voidaan elellä herroiksi ja vaatia aina vaan enemmän ja enemmän. Tehtiin lait joilla työnantajaa voitiin kiristää vaikka miten ja unohtaa se varsinainen asia mistä palkka maksetaan eli työn tuottavuus ja tuottavuus nimenomaan työnantajalle joka pitää pystyssä koko korttitaloa. No, nyt se työn tuottavuus työnantajalle on mennyt niin huonoksi ettei töitä enää kannata tarjota joten olemme tässä missä nyt olemme. Ja osa porukasta vaatii edelleen että ylisuuria tienestejä ei voida pienentää ja pitävät vasemmistojohtoisten liittojensa kautta kuristusotteessa koko yhteiskuntaa.
Tässä kohtaa on turhaa ajatella niitä suuria isojen yhtiöiden maksamia boonuksia johtajilleen , ne on kyllä syvältä mutta suurin osa duunareista on pienissä yrityksissä joissa johtajat ja omistajat ovat mukana jokapäiväisessä työssä ja nyt heiltä on menohalut ja jaksu loppunut. Se on se paha.
Vähän oli jo valoa vuosi takaperin että vasemmiston kuolettavaa kuristusotetta saataisiin hellitettyä mutta tuskallista se on ollut. Sitäkin tuskallisempaa kun media on katsonut asiakseen pitää älämölyä kaikesta mitä hallitus on yrittänyt ja näin saanut opposition näyttämään kansan keskuudessa viisaammalta vaikkei sieltä toteutuskelpoisia realistisia ehdotuksia ole kuultu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"Vaikka meidän todelliset tienestit olisivat riittäneet vain toimeentulovaltioon"

Kyllä meillä vielä 80- ja 90-luvun alussa oli varaa hyvinvointivaltioon ja velattomiakin olimme. Pitäisi katsoa mitä virheitä tässä globalisaatiohuumassa olemme tehneet ja ottaa opiksi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #25

Sillon otti velekaa kotitaloudet niin maan perusteellisesti ja kuinkas siinä kävikään. No, pankit taisi voittaa sen ottelun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

Otit huomioon vain ajankohdan jossa hyvinvointia lähdettiin purkamaan, etkä syitä miksi tähän ajauduttiin. Koivisto vapautti finanssimarkkinat -87 ja Suomi liittyi Euroopan yhteisvaluuttaan (ERM) 90-luvun alussa, markan arvoa pidettiin kohtuuttoman korkeana ja spekuloinin vuoksi korot nousivat taivaisiin. Tässä pääsyyt tähän silloiseen katastrofiin. Sinun pitäisi ajetella muutoksia laajemmin ja pidemmältä aikaväliltä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #27

Joo, minä ajattelenkin muutoksia pitemmältä ajalta. Selityksiä löytyy kyllä kaikelle. Hetkellisiä nousukohtia on tietenkin ollut mutta kun otetaan tuolta 60-luvun puolelta sihti ja katotaan tänne 2020-luvulle niin sanosimpa että koko ajan on menty hieman yläpuolella sen mihin olisi varaa ollut. Paljon on tietysti kohennusta tapahtunut mutta syämävelka on koko ajan pikkuhiljaa kasvanut. Neuvostoliitto vielä sotki sitä näkymää ja sumensi päättäjien silmiä luulemaan että hyvin menee.
60-luvulla oli tavoitteena se toimeentulovaltio työtä tekemällä ja siihen päästiin mutta sitten pikkuhiljaa jupit tuli voimiinsa ja vei asiat överiksi ja siitä maksetaan nyt ja pitkään tulevaisuudessa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vaikka ns duunariluokkaa olenkin, en ole koskaan oikein tajunnut miksi työnantajan pitäisi maksaa jotain sosiaalivakuutusmaksujani. Eihän se niistä hyödykään.

Palvelumaksujen korotukset taas saattavat sapettaa mutta samalla unohdetaan että ne samat maksut on tähän mennessä maksanut joku muu eli veronmaksajat, niin työntekijät kuin työnantajatkin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sosiaalivakuutusmaksut ovat muutenkin kaksiteräinen miekka. Minkä hemmetin vuoksi joku maksaisi eläkemaksuja, kun ei välttämättä pääse niistä koskaan nauttimaan? Minkä vuoksi maksaa sosiaalimaksuja, jos ei käytä edes sosiaalimaksulla maksettavia palveluita? Ja niin edelleen. Kaiken järkevyyttä voi pohtia, mutta silloin päästään vain tilanteeseen, jossa hyvinvointiyhteiskunta on purettu, eikä heikommista pidetä enää lainkaan huolta. Suomessa sosiaalimaksut muuten ovat pienempiä kuin esimerkiksi naapurimaassamme Virossa.

"Peräti 35 prosenttia Virossa kerätyistä veroista koostuu sosiaaliturvamaksuista, joista kaikista suurin on työnantajien palkkasummasta maksama 33 prosentin sosiaalivero. Tämän päälle tulee vielä 0,8 prosentin työttömyysvakuutusmaksu, jonka myötä virolaisten työnantajien sivukulut nousevat yhteensä 33,8 prosenttiin maksetuista palkoista"

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217550-viron...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

'Minkä hemmetin vuoksi joku maksaisi eläkemaksuja, kun ei välttämättä pääse niistä koskaan nauttimaan?'

Minkä hemmetin takia kansalainen itse ei olisi halukas pieniltäkään osin osallistumaan aiheuttamiinsa kustannuksiin? Aika outo käsitys hyvinvointivaltiosta jos sen pitäisi koostua vain valtavasta joukosta vapaamatkustajia ja sitten niitä 'joitain muita' jotka kustantavat koko lystin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Eli on työnantajat eivät ole kansalaisia? Minä uskallan olla eri mieltä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Verohyvitys per/kk on 5 euroa. Kuinka paljon maksaa mm. Korkesaaren pääsylippu lapsilta?

Täysin käsittämätöntä kikkailua ihmisten tunteilla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei mitään verohyvitystä olekaan, sillä jos työntekijälle siirretään 2,05 prosenttia lisää maksuja ja annetaan 0,2 - 0,3 prosenttia, niin ei siitä mitään kätee jää. Palkansaajat oikeasti luulevat tätä erävoitoksi. Kuinka hemmetin tyhmä tämä kansa oikein on? Missä on makrotaloutta elvyttävä politiikka?

Kuten tuossa ylempänäkin totesin, sanotaan että suomalaiset ovat Kreikan tiellä, ja nyt ongelmaa pyritään korjaamaan täsmälleen samoilla lääkkeillä kuin siellä. Jokainen tietää, että miten siinä loppujen lopuksi kävi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei tässä perussuomalaisia kannata sääliä, mitään aloitetta järkevämmästä taloudenhoidosta ei ole tullut siltäkään puolueelta. Tavatonta näpertelyä on ollut ensimmäinen vuosi eikä valopilkkuja ole odotettavissakaan jos pääministeriin on uskominen. Tarkoittaako hallitusvastuu aivojen heittämistä narikkaan, eikä tämä ole puoltolause oppositiolle jolla ei ole ajatustakaan.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Veronmaksajien keskusliiton laskelma sisältää kaikki tiedossa olevat muutokset: sotu-maksujen siirron, inflaation ja veromuutokset. 515 miljoonan veronkevennykset kasvattaisivat keskipalkkaisen reaalista ostovoimaa noin kuusi kymppiä.

Lue tarkemmin ;)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pelkästään ensi vuoden eli 2017. Ei 2018 tai 2019. ;)

#kiky-sopimuksen palkansaajien verotusta kiristävä vaikutus:
2017: 300 milj. €
2018: 600 milj. €
2019: 800 milj. €
2020: 1000 milj. €

- Olli Kärkkäinen

Kärkkäisen mukaan laskelmassa on pelkästään verovaikutus, ei lomarahaleikkauksia. Kärkkäisen mukaan ostovoiman arviointi on haastavampaa.

http://www.uusisuomi.fi/raha/196511-ekonomisti-isk...

Ja jokainenhan sen tietää, että Veronmaksajien keskusliitto on oikeistolainen kioski.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Katsotaan miten jatko menee. Uskon että duunareiden veronalennukset ovat nyt aika korkealla hallituksen listalla tulevina vuosina. Myös päivähoitomaksujen korotukset taitavat jäädä toteutumatta. Tämän vaikutus on ainakin itselleni ihan kohtuullisen iso. Kymmeniä euroja kuukaudessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Tämä on tosi pahaa aikaa hyvätuloiselle palkansaajalle, joka maksaa kaikesta täyden hinnan, kun päivähoitomaksut nousevat, HSL nosti tuossa viime vuoden lopulla taas hintoja ja uusia jo lykkää. Samaan aikaan tungettiin mukaan kaiken maailman solidaarisuusveroja ja nyt myös työnantajien maksuja siirretään heille. Vuokrat nousevat järkyttävää vauhtia ja jokainen tunnelin päässä vastaantuleva valo paljastuu kerta toisensa jälkeen junaksi. Toivon tosiaan itsekin, että toi veroalennus olisi epäilyksiäni parempi. En pelkästään sen takia, että ajattelisin "työmiehen euronsa ansainneen", vaan koska ostovoiman kaventuminen tuhoaa myös sisämarkkinat ja tätä myötä koko makrotalouden.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Näillä tuloilla ei onneksi makseta lähellekään täysiä maksuja. Oli muuten ensimmäinen vuosi elämäni aikana kun vuokranantaja ilmoitti että vuokraa ei tänä vuonna koroteta yhtään. Iloinen yllätys.

Kyllä se siitä. Palkkojen osuus suomalaisen tuotannon arvonlisästä on luokkaa 80% joten kyllä nämä ratkaisut näkyvät myös hintatasossa ainakin kilpailluilla markkinoilla. Tietysti meillä on paljon aika määräävän markkina-aseman firmoja jolloin palkka-alet eivät välttämättä siirry yhtä tehokkaasti hintoihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Ranska ja Belgia toteuttavat samaan aikaan vastaavanlaisia toimenpiteitä. Kivet lentelevät ja autot palavat. Tuo on totta, mitä sanot markkina-asemansa määräävistä yrityksistä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on aina sama kitinä nouseeko vai laskeeko verot :)

Juu Suomi säästää nyt, sen kai kaikki on ymmärtänyt, ei kai tässä tarkoitus olekaan lisätä valtavasti ihmisten tuloja, eiköhän tarkoitus ollutkin hiukan tasata menetyksiä, ettei ostovoima laskisi niin paljon.

Se, että voidaanhan asia esittää, että verotus laskee, niin tottakai se laskee, jos verotusta vähennetään, se taas onkin sitten eri asia miten kokonaistuloille käy. Sehän on selvä, että tappiolle jokainen jää.

Se nyt vaan kuuluu asiaan, että otetaan esitettäessä rusinat pullasta, eipä tämä nyt ensimmäinen kerta ole, ja näin tulee tapahtumaan aina, kun hallitus jotain esittää, on sitten siellä mikä puolue tahansa.

Kyllä tämän asian varmasti jokainen ymmärtää, tai jos ei ymmärrä, niin aina parempi, ihminen on onnellinen, kun ei liikaa asioita murehdi. :)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tänään tapahtui tosiaan merkillisiä. Kokoomuksen puheenjohtajakisaan altavastaajana lähtenyt Elina Lepomäki teki jotain, mitä en ole yhdenkään uusliberaalin oikeistolaisen kuullut tekevän koskaan aikaisemmin. Hän nimittäin myönsi avoimesti Helsingin Sanomien TV:ssä, että palkansaajien ostovoima on kehno. Yleensä tuolta suunntalta tulee pelkkää skeidaa, kun ostovoimasta puhutaan.

Lepomäki ilmeisesti ymmärtää sen, että yrittäjien tulot ja palkansaajien ostovoima korreloivat keskenään. Ilman toista ei ole toistakaan, ellei kyseessä sitten ole ulkomaanvientiin keskittynty yritys, joita on Suomessa aika harvakseen tänä päivänä. Lepomäki myös painotti sitä tosiasiaa, että kokoomus ei voi olla enää EK:n apupuolue. Panokset kovenevat, mutta mihin suuntaan?

http://www.hs.fi/kotimaa/a1464845164055

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset