Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Rautakoura löi hanskat tiskiin - yhteiskuntasopimuksen neuvottelut jäihin

  • Rautakoura löi  hanskat tiskiin - yhteiskuntasopimuksen neuvottelut jäihin

Metalliliitto vahvisti yhteiskuntasopimusta koskevien neuvotteluiden kariutuneen. Lähes 142 000 jäsenen työntekijäliitto ja sen kanssa penkkejä kuluttanut työnantajajärjestö Teknologiateollisuus kertoivat neuvotteluidensa epäonnistumisesta tänään tiistaina. Metalliliiiton mukaan tämä tarkoittaa sitä, että myös liiton muiden työnantajajärjestöjen kanssa aikaansaadut neuvottelutulokset haudataan. Metalliliitto ilmoitti jo lähtömetreillä heidän reunaehtonsa olevan, että neuvottelutulos tulee saavuttaa liiton kaikill sopimusaloilla tai muuten koko projekti hylätään.

Metalliliiton mukaan kynnyskysymykseksi nousi paikallinen sopiminen, joka ei maistunut oiekin työnantajille. Liiton mukaan se tarjosi neuvotteluissa mallia, jossa työajasta olisi sovittu paikallistasolla yritysten tarpeiden mukaan. Työnantajapuoli Teknologiateollisuus puolestaan sanoo, että Metalliliitto ei ollut valmis hyväksymään vuostyöajan 24 tunnin pidennystä lopullisena ratkaisuna, vaan pyrki tekemään siitä väliaikaisen korjausliikkeen. Teknologiateollisuuden kilpailykykysopimuksen neuvottelut päättyivät tuloksettomina myös toimihenkilöitä edustavan Ammattiliitto Pron sekä ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa. 

Hallitukselle neuvottelujen kariutuminen tulee olemaan erittäin tiukka paikka, koska pelissä on koko heidän arvovaltansa. Ratkaisujen piti olla hallituksen pöydällä vimeistään huomiseen mennessä. Jos Metalliliitto ei lähde mukaan kilpailukykysopimukseen, se kaatuu kokonaan. Keinot käyvät vähiin, koska aikaisemmin pelotteena käytetyt pakkolaitkin osoittautuivat perustuslakimme vastaisiksi. Sipilän hallitus oli aikeissa säätää työelämään pakkolakeja, joiden kautta lomarahoja olisi leikattu noin 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä olisi tullut palkaton, loppiainen ja helatorstai olisivat muuttuneet palkattomiksi vapaapäiviksi ja vuosiloma olisi saanut olla enimmillään kuuden viikon mittainen. Hallitus tavoitteli pakkolaeilla viiden prosentin parannusta yritysten kustannuskilpailukykyyn, mutta perseellenhän sekin meni. Pakkolait olivat nimittäin perustuslain lisäksi ristiriidassa myös EU:n perusoikeuksien ja työelämädirektiivien kanssa. 

Se oli kieltämättä aika huolestuttavaa, kun johtavat poliitikot alkoivat tietoisesti uhkailemaan kansalaisia perustuslain vastaisilla toimenpiteillä, joilla ei ollut minkäänlaisia läpimenomahdollisuuksia. Tässä alkaa väkisinkin miettimään, kuinka suuri osa hallituksen sanomisista on pelkkää bluffiin perustuvaa tarua - kansan ruoskintaa katteettomilla uhkauksilla. 

Suomessa vallitsee tällä hetkellä luottamuspula, eikä sitä korjata yhdessä yössä. Hallituksen kannalta katsoen nyt olisi tärkeintä saada ammattiliitot ja köyhtynyt keskiluokka vakuuteltua siitä, että veroalennuksia on tosiaankin tulossa mikäli sopimus syntyy. Tällä hetkellä hyvin harva uskoo enää niiden toteutumiseen, sillä tähän astisista lupauksistaan hallitus ei ole onnistunut pitämään ainoatakaan. Hallitus on toistuvasti osoittanut, että veroalennusta ei ole alettu edes pohtimaan. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ei ole esittänyt yhtään ainoatakaan konkreettista lukua veroalennuksia suuruudesta, tai siitä kuinka ne tullaan toteuttamaan, jos ehdot täyttyvät. Tässä on kuitenkin yksi ongelma. Hallitus ei nimittäin ole missään vaiheessa ilmoittanut, että mitkä nämä ehdot ovat. Tarjoaako valtio veroalea siinä vaiheessa, kun Timo Soini (ps.) onnistuu takkia kääntäessään heittämään voltin takaperin, vai tuleeko se vasta sitten, kun Alexander Stubb oppii rehelliseksi ja vastuulliseksi poliitikoksi? Käytännössä ehdot voivat olla ihan minkälaisia tahansa, koska niitä ei ole määritelty etukäteen.

Saa nähdä kuinka tästä jatketaan eteenpäin. Pyrkiikö hallitus hyökkäämään jo toistamiseen ammattiliittoja vastaan leikkaamalla eläkeläisiltä tai ainakin uhkaamalla sillä, vai onko sillä selkärankaa tulla konkreettisten ehdotusten kanssa esiin. Kummastelin jo päivällä sitä, kuinka julkisen alan työntekijöiden neuvotteluissa oli mukamaste päästy sopuun työajan pidennyksistä ja paikallisesta sopimisesta. Sopimus pidentäisi useimpien työntekijöiden viikottaista työaikaa puolella tunnilla, ja samalla myös työntekijöiden lomarahoja leikattaisiin 30 prosenttilla vuosina 2017–2019. Tällä se ulkomaanvienti lähtee taas vetämään. Pieksämällä lähihoitajia, sairaanhoitajia ja koulun keittiöhenkilökuntaa. Kilpailukykysopimus ei ole missään vaiheessa ollut valtiontalouden eikä vientiedellytyksen pelastustoimi tai korjaussarja. Kaikesta paistaa lävitse hallituksen halu myötäillä EK:n heille asettamia linjauksia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sanoin totean tähän loppuun, että kyllä se on vaarallista, jos vedessä vedetään tulppa pois. Ja juuri sitä hän on itse tekemässä.

Monen mielestä vuosia kestänyt palkkamaltti tuntuu liioitellulta ja epäarvoistavalta, kun samaan aikaan yritysjohtajat ovat nauttineet vuosikymmenen makeimpia bonuksia ja osinkoja jaetaan ennätysellisen paljon.

Lähde: Uusi Suomi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Rautakoura iski nyrkin pöytään, pääoma vikisee nurkassaan''

Ilmankos Suomesta tulee jatkuvalla syötöllä metallifirmoja Viroon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuleehan niitä, kun Virossa ei tarvitse maksaa tuloksesta vasta kuin rahaa lypsäessä. Mielenkiintoista silti, että moni laittaa samaan aikaan toisen jalkansa Puolaan tai toisinaan jopa Suomeen, että ei tarvitsisi maksaa Viron korkeaa sosiaaliveroa työvoimasta. Laillista veronkiertoa, jonka peruskokkarit on duunailleet sinne väliin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mitä muuten Martti tarkoitat tässä yhteydessä peruskokkareilla?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Tarkoitin kokoomusta. Oikeastaanhan tämän mahdollisti keskustan Esko Aho, SDP:n Paavo Lipponen ja Mauno Koivisto sekä kokoomuksen Sauli Niinistö.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Auvo Rouvinen se ratkaisi jo tämänkin ongelman.

"Kun maamme viimeksi ajettiin eurokuntoon 1990, palkkoja jouduttiin leikkaamaan ulkoisella devalvaatiolla noin 20%. Ensin devalvoitiin ja sitten laskettiin kellumaan. Taala kallistui siis noin 20% suhteessa markkaan. (Kuten tiedätte, kellutus on markkinaehtoinen toimi ja sen pitäisi taata rahalle jokseenkin oikea arvo. Joskus näin käykin ellei kukaan kurssia manipuloi.)

Jos meinaamme nyt saada kilpailukykymme kuntoon, täytyy luopua Sipilän esittämästä puuhastelusta ja alentaa liksoja reilusti. 20% luultavasti riittäisi mutta varminta on tehdä kerralla 30%, sen jälkeen on korotusvaraakin mikäli talous alkaa pyöriä.

On selvää ettei työväestö innostu ajatuksesta, onhan monilla talous varsin tiukalla jo nytkin. Ajatus sotii myöskin kokoomuksen tärkeintä vaali slogania vastaan. ”Työnteon on kannatettava aina.” Tuon jälkeen ei kannata jos kerran kannustin ongelmat ovat nytkin suuria.

Täytyy käyttää porkkanaa. Se onkin helppoa, ovathan yritykset käytännössä tuhon omia ellei kilpailukyky loikkaa oteta. Eli omistajat tietävät omaisuutensa arvoksi nolla. Puolet nollasta ei ole paljon. Alennetaan palkkoja 30% ja annetaan työntekijöille 60% yrityksen osakkeista. Omistaja ei menetä mitään luopuessaan tuhoutuneesta yrityksestä ja työntekijät saavat jonkinlaisen muodollisen korvauksen palkan alennuksesta."

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21771...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Auvolla on hyvin luovia ratkaisuja, ja vaikka hän omien sanojensa mukaan on pesunkestävä punikki niin monella tapaa häntä arvostan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Auvo uskaltaa ajatella laatikon ulkopuolella.

Jyrki Paldán

ja Virosta duunareita Suomeen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Maan talous ei ole kasvanut 8 vuoteen, mutta menopuoli on jatkanut kasvuaan vieden meidät tilanteeseen, jossa yli 5 miljardia joudutaan ottamaan vuosittaista syömävelkaa antaaksemme hyvinvointivaltion palveluille tekohengitystä. Euron seurauksena valuutta ei kellu kuten Ruotsissa, emmekä voi sen ulkoista arvoa devalvaatiolla laskea. Saamme toki halvempia plasmatelkkareita, saksalaisia lääkkeitä ja muita ulkomaisia tuotteita, mutta emme saa omia tuotteitamme kaupaksi.

Jäljelle on jäänyt pitkä ja kivulias devalvaatio sisäisesti, jossa rahan sijaan joustaa työttömyys, kuten olemme vuosia jo todistaneet.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä minäkin näen ongelman joillakin aloilla, mutta näitä asioita pitäisi aina käsitellä alakohtaisesti, koska jotkut julkisen sektorin alat ovat alipalkattuja, kun taas toisten palkka on paisunut tähtiin. Se, että leikataan lähihoitajilta, keittäjiltä, sairaanhoitajilta sekä muilta ylityöllistetyiltä ja alipalkatuilta ihmisiltä, ei ole mikään ratkaisu, vaan puhdasta kyykytystä. Julkisen sektorin lihomisesta olen silti samaa mieltä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tässä lienee on se logiikka, että julkisen sektori on poikkeuksellisen suuri työnantaja (suhteessa väestöön) ja viime kädessä siellä palkat maksetaan verorahoista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Julkinen sektori kouluttaa sinun lapsesi, antaa hänelle rokotteen, hoitaa sinun dementoitunutta äitimuoria ja tekee lapsellesi koulussa ruoat. Julkinen sektori laskee verotuksen puolestasi, auttaa sinua jos jäät työttömäksi tai et pärjää taloudellisesti, tarjoaa sinulle koulutuksen ja maksaa tälläkin hetkellä palkkasi.

Julkinen sektori siivoaa katusi, kuljettaa jätteesi, vahtii lastasi päivähoidossa ja järjestää kesätoimintaa kaikkien muiden vapaa-ajan toimintojen yhteydessä. Hyvin useissa kunnissa julkinen sektori hoitaa sinulle myös veden ja energian. Totta hitossa on iso.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #17

Kyllä. Vaan iso se on verrattuna Tanskaan ja Ruotsiin, saati muualle.

Vaan jos sillä tämä ratkaistaisiin, niin valtion pitäisi palkata kaikki töihin. Tehtävää riittää. Mutta itsekin olen julkisella sen verran työskennellyt, että ongelmiakin olen nähnyt. Esmes yksityisellä lääkäriasemalla olet asiakas ja tuot rahaa taloon, julkisella olet kustannus ja lisätyö muutenkin kuormitetussa ympäristössä. Täysin inhimillistä että ihminen kohdataan eri tavoin.

Serkkupoika oli pitkään Espoon vedellä töissä ja sai tarpeekseen siitä, että vanhemmat mutta samanarvoiset isopalkkaisemmat työntekijät eivät tehneet mitään. Yksittäistapauksia toki. Mutta tahdon sanoa, julkisella on myös helpompi sluibailla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Ja yksityisessäkin lääkäritalossa suurin osa rahoista tulee julkiselta puolelta. Henkilökohtaisesti kannatan sitä, että julkinen terveydenhuolto lopettaa kokonaan yksityisten palveluiden ostamisen ja valtio niiden käytön tukemisen. Pari vuotta ja tilanne normalistoituu. Sen jälkeen meillä on taas toimiva ja tehokas julkinen terveydenhuolto.

Tämä koko ongelma kulminoituu hyvin entisen sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn lausahdukseen: Lääkärit yhdistelevät hyvällä tavalla töitä ja työnantajia.

Olen todistanut jopa tapausta, jossa julkisen terveydenhuollon piirissä työskennellyt lääkäri antoi potilaalleen lähetteen yksityiselle vastaanotolle, jossa hän itse otti vastaan samaisen potilaan, koska oli klinikan yksi osakkaista.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174622-laaka...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #17

#17

Julkinen sektori myös tarjoaa pyytämättä ja lupaa kysymättä paljon sellaisia etuja ja etuoikeuksia joita en käytä tai edes haluaisi käyttää. Ja suuresta osasta niistäkin pyytämättä tulleista palveluista voisin kyllä maksaa suuremman osan itse jos se osaltaan laskisi maksamiani veroja.

Ei osata erottaa toisistaan kaikille välttämättömiä palveluja niistä joista jokainen voisi maksaa mikäli sattuu käyttämään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Ei julkinen voi tarjota pyytämättä ja lupaa kysymättä mitään.. ei se ole autonominen vaan sen toimintaa säädellään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomalainen politiikka on jo pitkään perustunut siihen, että päättäjät lähettävät postissa rahaa ja menevät itse ottamaan sen vastaan. Mieti nyt hetki vaikka Laura Rätyä (kok.), joka touhuili soten parissa ja vaihto Mehiläiseen liiketoiminnanjohtajaksi. Jos poliitikot eivät suoraan itse mene sitä rahaa hakemaan, niin joku kaveri tekee sen heidän puolestaan. Kaikki perustuu palveluksiin ja vastapalveluksiin. Se tässä maassa oikeasti on vikana. Kukaan ei tunnu enää ajavan isänmaan etua, vaan politiikassakin keskitytään enemmän omaan uraan ja omiin tuloihin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kyllä. Asetelma on monimutkainen.

Tiesitkö että VR:n hallituksen puheenjohtaja on muuan metallin pj Riku Aalto, ja yhtiön hallitus on määritellyt tulostavoitteet ja palkkiot johtaja Arolle... ei tästä kauaa ole kun kauhisteltiin vr:n irtisanomisia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Tiesin. Ja juuri tuosta käytännöstä pitäisi päästä eroon. Perussuomalaiset lupasivat äänestäjilleen, että tuolle hommalle tulee stoppi, mutta sen sijaan he ovatkin pyrkineet vain saamaan omia miehiä noihin virkanimityspalleille. Ei ihme, että moni on pettynyt. Tiesitkö, että keskustalla on vakituinen spotti Kevan toimitusjohtajana? Ja että Helsingin huippupalkkaisten apulaiskaupunginjohtajien nimitykset ovat poliittisia virkanimityksiä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #26

Tiesin kyllä nuo mandaatit. Seuraava komissaarikin lienee demareiden heiniä.

Mutta sitä en tiennyt että perussuomalaiset ovatkin pyrkineet vain saamaan omia miehiä noihin virkanimityspalleille. Ainakin persut piti ääntä sitoutumattoman eduskunnan pääsihteerin vaalissa juuri sitoutumattoman ehdokkaan puolesta. Joka valittiinkin.

En tiedä kyllä yhtään persua joka olisi pelipaikoille päässyt tai esitetty. Itse olen ehdottomasti puoluenimityksiä vastaan, mutta vallankäyttöä sekin on. Ei ole sattumaa että kaikki ministeriöiden piikkipaikat on miinoitettu eri puolueiden uskollisilla sotureilla. Siellä voidaan vuotaa tarvittaessa medialle ja vaikuttaa oleellisesti valmisteluun.

Pekka Iiskonmaki

''Jos meinaamme nyt saada kilpailukykymme kuntoon, täytyy luopua Sipilän esittämästä puuhastelusta ja alentaa liksoja reilusti. 20% luultavasti riittäisi mutta varminta on tehdä kerralla 30%, sen jälkeen on korotusvaraakin mikäli talous alkaa pyöriä.''

Pudotetaan tulovero tasaveroksi kaikille 20% ja talous alkaa rullaamaan. Virossa palkan sivumenokulut ovat pienemmät kuin Suomessa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Paitsi, että olet käsittääkseni väärässä.

"HEIKKILÄN MUKAAN sosiaalivero osuu ennen kaikkea yrityksiin, joissa palkkojen osuus näyttelee suurta roolia yrityksen liikevaihdosta. Jos vertailtaisiin esimerkiksi virolaista ja suomalaista yritystä, joissa molemmissa bruttopalkat olisivat 30 prosenttia liikevaihdosta ja muiden kulujen suhteellinen osuus olisi sama, niin suomalaisen yrityksen henkilöstökustannus olisi sivukuluineen noin 37 prosenttia liikevaihdosta ja virolaisen yrityksen noin 40 prosenttia.

Ja jos yrityksen voitto ennen veroja olisi vaikka 10 prosentin luokkaa liikevaihdosta, niin suomalainen yritys joutuisi maksamaan tästä vielä noin kaksi prosenttia yritysveroa. Virolainen yritys ei maksa voitoistaan yritysveroa, mutta jos sen kulurakenne on muuten sama, niin liikevaihdosta jää sosiaaliveron vuoksi jäljelle vain seitsemän prosenttia. Työvoimaveron kautta laskettuna verorasitus edellä mainitun esimerkin virolaisessa yrityksessä olisi jopa 50 prosenttia korkeampi kuin Suomessa.

- Jos bruttopalkkakulujen osuus olisi 50 prosenttia liikevaihdosta, kuten esimerkiksi monissa IT-alan yrityksissä, jäisi esimerkkitapauksessa virolaisen yrityksen viimeiselle riville vain 4,6 prosenttia liikevaihdosta ja piiloveroprosentiksi tulisi huikea 54. Todellisuudessa virolainen yrittäjä tuskin tyytyisi pienempään voittoon vaan maksaisi pienempiä palkkoja tai karsisi muista kuluista ja investoinneista. Työvoimaveron vaikutus onkin intuitiivisesti vastakkainen kuin jakamattoman voiton nollaverotuksella väitetään olevan, hän jatkaa."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217550-viron...

Pekka Iiskonmaki

''Paitsi, että olet käsittääkseni väärässä.''

Olet väärässä. Minä varmasti tunnen Viron työmarkkinalait.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #45

Kerro ihmeessä lisää, koska minä en tunne, mutta minua kiinnostaa. Kerro vaikka palkkarakenteen verotukset ja kulut sekä vähän lisää tästä sosiaaliverosta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #48

#48
Valitettavasti se on viron kielellä, mutta käytä g-tulkkia.

http://www.maksumaksjad.ee/modules/smartsection/it...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#9

Vaaditaan kyllä valuutan joustoa vaihtoehtona palkkojen joustolle mutta kukaan ei vaadi verottajaa joustamaan ja kantamaan korteaan yhteiseen kekoon. Laskemaan veroastetta lähemmäs sivistysvaltioiden tasoa.
Niinkauan kuin tuo jaksaa lupaa kysymättä kiskoa yhä suurempia osuuksia niin työntekijän kuin pääomajan vaivalla ansaitsemasta tuloksesta ei monikaan tajua että apinaa koljataan. Valtaosa niistä puolin tai toisin kiskoituista eduista valuu verottajalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ja vaaditaan tavallisilta palkansaajilta, että he antaisivat vielä enemmän paskasta ostovoimastaan huolimatta. Suomessa ei ole todellista kilpailua. Vaikka vastustankin TTIP-sopimusta henkeen ja vereen, niin se saattaisi olla ainoa tapa näpäyttää kunnolla suomalaista elinitarvikekauppaa. Vielä kun keksittäisiin jotain noille naurettaville vuokrille, joiden käyrä leijuu jo jossain päin Siriusta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #24

Syy ostovoimamme kehnouteen on verottajassa, ei työnantajassa.
Koska Suomi on kuitenkin yhteisvaluutassa, kuluttajan ja asiakkaan kannalta kotimarkkina-aluetta on koko euroalue. Kannattaa vertailla kuinka paljon se kovasti puhuttu ostokori maksaa täällä tai muualla. Tai kuinka kauan sen tienaamiseen meni nyt vs markka-aikana joten ostovoima ei ole ollenkaan niin paska kuin silloin.

Vuokranmaksajan ja monen muun maksumiehen kannalta siihen Väyrysen lanseeraamaan omaan siirtyminen olisi katastrofi. Kas niin vuokranantajat kuin moni kannattavuutensa rajoilla tuskaileva yritys laskee katteensa euroissa, olipa valuutta mikä hyvänsä.

Valuutasta riippumatta verottaja ei prosenttiosuuksistaan luovu vaan osaltaan pitää meillä ostovoiman suhteellisesti muita euromaita kehnompana.
Nykyisin onneksi on vaihtoehtoja; aina ei ole ollut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #35

Kyllä minä sen tiedän, että Suomessa on verotukset vinksallaan. Palkansaajia ja pienyrittäjä verotetaan, mutta ne henkilöt jotka nappaavat suurimman saaliin, voivat itse päättää, että maksavatko he veroja vai eivät. Verosuunnittelusta kun on tehty niin lapsellisen helppoa, että tunnissa saat itsellesi bulkkiyrityksen jos vain haluat. Järjestelmässä on paljon vikoja - ei se ole täydellinen. Kun toimeentulotuki nousee, niin vuokrat nousevat samassa suhteessa. Joskus nopeampaakin. Tämän myötä valtion on pakko kompensoida vähäosaisten tulotasoa, jonka vuoksi vuokrat voidaan pitää korkealla. Tämä syö palkansaajien ostovoimaa. Samaan aikaan Suomi on niin säädelty yhteiskunta, että markkinoille on vaikea tunkea. Tämä mahdollistaa muutaman elintarvikkejättiläisen oligopolin, joiden kautta voidaan lypsää rahaa kipurajaan asti. Sekin kertoo jotain tilanteesta, kun S-ryhmä joutuu miljoonan euron korruptiopalkkioskandaalin keskelle. Löytyy ylimääräistä johtoa puuhailtavaksi. Ja sitten on nämä ammattiliittojen ja eläkefirmojen vuokrapalvelufirmat. Ei herrannen aika!

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #24

#24
''Ja vaaditaan tavallisilta palkansaajilta, että he antaisivat vielä enemmän paskasta ostovoimastaan huolimatta.''

Miksi AY -liike on hampaaton tolkuttomien verojen edessä? Punajuuret eivät hoida asioitaan. Olisiko retiisi parempi?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"mutta kukaan ei vaadi verottajaa joustamaan ja kantamaan korteaan yhteiseen kekoon. Laskemaan veroastetta lähemmäs sivistysvaltioiden tasoa.
Niinkauan kuin tuo jaksaa lupaa kysymättä kiskoa yhä suurempia osuuksia niin työntekijän kuin pääomajan vaivalla ansaitsemasta tuloksesta ei monikaan tajua että apinaa koljataan. Valtaosa niistä puolin tai toisin kiskoituista eduista valuu verottajalle."

Mitään verottajaa ei ole olemassa vaan on valtio ja valtion johdosta käsin säädellään verotusta.

Ihmeellisiä kannanottoja tänään sinulla. Koitat löytää syyllisen jostakin keksitystä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Lipponen (sd.) vei muuten Suomen eurojäseneksi ilman kansanäänestystä ainoana pohjoismaana. Pääministerinä hän irvaili keskustalaisille, kun häntä varoiteltiin vahvan markan politiikan opetuksista ja oman rahapolitiikan hylkäämisen vaaroista. Lipposella oli noina aikoina vauhti päällä, sillä hänen hallituksensa myi markkinavoimille suomalaista kansallisomaisuutta enemmän kuin kukaan hänen jälkeensä, hänen hallituksensa loi hulvattomat optiojärjestelmät valtionyhtiöihin ja sosiaalidemokraattiset omistajaohjausministerit sallivat valtionyhtiön miljardikaupat Saksaan, josta ostettiin pelkkää utms-ilmaa. Kova oli Lipposen halu päästä unionin piikkipaikoille ja Suomi saattoi siinä lipsahtaa pesuveden mukana.

Juhani Huopanen kirjoitti syksyllä rautaisesti että "90-luvun laman keskeisin syy oli ns. vahvan markan politiikka yhdistettynä rahamarkkinoiden vapauttamiseen, ja markan kurssikytkös. Se pakotti pitämään korot hyvin korkealla. Se lama oli ensimmäinen eurokriisi. Se vaivasi tuolloin kaikkia ERM-järjestelmään liittyneitä maita. Tämä on valitettavan monelle täysin vierasta. Jotkut ovat tehneet todella hienon työn hämärtäessään ja sotkiessaan Suomen edellisen laman taustat ja pääsyylliset."

Nyt kun demarit on lihonut oppositiossa, niin mustan huumorin ystävänä saan pientä huvia siitä kysymyksestä, että nouseeko 2019 vaalien jälkeen demareista meille uusi Lipponen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Luin tuossa, että Riku Aallon maltti taitaa pettää.

Pekka Pylkkönen

Metalliteollisuus on ollut oikea symboli kilpailukyvyttömyydelle ja kankeudelle. Pahimman iskun osuessa 2009 metalli menetti yli 30% liikevaihdostaan ja samaan aikaan työmarkkinaratkaisu nosti työn hintaa kahdelle vuodelle yli 9%. Mahdoton yhtälö. Palkat eivät ole lähteneet laskemaan. Liikevaihto 2008 oli PUOLET suurempi kuin nyt.

Kiinnostaako metallikouria tehdä enää töitä vai oliko se edellinen sukupolvi viimeinen duunaripolvi?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Käsittääkseni liiton aktiivisimmat jäsenet ovat edelleenkin näitä edellisen sukupolven edustajia, jotka eivät ole valmiita syömään enää yhtään enempää paskaa. Tai ainakin minun tuntemani aktiivit ovat siinä 50-60 ikävuoden välissä.

Pekka Pylkkönen

'Yhtään enempää paskaa'

Metalliduunarin työehdot eivät luultavasti missään muussa maailman maassa ole yhtä hyvät kuin Suomessa. On kuin rumia puhuvia hienostoneitejä nykyään nämä kantaaottavat duunarit.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25

Aa, ja tämä perustuu olettamukseen. Tästähän onkin hyvä lähteä vääntämään kättä. Kuukin on juustosta. Käy itse katsomassa, jos et usko.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikös työmarkkinaratkaisu tehty 2008?

Pekka Pylkkönen

Joo, ennen romahdusta joka tapauksessa. On aika hälyttävää ettei mitään korjausliikettä voi tehdä kun kokonaisen teollisuudenalan liikevaihdosta häviää kolmannes.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #42

Juu ennen romahdusta..no kerrotko nyt vielä mikä taho olisi osannut odottaa romahtamista? Niitä on näet kovin vähän edes taloustieteen osaajissa.

Korjausliikkeestä olen samaa mieltä..mahdollisuuksia olisi ollut ja on vieläkin,mutta jostain syystä niitä ei ole edes ehdotettu vielä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Semmoinen järjestelmä olisi erittäin hyvä, että firman työntekijät omistaisivat firman osakkeita.

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti samaa mieltä. Mielellään vielä ihan reilun siivun. Toki siinä on pienempien firmojen kohdalla se ongelma että mitä tehdään niille jotka lähtevät talosta. Ehkä joku henkilöstörahasto jonka tuottoihin on oikeus niin kauan kun on talossa. Pitkästä palveluksesta voisi vaikka jäädä oikeus tuottoihin.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Itsellä bonarit kilahtavat palkitsemis/henkilöstörahastoon.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi Vastaus kommenttiin #30

Hannu Valtonen heitti tälläisen ajatuksen #28 http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2176...
*
Käytännössä se toteutuu niin, että yrityksen henkilöstöstä tulee oman työpaikkansa ostamisen kautta yrityksen osakas. Osakkuus toteutuu joko pörssiosakkeilla, tai erityisillä yrityksen sisäisillä osakkeilla.
Tähän saumaan hallitus työntää kappakaupalla veroporkkanaa, tai muuta yhteensopivaa kannustinta.

Nythän käy niin, että henkilöstö saa ansionsa palkkatulona ja osinkoina. Tämä lyö paikallisen sopimisen mennentullen. Aivan varmaa on, että kaikki voittavat tässä menetelmässä. Ei ole tarvetta nostaa vuosityötuntien määrää lailla pakottamalla. Omistaja tekee työtä silloin, kun siihen on tarve. Työ on säntillistä ja tehokkaan laadukasta.

Tämä on Suomen mahdollisuus, jollaista ei oikeastaa mikään muu valtakunta kykene organisoimaan.
*

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Se on huono omistaja joka ei tajua palkita duunareita. Ja osakkeet tai vastaavat ovat vielä poikkeuksellisen hyviä, saavat tosiaan tajuamaan että työtä tekee myös itselleen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40

Katoppa nyt Pekka, kun ollaan taas kerran samaa mieltä asiasta! Olet selvästi vasemmalle kallellaan. Sellainen kaappivassari.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #41

Kyllä mä tavallaan symppaan myös metalliliiton näkökantaa tällä kertaa. Jos tehdään työehtojen heikennyksiä - mitä pitäisi tehdä - ne voisivat aivan hyvin olla määräaikaisia. Kuka tietää millainen maailma on parin vuoden päästä? Ei mun mielestä etenkään työajan pidentäminen pidä olla mikään pysyvä tavoite. Sehän on huono tavoite.

Kun me startattiin firmaa niin tehtiin helvetin pitkiä päiviä ja viikkoja ilman palkkaa. Opeteltiin vähän hitsaamaan ja etsaamaan piirikortteja - koska ei ollut rahaa ostaa niitä porukalta joka osaisi ne hommat. Mutta ne pitkät päivät olivat vain välineitä joilla yritettiin saada työaikaa lyhyemmäksi ja palkkaa paremmaksi. Väliaikaisesti ne olivat välttämättömiä mutta pitkällä tähtäimellä oltaisiin vain kuoltu stressiin.

Ollaan joustavia ja reiluja toisillemme, kaikki voittaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #43

Mä oon itse ollut useammassa pikkuyrityksessä töissä. Ja joissakin isomissakin. Yhtäkään huonoa kokemusta ton melkein 10 vuoden aikana ei ehtinyt tulla. Hommat perustuivat aina molemminpuoliseen luottamukseen ja joustoon. Joskus saattoi päivät venyä jopa 32 tunninkin mittaisiksi, jolloin tauoilla oli pakko nukua ihan lainkin puolesta. Eikä kaikki välttämättä aina aivan laillistakaan ollut, mutta kun virtaa nuorella miehellä riitti ja halua, niin ei siinä minusta mitään ongelmaa ole. Tuolloin elettiin vielä nousukautta.

Kesäisin, kun olin parhaillaan vastuussa yli 20 jätkän töistä, laskuttamisesta ja komentamisesta, niin pomo tiesi että nyt stressaa ja pitää kiirettä, eikä se tullut sitten turhia sinne työmaalle hosumaan. Pelkästään jos oli pakko tai tarve. Korvaus työnjohtamisesta oli myös sen mukainen. Tyytyväinen työntekijä, joka haluaa kehittää omaa ammattiosaamistaan ja työyhteisöään, on monta kertaa tehokkaampi kuin kourallinen alanswabbaajia, jotka käyvät töissä pelkästään elääkseen. Verottajahan se noissa ylitöissä silti loppujen lopuksi eniten aina voittaa, jos verokortilla mennään ja palkansaajana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on oikeasti järkevä toimintamalli, koska silloin työntekijä tekee samaan aikaan myös itselleen. Saksassa on kans aika jännä käytäntö, kun monet yritykset sijoittavat työntekijän puolesta määrän x rahaa hajautetusti joka kuukausi pörssiosakkeisiin. Se on eräänlaista bonusta ja verotonta tuloa. Mielestäni hieno ele, jolla varmistetaan, että työntekijä pärjää myös eläkkeellä, kun suklaaketjukirjeisiin ja pyramidihuijaukseen perustuva eläkejärjestelmämme romahtaa. Samalla työntekijä saadaan paremmin sidottua yritykseen. Tosin tuskin tätä ihan ruohojuuritasolla maksellaan, vaan enemmän tuolla manager-tasolla. Pitäisi kysellä heilalta enemmän noista, kun itse kuulin vasta taannoin, että jotkut yritykset edes toimivat näin. Hänelle nimittäin kertyy osakkeita joka kuukausi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Juu, nyt kyllä kannattaa rautakourien ja muidenkin demarien paukutella henkseleitään. Siinä tuli selkävoitto Sipilästä ja pääomasta niin että heilahti. Parasta jos häpeissään lähtisivät saman tien Suomesta pilaamasta kunnon ihmisten elämän.

Tämä oli kyllä ehdoton kuolinisku hallitukselle. Tästä eteenpäin meno on pelkkää kainalosauvoilla klinkkaamista ja rollaattoriin nojaamista. Sipilä tulee jäämään historiaan Suomen kaikkien aikain hölmöimpänä pääministerinä. Vielä sadan vuoden päästä lapsetkaan eivät voi pidättää nauruaan kuullessaan sanan 'Kilpailukykysopimus'. Kyllä se siitä, viimeistään kolmen vuoden päästä koittaa autuus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ensimmäisestä väittämästä en ole samaa mieltä, mutta toiseen voin samaistua. Tämä todellakin on typerin hallitus, mitä Suomessa on ollut vuosikausiin. Hallituksen käsitys makrotaloudesta on Stubbin tasolla, ja takit ovat kääntyilleet niin, että liepeissä on jo reiät. Tämän piti olla toimintakykyinen hallitus. Noh, vuoden jälkeen käteen on jäänyt kauppojen aukiolojat ja parkkikiekko. Talvivaara ja metsähallituslain uudistus.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pidetään huoli sitten siitä, että sama meno jatkuu vielä jäljellä olevat kolme vuotta. Siinä vaiheessa pääoma varmaan on jo paniikissa eikä kykene edes vikisemään.

Rinne vetää 50 pinnaa kotiin ja sanoo, mitä tehdään, että Suomi pelastuu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #51

Minä saattaisin kaikki 200 henkilöä pois ja aloittaisin kaiken aivan alusta. Muuttaisin poliittista järjestelmää muutenkin. Joskus jopa heittelin ilmoille ajatuksia ministereiden tulosvastuusta ja palkkiojärjestelmästä. Jos kotimaalla menee hyvin, niin ministereilläkin menee hyvin. Tähän kehitettäisiin sitten rinnalle sopivat indikaattorit, jotka mittaisivat tasapuolisesti hyvinvointia ja talouskasvua. Kenties sellaisen toimenpiteen kautta ministerit saataisiin sitoutumaan kotimaahansa edes sen verran, että joskus kävisi mielessä senkin etu?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Martti, typerin hallitus, vasta vuosi takana?

Eikö kriittinen tarkastelija edes pidä edellistä hallitusta typeränä, joka ekaa kertaa ikinä Suomen historiassa päätyi äänestämään omia esityksiään vastaan eduskunnassa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #53

En pidä sitä edes hallituksena. Puhdasta poliittista farssiahan se oli. Toisiaan nokkiva kanalauma. Kataisen idea sixpäistä ei varsinaisesti ollut mikään kuningasajatus. Mikä nykyisessä hallituksessa minua on kummastuttanut on se, että oikeistolaisesta linjauksesta huolimatta hallitus on aika riitaisa. Saatat muistaakin, kun keskustan ja kokoomuksen välille puheksi viime marraskuussa vakava kiista uusien itsehallintoalueiden määrästä. Sipilä piti tuolloin hyvin todennäköisenä, että hallitus hajoaisi kiistan seurauksena, koska kokoomus ja keskusta eivät tahtoneet löytää sopua siitä, kumpi tulisi saamaan enemmän palleja ja kenelle uusien hallintoalueiden palkkiovirat kuuluvat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #54

Kuten aikasemmin kirjoitin, suomi ei ole koskaan nähnyt niin oikeistolaista hallitusta mitä Lipponen I ja II oli.

Muutenkin puheet porvareista ja ei-porvareista on puhetta mitä en ymmärrä.

Yksi juttu on toki tuo mamukriisi, se on maksanut miljardin+ verran samaan aikaan kun kikyä vaaditaan ja kaikesta leikataan. Demaritkin oli kriisissä niin pitkään, ennen kuin alkoivat sanomaan kaikkeen eduskunnassa EI.

Tulee mielenkiintoiset vajaa kolme vuotta ja erityisen mielenkiintoinen hallituskausi sen jälkeen, kun demarit pääsevät taas rattiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #53

Anteeksi, Mikko, että sekoitin sinut täysin turhaan säikeeseen. Pitäisi varmaan bannata itse itsensä joksikin aikaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Eipä tuossa 24 tuntia lisää työaikaa ole kuin yksi ongelma, se 24 tuntia lisää työtä pitäisi jostain hankkia myös.

Koska yksinkertaisin ratkaisu on yleensä oikea, niin helpointa on vähentää työntekijöitä niin että loput saa tuon edestä lisää työtä ja sitten vasta kun työ oikeasti lisääntyy niin palkata lisää väkeä.
Lyhyen ajan vaikutus on työttömyyttä lisäävä.

"28. Semmoinen järjestelmä olisi erittäin hyvä, että firman työntekijät omistaisivat firman osakkeita."

Vaikka tuossakin on ongelmansa, niin näen hyvää niin paljon että kannatan.
30 pinnaa max firman perustajille jaettavaksi ja loput tasaisesti työntekijöille. päätökset tulisi kuin apteekin hyllyltä ja yhteen hiileen puhaltaminen olisi ihan toisella tasolla. Ja laiskan tai osaamattoman voi ostaa aina ulos tittelistä riippumatta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jaa, että kaksi äijää pistää firman pystyyn. Palkkaa sitten ensimmäisen työntekijän ja antaa 70% omistuksesta hänelle. Jäähän kapitalisteille vielä kummallekin 15%.
Kuulostaa toimivalta...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Onnistuit kokonaan missamaan pointin, perustajilla olisi tuo 30% pysyvä vähimmäismäärä jaettavana ja kuka sanoi että heitä olisi kaksi? jos jotain kumman syystä tulevaisudessa olisi vaikka 1000 työntekijää niin se 70% jakautuisi näiden kesken.

Ja jokatapauksessa oli vain karkea esimerkki. Jokainen meistä tietää miksi tuollainen ei tule koskaan tapahtumaan elävässä elämässä. Ahneus ja valta näistä suurimmat syyt.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #59

Anteeksi Matti, jostain syystä tämä julkaisualusta ei päästä sinun kommenttejasi suoraan tänne, vaan minun pitää käydä aina manuaalisesti ne hyväksymässä. Tästä syystä vastauksesi tuli vähän jälkikäteen, kun olin tuolla toisaalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #59

Olisit sitten kirjoittanut 30 pinnaa min.

Edelleen, monet hyvätkin ideat kaatuvat siihen, että tarvittavaa pääomaa ei saada kokoon. Pääoman sijoittaja ottaa aina sen riskin, että kaikki menee. Joten kyllä hänellä täytyy olla joku määräysvalta siihen, mitä pääomalla tehdään.

Jos pääomasijoittajan määräysvaltaa liudennetaan, silloin täytyy olla myös suunnitelma, miten hänen sijoitustaan ja riskiään maksetaan pois. Yksi tapa on tietenkin tuo, että voittovaroja palautetaan osinkoina, omistajan osakkeita ostetaan pois ja henkilöstön osuutta lisätään henkilöstörahastona/henkilöstölle suunnattuna osakeantina.

Sitä kauttahan tuo toteutuu eikä ole mikään pakko jäädä tuohon 30/70 jakoon. Ajan myötähän henkilöstö voi omistaa vaikka koko yrityksen. Edelleen yrityksen kohtalosta päättää se, jolla on yli 50% yhtiökokoukawn äänivallasta hallussaan. Se on sitten se osuus henkilöstöstä, joka pystyy sopimaan enemmistönä toimimisesta. Turha kuvitella, että henkilöstökään on yksimielistä.

Mikäänhän ei estä ketään perustamasta näin toimivaa yritystä hyvän idean ympärille. Mitä vielä odotat? Vähän sama kuin tuo demarien vaatimus viennin kasvattamisesta sillä, että yritykset kehittävät kilpailukykyisiä tuotteita. Siinäkin kenttä on ihan vapaa jokaiselle näyttää esimerkkiä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää on taas vaan tätä neuvottelukulttuuria, eipä nyt kannata nuolaista vielä, etteikö muka sopimusta synny.

Nuo työmarkkinapellet tykkäävät täillaisesta dramaattisesta toiminnasta, ja ihan sama nautinto tämä on lehdistölle, pikkuhiljaa ja ihan ''ylläyyäen'' taas kohta neuvotellaan ja eiköhän se sopu sieltä taas ihmeellisesti löydy.

Teatteria

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Totesinkin tuossa jo eilen, että Riku Aallon kantti taitaa pettää. Jokin Teknologiateollisuudessa silti mättää, kun kolme muutakaan eivät päässeet yhteisymmärrykseen heidän kanssaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset