Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Sipilän hallitus pian yksivuotias - nyt on aika jakaa risut ja ruusut

  • kuva: tuntematon
    kuva: tuntematon

Ensi sunnuntaina juhlitaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) potrean hallituksen yksivuotissynttäreitä, ja bileet tulevat olemaan sen mukaiset. Juhlimaan on kutsuttu kaikki kynnelle kykenevät, mutta rahvasta siellä tuskin tullaan näkemään. Jäätyäni ilman kutsua, katsoin parhaaksi seurata tilannetta etäältä käsin, ja jakaa hallitukselle heidän ansaitsemansa risut ja ruusut. Jokainen voi pohtia omalla tahollaan sitä, kumpaan kategoriaan alapuolella esitetyt kohdat menevät.

Sipilän hallitus aloitti toimensa toukokuun 29. päivänä rivakasti. Intoa puhkunut hallitus julisti, että nyt laittavansa hihat heilumaan - Suomi kuntoon. Päätöksiä pisti tehdä edeltävänkin hallituksen edestä. Polleasti puhuttiin normien purkutalkoista, jotka tosin näyttäisivät tyssänneen erimielisyyksiin jo alkumetreillä. Tähän mennessä hallitus on julistanut toistakymmentä kunnianhimoista hanketta, joista suurin on kuollut kohtuunsa. Lupauksia on ahmittu sellaisella antaumuksella, että edes minä en ole enää tahtonut oikein pysyä kärryillä siitä, missä nyt mennään. Toisinaan kansalaiset ovat olleet onnekkaita - kun hallitus onkin ollut vain kokeilemassa kepillä jäätä - mutta eivät suinkaan aina. Kurjistamishankkeet osuvat lopulta jokaisen tuulettimeen.

Hyvät naiset ja herrat, nyt on aika jakaa kuluneen vuoden risut ja ruusut!

- Rikkaiden armahduslaki eli niin kutsuttu aktiivinen katuminen meni nurin. Lain avulla kaikkein varakkaimmat suomalaiset olisivat voineet tunnustaa verorikkeensä ilman rangaistusseuraamuksia, ja samalla ulkomailta olisi saatu hallituksen mukaan lisää verotuloja, koska siitä olisi tullut suoraviivainen ja helppo keino kotiuttaa varoja Suomeen. Moni tulkitsi lakiehdotuksen hallituksen tapana sanoa, että veronkiertäminen on ihan okei kunhan pyydät näyttävästi anteeksi. Lopulta hallituksella ei riittänyt kantti viedä hanketta loppuun saakka, koska se olisi epäilemättä tehnyt melkoisen lommon verojen kanssa pelleilevien ministereiden maineisiin. 

Hallintarekisterit jäivät hyllylle. Pitkään pöydällä ollut arvopaperikeskusasetuksiin liittyvä hallintarekisterien uudistus hylättiin viime joulukuussa. Hallintarekisterit olisivat helpottaneet omistusten ketjuttamista, jonka seurauksena Suomeen olisi voinut syntyä varsinaisia rekisteriviidakkoja. Asiantuntijoiden mukaan käytössä olevassa järjestelmässämme osakeomistus on huomattavasti avoimempaa kuin monissa muissa maissa, joissa omistus on luovutettu avoimiin hallintarekistereihin. Kokoomuslainen Stubb ei kuitenkaan ollut valmis antamaan periksi. Hän on yrittänyt toistuvasti ujuttaa kiisteltyä hallintarekisterilain uudistusta takaisin eri nimillä. Kyllä se vielä jossain vaiheessa menee jonkun ehdotuksen mukana lävitse.

Veronkierto on todellinen ongelma. Sipilän hallituksen ministerit ovat vakuuttaneet, että hallitus tekee kaikkensa veronkierron vähentämiseksi. Painoarvoa sanoille haettiin mm. jäädyttämällä verokikkailuja tutkivan Finnwatchin rahoitus. Tämän lisäksi hallitus aikoi leikata poliisin harmaan talouden torjuntaohjelman erillisrahoituksen kokonaan pois, mutta pyörsi lopulta puheensa, kun arvostelu alkoi saamaan turhan suuret mittasuhteet. Tutkittujen tapausten määrä talousrikostutkinnassa on ollut merkittävässä kasvussa usean vuoden ajan.  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus eli niin kutsuttu sote-uudistus ajautui hetkellisesti karille, kun keskustan ja kokoomuksen välille puheksi viime marraskuussa vakava kiista uusien itsehallintoalueiden määrästä. Sipilä piti tuolloin hyvin todennäköisenä, että hallitus hajoaisi kiistan seurauksena, koska kokoomus ja keskusta eivät tahtoneet löytää sopua siitä, kumpi tulisi saamaan enemmän palleja ja kenelle uusien hallintoalueiden palkkiovirat kuuluvat. Toisin kuitenkin kävi ja sote-puudutus jatkaa nyt matkaansa. Tavoitteena on, että uudistus astuisi voimaan viimeistään vuonna 2019, mutta toisaalta tällaisen huopaamisen jälkeen tämä tuntuu aika optimistiselta aikataululta.

- Eläkeläisten asumistukiin kohdistuneet leikkaukset päätettiin perua. Hallitus aikoi alunperin lopettaa eläkeläisten asumistuen ja yhdistää sen yleiseen asumistukeen. Tällä pyrittiin saavuttamaan noin 90 miljoonan euron säästöt. Hyvin pian leikkaustarve laskettiin 30 miljoonaan euroon, ja samalla säädettiin katto, jonka mukaan yhdenkään tuki ei voi pienentyä kuin korkeintaan 60 euroa kuussa. Marraskuussa hallitus päätti haudata koko hankkeen ja keskittyä sen sijaan eläkkeensaajien asumismenojen jäädyttämiseen. Hyvin pelattu puolueilta, jotka vielä vaalien alla esiintyivät avoimesti eläkeläisten viimeisenä toivona.

- Kreikkaan ei enää senttiäkään. Tällä tavoin linjasi perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministerimme Timo Soini ennen hallitukseen menoa. Soini ei ehtinyt olla ministerinä kolmea kuukauttakaan, kun jo päätettiin Kreikalle tarjottavasta 86 miljardin euron tukipaketista. Hallitus oli mukana yksimielisesti, vaikka vielä ennen vaaleja mm. perussuomalaiset jytkyttelivät kohti auringonkoittoa juuri tällä nimenomaisella teemalla. 

- Koulutuslupaus olikin vain huonoa huumoria, johon suostuttiin Internetin hassuttelusivustoja silmällä pitäen. Ennen eduskuntavaaleja nykyinen pääministeristä Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb lupasivat, että koulutus on viimeinen asia josta leikattaisiin. Kelkka kääntyi yllättävän nopeasti, kun hallitus päätti säästää opintotuesta 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Kaiken kaikkiaan koulutussäästöt ovat lähes 600 miljoonaa euroa. Tämän vuoksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) lausunnot siitä, kuinka hän tekisi joka päivä parhaansa, että suomalainen koulutus menisi eteenpäin, tuntuvatkin lähinnä märältä rätiltä kasvoja vasten. Ja sellainenhan se onkin. Sipilän mukaan koulutukseen löydettiin "tasapainoinen ratkaisu", vaikka harva suomalainen jakaa hänen mielipidettään.

- Valtion omaisuuden yhtiöittäminen ja myyminen. Huhtikuussa liikkui huhuja, joiden mukaan valtio aikoisi pilkkoa omistamansa Postin kahteen erilliseen yhtiöön. Toinen yhtiö toimisi markkinaehtoisesti ja toinen ei. Sipilä kiisti väitteet ja piti niitä pilkkanaan. Kuukausi myöhemmin saapui ilmoitus, jonka mukaan Postista tulisi pörssiyhtiö, ja omistusta laskettaisiin nykyisestä sadasta 50,1 prosenttiin. Samalla ilmoitettiin myös aikeista vähentää valtion kokonaan omistaman Arctia Oy:n omistusosuus 50,1 prosenttiin. Pöydällä on myös ollut metsähallituksen sekä tie- ja rataverkkojen yhtiöittämishankkeet, joiden uskotaan etenevän ripeästi. Tämän lisäksi omistuksia halutaan myydä Finnairista ja Nesteestä. Taitaa olla tuli perseen alla, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV hätistelee liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.) perustuslakivaliokunnalla. Sanoma on aika yksinkertainen - valtio ei saa omistaa. 

- Kilpailukykypaketin tai yhteiskuntasopimuksen neuvottelut ovat edelleen epävarmalla pohjalla, vaikka pieniä nytkähdyksiä eteenpäin onkin menty. Ilmeisesti sopimuksen syntymistä ovat hiertäneet varsinkin neuvottelut paikallisesta sopimisesta sekä ministereiden kuuluisa tapa fistbumppailla. Työnantajapuolella on esiintynyt poikkeuksellista ehdottomuutta, kun taas ammattiliitot kuvittelevat olevansa niskan päällä. Puhutaan kyräilystä, epäilystä ja poteroihin kaivautumisesta, mutta toisaalta eipä tässä paljoa luottamukseenkaan ole annettu syytä.

- Laittomat pakkolait. Sipilän hallitus oli aikeissa säätää työelämään pakkolakeja, joiden avulla lomarahoja olisi leikattu noin 30 prosenttia, ensimmäisestä sairauspäivästä olisi tullut palkaton, loppiainen ja helatorstai olisivat muuttuneet palkattomiksi vapaapäiviksi ja vuosiloma olisi saanut olla enimmillään kuuden viikon mittainen. Hallitus tavoitteli pakkolaeilla viiden prosentin parannusta yritysten kustannuskilpailukykyyn, mutta perseellenhän sekin meni. Pakkolaki oli nimittäin ristiriidassa niin EU:n perusoikeuksien ja työelämädirektiivien kuin Suomen perustuslainkin kanssa. Ei mikään ihme, että hallitus oli yllättäen valmis hylkäämään pakkolait, ja kertoi olevansa tyytyväinen yhteiskuntasopimusneuvotteluiden edistymiseen.

- Ylimääräinen leikkauslista jäi lopulta toteuttamatta. Edellä mainitun yhteiskuntasopimuksen raipaksi hallitus oli laatinut 1,5 miljardin euron leikkauslistan, jolla se pelotteli muutenkin talousvaikeuksien ja työttömyyden kanssa painivia suomalaisia. Tarkoitus oli muun muassa leikata lapsilisiä, työttömyysturvaa ja lopettaa kokonaan vuorotteluvapaa. Yhteiskuntasopimus on edelleen pöydällä, joten toivotaan parasta.

- Taksiliikenteen vapauttaminen, joka ammuttiin alas heti tiedotustilaisuuden jälkeen. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) pyrki muutama kuukausi sitten vapauttamaan suomalaiset taksilupakäytännöt. Ajatuksena oli, että taksiyrittäjän pitäisi edelleen hakea lupa Trafilta, mutta lupien määrää ei olisi enää etukäteen rajoitettu. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) oli ehdotuksesta käärmeissään. Maisterisjätkä huomautti plokissaan, ettei perussuomalaiset tule ikinä hyväksymään Bernerin villin lännen ehdotusta. Taksien asema on ollut jo pitkään keskeinen perussuomalaisille, koska puolueen kovin ydin koostuu nimenomaan taksisuhareista. Perussuomalaiset tuskin haluavat luopua markkinakoneistonsa sydämestä, joka on vieläpä kaiken lisäksi ilmainen. Kukapa meistä ei olisi saanut taksin takapenkillä osakseen omaa annosta persutusta

- Normien purkutalkoot etenevät sovitusti. Tähän mennessä hallitus on vapauttanut kauppojen aukioloajat, jonka seurauksena kaupat ovat alkaneet hyödyntämään yhä enemmän työkokeilijoita. Tietojeni mukaan myös parkkikiekot on saatu pois himosäätelyn piiristä. Nykyään parkkikiekko saa olla pyöreä, pinkki tai vaikka tekninen väline. Se on ihan kiva juttu. Lisäksi hallituksella on aikomuksissa vapauttaa kiljun valmistaminen, poistaa paljon parjatut olutkarsinat festivaaleilta sekä tuoda nelosolut kauppoihin. Nähtävästi siihen tarvittiin raivoraitis vanhoillislestadiolainen, että kummalliseen alkoholilakiinkin saatiin jotain tolkkua. Eipä sitten muuta kuin mehukattipurkki pörisemään.

- Lisää normeja. Purkaessa normeja huomattiin, että moottorisahaa saa käyttää ilman korttia. Tällainen ei voi käydä päinsä, koska naapurimaassamme Ruotsissa moottorisahan ajokortit ovat olleet käytössä jo yli kymmenen vuotta. Kuinka ihmeessä me olemme selvinneet ilman moottorisahan ajokorttia jo 1940-luvulta lähtien? Suomalaisilla on totisesti ollut tuuri matkassa. Sipilä muuten totesi ennen vaaleja, että Suomessa olisi kymmeniätuhansia virkamiehiä (ja -naisia) liikaa. Olisi mukava tietää, että montako hän on laittanut pääministerikautenaan kilometritehtaalle?

- Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen leikkauksia siirrettiin vuodella. Hallituksen piti leikata työttömyysturvaa 200 miljoonalla eurolla tämän vuoden alusta, mutta lopulta kantti ei kestänyt. Tämä johtui pitkälti siitä, että viime vuoden kesäkuussa hallitus neuvotteli työmarkkinajärjestöjen kesken seuraavan kolmen vuoden tulopoliittisesta ratkaisusta. Jotta sopimus syntyi, hallitus siirsi työttömyyskorvausten leikkaukset sopimuskauden loppuun. Työttömyyskorvauksia leikataankin vasta vuonna 2017. Joku saattaisi tässä vaiheessa miettiä, että ehkäpä hallituksen tarkoituksena oli alunperinkin kiristää työmarkkinajärjestöjä työttömyyskorvauksen leikkaamisella?

- Palkaton työ on pirullista peliä, joka syö sekä ihmiset että heidän sielunsa. Tämän tietää ulkoministeri Timo Soinikin, joka kirjoitti aiheesta plokiinsa vuonna 2009. Nyt kun mies on viimein päässyt vallan kahvaan, niin hän on päättänyt tehdä asialle jotain. Työministeri Jari Lindström (ps.) nosti esiin Sitran uusimman neronleimauksen - työttömien tarjoaman työnäytepalvelun. Työnäytteen aikana työtön voi osoittaa yritykselle 3-4 kuukauden ajan oman arvonsa sekä kyvykkyytensä työntekijänä - ilmaiseksi tietystikin. Työnäyte tukee mainiosti aikaisemmin keksittyjä ilmaistöiden muotoja, joiden parissa yli 100 000 suomalaista syö sielujaan tälläkin hetkellä.

HALLITUKSEN ENSIMMÄINEN VUOSI on ollut yhtä loputonta vuoristorataa ja pettymysten kierrettä, jossa valheiltakaan ei ole vältytty. Sekaan on mahtunut verosuunnittelua, skandaaleja, draamoja, yksityistämistä ja typeriä yrityskauppoja. Kukaan tuskin on päässyt tylsistymään. Jos nyt jostain kuitenkin lähtisin hallitusta kiittämään, niin siitä että he ovat elvyttäneet kansamme pitkään uinuneet mielenosoitusperinteet sekä edistäneet suomalaisten halukkuutta järjestäytymiseen.

Eikö kyseenalainen kunniamainintakin ole silti kunniaa?

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kansa on saamassa tarpeekseen ja puntit tutisevat jo. Tästä kertoo myös TNS Gallupin huhtikuussa tekemä mielipidemittaus, jonka mukaan peräti 51 kansalaisista mieltää kokoomuksen johdon taitamattomaksi, ja 61 prosenttia vastanneista pitää puoluetta ylimielisenä. Sori siitä. Perussuomalaisten johtoa taitamattomana piti noin 40 prosenttia, kun taas keskustan lukemat liikkuivat 37 prosentin tuntumassa. Edessä on vielä kolme pitää vuotta, joten ei tässä auta laittaa kuin peukut pystyyn, ja toivoa että ministerit tietävät mitä he ovat tekemässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tästä olisi kyllä saanut paljon pidemmänin listan. Sipilä antaa talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, Sipilä ei annakaan taloaan turvapaikanhakijoiden käyttöön. Lenita Toivakka ei ole ollut juridisesti vastuussa belgialaisen verosuunnitteluyhtiön perustamisesta, Lenita Toivakka on ollut juridisesti vastuussa belgialaisen verosuunnitteluyhtiön perustamisesta. Alexander Stubb ei ole valehdellut eduskunnalle, Alexander Stubb on puhunut muunneltua totuutta. Paljon on ehtinyt tapahtumaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

P-lain purkamisesta saa hallitus hajapisteen. Tosin Yle yrittää vesittää senkin väittämällä tänään uutisissaan, että 56% "suomalaisista" vastustaa lievennyksiä lakiin. Todellisuudessa tutkimuksessa ei kysytty yhdenkään suomalaisen äänestäjän mielipidettä, vaan siihen osallistuivat ainoastaan p-laista rahaa saavat yritykset ja paperinpyörittäjät.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on hyvin todennäköistä. Olisikohan kyseessä samanlainen tapaus kuin se yksi asiantuntija-aamu, jolloin studioon koottiin kasa selkääntaputtajia heittelemään nasevia iskulauseita ja nauramaan toistensa vitseille. Sanoma oli aika yksinkertainen - valtio ei saa omistaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lienee taas aika bongata vanha tuttu lintu, muutosvastarinta (neljäntenä siinä koosteessa):

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/05/28/alivaltios...

Kapuloiden työntäminen rattaisiin on paljon helpompaa kuin rattaiden vetäminen tai avuksi työntäminen...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos rattaita vedetään ilman yhteisymmärrystä, ja selkeä yläluokkainen aate mielessä, niin turha siihen on odottaa apujoukkoja. Hallituksen ykköshankkeena on tuhota hyvinvointiyhteiskunta, ja ohjata veronmaksajien rahat kaverikapitalismin nimissä omistavalle luokalle. Rahaa tulisi etsiä sieltä missä sitä on, eikä kiristää ihmisiä eläkeläisillä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hallitus vie meidät takaisin nuoruuteni aikoihin:

Irwin Goodman: Ryysyranta

Siellä on kirppuja, luteita, täitä
Seassa lapsia pellavapäitä
Itkua, parkua jatkuvaa
Olet maamme armahin Suomenmaa

Pirtti on ainoa viljelyssarka
Satoa kantaa saa emäntä parka
Ihanuuksien ihmemaa

Minkä Jooseppi kylvää sen vaimo taas niittää
On virtissä Joosepin elämäntyö
Siinä yhdelle miehelle touhua riittää
Niin pitkä on pohjolan valoisa yö

Olet maamme armahin Suomenmaa
Ryysyranta!

Siellä ei kuljeta pihalle asti
Nurkkaan vain lasketaan kumpikin lasti
Hajua, lemua jatkuvaa
Olet maamme armahin Suomenmaa

Syö mitä saat, on elämisen ehto
Tyhjänä milloinkaan seiso ei kehto
Ihanuuksien ihmemaa

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa
Sen vilkaisu kamariin voi vahvistaa
Koska vaimokin pitää vain risaista paitaa
Se vanhankin vielä niin nuoreksi saa

Olet maamme armahin Suomenmaa
Ryysyranta!

Limppuunkaan ei riitä puhdasta ruista
Jauho on sekoitettu Kainuun puista
Havupuu setsuurin ravittaa
Olet maamme armahin Suomenmaa

Siellä on tupajumiyhdyskunta
Kaikki kuin pahinta painajaisunta
Ihanuuksien ihmemaa

Koska lehmä ei lypsä niin tyhjä maitokannu
Ois muuten ehkä ruostunut kokonaan
Mutta siitä on värkätty pontikkapannu
Iloa murheisiin tiputtelemaan

Olet maamme armahin Suomenmaa
Ryysyranta!

https://www.youtube.com/watch?v=rFDL9xUmkBQ

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset