Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kännissä Oy Suomi AB:n myyminenkin sattuu paljon vähemmän

  • kuva: wikimedia commons /  ian forsyth
    kuva: wikimedia commons / ian forsyth

Vahvat lonkerot, nelosoluet ja siiderit ovat löytämässä tiensä myös ruokakauppojen hyllyille. Keskustan eduskuntaryhmä taipui torstaina hyväksymään hallituspuolueiden kesken löydetyn kompromissin alkoholilain kokonaisuudistukseksi, vaikka vielä eduskuntavaalien aikaan keskustalaiset olivat valmiita poistamaan keskioluenkin kauppojen hyllyiltä. Keskioluen myynti vapautettiin kauppoihin vuonna 1969 ja sen toivottiin muuttavan pontikkakansan juomistottumuksia miedomman oluen suuntaan, ja niinhän siinä lopulta myös kävi.

Tämän hetkisten arvioiden mukaan kaupoissa myytäisiin todennäköisesti jo ensi vuonna 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Nykyisin alkoholipitoisuuden raja on 4,7 prosenttia. Uudistuksen uskotaan parantavan pienpanimoiden mahdollisuuksia hankalilla alkoholimarkkinoilla, kun he pystyvät viimeinkin myymään vahvempia oluita suoraan tiloiltaan.

Keskustan neuvottelija Annikka Saarikko ilmoitti samassa yhteydessä, että Suomi ryhtyy hakemaan pienpanimoille myös EU:lta tilamyyntioikeutta, joka tarkoittaisi käytännössä sitä, että asiakkaat voisivat ostaa mahdollisesti vahvempiakin kuin 5,5 prosentin oluita suoraan panimosta. Alko on ollut päätöksestä käärmeissään ja varoitellut jopa kymmenien myymälöiden kiinnipanosta. 

Huhujen mukaan alkoholipolitiikkaa kevennettäisiin myös festivaaleilla, jotka ovat olleet jo pitkään yksi maamme kesäisistä kompastuskivistä. Tähän saakka festivaaleilla on ollut tarkoin rajatut karsinat ihmisille, jotka haluavat nauttia huurteisen tai kaksi. Aivan liian usein festivaalien anniskelupaikka on sijainnut katvealueella, josta ei ole ollut mitään teoreettista mahdollisuuttakaan katsoa lavalla esiintyviä artisteja. 

Käytännössä tämä nyt kaavailtu alkoholilainsäädännön uudistus tarkoittaa myös sitä, että humoristisia olutkarsinoita ei tarvittaisi enää lainkaan. Tulevaisuudessa asiakkaat voivat kulkea festivaalialueella olutmuovimuki kädessä, kuten lähes kaikkialla muualla Euroopassa on aina voinut. 

Jotkut näyttäisivät pelkäävän tosissaan, että taivas putoaa niskaamme. Tulevaisuudessa suomalaiset vain juovat ja rellestävät, kuten tsaarin aikaisella Venäjällä konsanaan. En minä itse silti nyt ihan niin pitkälle sentään menisi. Tuskinpa tuo alkoholin 0,8 tilavuusprosentin muutos juomissa nyt kovin paljoa vaikuttaa suomalaisten juomakulttuuriin, sillä ei alkoholi jatkossakaan ilmaista tai verotonta tule olemaan.

Periaattessahan tässä alkoholilainsäädännön uudistamisessa on kyse siitä, että viimeinkin myös suomalaiset pääsevät nauttimaan ripauksen siitä vapaudesta, mistä lähes kaikki muut sivistysmaat ovat nauttineet jo vuosikymmenien ajan. Eniten minua tässä kuitenkin on huvittanut tavallisten ihmisten tapa vastaanottaa uutinen tästä lainsäädännön uudistamisesta. Innostus on ollut lähes käsinkosketeltavissa. Tuolla kiertelee netissä jo kovasti viestejä, joissa kiitellään kilpaa kokoomusta ja Jaana Pelkosta. 

Kuten varmasti moni teistä tietääkin, niin hallitus aikoo tulevaisuudessa pilkkoa, myydä ja yksityistää valtion omistuksia sekä ulkoistaa peruspalveluita ennen näkemätöntä vauhtia. Puhutaan tieverkostoista, junaradoista, öljy-yhtiöistä, postinkantajista ja terveydenhoitopalveluista.

Ryvettyneet ministerit ovat jääneet vuoden aikana jo useamman kerran kiinni valkoisista valheistaan ja leikkauksilla isketään rajusti lapsiin, opiskelijoihin, pienipalkkaisiin ja eläkeläisiin. Pienessä kaljapöhnässä on onneksi paljon leppoisampaa ajatella näitä kaikkia leikkauksia, kun velatkin tuntuvat saatavilta.

Taantuma on kestänyt jo yli seitsemän vuotta ja turpaan on tullut jokaisella kuviteltavissa olevalla sektorilla, mutta siltikin me kuulemma olemme napanneet nyt erävoiton. Laitettu holhousvaltiolle luu kurkkuun ja asiat kuntoon. Kaikki on pitkästä aikaa hyvin. 

Onkohan tämä nyt sitten sellainen niskalenkki pitkään jatkuneesta hallituspolitiikasta, kun saadaan viimeinkin se kaivattu nelosolut tuonne ruokakauppojen hyllyille? 

Leikki sikseen ja takaisin todellisuuteen. Kyllä siinä tavallaan on vinha perä, että tämän Oy Suomi AB:n myyminen - ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajaminen - sattuu paljon vähemmän, kun ottaa vähän hottentonttia palanpainikkeeksi. Kännissähän sitä ei niin edes huomaa, vaikka käsi kävisikin taskulla kaiken aikaa. Krapulan kanssa pitää silti olla varovainen. Se ei meinaan anna anteeksi. 

 

"Allekirjoittanut kannattaa vapaata keskieurooppalaista alkoholikulttuuria ilman holhousvaltaa."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomessa laitettiin asiat selvästi tärkeysjärjestykseen ja ne nyt ovat näin. Kyllä viimeistään tässä vaiheessa pitäisi pystyttää hallituksen suurmiehille ja -naisille patsaat tuonne Kaivopuistoon, kun saivat tällaisen historiallisen muutoksen aikaiseksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vielä kun tekisivät lain ettei konjakkipullonpohjassa saa olla kuppia pettämässä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Poliittiselta puoleta katsotaan nyt, mitä hallitus tulee yksityistämään ja mitä ei. Yhtiöittämisellä ja yksityistämisellä on kuitenkin vinha ero, ja yhtiöittäminen on pitkään ollut trendi kunnissa. Hieman yllättäen demarit ovat kaikkein kovin valtionomaisuuden yksityistäjä 20v historiassa.

Mutta tästä alkoholilain muutoksesta sen verran, että tämän tason muutoksia tapahtuu Suomessa kerran 50 vuodessa. Onhan se iso muutos sitä taustaa vasten.

Minua ihmettyttää myös raittiuspuolen kouhkaus asiasta. Ihan fiksun oloiset suomalaiset ovat myös alkaneet surra sitä, että maa joutuu rappioon ja turmiolan tommit täyttävät maan. Aivan mielipuolista pelkoa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei rappioalkoholistit osta kolmen euron olutpurnukoita kaupan hyllystä. Ne ottaa sitä, mikä on tarjouksessa ja mitä saa 24 tölkin laatikoissa. Se noissa vanhemman ikäpolven kommenteissa nimenomaan Facebookin puolella on huvittanut, kun moni kuvittelee suomalaisten menevän nyt aivan tillintallin ja hölkynkölkyn. Hyvin epätodennäköistä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse vierailen alkossa satunnaisesti ostaakseni yhden pullon 5,1% märzen savuolutta (saksalaista tottakai) hintaan 3,7€. Jos saisin tuon kaupasta, en ostaisi kuitenkaan toista pulloa, sillä maun takia sitä nautin.

Mutta vanhempi väestö on elänyt sen nuoruuden, jolloin viina oli kielletty hedelmä. Ja sen juomakulttuurin, että silloin piti juoda kun oli viinaa saatavilla ja kaikki se viina.

Oma ikäluokkani on kasvanut jo siihen, että viinanjuonnillakin on rajansa ja vanhemmiten krapulaa ei vain jaksa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuossa kohtaa valveutuneet lainsäätäjät ovatkin tulleet avuksi. Rappioalkoholistin tai teinin ei olekaan pakko säästää kasaan koko salkullisen hintaa, koska tarjoussalkun tölkit on myytävä samaan hintaan myös yksittäin. Joskus tulee oikein itselle naurettua jos ostaa 8-pakin, kun sille tulee useampi euro enemmän hintaa kuin yksittäin ostettuna. No onhan siinä kantokahva...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oikea sana, todellakin. Kukaan ei pohdi sitä kauhistuttavaa tosiasiaa, että viineissä alkoholipitoisuus vaihtelee helpostikin 5 %-ysikköä. Jostain ihmeen syystä myös niitä miedompia myydään, miksiköhän?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Juurikin näin. Vaaralliset viinit. Mikko Kokolle tuossa juuri Facebookin puolella totesinkin, että näin äkkiseltään ei tule mieleen yhtäkään kertaa jolloin olisin käyttänyt yli kymmenen euroa alkoholiostoksiin, kun pysyttelen yleensä oluessa ja punaviineissä.

Mikko tuumasi, että tilastot puhuvat minua vastaan. Täältä Saksasta saa lähikaupasta ja kioskilta Jägermaisteria litran pulloissa ja maksaa vähemmän kuin mäyräkoira Suomessa. Pelkästään kulttuuriperintö vaatii minua tykittämään sitä suoraan suoneen. Tai suattaapihan se tietysti olla niinkin, että se on se suomalainen mentaliteetti joka on jämähtänyt tuonne 80-luvulle. Ei ihmiset.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilä realisoi valtion omaisuutta persujen maistellessa tyytyväisinä ruokakauopan halpaa A-olutta. Tämäkö oli tämän plokin viesti?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei vaan tämä suunnaton ilo ja onni, joka näin pienestä asiasta syntyy, vaikka samaan aikaan kaikki menee - anteeksi ranskani - aivan päin persettä. Mutta Mikko Kokko toi tuossa mielestäni hyvän pointin esiin, jota en ollut edes miettinyt.

"Mutta tästä alkoholilain muutoksesta sen verran, että tämän tason muutoksia tapahtuu Suomessa kerran 50 vuodessa. Onhan se iso muutos sitä taustaa vasten."

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Päätös johon oppositio ei tee välikysymystä !

Opposition huoli on kyllä vahva siitä, että Alko uhkasi sulkea pitkäripaisia, jos kalja menee marketteihin. Tulee työttömyyttä ja palvelut heikkenee !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä kaatuu maa nyt tähän. Kyllä nyt on tehty oluthommista ihan härkäspuuhaa. Jos ajatellaan talouden kannalta, niin pienpanimoiden menestyminen on hiton hyvä juttu, koska tarpeeksi mainetta niitettyään tuotantoa alkaa menemään myös ulkomaille saakka. Tähän astihan Suomessa on pyritty tekemään pienpanimoiden elämästä yhtä helvettiä, ja markkinoita ovat dominoineet pari isoa valmistajaa. Tämä on nyt hyvä homma.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Tällä alkoholi-päätöksellä saadaan Suomi varmasti nousuun. Ei se mitään, että kaikkien kansalaisten yhteinen omaisuus myydään ulkomaalaisille, kunhan nelosta saa lähikaupasta ja suomalaiset saavat ryypätä ilman holhousta. Voi tätä ilon päivää!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siltä tuo sosiaalisen median läpsytys tosiaan tuntuu. Puolet kansasta on nyt valmista kauraa fistbumppaamaan kokoomusvaikuttajia, kun tällaista mannaa meille toivat. Saapa nähdä, että mitä päätöksiä mediapimennossa tehtiin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

En ole ikinä tiennyt, ettei viinaa saa ostaa velaksi. Varmaan se on monelle visan varassa elävälle tärkeä uusi mahdollisuus, uusi vapaus. Voi olla, että luottotiedotkin menee osalta.

Limuviinan saanti kaupasta on ihan mukavaa koska kauppojen juomavalikoima on ollut minulle pääosin sopimaton. Voin jo kuvitella sen hetken kun nautin lähikaupan kylmää limuviinaa aamuista krapulaa helpottamaan tai jossain mökkiretkellä singahdan pieneen kioskiin tai kauppaan hakemaan äkkiä juotavaa. Ei tarvi tyytyä keppanaan tai pahaan siideriin. Tunnen olevani Euroopassa.

Nyt kun tulevaisuudessa on yhä vähemmän rahaa käytössä ja moni saa kenkää, valtio myy yhteismetsät ja firmat, kaiken mikä irti lähtee. Tiedän, että on ainakin limuviinaa ja baarista voi ostaa kymppikassin mukaan illan päätteeksi, ettei tarvi kuivin suin kävellä kotiin. Olen aina inhonnut ylimääräistä omaisuutta. Omnia mea mecum porto.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En muuten minäkään. Huvittava lakipykälä, joka osaltaan selittää suomalaisten pikavippivillityksen. Ei tuo tosiaan ole minullakaan koskaan käynyt edes mielessä. Tosin en minä muutenkaan ole oikein velkaihmisiä. Pelkään liikaa. Tällä hetkellä velkataakkani on tasan nolla euroa, joten olen todennäköisesti rikkaampi kuin moni muu, vaikka en paljoa omistakaan.

Tuo baarista ostaminen todennköisesti peruuntui, vaikka olisihan se kieltämätyä kokemus hauska lähteä hanasta täytetty mehukattipönäkkä kädessä taksijonoon. Ja kotiin.

Oikeiden siidereiden saapuminen kauppaan on hyvä homma. Pidän myös enemmän oikeista oluista, joten ei tämä lainkaan huono päätös ole. Mitä ne limuviinat on, liköörejä? Tämä tuskin tekee kuitenkaan tyhjäksi sitä kaikkea muuta, mitä tässä hallituksessa on saatu aikaiseksi ja mitä tullaan vielä tekemään. Puntit ei ole tasan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Käsittääkseni limuviinat ovat lonkeroita ja lonkeronkaltaisia juomia. Niillä on peloteltu vähän samaan tapaan kuin salmiakkikossulla, joka oli liian hyvän makuista. Onhan hyvin tislattu viina aina parempaa kuin esanssilla maustettu kilju.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Laitetaanpas aiheeseen sopivaa musiikkia väliin

Eppu Normaali - Kaljanlanttauslaulu
https://www.youtube.com/watch?v=P7jvK7tDWHM

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämän jälkeen tulee sitten se Murheellisten laulujen maa. :)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Oluen ystävänä tervehdin ilolla tätä muutosta. Oikea oluthan on vahvuudeltaan 5-6% välillä.

Muutama ylimääräinen maksahan tässä saattaa tietysti poksahtaa, mutta viron tuonti pienenee ja kauppojen kannattavuus paranee. Ehkä ne maksat kannattaa kuitenkin poksautella kotimaassa myydyllä alkoholilla.

Nuorison alkon kulutus on tosin pienentynyt jo vuosia, joten ehkä se lopulta tasoittaa tilanteen.

Saas nähdä tuleeko hallitukselta ennen vaaleja sitten taas lisää "kivoja" päätöksiä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuossahan oli juuri juttua lehdessä, että vetäytyykö keskusta sittenkin alkoholilainsäädännön uudistuksesta. Saa nähdä. Olen samaa mieltä oluesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset