Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kokoomuslaiset sosiaalipummit hämmentävät kansaa

  • kuva: kuvankaappaus kelan sivuilta
    kuva: kuvankaappaus kelan sivuilta

Ilta-Sanomat kirjoitti viime toukokuussa eduskunnasta pudonneesta kokoomuksen Suvi Lindénistä, 54, joka päätti jäädä poliittisen uransa jälkeen kotiin makoilemaan. Eduskunnasta pudonneen ja työttömäksi jääneen Lindénin kerrottiin saavan noin 5 000 euron sopeutumiseläkettä. Lindén tosin kehaisi haastattelussa, että hänelle oli kyllä tarjottu houkuttelevia töitä ihan ulkomailta asti, mutta kotijoukkojen vuoksi hän oli joutunut kieltäytymään työtarjouksista. 

– Eläkkeen ansiosta olen pystynyt tekemään luottamustehtäviä ja kansainvälisen televiestintäliitto ITU:n hommia. Niistä en ole saanut minkäänlaista palkkaa, Lindén totesi tuolloin Iltasanomille.

Lindénin kerrotaan vaikuttaneen mm. YK:n laajakaistahankkeessa ja ITUn erityistehtävissä. Luottamustehtävät ovat vieneet hänet ulkomaille asti. Toiveikas Lindén piti sitä hyvin mahdollisena, että hänelle avautuisi tulevaisuudessa myös Suomesta töitä. Hänen kerrottiin toimineen neuvonantajana kansainväliselle yritykselle, joka selvittänyt liiketoimien käynnistämistä Suomessa. Tavallisestihan työtön ei saisi keittää vapaaehtoisesti edes kahvia kierrätyskeskuksessa ilman karenssiuhkaa, mutta onhan se jo pitkään tiedetty, että toiset vain ovat hieman tasa-arvoisempia kuin toiset.

Tiedettävästi kokoomuslainen Pia Kauma, 49, jäi myös Lindénin tavoin kotiin passivoitumaan ja syrjäytymään. Eduskuntavaaleissa kansanedustajan paikalta pudonnut Kauma päätti ottaa toimivapaata toimitusjohtajan tehtävistään Laatukeskus Excellence Finlandissa, ja keskittyä nauttimaan valtion tarjoamasta sopeutumiseläkkeestä. Kauma kertoi viime vuonna olevansa epävarma siitä, palaako hän entiseen tehtäväänsä vai ei, ja painotti samalla että hänellä on täysi oikeus sopeutumiseläkkeeseen. Yhden kauden kansanedustajalle tosin maksetaan sopeutumisrahaa vain vuoden verran, joten kyllä se varmaan on kolkuttanut työvoimatoimisto jo Kaumankin perheen ovella ja tarjonnut kuntouttavaa työtoimintaa.

Samalla tavoin toimi myös kokoomuksen Raija Vahasalo, 55, joka ehti toimia kansanedustajana yhtäjaksoisesti jopa 16 vuoden ajan, mutta ei saanut äänestäjiltä enää uutta mandaattia viime eduskuntavaaleissa. Tarkkaa kuukausittaista eläkerahan määrää Vahasalo ei halunnut tuolloin kertoa, mutta hänen parlamentaarisella kokemuksellaan summa asettuu jonnekin 3000 - 4000 euron välimaastoon. Huvittavinta tässä on se, että Vahasalon olisi saanut työpaikan pelkästään ilmoittamalla paluustaan. Hänellä nimittäin oli ollut 16 vuoden ajan pakkasessa rehtorin virka Kirkkonummen Gesterbyn koulusta. Tiedettävästi hän päätti kuitenkin hakea virkavapaata 31.5.2016 saakka ja se myös myönnettiin.

Surullista huomata kuinka kansanedustajat ovat jääneet kannustinloukkoon vastikkeettomien perustulojensa kanssa, ja jämähtäneet olohuoneiden sohville löhöilemään. Suomen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) voisi ottaa asian puheeksi myös siellä hallituksessa, sillä se ei varmasti ole kenenkään etu, että he passivoituvat ja lamaantuvat työkyvyttömiksi. Kokoomuksenhan pitäisi edustaa sitä maamme ryhdikkäintä ja yritteliäintä kermaa, joten ei liene mikään ihmekään, että kansalaiset ovat olleet viime aikoina syvästi huolissaan entisten päättäjien voinnista.

Tässä saattaisi muuten olla työkokeilun paikka, ministeri Lindström!

 

Lähde: Iltasanomat

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pitää vielä sen verran todeta, että Lindénin mainitsemat luottamustehtäväthän eivät ole työtä sen perinteisessä merkityksessä. Luottamustehtävissä ei tienata palkkaa, vaan saadaan palkkioita, jotka tulevat oletettavasti ekstrana tämän eläkkeen päälle. Tätä en osaa varmuudella sanoa, mutta luulisin näin.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala

Näinhän se menee. Palkkiot eivät ole palkkaa. Luottamustoimesta maksetut palkkiot eivät vaikuta eläkkeeseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ihan tasapuolisuuden nimissä:

Sopeutumiseläkettä tai -rahaa saivat maaliskuussa 2016:

(Oli Iltalehdessä 04.04.2016)

Tässä kaikki po. eläkkeesaajat:

Arja Alho, Maria Kaisa Aula, Arto Bryggare, Merikukka Forsius, Christina Gestrin, Satu Haapanen, Leena Harkimo, Pertti Hemmilä, James Hirvisaari, Anne Holmlund, Sinikka Hurskainen, Tuomo Hänninen, Jouko Jääskeläinen, Marjut Kaarilahti, Saara Karhu, Kyösti Karjula, Tanja Karpela, Marjukka Karttunen, Pia Kauma, Inkeri Kerola, Kimmo Kiljunen, Osmo Kokko, Katri Komi, Martti Korhonen, Markku Koski, Marjaana Koskinen, Esko Kurvinen, Merja Kuusisto, Kari Kärkkäinen, Suvi Linden, Maija-Liisa Lindqvist, Päivi Lipponen, Eero Lämsä, Marjo Matikainen-Kallström, Tapani Mäkinen, Tero Mölsä, Elisabeth Naucler, Petri Neittaanmäki, Tuija Nurmi, Kirsi Ojansuu-Kaunisto, Heli Paasio, Sari Palm, Tuula Peltonen, Tuija Pykäläinen, Lyly Rajala, Tero Rönni, Kimmo Sasi, Ismo Seivästö, Arto Seppälä, Anneli Taina, Kari Urpilainen, Raija Vahasalo, Pauliina Viitamies, Erkki Virtanen, Pertti Virtanen, Tuula Väätäinen, Ulla-Maj Wideroos ja Jyrki Yrttiaho.

-------
Sopeutumiseläkkeen tai -rahan saajissa on 13 alle 50-vuotiasta entistä kansanedustajaa. Nuorin on 41-vuotias Petri Neittaanmäki (kesk.), joka oli eduskunnassa 1999-2007.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä minä tiedän, että jokaisessa puolueessa on sopeutumiseläkkeen tai -rahan saajia, mutta vain yksi puolue on ollut alituiseen kritisoimassa työttömyyspäivärahaa, toimeentulotukea, asumistukea ja milloin mitäkin tukea, jonka uskotaan passivoivan suomalaisia sohvaperunoita.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tanskan mallia ovat suosittaneet
http://www.norden.org/fi/haloo-pohjola/tanska/tyoe...

Suomessa on OECD_maiden kirein verotus ja suuret julkiset menot.

http://www.veronmaksajat.fi/globalassets/tilastot/...

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Nuo ruokkivat työttömyyttä ja sosiaalietujen tarvetta. Suomen taloustilanne
on synkkä, eikä sitä vielä tajuta, mitä on edessä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

MOT, kritiikkihän on ilmiselvästi perusteltua...

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #26

Tilanne on toki hieman eri peruskorvauksella, joka on n. neljäsosa tuosta "sopeuttamis"eläkkeestä. Ja on byrokraattisesti jäykempi, työläämpi ja kaikenlisäksi kieltää tuollaisen mukavan vapaaehtoispuuhastelun karenssin uhalla.

Mutta jos tarkoituksena on "aktivoida" passiivisia rahansaajia, niin otetaan ihmeessä pääomatuloja saavat myös mukaan. Ihan samalla tavalla kai se sekin "passiivinen" tulo passivoi?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ainoa, joka tietääkseni ei ota vastaan Suomen Eduskunnasta minkäänlaista eläkettä johon olisi oikeutettu, on KOKOOMUKSEN Sauli Niinistö.

Niin Martti, oliko tämä sinulle uutta?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tämä oli minulle tosiaan uutta, Matti. Ei voi muuta sanoa kuin, että arvostukseni Suomen tasavallan presidenttiä kohtaan kasvoi taas hieman. Mielestäni Niinistö on muutenkin paras presidentti vuosikymmeniin, vaikka ennen vaaleja aika epäileväinen olinkin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #25

Martti Asikainen

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) katsoo, että kansanedustajien hulppeille eläkkeille pitää tulla loppu.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/75547-4000%E2%82%A...

Eduskunnan säästöt: Kansanedustajat hautovat protestia Sauli Niinistöä vastaan.

Sinikka Hurskainen (sd) valtuutettiin valittamaan ongelmista puhemies Sauli Niinistölle (kok). Keskustelu päättyi kireissä tunnelmissa eikä johtanut mihinkään.

Niinistö joutui joidenkin työtoveriensa hampaisiin jo edellisenä syksynä, kun hän muun muassa kyseenalaisti kansanedustajien eläke-edut. Närää herätti myös tapa, jolla puhemies laittoi eduskunnan urheilukerhossa paljastuneen kavalluksen yksilöimättä jääneiden ”veijarien” piikkiin. Demarien Tero Rönni leimasi tuolloin Niinistön työpaikkakiusaajaksi.

Tarja Halonen tulistui todella kovasti, kun Niinistö pienensi palkkaansa. Tarja pelkäsi, että hänen veroton presidentineläke pienenee.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #27

Muistankin näitä. Tuo urheilukerhon tapaus oli varsinainen kliimaksi. Pidin sitä PR-temppuna, joka se saattoi kyllä osittain ollakin. Toisaalta jos ottaa huomioon Niinistön aikaisemmat teot, niin sopii se kyllä hänen profiiliinsakin ilman taustametkuilua tai tausta-ajatuksia. Presidentti on erilainen kokoomuslainen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nää on siis vielä terveitä ja työkykyisiä ihmisiä? Laittaisin kyllä heti kuntouttavaan työtoimintaan koska se kasvattaa motivaatiota.

Hassua että Kaumakin jonka piti niin kauheasti olla sosiaaliapua vastaan, että monet kärrirahat saisi Kaumankin ylenmääräisillä tienesteillä hoidettua niitä tarvitseville äityliineille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentit saavat verotonta eläkettä 96000 euroa vuodessa. Kaikki presidenttimme ovat sosialidemokraatteja.

Esimerkiksi Mauno Koivisto jäi eläkkeelle jo vuonna 1994 70-vuotiaana eli eläkeläisenä hän on ehtinyt olla jo 22 vuotta. Varsinaiseksi sosiaalipummiksi häntä tuskin voi syyttää, mutta poliittinen ura tai yleensäkään mikään tehtävä suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseksi ei enää eläköitymisen jälkeen ole jatkunut.

Vertailukohtana voi käyttää samansuuruista eläkettä nauttivaa 78- vuotiasta presidentti Ahtisaarta, jonka edelleen jatkuva toiminta yhteiskunnallisena vaikuttajana on esimerkillistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Yksikään presidenteistämme ei ole kritisoinut työttömien saamia tukia tai syyllistänyt työttömiä heidän työttömyydestään, joten argumenttisi ei ole kovinkaan validi tällaiseen satiiria tihkuvaan kirjoitukseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentti Tarja Halonen puolestaan nousi muutama vuosi sitten julkisuuteen taistelussaan omien eläke-etujensa vuoksi, jonka seurauksena Suomessa tasavallan presidentin veroton palkkio,126 000 euroa vuodessa, on vain "hieman " suurempi kuin presidentin eläke.

Mielestäni taistelevan työväenliikkeen edustajan , sosialidemokraatti Halosen toiminta täytti ja täyttää edelleen satiirin kriteerit.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kahdet standardit, sosialistinen kokoomus taitaa olla suurin julkisen rahan kuppaaja esimerkkinä terveydenhoidon yksityistäiminen ja turvapaikkaturistien hotellimajoitus.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eilen juuri katselin yhden uusliberaalin Facebook-seinää, eikä edes hän arvostanut tätä "kaverikapitalismia", mitä nykykokoomus harrastaa. Tämä on kaukana vapaasta markkinataloudesta, kun bisneksiä hoidellaan poliittista reittiä pitkin kavereille.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Tiedoksi:

"Alsio, astialta toiselle.

Kun tuolla Huuskon blogissa kirjoitat nimimerkeistä, niin kysyisin sinulta mitä mieltä olet 'Martti Asikaisesta'?

Jotenkin minulle on tullut sellainen ajatus, että kyseessä olisi joku nimimerkin takaa toimiva kirjoittajajoukko.

Ensinnäkin hänen kirjoituksensa osuvat aikaan (melkein kuin Pekka Siikala aikanaan), aina huomattavan asiantuntijamaisesti.

Toiseksi, esim. tämäniltaisessa blogissaan Asikainen kirjoittaa seuraavasti:

"Hänellä [Raija Vahasalo] nimittäin oli ollut 16 vuoden ajan pakkasessa rehtorin virka Kirkkonummen Gesterbyn koulusta. Tiedettävästi hän päätti kuitenkin hakea virkavapaata 31.5.2016 saakka ja se myös myönnettiin."

Asikainen asemoi itsensä Dusseldorffiin. Joko hänellä on aivan uskomattoman laaja tietopohja sekä laajasti että nippelitiedosta (kuten yllä) tai sitten meitä kusetetaan...

Mitä tuumit?

(Sori, tämä menee vähän sivuun blogin aiheesta, mutta kopioinpa tämän tuonne huuskoonkin.)"

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Asikaisella on Google.
Mutta vähän silti punastuin, kun tuli imarreltu olo, myönnän.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

En punastu jos olen väärässä, mitä hyvinkin saatan olla. Kuka tietää.

Mutta oikeesti - kenelle tulisi mieleen nimi 'Raija Vahasalo' tälläisessäkään yhteydessä, saati sitten että kaivaisi jostain noin yksityiskohtaista tietoa hänen tilanteesta?

Ellei sitten ole tutkiva journalisti, jolle maksataan siitä ja vähän epäilen että kellekään (saati sitten martti asikaiselle) maksettaisiin Vahasalon tilanteen päivittämisestä.

Ja kun ei makseta, en voi uskoa, etteikö martti asikaisella olsi parempaakin tekemistä yhden lapsen isänä kuin kaivella raja vahasalon tekemisiä?

Ihan googlettamalla tuo ei onnistu. Eikä dusseldorffista...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #15

Siinähän se tieto on Iltasanomien uutisessa, joka löytyy tekstiin upotetusta hyperlinkistä. Ei se sen vaikeampaa ole. Joku teki työn puolestani.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #17

K u k a teki työn puolestasi?

Vahasaloa koskeva uutinen on julkaistu "Julkaistu: 21.5.2015 10:22"

Siis vuosi sitten!

Väitätkö tosissasi, että sinulla on arkisto josta kaivoit tämän vähäsaloa koskevan uutisen, tai että vähäsalon (anteeksi kuka?) tilanne tuli sinulle mieleen dusseldorffissa tätä juttua kirjoittaessasi ja sitten tuosta vaan 'googlasit' sen?

Haloo...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä. Lähdin liikkeelle Lindénistä ja sitten muistui mieleen Kauma. Lopulta päädyin Vahasaloon. Korholaakin mietin, mutta en sitten jaksanut enää sitä tuoda esiin. Googlaaminen on taidetta. Jotkut ovat pirun hyviä siinä -kuten allekirjoittanut - ja jotkut taas eivät ymmärrä millaista hienosäätöä tehokas hakeminen on. Mutta eipä siitä sen enempää, voit ihan hyvin pitää minua kirjoittajakollektiivi Asikainen & Asikaisena, jos vain mielit. Kaverini saivat jo aika hyvät naurut.

EDIT: Tomi Auremaa / IS : http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000092924...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #19

"Kaverini saivat jo aika hyvät naurut."

Niinpä...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #21

Okei, sait minut nalkkiin. Se on tuo äitin puolelta tuleva saamelaisveri, joka saa minut näkemään näkyjä. Pari voimajuomaa ja voin kertoa ensi viikon lottonumerotkin. Muutaman kokoomuspoliitikon sopeutumiseläkkeet ovat pikkujuttu siihen nähden.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Asikainen, olenko väärässä, kun nimestäsi päättelen sukujuuresi olevan luovutetussa Karjalassa ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #34

Iisalmen seudulta on isän puoli lähtöisin. Asikkalassakin vaikuttaneet. Lähtivät sieltä Lappiin jo useampi sata vuotta sitten, kun suku haarautui. Tein joskus vähän sukutonkimista. Mielenkiintoista puuhaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #35

Asikaisiahan muutti hallaa pakoon Karjalaankin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #51

Lappiin ne lähtivät, kun niitä ei huvittanut enää lähteä tsaarin sotiin. Alunperin Asikkalan tila oli palkka sodista. Ja sitten piti taas lähteä. Tuo pakka on vähän sekaisin, kun ruotsalaiset vaihtelivat nimiään suomalaisiksi, ja suomalaiset puolestaan ruotsalaiseksi. Käsittääkseni Suomessa on kaksi tai kolme eri Asikaisen sukua. Yksi vaihtoi nimensä Aschanista Asikaiseksi, yksi oli Asicanus ja Ascan. Onneksi etunimet seuraavat, esimerkiksi pystyn jäljittämään Martti Asikaisen ainakin 1700-luvulle, joka esiintyy joka sukupolvessa. Sama pätee poikaani Niiloon, joka itse asiassa oli Nils alunperin, kun mennään tarpeeksi ajassa taaksepäin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ainakin feisbuukissa kaverilistani Martti on ihan vilpittömän oloinen elävä ihminen. Samannäköinenkin.

Mutta Marttina olisin imarreltu näistä epäillyistä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En tiedä, miten se todellisuudessa menee, mutta kun käyttää paljon vapaa-aikaansa lueskellen juttuja sieltä täältä, tulee sellaisia "takaumia". Jos on taipumusta tehdä luonnostaan analogioita, niitä tulee useinkin. Vaikeinta on vaan löytää ne uudelleen - jos ei pidä kirjastoa.

Se, että blogisti tekee taustatyötä on mielestäni ennemminkin suositeltavaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siinäpä muuten on kommentti yhdeltä Uuden Suomen syvällisimmältä ajattelijalta ja kommentoijalta, vaikka moni ei sitä huomaakaan. Antilla on ollut tapana viedä asiat aina seuraavalle levelille, ja olen aina arvostanut sitä hänessä tosi korkealle. Kehittyminen. Oppiminen, eläminen, perehtyminen ja virheiden välttäminen, vaikka kaikki niitä meistä tekee, on blogistin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Ja aina tulee muistaa, että vaikka mielipiteet kinastelevat, niin ihmiset eivät. Ukkonen tajusi jo ajat sitten, kuten minäkin. Jos tuli kirjoitusvirheitä, niin laitan oluen pikkiin. Ei muutenkaan kiinnosta.

Pekka Pylkkönen

Tässä olen täysin samaa mieltä. Kansanedustajien työttömyysetuuksien ehdot tulisi ehdottomasti saada linjaan muiden kansalaisten kanssa.

(Onpa muuten yllättävää miten nopeasti ansiosidonnainen leikkaantuu korkeilla tuloilla. 6500€ kuukausipalkalla ansiosidonnaisen netoksi tulee 1800€ kuukaudessa - veroprosentiksi tulee 26%.)

Kansanedustajan mitääntekemättömyys ei ole tippaakaan sen arvokkaampaa kuin sossutatun.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Eihän noiden kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ole menoerä eikä mikään, mutta kyse on periaatteista. Ja kun luin tuon Suvi Lindénin haastattelun tänään Iltasanomista, niin en voinut olla hymyilemättä. Pakko oli mainita asiasta myös blogissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

No, Suomessa on aina ollut rälssejä, siis etuoikeutettuja luokkia. Tämän päivän rälssit Suomessa ovat pääomatuloveroa maksavat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Nykyisin on myös ay-rälssi, joka nauttii verovapaudesta. Ei sovi sos.demin vinoilla vanhoille rälssin jäsenille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Miten minulle tuli taas etuoikeutetut mieleen tästä jutusta. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma SDP poisti varallisuusveron ja koko sdp:n eduskuntaryhmä oli yksimielisesti esityksen kannalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Minusta Martti nosti asian esille kovin yksisilmäisesti. Päättäjien on kovin helppo turvata omia etuisuuksiaan omin päätöksin puoluekannasta riippumatta ja edes punastelematta äänestäjäkunnalleen. Poliittiset virkanimitykset lienevät kuitenkin sopeutumiseläkettä merkittävämpi kuluerä veronmaksajille.

Tänä päivänä näitä kuluja rahoitetaan velkarahoin tulevien maksettaviksi aikanaan, koska kansantalouden potentiaali ei enää riitä luvatun hyvinvoinnin ja elintason ylläpitoon.

Kaikki Suomen merkittävimmät puolueet ovat olleet huonojen päätösten takana jo vuosikymmenet, osoittamatta sormella vain yhteen suuntaan - kuten Kreikassakin kävi. Poliittista vastuuta ei kertakaikkiaan ole olemassa.

Medialla tulisi olla vastuu vallan vahtikoirina, mutta Suomessa on käytäntönä vaieta konsensushengessä tehdyistä tyhmistä päätöksistä ja niiden seurauksista. Maan 1990-luvulla talouden romahtamisen aiheuttaneesta Koiviston alulle panemasta " hallitusta rakenneuudistuksesta " ei juurikaan ole keskusteltu avoimesti, eikä myöskään miljardikaupoin Saksan ilman ostosta, kuten ei YARA-kaupastakaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aamun Hesari: "Luxemburgissa keskusteltiin hiljan myös kokoomuksen todennäköisestä puheenjohtajavaihdoksesta. Orpo ja Vapaavuori tapasivat siellä kahden kesken." Laitan tämän sinunkin blogiisi, kyllä se otsikkoosi liittyy.

Kysymys kuuluu: Mikä taho maksaa tästä vehkeilystä? Matkakulut Luxemburgiin ja käytetty työaika? Ei kai vaan Suomen valtio?

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Olen uupumatta etsinyt muiden menestymisestä syitä omiin epäonnistumisiini, mutta olen tässäkin epäonnistunut.

Mitä tulee tarkemmin kirjoituksen aiheeseen, totean vain että vastaavassa tilanteessa tekisin itse täsmälleen samoin kuin tikun nokkaan nostetut, ja että jos lainsäädäntömme nyt sitten on näiden sopeutumiseläkkeiden kannalla ja tämä koetaan ongelmaksi...

...niin muutettakoon lainsäädäntöä demokraattisen päätöksentekoprosessin myötä, ja jätettäköön "ne 20 sukua" - tyyppisten listojen laatiminen siihen tunkkaiseen menneisyyteen mistä ne karmivien vieteriukkojen tavoin ponnahtelevat yhä esiin, yhtä rakentamattomina kuin aina.

Tätä sopeutumiseläkettä en kyllä oikein puolla enkä ymmärrä, varsinkaan tässä maailmanajassa, joten en ole sinällään kirjoituksessa esitettävää kritiikkiä vastaan.

Eikä mikään poliittinen ilmansuunta ole synnitön.

Jyrki Paldán

Noinpa, tuntuu vain olevan ikävän yleinen piirre ihmisissä. Yhtä lailla ne Antiikin Rooman orjat, Feodaaliajan maaorjat kuin 1800-luvun teollisuustyöläisetkin syyttivät muita omista epäonnitumisistaan. Olisivat vain ottaneet vastuun itsestään ja olleet kiitollisia siitä mitä on. Olisi jäänyt moni keisari, kuningas, maaherra ja tehtaanomistaja murhaamatta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että "näitä sosiaalipummeja" löytyy lähes kaikkien eduskuntapuolueiden entisistä kansanedustajista. Toisista puolueista enemmän, toisista vähemmän.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se tulikin tuolla selväksi, ja niinhän se tosiaan on. Olette Seppo-Juha Pietikäisen kanssa aivan oikeassa. Satiiri kohdistettiin tässä tapauksessa kokoomuslaisiin, koska monet heistä, varsinki Pia Kauma, ovat profiloituneet varsinaisina työttömien moukaroijina. Yksi moraalisäädöstö heille, toinen meille.

Rauno Mäkinen

Suvi Linden on NxtVn Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja emona taustalla arabien yms. liikemiesten ja sijoittajien omistama kansanivälinen sijoitusyhtiö NxtVn Group, jonka hallituksen jäsen Linden myös on. Erikseen on sitten perustettu NxtVn Jämsä Oy, jonka operatiivisena johtajana toimii Seppo Linden (olisiko veli ?). Kaiken takana on se, että viimeksi mainittu Jämsä Oy (=sijoitusyhtiö) osti Senaatti-kiinteistöltä viime vuonna koko Hallin varuskunnan

- 60 hehtaaria maata
- kaikki varuskunnan 25 erilaista rakennusta (kasarmit, ruokalat, liikuntatilat huoltotilat jne.)
- näistä rakennuksista löytyy pinta-alaa 30.000 m2
- ja Senaattikiinteistöjen (=meidän ja valtion) saama hinta oli 450.000 euroa; voitte laske paljonko siitä tulee hintaa maaneliöille tai tilojen neliöille.

Ja tarkoitus (lyhyesti) on perustaa alueelle usean vuokralaisen datakeskuspuisto ja tahkota sillä rahaa. Halvalla menee ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos tästä perehdyttävästä ja hyvästä kommentista, Rauno. En tosiaan itse lähtenyt Lindénin uraa sen enempää seurailemaan, kun lukaisin vain nopeaa tuon artikkelin viime toukokuulta. Mielenkiintoinen tapaus tämä, jota olisi mukava kaivella vähän enemmän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä vähän vastaavanlainen tapaus:

"Senaatti-kiinteistöt myi Konnunsuon vankilan kiinteistösijoittaja Royal Houselle marraskuussa 2010 1,8 miljoonalla. Jo silloin YLE uutisoi, että ”Vankila-alueen myynyt Senaatti-kiinteistö haluaa myötävaikuttaa siihen, että vankila-alue vuokrataan eteenpäin vastaanottokeskukseksi.”

Kaupanteon varmistamiseksi Senaatti-kiinteistöt ja Royal House Oy tapasivat yhdessä Maahanmuuttoviraston edustajat.

Alle vuoden kuluttua valtio päätti vuokrata osan vankilasta vastaanottokeskuksen käyttöön 660.000 euron vuosivuokralla. Sijoittaja kuolettaa ostohinnan alle kolmessa vuodessa. Lisäksi sijoittaja sai vankilan maan myynnistä 2,2 miljoonaa euroa in golden cash. Senaatin edustaja piti kauppaa valtion kannalta ”erittäin hyvänä”.

Miten tyhminä virkamiehet meitä veronmaksajia oikein pitävät? Niin onnetonta tunaria ei Suomessa ole, joka ei olisi myynyt maita ja rakennuksia erikseen ja saanut näin valtion kassaan 4 miljoonaa euroa."

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/03/2...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Eduskunta on asettanut talousarvioesityksessä Senaatille investointeja ja lainanottoja koskevat kehykset ja päättänyt Senaatin valtuuksista.

Myös Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan annettua puoltavan lausunnon valtiovarainministeriö on valtion liikelaitoksista annetun lain (1062/2010) 6 §:n 2 momentin nojalla päättänyt seuraavaa Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen siunaamana:

Ensimmäinen demareiden valtiovarainministerien järkevä päätös, että vanhasta tuottamattomasta paskasta on päästävä eroon se myymällä.

Varmistaa asetetun tuloutustason ja terveen omavaraisuusasteen nopeuttamalla valtiolle tarpeettomaksi jäävien tilojen realisointia.

Kiinteistökehitys- ja myyntiprosessia uudistettiin valtion käytöstä poistuneiden kiinteistöjen myynnin nopeuttamiseksi.

Vuodelle 2015 asetettu haasteellinen 100 milj. euron kiinteistöjen myyntitavoite ylitettiin ja toteutuneet myynnit olivat 108 milj. euroa.

Vuoden 2016 myyntitavoitteeksi asetettiin 135 milj. euroa. Tulevien vuosien kiinteistömyyntien valmistelu on edennyt uuden myyntitavoitteen asettamien vaatimusten ja tämän pohjalta päivitettyjen suunnitelmien mukaan.

On tietysti mielipiteitä siitä, että vanhoja tyhjällä käytöllä olevia kiinteistöjä ei saisi myydä, vaan niitä on korjattava ja pidettävä tyhjillään, lämmöt päällä, veronmaksajien piikkiin kunnes ne ovat tulevaisuudessa täysin arvottomia ja veronmaksajat hoitavat niiden purkamisenkin. Tämä on sitä todellista valtiontalouden ja kiinteistönhoitoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä on sitä todellista valtiontalouden ja kiinteistönhoitoa."

Ainoa todellisuus on että myytiin halvalla ja vuokrattiin sama kiinteistö kalliilla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #45

Jarmo Makkonen

Halpa vuokra 55 000/kk, kun kulut ovat vähintään 30 000/kk. Vuokrasopimuskin loppuu 2017 eikä valtiolla ole mitään velvollisuuksia kiinteistöstä.

No. Ei sitten muuta kun pysyt valveilla. Parin seuraavan vuoden aikana tulee myyntiin tuhansia valtion ja kuntien kiinteistöjä, kun uusi maakuntahallinto ja sote alkaa keskittää toimintojaan.

Silloin ei voi kuin toivoa, että yksityiset kiinteistöyhtiöt ja yksityiset toimijat ostavat tyhjilleen jääviä terveyskeskuksia, kunnantaloja sekä kouluja pois rasittamasta kuntalaisten ja veronmaksajien kukkaroa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #48

"Halpa vuokra 55 000/kk, kun kulut ovat vähintään 30 000/kk."

Vuokra olisi 0€/kk jos valtio ei olisi myynyt kiinteistöä eli rahaa vain siirrettiin valtiolta yksityiseen taskuun. Tässä pitää huomioida että valtio tiesi tarvitsevansa kiinteistöä lähitulevaisuudessa turvapaikanhakijoiden asuntona. Mistä olet saanut päähäsi että kiinteistön omistaja maksaa huolto ja lämmityskulut, yleinen käytäntö on että vuokraaja maksaa nämä tarpeensa mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kovin tarkoitushaluisesti haluat unohtaa sen, että normaalisti vuokranantaja vastaa kiinteistön huollosta ja infrasta syntyneet kulut. Usein myös lämmityskuluista.

Rauno Mäkinen

Srategiat on strategioita. Hallin varuskunnan osalta moni pienyrittäjä ja vastaava toimija olisi ollut sinne menossa, koska kiinteistöille olisi ollut ihan järkevää ja monipuolista käyttöä. Senaatti-kiinteistöille tämä ei sopinut. Tavoitteena oli koko "paskan" myynti yhtenä pakettina. Näin tehtiin ja kansainvälisiä pääomasijoittajia edustava NxtVn Group (Suvi Linden ja muut arabit) lunastivat koko "paketin" todella ale-hintaan 450.000 euroa. Kantsii ehkä googlata tuo firma ja katsoa miten Hallin datapuistoa maailmalla kaupitellaan. Ja voisihan tehdä pientä aivovoimistelua ja miettiä pajonko Hallin varuskuntaan on rahaa aikoinaan rahaa laitettu.

Olli Nurmi

Tämä on paras blogikirjoitus aikoihin! Lähinnä naurattaa, että tämä on totta, mutta loistavaa tekstiä. Kiitos tästä :D

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Olli. Satiiriahan teksti pääosin oli, mutta kuten sinäkin sanoit, samaan aikaan tämä on silti karu totuus.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

http://yle.fi/uutiset/kokoomuksen_ehdokkaat_sosiaa...

Kokoomuksen ehdokkaat: Sosiaaliturvan varassa on liian helppo elää

Juhani Valli

Toisaalta lohdullista, että nuo ihmiset eivät ole enää mukana päätöksenteossa. Tosin lauloihan jo Maija Vilkkumaa aikanaan, jossain kun joku kuolee, aina tilalle syntyy uusi.

Marjo Kaasinen

Hyvä kirjoitus. Täytyisi vain tavallisten tallaajien tietää paljon enemmän mikkihiirien touhuista. Täällä kun laitetaan ilman omaa syytä ihmisiä kilometrikierroksille, niin ei heille mitään sopeutumiseläke- tai muutakaan rahaa anneta. Eläkekin tavallisilla kansalaisilla muodostuu yli kahdenkymmenen vuoden työssäolo ajoilta. Ei kahdeksalla vuodella vielä täyttä eläkettä saada. Jos nyt sitten kaiken lisäksi vielä mennään niihin vuoden kestäviin kuuden euron tuntipalkkoihin ja palkkojen halvennuksiin yleensä, niin mitkähän ovat tulevien polvien eläkenäkymät , kun ne ovat aina sidoksissa saatuun palkkaan. Paitsi tietysti suuret johtajat ja muut isot herrat joka voivat sopia eläkkeensä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Marjo.

Näitä eläkkeitä yleensä puolustellaan sillä, että kyse on niin pienestä marginaalista, jotka ovat oikeutettuja tällaisiin. Minun mielestäni se ei ole mikään perustelu. Ihmisiä tulisi kohdella tasa-arvoisesti. Nämä tällaiset tyypit ensin itse huutelevat passivoivista kannustinloukuista ja laiskoista työttömistä, mutta sitten jäävät itse sohvalle makoilemaan, eikä kukaan voi tehdä sille mitään. Kukaan ei edes sano mitään. Surullista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset