Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Sotetäti löysi kultamunan - "Taivaalta sataa mannaa!"

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Tänään on taas kuohunut kokoomusrintamalla, kun entinen sosiaali- ja terveysministeri ilmoitti hyppäävänsä yksityisiä terveyspalveluja tarjoavan Terveystalon liiketoimintajohtajaksi. Lähes viiden vuoden ajan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastannut apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) irtisanoutui torstaina Helsingin kaupungin palveluksesta.

- Kun tulin, minulle annettiin tehtäväksi yhdistää sosiaali- ja terveystoimi. Se työ on nyt tehty, Räty kommentoi Kauppalehdelle lähtöpäätöstään.

Rätyn mukaan helsinkiläiset veronmaksajat ovat säästäneet kymmeniä miljoonia euroja vuodessa rahaa, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in kun kustannukset on viimeinkin saatu laskuun ja hoitoketjut kuntoon. Räty mainitsee myös hänen aikanaan alulle saatetut isot digitalisaatiohankkeet. HUS:in tavoitteena on perustaa 14 virtuaaliklinikkaa vuoden 2017 loppuun mennessä.

Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajalle 144 803 euron vuosipalkka tuskin näytteli suurtakaan roolia hänen päätöksessään hyväksyä osoitettu poliittinen virkanimitys, vaan kyse oli aina halusta auttaa HUS takaisin jaloilleen. Ilmeisen jaloa toimintaa apulaiskaupunginjohtaja Rädyltä. Jostain syystä kaikki kuitenkin muuttui matkan varrella, ja nyt Laura Räty on jättämässä tehtävänsä ennenaikaisesti. Ilmeisesti sotetäti havahtui ja huomasi, että pian taivaalta sataa mannaa, kunhan hänen itsensäkin valmistelema sote-uudistus saadaan viimein päätökseen ja maamme terveyspalvelut yksityistetään. Rädyn pitkäaikainen siipimies Lasse Männistöhän (kok.) otti varaslähdön jo aikaisemmin, ja siirtyi viime vuoden toukokuussa terveydenhuoltopalveluja tuottavan Mehiläinen -konsernin palvelukseen.

Kuvio oli poikkeuksellisen härski, kun aluksi kokoomusvaikuttaja Lasse Männistön isä, Jukka Männistö, hyppää kaikista epäpätevimpänä hakijana Kevan (ent. Kuntien eläkevakuutus) johtoon, Räty siirtyy varakansanedustajan paikalta suoraan ministeriksi ja Lasse Männistö puolestaan hamusi apulaiskaupunginjohtajan sijaisvirkaa ja sen muhkeaa 144 803 euron vuosipalkkaa. Männistö oli valmis jopa jättäytymään kansanedustajan tehtävistään, jotta varaedustaja Rädylle saataisin kansan mandaatti ministerinä. Tästä nousi luonollisestikin kohu, jonka jälkeen vedettiin vähän takapakkia. Jopa äänestäjät olivat ravoissaan tästä aikeesta.

Lasse Männistöhän jätti kansanedustajakautensa jälkeen politiikan ja lähti suoraan terveyspalveluita tuottavalle Mehiläiselle töihin terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi. Männistöä koskenut uutinen herätti lukuisien valveutuneiden kansalaisten mielenkiinnon, sillä veroparatiisiyhtiönä tunnetun Mehiläisen terveysasemien ohella hän johti myös Helsingin suurimman puolueen, Kokoomuksen, valtuustoryhmää ja istui kapunginhallituksessa. Puhumattakaan hänen isänsä Jukka Männistön roolista Kevan toimitusjohtajana.

Keva on yksi suurimmista, ellei jopa suurin Mehiläisen asiakas. Isä ostaa ja poika myy, irvailivat useat eri päivälehdet. Ja tottahan se oli, sillä eläkelaitoksessa työterveyspalveluista vastaa ennen kaikkea toimitusjohtaja. Ilkeistä huhuista huolimatta Keva ilmoitti viime vuoden toukokuussa jatkavansa työterveyssopimustaan ruotsalaisten pääomasijoittajien omistaman Mehiläisen kanssa ilman sopimuksen kilpailuttamista. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kaikille, vaan jompi kumpi saisi lähteä.

Kohun seurauksena Jukka Männistö päätti jättää tehtävänsä eläkevakuutusyhtiön johdossa. Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtajan tehtävässä aikaisemmin toiminut Timo Kietäväinen. Kietäväinen tuntee hyvin kunnallishallinnon ja kuntien toimintaympäristön muutokset. Tämä osaaminen sekä laajat verkostot antavat hänelle vahvan pohjan toimitusjohtajana ottaa haltuun Kevan haasteita, joissa painottuvat aluehallinnon uudistus ja sote-uudistuksen vaikutukset eläkejärjestelmään, perusteli tuoreeltaan valtuuskunnan puheenjohtaja Harri Jokiranta.

 

Lisää aiheesta:

Kauppalehti: Laura Räty irtisanoutuu - lähtee terveysbisnekseen

Uusi Suomi: Vasemmistosta kovaa arvostelua Laura Rädyn Terveystalo-pestille: ”Näin meillä Suomessa, kokoomuksessa”

Puheenvuoro - Näkökulma: Politiikkaa ja sukulaissuhteita

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy sen verran sanoa, että saksalainen yksityisklinikoihin perustuva terveydenhuolto on suomalaista parempi, mutta täällä osavaltiot säätelevät mm. hinnat sekä koon, kuinka suuri terveystalo saa olla. Ei synny samanlaisia oligopoleja kuin Suomeen, jossa kolme suurta veroparasiittia määräävät tangon tahdin. Ja poliitikot tulevat perästä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minkäköhänlaisella liiketoimintamallilla Saksassa toimii HUS:n kaltaiset sairaalat? Luulisi ettei esimerkiksi syöpähoidot ja harvinaisemmat sairaudet ole kovin hyvä bisnes.

Nyt on tullut yksi tai kaksi pientä erikoissairaanhoidon yksityistä yksikköä, jotka tarjoavat sellaisia syöpähoitoja, joita ei julkinen puoli tarjoa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jorma, tärkeimmät erikoissairaaloiden tarjoamat palvelut ovat julkisia, mutta sitten peruspalvelut yksityisklinikoiden pitämiä. Julkinen puoli vastaa myös päivystyksestä parissa suuremmassa sairaalassa. Kilpailu on kovaa, koska tarjoajia on paljon ja terveysklinikoiden kokoja säädellään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #6

Kuitenkin kansantalouden voimavaroista menee Saksassa selvästi enemmän terveydenhuoltoon, kuin Suomessa, joten sen pitääkin olla parempaa.

Käyttäjän amgs kuva

Suomesta on tulossa kuin Brasilia. Sitä muka kuin liberalismi ja markkinavoimat määrävät mitä politiikkaa harrastetaan, valtiot muuttuvat toistensa kaltaisiksi. Demokratia on Brasiliassa tänään vitsi, entäs Suomessa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei tätä kyllä voi kutsua missään yhteydessä liberalismiksi. Toisia nimityksiä keksisin kyllä montakin, mutta en halua levitellä huhuja, joita en pystyisi kuitenkaan todistamaan tai saada potkuja tältä blogialustalta yhden kommentin vuoksi.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola
Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Tai poliittisen korrektiuden nimissä käytettävät "ajan henki ja maan tapa".

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #4

Sami Juhani Janssonia lainatakseni,

mikäli ymmärsin oikein, tämä menee niin että ensin lähetetään julkista rahaa postissa ja sitten mennään itse ottamaan se vastaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Demokratia on Brasiliassa tänään vitsi, entäs Suomessa? "

Vitsi meilläkin Suomessa. Hallitsevat puolueet, lähinnä puoluen eliitti on kaapannut vallan itselleen.

Miten tästä kaappauksesta pääsisi eroon, aika näyttää mitä tapahtuu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täytyy sanoa, että mä henkilökohtaisesti arvostan paljon enemmän tuollaisia Björn Wahlroosin kaltaisia tyyppejä, jotka ovat avoimesti rosvopäälliköitä ja vihaavat köyhiä. Nämä politiikan kautta pimennossa pelaavat ovat se todellinen vaara ja riski tässä yhteiskunnassa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tavallaan olet oikeassa, Björn Wahlroos täysin tunnistettavissa. Ilmeisesti loput toimivat puolue eliitissä ja EK:n sekä ammattiyhdistyliikken sisäpiireissä, joskus on tullut miellen, onko tämä "meidän asiamme".

Italialaiset, kreikkalaiset ja turkkilaiste ovat tällä asialla, hallituksia myöten.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Terveyspalvelunsa voi jokainen itse valita. Julkisen palvelun tai kymmenien yksityisten terveyspalveluja tarjoavien yritysten joukosta. Tämän johdosta sitten osa kansasta jättää Terveystalon palvelut ? Ostaakohan joku ay-liitto työterveyshultonsa Terveystalosta ?

Harvoin tulee mietittyä ostoksia tai palveluja tehdessä, että onkohan täällä joku entinen poliitikko johtajana. Olisi todella outoa, että poliitikon ura estäisi jotakin henkilöä pääsemästä muihin töihin. Entisiä poliitikkoja ja eduskunnasta pudonneita on valtion-ja eläkeyhtiöt sekä peliyhtiöt täynnä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos toimii omalla rahalla, niin mikä ettei. Jos taas lyödään koko järjestelmä oligopolin armoille, niin lirissä ollaan. Suomalainen terveyspalvelu on ongelmissa juuri tuon epäpyhän liiton vuoksi, jossa julkinen sektori on pakotettu ostamaan kalliita palveluita yksityiseltä puolelta ja joskus lääkärit laittavat lähetteitä yksiköihin, joissa he itse ovat osakkaina. Ei sen niin pitäisi toimia. Pitäisi olla joko kokonaan julkinen tai kokonaan yksityinen terveydenhuolto. Jos julkisen rinnalla on yksityisiä palveluntarjoajia, niin asiakkaat juoskoot niissä omilla rahoillaan.

Tästä syystä katsonkin, että jos ja kun sote-uudistus sitten astuu voimaan, niin valtion tai kuntien tulisi määritellä Saksan osavaltioiden tavoin palveluiden hinnat, jotta emme jäisi hintakartellin armoille. Tietysti Saksassakin toimii terveydenhuollon rinnalla hieman laadukkaampi ja kalliimpi, täysin yksityinen ja säätelemätön terveydenhuolto, mutta siellä käynnin maksaa aina asiakas itse tai hänen vakuutusyhtiönsä - ei valtio tai kassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samaa mieltä ainakin tuosta johtaja-asiasta. On Terveystalon oma moka, jos he valitsevat huonon johtajan. Joten tuossahan on Rädyllä sitten näytön paikka. Hänen tehtävänsä on ajaa Terveystalon etua.
Jos taas Rädyn siirtyminen kaupungilta yksityiselle on hänen työssään saamiensa tietojen takia kaupungin kannalta epäedullista, kieltävät ehdot olisi pitänyt kirjoittaa jo alkuperäiseen työsopimukseen. Nyt ei auta kuin valita Rädyn seuraajaksi riittävän kova luu, joka kykenee pitämään neuvotteluissa kaupungin eduista huolen.
Jos taas Helsingissä Kokoomus tekee kuten haluaa, niin sekin on heidän oikeutensa, jos kenestäkään ei ole panemaan kapulaa rattaisiin...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rätyn tilalle valitaan kokoomuksen edustaja, koska kyseessä on poliittinen virkanimitys. Tietenkään en osaa etukäteen sanoa miten puolue tulee toimimaan, mutta kyllä minulla omat epäilykseni on. Sen enempää vihjailematta, Amos Ahola kirjoitti tänään hienon tekstin kaverikapitalismista: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216805-k...

Epäilemättä Laura Räty tulee olemaan ihan hyvä yksityisen sektorin tehtävissään. Uskoisin. Tämä työpaikan vaihto asettaa kuitenkin hänen toimensa politiikassa ja sote-uudistuksen yhtenä valmistelijana aika outoon valoon.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomessa ' hyvä veli ' - järjestelmä elää ja voi hyvin. Ei tähän oikein mitään voi lisätä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

On se aika härski täti. Lähinnä jäi mieleen se, että "onko Suomessa todella joku joka tienaa alle 2600e/kk." Palautteesta päätellen oli ainakin muutamia :)
Historiassa näkyi olevan myös "verosuunnittelua", joten tällainen yksityinen terveystalo sopii varmasti mainiosti!

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Blogistin kannattaisi tutustua edes terveydenhuollon perusasioihin, ennen kuin kirjoittaa tällaista puuta heinää.

1. Kukaan ei ole yksityistämässä terveydenhuoltoamme, vaan perusterveydenhuollossa julkinene ja yksityinen sektori. asetetaan samalle viivalle.

2. Totta kai julkinen valta asettaa palveluille hinnat ja määrittää laatukriteerit.

3. Sovhoosisysteemien kannattajalle on tietenkin kauhistus että asiakas saa valitannanvapauden.

3. Hirmuinen vääryys on sekin että yksityiset elintarvikekaupat tekevät bisnestä ilmisten nälällä!

4. Entä rakennusfirmat,käyttävät hyväkseen ihmisen tarvetta saada asunto täällä kylmässä pohjolassa!

Vai mitä Martti-setä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Laitatko Kari-setä linkkiä siihen dokumenttiin, josta sait nämä sisäpiirin tiedot. Tai pistä vaikka sähköpostilla tulemaan. Kukaan ei nimittäin tällä hetkellä tiedä, mitä julkisen sektorin terveydenhuolto todellisuudessa maksaa, saatika sitten sen uudistamine . Hintalappua selvitetään todennäköisesti edelleenkin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran sekä sosiaali- ja terveysministeriön yhteistutkimuksessa. Halpaa se tuskin on.

Jos kansalaiset saavat itse päättää palveluntarjoajansa, olisi se tervetullut uudistus suomalaiseen terveydenhuoltoon. Suomihan on jo pitkään ollut OECD-maiden epätasa-arvoisin maa terveydenhuollon hoidon laadussa eri tuloluokkien välillä. Pelkään kuitenkin, että lääkäreiden ammattikunta Suomessa on niin säännöstelty ja suojeltu, että todellista kilpailua palveluista ei pääse edes syntymään. Palveluidentarjoajat voivat nimetä itse hintansa. Tämän hetkinen terveydenhuoltojärjestelmämme, jossa palvelut tuotetaan julkisen ja yksityisen sektorin epäpyhän liiton kautta, on oletettavasti kaikista kallein mahdollinen terveydenhuoltomuoto. Sote-uudistus voisi olla ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Tai sitten väärä.

Jokainen varmasti tietää, että terveydenhuollossa liikkuu suuret rahat, jotka vetävät alan toimijoita puoleensa kuin kärpäspaperi, eivätkä heistä kaikki ole hyvällä asialla. Jotta järjestelmästä saisi toimivan, tulisi ministerien pohtia myös erillisen komission perustamista, jonka tehtävänä olisi valvoa veronmaksajien ja kansalaisten etua itsehallintoalueiden hallituksen sisällä sekä estää järjestelmän mahdollinen väärinkäyttö. Tämä maa ei kaipaa enää yhtäkään uutta Mehiläisen ja Terveystalon kaltaista veroparasiittia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomen terveydenhuollossa on puutteensa, mutta ei se kansainvälisten vertailujen mukaan kallis ole, päinvastoin, nykyinen hybridimalli on osoittautunut hyvin kustannustehokkaaksi.Tulevaisuudesta emme tiedä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Laitatko linkkiä vertailuihin. Ei sillä, ettenkö uskoisi sinua, vaan sen takia että minua kiinnostaa tutustua näihin vertailuihin ihan eurooppalaisesta näkökulmastakin ajatellen. Tieto on ehtymätön luonnonvara.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #22

Etsin huomenna. Tietääkseni kyllä asia on ihan selvä, ts. Suomessa kuluu terveydenhuoltoon kansantalouden voimavaroista Pohjoismaissa vähiten, ja Saksan malli on varmaankin hyvä, mutta kallis. Ihmiset eivät jotenkin miellä sitä, jotta valinnan vapaus maksaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #24

Saksan malli tekee tosiaan työntekijän lompakkoon aimo loven. Siinä missä Suomessa maksetaan 2,12 prosenttia palkkasummasta, maksaa saksalainen noin 7,3 prosenttia. Työnantaja maksaa tähän päälle toiset 7,3 prosenttia (2015).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siinä olet oikeassa, jotta viranomaisten määräykset osaltaan ovat johtaneet siihen, jotta itsenäiset lääkäriasemat on liitetty kansainvälisiin ketjuihin.Vähän on jäljellä esim. yhden miehen lääkäriasemia, kuten minulla on. Toisaalta kaikkea ei tarvitse kilpailuttaa, joten kunnat ostavat erityisosaamistani.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #26

Arvostuspeukalo yhden miehen asemasta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Et välttämättä ole tietoinen, mutta lääkärit yhdistelevät hyvällä tavalla töitä ja työnantajia, kuten entinen ministeri Räty itsekin sanoi. Ja julkinen sektori kärsii ja maksaa. Ihan mitä vain pyydetään, koska kilpailua ei ole. Käsittääkseni lääkärit ovat ainoa ammattikunta, joka voi olla vakinaisena töissä julkisella sektorilla, mutta myydä samaan aikaan yrityksen nimissä lisää työpanosta julkisen sektorin työnantajalleen. Ei ylitöinä, vaan yrittäjänä.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174622-laaka...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomessa kuitenkin tämä yhdistely, ts. esim. minä olen sekä virkamies, että yksityislääkäri, on tähän saakka ollut hyvin kustannustehokas. Kyllä nykyään kilpailuakin on...toisaalta pienessä maassa esim. minullakin on erityisosaamista, mitä on hyvin vaikea löytää. Julkisellakin sektorilla siitä saan palkanlisää. Saksassa tilanne on ihan toinen, lääkäreitä on liikaa. Toisaalta lääkärikoulutus Saksassa on tavattoman teoreettista, joten pahimmillaan siellä lääkärit tekevät ilmaiseksi töitä päivällä, ja keräävät roskia yöllä, saadakseen käytännön kokemusta. Ei sekään välttämättä ole ihan järkevää.

Helena Wee
Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kello löi jo yks joten hyvästi HYKS.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

50 vuotta sitten moni asia oli toisin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset