Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Nurmikot vasta alkusoittoa - Posti alkaa tarjota prostituutiopalveluja

  • kuva: martti asikainen
    kuva: martti asikainen

Posti ei ole lanseeraamassa markkinoille prostituutiopalveluita, kuten minä leikkisästi otsikossani väitin, mutta sen sijaan se leikkaa nurmikot, hoitaa puutarhan, siivoaa ja vaihtaa vaipat. Toisinaan saattavat mokomat tuoda kirjeet ja paketitkin kotiin. Posti on jo aiemmin ilmoittanut ryhtyvänsä leikkaamaan nurmikoita asiakkaidensa puolesta. Nyt yhtiön kerrotaan näkevän isot kasvun mahdollisuudet myös kotona tarjotuissa hoivapalveluissa. 

Postilta kerrotaan, että se tekee jo nyt ruokien kotiinkuljetusta yli sadassa kunnassa. Kotipalveluista vastaavan johtaja Petri Kokkosen mukaan yhtiön kannattaa tarjota samalla reissulla erilaisia palveluita, kun kerran tontille tai asiakkaan kotiovelle joka tapauksessa joudutaan menemään. Se on pelkästään loogista.

Toisaalta moni on miettinyt, että jos tälle linjalle todella lähdetään, niin lopulta vain mielikuvitus on rajana. Palveluitahan on olemassa monenlaisia, aina kokkaamisesta siivouspalveluihin ja kylvettämiseen. Ruohonleikkuukinhan on kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaista työtä, mutta ei se ole tuntunut hidastavan väsymättömiä postinkantajiamme, joiden oikeuksia nähtävästi poljetaan nyt niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin.

- Posti rakentaa parhaillaan uusille palveluille organisaatiota ja alkaa sitten toden teolla satsata niihin. Parhaimmillaan lisääntyvä palvelujen tarjonta voi vapauttaa kuntien resursseja käytettäväksi kuntien perustehtävien hoitoon. Haemme uusia ihmisiä, mutta koulutamme myös omaa jo olemassa olevaa väkeä näihin uusiin tehtäviin. Töitä on luvassa myös alihankkijoille, Kokkonen selventää innostuneena Ylelle.

Hoitoalan ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola on ollut aikeesta yhtä kummissaan kuin minäkin. Hän toteaakin, ettei varsinkaan vanhusten ja vammaisten hoitotyötä voi ulkoistaa kenelle tahansa. Ei sitä nyt herranen aika ihan kaikkea voi postimiehiltä ja -naisiltakaan odottaa, vaikka he epäilemättä päteviä omalla alallaan ovatkin.

Ja kuinka se on sitten tällaisen sekatyömiehen tai -naisen työehtosopimuksen laita? 

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole levinnyt tietoa siitä, joutuvatko Postin työntekijät työskentelemään vanhalla palkallaan, vaikka heidän työtoimenkuvaansa kuuluisikin tarjoilla erilaisia hoivapalveluita ihmisille, vai onko monitoimikantajille luvassa työehtosopimusten mukainen roima palkankorotus. Kyllä minulla ainakin on Postin sanelupolitiikan edessä raatavaa henkilökuntaa vähän ehtinyt jo sääliksikin käymään. Muistissa on vielä heidän lävitse käymänsä mittavat irtisanomiset, joiden yhteydessä yhtiössä päätettiin palkita johtajat ruhtinaallisesti sekä korvata vakinaista henkilökuntaa vuokratyövoimalla.

Lähtökohtaisestihan tämä ehdotus ei ole huono, jos huomioidaan myös syrjäseutujen katoavat ja heikentyneet palvelut, mutta tällainen muutos tulee vaatimaan paljon käytännön uudistuksia. Tikunnokassa ei ole pelkästään postinkantajien työpaikat, jotka lähihoitajat tulevat heiltä epäilemättä pienissä kunnissa viemään, vaan koko suomalainen, ammattisuojaan perustuva järjestelmämme. Posti on aloittamassa pioneeriprojektin, jossa jokaisesta halutaan tehdä oman elämänsä yksityisyrittäjä, jota voidaan halutessa pompotella joustavien työehtosopimusten nojalla työhön kuin työhön. Ilmeisesti Postilla ei opittu mitään Itellan parin vuoden takaisista logistiikkasekoiluista. Ei niin yhtään mitään.

Lähde: Yle Uutiset

 

Lisää aiheesta:

Valtionyhtiöiden pomojen huippupalkat saavat ihmiset voimaan pahoin

Posti sanelee henkilöstöpolitiikkansa

Postin ilmeenmuutos maksoi satoja miljoonia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onhan se kieltämättä hienoa, että yritys uudistaa toimintaansa ja pyrkii pysymään kilpailukykyisenä, mutta jokin raja se pitäisi tässäkin olla. Toisaalta, jos työntekijän edut ja tahto huomioidaan, niin mikäs siinä. Posti ei ole vain ollut varsin luotettava sen suhteen viime vuosina.

Kuten eräs henkilö totesi Facebookin puolella, syrjäkylien mummoille postimies tai -nainen olisi supersankari, joka tuo (lähes) tuoreen Lapinkansan, pakan Saludo-kahvia, vähän leetaa ja niitä ihania punaisia pillereitä, mistä tulee niin kevyt olo. Lumetkin se kolaa, ja nurmikon leikkaa. Saunottamisesta ja kylvettämisestä puhumattakaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllä se postimies oli aikoinaan vähän tuollainen supersankari ennen kuin joka paikkaan pääsi asvalttia pitkin.

Tähän nykyiseen alennustilaan en voi sanoa muuta kuin, että Postin nimeksi olisi sopinut paremmin Absurdum.

Kari Toivonen

Täytyy myöntää että itselläni meni pullakahvit aamuhesarille kun luin että posti alkaa tarjota hoivapalveluja. Yhdistelmäammatit tulevat nyt täysillä. Postinkantaja/kiinteistönhuoltaja/lähihoitaja.

Ensi hämmästyksestä toivuttuani näen kyllä tuossa potentiaalia ja varsinkin työtehtävien vaihtelevuus tekisi tuosta mielenkiintoista hommaa. Ei olisi samaa pakertamista koko ajan. Näin siis jos ajattelen itseni tuohon postinkantajan asemaan.

Onko tuossa sitten oikeasti mitään järkeä - ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sama homma, Kari. Syrjäseuduilla tämä voisi olla budjetin pelastus ja oikeasti hyvä idea, vaikka kyllähän tämä silti vähän arveluttaa. Juuri nyt Postin johtoryhmää ei tunnu kiinnostavan työntekijöiden hyvinvointi, kokemus ja ammattitaito. Pitää saada mahdollisimman paljon ja halvalla.

Jos metalliliiton työntekijöille sanottaisiin, että voitte siinä joutessanne mopata myös lattiat ja siivota vessat, kun kerran kuitenkin olette siellä, niin Suomessa olisi yleislakko alta aikayksikön. Tai jos valvomohenkilökunta pistettäisiin oikeasti tekemään jotain hiljaisina yötunteina, kun mitään ei tapahdu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä sairaahoitajat alkavat jakaa postia ja huolehtivat samalla terveydestä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on mahdollista, mutta aika ahkerasti ne lähihoitajat ja sairaanhoitajat siellä joutuvat ravaamaan, että leivän tynkään pääsevät kiinni. Ei mutta, kyllä tässä nyt tuhotaan eräänlaisen pioneeriprojektin kautta suomalaisten ammattisuojaa niin hyvin kuin vain pystytään. Jokaisesta tulee oman elämänsä yksityisyrittäjä, jonka voi laittaa minkälaisiin töihin tahansa. Aluksi tämä koskee tietysti vain ammatteja, jotka eivät vaadi kummoisempaa koulutusta tai tutkintoa. Pian tämän jälkeen tulevat sitten kaikki muut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Postin johtokuntahan voisi joutoaikanaan kerätä roskia kaduilta, kun he kuitenkin ovat Helsingissä, vai mitä? Ja insinöörit laitetaan rikkaruohoja kitkemään, jos toimistolla on hiljaista. Jätämpä tämän tähän,

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214984-valti...

"Työtaistelusta toiseen kulkeneen Postin johtoryhmän tili puolestaan kasvoi vuosikatsauksen mukaan yli puolella miljoonalla eurolla edeltävään vuoteen verrattuna. Pelkästään toimitusjohtaja Heikki Malinen sai 501 000 euroa kokonaispalkkaa. Tähän päälle lätkäistiin vielä lyhyen aikavälin kannustinpalkkiota 78 000 euron edestä. Malinen tienasi kaikkiaan 579 000 euroa, joka on jopa 14 000 euroa enemmän kuin hänen vuoden 2014 ansionsa samaisessa tehtävässä.

Postin johtoryhmässä on toimitusjohtaja Malisen lisäksi seitsemän muuta henkilöä, joille maksettiin yhteensä yli 300 000 euron verran pitkän aikavälin kannustimia. Kaiken kaikkiaan johtoryhmälle maksettiin lähes 2,7 miljoonaa euroa vuoden työstä. Teitä ei varmaankaan tarvitse muistuttaa siitä, kuinka Posti on ilmoittanut vähentävänsä 682 työpaikkaa sekä siirtävänsä ainakin 198 henkilöä osa-aikaiseksi. Hienoahan se tietysti on, että ihan kaikki meistä eivät ole samassa palkkakuopassa, vaikka voisi tässä vähän solidaarisemminkin näitä kirsikoita jaella. "

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä tykkäsin otsikostasi. Mutta mikä ettei, kunhan pelisäännöt ovat selvät, että hoivapalveluita ja "hoivapalveluita" tarjoavat ammattilaiset. Tietenkin olisi se postikin kiva saada ajoissa kotiin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuossa liikutaan harmaalla alueella. Pakotetaanko syrjäseutujen postinkantajat, jotka parhaimmassa tapauksessa ovat tehneet samaa työtä jopa 30 vuoden ajan, lähihoitajakouluun penkkiä kuluttamaan. Ja sen jälkeen huoltomieskoulutukseen. Tässä liikutaan vähän harmaalla alueella, ja samalla tuhotaan ammattisuojia. Tästä tämä lähtee - ensin alat, jotka eivät vaadi koulutusta, sen jälkeen alat jotka vaativat ammattikoulun ja lopuksi myös akateemiset henkilöt. Jos tälle linjalle lähdetään, niin silloin eletään ammattisuojan viimeisiä henkäyksiä, ja kymmenen vuoden päästä sinut voidaan laittaa tekemään aivan mitä tahansa. Jopa ilman asiaankuuluvaa koulutusta.

Petri Iso-Mustajärvi

Muistaako kukaan enää sitä aikaa, kun yritysjohdon mantrana oli ydinosaamisalueeseen keskittyminen? Taitaa siitä jo yli vuosi olla.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin se ruori kääntyy. Nyt sörkitään vähän joka suuntaan, eikä kenelläkään tunnu olevan harmainta hajuakaan siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Posti tahkoo tulosta irtisanomalla henkilökuntaa ja johtajat saavat bonuksia. Finnairilla toimittiin täsmälleen samalla tavalla. Siellä tosin myytiin myös aika paljon kalustoa, joka sitten vuokrattiin takaisin kolmannelta osapuolelta.

Jari-Matti Mäkelä

Ainakin kaupungissa on melko turhauttavaa, että Posti on ainut pakettiliikenteen toimija, joka ei toimita paketteja perille vaan paketin sijaan postimies käy lähinnä tuomassa printattuja toimitusilmoituksia. Kaikki muut tahot toimittavat ilmoitukset sähköisesti ja käyttävät ihmistyövoimaa pelkästään pakettien toimittamiseen perille.

Tuntuu jotenkin resurssien tuhlaamiselta, että noin 95% toimituskerroista pakettia ei tule (5% tapauksissa paketti on kirjekokoinen, ei-kirjattu ja mahtuu luukusta), vaan saa vain sen lapun ja pitää itse käydä hakemassa parin kilometrin päästä. Olisi kätevä työmatkallakin hakea samalla kertaa paketti ja mennä sitten kotiin, mutta Postin toimipisteestä ei saa noudettua pakettia, vaikka olisi ajokortti, passi ja kaupan kuitit mukana. Pitää olla nimenomaan se printattu kotiin toimitettu lappu ja jos sen hukkaa, niin hiukan huonompi juttu. Tulee ikävästi lisämatkaa käydä hakemassa ensin kotoa se lappu ja koukata uudestaan Postiin. Esimerkiksi Matkahuolto antaa paketin ajokorttia vastaan. Posti ei. Postilla myös lapussa lukee, että paketti on perillä 5 tunnin päästä, Matkahuollon ilmoitus tulee juuri sillä hetkellä, kun paketti on perillä. Olisiko tässä parantamisen varaa - ehkä hiukan?

Posti myös tarjoaa jotain palvelua, jossa voi itse valita toimituksien noutoon lähimmän/sopivimman toimipisteen, mutta esimerkiksi omalla kohdalla ne muut lähimmät pisteet ovat kaikki pakettiautomaatteja, eikä niihin toimiteta paketteja tai kirjattuja kirjeitä. Joten koko palvelulla voi pyyhkiä takapuolta.

Olen Turussakin asunut kuudessa eri osoitteessa ja joka paikassa esim. Matkahuolto on lähempänä. Posti on kaikkein huonoin vaihtoehto kuljettaa mitään. Olisi hienoa, jos edes raha ratkaisisi ja voisi varmistua, että paketit saisi kätevästi perille, mutta kun ulkomailtakin tilaa, koskaan ei voi olla varma, tuleeko Fedexit ja muut ihan viimeistä metriä myöden omilla kyydeillään vai jumittaako paketti kuitenkin Postiin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minulle tuli kerran postin kotiinkuljetuksella paketti kotiovelle asti. Oli aika ihmeellinen hetki. Toisella kerralla kuulin ovikellon pimputuksen eli varmaan postimies siellä odotteli paketin kanssa sen 5 sekuntia. Näiden ihmeiden todistamiseen tarvitaan tosin se, että on päivisin kotona puolen päivään aikaan arkisin, mitä harvemmin sattuu.

Jari-Matti Mäkelä Vastaus kommenttiin #13

No teen itse välillä kotoakin töitä ja viime vuonna ulkomailta taisi tulla yli 60-70 pakettia, joten jonkinlaista käsitystä siitä saa, koska sen paketin kanssa tullaan perille asti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jari-Matti, asun Saksassa Düsseldorfissa ja täällä Posti on kilpailulain alainen palveluntarjoaja. Yhtiöitä on enemmän kuin käsillä pystyy laskemaan, mutta palvelu on tästä huolimatta poskettoman huonoa. Aivan liian usein olen joutunut hakemaan pakettini hämäriltä kioskeilta kokonaan eri kaupunginosista ja joskus ne ovat saattaneet päätyä jopa eri kaupunkeihin. Siellä minä olen ihmetellyt, että missä pakettini on, ja Essenissä puolestaan on kummasteltu, että miksi minulle tällaista pakettia tyrkytetään.

Tähän astisista paketeistani yhtäkään ei ole toimitettu kotiin sovitusti, vaikka usein lapussa lukeekin, että tuomme sen tähän ja tähän aikaan. Aina silloin tällöin olen ottanut vapaata, jotta minun ei tarvitsisi lähteä noutoretkelle satunnaiseen kohteeseen, mutta jopa näillä kerroilla pimpottamisen ja paketin toimittamisen sijaan olen vain löytänyt yksinäisen kortin postilaatikosta, jossa lukee että pakettia ei voitu toimittaa, koska ette olleet kotona.

Pari kertaa olen miettinyt, että valittaisin aiheesta sillä tavalla isosti, mutta kun perehdyin tähän ilmiöön tarkemmin, niin ymmärsin, että postinjakajilla on aivan liian suuri jakelualue, jota ei edes teoriassa voi suorittaa siinä aikamääreessä mikä heille on annettu. Tämän lisäksi heillä umpisurkea palkka. Epäilemättä he tekevät parhaansa tai jossakin aiheessa ainakin yrittivät, mutta kun työolosuhteet ovat luotu sellaisiksi, niin eipä siinä paljoa juhlita.

Käsittääkseni myös suomalainen postimme kävi läpi tämän saman kuvion vuonna 2014, kun mittavat irtisanomiset johtivat eräänlaiseen postikriisiin. Kymmenet tuhannet suomalaiset jäivät ilman päivittäispostejaan. Jakelualueita suurennettiin ja henkilökuntaa vähennettiin. Se näkyi palveluissa saman tien. Postipalveluista vastaavan johtajan Anu Punolan mukaan kyse oli yksittäistapauksista, jotka johtuivat postin jakelureittien uudistamisesta. Todellisuudessa postinjakajien alueet olivat kasvaneet niin suuriksi, etteivät postinkantajat enää ehtineet tehdä kierrostaan loppuun. Jakeluun oli syntynyt yli 400 henkilön vaje. Lopulta Suomen Viestintävirasto joutui puuttumaan peliin, jonka myötä Posti (tuol. Itella) joutui tehostetun tarkkailun alaiseksi. Lain mukaan posti saa poiketa viisipäiväisestä jakelustaan vain lakkojen tai poikkeussään vuoksi.

Jari-Matti Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Ymmärrän kyllä tuon resurssipulan ja oma ehdotus onkin, että esim. toimitusilmoitukset sähköistäisi. En ymmärrä, miksi muutenkin tiukilla olevia postinjakajia työllistetään byrokraattisten lappujen jakelulla. Niillä ei ole mitään arvoa. Yksi tekstiviesti maksaa kalliillakin liittymällä 6 senttiä. Pystyykö jakaja oikeasti kisaamaan alle 6 sentin tekstiviestin kanssa kustannusvastaavuudessa? Minä en siis toivo, että paketit toimitetaan kotiin vaan että toimituksesta saisi nykyaikaisemmin tietoa ja turhaa työtä vähennettäisiin. Silloin luultavasti jäisi enemmän aikaa hoitaa niitä ydintehtäviäkin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #16

Tuo on muuten erinomainen ehdotus.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #16

Muistaakseni postilla on jokin sähköinen palvelu myös mutta ehkä se pitää tilata erikseen. Sainkin kerran sellaisen sähköisen paketti-ilmoituksen mutta kävi ilmi, että ne lähetetään milloin sattuu eikä pakettia ollut vielä noutopaikassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on muuten ihmeellistä, että aina yritysjohdossa on vain tyhmiä ihmisiä, jotka eivät taloudesta, yrittämisestä ja innovaatioista mitään tiedä.

Sama tilanne on myös aina Suomen hallituksessa

Ottaisivat yritysjohtoon vaikka täältä muutaman blogistin, se suurin viisaus löytyy täältä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

petteri ritala

Minua harmittaa erityisesti, kun busseissa ja raitiovaunuissa ei ole enää rahastajia.

Marketin kassa hoitaa pankkipalvelut ja postin palvelut. Sama kassa siirtyy joustavasti hyllyttämään tavaroita tai paistamaan tuoretta pullaa tai leipää.

On tämä mennyt ihan mahdottomaksi, että ihminen joutuu tällä tavalla venymään ja keventämään kuluttajien kukkaroa.

En tiedä mitä syntiä minä teen, kun nostan maasta roskan ja laitan sen marketin roskikseen tai tuon sen omaan roskikseen. Pulloja ja tölkkejä olen kerännyt, kun kohdalle saattuu.

Tämä posti laajentunut palvelutarjonta on erinomainen päänavaus, koska on itsestään selvää, että postia ei muutaman vuoden kuluttua jaeta joka päivä haja-asutusalueella. Niinä päivinä voi myydä muuta palvelua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olipa taas niin kerta kaikkisen typerä ja sarkastinen kommentti, että tuollaista pään aukomista voi odottaa vain Ilkka Varsiolta. Ensinnäkään pankkivirkailijat eivät ole paistamassa sinulle leipää, vaan he hoitavat - aivan niin - pääsääntöisesti ja täysipäiväisesti pankkiasioitasi. He työskentelevät pankissa, vaikka se olisikin kauppasi kanssa samassa yhteydessä. Eri asia on, jos nostat kaupan kassalla tililtäsi rahaa. Se ei ole pankkiasiointia sen varsinaisessa merkityksessä, vaan ajaa kadonneiden raha-automaattien virkaa. Haluan totisesti tavata sen kassaneidin, joka alkaa tekemään puolestasi tilisiirtoja, allekirjoittamaan lainavekseleitä ja maksamaan laskuja.

Toisekseen rautiovaunuissa ja busseissa on edelleen rahastaja. Häntä kutsutaan kuljettajaksi. Tarkastajat ovat sitten erikseen, kuten ovat olleet jo vuosikymmenien ajan. Tietysti on eri asia, jos kyseessä on seutubussi tai pitkä matka. Postin laajentaminen voi olla tervetullut uudistus syrjäseuduille, mutta samaan aikaan tämä tarkoittaa sitä, että moni yksityisyrittäjä joko fuusioituu postin kanssa tai vaihtoehtoisesti heidät hiillostetaan ulos markkinoilta. Toisekseen on täysin absurdia odottaa, että postinkantaja alkaisi ilman koulutusta jakamaan terveys- ja hoitopalveluita. Se on nimittäin laitonta. Tietysti voi olla, että posti pyrkii ulkoistamaan osan palveluistaan yksityisille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka sitten vievät sen Keski-Pohjanmaalaisen mummoille kotiin, kun ovat muutenkin menossa yksityiskäynnille kotipalvelun kautta, mutta tässä tapauksessa on kyse aivan eri asiasta. Silloin palveluita ulkoistetaan, ei laajenneta.

Kuten Jarkko Makkonenkin tuossa hyvin toteaa, Postin pitäisi ennen kaikkea hakea vahvuuksia omilta ydinosaamisalueiltaan, eikä suinkaan varamiespalvelun kautta haetusta sydäkirurgiasta tai vastaavasta. Ei postia tälläkään hetkellä jaeta joka päivä haja-asutusalueille. Luulisi sinun sellaisella asuvana tämän jo tietävän. Lähinnä asiakkailta on tullut negatiivista palautetta tämän päivän postinhakelusta. Onko silloin hyvä idea lähteä sekoittamaan pakkaa entisestään, kun nytkin tuntuu olevan jo vellit ja jauhot sekaisin, eikä kusti polje niin kuin sen pitäisi. En tiedä. Kuten jo totesin, jos metallialan työntekijälle tai insinöörille sanottaisiin, että käyhän siivoamassa nuo vessat ja kylvettämässä Hellevi-mummu, kun kerran olet tässä muutenkin, niin tämä maa olisi yleislakossa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #22

Martti Asikainen

Niin. Pankkikonttorissa en ole käynyt pankkiasioita hoitamassa neljään viiteen vuoteen. Kaikki pankkiasiat hoidan kotoa omalta kotipäätteeltäni. Säästämisen, sijoittamisen, lainat, lyhennykset, pankkineuvonnan, vakuutusasiat etc. Se mitä ajoittain tarvitsen pankki-ja luottokortin lisäksi on muutama satanen kuussa erilaisia tilanteita varten. Kotipäätteeltä sitä fyffeä ei saa. Nostan sen kaupan kassalta. OTTO automaatit katoavat myös aikanaan.

Pankki- ja vakuutuspalvelut ovat olleet vuosikausia mylleryksessä ja uudistuminen jatkuu. Kymmenen vuoden päästä kivijalkakonttoreita ei ole kuin suurissa kauppakeskuksissa.

Myös postin asiat, kirjeet jä paketit sekä lähetyksen, että vastaanottamisen hoidan kaupan pitämästä postipalvelusta kaupan myyjien antamana palveluna. Miksi minun pitäisi käydä kauppareissulla erikseen pankissa ja postissa. Postin palveluiden on uudistuttava tai postia alkaa hoitaa yksityinen sektori yhä enenevässä määrin. Monet yritykset hoitavat jo kaiken postiliikenteensä kuriiripalveluna.

Muuten, lipunmyyntikin loppuu lähivuosina junissa, busseissa ja ratikoissa. Puhelimella minä ne liput olen viime vuodet jo hoitanut.

Lääkärpipalvelunkin saa jo netissä videoyhteydellä ja resepti on tarvittaessa apteekissa kymmenessä sekunnissa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei riittänyt, että häröiltiin logistiikkapalveluiden ja nimenmuutosten keskellä, jotka ajoivat vakavaraisen ja vähävelkaisen yhtiön lähes konkurssikypsäksi. Jos katselet postin vuosikatsauksia, niin sen tulovirta on keskittynyt ennen kaikkea peruspalveluihin, jotka ovat siis olleet erityisen kannattavia. Kaikki muu taas on ollut pelkkään pelleilyä ja hiton isoa menoerää.

Vuosien ajan tappioita tuottaneet logistiikkapalveluihin poltetut satojen miljoonien investoinnitkin sulivat lopulta muutaman kymmenen miljoonan euron myyntituloiksi: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205055-itell...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä posti laajentunut palvelutarjonta on erinomainen päänavaus"

Postin pitäisi ensinnä hakea vahvuuksia omilta alueiltaan eikä sydäkirurgiasta tai vastaavasta. Itsekin olen pihalla ollessani nähnyt kun posteljooni laittaa kadulla olevaan postilaatikkoon saapumiskirjeen paketista, ei edes vilkaissut että ollaanko kotona ja pikkupaketin hain postista. Otetaan huomioon että tässä kysyntälamassa kaikki toimeliaisuus hiipuu, myös paketit.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikki oli ennen paremmin.

Posti jakakoon vain kirjeitä, joita ei kohta ole, kaikki muutokset on perseestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Posti jakakoon vain kirjeitä"

Kirjeet vähenee vaan ei lopu ainakaan verottajalta, pankeilta ja muilta jäykimmiltä instituutioilta jotka haluavat varmistaa oman tiedon virallisen siirron. Verkkokaupassa on postin vahvuus tulevaisuudessakin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Lähes 700 000 täytti veroilmoituksen verkossa. Verohallinto voi toteuttaa pilottikokeilun sähköisestä veroilmoituksesta ehkä jo ensi keväänä. Kokeilu voidaan tehdä niin, että osallistujat valitaan esimerkiksi postinumeron tai syntymävuoden mukaan.

Jos kokeilu onnistuu hyvin, sähköinen ilmoitus laajenisi vuosi vuodelta. Henkilöasiakkaille aiotaan silti jatkossakin varata mahdollisuus antaa myös paperinen veroilmoitus.

Yritykset voisivat siirtyä kokonaan sähköiseen ilmoitukseen ehkä jo lähivuosina.

Jos Postin ydintoiminta on kirjeet, niin Postin tulevaisuus on konkurssi. Nyt sitä pitää hengissä vain lakisääteinen vaatimus jakaa posti viitenä päivänä viikossa jokaiseen tupaan.

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Ne kirjeet sekä alle 10 kiloiset postipaketit ovat laissa määriteltyjä yleispalveluvelvoite tuotteita, kaikkialle Suomeen samanhintaisia. Konsernin liikevaihdosta niiden osuus 2015 9,4 % = 154,8 m€.

Postipalveluiden liikevaihto 2015 742,3 m€ ja koko konsernin 1650 m€.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos Postin ydintoiminta on kirjeet, niin Postin tulevaisuus on konkurssi."

Et edes lukenut kommenttiani, kirjoitin ettei nämä viralliset instituutiot voi helpolla mennä tiedotuksessaan nettiin, aina jää porukkaa ulkopuolelle joka tarkoittaa että postinjakelu pitää kuitenkin säilyttää. Tulosta posti saa jatkossa verkkokaupan tilausten toimittamisesta kunhan nopeuttaa kiertoa vastaamaan Saksan postin DHL:n tehokkuutta. Olen aiemmin kirjoittanut että valtionyhtiöden johtajat on valittu ajamaan yhtiönsä selvitystilaan jotta ykstyistäminen olisi helpompaa, Sonera kait tämän aloitti ostamalla Saksasta ilmaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Kyllä minä luin. Vastasin vain esimerkillä, sen yleisesti tunnetun jäykimmän organisaation edistyksellisellä toimintatavalla. Viiden vuoden sisällä verottaja ei todennäköisesti lähetä yli kahdelle miljoonalle verovelvolliselle edes esitäytettyä veroilmoitusta. Se tulee suoraan asiakkaan kotipäätteelle. Vaikka se paperisena tulisi niin se veroilmoituslomake jaetaan kerran vuodessa !

Käyttämäni pankki ei ole lähettänyt minulle vuosikausiin mitään postin vältyksellä. Kaikki dokumentit saan pankin verkkosivustoilta omalla salasanallani. Todistukset, palvelupalkkiot, tiliotteet, korkotodistukset etc. Samoin toimii ilmoittaminen käyttämäni vakuutusyhtiö omassa salasanan takana olevassa kansiossani.

Tulevaisuus on varsin kätevää, nopeaa, energiaa ja luontoa säästävää. Mielestäni on täysin älytöntä, että paikallisesta postin lajittelupisteestä ajetaan viitenä päivänä viikossa meidän postilaatikolle 15 kilometriä ja takaisin tuomaan mainoksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Paljon ehtii vettä virtaamaan Tammerkoskessa ennenkuin valtio pakottaa kaikki ostamaan tietokoneet ja ylläpitämään nettiyhteyttä. Monet eivät edes halua/osaa käyttää tietokonetta eikä tuo vaatimus ole kohtuullinen valtiovallalta.

Käyttäjän AnttiOllikainen kuva
Antti Ollikainen

Koko Postin joutaa lopettaa. Saksalainen DHL hoitaa tommosen pikkujutun kun postinjakamisen ihan käden käänteesssä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset