Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Islanti laitetaan takaisin ruotuun

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Islannissa kuohuaa jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä, kun maan presidenttipuolison perheen veroparatiisiyhtiö paljastui viime viikolla. Tilanne oli erittäin kiusallinen, koska presidentti Ólafur Ragnar Grímsson oli vain hieman aikaisemmin kieltänyt mahdollisuuden veroparatiisikytköksiin amerikkalaiskanava CNN:n haastattelussa. Hyvin pian haastattelun jälkeen paikallislehdet saivat tuntemattomaksi jääneestä lähteestä käsiinsä asiakirjoja, jotka osoittivat presidentin valehdelleen suorassa lähetyksessä.

Paljastuneiden asiakirjojen mukaan Ólafur Ragnar Grímssonin puoliso Dorrit Moussaieffin perheyritys Moussaieff Jewelers Limited omisti osan Britannian Neitsytsaarille rekisteröidystä veroparatiisiyhtiöstä. The Reykjavik Grapevinen -lehden mukaan kytkökset yhtiöiden välillä olisivat tapahtuneet vuosien 1999 - 2005 välillä. Saapa nähdä, kuinka yli 20 vuotta vallassa istuneen presidentin käy. Islannin seuraavat presidentinvaalit käydään 25. kesäkuuta. 

Islannissa on tapahtunut paljon edistystä viime vuosien aikana.  Kuten moni teistä varmasti tietääkin, Islannin kolme suurinta pankkia ajautuivat suuriin vaikeuksiin syksyllä 2008, kun Yhdysvalloista alkunsa saanut finanssikriisi ja pankkien välisen rahoituksen lamaantuminen iski raivolla joka puolelle maailmaa. Mutta toisin kuin Suomi 1990-luvun kriisissään, Islanti päätti olla tukematta pankkeja ja antoi niiden kaatua. Finanssieliitin paapomisen sijaan maa keskittyi tukemaan talouskriisin koettelemia kansalaisiaan.

Tämän jälkeen otsikoita onkin sitten riittänyt, kun Islannin korkein oikeus ja Reykjavikin piirioikeus tuomitsivat lukuisia pankkiireja ja sijoittajia vankeuteen erilaisista finanssikriisiä edeltävistä talousrikoksista. Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa finanssikriisiin johtaneesta holtittomuudesta ei ole langetettu lainkaan tuomioita, vaikka finanssikriisin todelliset syylliset ovat tiedossa. Talouslehti The Economistin arvion mukaan syyttäjien on vaikeaa yhdistää rikoksia niiden tekijöihin. Toiset taas uskovat, että kyse olisi tahdonpuutteesta.

PRESIDENTIN TELEVISIOSSA esittämä valhe oli kiusallinen takaisku maan poliittiselle uskottavuudelle, sillä Islannin pääministerin Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin jättäytymisestä sivuun ei ollut ehtinyt kulua kuukauttakaan. Pääministeri joutui eroamaan lakifirma Mossack Fonsecalta lähteneen asiakirjavuodon seurauksena. Gunnlaugsson oli ensimmäinen merkittävässä asemassa oleva poliitikko, joka joutuu jättämään tehtävänsä Panama-vuodon seurauksena.  Maan oppositio ja mielenosoittajat ovat vaatineet äänekkäästi koko hallituksen eroa, mutta hallituskoalitio päätti tästä huolimatta, että maatalousministerinä toimineesta Sigrdud Ingi Johanssonista tulisi maan väliaikainen pääministeri. 

Samassa yhteydessä hallitus lupasi, että Islannissa järjestettäisiin syksyllä ennenaikaiset parlamenttivaalit. Tämän hetkisten mielipidemittausten mukaan Ruotsissa vuonna 2006 perustettu, pan-eurooppalainen Piraattipuolue tulisi nappaaman yli neljänkymmenen prosentin kannatuksellaan murskavoiton ensi syksyn vaaleissa. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi on nousemassa Itsenäisyyspuolue, jonka kannatus on mielipidemittausten mukaan noin kahdenkymmenen prosentin luokkaa. Piraattipuolue tunnetaan ennen kaikkea sen kansalaisoikeuksia, suoraa demokratiaa ja yksityisyyden suojaa puolustavista kannanotoistaan. 

Maailman suurimmaksi kutsuttu tietovuoto paljasti, että Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ja hänen vaimonsa perustivat vuonna 2007 salaisen veroparatiisiyhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille. Koko Eurooppa seurasi tapahtumaa pienen innostuksen vallassa. Myöhemmin pääministeri myi osuutensa yhtiöstä vaimolleen symbolisella yhdellä dollarilla.

Sigmunduria ja hänen vaimoaan epäillään veronkierrosta, mutta hän on toistuvasti kiistänyt väitteet. Parin on kerrottu piilottaneen yrityksen avulla jopa miljoonia euroja verottajalta. Panaman paljastusten tahraaman pääministerin tekoa pidetään erittäin törkeänä, koska Islannissa on edelleen voimassa varojen ulkomaille siirtämistä rajoittavia pääomakontrolleja useiden pankkien kaatumista seuranneen finanssikriisin jäljiltä. 

Olipa Islantia parin vuoden ajan luotsanneesta Sigmundur Davíð Gunnlaugssonista mitä mieltä hyvänsä, niin Panaman papereista alkanut kohu ei tee tyhjäksi hänen tekemäänsä työtä maan sisäpolitiikassa. Moni teistä varmasti muistaakin, että pääministerinä toimiessaan Gunnlaugsson vaati Islantiin pankkireformia, joka estäisi tulevaisuuden rahoitus- ja velkakriisit kansallistamalla keskuspankkijärjestelmän ja poistamalla rahanluontioikeuden yksityisiltä pankeilta. Ei pöllömpi ehdotus.

 

Lähde: Yle Uutiset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On toki vaarallista, että ihmiset ottavat kohtalonsa omiin käsiinsä.
Ja, että osoittavat mitä todellisuudessa tarkoittaa "kaikki valta lähtee kansasta."

Ja sitten kun tämän ovat tehneet, osoittavat että täsä onnistutaan "parhaiten maailmassa" ja nostetaan kansa sekä isänmaa suosta.

Ja kaikkein vaarallisinta on, että muutkin kansat saavat tietoa tästä konseptista.
Islanti täytyy siis nujertaa. Syrizakin piti nujertaa.

Olen pessimisti - uskon, että vielä nujertavat. Tämä, koska maailmassa on niin paljon tarhattuja 'uuslukutaidottomia', joilla on äänioikeus ja äänestävät lähinnä niitä, joilla on viikkolehdisssä esitelty "edustava siippa", "kaunis koti", "samanlainen koira kuin meillä!", tai ovat "fiksun näköisiä ja puhuvat hyvin" (sanomatta mitään)...

Henry

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Edellisen, jo työntekoa haittaavan :) väittelykierteemme välttämiseksi, kommentoin tällä kertaa vain lyhyesti ja asiaan (toivottavasti...) enää palaamatta:

Pääministerin tapauksessa kyse oli hänen vaimonsa perimän omaisuuden järjestelyistä. Pääministeri toki oli muodollisesti osakas, ja myi osuutensa samanlaiseen muodolliseen hintaan eli yhdellä dollarilla. Vuonna 2009.

(Oman oikeudenmukaisuuskäsitykseni mukaan ihmisillä pitää olla oikeus viedä useaan kertaan jo kotimaassa verotettua pääomaa haluttaessa ulkomaillekin. Mutta se on eri keskustelun aihe.)

Vielä lievempi tapaus on mielestäni presidentin leskeksi jäätyään tapaamansa tulevan israelilaisen vaimonsa ikiomien rahojen hallinnointi yli kymmenen vuotta sitten. Perehtymättä asiaan voisin kuvitella, että yrittäjärouva on kypsällä iällä halunnut pitää omat rahansa omissa käsissään.

Ei nämä nyt ihan sotarikoksiin vertailtavia keissejä ole, tietääkseni ei edes rikollista.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuosta leskikuviosta en muuten ollut edes tietoinen. Kiitos valaisusta. Minunkin pitää palata sorvin ääreen. Tuli hahmoteltua nämä tekstit jo eilen, ja julkaistua nyt kahdessa osassa. Facebookin puolella joku kyseli tietojesi perään, niin laitan sen nyt tännekin, jos herää kysymyksiä.

Lähde oli tietystikin - Wikipedia.

"Ólafur on ollut kahdesti naimisissa. Hänen ensimmäinen vaimonsa Guðrún Katrín Þorbergsdóttir kuoli leukemiaan vuonna 1998. Toukokuussa 2003 hän meni naimisiin israelilaissyntyisen Dorrit Moussaieffin kanssa. Moussaieff on toinen ulkomaalainen, joka on ollut naimisissa Islannin presidentin kanssa; presidentti Sveinn Björnssonin vaimo oli tanskalainen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%93lafur_Ragnar_G...

Käyttäjän PetriF kuva
Petri Flander

Nuo paljastuskuviot tuovat jossain määrin mieleen John Perkinsin johtolauseen "Politicians are vulnerable". Tämmöset temput oli keittokirjassa vissiin kohdassa "character assasination". Soroksen sääätiöltä näppärä manööveri? :p

Erityisen kiinnostavaksi nousee nyt se, että kuinka puhtaat jauhot islannin piraateilla oikeastaan on? Nettisivuilla kohdassa "Core Policy" on kyllä luotu kohdassa 6 selkeä kanta suoran demokratian eli sitovien kansanäänestysten puolesta,
http://www.piratar.is/policies/core-policy/?lang=en

mutta taas kohdassa "Pirate Platform" on mielenkiintoinen maininta:

"Pirates do not endorse the idea of the public having to assign a vote that is then fixed for four years at a time. Pirates have, for this reason, created a voting system for the purpose of guaranteeing that these decision making processes are made as inclusive and therefore democratic as is possible with the technology we have available to us. "
http://www.piratar.is/policies/?lang=en

Ainut vaan, että elektroninen äänestys on potentiaalinen troijan hevonen...
Netipohjaiset sitovat kansanäänestykset ovat edelleen tietoturvan näkökulmasta merkittävän pitkä kiekko. Tuon alan sovellustoimittajille nimi "Harri Hursti" on kirosana, koska se on paljastanut sekä usan että eestin järjestelmistä hevosenmentäviä aukkoja. Ja molempia tietty markkinoitiin aukottomina.

On tietysti ymmärrettävää että piraatit nuorekkaana ja it-painotteisena possena haluavat vatuloida tuota nettiäänestystä, mutta jos se toteutetaan ilman merkittäviä parannuksia tunnistamisessa ja todentamisessa, uudistus vaarantaa sen olemassaolevan demokratiankin.

Toistaiseksi vain sveitsin mallinen lappuäänestys 3-4 kertaa vuodessa takaa vilpittömät vaalit. Takaisi paremminkin, jos äänestyslipuissa olisi tarkistusnumero jonka voi repäistä mukaansa ja tarkistaa että ääni on kirjattu ja meni oikealle ehdokkaalle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sveitsissäkin on ongelmansa, kuten liian alhainen äänestysprosentti, mutta onhan se toistaiseksi kuitenkin lähimpänä todellista demokratiaa kuin kukaan muu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, minä en niinkään ala jostakin nojatuolista arvioimaan kuka on syyllinen ja kuinka ja kuka ei, vaan minä viittaan otsikkoon "Islanti laitetaan kuriin keinolla millä hyvänsä" ja tähän blogistin lauseeseen:

"Hyvin pian haastattelun jälkeen paikallislehdet saivat tuntemattomaksi jääneestä lähteestä käsiinsä asiakirjoja, jotka osoittivat presidentin valehdelleen suorassa lähetyksessä."

Eli mielestäni joku, joka sietää sanonnan "kaikki valta lähtee kansasta", mutta ei siedä, että kansa tiedosta tämän saatikka elää sen mukaisesti.

Jokin taho hakee hakemalla jotakin, jolla lyödä kiilaa esim. presidentin ja kansan väliin.
Presidenttihän aikoinaan kieltäytyi allekirjoittanmasta lakia, jonka mukaan kansa maksaisi pankkien velat. (Tämä näin ulkomuistista). Ja tästähän sitten lumipallo jatkoi vyörymistään.

Minun kirjoissani Islannin pressa on kova jätkä! Ja varrmasti monen islantilaisenkin kirjoissa.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset