Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Veroeduista nauttivien eläkeläisten asema Portugalissa vaikeutuu

  • kuva: martti asikainen
    kuva: martti asikainen

Suomen ja Portugalin välisestä verosopimuksen suhteen on viimein päästy neuvottelutulokseen. Valtiovarainministeriön tänään antaman tiedotteen mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubb olisi saanut Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenolta kirjeen, jossa vahvistetaan sitoutuminen uuteen verosopimukseen joka koskee myös Suomesta maksettuja eläketuloja. Sopimuksen myötä veroeduista hyötyvien eläkeläisten asema Portugalissa vaikeutuu.

- Verotuksella kerätään hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituspohja. Verotus on toteutettava oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti. Työtä Portugalin verosopimuksen uudistamiseksi tehtiin pitkään. Neuvotteluita on käyty jo vuosia, viime elokuussa vein asian ensimmäistä kertaa ministeritasolle. Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy, valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti silminnähden helpottuneena tuloksesta.

Uudistetun sopimuksen yksityiskohdat tulevat julkisiksi sopimuksen allekirjoittamisen myötä, mutta kansalaisten odotukset ovat korkealla. Tiedettävästi valmistelut ovat jo käynnissä ja Suomen tavoitteena on allekirjoittaa sopimus mahdollisimman pian. Suomi laajensi viime vuoden joulukuussa verotusoikeutensa koskemaan myös eläkeparatiisin maineesta nauttinutta Espanjaa.

Portugalin veroparatiisi nousi esiin muutama vuosi sitten, kun lukuisat suomalaiset talousvaikuttajat kertoivat siirtävänsä kotikirjat etelän aurinkorannoille välttääkseen Suomen verrattaen korkean perintöveron. Hyvin pian tätä seurasi myös eläkeläisten laajamittainen maastamuutto. Tämän hetkisen verotussopimuksen mukaan Portugaliin kotikuntansa siirtäneet suomalaiset voivat hakea verovapautta kaikista eläketuloistaan kymmenen vuoden ajan, mikäli heidän eläkkeensä eivät tule kunnalta tai valtiolta, jolloin henkilö joutuu aina maksamaan veronsa kotimaahan. 

Tämän pelleilyn mahdollistaa 1970-luvulla solmittu, Suomen ja Portugalin välinen verotussopimus (27/1971), jonka mukaan Suomi ei verota eläkkeitä eikä muitakaan tuloja Portugaliin. Sopimuksella turvattiin lähtökohtaisesti se, ettei kaksinkertaista verotusta tapahtuisi. Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtumaan kuluneiden 46 vuoden aikana, jonka vuoksi sopimus on monin osin vanhentunut.

Tunnetuimpia suomalaisia eläkepakolaisia ovat vuorineuvokset Matti Halmesmäki (63), Sakari Tamminen (62) sekä Kim Gran (62). Kolmen pörssijohtajan kotikunta vaihtui Suomesta Portugaliin viime kevään aikana. Halmesmäki ilmoitti väestötietojärjestelmään vakituisen osoitteensa olevan Lissabonissa ja Gran kertoi asuvansa pysyvästi Algarvessa Portugalin länsirannikolla. Tammisen tarkempaa kotikuntaa Portugalissa ei ollut saatavilla. Helsingin Sanomien tekemien laskelmien mukaan Keskon entinen toimitusjohtaja Halmesmäki saa noin 600 000 euron vuosieläkkeen, Rautaruukin toimitusjohtajana puuhailleelle Tammiselle eläkettä maksetaan noin 500 000 euroa vuodessa ja Nokian Renkaiden johdossa toimineelle Kim Granille noin 400 000 euroa. Keskimäärin jokaiselle heistä kertyy kuukaudessa lähemmäs 50 000 euron edestä verovapaata mällättävää. Todettakoon nyt vertailun vuoksi, että suomalaisten veronalainen keskieläke oli viime vuonna noin 1588 euroa kuukaudessa.

Kolmella vuorineuvoksella oli taskussaan poikkeuksellisen hyvä johtajasopimus, joissa yritykset sitoutuivat takaamaan heille sovitun suuruisen eläkkeen. Eläkkeen suuruus määräytyi uran loppuvaiheen huipputulojen mukaan. Esimerkiksi Rautaruukin johdossa aikaisemmin toiminut Sakari Tamminen sai ennen lähtöään 478 prosentin korotuksen bonuksiinsa, kun Rautaruukki lyötiin lihoiksi ja syötettiin sitä itseään pienemälle, talousongelmissa painineelle SSAB:lle. Tammisen eläkkeestä 60 % laskettiin kolmen viimeisen työvuoden keskiansioista. Kyllä luulisi toimeen tulevan, kun ei verojakaan tarvitse maksaa.

Lähde: Yle Uutiset

 

Enpä uskonut koskaan sanovani tätä,

mutta kiitos, valtiovarainministeri Stubb!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei Suomi sillä mitään voita. Ei Suomeen tarvitse veroja maksaa jatkossakaan jos ei halua.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Se on kyllä aivan totta. Aina voi lähteä Arabiemiraatteihin tai vaikkapa Monacoon. Periaatekysymys. Mahtava homma silti, jos Euroopasta kitketään veroparatiisit pois, kun tässä niin yhtä perhettä muka ollaan. En tosin usko, että EU:lla on eväitä käydä Luxemburgille sanomaan. Valtioiden välisiä neuvotteluja voidaan kyllä käydä.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ei sinne tarvitse muuttaa. Riittää, että paperit on siellä ja voit olla missä haluat.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Ja sitähän ne tekevät. Panamassa asti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

#4
Korkealla lentävään lintuun ei osu edes valtiollinen tykistö. Suomen mahdollisuudet ovat verotuksen liberalisointi.

Suomi on valtaosalle suomalaisista paras maa elää ja olla. Välillä on kiva pyrähtää ulkomailla ja palata takaisin.

Kaikki tuo tullaan tekemään, mutta nyt sille ei ole tilausta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #5

Lujasti tuo valtio silti ampuu. Epäilenpä, että suurimmat kalat uivat tälläkin kertaa verkon lävitse, ja vaihtavat maisemaa seuraavaan kohteeseen. En vain ymmärrä, että mikä siinä verojen maksamisessa niin vaikeaa on. Jos tienaat 500 000 euroa vuodessa, niin kyllä sillä nyt luulisi kaljat ja makkarat maksavan, vaikka verokarhu välistä vetäisikin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Minä olen köyhä poika ja ei minulla ole tuollaisia tuloja. Kaikki elävät nettotuloillaan.

Pienelläkin tulee toimeen, kun verottaja edustaa kohtuullisuutta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #12

Se on kyllä totta. Ja pienilläkin tuloilla voi matkustaa. Suomessa tienasin vielä kohtalaisen keskiluokkaisesti, mutta opiskelujen myötä tulot ovat tietysti romahtaneet, kun ei ole varsinaisia tulonlähteitä - muuta kuin säästöt ja satunnaiset sivutyöt. Olen sellaisen elämänkoulun käynyt lävitse, että sitä mieluummin lapioi vaikka paskaa kuin alkaa noiden byrokratiaviidakoiden ja tukien kanssa taistelemaan. Tietysti kaikilla mahdollisuudet eivät ole samat, eikä terveyskään.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19
Suomi on ruikuttajia täynnä, joten koko kansa on sairasta tai hölmöä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Ei kai nyt sellaisia. Hölmöläisiä kyllä, mutta että sairaita ruikuttajia?

Liisa Nyqvist

EU:n Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli muistaakseni Luxemburgin pääministeri aikana, jolloin maa oli vielä enemmän veroparatiisi kuin nyt. Kun hänet valittiin komission puheenjohtajaksi, odotin, että hän kokeneena veroparatiisimiehenä panisi taitonsa likoon ja auttaisi koko EU:ta muuttumaan maailman veroparatiisiksi. Ei meillä EU:ssa olisi hätäpäivääkään, kun rahaa tulisi ovista ja ikkunoista. - Näin ei valettavasti ole käynyt. - Mihin Juncker hukkasi kokemuksensa?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Liisa Nyqvist, muistat aivan oikein. Jean-Claude Juncker oli osaltaan sopimassa esimerkiksi kansainvälisille yrityksille omia veroehtoja Eurooppaan, jotka toteutetaan Luxemburgin kautta. Tästä syystä Starbucksit ja MacDonaldsit eivät maksa mitään minnekään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei ehkä liity täysin aiheeseen, mutta pohdin tuossa, että kun hampurilaisravintolaketju McDonaldshan on ollut mukamaste aina tappiollinen Suomessa, niin eikö sen pystyisi nujertamaan esimerkiksi osakelainsäädännön kautta, jonka mukaan yrityksen tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen.

Olisi meinaan pirun mukava katsella vierestä, kun viranomainen tepastelisi kolkuttelemaan burgerinpyörittäjien ovelle ja sanoisi, että teidän toimilupanne loppuivat muuten tähän kohtaan. Saattaisi vähän vaikuttaa tuohon yrityksen tapaan toimia Euroopassa.

http://www.hs.fi/talous/a1354767915624

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On se vaan hupaisaa. Portugaliin muuttaneita kytätään suurennulasin kansaa, samaan aikaan maan omat päättäjät tekevät sujuvasti laillista verosuunnittelua. Moni muuttajista on ihan tavan tallaajia, joiden eläke ei Suomessa riitä elämiseen.

Btw. Miksi ihmeessä Suomeen pitää mitään maksaa, jos ei Suomen palveluista nauti ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ensinnäkin järjestelmä on eriarvoistava, koska julkisen sektorin eläkkeet eivät ole verovapaita Portugaliin. Toisekseen Euroopan unionista luodaan liittovaltiota, jonka sisällä ei kuuluisi olla erillisiä veroparatiiseja, koska liittovaltioperiaate perustuu tasa-arvoisuuteen ja yhtenäisyyteen.

Minä katson, että EU:n selkeän lähentymisen ja vapaan liikkuvuuden myötä tällaisia veroparatiiseja ei saisi olla olemassakaan tämän järjestelmän sisällä. Tai vaihtoehtoisesti niiden käyttö tulisi tehdä kannattamattomasti kansallisella tasolla jo lähtömaassa yksittäisten sopimusten purkamisilla, päivittämisillä ja lain muutoksilla. Tarvittaessa EU:n valtakoneiston kautta. Ei tällaisia pitäisi olla rikkaille, eikä keskituloisillekaan. Köyhillä eläkeläisillä ei ole varaa tai mahdollisuutta lähteä puljailemaan muuttokonttia Portugaliin, koska sen järjestämiseen tarvitaan alkupääoma.

Pekka Iiskonmaki

Lentolippu Portugaliin maksaa vähemmän kuin bussilippu Helsingistä Ouluun. Et silleen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#11

Niin. Mikä sitten on köyhä muuttaja ?

Peruspääomaa ei todellakaan muuttamiseen tarvita, vuokrat ovat esim. Keski-Portugalissa alle puolet Suomen vastaavista. Elinkustannukset myös 30 - 40 % edullisemmat. Vastaavasti taas talvet on paljon lämpöisemmät ja moni eläkeläinen harjoittaakin lähes läpivuoden jonkinlaista puutarhan hoitoa ja viljelyä. Siksi juurikin myös vähävaraiset ja pienituloiset ovat löytäneet Portugalin. Ei sinne lähtijöiden tarvitse olla keskituloisia. Ja kuten todettu. Ei ne isotuloisimmat kuitenkaan verojaan Suomeen tule maksamaan. Se on erittäin todennäköistä. Pienituloiset taas eivät kaikkia verokikkailujen suomia mahdollisuuksia tiedä. Vielä.

EU n muodostuvan liittovaltion yhteiseen talouteen kuuluvat vapaan liikkumsen ja yhteisvaluutan lisäksi myös suurin piirtein samanlainen hintataso, sekä yhtenäinen palkkataso. Näistähän aikoinaan kovasti puhistiin ja luvattiinkin näin asioiden kohta olevan. Eipä tainut ihan toteutua tuo(kaan) EU n sisällä on eriarvoisuuden kulttuuri kauneimiilaan. Tämän huomaa oikein hyvin palkoissa ja myös ihmisoikeuskysymyksissä ja jokaisen maan omia etuja ajavissa tulkiinnoissa.

Pekka Pylkkönen

Siksi että eläkemaksut ovat työuran aikana olleet verovähennyskelpoisia. Ne ovat siis pienentäneet maksuunpantuja veroja aiemmin. Systeemi on suunniteltu aikakaudella jolloin suomalainen asui Suomessa ja maksoi verot sitten nauttiessaan eläkettä.

Yksi ratkaisu olisi poistaa maksujen vähwnnysoikeus, panna eläkerahastot verolle ja maksaa eläkkeet aina verottomana.

Edit. Ja siis pienentää maksettavia eläkkeitä vastaavasti. Tällöin muutosta ulkomaille ei ikinä saisi veroetua.

Pekka Iiskonmaki

Nettoeläke poistaisi noin 10.000 virkamiestä valvomasta niitä. Ollaanko siihen valmiita?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Kyllähän sieltä tippuisi aika kasa verovelvollisia pois. Yksityisten alojen eläkerahastot ovat teoriassa jo nyt verovelvollisia, mutta käytännössä eläkevastuiden kirjauskäytännöt tekevät niistä verovapaita. Mutta mitään suuria systeemimuutoksia ei siellä tarvittaisi. Julkisen puolen rahastot toki ovat kokonaan vapautettu veroista.

Pekka Iiskonmaki

Pitää verottaa paljosta vähän. Vähästä paljon verottaminen tuhoaa koko kansakunnan.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Voi kun niitä menoja syynättäisiin yhtä tarkasti.

Verotuloja kaivataan vielä 10 miljardia lisää. 20-30% pitää kiristää kautta linjan. Ja maksuja nostaa ja ylinopeussakkoja korottaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joskus valtiot tekevät ihan harkitustikin verottomuussopimuksia keskenään.

Taannoin Suomen ja USA:n välillä oli sellainen opettajia koskeva sopimus, jonka mukaan opettajan oli mahdollista tehdä 2 vuotta verotonta työtä. Sillä haluttiin vauhdittaa "opettajavaihtoa".

On kiintoisaa seurata, mitä tästä uudesta Portugal/Espanja-sopimuksesta seuraa, miten paljon valtio nettoaa ja kuinka moraalinen närkästys hiipuu ja moraali paranee. Ja minne eläkeläiset seuraavaksi suuntaavat sen +-1.100€-1.500€:n nettoeläkkeensä kanssa?

On hyvä tietää, että noiden suurieläkkeisten liikemiesten ohella esim. Madeiralla (Por.) voi olla ns. kulttuuriväkeäkin nauttimassa tästä vanhasta potentiaalisesta edusta. Mitä he tekevät? :-)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Henkilökohtaisesti en tunne yhtäkään alempaan eläkepiiriin kuuluvaa, joka olisi lähtenyt ulkomaille. Ja tunnen kuitenkin eläkeläisiä aimo kourallisen. En epäile etteikö heitä olisi, mutta aivan varmasti vähemmän kuin annetaan ymmärtää. Espanjassahan nuo ovat aikaisemmin monet viihtyneet ylemmästä keskiluokasta. Saa tosiaan nähdä, että minne he seuraavaksi suuntaavaat. Kyllä maailmasta verosatamia löytyy.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ne ainoat jotka tunnen, tulivat vasta Suomeen kun tarvitsivat pitkäaikaista sairaalahoitoa. En tosin tiedä kuinka yleistä se on, mutta ei ainakaan varakkaampien kohdalla tunnu reilulta käytännöltä. Verot muualle ja vanhana Suomeen hoitoon, josta sanotaan, että ihmisen kaksi viimeistä vuotta ennen kuolemaa, on jokaiselle ihmiselle se kaikkein kallein yhteiskunnalle tuleva ajanjakso.

Jaakko Savolainen

Portugalin kanssa neuvottelut olivat käynnissä vuosia. Nyt on saavutettu periaatteellinen yksimielisyys. Suomella on oikeus verottaa Portugaliin muuttaneita eläkeläisiä. Kaikkien yksityiskohtien muuttaminen käytännön toimiksi tulee kuitenkin vaatimaan vielä paljon neuvotteluja ja aikaa.

Pääministerin mukaan suraavaksi aloitetaan neuvottelut Ranskan kanssa.Kuinkakohan monta vuotta ne neuvottelut vaativat. Entä Ranskan jälkeen?

Maailmassa on noin 200 valtiota. Jos niiden kanssa neuvotellaan yksi maa kerrallaan vuosia, niin milloinkohan ollaan tilanteessa, jolloin suomalaisen elökeläisen verotus on oikeudenmukainen Suomessa asuvan eläkeläisen verotuksen kanssa.

Kritiikkini kohdistuu pääministerin lausumasta vedettävään johtopäätökseen, ettei Suomi neuvottele asiasta kuin yhden valtion kanssa samanaikaisesti. Eli Suomi pelaa aikaa. Lienee oikeistohallituksen lahja varakkaille suomalaisille.

.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jaakko Savolainen

Niin. Suomen valtio antaa hakemuksesta ulkomaalaisille työntekijöille verohelpotuksen Suomessa tehdystä ansiotulosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset