Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Tuhat ja yksi tapaa kyykyttää työtöntä

  • Tuhat ja yksi tapaa kyykyttää työtöntä

Hallitus ilmoitti viime tiistaina uudesta työllisyys- ja yrittäjyyspaketistaan, jolla tavoitellaan jopa 110 000 tuhannen työpaikan lisäystä ja 72 prosentin työllisyysastetta seuraavan parin vuoden aikana. Kolme kovaa eivät halunneet jäädä lupauksensa kanssa entisen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen varjoon, vaan heidän piti nipistää karvan verran paremmaksi. Moni näyttäisi ilahtuneen silminnähden. Suomi pelastuu sittenkin, vaikka tässä vaiheessa onkin vielä aivan liian aikaista nuolaista. Kasvavaa työttömyyttä vastaan kamppaileva hallitus on onneksi keksinyt uuden keinon työllistää suomalaisia. Kyseessä on jälleen yksi palkaton työskentelymuoto jo olemassaolevien työllistämistoimenpiteiden rinnalla. Toisin sanoen, kansantaloutta parantavasta vaikutuksesta lienee tässä yhteydessä aivan turha edes keskustella, koska sisämarkkinat on taloutemme sydän eikä se lähde käyntiin ilmaistyöllä, vaan elvyttämällä, tukemalla pieniä kasvuyrityksiä sekä lisäämällä kansalaisten reaalituloja eli ostovoimaa. Totuttuun tapaan ongelmat lakaistaan tälläkin kertaa maton alle, kun hallitus hakee lähinnä kosmeettista muutoksia muuten niin synkkiin työttömyystilastoihin.

Hallituksen tuore esitys on lähtöisin eduskunnan alaisuudessa toimivan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston pöydältä, kuten hyvin moni muukin viime vuosien typeryyksistä. Tällä kertaa ei kuitenkaan ole kyse samalla sylttytehtaalla lanseeratusta työllistämiskokeilusta, jossa yritykset tuovat piilossa olevat ja tekemättömät työt yhteistuumin esiin ja TE-toimistot sekä kunnat hakevat niihin parhaiten sopivat palkattomat työntekijät, eikä sosiaalipalveluna markkinoidusta kuntouttavasta työtoimenpiteestä, joka on pirstaloinut työmarkkinoita jo useamman vuoden ajan. Työttömien henkisestä hyvinvoinnista puhumattakaan. Sitran uusin neronleimaus on työttömien tarjoama työnäytepalvelu, jonka aikana työtön voisi osoittaa 3-4 kuukauden ajan yritykselle oman arvonsa sekä kyvykkyytensä työntekijänä - ilmaiseksi tietystikin. Työnäytepalvelun ajalta työntekijälle maksetaan työttömän normaali päiväraha, eikä se takaa tekijänsä työllistymistä yhtään sen paremmin kuin aikaisemmatkaan työllistämistoimenpiteet. Suomalaisethan tekevät jo valmiiksi kymmeniä miljoonia tunteja ilmaista ylityötä vuodessa. Puhumattakaan tilastoja kaunistavista tukityöllistetyistä, kuntouttavasta työtoiminnasta ja työkokeilusta, joiden piirissä uskotaan olevan kaiken aikaa jopa 35 000 - 50 000 suomalaista. 

Jos mukaan lasketaan tukityöllistettyjen lisäksi myös työharjoittelijat niin palkatta työskentelee reilusti yli 100 000 ihmistä - jotkut uskovat että palkattomuus koskisi jopa kymmentä prosenttia työllisistä . Tämä ei kuitenkaan riitä. Kyseessä on eri asiantuntijoiden tekemiä arvioita. Jostain syystä valtio ei ole koskaan tehnyt kattavaa kokonaisselvitystä ilmaisen työn määrästä Suomessa, mutta oletettavasti puhumme huomattavan kokoisesta määrästä. Tai ainakaan sellaista ei löydy Tilastokeskuksen tai Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tiedoista. Totuus on, että harvempi kuin joka viides saa työkokeilun jälkeen töitä. Yleensä sopimusta jatketaan uudella työkokeilulla tai vaihtoehtoisesti työtön passitetaan takaisin kortistoon ja valitellaan huonoa tuuria, kun ei ole juuri nyt töitä tarjolla. Seuraavana maanantaina aloittaakin sitten jo uusi kokelas, jolle luvataan töitä harjoittelujakson jälkeen. Toisin sanoen Sitran kovasti ylistämä mahdollisuus ei ole mikään uusi asia, vaan maahamme aikoja sitten pesiytynyt tapa muuttaa palkattoman pakkotyön virallista nimeä, kun ei ihmisiä voi humanismin aikakautena enää kaleeriorjiksikaan kutsua.

Työ- ja elinkeinoministerin selvityshenkilö Maria Kaisa Aulan lausuntojen mukaan kyseessä on rajattu kokeilu, eikä työnäytteen antaminen ole pakollista eikä siitä kieltäytymisestä seuraa sanktioita. Samalla tavalla todettiin myös aikoinaan, kun työmarkkinoille lanseerattiin sittemmin väärinkäytöksissä ryvettynyt, vapaa mutta pakollinen kuntouttava työtoiminta ja sitä seurannut työkokeilu. Käytännössä kieltäytyessään kuntouttavasta työtoiminnasta tai työkokeilusta henkilö menettää työttömyysetuutensa ja joutuu alennetulle toimeentulotuelle, eikä työnäytteen antaminen tule olemaan tämän suhteen mikään poikkeus. Selvitystä tehnyt Aulakin myöntää, että yritykset saattavat käyttää hyväksi työnäytettä, mutta mahdolliset väärinkäytöt voidaan kuitenkin karsia pois luomalla selkeät pelisäännöt - kuten esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun kohdalla on tehty.

Työnäytteen voisi käytännössä ymmärtää, mikäli se koskettaisi pelkästään ylempiä tyoimihenkilöitä, mutta valitettavasti erityisen kiinnostuneita ehdotuksesta ovat olleet ennen kaikkea työnantajat ja henkilöstöjohtajat, joiden työntekijät asettuvat alempaan palkkaluokkaan. Esimerkiksi HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen pysyi tuskin pöksyissään, kun hän intoutui kehumaan hallituksen uutta työmarkkinaratkaisua. Leväsen mukaan työnäte laskee tuntuvasti yritysten työllistämiskynnystä ja antaa samalla työntekijälle mahdollisuuden saada jalka oven väliin litistettäväksi. Ilmeisesti helsinkiläisosuuskunta ei ole aikaisemmin kuullutkaan koeajasta, jolloin yritys pystyy irtisanomaan työntekijän täysin mielivaltaisesti, mikäli tämän naama tai työpanos ei miellytä. Ei siihen ole ennenkään ilmaista työnäytettä tarvittu. Totuus lienee, että työnäytteen kautta yritys voi hankkia palvelukseensa ilmaista, yhdeksän euron työvoimaa, jonka voi tarvittaessa hylätä kuin nallin kalliolle. Palkkakustannukset jäävät kokonaan valtion ja veronmaksajien maksettaviksi, kun taas voitot katoavat veroparatiiseihin.

Työnätteen antajalle ei tarvitse maksaa myyntihuippujen ja ruuhkakausien korvauksia eikä ilta- tai yötyölisää, nyt kun kauppojen aukioloajatkin ovat vapautuneet. Työnäytteen antaja on järjestelmän palveluksessa ja suorastaan huutaa hyväksikäyttöä, mutta se kai tässä on ollut tarkoituksenakin. Myydä ihmisille samaa vanhaa alistamista ja etujen polkemista uudella ja trendikkäällä nimellä. Työ- ja elinkeinoministeriön ehdottamassa mallissa mikään ei estä yritystä ketjuttamasta työnäytteen antajia, jonka seurauksena työpaikkoja katoaa lisääntymisen sijaan. Näinhän kuntouttavan työtoiminnankin kohdalla on toimittu, kun ihmiset ovat työvoimatoimiston pakottamana pesseet autoja ja ikkunoita, huolehtineet vanhuksista, auranneet lunta ja leiponeet leipää. Tämä jos jokin vääristää työmarkkinoita ja vapaata kilpailua, sillä henkilökohtaisesti en ole vielä eläessäni sellaiseen työhön törmännyt, joka ei olisi rahallisesti minkään arvoinen. Elämme työnantajien markkinoilla, jossa yritykset saavat vapaasti valita työttömiä mihin tahansa tehtäviin ja mihin vain haluamaansa hintaan - maassa, jossa palkittuja pilapiirtäjiä ja graafikoitakin työllistetään ruokapalkalla. Rahan puhuessa orjuudella ei ole pahan leimaa. Jäljelle jää vain vain hintalappu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miten saadaan Martti ratkaistua työnantajapula Suomessa? Siinä hoituisi samalla tuo työttömyysongelma. Ei tarvitsisi kyykyttää ketään.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tukemalla pieniä ja innovatiivisia yrityksiä suurten jättiläisten sijaan sekä muuttamalla yritysverokäytäntöä enemmän Viron mallia myötäilevästi, jossa veroja maksetaan vain yrityksestä ulos nostetuista voitoista.

Pekka Iiskonmaki

#2
Miksi niitä pitää tukea? Nehän on tuotantovälineitä.

Minä vastustan kaikkia tukiaisia. Ne on pois muiden ruokapöydästä. Riittää, että niitä ei kupata kuoliaaksi veroilla.

Muuten olen samaa mieltä sinun kanssasi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Tukien täydellinen poistaminen tekisi markkinoista epäilemättä tasaväkisemmät, mutta toisaalta täytyy muistaa, että myös muut valtiot tukevat yritystoimintaansa. Tämän hetkinen malli, jossa kuolleiden alojen jättiläiset ja vakavaraiset markkinarohmut keräävät kaikki tuet, on sietämätön.

Ropi Jarrela Vastaus kommenttiin #3

Ei kupata kuoliaiksi veroilla - eli tuetaan verottamalla vähemmän.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #3

Miten Pekka luulet Suomalaisen yrityksen pärjäävän kilpailussa vaikkapa Kiinan valtiota vastaan? ilman tukia?

Kysyin kerran NOKIA:lla työskentelevältä kaveriltani miten tukiasemalaitteiden hinnoittelu rakentuu kiinan alihankintaketjussa. Sain vastaukseksi että se vähä riippuu kuka valmistaja on kyseessä"

Miksi?

- Kiinan valtio omistaa maan
- Kiinan valtio omistaa mineraalit
- Kiinan valtio omistaa terästehtaan
- Kiinan valtio omistaa levyvalsaamon ja muun materiaalivalmistuksen
- Kiinan valtio omistaa alihankintavalmistuksessa tarvittavat laitteet ja tilat
- Kiinan valtio omistaa työntekijät
- Kiinan valtio omistaa kuljetusliikkeet

Miten siis kilpailla tälläistä vastaan jos Kiina haluaa ottaa tuotteen itselleen?
Eivät kiinan johtajat tarvitse rahaa. He tarvitsevat kansalle töitä jotta eivät lähtisi riehumaan kaduille.

Sama tilanne myös muissa tuotantoaloissa. Katsoppa tarkemmin vaikkapa telakka- ja muuta perusteollisuuttamme.

Aika vaikea täältä pohhjolasta kilpailla hinnoilla näitä LCCS maita vastaan. Ja näitä halpamaita maailmassa riittää monia muitakin kuin kiina.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #65

#65
Olen asunut kauan Aasiassa jossa minulla on koti edelleen. Ei se noin mene.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#2
Tukea pitäisi antaa sellaiselle alalle jotka ovat vientiin tähtääviä yrityksiä. Olen kerran antanut esimerkiksi puutalotehtaat.

Tuontia vastaava tuotanto joutuu kilpailemaan esim. Kiinalaisen halpatuotteen kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pelkään pahoin, että palkattomista työntekijöistä tulee olemassaoleville yrityksille ruuhkanpurkuautomaatti eikä muuta. Saattaa tosin olla tapauksia, että joku perustaa jonkun nyrkkipajan pelkästään ilmaistyöntekijöiden varassa toimivaksi. Jotkut pyörittävät toimintaansa jo nyt pelkästään nollatuntisopimusten varassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siihen tämä tulee tosiaan johtamaan, Tuure. Lomien ja juhlapyhien ruuhkiin napataan työnäytteiden antajia. Hävytöntä toimintaa. Ja varsinkin tuo HOK-elannon into tätä järjestelyä kohtaan. Tarvitseeko tuota kassaneidin tai hyllyjen järjestelijän alkaa sen suuremmin työpanostaan näyttämään. Luulisi, että tavallinen koeaika riittää. Jos työnantaja ei tunnista lusmua neljän kuukauden koeajan aikana, niin tuskinpa hän sitä tulee tunnistamaan työnäytteenkään aikana. Koenkin, että tämä koko järjestely suorastaan huutaa väärinkäyttöä. Köyhistä ja eläkeläisistä huolissaan ollut Timo Soini on eturintamassa lisäämässä köyhyyttä Suomeen. Samaa tekee myös lapsiperheiden etua ajava Juha Sipilä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

3000 e kk kansalaispalkka tuo ostovoimaa ja yritykset alkaa myydä. koska myyntiin tarvitaan työvoimaa, ne joutuu palkkaa duunareita.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Teoriassahan tuo olisi kyllä yksi tapa saada sisämarkkinat uudestaan ryskyttämään, mutta aika radikaalilta tuo vastiikkeeton raha monen korvaan kalahtaa. Jotain tässä on silti keksittävä. Ja nopeasti.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner
Pekka Iiskonmaki

#4
Vasemmistolainen pelkää aina. Se on sisäänrakennettu siihen ideologiaan. Aina on vastassa joku uhka.

Jyrki Paldán

Pelko - kuten muutkin ihmiseen sisäänrakennetut asiat, on olennainen asia aika montaa ideologiaa. Ei sitä turhaan käytetä tärkeimpänä propaganda-aseenakin aina tarvittaessa.

Jokos sinä olet päässyt yli siitä ison pahan sosialistimörön ja hurjasti ärjyvän verokarhun pelostasi, vai vieläkö puntit tutisee niin että pitää olla jokainen palsta täyttämässä valituksella?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Kyllä minuakin tuo hyväksikäytön mahdollisuus pelottaa, eivätkä ole kyllä koskaan vassariksi haukkuneet.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Oikeistolainen pelkää että ei onnistu verojen välttelyssään. Kaikki kai jotain pelkäävät.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kunhan yritykset, tai riittävän suuri määrä yrityksiä edes pääsisi sille verotettavalle tasolle niin olisi syytä olla tyytyväinen. Palkansaajan verovälttely on lähes mahdotonta, oli oikeistolainen tai vasemmistolainen.

Sijoittajat ja suurten pääomien haltijat ovat se ryhmä jota pitäisi seurata. Kohtuuttomat verovapaudet pois Ay-liikkeeltä, ja eläkeyhtiöiden sijoitustoiminta tarkkaan syyniin.

Hyväksyn työnäytekokeilun, se on mahdollisuus joka saattaa jonkun pitkäaikaistyöttömän nostaa työkykyisten joukkoon.

Pekka Iiskonmaki

#6
Tuo on harjoitetun talouspolitiikan seuraus, ei syy.

Suomi on nyt niin heikossa hapessa, että oikeastaan mikään ei auta Suomea nopeasti.

Suomesta muuttaa paljon nuoria pois ja syrjäytyneet jäävät, koska heille ei ulkomaat ole mahdollisuus, vaan uhka. Heitä siis kyykytetään, jos ymmärsin oikein.

He ovat talouspolitiikan uhreja. Ensin tuhottiin 66.000 yrittäjää ja nyt on menossa sen hyökyaalto koko yhteiskuntaan.

Lafferin käyrällä on helppo nähdä, että Suomi hirtti itsensä verotankoon.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lafferin_k%C3%A4yr%C...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minulla on vähän sellainen kutina, että tämäkin ehdotus on alunperin EK:n pöydältä lähtöisin. Varmuudellahan minä en voi sanoa, koska spekuloin vain, mutta kyllä sieltä vähän tällaista signaalia on viime vuosina tullut, kun ensin haluttiin poistaa pyhätyökorvaukset, sen jälkeen kaikki mahdolliset lisät ja lopuksi vielä minimipalkkataso. Työntekijöitä ajetaan nyt kovalla vaihteella nurkkaan, eikä heistä pian ole muuhun kuin ilmaistyöhön ja kantamaan paskaa nallen pankkien lattioille. Jossakin vaiheessa on unohtunut se kultainen sääntö, jonka mukaan hyvinvoivan ja menestyvän yrityksen takana on kasa hyvinvoivia ja motivoituneita työntekijöitä. Ihmisiä tuskin motivoidaan 9 euron päiväpalkalla.

Pekka Iiskonmaki

#8
Ei duunarilla ole mitään hätään, kun työnantajat kilpailevat työvoimasta.

Vasemmiston pitää katsoa peiliin, miksi niin ei ole.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Ei jaksaisi oikeasti lukea tuota sun vasemmistorasismikorttiasi, muuten hyvä ja asiallinen keskustelu ja erittäin hyvä kirjoitus Martilta, jos jätettäisiin ne puoluehabatukset välillä ja keskityttäisiin pohtimaan, onko tässä esityksessä mitään järkeä, pahoin pelkään, että ei! ja juu, en kuulu mihinkään puolueeseen!

Pekka Iiskonmaki

#70
Jätä lukematta. Se on täysin vapaaehtoista. Totuus satuttaa eniten.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen Vastaus kommenttiin #71

Näkyy olevan vain sinun oma totuutesi, ei onneksi minun, hyvä neuvä muuten, jätän siis kommenttisi lukematta, kunhan saan hypittyä yli.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Lauri Oino totesi hauskasti Facebookin puolella, että "vastavuoroisestihan työnantajan pitäisi antaa palkkanäyte ennen kuin työmaalle saapumista voidaan vaatia. Jos niin toimittaisiin, voitaisiin puhua reilusta pelistä". Olisihan se aika hauskaa, jos työnantaja maksaisi ekstrana 3-4 kuukauden palkan osoittaakseen maksukykynsä. No joo.. leikki sikseen. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Pekka Iiskonmaki

#12
On minultakin muutama töihin pyrkivä kysynyt kottia jo työhaastettelussa. Se ei ole siten mitään uutta työmarkkinoilla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuohan on varsin kannatettava hanke. Varmasti nyt joku hyväsydäminen yrittäjä tarjoaa ilmaisen mahdollisuuden harjoitella vaikkapa marjanpoimimista syksyisin tai viivakoodin lukemista viikonloppuisin. Myös käpyjenkerääjän ja polttopuunkantajan ammattitutkinnot tullevat lisääntymään. Saadaan tilastot kuntoon ja kaikkea. Matkat työtön joutuu tietysti itse maksamaan ja oman auton ostamaan, mutta elämä on.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joku voisi joutessaan leikata myös minun nurmikkoni, kunhan tuo kesä lähtee kunnolla käyntiin. Ja olisi tässä muitakin askareita tarjolla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nurmikonleikkuu on vaativaa työtä ja siihen pitäisi vaatia sertifikaatti harjoittelujaksoineen. Olen itsekin ollut koululaisena golfkentällä töissä ja koska minulla ei ollut sertifikaattia, aiheutin pelaajilta saamani palautteen mukaan pelkästään Espoossa yli sata epäonnistunutta lyöntiä yhden kesän aikana.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Unohdit tulityökortin. Bensiini on palava neste. Hygienia passi. Joku voi illan hämärässä kerätä leikattua ruohoa salaattiinsa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sakari Timonen sanoi blogissaan hyvin,

"työnäytettä antavista palkattomista työntekijöistä ollaan tekemässä uusi työläisten paarialuokka, joka kiertää yrityksestä toiseen tekemässä palkatonta työtä muutaman kuukauden kerrallaan ja tasoittamassa ruuhkahuippuja. Ollaan rakentamaassa työpaikoille pyöröovea, josta palkatut työntekijät kävelytetään ulos ja palkattomat sisään."

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Useampikin on jo arvellut, että hallituksen olisi pitänyt antaa ilmainen työnäyte ennen valtaantuloaan. Monelta katastrofilta olisi vältytty.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jotu Karjalainen toi hienon näkökulman esiin Facebookin puolella. Hänen mukaan se, mitä tämä työnäyte-järjestely toteutuessaan saa varmasti aikaan, on pimeän työn huima lisääntyminen, kun valtio maksaa pohjapalkan työttömyyskorvauksen nimikkeellä ja työnantaja antaa harmaana hyvän miehen lisää reippaalle näytteen antajalle. Tämä on mielestäni aika varteenotettava pointti, eikä Sitralla ole ilmeisesti sitä paljoakaan pohdittu.

Käyttäjän MitroJismaelYnsini kuva
Mitro Yönsini

Suuret kiitokset Martti mahtavasta kirjoituksesta. Juuri kerroin samoja pointteja Joukkovoiman sivuilla. On täysin selvää, että yritykset alkavat työkierrättää ihmisiä, kun siihen on nyt kunnolla mahdollisuus. Samalla saadaan tuhottua kaikki työläisten oikeuspilarit: TES, ammattiliitot ja muut.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kiitos paljon, Mitro. Koetin keräillä tähän vähän ajatuksia tuosta uudesta työnäytepalvelusta ja verrata sitä aikaisempiin tietoihini vastaavanlaisista järjestelyistä. Ei se aivan putkeen ole koskaan mennyt.

Jos jotakin kiinnostaa, niin tuossapa muuten linkki Iltasanomien eiliseen kirjoitukseen, johon törmäsin hetki sitten: Muutoksia tulossa - Tämä kaikki odottaa Suomen työttömiä? http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000115810...

"Pidemmät työmatkat pakollisiksi

Jotain voi päätellä jo julki tulleesta tiedoista. Työn vastaanottamisvelvoitetta tiukennetaan. Tämä tarkoittanee ainakin, että soveliaaksi katsottua työssäkäyntimatkaa pidennetään. On myös spekuloitu, että niin kutsuttua suoja-aikaa, jona työnhakijan tarvitsee ottaa vastaan vain oman alansa töitä lyhennetään nykyisestä kolmesta kuukaudesta tai jopa poistetaan.

Työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisen velvoitetta tiukennetaan. Tämä tarkoittaa ainakin erilaisiin koulutuksiin osallistumista.

Työnhakijoiden palveluprosessia tehostetaan. Lindström puhui eilen siitä, että tietoja jää vielä digi-Suomessakin ”matkalle”. Hän toisaalta mainitsi myös, että tukien maksatukset usein myöhästyvät turhaan. Jo nyt työvoimaviranomaiset ovat tehostaneet työpaikkatarjousten lähettämistä työttömille sähköisesti. Tämä jatkunee."

Jyrki Paldán

"Jo nyt työvoimaviranomaiset ovat tehostaneet työpaikkatarjousten lähettämistä työttömille sähköisesti."

On vähän koomista kutsua noita viestejä "työpaikkatarjouksiksi", kun niissä ainoastaan ilmoitetaan vapaana olevasta työpaikasta siltä varalta että työtön itse ei ole käynyt sitä MOL:lista bongaamassa. Hauska kutsua "tarjoukseksi" jotain, jonka saat vasta kilpailtuasi onnistuneesti sadan tai parinsadan muun hakijan kanssa siitä ainoasta ilmoitetusta paikasta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #27

Tarjous tarkoittaa sitä, että on pakko hakea tai saa karenssin. Noita nakituksia on varmaan ihan hauska lähetellä ihmisille ja onhan sillä virkailijoita työllistävä vaikutus ja säästöä syntyy kun osa aina menettää tukensa.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kun tässä on kaikenlaista netti-älämölöä liikenteessä, niin onko minulta mennyt jotain ohi, vai onko jossain sanottu, että työttömiä pakotettaisiin antamaan tämä työnäyte?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kuten tuossa tekstissäkin totesin, niin lähinnä huolettaa että kuinka nopeaa tästä tulee vapaata mutta pakollista, kuten kaikista aikaisemmistakin valtion ajamista työllistämistoimenpiteistä. Johan tässä on tungettu rahaa "löydä oma voimaeläimesi" -kursseihin, joihin työttömien on pakko osallistua ja sitten on tosiaan nämä pahamaineiset työllistämiskokeilut ja kuntouttavat työtoimenpiteet, jotka niin ikään olivat alunperin myöskin ajateltu vapaehtoisiksi, kuten tämä työnäytepalvelu. Tänä päivänä niistä kieltäytymisestä seuraa sanktioita, eikä työllistyminen kokeilujen jälkeen ole ottanut oikein tulta alleen. Kuinka kauan työnäyte pysyy vapaaehtoisena, sitä en osaa sanoa.

Suomessa on kaunisteltu työttömyystilastoja eri toimenpitein jo pitkään. Tässä vaiheessa on vaikeaa todeta enää varmuudella, että kuinka suuri osa suomalaisesta työttömyydestä on loppujen lopuksi niin kutsuttua kitkatyöttömyyttä tai muuta väliaikaista työttömyyttä, mutta en usko ongelman lepäävän lainkaan siinä suunnassa. Työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole, koska koko makrotalous sakkaa. Hienoahan se on, että jonkinlaisia ratkaisuja etsitään, mutta nämä kykyytykset eivät ole oikea tie. Henkilökohtaisesti kannatan edelleen elvyttämistä, verokäytäntöjen uudistamista sekä yritystukien uudelleenjakoa, niin että niiden suoma hyöty saataisiin maksimoitua mm. uusien työpaikkojen ja pienten kasvuyritysten luomiseen. Sampo Syreeni totesi aikaisemmin hyvin sanoessaan, että tässä tilanteessa ne kuntouttavat työtoiminnat ja vastaavat muuttuvat puhtaasti kurjuuden uudelleenjaoksi ja kyykytykseksi, eivätkä todelliseksi työllisyydeksi. Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Pekka Pylkkönen

En usko että esimerkiksi HOK rupeaisi käyttämään porukkaa hyväksi. He ovat pikemminkin tunnettuja siitä että rivityöntekijöidenkin edut ovat aivan käsittämättömän hyvät ja ylittävät reilusti kaikki lain ja TESsin vaatimukset.

Henkkariale (3-20%), 70% korvaus itse hankituista sairaanhoidosta, fyssasta ym. 100% palkka vanhempainvapaan ajalta ja kaikki raskauteen liittyvät kulut maksetaan täysin. Ilmaiset rillit. Tulospalkkiot kaikille. Vuosittainen lintsipäivä koko perheelle. Jouluisin ravintola-ateriat.

Harvassa firmassa panostetaan yhtä paljon rividuunarin etuihin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Blogisti jatkaa pettämätöntä pahaa oloaan ja kaikkeen negaatiivisesti suhtautumalla. Sinua on varmaan kusetettu enemmän kuin yhden kerran, koska olet noin hyvin perillä kaikesta väärästä toiminnasta.

Työttömäksi saa jäädä koko loppuiäkseen. Sitä ei kukaan kiellä. Jos 25-35 vuotiaana tekee henkilökohtaisen päätöksen olla ryhtymättä yhteenkään oljenkorteen tai mahdollisuuteen itse yrittää vaikuttaa omaan tulevaisuuteen työelämässä, vaikka vaikeuksien kautta, niin siihen ei kyllä pakoteta. 40 vuotta peruspäivärahalla elellessä voi sitten myöhemmin tulla mieleen, että olisiko sittenkin pitänyt olla aktiivisempi, kun vielä oli nuori.

Tämän blogin kommenteissa lähdetään yksiselitteisesti siitä, että kysymyksessä on työnantajalle annetusta lottovoitosta kusettaa työnhakijaa. Käyttää harjoittelijoita ketjussa. Orjatyövoimaa ja tehdä kovaa tiliä. Kuinkahan suuret mahdollisuudet tähän oikeasti on olemassa ? Mitä yrityksen muut työntekijät tähän suhtautuisivat.

On selvää, että yksikään yritys ei ota harjoittelijaa työpaikalleen ilman perusteltua tarvetta. Ei edes ilmaiseksi. Mutta kun yritys suunnittelee laajennusta, kasvua tai joku tai jotkut työntekijöistä ovat siirtymässä eläkkeelle tms. on varmasti tavoitteena perehdyttää uusi työntekijä perusteellisesti ja arvioida hänen kykynsä työyhteisön osana.

Työkkäristä arvalla ei ketään oteta. Se tie on nähty. Puolet sieltä tulevista ilmoittautuu jo puoli pakosta. Motivaatio lähellä nollaa.

Yrittäjän ja työntekijän kannalta on hyvä, että tarjotaan osapuolille mahdollisuus löytää yhteinen sävel ja motivaatio. On myös selvää, jos kemiat ja työnkuva ei miellytä, suhde loppuu muutamassa viikossa. Sitten molemmille uusi yritys tahoillaan. Etu tässä on, että työntekijä ei menetä työttömyysturvaansa.

Aina tulee olemaan o-tuntisopimuksia, tilapäisiä tai määräaikaisia työsuhteita, tuurauksia ja keikktyöntekijöitä. Osa niitäkin työsuhteita tekevistä on varsin tyytyväisiä valintaansa.

Nyt esitetty harjoittelusopimus on lisä keinovalikoimassa luoda pienille yrityksille ja työantajille vaihtoehto löytää juuri se oikea vakituinen työntekijä pitkäaikaiseksi vakituiseksi työntekijäksi yritykseensä jossa yrittäjällä on koko omaisuus kiinni. Valinnassa ei ole juuri varaa epäonnistua.

Mutta kuten totesin. Työttömänä saa olla. Ei kukaan häiritse eikä kukaan tule kotoa hakemaan. Pitäköön hallitus ja työnantajat salajuonensa, mutta minua ne perkeleet eivät käytä hyväkseen. EK on tämänkin takana.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itse asiassa minulla on ollut enemmän kuin hyvä onni työelämässä, mutta en pysty käsittämään, minkä vuoksi luoda uusia epäoikeudenmukaisia mekanismeja, kun vanhatkin ovat käytössä. Mitä muuta työnäyte on kuin palkaton työharjoittelu? Suomalaisessa työelämässä on jo nyt käytössä neljän kuukauden koeaika, joka antaa käytännössä työnantajalle vapaat kädet. Se luotu sen vuoksi, että työnantaja välttyisi ei toivotulta työvoimalta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Arvioin pokkana, että Suomessa ilmaistyötä tekee ainakin miljoona kansalaista, ellei enemmänkin.

Milloinkahan päättäjät, media ja niiden myötä yleinen mielipide myöntävät sen tosiasian, että työmarkkinat on kertakaikkisesti uudistettava järkevää kansalaispalkkaa käyttämällä, ja verotusjärjestelmä sekä tulonjako pantava kokonaan uusiksi?

Nykysysteemissä palkkojen jakautuminen työtätekeville on aivan mielivaltaista, ja mielivaltaisemmaksi vain käy.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mark Andersson

Työllisten määrä Suomessa on 2, 3 miljoonaa. Siis puolet tekee töitä palkatta. Vai !

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itse asiassa taidatte olla molemmat oikeassa. Mark Anderssonin kommentissa ei määritelty tarkemmin sitä, mitä hän tällä palkattomalla työllä tarkoittaa tarkoittaa ja miljoona täysin palkatonta työntekijää taas kuulostaa aivan absurdilta. Totuus, josta te molemmat puhutte, lienee lähempänä tätä,

"Toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksessa vuonna 2012 selvisi, että liiton jäsenet tekevät viikossa keskimäärin puoli tuntia harmaita ylitöitä eli hoitavat työasioita korvatun työajan ulkopuolella. Siitä kertyi yhteensä kaksi miljoonaa työnantajalle lahjoitettua työtuntia.

Pron jäsenet sijoittuvat palkkatasoltaan suomalaisten keskivaiheille. Jos oletetaan, että myös heidän ilmaisten ylitöidensä määrä on suunnilleen keskitasoa, voidaan huvin vuoksi tehdä laskelma, joka antaa kuvaa koko väestön palkattomasta pakertamisesta.

Jos Suomen kaikki 2 118 000 työllistä palkansaajaa tekevät ilmaisia ylitöitä puoli tuntia työviikossa, vuodessa siitä tulee yhteensä 51 miljoonaa tuntia."

- demokraatti.fi

Ja mitä täysin palkattomiin työntekijöihin tulee, niin parin vuoden takaisten arvioiden mukaan jopa 10 prosenttia tekisi palkatta töitä. Tämä arvio ei kuitenkaan ollut täysin eksakti, joten en lähtisi sillä sen tarkemmin spekuloimaan. Linkki löytyy upotettuna blogitekstistäni.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #39

Kuinka luotettavana pidät Pron tutkimusta ?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #46

En kovinkaan luotettavana, mitä tulee sen tarkkuuteen, mutta suuntaa näyttävänä kyllä. Myös omat kokemukseni puhuvat tämän puolesta. Aika harvassa työpaikassapa sitä on koskaan voinut lähteä kellolleen ja kortin kanssa. Parhaimmassa tapauksessa jousto on molemminpuolista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #39

Martti Asikainen

Höpö, höpö näitä laskelmia. Minä väitän, että puolet palkansaajista viettää yhden tunnin päivässä ylipitkillä ruoka- ja kahvitunneilla ja surffailee internetissä. Ihan yhtä luotettavaa stooria ja se tekee muuten 260 miljoonaa tuntia vuodessa.

Sehän on työnantajalta varastamista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En tarkoita virallisia työllisiä, sillä paljon sitä tärkeämpää on saada jotain aikaiseksi. Rahahan ei ole aikaansaannos, eikä rahalla saada mitään aikaan, koska se itsessään ei ole yhtään mitään.

Raha jaetaan epätasaisesti ja epäoikeudenmukaisesti työtä tekevien kesken. Toisille ei mitään, toisille satakertaisesti suhteessa omaan työpanokseen ja erityisesti aikaansaannoksiin (en puhu myyntimääristä enkä pelivoitoista, siis rahasta, vaan todellisista aikaansaannoksista).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #61

Journalistiliiton jäsenenä pidän ällistyttävänä, että esimerkiksi joku tämän ketjun kommentoija ei ymmärrä tekevänsä ilmaista työtä. Mutta minkäs teet, pun intended.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Koeaika todella on jo käytössä, mikä ei ilmeisesti ole vielä hallituksen tiedossa. Miksei koko koeaikaa korvattaisi työnäytekokeilulla? Ainoa erohan on makstetaanko palkkaa vai ei.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Katja Paavilainen

Koeaika on tietysti käytössä kaikkien työsuhteiden alussa. Koeajan tarkoituksena on antaa molemmille osapuolille aikaa harkita, vastaako tehty työsopimus etukäteisodotuksia. Koeaikaa voidaan käyttää sekä toistaiseksi voimassa olevissa että määräaikaisissa työsopimuksissa.

Työnäytekokeilussa olet siis edelleen työtön ja työttömän kirjoissa. Saat koko työnäytekokeilun ajan työttömyyskorvausta ja olet työmarkkinoiden käytössä työttömänä työnhakijana.

Perinteisen käytännön mukaan saat koeaikana työsopimuksen mukaista palkkaa, mutta irtisanomistilanteessa joudut hakeutumaan työttömäksi uutena työnhakijana. Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon ja haet työttömyysetuutta, TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi etuuteen.

Työnäytekokeilussa tämä vaihe jää pois.

Tässä on pohjimmiltaan se ajatus, että työantajat aktivoituisivat rekrytoimaan työntekijöitä uudesta näkökulmasta. Porkkanana tässä on tietysti työnäytekokeiluun liittyvä palkaton jakso ja hakijan pienempi riski tippua uudestaan työttömäksi työnhakijaksi, koska koko työnäytekokeilun ajan hakija säilyttää etuutensa ja on kirjoilla työttömänä työnhakijana.

Mutta kuten mainitsin. Ei tähän tarvitse tarttua. Kotonakin saa odotella jos joku tulee tarjoamaan töitä.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Miksi kukaan enää käyttäisi koeaikaa työttömän palkatessaan kun voi ottaa työnäytteen vastaan ilmaiseksi?

Onko tälläkään hetkellä mitään estettä sille, että työtön marssii yritykseen ja tarjoaa ilmaista työtään päästäkseen näyttämään osaamistaan?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #64

No, nykyään siinä menettää päivärahan. Ehdotetussa tapauksessa ei menettäisi.

Työnäyteajatus on kuitenkin suora tulonsiirto veronmaksajilta ja ammattiyhdistysliikkeeltä työnantajille.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #67

Viitannet siihen ongelmaan, kun vapaaehtoistyöt ovat muodostuneet päivärahan maksun esteeksi? Eikö asia korjaantuisi sillä, että vapaaehtoistyöt tulisivat yksinkertaisesti sallituksi työttömälle (mitä sen ilman muuta pitäisi automaattisesti ollakin).

En kuitenkaan ymmärrä, mistä työkkäri käytännössä saisi tietää, jos suojattinsa käy vapaaehtoistyössä työttöminä päivinään? En minä ainakaan siitä erikseen hakemuksissa toitottaisi, työhaastattelutilanteessa toki asian voisi mainita ja todennäköisesti se myös olisi hakijan eduksi.

Käyttäjän ilkkawiio kuva
Ilkka Wiio

Vastaapa Martti yhteen asiaan.

Joitain vuosia sitten talkootyö haluttiin Suomessa lähes kriminalisoida. Talkoolaiset olivat uhka kilpailulle ja kunnon yrityksille. Eivät saisi mokomat ilmaiseksi tehdä työtä.

Miten on mahdollista, että nämä uudet tempputyöllistetyt eivät ole uhka firmojen keskinäiselle kilpailulle ja verottajalle? Jos kerran talkoolaisten pyytäjän pitäisi maksaa veroja toisten ilmaisesta avusta, niin millä perusteella oikeat firmat vapautettaisiin tästä ilmaistyövoiman palkanmaksusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on aivan loistava kysymys, Ilkka. Talkootöissä on kyse yhteisöllisyydestä sekä yhteisestä hyvästä. Tempputyöllistämisessä puolestaan hyödystä, pääomasta ja tulonsiirrosta. Juuri tällaisten havatumisien vuoksi pidän valtavasti teistä Uuden Suomen kommentoijista - puoluekirjaa katsomatta. Useita talkoohenkisiä töitä sitoo myös valtava määrä erillaisia turvallisuussäädöksiä. Muistissa vielä kovasti myöhemmin oikaistu kohu, jonka mukaan yksityishenkilö ei saisi keräillä tienvarsilta roskia, koska se on vaarallista puuhaa. Tuolloin vedottiin Liikenneviraston direktiivin, jonka mukaan myös tilapäisissä vapaaehtoisvoimin tehdyissä töissä tienvarsilla tarvitaan tieturvakurssin käynyt henkilö joukkoon, joka osaa opastaa miten työt tehdään turvallisesti.

Sinä ilmeisesti kuitenkin puhut tästä kiellosta, jonka mukaan vapaaehtoistyöt ja talkootyöt ovat kiellettyjä työttömiltä. Jos joku ei ole perehtynyt aiheeseen, niin voit aloittaa vaikkapa tästä Yle Uutisten linkistä.

"Osa vapaaehtoistyöstä on kielletty työttömiltä
Työtön ei saa osallistua mihin tahansa vapaaehtoistyöhön, mikäli mielii saada päivärahansa. Työ- ja elinkeinotoimistot antavat kirjavia tulkintoja siitä, minkälaista palkatonta vapaaehtoistyötä työtön voi tehdä. Ministeriö lupaa valtakunnalliset ohjeet kevään aikana."

http://yle.fi/uutiset/osa_vapaaehtoistyosta_on_kie...

Tuo veronäkökulma oli minulle uusi. Ihan hulluksi on tämä maailma menossa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Työkokeilun ”aivopieru” kuumensi ministerin: ”Teille ei tunnu kelpaavan mikään!”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/191666-tyokokeilun...

Entinen työtön bloggaaja ja nykyinen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) voisi kehottaa hallitustovereitaan lopettamaan välillä tuon EK:n ruskean reiän lupsuttamisen ja pohtimaan myös sitä, miltä kansasta tällaisena aikana tuntuu, kun kaikki lupaukset on petetty ja viimeisetkin valheet nielty. Ja tuleehan siinä nyt kielikin kipeäksi. Leikki sikseen, mutta joka tapauksessa perustelut tälle mallille ovat aika huterat, koska kaikki ministerin mainitsemat keinot ja kannustimet ovat jo nyt olemassa.

Lisää aiheesta: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/191231-hallituksen...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Aika paksu kommentti. Pystyt parempaankin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mikko, se oli tarkoitettu provokaatioksi, jossa tosin on pieni totuuden siemenkin. Syvempää keskustelua olen käynyt EK:n roolista hallituksen ohjaajana (ja kiristäjänä) mm. Facebook-seinälläni ja sinunkin kanssa. Tähän mennessä kauan odotetun toimintakykyisen hallituksen puheet ja teot eivät ole menneet aivan yksi yhteen. Myös saavutukset ovat jääneet kuluneena yhtenätoista kuukautena aika vähäisiksi. Tietysti eihän maailmaa päivässä muuteta, mutta vähän enemmän sitä olisi odottanut, kun alussa kuitenkin aika äänekkäästi niitä henkseleitä paukuteltiin. Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset sekä uudistukset työelämään voisivat aivan hyvin olla Jyri Häkämiehen käsialaa, sillä ministerien ajamat toimenpiteet kulkevat samassa linjassa hänen puheittensa kanssa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

On tää maa uskomaton ja me suomalaiset uskomattomia. Heti ollaan maalaamassa pirut seinille ja pahimmat skenaariot tosiksi, ennenkuin yksityiskohtia KOKEILUSTA on edes julki.

Tällekin voisi antaa mahdollisuuden. Pelkästään positiivinen juttu on se, että jumalattoman raskas TE-keskus ei pääse tässä huseeraamaan.

Minkähänlaiseen takalukkoon tämä maa menisi, jos tänne ehdotettaisiin Saksan mallia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan Suomessa ollut pitkään tempputyöllistämistä, ei näistä ole talouden kohentajiksi millään mittarilla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tuo on ihan totta. Samaan aikaan työpaikkoja saavat ihmiset suurinpiirtein kaikkialta muualta kuin TE-keskuksista. Niillä mestoilla on paha maine.

Tässä kokeilussa on erityisen positiviista se, että te-monoliitti on järjestelyn ulkopuolella.

Työpaikka ja työntekijä yhä harvemmin törmäävät demareiden lempilapsen, työvoimatoimiston kautta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Työkokeilu lienee taas yksi uusi konsti lakaista työttömät piiloon tilastoista, eikäpä juuri mitään muuta. " Virallinen työttömyys " ja sen määrä halutaan pitää vippaskonstein uskottavalla tasolla toki päättäjien posket hieman punottaen.

Työttömyys on patahurja ja absurdi nimitys sille, että todellisuudessa on pula niistä tahoista ( yrityksistä ja yrittäjistä ), jotka näkevät palkanmaksun olevan järkevää ja realistista tehtyyn työsuoritteeseen nähden hyväntekeväisyyden sijaan.

Silti, jos edes osa työkokeiluun osallistuvista saisi pysyväisemmän luonteisen työsuhteen ja elannon työtä tekemällä, on uudistuksees vinka perä ja järkikin.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Suomessa on yli 300000 pientä yritystä. Jos niistä vaikkapa 50000 miettii että palkkaisiko yhden uuden työntekijän mutta epäröi miten riskialtista se on.

Nyt olisi tämän kokeilun kautta mahdollista ilman riskejä ottaa työnäytteen antaja. Ajatellaan että puolet n. 25000 yritystä ottaa työnäytteenantajan. Näistä työnäytteistä yli puolet onnistuu ja 12500-18000 työtöntä pääsee töihin.

Epäonnistuneetkaan eivät joudu karenssiin ja menetä päivärahaansa. Itsetunnolle voi joku kolaus tulla, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Uskon kyllä että vapaaehtoisesti mukaan lähteneet onnistuvat paremmin, eli työllistyneiden määrä olisi lähempänä tuota 25000 tuhatta.

Eikö tämä kuitenkin ole niitä toimia joilla puretaan työllistymiskynnystä sekä yrittäjän että työntekijän puolella.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Jos työnäytepalvelut pysyvät puhtaasti vapaaehtoisuuden rajoissa, eivätkä työnantajat lähde hyväksikäyttämään luotua järjestelmää, kuten itse epäilen, niin mikäs siinä. Hienoahan se olisi. En kuitenkaan lähtökohtaisesti usko tämän järjestelyn menestymiseen, jos väärinkäyttöä esiintyy. Sen jälkeen sitten alkaakin se yleinen valitus ja marina, kuinka laiskat ihmiset istuvat mieluummin työttömänä kotona, eivätkä mene näyttämään neljäksi kuukaudeksi osaamistaan kaupan kassalle. Taas kuluu tovi, jonka jälkeen keksitään sanktioita, jotka langetetaan työttömän harteille, mikäli hän ei suostu työnäyttämiseen. Johan tämä tarina on jo pari kertaa nähty ja eletty siellä kotimaassa. Toivottavasti olen väärässä.

Käyttäjän MariHakkala kuva
Mari Mattila

Miten niin "ilmaista työtä"? Työttömyysturvallahan se työnäyte annettaisi, eikö se ole julkiselle taloudelle meno? Ja saajalle tulo? Parhaassa tapauksessa yllä mainittu ehkä 12000 saisi työpaikan. Ne, joita näytteen antaminen pelottaa liikaa, saavat edelleen työttömyysturvan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyviä näkökulmia. Ja minä kun olin hölmöyksissäni - ja älyämättä olevani hyväksikäytetty - tarjoutumassa täysin vapaaehtoiseen orjuuteen päästäkseni kyykytyksestä... :-))
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tämä varmasti madaltaa kynnystä yrityksille kokeilla, kannattaako uuteen tehtävään palkata joku vai ei. Työntekijän palkkaaminen uuteen tehtävään on kaksijakoinen riski. Onko työntekijä kykenevä hoitamaan tarjotun työn ja onko työlle yrityksessä tilausta vaikka työntekijä sen hyvin hoitaisi.

Jos jompikumpi näistä ei onnistu niin kalliiksi tulee ja jos kumpikaan ei onnistu, niin tosi kalliiksi tulee.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Järjestelmässä on vikaa jos tarvitaan tällaisia purkkapaikkauksia.

Pitää muuttaa järjestelmää: irtisanomisen helpottaminen = palkkauskynnyksen lasku, työnantajan sivukulujen lasku, perustulo

Nykytilanteessa työnantajat pyrkivät kaikin keinoin välttämään palkkaamista siihen liittyien suurten riskien (kustannusten) vuoksi.

Tilanne pitää kääntää päinvastaiseksi.

--

+ Lisäksi Viron osinkomalli, kuten Martti ehdottaa.

+ Suursijoittajien osinkoveronkierron estäminen.

+ kaikenlainen tukeminen minimiin

+ tempputyöllistys ja -koulutus pois

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset