Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Finavialta tuntuva lahjoitus Guggenheim Helsinki - säätiölle

  • Finavialta tuntuva lahjoitus Guggenheim Helsinki - säätiölle

Helsingin Eteläsatamaan suunnitellun Guggenheimin kalmistoa kolistellaan jälleen oikein urakalla, kun valtionyhtiö Finavia ilmoitti tänään tiistaina sijoittavansa tuntuvan potin kaavailtuun museohankkeeseen. Yhtiö toivoo investoinnista valttia kovassa kansainvälisessä kisassa, jota Helsinki-Vantaan lentoasema joutuu käymään vaihtomatkustajista. Sijoittamaansa summaa lähes kaikki Suomen lentoasemat omistava Finavia ei kuitenkaan suostu paljastamaan, mutta yhtiö vakuuttaa summan kuitenkin olevan merkittävä.

Finavian kerrotaan perustelleen päätöstä rahoittaa museohanketta Taloustutkimuksen selvityksellä, jonka mukaan lähes puolet kansainvälisistä turisteista katsoo Guggenheimin lisäävän Helsingin houkuttelevuutta matkakohteena. Suurin osa vaihtokentistä tavoittelee stopover-matkustajia, jotka käyttävät tienoon matkailupalveluja ja rutkasti rahaa ennen jatkolentojaan. Guggenheim-museo keräisi toisi tällaisia kasapäin Helsinkiin. Tai näin ainakin kuvitellaan.

Unelmiahan nämä vain ovat.

Suomi on ja pysyy edelleenkin eurooppalaisten silmissä saarivaltiona

Kuvitelmat siitä, että pääkaupunkiseudun potentiaaliset matkailijatulot kasvaisivat jopa 36 - 45 miljoonalla eurolla Guggenheim-museon myötä ja että museo tavoittaisi yli 500 000 kävijää vuosittain, tuntuvat epärealistisilta ja harhaisilta - luvuille ei tahdo löytyä ennakkotapauksia muualta maailmalta, vaikka kuinka kaivelisi. Saksan pääkaupungissa Berliinissä sijainnut Guggenheim-museo keräsi vajaat kaksi miljoonaa kävijää 15 vuoden aikana. Romantiikan tyyssijana pidetyssä Venetsiassa, jossa vierailee päivittäin yli 60 000 turistia, Guggenheim -museo on vetänyt vuositasolla puoleensa vain noin 400 000 kävijää.

Päädyin jo kauan sitten pohtimaan mistä tällainen yli 500 000 vuosittaisen kävijän arvio Helsingin Guggenheimille oikein tulee, kun yleisesti ottaen Suomea ei pidetä kovinkaan vetovoimaisena maana sen korkean hintatason ja vaikean saavutettavuuden vuoksi. Tietysti maailmalta löytyy poikkeuksiakin, kuten esimerkiksi Bilbao, mutta täytyy muistaa, että sekin on vain yksinäinen myrskylyhty lukuisten pettymysten joukossa ympäri Eurooppaa.

Guggenheim Helsinki -tukisäätiö on saanut tähän mennessä kasaan runsaat kaksi kolmasosaa tavoittelemastaan 28 miljoonasta eurosta, jolla on tarkoitus maksaa museon lisenssimaksu Yhdysvaltoihin. Vielä ehdotuksen aikaan summan oli tarkoitus tulla kokonaan yksityisiltä tahoilta, mutta nähtävästi valtio haluaa tästä huolimatta tukea museohanketta veronmaksajien rahoilla. Kansan keskuudessa Guggenheimin rahoittamiselle ei tahtonut löytyä oikein ymmärrystä, joten nyt sitten kuljetaan epäsuoria reittejä. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa jokaista siitä, että valtio pääomitti muutama vuosi sitten Finaviaa yhteensä 200 miljoonalla eurolla.

Hienoahan se tietysti on, jos valtiolla on varaa tukea kulttuuria, mutta ajankohta voisi olla parempikin. Tässä on leikattu kansan hyvinvointia mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla jo kuukausien ajan, eikä amerikkalaismiljonäärien taidebisnekset ole välttämättä tällä hetkellä se paras mahdollinen investointikohde. Käytännössä Finavian Guggenheim-säätiölle tarjoamat sponsorirahat olisivat kuuluneet valtion kirstuun osinkoina, eivätkä suinkaan jäsenmaksuina Yhdysvaltoihin. 

Pian alkanee sitten museon varsinainen rakennusprosessi, jonka rahoittajasta tosin ei ole vielä varmuutta. Kyllä minulla pieni epäilys on, mutta varmuudella en osaa kuitenkaan sanoa. Eiköhän tässä taas veronmaksajien lompakolla pian käydä, vai mitäpä mieltä te olette?

 

Lisää aiheesta,

Guggenheim Helsinki etenee kohti maaliaan

Helsingin Guggenheim ei ole enää taidehanke

Guggenheim Helsinki – kiistellyn hankkeen salatut taustat ja piilovaikuttajat

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Guggenheimin rahoittamiselle ei muuten tahtonut löytyä oikein ymmärrystä, niin pakotetaan sitten valtionyhtiöt tukemaan sitä keskellä historiamme pahinta lamaa.

Käytännössä nuo sponsorirahat olisivat kuuluneet valtion kirstuun osinkoina - ei Guggenheimin jäsenmaksuina Yhdysvaltoihin. Aikaisemminhan pelkkä selvitys hankkeesta maksoi kaksi miljoonaa euroa. Noh, eivätpä nuo omia rahojaan jakele.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Meneeköhän nyt edes lain mukaan, sitäkin voi epäillä.
http://pulkka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214881-johd...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Milloinkohan valtionyhtiöstä on tullut yksityinen rahoittaja? Tuolla rahalla saisi varmasti aika paljon todellisiakin investointeja aikaiseksi. Guggenheim Helsinki on minun mielestäni ennen kaikkea menoerä ja sen potentiaalisten kävijämäärien laskelmat ovat täysin irrallisia todellisuudesta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Epäsuositulla Guggenheimilla ei poliittisia irtopisteitä kerätä, siksi poliitikot junailivat valtion bulvaanin asialle tuhlaamaan veronmaksajien rahaa. Tai oikeammin lainarahaa se taitaa olla, jonka kansalaiset joutuvat maksamaan takaisin eliitin harrasteesta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Finavian johto on irtisanottava välittömästi. Samoin myös muiden yhtiön valtaa pitävien hallintoelinten.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos Malmi (lentokenttä)tuhotaan ja Guggenheim synnynkaupunkiini, merellelähtöpaikalleni hyväksytään, en tunne itseäni suomalaiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset