Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Hallitus laittaa yhteiskunnan vapaamatkustajat takaisin ruotuun

Suomessa joutuu maksamattomien laskujen vuoksi ulosottoon yli tuhat alaikäistä lasta vuosittain, kirjoittaa uutislehti Keskisuomalainen. Pääosin syy löytyy vanhemmista sekä joukkoliikenteen tarkastusmaksuista eli niin kutsutusta pummilla ajamisesta. Viime vuonna nuorin velallinen ulosoton asiakas oli alle vuoden ikäinen sylivauva. Lapselta perittiin maksamattomia jäännösveroja yli 6 500 euron arvosta. 

Hyvin moni on närkästynyt ja syystäkin. Yhteiskunnassa on tänä päivänä aivan liian monta vapaamatkustajaa. Tuokin räkänokka saisi minun puolestani mennä töihin, eikä lutkuttaa sitä tissiä päivät läpeensä. Ei luoja laiskaa elätä, kuului vanha suomalainen sananlaskukin. Tutti pois mokomalta ja raksalle, niin kuin olisi jo. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat, sillä tässä maassa ei jaella armonpaloja.

Päättäjät ovat onneksi päättäneet laittaa kovan kovaa vastaan. Hallitus kokoontuu talouspolitiikalleen keskeiseen kehysriiheen vajaan kolmen viikon päästä. Kehysriihessä on tarkoitus löytää uusia säästökohteita usean sadan miljoonan euron edestä. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan lapsilisien verollapano olisi nousemassa yhdeksi keskeisimmäksi teemaksi hallituksen neuvottelupöydässä. Lisäsäästöjä kaavaillaan myös opintotukeen sekä työttömyysturvaan. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun lapsilisien verollepanoa pohditaan. Hallituspiireissä on tiedettävästi väläytelty ajatuksia myös lapsilisän porrastuksen poistosta, jolloin jokaisesta lapsesta maksettaisiin saman verran kipurahaa.

Valitettavasti ihan jokainen alle vuoden ikäinen lapsi ei välttämättä löydä Suomesta töitä, vaikka usein sellaisesta puhutaankin. Tämän päivän Suomessa alle vuodenkin ikäisellä pikkupiltillä tulee nimittäin olla vähintään kahdenkymmenen vuoden työkokemus alalta. Mutta työharjoittuluun tai -työkokeiluun nämä tissiposket kyllä joutaisivat. Kansa on nimittäin saamassa tarpeekseen sylivauvojen hyysäämisestä. Turha odottaa mitään äitiyspakkausta ja lapsilisiä. Ulosmitata pitäisi heidän vaippansakin. 

Suomalaisten mielestä on vaikea ymmärtää sitä ajattelutapaa, että tämä olisi jokin sylivauvojen oleskeluyhteiskunta, jossa jätetään tietoisesti omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan heidän pöytänsä. Heti, kun heidät on saatu kauhealla työllä pinnistettyä tähän maailmaan, niin alkaa se välitön huutaminen ruoasta. Ja vastikkeettomasta palvelusta. Kiittämättömiä rottia. 

 

Lähteet: Helsingin Sanomat & Keskisuomalainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei, mutta leikki sikseen. Tämän sylivauvan kohdalla vanhemmat ovat sössineet asiat, vaikka luulisi ettei tuollainen voisi olla edes mahdollista - sen ei pitäisi olla laillista. Se on väärin niin monella eri tapaa, mutta toisaalta niin on kyllä moni muukin asia tässä maassa. Lapsilisien verollepano voi olla monelle perheelle kovapaikka. Johan te tiedätte, että yhteiskunnan jakamista tuista maksetaan tälläkin hetkellä aika tuntuvia veroja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lapsilisiä pitäisi ensin korottaa vaikkapa 25 prosentilla, jotta pienituloisimmat eivät kärsisi. Suurituloisilla ei niin väliä vaikka lapsilisästä menisi veroon 60 prosenttia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuossa lauseessasi on aimo annos viisautta. Toisaalta suurituloisin määritteleminen on haastavaa, koska yhteiskunta verottaa palkansaajia niin monella eri tavalla.

Pekka Iiskonmaki

''Tuokin räkänokka saisi minun puolestani mennä töihin, eikä lutkuttaa sitä tissiä päivät läpeensä. Ei luoja laiskaa elätä, kuului vanha suomalainen sananlaskukin. Tutti pois mokomalta ja raksalle, niin kuin olisi jo. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat, sillä tässä maassa ei jaella armonpaloja.''

Niin, siitä provoilusta ja trollauksesta. Lapsilisien leikkaus on typerää. Viro korotti reilusti lapsilisiä ja meni siinä Suomen ohi.

Virossa kaikilla on sama veroprosentti ja se kannustaa tekemään töitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kirjoitus oli satiiria. Satiiri on pääasiassa kirjallinen tyylikeino, joka tarkoittaa jonkin aiheen käsittelyä niin, että se näyttäisi naurettavalta. Satiiri ei välttämättä ole tästä huolimatta aina hauskaa. Saksassakin lapsilisät heiluvat siinä 200 euron paikkeilla. Muistaakseni 189 euroa taisi olla ensimmäiseltä ja toiselta lapselta. Kolmannelta sitten vähän enemmän.

Mielestäni lapsiperheiltä leikkaaminen on vihonviimeinen temppu, sillä tässä on tehty sitä koko hallituskauden ajan. Lähes kaikki leikkaukset ovat nasahtaneet samaan osoitteeseen, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Pekka Iiskonmaki

#3
''Mielestäni lapsiperheiltä leikkaaminen on vihonviimeinen temppu, sillä tässä on tehty sitä koko hallituskauden ajan.''

Aivan samaa mieltä. Puretaan se virkamiesarmeija, jota ei kukaan tarvitse.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuossa pohtinut, kun tämän hallituksen piti edustaa luvattuja profeettoja, jotka aloittaisivat norminpurkutalkoot. Nyt sitten ollaan jo kimppakyyditkin laittamassa verotuksen alaiseksi. Tähän mennessä ainoa purettu normi on ollut parkkikiekon ulkonäkö, joka vapautettiin säätelystä. Nykyään saat käyttää sellaista parkkikiekkoa kuin haluat. En tosin välttämättä ainakaan itse laittaisi moista saavutusta ansioluettelooni, vaikka alkuhan se sekin.

Pekka Iiskonmaki

''Tuossa pohtinut, kun tämän hallituksen piti edustaa luvattuja profeettoja, jotka aloittaisivat norminpurkutalkoot. Nyt sitten ollaan jo kimppakyyditkin laittamassa verotuksen alaiseksi.''

Suomi kulkee verotus edellä ja on siksi tuhoon tuomittu ainakin taloudellisesti.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Liian moni unohtaa, että keskiluokka on taloudemme ydin ja sen sykkivä sydän. Varakkaat eivät suinkaan luo työpaikkoja, vaan kuluttajat luovat työpaikkoja. Kuluttajat maksavat ja haluavat tuotteita, ne joilla on varaa vastaavat vallitsevaan kysyntään ja vaurastuvat sitä kautta entisestään. Kuten Robert Reich hyvin totesi, varakkaat eivät ole tällöin talouden keskipite, vaan kuluttajat ovat.

Suomessa palkansaajien ostovoimaa on kurjistettu kaiken aikaa, eikä tämän vuoksi sisämarkkinatkaan tahdo oikein enää toimia. Se tekee yrittämisestä entistä riskialttiimpaa ja toivottomampaa. Pelkästään suuret, globaalit pelaajat voivat pärjätä tällaisessa maassa.

Pekka Iiskonmaki

#9
Martti kirjoittaa todella asiaa. Eihän me olla eri mieltä selkeistä asioista.

Minä ymmärsin sinut aluksi väärin. Porvari ja duunari istuu samassa veneessä ja virkamies diktatuuri pitää ankkuria. Ei kulje paatti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Johan Suomessa on otettu käyttöön keino saada kaikki lois eläjäthäädettyä roikkumasta. Tämäkeino on kiristämis-, leikkaus-, ja kurjistuspolitiikka jonka seurauksena ei ole kotitalouksilletaloudellista kannattavaa hankkia jälkikasvua mikä onkin kiihdyttänyt syntyvyyden laskua, lisäksi myös hyväosaisten perheiden koulutetut nuoret lähtevät tästä maasta työnperässä ulkomaille ja se on mahdollista niille joilla "pappa betalar". Aukotonha tuo keino ei ole vaan huono osaisten perheiden klulutetut nuoret joutuvat jäämään kitumaan tänne kituvaan suomeen ja työttömien perheiden koulutetut nuoret perivät vanhempiensa työttömyyden. Mitenhän muuten voitaisiiko uutta perheen sovittamisen tulorajoja soveltaa Suomalaisiin kotitalouksiin niin että jos tulot eivät yllä vaadittuun rajaan niin seurauksena olisi karkoitus maasta osalle tai koko perheelle. Tokihan tuollaisessa soveltamisesta olisi itselle haittaa ja päätyisin ehkä jopa maasta karkoitus listslle mutta hyväpuoli on se että valtion piikkiin pääsisi etsimään töitä ulkomailta sendijaan että kärvistelisin täällä Suomessa.

Pekka Iiskonmaki

#10
Minä jo neuvoin minne menet töihin. Mene sinne ja lopeta ruikutus!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ongelma on yhä sama eli ettei ole varaa mennä töihin ulkomaille vaikka halua olisikin hakeutua Baltiaan. Vaikeuksia voisi myös tulla kielessä mikä vielä vaikeutaisi ulkomailla pärjäämistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset