Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Suuri Journalistipalkinto herättää huvittuneisuutta

Bonnierin Suuri Journalistipalkinto 2016 -kilpailussa Vuoden juttu -kategorian voitti Ylen toimittajan Jessikka Aron tekemä juttusarja Venäjän trollit Suomessa. Perustelujen mukaan Aron jutut käsittelivät monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa. Valinta julkistettiin eilen illalla Bonnierin Suuren journalistipalkinnon juhlagaalassa. Jokaisen palkintokategorian voittajat palkitaan 7 500 euron suuruisella palkinnolla.

Moni on kertonut valinnan herättäneen heissä kummastusta, ärtyneisyyttä ja ennen kaikkea huvittuneisuutta. Jotkut ovat verranneet palkintoa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman saamaan rauhanpalkintoon. Toiset puolestaan katsovat palkinnon olevan lohdutuspalkinto, sillä juttunsa jälkeen Aro joutui voimakkaan verkkohäirinnän ja hiljentämisyritysten kohteeksi. Häntä on peloteltu ja uhkailtu, mutta tästä huolimatta Aro ei muuttaisi työstään mitään. Venäjän trollit Suomessa - jutun myötä myös kansainvälinen media kiinnostui Arosta. Hänen kerrotaan auttaneen ihmisiä tutkimaan propagandanlevittäjiä omissa maissaan.

Käsittääkseni valtaosa Venäjän niin kutsutuista "maksullisista trolleista" on vain tavallisia ihmisiä, jotka ovat menettäneet jossain vaiheessa matkaa luottamuksensa valtamediaan, ja pyrkivät taistelemaan maamme amerikkalaistumista vastaan. Joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä - myös heitä, jotka järki on jättänyt kauan sitten ja joiden mielestä Jessikka Aro on sotilasliitto NATO:n palkkalistoilla ja CIA:n agentti.

En kuitenkaan pidä sitä kaukaa haettuna, että venäläisiä mielipidevaikuttajia olisi keskuudessamme. Lukuisat lehdet ovat kirjoitelleet eri hallitusten alaisuudessa toimivista mielipidevaikuttajista ja kyberarmeijoista jo vuosien ajan. Tätä tapahtuu joka puolella maailmaa - aina Washingtonista Lontooseen, sieltä Berliniin, Pekingiin ja Moskovaan. Mielipidevaikuttaminen oli esillä varsinkin silloin, kun Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle ja ja kansalliselle turvallisuusvirastolle työskennellyt Edward Snowden nousi kansainvälisen median keskiöön vuodettuaan tiedotusvälineille tuhansia tiedustelupalvelun huippusalaisia asiakirjoja.

Täytynee nyt tunnustaa, että olisin itse keksinyt useita eri juttusarjoja, jotka olisivat ansainneet palkinnon tämän vuotisen voittajan sijaan. Toimittajat ovat nähneet paljon vaivaa niin veroparatiisien tonkimiseksi, kartellien ja sisäpiirikauppojen paljastamiseksi kuin poliittisten valheiden oikomiseksikin. He ovat joutuneet olemaan valppaina niin taloudessa, politiikassa, kulttuurissa kuin arkipäivisissäkin ilmiöissä. Ei siis ihme, että joistakin - kuten myös allekirjoittaneesta itsestään - Aron saama palkinto vaikuttaa enemmänkin lohdutuspalkinnolta, joka jaetaan häneen kohdistuneen häirinnän myötä. Venäjän verkkopropagandaa käsittelevää uutisointia seuranneena ihmisenä olen joutunut huomaamaan, että hänen jutuissaan ei ole onnistuttu todistamaan yhtä ainoatakaan väitettä faktaksi. Kyse on siis ennen kaikkea tunnepitoisesta journalismista, joka myötäilee kivasti ajan henkeä. Onko se tosiaan palkinnon arvoinen? - En tiedä.

Kuinka te asian näette,

tuliko palkinto oikeaan osoitteeseen?

Kuten jo aikaisemminkin olen monta kertaa tuonut mielipiteissäni esiin, me elämme maailmassa, jossa nuoret haaveilevat urasta tosi-tv:n tähtenä ja lehdet kauppaavat päivittäin ainoastaan pelkoa. Maassa, jossa poliitikot pyörittelevät lukuja mielensä mukaan ilman mitään seurauksia, ja jossa valtion omaisuuden kauppaamisesta päätetään suljettujen ovien takana. Tällaisessa tilanteessa on pelkästään luonnollista, että myös journalistipalkinnot jaetaan fiiliksen mukaan.

***

EDIT: Sekaannuksien välttämiseksi totean vielä, että Vuoden journalisti on ansioitunut ulkopolitiikan toimittaja Tom Kankkonen. Raadin mukaan Kankkosen raportit Syyriasta, Irakista ja Turkista ovat tuoneet konfliktialueiden tapahtumat käsin kosketeltavan lähelle suomalaisia. Kankkonen itse pitää ulkomaantoimittajan työtä suomalaisten tiedotusvälineiden ydintehtävänä. Tämä oli hyvä valinta. Sydämelliset onnittelut Tom Kankkoselle myös minun puolestani.

 

Lisää aiheesta,

Kohtasin ihan oikean venäläistrollin - ja selvisin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tuon kyseisen tekstin merkittävyys kansalaiselle on nolla, ellei jopa miinuksen puolella verorahojen kuluttamisen takia. Täältä Puheenvuorostakin löytyy parempia juttuja ihan amatööripohjalta.

MOTit ja muut nykyajan hannukarpot eivät näitä palkintoja saa, arvelisin että ns. kunnon journalistien ja näiden muiden välillä on melkoinen kuilu.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niin. Sitä kuvittelisi, että vuoden jutuksi valittaisiin sellainen artikkeli tai aihepiiri, jolla olisi todellinen impakti yhteiskuntaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomat otti selvää ja paljasti suomalaisille, että mitä valtiovarainministeri Alexander Stubbin joulukuussa käyttämä 90 prosenttia todellisuudessa tarkoitti. Se oli hieno journalistinen teko.

Tämä trollijahti on perustunut kaiken aikaa spekulaatioon, ja käytännössä se on hyvin mitätön uhka yhteiskunnan turvallisuutta ajatellen. Meillä on tällä hetkellä paljon suurempiakin sisäpoliittisia ongelmia, joita jotkut toimittajat ovat tuoneet väsymättömästi esiin. Luulisi tosiaan, että palkinnot olisivat menneet aina MOT:lle ja tosielämän Hannu Karpoille, mutta valitettavasti ne eivät ole tarpeeksi populistisia työssään. Pitkään kohdistuneen häirinnän ei tulisi myöskään olla perusteluna vuoden aiheelle. Kenties vuoden toimittajan kohdalla tämän olisin vielä ymmärtänyt ja antanut valahtaa sormien lävitse, mutta että aiheelle tai juttusarjalle?

Jukka Laine

Yritin googletella Jessikka Aron juttuja, mutta en löytänyt kuin uhriutujasta juttuja. Kuka milloinkin uhkaillut menestyksekästä journalismia. Juttuja vaan en löytänyt. Trollit ovat vauva palstalla ja suomi24 palstalla. Hupaisaa trollaamista.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #48

Mikä on totuus ja mikä on mm. länsimaisten kansalaisjärjestöjen rahoittamaa kukkua länsimaisten tuottamalle disinformaatiolle. Puutaheinää, jonka on tuottanut joku opposition tai kansalaisjärjestön taho.

Venäläisille on yhdentekevää mitä tavalliset kadunmiehet ajattelevat heistä. Kun on tarve torua Suomea, Putin lähettää tännen kenraalin ja sitten sanoo presidentillemme, että olen aivan samaa mieltä kuin kenraali.

Georgiasta, Ukrainasta tai Syyriasta näemme mihin Venäjä todellisuudessa voi ryhtyä. Voimapolitiikkaan. He ovat fatalistisia ja pragmaattisia.

Koittakaas mennä Viroon amerikkalaisten rahoittamaan Naton propagandatoimistoon. Turvajärjestelyt ovat valtiollisia ja mittavia. Ei sinne palkata ihmisiä kadulta ja kaikilla on tiukat turvaluokitukset. Siellä vakoillaan ja tuotetaan propagandaa. Meille kaikille.

Käyttäjän amgs kuva

Juttusarja on ok, mutta en nähnyt sitä kovin tärkeänä. Kuka nyt lukee venäläisten trollien juttuja tai lukee lehtijuttuja sinisilmäisesti? Silloin kun juttusarja tuli julki, en edes lukenut sitä ja luulin, että näin moni muukin teki. Ei sillä ollut kovin paljon eroa Venäjän harrastaman Suomen vastaisen propagandan kanssa. Venäjää halutiin ja halutaan nähdä uhkana. Se liittyy varmasti Suomen historiaan, mutta myös ja ehkä enemmän tämän päivän poliittisiin intresseihin.

Jos tuo on lohtupalkinto, niin miksi se palkinto ei annettu Linda Pelkoselle Uudesta Suomesta? Linda on rohkeasti puolustanut ja puolustaa sananvapautta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Minäkin olen kohdannut yhden tällaisen trollin Internetissä. Ei se kovin vaarallinen ollut. Kävin läpi keskustelua täällä ja nappasimpa tuota muutaman kuvankin matkan varrella käymistämme keskusteluista; http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195062-kohta...

Linda on tehnyt kyllä enemmän sananvapauden ja toimittajien eteen kuin Jessikka Aro. Toivoisin silti ettei toimittajien tarvitsisi puolustella itseään lainkaan, ja että ihmiset ymmärtäisivät kritiikin ja uhkailun eron. Valitettavasti nyky-Suomessa uhkailu ja kovat sanat ovat arkipäivää. Surullista.

Käyttäjän amgs kuva

Tuo juttu oli mennyt minulta ohi. Minäkin luulin, että Venäjän trollit olivat yhtä mielikuvituksellisia kuin joulupukin tontut. Mutta miten pystytään todistamaan, että Venäjän valtio makssa jokaiselle trollille?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #8

En usko, että mitenkään. Tuollainen Google Translatella toteutettu mielipidevaikuttaminen on muutenkin aika tehotonta, kun eletään maassa jonka kieli on yksi maailman vaikeimmista. Snowdenhan silloin sanoi, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelulla on käytössään erilliset ohjelmat, jotka tekevät työn heidän puolestaan. Eräänlaisia botteja. En tosin usko niidenkään synkronoivan kovin hyvin meidän kielen kanssa. Venäjä ei ole päässyt vielä siihen pisteeseen, kun heidän pitää käyttää miestyövoimaa mielipiteen muovaamiseen.

Toistaiseksi ollaan turvassa. Ei tarvitse pelätä Internetin kautta tapahtuvaa Jedi-Mind-Trickseilyä muuta kuin valtamedian puolelta, jos joku poliittinen liike saa liikaa valtaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Facebookin puolella tuli vastaan hyvä kommentti, joten lainaan sitä nyt tänne,

"Aro ei suinkaan ole ainoa journalisti joka on kokenut häirintää. Sehän kuuluu tänä päivänä jo ammattiin. Yksityisen henkilönkään ei tarvitse kuin pari poliittisesti latautunutta kommenttia kirjoittaa sosiaaliseen mediaan ja siellä roskapostisuodattimet hehkuu punaisena tappouhkauksista."

Tällaiseksi Suomi tosiaan on muuttunut. Pelottavaa.

Jukka Laine

Trolli varmasti oli, mutta kenen lukuun hän tuotti disinformaatiota. Ei kannata olla kovin sinisilmäinen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Aivan hyvä valinta palkinnon saajaksi oli Jessikka Aro. Kuka Sinun mielestäsi Martti Asikainen olisi pitänyt valita? Joku FSB:n palkkalistoiltako? Bäckman?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olisin saattanut palkita Minna Knus-Galan hänen hyvästä apteekkijutusta ja muistakin ansioituneista jutuista, kuten esimerkiksi alkuvuotta koskeneen pankkivuodon ja sen jälkeiset työt. Hän tosin sai jo yhden palkinnon vuonna 2014. Finnwatch myös olisi voinut saada jotain tunnustusta heidän väsymättömästä taistelustaan. Hyviä juttuja olisi löytynyt kasapäin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Hyviä juttuja olisi löytynyt kasapäin." Näin varmasti, mutta kaikkia ei voinut palkita. Yksi oli valittava, ja suoritettua valintaa en ainakaan minä paheksu.
Kyllä on Sinulla heikko itsetunto kun heti alat puhumaan keskustelijan kommentoinnin estosta!?
Kirjoitan usein kärkevästi, se on totta. Mutta pysyttäydyn kuitenkin täysin palstan säännöissä. Viisasta tai ei.
Jos Sinua "nyppii" täällä kirjoittelu, niin eihän ole pakko aikaansa huonossa seurassa tuhlata.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Jessikka Aron keskinkertaisessa juttusarjassa ei ollut juurikaan varsinaista tutkimusta tai muita journalistisia ansioita. Aihe oli tärkeä, ja oli hienoa, että jokin väline antoi jollekulle toimittajalle tilaa asian hoitamiseksi edes näin hyvin.

Vuoden jutuksi valinta oli huono. En nyt tiedä, onko tämä "paheksumista". Tsemppiä Arolle ja muille toimittajille, joille työnantaja vielä suo joitakin mahdollisuuksia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #18

Alat puhumaan Bäckmanista, johon en viitannut tekstissä sanallakaan ja jolle en ole koskaan osoittanut myötätuntoa. Paskanjauhaminen ja provosointi eivät kuulu muutoin asiallisella tasolla pysyneeseen keskusteluun, joten toivon että välttelet tuollaisia lotkautuksia tulevaisuudessa. Ja mitä itsetuntooni tulee, niin siinä ei ole varsinaisesti mitään vikaa, vaikka parempikin voisi olla. Kiitos kysymästä ja huolenpidosta.

Kommenttisi olisi hyvin voinut olla tämän pituinen: Aivan hyvä valinta palkinnon saajaksi oli Jessikka Aro. Kuka Sinun mielestäsi Martti Asikainen olisi pitänyt valita?

Ja sillä sipuli..

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #22

Näin olisin voinut vain kysyä, jos Sinä olisit jättänyt Jessikka Aron täysin perusteettoman syyttelemisen vähemmälle. CIA:n agentti!? Naton palkkalistoilla!?

Itseäsi lainaten: olisit todennut vain, että et pitänyt valinnasta!

Minua ei huvittanut vähääkään blogisi, siksi vastasin kuten vastasin.

Sipuli on hyvää, varsinkin pihvissä!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #66

Nyt menee jo sellaiselle metatasolle tuo sinun ajatuksenjuoksusi, että minunkin pitää hengittää muutama kerta syvään. Ensinnäkään en ole missään vaiheessa väittänyt Jessikka Aroa CIA:n agentiksi tai hänen olevan NATO:n palkkalistoilla. Puhuin pienestä joukosta ihmisiä, jotka järki on jättänyt jo kauan sitten. Samalla viittasin toimittajan haastatteluun tänä aamuna, jossa hän puhui avoimesti näistä nimenomaisista syytöksistä. Se siitä sitten. Linkki haastattelun referaattiin löytyy tuosta alapuolelta:

http://yle.fi/uutiset/venajan_trollit_eivat_vaienn...

Toisekseen, luetun ymmärtäminen on tärkeä osa tämän päivän virtuaalista kommunikointia, joka on nopeatempoista ja elävää. Toisinaan myös pelkistettyä ja kärjistettyä. Elämä on yhtä kokonaisvaltaista oppimista, eikä koskaan ole liian myöhäistä oppia jotain uutta tai kehittää jo omaksuttuja taitojaan. Jos koet luetun ymmärtämisen ylivoimaisen haastavaksi, niin luetun ymmärtämistä voi opetella mm. tämän sivuston kautta: http://www.lukimat.fi/lukeminen/tietopalvelu/tukik...

Ei tarvitse erikseen kiittää, sillä sitähän varten tämä Internet on olemassa - verkostoitumista, kommunikointia sekä oppimista ja opettamista varten.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pertti taitaakin olla sellainen trolli, kun tulee heti provosoimaan. Yksi kommentti vielä, niin taidan laittaa estot päälle, koska en muista sinun koskaan kommentoineen mitään viisasta tai rakentavaa - lähinnä agitoineen menemään päivästä toiseen. On yksi asia esittää kysymys, mutta turha provokaatio on turhaa provokaatiota. Uudessa Suomessa on tänä päivänä poikkeuksellisen alatasoinen kommentoijakaarti, joka saa minutkin lähes päivittäin miettimään, että minkä vuoksi minä edes kirjoitan tänne. Muistan vielä ajat, jolloin ihmiset oikeasti olivat keskustelemassa täällä päivittäisasioista ja vaihtamassa näkökulmia. Eivät haastamassa riitaa.

Käyttäjän amgs kuva

Mitä tapahtuisi, jos venäläinen toimittaja tulisi tänne Uuteen Suomeen kirjoittelemaan omia eikä Venäjän valtion näkemyksiä Venäjän tilanteesta? Kai hänen olisi pakko haukkua Venäjää kaikilla mahdollisilla tavoilla, muten hän olisi heti trolli!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Hyvin sanottu, Ana María. Naulasit sen.

Ihminen on aina kulttuuriin sidottu olento ja myötäilee käsityksissään vallitsevaa ympäristöä, josta hän myös mielipiteensä ammentaa. Vasemmistolaisinkin amerikkalaistoimittaja on usein pikkuriikkisen patrioottinen ja pahinkin suomalainen rasisti on vähän suvakki. Venäläiset elävät siellä vallitsevassa todellisuudessa, ja me vasta muodostamme omaamme.

Juuri sen vuoksi tällainen leimaaminen on aika vaarallista. Se ei poikkea paljoakaan tuosta "suvakkien ja rasistien" välillä käytävästä leikkisästä päänahkojen metsästyksestä, jossa ihmiset jaetaan leireihin ja heidän yksityisyyttään terrorisoidaan sosiaalisessa mediassa. Tai siitä, kun jotkut luovat asetelmia maahanmuuttajien ja kantaväestön välille muodossa "me ja ne". Tässä tapauksessa kahtiajakoa vain toteuttaa verorahoitteinen virallinen tiedotuskanava.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Olen yrittänyt arvioida tätä väitetyn Venäjän hybridisodan, lokakampanjan ja trollauksen esiintyvyyttä ja todellisuutta somessa ja uutisvirrassa. Mä en voi käsittää tätä Aron juttusarjaa mitenkään muuna kuin sota-ajan tiedotuksen halpana propagandana, vailla mitään todellisuuspohjaa.

Tässä nyt sitten varsinaisten trollien puutteessa alettiin syyttää aivan tavallisia kansalaisia vääristä mielipiteistä, joita itsekin tunnustan jakavani. Jos tällä skitsoilulla olisi mitään todellisuuspohjaa, esimerkiksi mun pitäisi kaiken järjen mukaan saada palkkashekkejä Putinilta, koska aika ajoin somessa olen ilmaissut natovastaisia ja Venäjän turvallisuustarpeita ymmärtäviä näkökantoja.

Eu:ssa asuminen tuntuu päivä päivältä enemmän totalitaariselta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saat olla ihan tahansa mitä mieltä, kunhan olet samaa mieltä kuin valtamedia ja päättäjät. Sellaista ilmapiiriä tämä aikakausi tosiaan huokuu. En henkilökohtaisesti seuraa yhtäkään "vastamediaa tai valhemediaa", mutta seuraan kyllä uutisia joka puolelta maailmaa ja muodostan mielipiteeni niiden mukaan. Suomessa liikkuu paljon disinformaatiota, johon törmää niin valtamediassa kuin vastamedioissakin. Toisinaan kyse voi olla myös käännösvirheistä tai ammattitaidon puutteesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En seuraa valemediaa, mutta kun tämä ilmestyi Facebook-feediini "sponsoroituna" toista kertaa parin päivän sisällä, päätin lukea sen. Siitä selviävät trollien päätavoitteet Suomessa: Sauli Niinistön nostaminen uudeksi Kekkoseksi ja Alexander Stubbin syrjäyttäminen. Tuntuu tutulta, kun sinun juttujasi lukee.

http://vastavalkea.fi/2016/03/05/suomen-loppu/

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Tuo on kyllä aikamoinen kiiltokuva Vladimir Putinista. Ei, en kannata Putinin hallitusta ja en usko edeltävien demokraattisten vaalien olleen reilut. Paheksun myös vähemmistöjen oikeuksia Venäjällä ja uskon, että siellä tehdään paljon poliittisia murhia. Poliittisesti ja demokraattisesti ajatellen Venäjä on jopa huonommassa jamassa kuin ennen Neuvostoliiton sortumista. Kannatan tästä huolimatta Suomen neutraliteettiä kynnysmaton roolin sijaan.

Suomen ainoa keino liittyä sotilasliittoon on Ruotsin kanssa yhdessä - ja niin että toinen ei voi jäädä sopimuksen ulkopuolelle. Suomi ei voi alkaa neuvottelemaan tästä lainkaan, koska on olemassa riski siitä, että Suomea ei hyväksytä - ja sen jälkeen olisi piru merrassa. Kaiken lisäksi karsastan sitä, että Yhdysvallat haluaa siirtää Baltian maiden turvallisuusvalvonnan suomalaisille. Tuossa Vastavalkean jutussa on muuten lähteet jokaiseen tekstin väitteeseen, mutta objektiivista se ei kyllä ole. Tuli tässä vain mieleen, että miksi Alexander Stubbia pitäisi jokaisen tukea? Mielestäni hän on erittäin epäpätevä poliitikko ja kyllä, mielelläni olisin vaikuttamassa siihen, että he eivät nousisi enää hallituspuolueeksi koskaan uudestaan. Tai ainakaan niin pitkään aikaan, kun siellä on samat jäärät päättämässä. Niinistön sijaan äänestin Haavistoa ja uskon edelleen, että hänessä olisi ollut presidenttiaineista.

Kun sinun kommenttejasi on lukenut Jouni, niin tulee helposti mieleen Charly Pasternak-Salonius, joka lobbaa avoimesti sotilasliitto Natoa, eikä ole osunut uransa aikana yhdessäkään arviossa vielä oikeaan, vaikka valtion palkkalistoilla mies on kekkuloinut jo vuosikymmenien ajan. Parin vuoden aikana hänestä on tullut myös ulkopoliittinen puhuva pää televisioon, joka höpöttää milloin minkäkinlaista potaskaa tänne ja naapurimaahamme kohdistuneista hyökkäyksistä. Ruotsin saaristot olivat miehitettyjä, Kolera-altaassa oli sukellusvene, mitä seuraavaksi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Heh, keskustelukulttuuria... Olemmeko, Snellman, Asikainen ja Vuorela, jotenkin eri mieltä tästä?

"Suomen ainoa keino liittyä sotilasliittoon on Ruotsin kanssa yhdessä - ja niin että toinen ei voi jäädä sopimuksen ulkopuolelle."

Ei niin, että tämä liittyisi mitenkään sen kummemmin Venäjän trolleihin kuin Vuoden jutun valintaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Ikävintä tässä on, että Suomi pakotetaan päättämään. Se on tämän hallituskauden yksi agendoista, uskon. Tämän hetkinen tilanne, jossa veljeillään ilman turvatakuita on se kaikista pahin mahdollinen skenaario, koska tiukan paikan tullen meidät jätetään yksin. Nato-kysymyksessä ei ole koskaan ollut keskitietä: se on kyllä tai ei.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

No, löytyihän se, mistä olemme oikeasti eri mieltä.

Keskitie on. Suomi ja Ruotsi kulkevat sitä. Niin Ruotsin kuin Suomenkin ulko- ja puolustusministerit käyttävät termiä "ei puolueeton eikä liittoutumaton vaan sotilasliittoihin kuulumaton maa".

USA:lla on ehkä perinteisesti syvempi suhde Ruotsiin kuin Suomeen, mutta ei sitä näytä häiritsevän, että Ruotsissa viedään isäntämaasopimus eduskuntaan. Juuri Baltian maiden Nato-jäsenyys merkitsee nimenomaan sitä, että USA:lla ei ole varaa jättää muitakaan Itämeren maita yksin.

Palatakseni jäsenyyteen: hyvähän olisi, jos Suomi ja Ruotsi liittyisivät yhdessä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #40

Tällä hetkellä Suomi on epävirallisesti Naton liittolainen, vaikka kriisin keskellä jäisimmekin yksin. Itse en näe tässä varsinaisesti kovinkaan montaa hyvää puolta tässä keskitiessä. Tästä syystä painotinkin, että Nato-kysymyksessä liikutaan ennen kaikkea kyllä-tai-ei-aksellilla.

Katsotko, että diili Batian maiden kanssa toimisi myös meidän turvatakuunamme, koska USA ei halua antaa Venäjälle sijaa. Noh, toisaalta itse uskon, että ei tällaiseen skenaarioon ainakaan muutamaan kymmeneen vuoteen päädytä. Kunhan kukkoilevat suurvallat toisilleen. Paluu kylmään sotaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Mutta itse Journalistiseen Suurpalkintoon. Palkinto ei mennyt väärään osoitteeseen siitä syystä, että Jessikka Aro olisi jotenkin erityisen huono journalisti, vaan siksi että moni muu tuotti paljon parempaa journalismia. Yhdessä kommentissa jo sen toinkin esiin.

Toistaiseksi en pidä venäläistrolleja uhkana, mutta eräästä rasistisesta törkyjulkaisusta ja sen valtavasta suosiosta minä olen vähän huolissani. Myös länsimaista valtamediaa kohtaan tulisi säilyttää terve kriittisyys, jo pelkästään sen takia, mitä Irakin joukkotuhoaseista aikoinaan kirjoitettiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #30

Salonius-Pasternakia on viime päivinä herjattu hänen viimeisimmän Ruotsi-ulostulonsa takia, mutta ei vielä sentään noin pahasti : D

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Muuten olet mielestäni nyt hyvän äärellä,mutta vierastan kovasti käsitystä,että meillä olisi yksiääninen valtamedia,
joka vielä kaikesta olisi yhtä mieltä hallituksen kanssa.
Kun sen paremmin media kuin hallituskaan ei ole yksimielinen edes itsensä kanssa!

Tuollaisen väitteen heittäjät yleensä puolustelevat jotain fb- mediaa,joka oikoo mutkia suoraksi pakolaiskysymyksessä "nimittämällä asioita niiden oikeilla nimillä" - ja nimenomaan uhkailemalla ihmisiä.

On kyllä havaittavissa joidenkin mediatalojen sisäisiä linjauksia,mutta esim Sanoma WSOY on kyllä varsin kirjava.
EU - kannanotto ja sen jälkipyykki aikoinaan tekivät yhtiön jopa ylivarovaiseksi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #64

Olet aivan oikeassa. Käytän tätä nimikettä oikeastaan siitä syystä, että valtamedia laskee mielellään itsensä yhdeksi kollektiiviksi ja sitten on ne muut. Totuushan on, että media ei ole yksiääninen ja useat mediatalot pitävät sisällään aika värikästä kirjoa toimittajia. Toisaalta joidenkin mediatalojen kohdalla olen kuullut olevan niin, että päätoimittaja päättää loppupeleissä sen mistä kirjoitetaan ja millä sävyllä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #67

Aavistuksen outo käsitys kapitalismista tuo "laskee mielellään itsensä yhdeksi kollektiiviksi". Varmaan viittaat siihen, että osa maan päätoimittajista halusi muistuttaa Journalistin ohjeista ja JSN:n olemassaolosta yhteisellä kirjeellä.

Päätoimittajan vastuu on juridinen tosiasia, mutta promilleissa lasketaan se osuus oman välineen jutuista, jonka päätoimittaja ehtii ennen julkaisemista vilkaista. Joka välineellä on tietysti julkilausuttu linjansa ja tyylikirjansa. Esimerkiksi Aamulehden pähkähullun perinteen mukaan "jalkapallo"-nimistä urheilulajia ei ole olemassa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #70

En suinkaan puhu JSN:n olemassaolosta, jota pidän erityisen tärkeänä.

Lähinnä tuo pistänyt silmään, kuinka journalismin nykytilaa käsittelevissä artikkeleissa puhutaan aina valtamediasta ja disinformaatiota viljelevistä blogisteista sekä vastamediasta. Luodaan eräänlaista me ja ne -asetelmaa, jossa toinen osapuoli on automaattisesti oikeassa ja toinen vääjäämättäkin väärässä. Hyvin usein valtamediaa kriittisesti tarkastelevat tahot käyttävät lähteinään sitä samaista mediaa. He vain valitsevat artikkeleista agendaansa sopivat lähteet, ja sivuuttanat ne kaikki muut.

Hauska vertauskuva muuten tuo Aamulehden pähkähullun perinne. Itse huomasin esimerkiksi, että Iltasanomien tyyli muuttui tuntuvasti, kun eräänlaisena vastavoimana toiminut Kaius Niemi hyppäsi hesarille ja uutistoiminnasta vastaavana toimituspäällikkönä toiminutta Ulla Appelsinia ei ilmeisesti valvottu enää niin tarkasti. Tietysti kaupallisissa lehdissä tulee aina miettiä myös menekkiä - provokaatiot ja maahanmuutto myy. Myös Tapio Sadeoja tietää sen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #70

Ehkä pitää kohtuuden nimessä mainita, että tuo Aamulehden perinne-esimerkki on jo historiaa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Suomalaisen keskustelukulttuuri muistuttaa tänä päivänä tätä:

- Mutta eikö se olisi jokaisen kannalta parempi ratkaisu, että hyvinvointi tasaa..
- Turpa kiinni, komukka!

- Mutta eikö se olisi turvallisuuspolitiikkaa ajatellen järkevintä säilyttää neutraali...
- Turpa kiinni, venäläistrolli!

- Mutta eikö Nato olisi myös kustannussyitä katsoen..
- Oleppa hiljaa, Nato-trolli!

- Mutta eikö koulutus ole Suomen kulmakivi ja varmin tie talouskasv..
- Nyt se turpa kiinni, lahjattomien hyysääjä!

- EU:n tulisi nyt oikeasti pohtia yhteisiä ja kestäviä ratkaisuja maahanmuuttokriisiin tai..
- Jumaliste nyt hiljaa, rasisteja ei suvaita!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jessikka Aron valinta oli nykysuuntauksen mukaisesti poliittisesti korrekti valinta. Uutiset leviävät nopeasti maailmalle nykyään.

Mitä taas Venäjän hyväksi trollaukseen tulee, niin melko sokea täytyy olla jos ei sellaista näe. On taas aivan eri asia, että ovatko sitä harrastavat ehkä paria poikkeusta lukuunottamatta pelkkiä harrastelijoita, tai joissakin yksittäistapauksessa jopa tiedostamattomasti toimivia henkilöitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En usko, että venäläisiä trolleja (kuten ylhäällä esittämässäni linkissä) on Suomessa kovinkaan monta tai ainakaan itse en ole tuon enempää törmännyt, mutta venäjämielisiä löytyy kyllä jonkin verran ja heidät havaitsee kilometrin päästä. Samalla on myös näitä ääripäitä, kuten arvon dosentti, joka on vienyt fanittamisensa ihan uuteen ulottuvuuteen ja saa todennäköisesti yhtenä harvoista suomalaisista myös palkkaa siitä.

Kohtasin itse noin vuosi sitten ihan oikean venäläistrollin, ja tämän törmäyksen myötä olen kohtalaisen varma siitä että mitään suurta hätää meillä ei heidän mielipidevaikuttamisen suhteen ole olemassa: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195062-kohta...

Suurin osa näistä "venäläistrolleista" on sellaisia, jotka kannattavat liittoutumattomuutta ja he protestoivat puheissaan poliittisten päättäjien yritystä lähentää Suomea ja Yhdysvaltoja sotilaallisesti - tämän me kaikki varmasti tässä vaheessa jo tunnustamme, kun noita harjoituksiakin on viime vuosina riittänyt.

Tämä YLE:n trollijahti on kuitenkin siinä mielessä vaarallista, että se estää kaiken keskustelun aiheesta ja vahingoittaa tuntuvasti mm. NATO:sta käytävää debattia. Jos esimerkiksi minä puhuisin niin kuin entinen kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskivi, niin trollivasara heilahtaisi saman tien.

T Piepponen

Oireellista on, että kaikki jotka ovat kevyehköin jalkinein kulkevien kanssa erimielisiä lokeroidaan suoralta kädeltä vieraan vallan trolleiksi. Mitään todisteita ei tarvita. Blondikeijun oma fiilis riittää.

Tässä maassa palkintoja ja palkintovirkoja saa iloisuudella sekä pyrkimällä hirmu kovasti.

Pahemmin ja enemmän todellisuutta vastaavasti voisi muutamasta muustakin iloisesta ihmisistä lausua, mutta Suomessa ei saa kertoa tosiasioita niistä jotka ovat eliittiin nousseet milloin milläkin epämääräisellä keinolla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Myös Tom Kankkosen työ on herättänyt kritiikkiä. Viime syksynä Kankkonen tivasi Turkin presidentiltä tämän kantaa itsevaltaisuus-syytöksiin ja kansan keskuudessa levinneeseen pelkoon valtionpäämiestä kohtaan. Koska toimittaja puhui presidentille turkin kielellä, ei edes tulkilla ollut mahdollisuutta pehmentää kysymyksen muotoilua.

Kankkonen sai tempustaan kielteistä palautetta henkilöiltä, joiden mielestä suomalaisen journalistin ei pitäisi mennä kyselemään moisia tyhmyyksiä korkeatasoisen vierailun isännältä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1445131998545

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Itse taas olen sitä mieltä, että toimittajan jos jokun pitää sellaisia tivata korkeatasoisen vierailun isännältä, koska kukaan muu sitä ei uskalla tehdä. Turkkilaisen median vapaus on kaventunut tuntuvasti viime vuosina, ja on hyvä aika ajoin osoittaa, että meilläpäin toimittajat määräävät rytmin - eivät valtion päämiehet.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olennaista olikin länsimaisen toimittajan turkintaito; oma väki ei Erdoganilta tuollaisia utele, ja jos kysyjältä ja vastaajalta puuttuu yhteinen kieli, voi (poliittisesti motivoitunut) tulkki säädellä keskustelun sävyä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #24

Tuo on totta. Ja varmasti hyvin usein tulkit säätelevätkin keskustelun sävyn enemmän paikalliskulttuuriin sopivaksi vice versa. Osittain suojellakseen toimittajaa ja osittain levittääkseen päättäjän propagandaa ulkomaailmaan. Kritiikin sijaan itse jakaisin Kankkoselle tästä rohkeudesta oransseja plussapisteitä. Ja vielä pari lisää kielitaidosta.

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä Tuomo! Tulin vain sanomaan, että Tom Kankkonen ansaitsee palkintonsa. Hän on maltillinen, mutta terävä ja rohkea toimittaja. Toimittajan tehtävä on kysyä, kyseenalaistaa, tarjota näkökulmia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minusta Tomin palkitseminen oli eilispäivän iloisin uutinen. Persoonana Kankkonen on 100-prosenttinen toimittaja; herättää heti luottamuksen, ja on kiinnostunut siitä mitä keskustelukumppani puhuu. Sellaiselle henkilölle tietoa kertyy kuin itsestään!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #29

Samaa mieltä. Katoava luonnonvara, vaikka Ylellä on joitakin tulevia tähtiä siellä tekeillä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Suomessa on erityisesti ulkomaantoimituksessa yleistynyt jonkinlainen jako ns syväluotaajiin ja kärjistäjiin.
Kankkonen on viimeisiä,joka osaa yhdistää molemmat lajit.
Ja vain sillä saadaan välitettyä ihmisille oikeasti sisäistettyä tietoa. Ymmärrystä siis.

Kärjistäjät provosoivat liikaa ,ovat usen ivallisia,ilkeitä ja kyynisiä. Hakevat pintatason draamaa.
Syväluotaajat eläytyvät yksilöön ja tuovat elämyksellistä tietoa,mutta kokonaisuuden hahmotus jää usein hataraksi.
Kankkosen ja hänen kaltaistensa pitäisi saada enemmän opetustehtäviä, ei ainoastaan palkintoja.

Toni Lahtinen

Sanotaanko näin, että mikäli palkintoraati edusti maamme journalismin korkeinta osaamista ja raadin näkemyksen mukaan Jessikka Aron juttusarja maamme parasta journalismia, en lainkaan ihmettele, miksi niin monet kansalaiset ovat hylänneet perinteiset mediat ja siirtyneet etsimään tietoa muualta.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Itsepä kuoppaansa kaivaa tämä valtamedia. Tällaiset palkitsemiset ja vaikkapa Sanomayhtymän taloudellinen tulos kertovat aika paljon siitä, kuinka hyvin tällainen tiedonvälitys kohtaa kansalaisten kysynnän.

Ylehän toimii pakkokysynnällä, mikä onkin ihan toinen tarina. Riippumaton ja itsenäinen tiedonvälitystoimija verovaroin olisi periaatteessa aika hyvä idea. Ongelmat ovat vain tuo "riippumaton" ja "itsenäinen".

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tämä näyttää kyllä myös siltä, että Jessica Aro on ollut kovastikin oikeassa tutkimuksissaan.

http://www.smh.com.au/world/finnish-journalists-je...

Lisäksi minusta tuntuu, ettei monikaan usko Venäjän propagandasotaan, vapaan lehdistön kieltämiseen, ihmisoikeuksien polkemiseen ja poliittisiin murhiin. Ne jotka eivät tätä niele ovat välittömästi fasisteja ja russofobeja.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tiedä. Ilja Janitskinin yhdistäminen organisoituun ja Venäjän hallinnoimaan disinformaation levittämiseen on jo aika kaukaa haettu. Janus Putkosen minä vielä tähän ymmärtäisin. Ja sen dosentin, Bäckmanin. Tuo jälkimmäinen argumentti on valitettava totuus.

Ihmiset voivat sokaistua niin paljon tämän röllijutun vuoksi, että he alkavat nielemään kaiken RT:ltä tulevan totuutena. Henkilökohtaisesti en viitsi edes avata netissä kiertäviä RT:n linkkejä, koska niiden sisältö on lukematta potaskaa. Tai ainakin parin artikkelin jälkeen vähän sellainen maku suuhun jäi. Tässä on kuitenkin monia yhteiskunnallisesti kiinnostavia mekanismeja tässä röllijahdissa.

Esimerkiksi kun minä kävin aikoinaan koulussa, niin siellä sai ryssäfobiasta jälki-istuntoa ja lapun kotiin. Pahimmassa tapauksessa lapsen vanhemmat joutuivat koululle keskustelemaan asian tiimoilta. Nyt kun oma poikani käy koulussa, niin sitä pusketaan verovaroin rahoitetun viestintäyhtiön toimesta, ja sitä kutsutaan informaatiosodaksi naapurivaltiota vastaan. Paljon on muuttunut ja aika lyhyessä ajassa. Hetkellisesti maailman asiat olivatkin aivan liian hyvin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Asikainen

No entäs tämä. Pidätkö normaalina tapana vastata toimittajan tekemiin johtopäätöksiin seuraavaa ?

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/recap%20venaja...

Siis ehkäpä Jessica Aro palkittiin myös rohkeudesta tuoda Venäjän huikea propaganda ja sen vaikutus esiin Suomessa olevassa nettikeskustelussa. Sehän on saanut melko monet liikkeelle sekä puolesta, että vastaan.

Pahinta olisi, että suhtautuminen Venäjän suoranaiseen valehteluun, vääristelyyn, harhauttamiseen, ei tässä maassa kukaan toisi esille.

Kuin Orwellia oppikirjanaan käyttäen Venäjän valtionpropaganda on jo kääntänyt sodan rauhaksi, hyökkäyksen puolustukseksi ja vapauden orjuudeksi. Propagandan maalaaman viholliskuvan kohteena ei ole pelkästään Ukraina, vaan koko läntinen maailma ja sen demokraattinen yhteiskuntajärjestys ja ihmisoikeuksia kunnioittava arvomaailma.

Euroopasta on tehty demoni, jota vastaan Venäjän ja sen kansan on valmistauduttava käymään sotaa ”venäläisen maailman puolustamiseksi” – tarvittaessa vaikka ydinasein. Propagandan ensisijaisena tavoitteena on todennäköisesti Putinin vallan pönkittäminen ulkoisen uhan varjolla, mutta ei ole vaikea kuvitella missä muussa tilanteessa propagandan venäläisiin iskostamasta sotavalmiudesta olisi Putinille hyötyä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #44

Kävin eilen kahvilla venäläisen tataarikaverini Annan kanssa. Rakentamasi muurit ja kuvat ovat kovin liioiteltuja, sillä eivät tavalliset venäläiset näe Eurooppaa vihollisena tai demonina, vaan ystävänä ja toisena kotinaan. Hän pitää kovasti myös Suomesta. `

En ole koskaan saanut osakseni vihamielisyyttä venäläisiltä, mutta toisaalta en ole myöskään siellä käynyt. En tiedä kuinka tilanne on heidän kotimaassaan. Paras tapa katkoa tältä valtion propagandalta siivet on tutustua venäläisiin ihmisiin, eikö vain?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #45

Martti Asikainen

Minä puhuin valtion propagandasta. Siellä on 50 miljoonaa ihmistä ja 90 % saa tietonsa valtion lehdistä ja televisiosta. On selvää, että Venäjällä on ihmisiä jotka ovat hiljaa ja Venäjän ulkopuolella ihmisiä jotka näkevät ja kokevat muutakin, mutta hekin ovat hiljaa.

Oletko muuten kuullut venäläisistä jotka ovat saaneet vapaasti väittää Venäjän propagandaa valehteluksi ja paikkansa pitämättömäksi. Minä olen. Heistä kukaan ei ole hengissä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #50

Venäjän väkiluku on muuten 143,5 miljoonaa (2013) ja tämä luku ei ole tarkka. Mutta ymmärrän huolesi. Jälkimmäinen kommentti on on osuva. Toisaalta olen kuullut useamman venäläisen kritisoivan maataan tietyistä asioista - kuten esimerkiksi tuloeroista, vaurauden keskittymisestä ja korruptiosta - rajojensa ulkopuolella.

Hyvin hankalaa kyllä sanoa, kun en ymmärrä sanaakaan heidän kieltään. Tai no osaan sanoa trastui, spasiiba, pazhaalsta, davidaanija ja dooprii den, mutta näillä taidoilla ei nyt aivan vielä sisäpolitiikan kovaan ytimeen sukelleta. Luin viime kesänä lomakirjana kotiovelleen murhatun Anna Politkovskajan Putinin Venäjä -kirjan. Se ja hänen kohtalonsa kertoi mielestäni aika paljon.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #50

Ja vain hullummaksi Ilkka menee,

"Venäjällä valmistellaan uutta lakia, joka kriminalisoisi maan presidentin loukkaamisen. Lakiesitys toisi Vladimir Putinin pilkkaamisesta jopa kuusi vuotta vankeutta."

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/putin_venaja_...

"Facebookissa muuan tyyppi totesi, että eikö tämä kuitenkin ole parannus entiseen. Ennen vanhaan Putinia pilkanneet tapettiin armotta."

En tiedä, mutta sairasta on meininki.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Luulisin kuitenkin, että JSN-journalismilla on vielä jonkinlainen minimitaso tässäkin maassa. Toisin sanoen: on vähän hassua pitää palkinnon aiheena sitä, että toimittaja ei ole väärässä.

Ymmärrän toki, että juttusarjan sisältöäkin tekee mieli kommentoida, puhutaanhan täällä myös Natosta ja keskustelukulttuurista.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Jessikka Aron palkinto on sikäli väärin kohdistettu, että perusteissa puhutaan ”monipuolisuudesta”. Jotain muuta Aron juttu saattaa olla mutta ei monipuolinen. Sen ongelma on se, että vaikka tuo vainoharhaa lähentelevä iltapäivälehtitasoinen jännärijuttu olisi osin tottakin, se antaa implisiittisesti ja jopa suoraan ymmärtää, että tällaista toimintaa – propagandaa ja trollausta – suorittaisi vain Venäjä.

Aihealue on kyllä tärkeä tässä propagandan kyllästämässä maailmassa, mutta milloin Aro tai joku muu Ylen toimittaja a) uskaltautuisi, b) kykenisi tekemään jutun merkittävästi Venäjää massiivisemmasta USAn vastaavasta toiminnasta. Venäläinen propaganda on pääasiallisesti aika kömpelöä, ja sikäli helppo kohde halvalle journalismille, mutta USAn on tehokasta ja hienovaraista – ja volyymiltaan megalomaanista. Puhumattakaan aika monesta muusta länsimaasta.

Vielä vähemmän Yle tai muukaan suomalainen valtamedia osaa tai uskaltaa tarttua suomalaiseen valtamedian propagandaan. Tämä johtunee siitä, että useimmat toimittajat eivät myönnä eivätkä edes ymmärrä toteuttavansa trollausta toimiessaan valtavirran mukaisesti ja poliittisesti korrektilla tavalla, juuri siten kuin työnantaja edellyttää. Ruokkivaa kättä ei purra vaikka sama käsi lätkisi päin kasvoja.

Pahinta on se, että niin iso osa suomalaisista ei tätä kotoista propagandaa tunnista.

Itse olisin antanut palkinnon Jyri Hänniselle, joka on terrierin sinnikkyydellä pureutunut talousrikoksiin ja veroparatiiseihin, viime vuonna aluksi HS:ssa ja sitten Ylessä.

http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213317-...

PS. Parastaikaa Jessikka saarnaa aamu-tv:n uusinnassa tuossa vieressä. Hän todistaa juuri nyt kommenttiani paikkansapitäväksi.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Jessikka Aron trollijutun seurauksena (vaikka tuskin yksin sen, valtamedia kun tarttui siihen ja levitti sen "hyvää sanomaa" kuin lantaa kevätpellolle) näillä kommenttipalstoilla alkoi järkyttävä noitavaino, jossa jokaikinen joka ei alistunut uimaan myötävirtaan leimattiin Kremlin tai Putinin tai Venäjän tai milloin minkäkin trolliksi.

Jessikan marina itseään kohdistuvista hörhöistä ja uhkailijoista kuulostaa aika kaksinaamaiselta, kun hän itse sai yllytettyä divisioonan verran häiriköitä kaikkien muiden kimppuun.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joo, ei tässä lokakamppanjaa yksin MV-lehti ja venäläistrollit puuhailleet, vaan myös Yle Kioski - sinunkin rahoillasi. Edellinen kirjoitus ilmestyi vain muutama viikko sitten, kun toimittaja Sanna Ukkola opasti toisinajattelijoita pakinassaan. Kävimme keskustelua aiheesta myös täällä Uudessa Suomessa: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212389-ylen-...

Se, mikä oli tavallaan hyvää - eli Suomessa heräsi eritasoisia keskusteluita, jotka sivusivat myös tätä aihetta, oli myös pahaa, koska eri puolilla sosiaalista mediaa syttyi valtavat noitaroviot, joihin haalattiin toisinajattelijoita melkomoisella antaumuksella. Myös täällä Uudessa Suomessa. Poteroituminen omaan kuplaan ei ole koskaan hyvästä ihmisen kehitystä ajatellen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Vuoden juttu -kategoriassa Jessica Aron palkitseminen oli nappiin osunut valinta. Hänen juttusarjansa nosti aiheen entistä laajemman joukon tietoisuuteen sekä toi esille nykyaikaisen hybridisodankäynnin olemassaolon keskuudessamme. Hieno saavutus toimittajalta ja siinä samassa YLE:ltä.

Samoin Tom Kankkosen palkitseminen vuoden journalistina oli oikeaan osunut valinta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Nyt tuli hyvä ja perusteltu vastaus Juhalta, vaikka en täysin sitä jaa hänen kanssaan. Jessikka kieltämättä avasi eräänlaisen Pandoran lippaan, jonka myötä kahvipöytä keskusteluiden keskiöön nousivat aiheet kuten turvallisuuspolitiikka ja uhat, hybridisodankäynti, geopolitiikka ja suurvaltapolitiikka, propaganda sekä Suomen rooli Euroopassa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Kiitos Martti kommentistasi. Itse näen tosiaan tuon juttusarjan arvon sen nostamalla kiinnostuksella ko. aihetta kohtaan yhä suuremman kansalaisjoukon keskuudessa sekä sen vaikutuksella myös viranomaisten tapaan käsitellä aihetta.

Erilaiset näkökulmat ja perustellut kannat vievät keskustelua eteenpäin - ei se, että samanmieliset toisiaan tukien toistavat yhtä ja samaa viestiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #58

Juttusarja oli ehkä ehdolla väärässä kategoriassa. Se olisi ansainnut palkinnon vuoden journalistisena tekona.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Täsmälleen, muuten oli kovin kalpea sato analyysin tai aänestyksen kohteena. Mitä vittua Markus Leikola oli podiumilla? Näsäviisastelija Leikola/Lähteessä vanhoja aikoja muistellen kaiholla. Aamulehti Virossa? Somevierailu Brysselissä? Onneksi oli huomioitu black matters-agenda vaikkakin viihdeosiossa sikäli kun Husu tai Ali ei kuitannut massia. Ei menty Hollywoodin ansaan. Jonninjoutavaa paskaa ja vielä kaupalliselta kanavalta, en näe valoa tunnelissa suomalaisen median osalta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Saa kai sitä palkita mistä vain. Kategoriat ne ainakin minua tässä huvittivat kun vaikka tämä 'Paras juttu' nyt voi sitten olla vaikka mikä. Vähän kuin täällä palkittaisiin 'paras blogi' , 'paras kommentti' tai vaikka 'paras börjäisy'.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Johnny Loikkanen kirjoitti viime vuonna osuvasti ja hyvin aiheesta.
http://johnnyloikkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19...

Risto Laine

Salaliittoteoriat voivat hyvin :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomalainen journalisti ei ole koskaan antanut totuuden estää jutun tekemistä.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Palkinto luo muillekin huumausainerikoksesta tuomituille toivoa - työpaikka isossa yrityksessä verorahoilla (Yle) ja jopa palkinto työstä.

Itselleni tulee trollijahdista mieleen lähinnä harhaisuus. Ja lasten sadut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täällä on oikein dissailun SM-kisat meneillään. Ihan mielenkiintoista sinänsä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Toimittajien tai uutissivustojen ei tulisi olla kritiikin ulkopuolella. Henkilökohtaisuuksiin ei silti pitäisi mennä, kuten jotkut tekevät. Ja uhkailuille nollatoleranssi. Ei tässä minusta dissailusta ole ollut kuitenkaan kyse vaan journalismista, josta keskustelu kääntyi sitten näpsäkästi Suomen turvallisuuspolitiikkaan ja sotilasliitto NATO:n jäsenyyteen. Tietysti sen dissailunakin voi nähdä, jos oikein tarkasti katsoo.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Myöntänet, että Kreislerin ja Lintusen kommentit herättävät epäilyn kalikan kalahtamisesta.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler Vastaus kommenttiin #79

"Myöntänet, että Kreislerin ... kommentit herättävät epäilyn kalikan kalahtamisesta."

Minua ei ole tuomittu huumausainerikoksesta.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

Eikä pidä piilotella faktoja.

Ihan vain lähdekritiikkiä varten, lukijan tulee tietää taustat.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ajattelin kirjoittaa omaan blogiini Bonnierin palkinnosta. Eipä tarvitse, sillä Martti Asikainen sanoo sen mitä ajattelin.

Toimittaja Jessikka Aro on kaksi vuotta sitten toimintansa aloittaneen Mediapoolin sisältöryhmän propagandisti. Venäjä-vastaisuus ja Nato-trollaus on levitetty kaikkialle valtamediaan.

Tässä Bonnierin suuren journalistipalkinnon palkintolautakunta. Joukossa on myös Mediapoolin sisältöryhmän edustus. Olkaa hyvä.

Palkintolautakunta

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus

Leena Majander-Reenpää, johtaja, FILI Finnish Literature Exchange

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti, hallituksen puheenjohtaja, Gummerus Kustannus

Leeni Peltonen, vapaa toimittaja, mediayrittäjä

Riitta Pihlajamäki, Head of Journalistic standards and ethics, Yle

Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja

Jari Tourunen, toimittaja, väitöskirjakoulutettava

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lintusen listahan nostattaa hiukset pystyyn. Pelottava tosiasia on, että palkintolautakunta koostuu journalismin asiantuntijoista. Mihin tämä Eurooppa on menossa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nato-trollaus on levitetty kaikkialle valtamediaan."

Tätähän tämä ja jos on vielä EU vastainen niin on populisti, äärioikeistolainen putinisti. Kokoomus on katsonut että nyt viedään Suomi Natoon vaikka väkisin. Sinänsä kumma että samat tyypit kehtaavat puhua samassa yhteydessä länsimaisista arvoista ja demokratiasta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minulta menee koko Aro ihan yli ymmärryksen. Vähän samalla lailla kuin Auer menee yli ymmärryksen. Minun psyyke ei vaan kestä käsitellä näitä, joten torjun koko asian fiktiona. Kuvitelmana.

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

No koskas näitä röllejä ruvetaan laittamaan vankilaan ja teloittamaan? Tai siis toisinajattelijoita. Siitähän tässä on kyse vaikka voissa paistais. Surullisinta että luotte itse sen hirviön mitä pahiten pelkäätte. Hullux on menny..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Toisinajattelijat ovat toisinajattelijoita. Trollit ovat trolleja. Jälkimmäisiä on muun muassa pietarilaisessa trollitehtaassa. Tämä seikka ei riipu mitenkään siitä, mitä kukin itse tykönään ajattelee.

"Kalle Paronen" saattaa olla olemassa, mutta useaan kertaan tällä alustalla kirjoittavat vain tunnistettavalla kuvalla ja profiililla esiintyvät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Taitaa olla vaarallinen mies tämä "Kalle Paronen" kun valtamedia häntä pelkää. Itse en ole koskaan miehestä kuullutkaan.

Käyttäjän HKorpilampi kuva
Hannu Korpilampi

Yleensäkin koko trollijahti herätti huvittuneisuutta.

Huiput veti hallituksen viestintäjohtaja, jonka mukaan (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015042619585656_u...) tämän kommentin paljastaa venäläistiedustelupalvelun kirjoittamaksi maailmankuva jne.:

***

"Nyt tarkkana sillä tämä uutinen sisältää merkittävää tietoa jota meidän oma hallintomme ei ole aikaisemmin meille antanut. Ensinnäkin nyt ne sanovat suoraan, että oma hallintomme pyrkii vaikuttamaan meidän mielipiteisiin. Toinen tärkeä ja herkullinen tieto on se, että meidän hallintomme haluaa että me luotamme täysin ja suorastaan sokeasti siihen mitä he sanovat. Tästä tiedosta tekee huomion arvoisen se seikka, että aivan samoin sanotaan kansalaisille esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä, Pohjois-Koreassa, Namibiassa, Ruotsissa ja niin edelleen. He väittävät siis meille, että kaikista maailman valtioista se on nimenomaan vain ja ainoastaan Suomi jonka hallinto kertoo pilkun tarkan totuuden omalle kansalle. Tämähän on täyttä huuhaata.

Kuinka monta niitä salaista asiakirjaa ja muuta dokumenttia siellä meidän hallinnossa oikein olikaan? Muistelisin myös, että siellä on vieläkin Supon kanssakaapissa jokin dokumentti niistä suomalaisista politiikoista joiden epäillään olleen vieraan vallan vakoojia. Hallintomme ei suostu tätä dokumenttia meille näyttämään.

Sehän on nyt ihan selvä, että turha alkaa mussuttamaan mitään sellaista, että oikea tieto tulee Suomen hallinnosta. Samaa soopaa sieltä tulee kuin muillakin. Jos siellä oltaisiin rehellisiä, niin meillä ei olisi yhtään salattua asiakirjaa eikä todellakaan mitään salaisia lisäpyötäkirjoja tai agenttien listoja oikein suojelupoliisin vartioimassa piilossa. Niin ja mikä ihme se on se KRP:n salainen rekisteri? Ja mikä homma se on tuo että hallinto suunnittelee laillistavansa omien kansalaisten digitaalisen valvonnan ja sähköpostien jne urkinnan?
Pitkä oli kommentti, mutta niin oli pitkä itse uutinenkin."

***

Jep... kukaan suomalainen ei kykenisi kirjoittamaan tuollaista, koska suomalaiset luottavat hallintoon täysin sydämin, ja tunnetusti keskustelupalstojen kirjoittajat kirjoittavat täydellistä suomea!

On ollut epätodellista seurata miten valtion korkeinta johtoa myöten ollaan oltu jo pitkään aivan foliohattu-moodissa. Reptiliaanit vain puuttuvat.

Surkuhupainen tapaus oli taannoinen keskustelu täällä Uudessa Suomessa, jossa kuulutin esimerkkejä näiden "putinin trollien" kirjoituksista. Kaikki kun olivat kuulemma nähneet niitä kaikkialla. En saanut esimerkkejä, mutta hyvin nopeasti minun todettiin olevan juuri tuollainen putinin trolli. Olisin tarvinnut enemmän käsiä sitä facepalmia varten...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset