Asikainen Martti Se olen vain minä puhumassa puuta heinää.

Kansanedustajien avustajille harkitaan roimaa palkankorotusta

  • kuva: wikimedia commons
    kuva: wikimedia commons

Kansanedustajien avustajille harkitaan palkankorotusta, kirjoittaa uutislehti Keskisuomalainen. Lehden saamien tietojen mukaan esillä on ollut 2,5 prosentin suuruinen indeksikorotus, joka astuisi voimaan huhtikuun alussa. Käytännössä tämä tarkoittaisi noin 60 - 80 euron korotusta kuukaudessa eli 720 - 960 euroa vuodessa. Tämän lisäksi eduskunta maksaa avustajilleen luontoisetuna 200 kpl eduskunnan lounasravintolaan oikeuttavaa lounasseteliä sekä tukee työntekijöiden matkustamista joukkoliikennevälineillä Helsingin seudulla.

Joidenkin avustajien kerrotaan toivovan palkkaansa jopa 27 - 40 prosentin korotusta, koska heidän työkuvanaan on toimia eräänlaisina varakansanedustajina, eikä nykyinen palkka vastaa työn todellista vaativuutta. Keskisuomalaisen mukaan vaatimus ei ole kuitenkaan saanut suurempaa ymmärrystä eduskunnan kansliatoimikunnassa - ajoitus ei voisi olla paljoa huonompi.

Kansliatoimikuntaan kuuluvan kansanedustajan Sinuhe Wallinheimon (kok.) mukaan asia jakaa jäsenien mielipiteitä. Keskisuomalaiselle antamassaan haastattelussa hän kertoi olevansa toistaiseksi korotuksia vastaan. Wallinheimon mukaan on väärin, että toisaalla yhteiskunnassa puhutaan palkankorotuksista ja toisaalla leikkauksista sekä olojen kurjistamisesta.

Tällä hetkellä eduskunta-avustajien palkka on hieman alle 2 400 euroa kuukaudessa, eikä sitä korotettu lähes kolmeen vuoteen, vaikka kansanedustajien omat palkat ovatkin nousseet alituiseen. Edellisen kerran eduskunta-avustajat vaativat eduskunnan hallinnolta työnkuvansa tarkistamista eli käytännössä palkankorotuksia vuonna 2013. Tuolloin avustajien neuvottelijat halusivat, että heitä kohdeltaisiin kuin virkamiehiä – myös palkkauksessa. Tällä hetkellä avustajat jäävät palkkauksessa noin tuhat euroa jälkeen vastaavia töitä tekevistä virkamiehistä.

Henkilökohtaisesti olen täysin tätä korotusta vastaan. Kansanedustajan avustajana toimiminen ei ole varsinainen ammatti tai uraputki, vaan ponnahduslauta politiikan isoille kentille. Se on avustajan tekemä sijoitus, jonka hän tekee tulevaisuuttaan varten. Hyvin moni kansanedustajien avustajista on vielä työelämäänsä aloittava nuorikko, joka kerää vasta sulkia ansioluetteloonsa. Heidän tehtäviensä rinnastaminen kokopäiväiseen virkamiestyöhön on näin ikään aika huteralla pohjalla. Tämän lisäksi tulisi huomioida myös se, että kansanedustajien avustajia ei suinkaan valita heidän pätevyytensä mukaan, vaan tärkeimpiä nimittäjiä ovat henkilökohtaiset suhteet sekä puoluekirja.

Mitä työtoimenkuvaan puolestaan tulee, niin avustajan työ on täsmälleen niin vaativaa kuin kansanedustaja avustajaltaan vaatii. Onko se kansalaisten tehtävä maksaa lisää, jos laiskistuneet kansanedustajat sysäävät omat työnsä lähes kokonaan avustajilleen?

En suinkaan väheksy avustajien työtä, mutta mielestäni kansanedustajien omat palkkiot ovat kulukorvauksineen ja etuineen sen verran muhkeat, että jos korotukselle todellakin on tarvetta, niin kansanedustajat voisivat alkaa kaivamaan omaa kuvettaan tai tehdä työnsä paremmin, niin että heidän avustajiensa työtaakka ei kasvaisi palkkaan nähden ylivoimaiseksi. 

 

Lähde: www.ksml.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tuo palkankorotus vaatimus on vain 40% ja pidän sitä kohtuullisena.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kyllä minä tiedän, että sinä Pekka täällä Uudessa Suomessa trollaat.
Ei sitä tarvitse tulla jokaiseen blogitekstiin erikseen osoittamaan.

Vaatimus ei ole missään suhteessa kohtuullinen. Jos ei muuta, niin jo pelkkä ajoitus on suoranaista kettuilua köyhälle kansanosalle, joilta leikataan niin palkkoja kuin tukiakin.

Pekka Iiskonmaki

#2
Vain on se trollausta, jos ymmärtää palkkakuopassa olijoita. Olen todella huolissani noiden avustajien toimeentulosta.

Lisäksi haluan korostaa heidän vaativaa työtään meidän kaikkien hyväksi. Voidaan kysyä miten Suomi tulisi toimeen ilman heitä?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #6

Viikko sitten olit aivan eri mieltä ihmisten palkkarakenteista ja -kustannuksista.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
Olen aina ollut valmis puolustamaan ihmisten nettopalkkoja. Ne ovat Suomessa surkeat.
Voidaan myös kysyä mihin kansanedustajat tarvitsevat palkatun apulaisen?

Kuitenkin apulaiset on palkattu, joten kunnollisella palkalla saa parempaa väkeä.

Minä olisin valmis luopumaan heidän palkkaamisestaan kokonaan. Ei niitä ennenkään tarvittu.

Pekka Pylkkönen

Ehdottajien pelisilmä on niin kateissa että heille olisi syytä antaa monoa jo siitä syystä. Aivan tarpeeton provokaatio.

Jos poliittinen broileri - niitähän avustajat ovat - haluavat parempaa liksaa, hankkiutukoon muihin töihin. Broilerilinjalla riittää kyllä jonoa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Täsmälleen samaa mieltä. Mitä itse tiedän kansanedustajien avustajina toimineita ihmisiä, niin aika usein he ovat olleet vasta koulun penkiltä tulleita, jotka hakevat näitä mainitsemiani sulkia hattuun. Ja tosiaan tämä ajankohta, kun kaikkialta muualta leikataan ja oloja kurjistetaan, niin sitten tuolta suunnasta tulee itkua palkasta. Ymmärränhän minä, että jotkut kansanedustajat ulkoistavat työnsä avustajilleen, mutta siinä vaiheessa avustajan tulisi sanoa, että se on muuten morjensta ja nostaa kytkintä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minä en ole poliittinen broileri. Päin vastoin, en kuulu mihinkään puolueeseen ja 40v iässä olen huomannut että sillä on merkitystä mikä on työn sisältö, ja mielummin tekee työtä mistä pitää vaikka siitä huonommin maksetaan.

Työpaikkaa vaihtaessani nettoliksa kuukaudessa putosi 700 euroa. Mutta ei vituta herätä joka aamu.

Ja avustajia on monenlaisia. Yli kuuskymmisestä kunniatohtorista niihin kokkareiden polvihousupyrkyreihin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuo on kyllä hyvä kriteeri työpaikan vaihdolle; ei vituta herätä joka aamu.

Uskoisin, että eduskunta-avustajan työhön harva lähtee rahasta, vaan kysymys on enemmänkin kutsumuksesta. Palkka on kehno - sen minäkin myönnän - mutta vastaoikosesti avustajalle ei ole olemassa minkäänlaisia kriteerejä. Riittää, että joku haluaa sinut siihen hommaan. Oli kyseessä sitten kaveri tai perheenjäsen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #19

Onhan se kansanedustajan etu, että avustaja voi tuoda hänen työhönsä lisäarvoa tai konkreettista apua. Luottamus on kaikkein tärkeintä. Työhön kuuluu myös taustatarkistukset, edustaja voi olla vaikka minkälainen hulivili kun tekee luottamustointa, mutta eduskuntaan ei pääse kuka vaan töihin.

Ja kun olen 15v opettanut, niin kyllä voin sanoa että 3500€/kk tuli helpommalla kuin 2369€/kk nyt. Mutta mielekäs työ tekee ihmisen onnelliseksi. Ei raha.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #20

Unohdit 200 ruokakuponkia joiden arvoksi voi pyöristäen laskea noin 1700 euroa vuodessa. Nyt on pakko Mikko muuten kysyä, kun sinunkin Facebook-seinälläsi on välillä ruodittu aika kovin sanoin ay-liikkeitä ja varsinkin PAM:ia, joka ei ollut valmis yhteiskuntasopimukseen, että onko kansanedustajien avustajien palkankorotus oikeutettu tällaisena aikana, kun paljon heitä vähemmän tienaavat, fyysisempää ja joustavampaa työtä tekevät joutuisivat leikkaamaan omistaan? Ja tämän jälkeen heitä nimitellään ahneiksi työläisiksi, jotka tuhoavat Suomen kilpailukyvyn. Ei ole mikään salaisuus, että PAM edustaa kaikista pienintä tuloluokkaa, jotka jäävät jopa eduskunta-avustajien alapuolelle tulotasossaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #25

Martti,

Tuo ruokakuponki on erenderedin lounaskortti, jonne ladataan 200 kpl vuodessa 6,20€ arvoisia lounaita. Tuo 6,20€ lasketaan palkaksi josta maksetaan vero. (jos haluaa, miulla on edelliseltäkin vuodelta 380€ käyttämättä), tänä vuonna en ole hakenut yhtään leimausta.

Ymmärtääkseni varsin yleinen lounasetu. Opettajana miulla oli samanlainen, maksoin veron verran lounaasta.

Miulle on ihan se ja sama, vaikka avustajat jäisivät sopimuksettomaan tilaan edelleen, en ole järjestäytynyt. Mutta kerro miulle edes joku muu ammattiryhmä joka tässä maassa on mennyt kolme vuotta pelkillä nollakorotuksilla. Nyt vasta puuhataan nollakorotuksia ehkä ensi vuodelle. Ei puhettakaan kolmesta vuodesta. Tosin itse olen ollut työssä vasta 1.8. alkaen ja vapaaehtoisesti tein työpaikkaa vaihtaessani valtavan taloudellisen uhrauksen (ansiosidonnaisella olisin saanut lähes saman + asumistukea), joten henkilökohtaisesti tämä ei kamalasti satu.

Ehkä kohtuullista olisi joku yleislinjan mukainen korotus. Mutta myönnä nyt edes krediittiä siitä, että avustajat ovat 3v aikana todistaneet, että nollalinjalla voidaan mennä. Tosin vähän sattuu tuon ainutlaatuisen 3v nollaputken lisäksi nuo leikkaukset, kuten lomarat yms. mitkä taitaa julkiselle olla tulossa.

Noin muuten en ole varma siitä, että onko fyysinen työ ainoa mittari työn arvolle. Siinä on varmaan arvokeskustelun paikka. Mutta ollessani siivoamassa työkseni minimipalkalla 1999-2000 koin työn turhauttavaksi, mutta toisaalta lisätienesti oli opiskelijalle mukavaa. Ei tarttenut toimeentulotukeen enää turvautua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minusta olisi kuitenkin kohtuullista, että Mikko Kokko ilmoittaisi poliittisia aiheita käsittelevässä bloggariprofiilissaan olevansa eduskunta-avustaja. Me blogitutut tiedämme tämän yksityiskohdan, mutta muut välttämättä eivät.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

En ole ihan varma, olisiko se oikea toimenpide. Mikko Kokko on minusta osoittautunut vuosien saatossa varsin vapaaksi kirjoittajaksi. Profiilitieto saattaisi vaikuttaa sekä lukijoiden ennakkoasenteeseen että Mikon omaan, varovaisempaan sanojen asetteluun. Mene ja tiedä mutta itse pidän 'vapaista' agenteista. (Jollainen olet mielestäni itsekin. Sinulla on mielipiteet, väliin kohtuullisen kärkevätkin, mutta aika usein moni iskee kirveensä kiveen kiinnittäessään oman stereotyyppisen mielikuvansa sinuun.)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #21

En kuulu puolueeseen. Miten ammatti tähän liittyy? Mikä siun ammatti on Petra?

Olen kuulunut kahteen puolueeseen elämässäni, keskustaan ja vihreisiin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #26

Eivät kaikki eduskunta-avustajat kuulukaan puolueisiin, mutta he toimivat poliittisessa tehtävässä ja heillä saattaa olla pääsy tietoihin, joita kansanedustajillakin on hallussaan. Siksi yleensä kai kaikki bloggaavat avustajat mainitsevat tämän yksityiskohdan. Kiitos kysymästä, olen luontoalan asiantuntija.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #28

Mielipidekirjoitukset ovat omiani ja niihin on turha työpaikkaa sotkea. Jos jotain väittämiä ilman linkkejä esitän, niin niihin pitää lukijan suhtautua sellaisina. Jos johonkin asiantuntijuutta vaativaan kirjoitukseen lankean, niin mieluiten linkit ovat väitteiden perustana.

Mielestäni pelkkä asema tai työpaikka ei itsessään ole vielä mikään argumentti mihinkään keskusteluun.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #30

Tuostahan voisi ottaa esimerkkinä vaikkapa Oras Tynkkysen. Joku voisi kuvitella, että entinen Vihreiden ilmastoPOLITIIIKAN asiantuntija ja nykyinen Sitran NEUVONANTAJA olisi vaikkapa energiatekniikan ja ilmastotieteen asiantuntija...

Sen sijaan esimerkiksi Gaia-blogia ylläpitävä Kaj Luukko on energia-alan asiantuntija, vaikka ei sitä varsinaisesti mainosta. Tekstit puhuvat puolestaan. Ja kyllä taustalta löytyy energiatekniikan koulutuskin...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Avustajan työnantaja on eduskunnan kanslia eikä kansanedustaja.

"Heidän tehtäviensä rinnastaminen kokopäiväiseen virkamiestyöhön on näin ikään aika huteralla pohjalla".

Kansanedustajien avustajien palvelussuhteen ehtoihin sovelletaan valtion yleistä virka-ja työehtosopimusta, ellei toisin säädetty, määrätty tai sovittu.

https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/jul...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tiedän, että siihen sovelletaan. Otin selvää tuossa aikaisemmin. Ja kuten tuosta tekstistäkin käy ilmi, tätä asiaa käsitellään eduskunnan kansliassa.

Lisää aiheen ohitse menevää nillitystä?

Jos ei, niin siinä tapauksessa voisit ottaa kantaa mm. siihen, että onko tämä vaatimus kohtuullinen ja oikeutettu, vai olisivatko kansanedustajien avustajat voineet miettiä paremman ajankohdan palkkataisteluilleen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Joidenkin avustajien kerrotaan toivovan palkkaansa jopa 27 - 40 prosentin korotusta, koska heidän työkuvanaan on toimia eräänlaisina varakansanedustajina, eikä nykyinen palkka vastaa työn todellista vaativuutta."

Onko sinlla Martti tiedossa mistä avutpiiristä tuo korotusesitys on lähtöisin? Vai onko se salaista tietoa, jota ei mediatkaan voi saada selville? Yhdenkään avustajan ei pitäisi tässä taloustilanteessa olla vaatimassa lisää liksaa. Valtiolla ei ole varaa tehdä kustannuskorotuksia vaan pikemminin leikkauksia.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Siellähän ne lähteet tekstiin upotetuissa linkeissä seisoo. STT:n ja Keskisuomalaisen tiedoissa ei sanottu, että kuka näin on ehdottanut. Poikkeuksellista kuitenkin, että kokoomus vastustaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Korotukset voisi ymmärtää siinä tapauksessa, että valtio antaisi kansanedustajille pätevät avustajat/sihteerit omasta reservistään, mutta kansanedustajat valitsevat itse avustajansa mikä luo alustan melkoiselle opportunismille valtion varoilla. Kyllähän siellä on nähty kavereita joille pedataan poliittista uraa, opportunisteja ja tällaista. Viimeisin ihmetyttänyt tapaus oli puolustusministerin avustaja, joka aukoi päätään Twitterissä vailla mitään arvokkuutta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Juurikin näin, Petra. Tähän asiaan liittyy niin monta eri näkökulmaa, ja avustajan virkahan on nimenomaan poliittinen virkanimitys. Ei sinne valita ihmisiä pätevyyden mukaan, vaan enemmänkin suhteiden ja puoluekirjan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Puolustusministerin avustaja ei ole kansanedustajan avustaja. Ministerin avustaja on ihan eri juttu ja liksa 3 kertainen.

Käyttäjän ritvalehtonen kuva
Ritva Lehtonen

Yksikään tuloryhmä ei saa olla toista paremmassa asemassa, se olisi hyvä muistaa. JOs kaikkia pyydetään talkoisiin, ei tällaista voi ymmärtää...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Valtion talousarviossa vuodelle 2016 on esitetty arviomäärärahaa ko. tarkoitukseen yhteensä 4 083 000, kun määrä oli edellisenä vuonna 4 005 000. Vuoden budjetin määräraha sisältää ryhmäkansliamäärärahan tarkistusta 78000 euroa.

Selvitysosa: Määräraha jaetaan ryhmien kesken siten, että jokaista edustajaa kohden suoritetaan 1 575 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi kullekin vuoden 2015 eduskuntavaalien tuloksen perusteella muodostetulle eduskuntaryhmälle vaalikauden loppuun asti suoritetaan kahden edustajan kuukausisummaa vastaava määrä kuukaudessa.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&...

Vuoden 2015 budjetin selvitysosassa sanotaan; Määräraha jaetaan ryhmien kesken siten, että kutakin edustajaa kohden suoritetaan 1 545 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi kullekin vuoden 2011 kansanedustajainvaalien tuloksen perusteella muodostetulle eduskuntaryhmälle vaalikauden loppuun asti ja vuoden 2015 eduskuntavaalituloksen perusteella muodostetulle eduskuntaryhmälle vaalikauden alusta lukien suoritetaan perussummana kahden edustajan kuukausisummaa vastaava määrä kuukaudessa.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&...

Näin näyttäisi selvitysosan perusteella maksuperusteet olevan samanlaisia, joten budjetoituun arviomäärään näyttäisi kansliatoimikunta tehneen muuta korotusta kuin edustajan avustajille. Tuosta tarkistusmäärärahasta 78000 eurosta ei ole selitystä perusteista.

Sipilän hallitusohjelman liitteestä käy ilmi; Poliittinen toiminta, Ministerien, valtiosihteerien, erityisavustajien ja hallinnollisten avustajien palkkaukset ja toimintamenot, puoluetoiminnan tukeminen, muu poliittinen toiminta leikkaus 5 milj. euroa. Mistään en huomannut määrärahan korotusta kansliatoimikunnalle edustajien avustajille. http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Se että valtio maksaa palkan ja kansanedustaja valitsee sen saajan voi jo itsessään olla ongelmallista. Joku mieskansanedustaja voi esimerkiksi valita naisen avustajakseen sillä perusteella että pääsisi tämän hameen alle. Tai jos on jo päässyt, niin sitten palkkaus tapahtuu sillä perusteella että näin kansanedustaja saa kätevästi itselleen valtion maksaman "työsuhde-edun". Kun tulee vaikeuksia, niin sitten ollaankin kohta oikeudessa tinkaamassa siitä, että oliko seksisuhdetta tai painostusta siihen.

Myös blogimaailmasta avustajaksi löydetty kyky, varsinkin jos hänellä sattuu olemaan omia mielipiteitä, ei välttämättä johda onnistuneeseen työsuhteeseen.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tai sitten kansanedustajaneitokainen koittaa uida avustajamiehen tai -naisen pöksyihin. Tasa-arvon nimissä. Joka tapauksessa samoilla linjoilla ollaan. Eduskunta-avustajaksi ei ole olemassa mitään kriteereitä - se on täysin kansanedustajan itsensä päätettävissä. Mielestäni heidän vertaaminen valtion virkamiehiin on jossain määrin mautonta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se tietysti on hurjaa, että avustajat on vetäneet 2369 euron palkalla nollalinjaa jo kolme vuotta, samaan aikaan kun kaikkialla muualla on tulleet vuosittaiset pienet korotukset. Kuten eduskunnan virkamiehilläkin, viimeisimmät 1.2.2016

Ay liike vasta tarjoilee mahdollista nollalinjaa vuodelle 2017 noissa yhteiskuntaneuvotteluissa. Avustajat siis vetäneet sitä jo 3v.

Avustajien esimerkkiä kaikille aloille! Alkuun kolmen vuoden nollalinja jokaiselle.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

En tiedä. Kyllä monella tuttavallani on nollalinjaa menty, vaikka aikaisemmin niin ei virallisesti ollutkaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miten on mahdollista kun tänäkin vuonna vähintään 13 euroa kohosi palkat 1.2.?

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Saisinko kysyä veronmaksajana,mikä on tuottoprosenttisi?
Vituttaako katsella siellä vallanpesässä,kun näet miten verorahoja kylvetään ilman minkäänlaista kontrollia?Haluat siis hunajapurkille sinäkin?
Yksityisenpuolen veronmaksajana rupeaa korpeemaan kaiken maailman turhakkeiden kitinät!!
Jos ei homma maista,niin varmaan ymmärrät mitä kannattaa tehdä!!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vesa, edellisessä työpaikassa miulle verorahoista maksettiin 3500€ / kk palkkaa. Nyt 2369€ / kk. Eli tein oman elämäni sisäisen devalvaation :)

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen Vastaus kommenttiin #33

Mutta minä olin maksajana siinäkin!
Edelleen,mikä on tuottoprosenttisi?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #34

Korkea.

EDIT:
Ja Vesa, minäkin rakastan sinua.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pitkät lomat ja rankka 24/7 työ. Kyllä pitää olla parikin avustajaa. Jepjep.

Kun tehdään ihan normaalia työaikaa, ja fokusoidaan hieman tekemisiä, niin elämä helpottuu huomattavasti.
Yrityksetkin ovat pääosin luopuneet henkilökohtaisista sihteereistä ja toimarit ( jotka jotain osaavaat ) tekevät ihan itse myös sihteerin hommat, ja silti hommat toimivat oikein hyvin. Sähköiset järjestelmät kun auttavat ja säästävät aikaa, tupakka ja fyrkkaa. Esim. kalliin ja aikaa vievän matkustamisen asemasta voi kutsua puolueveljet tai työryhmän videopalaveriin.

Ei ole vaikeaa elää tässä päivässä ja pysyä yleisessä, sähköisessä kehityksessä mukana. Tämän luulisi olevan myös kansanedustajille itsestäänselvyys. Vaikka, onhan se toki mukavaa, kun on avustaja, torkkupeitto ja työrauha omassa huoneessa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kaverini muuten erään ministeriön it-palveluissa pyöritteli päätään sen älyttömyyden edessä, että korkeakoulutetut asiantuntijat käyttävät kallista työaikaa monenlaiseen toissijaiseen. Totesi tosin että siihen tottuu, vaikkei järkeä olekkaan. Palkka juoksee enivei.

Mutta en sanoisi avustajaa sihteeriksi. Siellä on yli kuuskymppistä kunniatohtoriakin avustajana. Voi siellä sihteerejäkin olla, en tunne monia kollegoita koska en tee töitä Helsingissä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sinänsä sihteerinimike on kattava. Tehtäväkenttä sihteerillä kattaa kaiken mahdollisen maan ja taivaan välillä. Vaikka voishan se olla vaikka järjestelijä, tai yleismies jne.. :)

Joka tapauksessa, useimmiten organisaatioissa olevan 'löysän' poisottaminen auttaa tehtävien priorisoinnissa ja laittaa tekijän kummasti keskittymään olennaiseen. Kustannusten lisäämisen asemasta kannattaisikin harkita toiminnan tehostamista ja järkeistämistä. Sen luulisi sopivan hyvin, etenkin Kokoomuksen kansanedustajille. Kysymys on myös siitä, että julkisen koneiston pienentämistalkoissa on hyvä olla myös eduskunnan täysillä mukana. Mutta näinhän ei nyt ole.

Käsitykseni mukaan noissa avustajien hommissa lampsii tuttuja, kavereita jne.. Varmasti siellä on myös päteviä ja eteenpäin meneviäkin mukana, eipä siinä mitään, mutta joo. Näinä aikoina on vyön kiristämistä syytä myös eduskunnan harjoittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset